Egy ingatlan megvásárlása vagy a bérleti díj már önmagában is nagy kiadás. Érthető tehát, hogy nem szeretnél sok pénzt áldozni még a beköltözésre is. Ha érdekel, hogy hogyan tudnál minél kevesebb pénzből költözni, akkor jó helyen jársz. Segítünk.

Barátokkal vagy hivatásosokkal költözzek?

A költöztető cégek megkérik az árát a munkájuknak, úgyhogy ha az egész munkát profikra akarod bízni, akkor könnyebb lesz a pénztárcád, de ezzel együtt az életed is. Kérheted a teljes lakásod be- és kidobozolását szállítással együtt, ami 3 szoba esetén akár 100 000 forint is lehet.

Ha a dobozolást megoldod házilag, akkor olcsóbban is kijöhetsz. Mi nem bíznánk másra a személyes dolgaink bedobozolását, de ha kéred, akkor ezt is megcsinálják helyetted.

Ha kevés időd van az új otthonoddal foglalkozni, akkor semmi akadálya nincsen az ilyen szolgáltatásoknak. Ha viszont úgy gondolod, hogy jobb helye is lenne az erre kifizetendő összegnek, vagy nagyon kicentizted a megtakarításokat, akkor van néhány olyan módszer, amivel lefaraghatod a kiadásaidat.

Vegyük sorra, hogyan úszhatod meg olcsóbban a költözést.

Hivatásos költöztetők kiveszik a kanapét a furgonból

Már az összepakolásnál is tudsz spórolni

Ha sok cuccod van, akkor a költöztetődoboz bizony drága mulatság. A legtöbb ember ilyesmiket újonnan vesz elég magas, körülbelül 500-1 000 forintos dobozáron. Próbálj meg ehelyett inkább körbekérdezni az ismerőseidnél, hátha akad valakinél.

Főleg akkor van esélyed a sikeres dobozszerzésre a baráti körben, ha valaki mostanában költözött. Ne felejtsd el körbejárni az irodákat és a boltokat sem a környéken, ahol gyakran van kidobásra ítélt kartondoboz.

Használd fel az otthoni tárolókat is, például pakolhatsz a szennyestartóba és a bőröndökbe, amiket amúgy is viszel magaddal, a ruhákhoz és az ágyneműkhöz pedig megfelel egy nagyméretű, erős szemeteszsák.

Dobozokat egyébként használtan is tudsz szerezni, így érdemes utánajárni az interneten, hogy valaki nem akar-e megszabadulni a környékeden a költözés után maradt tárolóitól.

Ne vegyél buborékfóliát

A törékeny tárgyaidat olcsóbb módon is megóvhatod, például, ha reklámújságokkal vagy törölközőkkel tekered körbe őket és úgy csomagolod el. Arra mindenképp figyelj, hogy egy kevés ragasztószalaggal erősítsd oda a csomagolást. Ha az extra biztonságot kedveled, akkor gondoskodj róla, hogy a doboz aljára is kerüljön valami puha, akár régi pólókat és ágyneműket is használhatsz a kibéleléshez.

Ezekkel nem csak pénzt spórolsz, hanem a környezetet is kíméled.

Vigyél kevesebbet

Ha kevesebb a szállításra váró holmid, akkor nem kell annyit fizetni a költöztető cégnek, vagy nem kell többször fordulnod az autóval.

Szelektáld ki a már nem szükséges tárgyaidat és próbáld meg eladni őket, vagy adományozz a szeretetszolgálatoknak. Nem jó, ha már a legelején telezsúfolod mindenfélével a helyiségeket, mert az idők folyamán csak még rosszabbá fog válni a helyzet.

Arra is figyelj, hogy hűtőd tartalmát fogyaszd el a kijelölt költözési időpontig, a mélyhűtőt is beleértve a kiürítésbe.

Hogyan lehet a tárolás olcsóbb?

