Annuitás

Annuitás szóval a hiteltörlesztés kapcsán találkozhattál. Az annuitás azt jelenti, hogy azonos összegű részleteket fizetsz egy előre meghatározott időperióduson keresztül. Az annuitásos törlesztés tehát az, amikor a hitelt havonta azonos részletekben törleszted.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljes futamidő alatt ugyanannyi a törlesztőrészleted, mert ez attól is függ, hogy maga a kamat mértéke változhat-e.

Vannak olyan hitelek is, ahol a kamat, és így a törlesztő is végig ugyanannyi. A személyi kölcsön, az áruhitel vagy a végig fix kamat mellett igényelt lakáshitel hiteltörlesztője például a teljes futamidő alatt változatlan. Akkor is, ha közben a bank már az új hiteleket magasabb kamat mellett nyújtja.

A lakáshiteleket viszont a futamidőnél rövidebb kamatperiódusra rögzített kamattal is igényelheted. Egy 5 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitelen belül 4 kamatperiódus van. A változó kamatozású hitel is több kamatperiódusból áll, de ezek nagyon rövidek, talán csak 3 hónaposak. Így az ilyen hitel kamata, és a törlesztője egy éven belül négyszer változik, tehát a teljes futamidő alatt 80 kamatperiódus van.

Viszont ettől még mindegyik annuitásos törlesztés, mert a kamatperióduson belül a törlesztőrészletek egyenlő nagyságúak. Szaknyelven ezt úgy hívják, hogy egy időintervallumon belül egyenlőek a pénzáramok.

Az annuitásos törlesztés előnye, hogy kiszámíthatóvá és számodra egyszerűbbé teszi a hitelfizetést. Lakossági ügyfeleknek ezért ma már csak annuitásos hiteleket kínálnak a bankok.

De miért van az, hogy fizeted a hiteled éveken át, és ha megkérdezed a bankot, hogy mennyi a tőketartozásod, azt látod, hogy alig csökkent?

Ez azért van, mert az annuitásos törlesztésnél a törlesztőrészleten belül a törlesztett tőke és kamat aránya folyamatosan változik. A futamidő elején még nagy a tartozásod, és ennek a kamata is magas összeg. Így az egyenlő összegű törlesztőrészletbe a sok kamat mellé kisebb tőkerész fér.

Az elején tehát sok kamatot és kevés tőkét törlesztesz. Aztán ahogy halad előre az idő, ez az arány megfordul. A tőketartozásod fogy, így a kamat összege is csökken, amit a bank felszámít rá. A kevesebb kamat mellé pedig egyre nagyobb tőkerészek férnek be.

Ezért van, hogy eleinte lassan fogy a tartozásod, de később ez az ütem felgyorsul, és ez teszi lehetővé az egyenlő törlesztőrészleteket.

Ha minden hónapban ugyanannyi tőkét törlesztenél, akkor a teljes havi törlesztőrészleted nem lehetne minden hónapban ugyanannyi.

A futamidő elején a törlesztőrészleted nagyon magas lenne, mert sok a kamat. Később pedig egyre csökkenne, ahogy a tartozásod fogy, és a rá számított kamat összege is kevesebb. Ezt hívják egyenletes tőketörlesztésnek.

Az annuitásos törlesztésnek az a hátránya, hogy minél hosszabb a futamidő, annál több kamatot fizetsz a banknak. Ezért a futamidőt nem érdemes nagyon elnyújtani.

Ugyan a hosszabb futamidő miatt a havi törlesztőrészletek alacsonyabbak, viszont a havi párezer forintos különbségért cserébe 3-5 plusz év alatt többmillió forinttal többet fizetsz vissza a banknak.

Akciós MagNet Lakáshitel
 • Induló díj akciók
 • 10 éves kamatperiódusú lakáshitel akciós kamattal
 • 15 millió forint 15 évre 129 740 forint törlesztővel, THM: 6,78%
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Erste lakáshitel 2024 - kalkulátor és feltételek
  Lakáshitel

  Erste lakáshitel 2024 - kalkulátor és feltételek

  Az Erste Bank többféle konstrukcióban kínál lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket. Van náluk piaci kamatozású lakáshitel 5 és 10 éves kamatperiódussal, de minősített fogyasztóbarát lakáshitelt és CSOK Pluszt is tudsz igényelni. Ha a bankhoz utaltatod a jövedelmed, további kedvezményekre számíthatsz. Lépésről lépésre végigvesszük, hogy mit érdemes a lakáshitelekről tudni, megmutatjuk az Erste lakáshitel törlesztőit és feltételeit is.

  frissítve: 2024. április 29.
 • Fiatal házaspár az új lakásukban
  Lakáshitel

  9 dolog, amit tudnod kell CSOK Plusz igénylés előtt

  A támogatott hitelek igénylése kemény diónak tűnhet, de ne aggódj, csak első látásra olyan bonyolult. Itt több mindenre kell figyelned, és több dokumentumra lesz szükséged, mint egy átlagos hiteligénylésnél, ezért adunk néhány tippet, ami megkönnyíti a dolgod.

  frissítve: 2024. május 6.
 • Raiffeisen lakáshitel - kalkulátor és feltételek 2024
  Lakáshitel

  Raiffeisen lakáshitel - kalkulátor és feltételek 2024

  A Raiffeisennél találsz piaci kamatozású, minősített fogyasztóbarát lakáshitelt és CSOK Plusz hitelt is igényelhetsz. A hitelügyintézést online nem végezheted, de visszahívást kérhetsz, és egyeztethetsz időpontot az általad választott bankfiókba. A Raiffeisen előzetes hitelbírálatot és előzetes értékbecslést is végez. Segítünk megtalálni a legjobb Raiffeisen lakáshitel ajánlatot.

  frissítve: 2024. június 7.