Érdemes felújítandó lakást vennem? Segítünk dönteni

A 3 milliós állami felújítási támogatás nagy segítség lehet, de ha minden munkáért fizetned kell, akkor nem biztos, hogy megéri. Segítünk átgondolni.
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2022. augusztus 26.
 • promóció

Ha éppen költözés előtt állsz, vagy befektetési céllal vásárolnál ingatlant, felmerülhet a kérdés, hogy vajon megéri-e felújítandó lakást vásárolni, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak egy ilyen lépésnek. Sok hasznos tanáccsal segítünk neked, hogy elkerüld a váratlan költségeket és biztonságban érezd magad.

Valahogy el kellene tudnom dönteni

Ha még nincs lakásfelújítással vagy vásárlással kapcsolatos tapasztalatod, akkor érdemes minél többet tájékozódnod és beszélned olyanokkal, akik már újítottak fel lakást.

Nagy segítséget jelent majd, ha menet közben bármikor felhívhatod ezeket az embereket, vagy ha van egy saját szakértőd, aki az ingatlan első megtekintésénél is veled megy és aki megbízható szakembereket is tud ajánlani.

A helyes válasz arra vonatkozóan, hogy belevágj-e, a te körülményeidtől függ. Mennyi időt, energiát és pénzt tudsz a felújításra áldozni, és hogyan csinálnád? Te magad vagy megbíznál valakit? Megéri egyáltalán a belefektetett pénzt és energiát a dolog?

Nagy segítség lehet az állami 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás és az ehhez igényelhető kedvezményes lakásfelújítási hitel. De sajnos ezek részben beépültek az árakba, tehát csak azért mert állami támogatást kaphatsz, nem biztos, hogy megéri majd az egész a végén.

Ezek a kérdések nyilván a te fejedben is megfordultak már, de egy kis kutatással sok mindent ki lehet tisztázni. A legjobb, ha egy papírt előkapva felvázolsz magadnak mindent, miután szisztematikusan végigjárod a benned felmerülő kétségeket és a saját körülményeidnek legmegfelelőbb megoldáshoz próbálsz közelíteni.

Mennyi ideig tart egy felújítás?

Ha szeretnél új lakásba költözni, de épp azon vacillálsz, hogy felújított vagy felújítandó legyen-e az a bizonyos lakás, akkor először is érdemes tisztáznod magadban, hogy mennyire sürgős a távozás a régi otthonodból. Sajnos a felújítás elég hosszú időre, akár hónapokra vagy egy évre is elnyúlhat.

Rengeteg stresszel járhat egy ilyen lépés, főleg ha közben már eladtad a régi lakásodat, és közeledik a határidő, amikor el kell költöznöd.

Rendkívül kényelmetlen dolog, ha egy felszedett padlójú és poros lakásba tudsz csak beköltözni, mert nem találsz rendes szakembert, vagy a munkát képtelenek befejezni az adott határidőre.

Azonkívül, hogy várni kell rá, valószínűleg sokszor el kell menj a lakásba és beszélni a felújítást végző munkásokkal, arról nem is beszélve, ha esetleg te magad akarsz bizonyos dolgokat megbütykölni a házon. Egy szorosabb időbeosztásban, munka mellett mindenképpen kalkulálj vele, hogy nem fogsz gyakran ráérni a felújítással foglalkozni.

Egy férfi belefáradt a lakásfelújításba

Ezekre a költségekre számíthatsz helyiségenként

Szerencsés helyzetben vagy, ha ezermester a fedőneved és meg tudod oldani a felmerülő problémákat, szereléseket, vagy ha van a családodban olyan, aki szívesen segít és ért is az ilyen munkákhoz. Régebben az olyan munkálatok esetében, ami nem igényelt különösebb hozzáértést, gyakran a család vagy ismerősi kör segédkezett, de ma ez már a hektikusabb napirendek mellett kevésbé szokás.

