Városi CSOK

A városi CSOK kifejezés mindaddig nem volt használatban, amíg a 2024-től érvényes módosításokat be nem jelentették, és nem is takar új támogatási elemeket. A 2024. január 1-jétől bevezetendő változások hívták életre, mivel nagy mértékben változik, hogy a CSOK hol lesz használható a jövőben.

Rövid CSOK elvolúció

Ha eddig még nem sokat foglalkoztál a CSOK szabályaival, akkor ahhoz, hogy tudd, mi a városi CSOK, érdemes egy kicsit messzebbről indulnod, és röviden megismerned a CSOK-ot általában.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagy más néven CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet gyermeket nevelő vagy tervező családok igényelhetnek lakáscéljaik megvalósítására.

A támogatás - a bevezetése óta, és még 2023-ban is érvényes szabályok alapján - földrajzi megkötés nélkül bárhol használható, összege a felhasználás céljától és a gyermekek számától függ. Az összegekből viszont látszik, hogy a támogatás elsősorban az új lakások építését és vásárlását részesíti előnyben, illetve akkor lehet igazán magas, ha ehhez 3 gyermeket nevelsz vagy vállalsz.

Építésre és új lakás vásárlására az alábbi összegek elérhetők:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 2,6 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 10 millió forint.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén alacsonyabbak az összegek:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 1 430 000 forint,
 • 3 gyermek mellé 2 200 000 forint,
 • 4 gyermek mellé pedig 2 750 000 forint.

Láthatod tehát, hogy használt lakás esetén jóval kisebb összeget kaphatsz, meglévő lakás felújítására pedig egyáltalán nem használhatod a támogatást.

A CSOK bevezetése után 3 évvel jelent meg, és jelenleg is igényelhető a falusi CSOK.

Ez a CSOK támogatás speciális formája, amely csak a jogszabályban felsorolt preferált kistelepüléseken lévő lakásokhoz, tanyákhoz és birtokközpontokhoz használható. Célja, hogy népszerűsítse a vidéki életet, és lehetővé tegye a rossz állapotú ingatlanok modernizálását.

Lényege, hogy használt lakás vásárlására, és ezzel egyidejűleg elvégzett korszerűsítésére, illetve bővítésére a falvakban nem az alacsonyabb, használt lakás vásárlásához elérhető CSOK összegeket, hanem az egyébként építésre és új lakás vásárlására igényelhető, magasabb összegeket kaphatod. Preferált kistelepülésen tehát a 600 000, 2,2 millió vagy 10 millió forintot, a gyerekek számától függően.

A korszerűsítés vagy bővítés a falusi CSOK kötelező eleme, de a falusi CSOK új lakás vásárlására és építésére nem használható. Ha faluban építenél, akkor ott a normál CSOK-ot használhatod.

Ha preferált kistelepülésen szeretnéd a meglévő lakásodat bővíteni és korszerűsíteni - tehát nem vásárolsz, csak munkálatokat végeznél - akkor erre a falusi CSOK összegek felét kaphatod, tehát 300 000, 1,1 millió, illetve 5 millió forintot.

Városi CSOK - 2023-ban még elérhető

2023-ban a CSOK és falusi CSOK támogatások még változatlan formában igényelhetők, tehát a normál CSOK városokban és falvakban egyaránt, míg a falusi CSOK a jogszabályban listázott falvakban.

2024-től a jogszabályban szereplő preferált kistelepüléseken, tanyákon és birtokközpontokban a falusi CSOK továbbra is elérhető lesz, méghozzá emelt összegben.

A városi CSOK kifejezés a minden más településen, fő szabály szerint az 5 000 főnél nagyobb településeken (tehát a városokban és nagyobb falvakban) igénybe vehető támogatást jelöli. Ez a támogatás 2024. január 1-jétől megszűnik.

2024-től az alábbi falusi CSOK támogatásokat igényelheted

Vásárlásra és bővítésre, illetve korszerűsítésre:

 • 1 gyermek mellé 1 millió forint,
 • 2 gyermek mellé 4 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 15 millió forint igényelhető.

Meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére a fenti összegek felét igényelheted.

Építésre vagy új lakás vásárlására is kérhetsz támogatást, de szintén csak földrajzi korlátozással, tehát kizárólag ott, ahol a falusi CSOK is elérhető. Ehhez az összegek 2023-hoz képest változatlanok maradnak 2024-ben is:

 • 1 gyermek mellé 600 000 forint,
 • 2 gyermek mellé 2,6 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek mellé 10 millió forint elérhető.

Ezek összefoglaló neve lesz ezután a falusi CSOK.

Akciós MagNet Lakáshitel
 • Induló díj akciók
 • 10 éves kamatperiódusú lakáshitel akciós kamattal
 • 15 millió forint 15 évre 129 740 forint törlesztővel, THM: 6,78%
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Hitelfedezeti mutatót tartalmazó dokumentumot ír alá a lakáshitel igénylő
  Lakáshitel

  Hitelfedezeti mutató: Ilyen ingatlanodnak kell lennie 2024-ben, ha lakáshitelt szeretnél

  Lakáshitel felvételnél az ingatlanfedezet értékének 80 százalékánál magasabb összeget a bank nem adhat neked hitelként és a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint jövedelmed bizonyos része. Miért vannak ezek a szabályok? Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak ahhoz, hogy fedezetként használhasd? Bemutatjuk, hogy miért kell odafigyelned a hitelfedezeti mutatóra.

  frissítve: 2024. február 22.
 • Két nő beszélget építési hitelekről
  Lakáshitel

  Építési hitel - kalkulátor és feltételek

  Ha új lakást vagy családi házat építenél, amihez az állami támogatásokon és a saját pénzeden kívül még hitelre is szükséged van, akkor erre építési hitelt tudsz igényelni. Ez egy kicsit máshogy működik, mint egy sima lakásvásárlási hitel. Elmondjuk a különbségeket, segítünk ajánlatot választani és elmondjuk, hogy min szoktak mások elcsúszni.

  frissítve: 2024. január 24.
 • KH lakáshitelből vásárolt mini ház egy férfi kezében
  Lakáshitel

  K&H lakáshitel 2024 - kalkulátor és feltételek

  A K&H Banknál többféle lakáshitelt is találsz. Az 5 vagy 10 éves kamatperiódusú és a végig fix hiteleket minősített fogyasztóbarát hitel formájában és zöld hitelcélokra is kínálják. Van náluk CSOK Plusz is. A lakáshitelt egészen a szerződéskötésig online is intézheted náluk, ha pedig hozzájuk érkezik a jövedelmed, akkor alacsonyabb kamatot érhetsz el. Megmutatjuk, hogy mennyire jók a K&H lakáshitel ajánlatok!

  frissítve: 2024. július 11.