Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos

Jelzáloghitelek estén találkozhatsz ezzel a fogalommal. Házastársak vagy élettársak esetében, ha egy ingatlan közös vagyonnak minősül, de a tulajdoni lapon csak az egyik fél van bejegyezve, akkor a másik fél az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos.

Ő az, akinek a Földhivatalnál nem szerepel a nevén az ingatlan, de mivel az a házasság alatt szerzett vagyon részét képezi, váláskor vagy haláleset esetén ugyanúgy jogot formálhatna az ingatlanra, mintha a nevén lenne.

A bankok általában az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost ugyanúgy bevonják a hitelbe adóstársként, mint a tulajdonosként bejegyzett házastársat vagy élettársat.

Nem kötelező bevonni az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost a hitelbe, ha házassági vagyonjogi szerződéssel tudják igazolni, hogy az ingatlan nem a közös vagyonuk része, és a házastárs vagy élettárs egy esetleges válás esetén sem tart igényt az ingatlanra.

Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost telekkönyvön kívüli tulajdonosnak is hívják.

Lakáshitel 10 évig fix kamattal
 • Kezdeti költségekre vonatkozó díjkedvezmények
 • Futamidő: 10-30 év 10 éves kamatperiódussal
 • THM: 7,06-7,09%
 • Díjmentes törlesztőszámla a hitelhez
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Két nő beszélget építési hitelekről
  Lakáshitel

  Építési hitel - kalkulátor és feltételek

  Ha új lakást vagy családi házat építenél, amihez az állami támogatásokon és a saját pénzeden kívül még hitelre is szükséged van, akkor erre építési hitelt tudsz igényelni. Ez egy kicsit máshogy működik, mint egy sima lakásvásárlási hitel. Elmondjuk a különbségeket, segítünk ajánlatot választani és elmondjuk, hogy min szoktak mások elcsúszni.

  frissítve: 2024. január 24.
 • Ez a pár örül a lakáshitellel vásárolt új lakásának
  Lakáshitel

  450 000 forint jövedelemmel ezek a legjobb lakáshitel ajánlatok

  Lakáshitelt szeretnél felvenni, és ehhez havi 450 000 forint jövedelmet tudsz igazolni? Mutatjuk, hogy milyen hitelt kaphatsz ezért a bankoknál, és milyen kedvezményekre leszel jogosult. Segítünk meghatározni, hogy mennyi hitelt érdemes felvenned, és milyen futamidőre.

  frissítve: 2024. május 6.
 • Előzetes hitelbírálat: így lesz biztonságosabb a hitelfelvétel
  Lakáshitel

  Előzetes hitelbírálat: így lesz biztonságosabb a hitelfelvétel

  Lakást szeretnél venni, amihez hitelre van szükséged, de nem tudod mekkora összeget kaphatsz és milyen feltételek mellett? Félsz, hogy a hitel kamata emelkedik mire szerződést kötnél a bankkal? Vagy attól tartasz, hogy a kinézett lakást elviszi előled egy készpénzes vevő? Van megoldás! Tudtad, hogy a bankoktól előzetes hitelbírálatot kérhetsz, amivel ezt kivédheted? Megmutatjuk mit kell róla tudnod, és milyen előnyökkel jár számodra az előzetes hitelbírálat.

  frissítve: 2024. május 6.