Sajnos a legtöbb ember nem az a típus, aki meg tudja javítani az elromlott fűtőrendszert vagy felszedi a padlót. Ilyen esetekben meg kell találnod a megfelelő szakembert, aki nem kér el csillagászati összegeket, de minőségi munkát végez. Ez valószínűleg nem lesz könnyű feladat.

Már az elején törekedj arra, hogy megtaláld a megfelelő szakembert

Érdemes körbekérdezni az ismerősöktől a közösségi portálokon, hogy tudnak-e jó szívvel ajánlani valakit az adott munkákra, akivel már van tapasztalatuk.

Ha több szakághoz is ért valaki, attól se ijedj meg, mert szerencsére léteznek még ilyen mesterek. Azonban az ilyen ajánlásnak tényleg nézz utána, mert sokan szerintük mindenhez értenek, de aztán kiderül, hogy csak szeretnének, és ennek te fogod megfizetni az árát. Ha csak egyvalamihez ért, de ahhoz nagyon, már az főnyeremény.

Viszont a mindenhez értő szaki jobban fel tudja mérni a várható munkák idejét és költségét, nem kell egyik szakembernek a másikra várnia, illetve nem barmolja össze az egyik a másik munkáját.

Ha ismerőstől mégsem kapsz ajánlást, akkor érdemes olyan szakemberkereső oldalakon kutakodni, mint például a Jószaki.

Kérj be több ajánlatot

Egy-egy szakágra minimum 2-3 helyről kérj be ajánlatot, hogy reális képet kapj és nyugodtan tudj dönteni.

Hallgass a megérzéseidre és a kis jelekre. Felveszi elsőre a telefont? Ha nem, visszahív? Értelmesen beszél és általában megbízhatónak tűnik?

Ha rossz érzésed van már az elején, akkor inkább keress tovább.

A lakásban tervezett változásokról legyen minél pontosabb elképzelésed, és ne bízd a munkát elvégző szakemberre a dolgot, mert ő lehet, hogy amellett dönt majd, amivel jobban jön ki anyagilag.

Egy felújítandó lakásban nagyon változó, hogy mihez kell nyúlni, ezért a költségvetés is széles skálán mozog. Azonban általánosságban elmondható, hogy az alábbi munkálatokat nagy valószínűséggel el kell végezni, hogy egy szép, új, komfortos otthonba költözhess.

Ezekhez árakat is írunk neked segítségül, de azt mindenképp tudnod kell, hogy hozzávetőleges költséget tudunk csak megadni, mert az anyagárak, munkadíjak folyamatosan változnak.

Fürdőszoba

Itt jelentős munkálatokra lehet számítani, mert általában egy lelakott lakásban ez a helyiség igen ramatyul szokott kinézni. Valószínűleg az összes szanitert le kell cserélni (kád, zuhanyzó, wc, mosdókagyló, csapok) és a burkolatokat is le kell verni, hogy szép új kerülhessen a helyére.

A szanitereket, burkolatokat a nagyobb barkácsáruházakban jó áron be lehet szerezni azonnal. Közép árkategóriában körülbelül ennyiért:

 • wc (tartállyal és szerelvényekkel): 30-40 000 forint
 • kád: 70-90 000 forint és/vagy
 • zuhanykabin: 90-120 000 forint
 • mosdó: 30-45 000 forint
 • csaptelep: 20-30 000 (kádhoz is kell)
 • fürdőszobabútor és világítás: 50 000 forint

Ha drágább, jobb minőségű darabokra vágysz, akkor is érdemes spórolni. Erre jó módszer, ha előre kinézed magadnak a fürdőszobaszalonokban, hogy mit szeretnél pontosan, aztán megrendeled azokat nagyobb szaniter webshopokból, mint például a Szaniterpláza.

A fürdőszobai hidegburkolatok világában is el lehet veszni, de négyzetméterenként 4-6 000 forintért már lehet szépeket kapni, persze a határ a csillagos ég. Itt persze ne csak a vízszintes alapterülettel számolj, hanem a falakkal is.

