Ingyenes készpénzfelvétel – minden, amit tudnod kell róla (2024)

Az ingyenes készpénzfelvétel egy állami kedvezmény. Megmutatjuk, hogy mikor és hogy tudod igénybe venni és hogyan lehet megduplázni.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az ingyenes készpénzfelvétel egy állami kedvezmény. Megmutatjuk, hogy mikor és hogy tudod igénybe venni és hogyan lehet megduplázni.

Az ingyenes készpénzfelvételt a kormány 2014-ben vezette be, mivel a korábbi kormányzati intézkedés, a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése 2013-ban nagyon megdrágította a bankszolgáltatásokat.

Az ingyenes készpénzfelvételt minden lakossági bankszámla tulajdonos igénybe veheti, akinek magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye Magyarországon van. Viszont csak egy banknál veheted igénybe, ott, ahol leadod erre a nyilatkozatot. Ha egy másik banknál is leadod, akkor a következő hónaptól vagy második hónaptól annál a banknál veheted igénybe.

Az ingyenes készpénzfelvétel lényege, hogy havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb havi 150 000 forintig bármely magyarországi, forint töltésű ATM-ből ingyenes a készpénzfelvétel. Az ingyenesség azt is jelenti, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő 0,6 százalékos banki díjat sem kell megfizetni.

Meg akarod duplázni? A MagNet Bank ügyfeleként viszont a nyilatkozat nélkül is igénybe veheted a 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt. Így ha egy másik bankál is van bankszámlád (és ott adod le a nyilatkozatot), akkor havonta már 300 000 forintot vehetsz fel ingyenesen.

Problémát szokott okozni, ha havonta 2 alkalommal több pénzt veszel fel, mint 150 000 forint. Ilyenkor a bankok a díjaikat általában arányosítják a felvett összegből levont ingyenes rész után megmaradó összeg arányában.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

2014. február 1. óta kérhető az ingyenes készpénzfelvétel havonta 150 000 forint összegig legfeljebb két részletben. Ahhoz viszont, hogy ez valóban ingyenes legyen, több dologra is oda kell figyelned, mert nem mindenkire és nem minden bankszámlára vonatkozik. Havonta akár több ezer forint veszteséget is jelenthet, ha nem ismered a feltételeket. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudod ezt a kedvezményt kihasználni. Sőt mutatunk majd pár olyan bankszámlát, amivel sokkal többet ki lehet venni ingyenesen. Vágjunk is bele!

Mire vonatkozik a törvényi ingyenes készpénzfelvétel?

Csak Magyarországon, forintban, hazai kibocsátású bankkártyával, ATM-ből végzett készpénzfelvételre vonatkozik a törvényi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel. 2025. január 1-től a postákra is kiterjed ez a kedvezmény.

Az ingyenes készpénzfelvétel legfeljebb két tranzakcióból állhat, azaz egy harmadik készpénzfelvétel akkor sem lesz ingyenes, ha összesen nem éred el a hónapban a 150 000 forintot. Ugyanígy a második készpénzfelvétel sem ingyenes, ha az elsővel már kivettél 150 000 forintot az adott hónapban.

16 éves kortól minden olyan bankszámla-tulajdonos, akinek magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye van, ingyen vehet fel készpénzt havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintig, ha előzetesen nyilatkozik erről a bankjánál. Ezeknél a bankoknál is tudod ezt a lehetőséget igényelni:

Férfi bedugja az ATM-be a bankkártyát, hogy ingyenesen pénzt vehessen fel

Melyik banknál érhető el az ingyenes készpénzfelvétel?

Innentől már kizárólag a törvény által biztosított ingyenes készpénzfelvételről szól az útmutató, a készpénzátvételről nem. Utóbbi a boltokban érhető el, kártyás fizetéskor.

Az ingyenes készpénzfelvétel nem egy-egy bank által kínált vagy akciósan, átmeneti ideig bevezetett szolgáltatás, ezért bármelyik banknál kérheted. A jogalkotók találták ki és vezették be egységesen ezt a kedvezményt. Ez alól egyik bank sem tud kibújni, tehát amíg a törvény kötelezi erre őket, addig nem fog megszűnni ez a lehetőség. Ezeknél a bankszámláknál is kérheted az ingyenes készpénzfelvételt.