Ha nem tudod rögtön átvinni az összes berendezési és használati tárgyadat az új lakásodba, akkor a tárolásukhoz bérelned kell egy néhány négyzetméteres raktárat, és ez elég költséges lehet.

Kérdezd meg elsőnek a barátokat vagy rokonokat, hogy berakhatod a dolgaid egy részét a padlásukra vagy pincéjükbe néhány napra vagy hétre. Ha nem találsz lelkes jelentkezőket, akkor is hasonlítsd össze a különböző ajánlatokat, és ne csapj le rögtön a legelső tárolási lehetőségre, mert lehet, hogy találsz olcsóbbat.

Összekészített kartondobozok amiket el kell költöztetni

Ezzel a 3 módszerrel a szállításnál tudsz spórolni

1. Hívd össze a barátokat

Első körben megkérdezheted az ismerőseidet, hátha valakinek van nagyobb autója és szívesen segít neked elvinni a cuccaidat. Ha egy szállítóbrigád helyett inkább a barátaidat hívod át, az anyagilag sokkal kedvezőbb lehet.

Ha a nagy munka végeztével mindenkit meginvitálsz egy pizzás és sörözős estére, akkor biztos, hogy senki nem tud majd nemet mondani a meghívásodra.

2. Válaszd a legjobb ár-érték arányt

Ha nem sikerül meggyőznöd a baráti társaságot, és rákényszerülsz egy drágább megoldásra, akkor is mindenképp hasonlítsd össze a költöztető cégek ajánlatait. Nem mindig a legolcsóbb megoldás a jó döntés és könnyen lehet, hogy egy amatőr csapat több kárt csinál majd, mint amennyit segít.

A költöztető cégeknél azok a szolgáltatások, amikben a csomagolás nincs benne és az érkező munkások csak átviszik a dobozaidat az egyik lakásból a másikba, jóval olcsóbbak. Az is fontos, hogy az árak kikalkulálásához szüksége lesz a cégnek arra, hogy a részletesen átbeszéljétek a rájuk váró feladatot.

Felhívtunk pár költöztető céget és ezeket az árakat mondták:

Van, aki a kiszállásért is kér akár 10 000 forintos díjat és aztán 3 emberrel számolva óránként 15 000 forintot. Az óra akkor indul, amikor kiérnek a helyszínre. Mindegy, hogy mennyit vezetnek vagy pakolnak, ugyanazon az óradíjon számolnak.

Van, aki 6 000 forintos kiszállási díjat kér és még kilométerenként (az egyik lakástól a másikig) 200 forintot, és 3 emberre óránként összesen 15 000 forintos díjat. Egy 3 szobás lakás költöztetési költsége dobozokkal és buborékfóliával még akkor is meg kellene álljon 120 000 forintnál, ha 50 kilométer távolság van a két lakás között.

3. Spórolj a költöztetőkön

Ebben az esetben nem úgy, hogy nem hívod őket, hanem olyan kis praktikákkal, amivel le tudsz faragni az árból, vagy kevesebb károd keletkezik. Az egyik kulcstényező az idő, hiszen a költöztető cégek munkásai sokszor órabérben dolgoznak. Használjátok a liftet, ha van a házban, különösen, ha teherliftről van szó.

A lakókat is tájékoztasd a helyzetről, hogy ne érje őket meglepetésként a felfordulás, és hogy a liftet pár órán keresztül lefoglaljátok.

A költözés időpontját, ha lehetséges, tedd egy átlagos hétköznap délelőttre, mert a hétvégék szoktak a legzsúfoltabb és a legdrágább költözőnapok lenni.

Hétköznap délelőtt kevesebb lakó fogja a liftet használni, így ez is gyorsít a költözésen. Az ünnepnapokat, hosszú hétvégéket legjobb elkerülni, mert biztosan drágábban találsz majd ilyenkor költöztetőbrigádot.