Felújított fürdőszoba

Munkadíj tekintetében elmondható, hogy van, aki projekt áron dolgozik, négyzetméterre számol díjat, és van, aki órabérben adja meg, hogy mennyiért dolgozik. Utóbbi jellemzően azért szerencsésebb, mert alaposabb, szebb munkát ad ki a keze közül.

Aki projekt áron dolgozik, az általában próbálja minél kevesebb idő alatt elvégezni és bezsebelni a pénzt, illetve az is előfordul, hogy a felmerülő köztes problémákat nem oldja meg, vagy borsosan rászámol még valamennyit.

Összességében egy 10 négyzetméteres fürdő felújítása új burkolatokkal, szaniterekkel, bútorral, világítással munkadíjjal körülbelül legalább 6-800 000 forintba kerül.

Konyha

Itt is nagyobb beruházás várható, mert a konyhabútort szereti az új tulajdonos a saját ízlése szerint kialakítani, és egy használt lakásban ez szintén elhasznált szokott lenni. Konyhabútort vagy asztalossal lehet csináltatni, vagy elemes bútort vesz az ember például az Ikeában.

Szerintünk az Ikea konyhák nagyok jók, sokféle szín és stílus közül lehet választani, segítenek összerakni is (erre egyébként már vannak vállalkozók, akik olcsóbban megcsinálják, mint az Ikea).

Asztalossal csak akkor csináltass konyhabútort, ha nagyon egyedi igényeid vannak vagy a konyhád adottsága, elrendezése azt mindenképp megkívánja, mert a sztenderd bútorokat képtelenség belepasszintani.

Az Ikea konyha olcsóbb is, mint egy egyedi, segítenek a tervezésben, de van tervezőprogramjuk is az oldalon és hasznos információkkal is ellátnak, hogy hogyan lesz jól használható a konyhád. Egy normál méretű konyha gépekkel együtt kihozható egymillió forintból forintból.

Könnyen összejöhet így több milliós költség is. Szerencsére vannak már kedvező személy kölcsönök is, amiket pár nap jóváhagyhatnak a bankok és a felújításra is felhasználhatod őket. Az útmutató a kalkulátor után folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Előrelépő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 56 195 Ft Fix kamat
  THM 13,20% Kamat: 12,29%
  Visszafizetendő 3 371 693 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  Futamidő: 12-96 hó • THM: 12,07% - 13,20% • Hitel teljes díja: 871 693 Ft • Ebből kamat: 871 693 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 12,29%
 • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 64 305 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 17,81% Kamat: 16,49%
  Visszafizetendő 3 858 328 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,80% - 17,86% • Hitel teljes díja: 1 387 131 Ft • Ebből kamat: 1 387 131 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 67 072 Ft Fix kamat
  THM 23,24% Kamat: 20,60%
  Visszafizetendő 4 049 325 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető + 30.000 Ft kamatjóváírás
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 22,35% - 25,29% • Hitel teljes díja: 1 549 325 Ft • Ebből kamat: 1 524 325 Ft • Kezdeti díj: 25 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 20,60%
 • Személyi kölcsön - online igényléssel
  Törlesztő 69 468 Ft Fix kamat
  THM 24,72% Kamat: 21,99%
  Visszafizetendő 4 168 071 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
  Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,30% - 28,50% • Hitel teljes díja: 1 668 071 Ft • Ebből kamat: 1 668 071 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 21,99%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Szobák

A szobákban általában festeni kell és padlót cserélni. Egy 12 négyzetméteres szoba kifestése anyagdíjjal és munkadíjjal körülbelül 100 000 forint is lehet attól függően, hogy hányszor kell átfesteni vagy hogy mennyi munka van a festés előtti előkészítéssel (vagyis milyen állapotban van a fal).

A padlóra a legjobb megoldás a laminált parketta, ami munkadíjjal szintén 80-100 000 forintból kihozható.