A MagNet Banknál alapból is minden számlához van 150 000 forint ingyenes készpénzfelvétel (a törvényi nyilatkozat nélkül is). Ha náluk nyitsz új számlát a mostani meglévő mellé, akkor akár meg is kétszerezheted, 300 000 forintra növelheted az összeget, amit havonta ingyenesen fel tudsz venni.

Bezár
Számlára érkező jövedelem
Készpénzfelvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
Összesen
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 393 Ft Kezdetben 331 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 352 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 095 Ft Kezdetben 798 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 955 Ft Kezdetben 806 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 743 Ft Kezdetben 3 193 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Az ingyenes készpénzfelvétel valóban azt jelenti, hogy ingyenes? Biztos van valamilyen költség

  Az ingyenes készpénzfelvételnek nem lehet semmilyen díja, költsége vagy rejtett hátulütője. Itt valóban nem kell fizetni a szolgáltatásért, ha odafigyelsz arra a pár egyszerű tudnivalóra, amikre lejjebb kitérünk.

  Habár a bankoknak a tranzakciós illetéket be kell fizetnie az ingyenes készpénzfelvételed után is, azt semmilyen módon sem számíthatják fel neked. A 150 000 forinton felüli készpénzfelvételnél vagy az utalásoknál a tranzakciós illetéket már neked kell kifizetned, bár több konstrukció esetében a bank részben vagy egészben eltekint ettől.

  A szolgáltatás igényléséhez kell legyen egy bankszámlád, amihez valószínűleg bankkártyád is van, és ezeknek akár lehet havi vagy éves díja, amit az ingyenes készpénzfelvételtől függetlenül eddig is fizettél.

  Nekem is jár az ingyenes készpénzfelvétel?

  Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármelyik fizetési bankszámládhoz igényelhető. Ez azt jelenti, hogy normál bankszámlákhoz lehet kérni, amire jó eséllyel a fizetésed is érkezik. Hitelkártyához vagy bármilyen egyéb hiteledhez tartozó technikai, törlesztési vagy betéti számlához nem kérheted.

  Akkor élhetsz a lehetőséggel, ha elmúltál 16 éves és Magyarországon van lakóhelyed vagy tartózkodási helyed. Az ingyenes készpénzfelvételt magánszemélyek részére találták ki és ezeknél a bankoknál igényelheted:

  Gazdasági társaságok és vállalkozások nem igényelhetik.

  Bankfiókban férfi az ingyenes készpénzfelvételi igénylést aláírja

  Hogy igényelhetem?

  Az ingyenes készpénzfelvételt igényelned kell (ha eddig nem tetted meg). A bankod nem fog róla szólni, és nem is állítja be automatikusan, még akkor sem, ha csak egy banknál van számlád. Elég egyszer nyilatkoznod, és a jövőben sem kell megújítani. Csak abban az esetben kell majd újra igényelni az ingyenes készpénzfelvételt, ha egy új bankszámlát nyitsz és inkább arra kérnéd át.

  A nyilatkozattétel nagyon egyszerű a CIB-nél, Ersténél, Gránit Banknál, MagNet Banknál, OTP-nél és az UniCreditnél.

  A legtöbb banknál a netbankban vagy bankfiókban is elintézhető. Neked kell megjelölnöd azt a bankszámlát, amiről szeretnéd igénybe venni a szolgáltatást. Érdemes olyat választani (ha több bankszámlád is van), amire a jövedelmed érkezik, vagy ahova rendszeresen érkezik olyan összeg, amiből szeretnél készpénzt felvenni.

  Nem aktiválódik azonnal

  Fontos, hogy egy adott hónap 20. napjáig nyilatkoznod kell ahhoz, hogy a következő hónap 1. napjától érvénybe lépjen a havi két ingyenes készpénzfelvétel az új számlán. Ha csak a 20. nap utáni napok valamelyikén adod le a nyilatkozatot, akkor az adott hónapot követő második hónaptól fog élni a szolgáltatás. Addig – ha volt – a régi számládhoz kapcsolódik a kedvezmény.