Az is fontos, hogy a költöztetőautó minél közelebb tudjon megállni a házhoz, úgyhogy próbálj neki lefoglalni egy nagy parkolóhelyet. A parkolót biztosíthatod úgy, hogy odaállsz a cég érkezéséig a te autóddal, de kordonnal is leválaszthatod a kiszemelt területet. Ha a leválasztást preferálod akkor egy felirattal jelezd az elkerítés okát, nehogy haragosokat gyűjts a környéken.

+1 Címkézd a dobozokat

A tárolókra kerülő címkék azért is nagyon hasznosak, mert így könnyebben megtalálod majd, amit keresel. A spórolás mellett azért fontos az is, hogy lehessen tudni a dobozok tartalmát, mert így lehet a legkevesebb sérüléssel és töréssel megúszni a költözést.

Írd rá a csomagokra nagy betűkkel azt is, ha törékeny tárgyakat rejtenek.

Ketten elfáradtak a lakásuk költöztetésében

Így lehet a takarítást minél olcsóbban kihozni

Amikor takarításra kerül sor, nem kell 10 féle tisztítószert venned. A vécé sem lesz ragyogóbb a speciálisan erre a felületre kifejlesztett csodaszertől, ami ráadásul kétszer annyiba kerül, mint a többi általános tisztítószer.

A felületek letörléséhez és a mosogatáshoz bevetheted a régi lakásodban használt, de már tisztító szivaccsá leminősített mosogatószivacsokat, törlőkendőnek pedig tökéletesek a régi törülközőid.

Vásárolj saját márkás termékeket

A szupermarketek saját márkás termékei általában sokkal olcsóbbak, mint az ismert nevű szerek, ráadásul jó minőségűek is. Figyeld az akciókat, de nem érdemes túllőni a célon sem, és felesleges az 5 üveg fertőtlenítő szert megvásárolni csak mert családi csomagban volt.

Ha környezetbarát és olcsó megoldás a célod, akkor próbáld ki a szódabikarbónát és az ecetet a takarításkor. Sokan nem szeretik az ecet szagát, de segít a helyzeten néhány csepp illóolaj.

Hogyan spórolhatok még?

Ha kisebb a gyereked vagy esetleg túlságosan eleven, akkor nem biztos, hogy szeretnél még rá is figyelni a költözés forgatagában, hiszen lesz elég dolgod így is. Ilyenkor jó ötlet, ha megkérsz egy ismerőst, akiben megbízol, hogy vigyázzon aznap a gyerekedre. Ugyanígy, a kedvenceidet is rábízhatod egy kutya- vagy macskabarát ismerősre.

Spórolj a köszönetnyilvánításon

A hatalmas és drága ajándékok, aminek nem is örülnek annyira az új tulajdonosaik, egyáltalán nem érik meg a kiadást és a fáradozást. Ahelyett, hogy a segítő barátoknak és rokonoknak ilyen tárgyakat vennél, inkább hívd át őket egy házavató vacsorára és köszönd meg a hozzájárulásukat egy-egy kézzel írt üdvözlőlapon.

Spórolj az új lakás berendezésén

Használj fel annyi mindent az előző lakásod bútorai és berendezési tárgyai közül, amennyit csak tudsz. Ha így sincs meg minden szükséges dolog, akkor vegyél inkább használtat. Ha ilyent választasz, akkor azért jól nézd meg, hogy minden stimmel-e a választott darabbal kapcsolatban, de sokszor ezekre is jár garancia.

Próbálkozhatsz a Vaterán, vagy a Jófogáson. Persze léteznek a való életben is piacok, amik használt cikkek árusítására szakosodtak. A felesleges dolgaid eladásával akár pluszbevételhez is juthatsz, ami az új lakás berendezésére is fordítható.

Így lehet olcsóbb felújítás

Ha használt lakást veszel, nagy esély van rá, hogy a felújítás is hozzá fog tartozni a kiadásaidhoz. Mindegy, hogy még a beköltözés előtt elintézed az egész renoválást, vagy akár évekig tartó fokozatos javítgatás eredménye lesz az újszerű lakásod, mindenképpen költséges része a felújítás az elköltözésnek.