Nyílászárók

Ha ablak- és ajtócsere is szükséges, akkor egy bejárati, biztonsági ajtó körülbelül 100 000 forint, egy beltéri pedig 40 000 forint. Az ablakok tekintetében nagyon függ az ár a mérettől, az anyagtól, de a legelterjedtebb a műanyag ablak, ebből egy 1 m × 2 m-es 70 000 forint.

Világítás

A lámpák cseréje is esélyes, ezeket is érdemes megnézni online boltokban (méretekre nagyon odafigyelve) és 2-300 000 forintot szánni rá.

Nagyobb munkálatok lehetnek a falbontások és -építések, a fűtési és elektromos rendszer felújítása, számolni kell az építési törmelék elszállításával, konténer bérlésével is, ez körülbelül 40 000 forint.

Segítségül itt még rengeteg felújítással kapcsolatos cikket találsz.

Ez a 4 legköltségesebb része a lakásfelújításnak

1. A fűtési rendszer

Hatalmas költségeket jelenthet, ha nem veszed észre, hogy a fűtési rendszer elavult, és esetleg kimarad a költségek közül, amivel számoltál. A legrizikósabb helyzet akkor áll fenn, ha egy cirkós gázkazánnal felszerelt lakáson akad meg a szemed, mert itt bizony elég sok minden romolhat el vagy szorulhat korszerűsítésre.

A régebbi típusúakra az a jellemző, hogy a lakás levegőjét használják fel, de ezt ma már csak zárt égésterűre tudod kicserélni. Ez nagyon költséges és bonyolult lehet, hiszen szükséges, hogy csövön keresztül vezesd be a levegőt az épületbe.

Ha az ingatlan távhős fűtésre van tervezve akkor viszont sokkal kevésbé kockázatos vétel, mert ilyenkor maximum egy radiátorcsere jöhet szóba.

Ha a fűtés konvektoros, akkor nézd meg mindenképp a konvektorok állapotát és a kéményt se felejtsd ki, mert egy teljes csere azért nem olcsó mutatvány.

2. Az elektromos hálózat

Ha az első látogatáskor régi bakelit kapcsolókkal és olvadt biztosítékokkal szembesülsz, akkor legyél nagyon óvatos, mert ez a másik olyan felújítási elem, ami sok pénzt vihet el.

Az is probléma, hogy egy ilyen rendszer egyáltalán nem igazodik a korszerű háztartási és technikai eszközök fogyasztásához. Akkor lehetsz egészen biztos benne, hogy tényleg modern rendszerrel van dolgod, ha rézvezetékek vannak alumínium anyagúak helyett.

Reméljük nem olyat sikerül kifognod, mint ami a Pénznyelő c. filmben van.

3. A szerkezeti hiba vagy a tető

Ha az alapokkal van probléma, süllyed a fal vagy repedezik, akkor bizony nagy a baj. A tetőt is érdemes megvizsgálnod, és ne csak a cserepekre, de a szerkezet anyagára is fordíts figyelmet. A régen nem lakott házak esetében a könnyezőgomba veszélye is fenn áll, amit szinte lehetetlen kiirtani a fából.

Ha az egész lakásfelújítás gondját kiadod egy vállalkozó számára, az látszólag nagyon kényelmes megoldás, ugyanakkor ennek 200 és 300 000 forint között mozog az ára négyzetméterenként. Alaposan meg kell fontolni tehát, hogy hajlandó vagy-e ennyi pénzt fizetni a kényelemért, és hogy tényleg meg tudják-e csinálni a munkát határidőre és olyan minőségben, amiben megállapodtatok.

Ha úgy vagy vele, hogy nem hajt a tatár és bőven ráérsz a költözéssel, akkor még jól is járhatsz egy rosszabb állapotú lakással. Azoknál a lakásoknál, ahol szükséges a felújítás, olcsóbb a négyzetméterár, így a számodra megmaradó összeget fordíthatod az épület kicsinosítására, javítására.

Összességében a legjobb stratégia, ha nagyjából kiszámolod, hogy mennyit kellene ráköltened a lakásra a vétellel és a renoválással együtt. Ezt az összeget vesd össze a hasonló paraméterekkel rendelkező, de felújított lakások árával, és nagyjából látni fogod, hogy melyik opció esetén jönnél ki jobban.