  Ha nem töltöd ki ezt a nyilatkozatot, akkor a készpénzfelvétel költségeit a saját bankod aktuális feltételei alapján fogják elszámolni.

  Ekkor legfeljebb a bank saját maga által, a törvényi 150 000 forintos kedvezménytől függetlenül nyújtott ingyenes készpénzfelvétel jöhet szóba, ha kínál ilyet az adott számlacsomagban. Ezek a kedvezmények általában a törvényi kedvezményre épülnek rá, vagyis azokba a törvényi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel keretében lebonyolított készpénzfelvételek is beleszámítanak, „fogyasztják” azt.

  Ezeknél a bankoknál igényelhetsz ingyenes készpénzfelvételt

  Minden hazai banknál (CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, Gránit Bank, MagNet Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) a bejelentés után felveheted havonta a 150 000 forintot. A bankszámla kalkulátorban azt is ki tudod számolni, hogy magasabb összegnél mennyi lesz a díj.

  Bezár
  Számlára érkező jövedelem
  Készpénzfelvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  Összesen
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 393 Ft Kezdetben 331 Ft
    Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 352 Ft
    Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 095 Ft Kezdetben 798 Ft
    Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Mi ez?
    Havi összköltség 2 955 Ft Kezdetben 806 Ft
    Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
   • MBH Kedvezmény Számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 743 Ft Kezdetben 3 193 Ft
    Készpénzfelvétel díja 0 Ft 100 000 Ft felvétele esetén
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Megnézem Részletek
   5 / 5 találat

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   Hol vehetem fel ingyenesen a 150 000 forintot?

   Bármelyik Magyarországon lévő bank ATM-jében élhetsz az ingyenes készpénzfelvétellel. Tehát ez lehet akár egy idegen bank is, ugyanúgy ingyenes lesz, mintha a saját bankod automatáját használnád. Az sem probléma, ha a saját bankodnak nincs egyetlen saját ATM-je sem. 2025. január 1-től ez a lehetőség a postákra is kiterjed.

   Ez a kedvezmény kizárólag ATM-eknél vagy postákon elvégezve érvényes, bankfióki készpénzfelvételnél nem. Postai készpénzfelvételre 2024. december 31-ig nem vonatkozik az ingyenes felvételi lehetőség.

   16 éves kortól minden olyan bankszámla-tulajdonos, akinek magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye van, ingyen vehet fel készpénzt havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintig, ha előzetesen nyilatkozik erről a bankjánál. Ezeknél a bankoknál is tudod ezt a lehetőséget igényelni:

   Milyen kártyával tudok az automatából készpénzt ingyenesen felvenni?

   Bármilyen magyarországi bankszámlához kért bankkártyával élhetsz ezzel a szolgáltatással (kivéve a céges bankkártyákat). Az sem probléma, ha folyószámlahitel kapcsolódik a számládhoz.

   A hitelkártyákra azonban nem vonatkozik ez a kedvezmény, ott továbbra is borsos készpénzfelvételi díjat kell fizetni, ráadásul egyből ketyegni fog a magas hitelkamat. Hitelkártyáknál a türelmi idő csak a vásárlásokra vonatkozik.

   Az ingyenes készpénzfelvételi kedvezmény fizetési számlára vonatkozik, a hitelkártya mögött pedig csak technikai számla van – ellentétben a betéti kártyával.

   Mi van akkor, ha az én számlámhoz eleve jár ingyenes készpénzfelvételi lehetőség?

   Régebben több olyan bankszámla is volt a CIB Banknál, Ersténél, Gránit Banknál, MagNet Banknál, OTP-nél és az UniCreditnél is (és még ma is lehet ilyeneket nyitni), amihez a törvényileg bevezetett ingyenes készpénzfelvétel előtt is volt lehetőség egy, két, vagy több ingyenes készpénzfelvételre.

   Habár bankonként eltérő a gyakorlat, általában ezek a kedvezmények sajnos nem adódnak össze, így csak az egyik lehetőséget használhatod ki.