Ha még abban sem vagy biztos, hogy jobban jársz-e az alacsonyabb vételárral és a felújítási költségekkel együttvéve, mint egy beköltözésre kész, de drágább lakás megvásárlásával, akkor nézd meg, hogy igényelheted-e a 3 millió forintos felújítási támogatást.

Ha már megvan a renoválásra szoruló ingatlan, akkor vajon hogyan érdemes nekiállni egy olcsóbb felújításnak?

Beköltözés után ezt a konyhát is fel kell újítani

1. Csináld magad

Ha van egy kis időd a felújítással foglalkozni, akkor a családdal vagy a barátokkal megcsinálhatjátok azokat a munkákat, amikhez nem kellenek drága szakemberek.

Az is jó ötlet, hogy magad készítesz néhány könnyebben kivitelezhető bútort. Ha olyan egyszerűbb dologra esik a választásod, mint egy polc elkészítése, akkor még a sikerélmény is garantált.

2. Alkudozz, és hasonlítsd össze az árakat

Vannak olyan munkák, amihez egyszerűen elengedhetetlen, hogy legyenek szakemberek is melletted. A megfelelő segítség kiválasztásánál törekedj arra, hogy reális áron válaszd ki a jó szakértelemmel rendelkező mestert.

3. Figyeld a garanciát és a csúszást

Nagyon fontos, hogy a megrendelést foglaljátok írásba, hogy mi az a legutolsó határidő, amire teljesítenie kell a cégnek a megbízását. Ha mégis túllépik a munkálatok ezt az időpontot, akkor nyugodtan kérj kedvezményt.

Nem fognak érte szeretni, de akkor minek vállaltak határidőt?

Azt se felejtsd el, hogy mind a kivitelezésnél, mind a nagyobb értékű eszközöknél fontos a garancia. A vásárláskor vagy a megbízáskor térj ki arra, hogy mikor tudod ezeket érvényesíteni, illetve, hogy mi szokott lenni a leggyakoribb hiba.

Ha kivitelezővel van dolgod, akkor mindenképpen írass alá vele egy teljesítési és garanciavállalási igazolást is, hogy ne tudjon nemet mondani a korrigálásra, ha valami hibára derülne fény. Ez nem szokott ezeknél az embereknél egyszerű lenni, de legalább próbáld meg.

4. Válaszd a kifutó termékeket, de figyeld a minőséget

A kifutó modellek általában jelentős árengedménnyel találhatók meg a boltok polcain, viszont a minőségük attól még lehet nagyon jó. Olvass utána egy-egy terméknek a vásárlás előtt. A minőség azért is nagyon fontos, mert később visszahozza az árát, különösen, ha szigetelésről, tetőről vagy fűtésrendszerről van szó.

Amikor veszel egy terméket, ne csak a beszerzési költség lebegjen a szemed előtt, hanem tájékozódj róla, hogy mennyibe kerül a karbantartása és arról is, hogy mi a várható élettartama.

Összességében a költözés, ha nem próbálnál meg egyáltalán spórolni, akkor súlyos összegeket emésztene fel.

Persze nem mindegy a család helyzete sem, hiszen, ha nincs időtök a felújítással és a dobozolással bajlódni a munka vagy egyéb kötelezettségek miatt, ráadásul bőven futja az új lakásra szánt pénzből, akkor nyugodtan vegyetek igénybe minőségi szolgáltatásokat.

Ám ha szűk a pénzügyi keret, vagy tudsz elég időt szánni a használtbútor-keresésre és a festésre, akkor kellemes meglepetés érhet a megtakarításaidat illetően a beköltözés után.

Ha már most felkészülnél a beköltözés utáni teendőkre, hivatali ügyintézésekre, akkor ez az útmutató neked szól.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.