A kalkulációból ne felejtsd ki a te rááldozott idődet és energiádat sem, főleg, ha a két összeg nagyon hasonló. Ha a különbség nem fedezi legalább fél évi nettó fizetésedet vagy 2 millió forintot, akkor szerintünk nem érdemes a felújítással bajlódnod, hiszen bármilyen jól számolsz lesznek meglepetések.

4. Eltitkolt hibák

Használt és rosszabb állapotú lakások esetén sokkal kevésbé kell számítanod a gipszkartonnal kikozmetikázott hibákra, az eltitkolt rossz vezetékekre vagy akármilyen gyanús dologra.

Egyébként, ha a felújított lakás mellett döntenél, akkor is érdemes ezt a csapdát elkerülni azzal, hogy a felújítás dokumentációja után érdeklődsz, és (ha van neki) alaposan megvizsgálod a részleteket. Figyelj arra, hogy a csinos külsővel ne tévesszenek meg!

Felújítás miatt idegeskedő család

A saját ízlésedre formálhatod

Nagy valószínűséggel mindenki számára létezik álomlakás, vagy legalábbis olyan részlete egy lakásnak, amire titokban mindig is vágyott. Az ilyen részleteket nagyon könnyű megtalálni olyan ingatlanokban, ahol gyakorlatilag már csak be kell rendezkedned egy kicsit.

Ezzel ellentétben egy felújításra szoruló lakást úgy formálhatsz, ahogy szeretnél. Azt is jó ötlet végiggondolnod, hogy mennyire lényeges számodra, hogy minden az elképzeléseid szerint alakuljon.

Ha úgy érzed, hogy abszolút megéri a fáradozás a hozzád tökéletesen passzoló lakásért cserébe, akkor jó döntésnek bizonyulhat egy felújítás, sőt esetleg az építkezés is.

Ezenkívül nem csak az ízlés kérdése miatt lehet fontos, ha a saját kezedbe akarod venni az ügyet. A műszaki paramétereket ugyanúgy alakíthatod, mint a külsőségeket, amivel sokkal olcsóbbá teheted az otthonod későbbi fenntartását.

Gondolj például a fűtési rendszerre vagy esetleg a szigetelésre, nyílászárókra. A rezsid költségein meg fog látszani, ha a felújítás során kellő figyelmet fordítasz a minőségi megoldásokra.

Költözzek vagy inkább a meglévő lakásomat újítsam fel?

Ha már úgy érzed, hogy egy napot sem tudsz eltölteni a mostani ingatlanodban, akkor bizony megfordulhatott már párszor a fejedben, hogy egy nagyobb fejújítás sokat javítana a helyzeten.

Na de vajon így jöhetsz ki jobban vagy inkább költöznöd kéne?

Lehet, hogy az új lakásba költözés gondolata elsőre ijesztő, de ha a lakásodat nem tudod megszeretni egy kisebb vagy nagyobb felújítás után sem, akkor kár belefektetni a sok munkát és pénzt. Érdemes elgondolkozni és tisztázni, hogy tényleg a foltok zavarók a falon vagy igazából csak nem bírod elviselni a szomszédokat.

Költözés

Ha úgy gondolod, hogy jót tenne neked a teljes váltás, akkor mindenképp figyelj rá, hogy a számodra megfelelő lakásméretet válaszd. Egy hatalmas, kihasználatlan térnek nemcsak a megvásárlása és fenntartása drága, de valószínűleg otthonosan sem fogod érezni magad benne.

A megfelelő méret meghatározásához nagyon jól jöhet a Mekkora lakást vegyek? című útmutatónk. Azt is vedd figyelembe, hogy mennyit tudsz az új otthonra szánni, és ilyenkor ne csak magával a vételárral számolj, hanem jusson eszedbe az illeték, az ügyvédi díj és más költségek is.