   Ha több, mint 150 000 forint készpénzre van szükséged havonta, akkor érdemes megkérdezned a bankodat arról, hogy náluk ez hogy működik. Ha viszont a bank maga is nyújt kedvezményt, mely meghaladja a törvényi 150 000 forintos szabályt, akkor a törvényin felül élhetsz a bank saját ingyenes készpénzfelvételével is.

   Mosolygó nő a maximális összeget veszi fel ingyenesen ATM-ből

   Erre a 7 dologra figyelj oda, hogy a készpénzfelvétel valóban ingyenes legyen

   Sok olyan szempont és feltétel van, amit, ha nem tudsz, akkor is kell majd fizetned a készpénzfelvételért, amikor nem gondolnád. Ezért a következőket tartsd szem előtt:

   1. Maximális összeg és darabszám

   Az ingyenes készpénzfelvétel maximum 150 000 forint lehet havonta, és ezt legfeljebb 2 részletben tudod felvenni. Ez a két legfontosabb szabály, amelyik limitet hamarabb eléred, arra a hónapra ott ér véget az ingyenes készpénzfelvétel.

   A fenti keretek minden hónapban újraindulnak, és amit nem használtál fel az előző hónap végéig, azt már nem tudod kérni a következő hónapban. Mindegy, hogy a CIB-nél, Ersténél, Gránit Banknál, MagNet Banknál, OTP-nél, UniCreditnél vagy más banknál van a számlád, ez ugyanúgy működik mindenhol.

   Tehát hiába élhetsz az ingyenes készpénzfelvétellel, ha te az utóbbi 12 hónapban egyetlen alkalommal sem vettél fel készpénzt, akkor ebben a hónapban (vagy bármelyik következőben) ugyanúgy csak 150 000 forintot vehetsz fel havonta, mint az, aki az előző 12 hónapban is teljesen kihasználta ezt a kedvezményt.

   Ha esetleg a bankszámládhoz tartozik ingyenes vagy kedvezményes készpénzfelvétel ezen túl is, akkor az minden bizonnyal csak a törvényi ingyenes készpénzfelvétel után valósulhat meg. Tehát minden hónap elsejétől számítva az első 150 000 forint kivétel (vagy ha ennél kevesebbet vettél fel, akkor a havi első kettő tranzakció) tartozik a törvényi ingyenes készpénzfelvétel körébe.

   Tehát mindegy, hogy ezt milyen felosztásban csinálod és melyik bank ATM-jét használod. Lehet az első kivételed 10 000 forint a saját bankod ATM-jében és a második felvétel 140 000 forint egy másik bank ATM-jében. Vagy lehet ez 75-75 000 forint két különböző idegen bank ATM-jében. 2025. január 1-től pedig postán is. Teljesen mindegy. A lényeg, hogy maximum 150 000 forintot és legfeljebb 2 alkalommal kell kivenned, hogy ingyenes legyen a pénzfelvétel.

   Nézzünk egy példát

   Tegyük fel, hogy kétszer 100 000 forintot vennél fel. Az első kivétel biztos, hogy ingyenes. A második kérdéses, hiszen gondolhatod, hogy a második 100 000 forintból az első 50 000 forint ingyenes kellene legyen és csak a második 50 000 forintra kell díjat fizetned.

   Sajnos ennek a díjszámítása bankonként különbözően működik, mert erre a jogszabály nem tért ki.

   Így azt javasoljuk, a fenti példánál maradva, hogy az első kivétel legyen 150 000 forint, vagy a második kivétel legyen 50 000 forint és ekkor egy harmadik felvételed is legyen, szintén 50 000 forinttal. Ennél az utolsónál már figyelj oda, hogy lehetőleg a saját bankod ATM-jét használd, mivel az jó eséllyel olcsóbb lesz, mint egy idegen banké.

   Ha a havi első ATM kivételnél egyben felveszed az egész 150 000 forintot, akkor azzal arra a hónapra kimerítetted a törvényileg ingyenes készpénzfelvételt. Nem számít, hogy ezt a 150 000 forintot 2 részletben is felvehetted volna, mert a 2 feltétel közül a 150 000 forintra vonatkozót érted el előbb.