A legjobban nyilván akkor jársz, ha a korábbi lakásod eladási árával nagyjából egyező, vagy akár olcsóbb ingatlant sikerül találnod. Lakásvásárlásnál az illetékkel és még ezekkel a költségekkel kell számolnod című útmutatónkban sok hasznos információra bukkanhatsz még, ha érdekel, hogy pontosan mennyivel is kell számolnod.

Magát a költözést még meg lehet oldani viszonylag költségkímélő módszerekkel, főleg, ha a bútorok maradnak.

A költözés ilyen fárasztó is lehet

Átalakítás

A növekvő család számára kényelmetlenné vált már a lakás? Utálod, hogy folyamatosan bevered a fejed a konyhaszekrénybe? Pár éve még jó ötletnek tűnt az a színes fal, de mára már a hideg kiráz tőle? Ha felújításra adod a fejed, egyáltalán nem lényegtelen, hogy mekkora változásra gondoltál.

Ha tényleg szerkezeti változásokat tervezel, akkor ahhoz már lehet, hogy építési engedélyre is szükséged lesz, de ha csak meg akarsz szabadulni a zöld faltól, akkor elég lehet, ha egy hétvégére pár baráttól segítséget kérsz.

Nagyon sokat számítanak az alapanyagok is, amik a renováláshoz szükségesek, és az anyagártól függően lehet, hogy nagyobb költségekre kell számítanod.

Továbblépés vagy maradás kérdésében olyan szempontokat is fontolj meg, mint a környék, a munkahelyed vagy épp a helyi közösség.

Nem épp a legkellemesebb órákat ingázni a munka miatt, de a gyerekeknek sem tesz jót a hirtelen iskolaváltás, úgyhogy légy megfontolt és hozd meg azt a döntést, ami mind emocionálisan mind anyagilag a lehető legelőnyösebb a család számára.

Ha befektetésből vásárolnék mikre figyeljek oda?

A köztudatban az az elképzelés él, hogy lakást venni soha nem lehet rossz befektetés. Ha te is egy ilyen vállalkozásba fognál, jól jöhet, ha van egy kiindulópontod, hogy mi is az, amire érdemes rögtön lecsapnod, akár eladásban, akár kiadásban gondolkodsz.

Ugyanakkor a megtérülés szempontjai teljesen eltérőek lehetnek, ha hosszú távú befektetésben gondolkodsz, azaz a megvásárolt és felújított ingatlant kiadni szeretnéd, nem pedig eladni.

Nagyon sok belefektetett munkát jelent és inkább vállalkozás, ha arra utazol, hogy rosszabb állapotú lakásokat vásárolsz, majd a felújítást követően jóval magasabb piaci áron adod el őket.

A lakáskiadás

A felújítás megkezdése előtt érdemes tájékozódnod hiteles forrásból, hogy milyenek a felújított lakások bérleti díjai a kevésbé modern változatokhoz képest. Arra is gondolj, hogy a lakást egy nagyjából 10 éves periódus alatt le is lakják, úgyhogy körülbelül ez az az időszak, ami után újra költeni kell az ingatlanra.

Azt is kalkuláld ki, hogy mennyi pénzt kellhet majd ráfordítanod a korszerűsítésre, csinosításra. Ha ezek az adatok megvannak, már meg is kaphatod nagyjából, hogy megéri-e a felhajtás a dolog körül, vagy inkább veszteséges szaga van.

Természtesen, ha jó a környék és az elhelyezkedés, biztos találsz majd lakókat, mivel a felújított lakásokat gyorsan el szokták kapkodni, a magasabb bérleti díjról nem is beszélve.

A lakáseladás

A kiadási céllal vásárolt lakásokhoz hasonlóan itt is a ráfordítás és a nyereség kapcsolatát kell megvizsgálnod, amihez igénybe veheted az ingatlanügynökségek segítségét, de internetes hirdetőfelületeken is kutakodhatsz, hogy a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokat mennyiért kínálják átlagosan.