   Tehát ezek után ugyanebben a hónapban hiába veszel fel újra készpénzt, az a bankod normál díjszabása alapján megy, ne számíts semmilyen kedvezményre, mert te már az első használattal elhasználtad a havi 150 000 forintos limitet.

   Férfi ebben a hónapban két alkalommal vesz fel ingyenesen készpénzt

   2. Ha többet veszel fel, akkor sem veszíted el 150 000 forintig az ingyenességet

   150 000 forint feletti összeg egyösszegű felvétele esetén nem veszted el a lehetőséget.

   Mindössze annyit fontos tudnod, hogy a 150 000 forint fölötti készpénzfelvétel díjrészét ki kell fizetned, mert külön tranzakciónak fog számítani, illetve nyilvánvalóan ilyenkor is elveszik a második készpénzfelvételi ATM-es vagy postai lehetőség.

   3. Ne várj a hónap utolsó napjáig, ha nem a saját bankod ATM-jét használod

   Ne a hónap utolsó napjaira hagyd a pénzfelvételt, vagy ha igen, akkor azt a saját bankod automatájánál tedd – így még abba a hónapba fog számítani. Nagyon fontos a lekönyvelés dátuma, ha nem a saját bankod automatájából veszel fel pénzt.

   Ha más bank ATM-jét vagy a postát használod, akkor több nap is eltelhet amíg ez a másik bank értesíti a te bankodat, és amíg a saját bankod lekönyveli, hogy volt egy készpénzfelvételed.

   Ebben az esetben nem az számít, hogy mikor volt valójában a pénzkivét, hanem hogy azt a bankod mikor könyvelte le. Ha például péntek este veszel fel pénzt, akkor megeshet, hogy a saját bankodban azt hétfőn vagy még később könyvelik le. Ha addigra már a következő hónapot írjuk, akkor az az új hónap készpénzfelvételének fog minősülni.

   Ilyen esetben előfordulhat, hogy az új havi két alkalmat úgy fogod túllépni, hogy nem is tudsz róla, az előző havit pedig elvesztetted.

   4. Ha folyószámlahiteled van, akkor számít a jövedelmed is

   Ha folyószámlahiteled van és úgy veszel fel készpénzt, hogy azzal mínuszba megy az egyenleged, akkor is ingyenes lesz a készpénzfelvételed. Fontos viszont, hogy ezt – a hitelkeretből – csak addig az összegig biztosítja a bank, amennyi a számlára érkező jövedelem, szociális ellátás vagy ösztöndíj összege.

   Ha az például csak 100 000 forint, akkor ilyen esetben nem érvényes a 150 000 forintos határ. Vannak bankok, amelyek engedékenyebbek ezen a téren. Ha ez zavar, célszerű visszafizetni a folyószámlahitel-tartozást és kérni a folyószámlahitel megszüntetését. Ekkor jövedelemtől független lesz a 150 000 forint készpénzfelvétel.

   5. Nem növekszik a felvehető összeg, ha több számlatulajdonos is van

   Több számlatulajdonos esetén mindkét fél igénybe veheti a szolgáltatást, de a két ingyenes alkalom száma vagy forintösszege nem növekszik azért, mert többen rendelkeznek a számla felett. Tehát hiába kértél egy társkártyát a számládhoz a párodnak, ugyanúgy csak 150 000 forintot vehettek fel maximum 2 alkalommal.

   Mindegy, hogy melyikőtök használja az ATM-et vagy postát, a havi első 2 felvétel vagy maximum 150 000 forint lesz a mérvadó.

   Ha külön bankszámlátok lenne, akkor ketten összesen már havonta 300 000 forintot vehetnétek fel ingyen – de akkor kétszer annyi számlavezetési és éves bankkártya díjat is fizetnétek.

   6. Valutát nem vehetsz fel vele

   Devizaszámláról is tudsz 150 000 forintot ingyen felvenni, ha nyilatkoztál, de csak akkor, ha forintot veszel ki ATM-ből. A készpénzátvételre és 2025. január 1-től a postákra azonban nem terjed ki ez a kedvezmény, mert az csak a forintban vezetett fizetési számlákra szól.

   Az biztosan nem fog működni, hogy nyaraláshoz ingyen veszel fel dollárt vagy eurót. Természetesen külföldön sem használhatod egyik ATM-et sem, hiszen azokban nincsen magyar forint és a jogszabály amúgy is úgy szól, hogy Magyarországon kell lennie az ATM-nek.

   7. Vigyázz a hitelkártyával

   Hitelkártyával való készpénzfelvételre nem vonatkozik az ingyenesség. Ráadásul ha hitelkártyával pénzt veszel fel, akkor a kamat azonnal ketyegni fog, erre nem vonatkozik a türelmi kamatmentes időszak.

   Bankváltáskor nő aláírja az ingyenes készpénzfelvétel igénylési dokumentumot

   Készpénzfelvétel a bankfiókban

   Érdemes utánanézni, hogy közvetlenül bankszámláról, vagy bankkártyával, utóbbi esetében saját banknál vagy idegen bankfiókban éri-e meg jobban a nagyobb összeget felvenni. Ha a te bankod kedvező árakat kínál erre, akkor ez a megoldás lesz számodra a legmegfelelőbb.

   Sok bankfiókja van az OTP-nek, CIB-nek, Erstének, UniCreditnek és most már a MagNet Banknak is, de a Gránit Banknak például csak a központi fiókjában van készpénzforgalom.

   Ne felejts el előzetes bejelentést tenni bankfióki készpénzfelvételkor, mert ha nem teszed, annak különdíja lesz. 1 000 000 forintnál vagy afölött feltétlenül jelentsd a banknak a szándékodat, és menj is el érte, ugyanis elmulasztás esetén is be fogják terhelni a különdíjat.

   Használd a saját bankod ATM-jét

   Általában akkor a legolcsóbb a készpénzfelvétel díja, ha azt a saját bankod automatáinál teszed. Nagyobb összegeknél viszont jobb, ha utánaszámolsz a költségeknek, ugyanis a felvétel díja a felvett összeggel lehet arányos.

   Több bank is úgy árazza be a tranzakciókat, hogy idegen banknál jobban megérje a magas összegű készpénzfelvétel, ezáltal ne nekik kelljen a készpénzszállítással foglalkozni.

   Erre válaszul több bank pedig korlátozza az idegen bankkártyával egy alkalommal felvehető összeget az ATM-jéből. Érdemes pontosan utánajárni a költségeknek, hogy biztosan fel tudd venni a kívánt összeget a kiválasztott díjért. Ez szinte banktól függetlenül igaz, akár a CIB-nél, Ersténél, Gránit Banknál, MagNet Banknál, OTP-nél vagy at UniCreditnél vagy ügyfél.

   Maradtak kérdéseid az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban?

   • Külföldi állampolgároknak is jár az ingyenes készpénzfelvétel?

    Ha van magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye, akkor a Magyarországon kibocsátott bankkártyájával forintban igen, feltéve, ha nyilatkozik róla a bankjánál.
   • Diák- és nyugdíjas számlákra is vonatkozik?

    Igen. Diákszámlánál fontos, hogy a számlatulajdonos, vagyis aki nyilatkozik, legalább 16 éves legyen. Illetve diákszámla esetén annyit lehet havonta így ingyenesen felvenni, amennyi ösztöndíj vagy jövedelem érkezik a számlára.
   • A hitelek mellé igényelhető hiteltörlesztési számlához is igénybe vehető az ingyenes készpénzfelvétel?

    Nem, mert az egy technikai számla, amit csak arra lehet használni, hogy oda legyen utalva a havi hiteltörlesztéshez szükséges összeg. Csak teljes értékű bankszámlákhoz lehet az ingyenes készpénzfelvételt igényelni, amelyhez bankkártya is tartozik (hiszen a kedvezmény eleve csak bankkártyával érhető el). Ezeknél a bankoknál érhető el ez a szolgáltatás: CIB Bank, Erste, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank,
   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.