Az is lényeges, hogy az összehasonlítás során tényleg a közvetlen közelben lévő lakásokkal vesd össze a tied, hiszen akár egy településen belül is jelentős eltérések lehetnek, sőt meglepő, de még az emelet sem mindegy. A lakás vételáránál itt is érdemes figyelembe venni, az ügyvédi díjat, az ingatlanközvetítő árát, illetve az egyéb járulékos költségeket.

Összefoglalva

Az igazán nehéz dió, a felújítás költségeinek a meghatározása. Ez a pénzösszeg nagyon különböző lehet és rengeteg minden befolyásolhatja. Az országrésztől kezdve a szakmunkások munkadíján át az építőanyagok áráig rengeteg szempontot kell figyelembe venned, úgyhogy nagyon alapos utánajárást igényel ez a kalkuláció.

Egy ilyen bizonytalan kérdés esetén az is megóvhat a kellemetlen meglepetésektől, ha inkább több költséget számolsz rá egy-egy dologra, így nem lesz túl szűk később a költségvetésed.

Szerintem ha használt lakás mellett döntesz, akkor érdemes olyat venni, amin azért van egy kis csinosítani való, mert ezzel a saját ízlésedre tudod formálni, de mégsem megy rá az összes pénzed. A teljes felújításon átesett, felturbózott lakások többe kerülnek, mint amennyit valójában ráköltöttek (nyilván az eladónak így éri meg).

Minél nagyobb házat veszel annál több felújításra számíthatsz idővel, ami sokba is kerülhet.

Az ilyen lakások tényleg szépek, azoknak érdemes ilyet venni, akik csak a költözéssel szeretnének bajlódni és van rá pénzük, hogy az előző tulaj felújítással való bajlódását megfizessék.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink lakásvásárlás témában

 • Az eladó mutatja a térképmásolatot a házhoz
  Lakásvásárlás

  Térképmásolat – ne feledkezz meg róla lakáshitel igénylésekor

  Nemcsak a piaci lakáshiteleknél fontos a térképmásolat, de kiemelt jelentősége van a támogatásoknál, így a falusi CSOK-nál és a lakáscélú támogatott hiteleknél is, így a CSOK hitelnél és a CSOK Plusznál. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, hogy ne bukd el a támogatást, és felvehesd a hitelt, amire egyébként jogosult lennél.

  frissítve: 2024. július 1.
 • Adásvételi szerződés aláírása után kezet fog a vevő és az eladó
  Lakásvásárlás

  Adásvételi szerződés 2024: egyszerűen és érthetően elmagyarázzuk a lényeget

  Az ingatlan tulajdonnal kapcsolatos kérdések behálózzák a hétköznapjainkat, hiszen az általunk tulajdonolt ingatlan legtöbbször otthonunkként szolgál, egy olyan helyként, amely kényelmet és biztonságot nyújt. Azonban olykor igen bonyolult eligazodni a jogszabályok, szerződések, tulajdoni lapok útvesztőjében, nem beszélve a bosszantó szomszédokról és számos más tényezőről, amely akadályoz minket abban, hogy háborítatlanul éljük mindennapjainkat. Világosan és érthetően próbálunk választ adni lépésről lépésre az ingatlan-adásvétellel és az adásvételi szerződést illető kérdésekkel leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

  frissítve: 2024. január 1.
 • Energetikai tanúsítvány számolásának ellenőrzése számológéppel
  Lakásvásárlás

  Energetikai tanúsítvány: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  Ha lakást vásárolnál vagy bérelnél, akkor a választás egyik legfontosabb szempontja, hogy mekkora lesz majd a rezsi. Hogy ezt el tudd dönteni, tudnod kell, hogy mennyire energiahatékony az ingatlan. Ez eladóként és bérbeadóként is fontos, mert így drágábban tudod eladni vagy kiadni a lakásod. Az energetikai tanúsítvány erről ad neked információt. Útmutatónkból megtudhatod, hogy mit tartalmaz ez a fontos dokumentum, és azt is, hogy hol szerezheted be. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2024. április 23.