Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni

Házastársaknál és komoly kapcsolatoknál normális, ha közösen használtok egy számlát. Ezzel spórolni is tudtok, de azért nem mindnekinek ajánlott.

Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni
Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni

Napjainkban nagyon megosztó kérdés, hogy egy házasságban, vagy egy olyan pár esetében, akik együtt élnek, hogyan kellene kezelni a pénzügyeket. Ez a probléma egy többgyerekes családban csak tovább bonyolódik. Már az is sarkalatos kérdés tud lenni egy párkapcsolat elején, hogy mikor kell beszélni a pénzügyekről. Ki mikor fizessen, a férfi hívja-e meg a nőt, vagy inkább felezzétek a költségeket? Amikor a kettőtök között lévő kötelék elmélyül, még nehezebb problémákkal találjátok szembe magatokat, amiknek a megoldását érdemes időben tisztázni (lehetőleg még egy komolyabb konfliktus előtt). Sokféle praktika létezik és mindnek megvannak az előnyei és a hátulütői is. Egyénenként változik, hogy kinek mi válik be jobban. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségek közül tudtok választani.

Függetlenül szép az élet

Sok oka lehet, ha így döntötök a kapcsolaton belül is. Mindketten jobban élvezitek, ha senki nem ellenőrzi, hogy mire költötök? Egy korábbi negatív tapasztalatból tanulva nagyobb biztonságban érzitek magatokat, ha nincs közösködés a pénzügyekben?

Ha mindkét félnek szimpatikusabb ez a megoldás, akkor teljesen rendben van, ha külön számlán tartjátok a pénzeteket.

Azonban olyan problémák is állhatnak a háttérben, amik a kapcsolat kárára mennek. Például könnyen lehet, hogy a házastársak nem nagyon tudnak megegyezni a közös céljaikról, így inkább eltávolodnak egymástól. Előfordulhat az is, hogy nem bíznak meg a másikban a kiadásokat illetően.

Az is lehetséges, hogy a pénzügyekben nem passzolnak egymáshoz, és egyikőjük imád a mának élni, a másik fél pedig inkább takarékoskodó fajta. Ilyenkor az elkülönüléssel csak a szőnyeg alá söpritek a problémát és idővel egyre nagyobb konfliktusokhoz fog vezetni a pénz kérdése. Ha ilyen helyzetben vagytok, akkor próbáljatok inkább beszélni a nézeteltérésekről és kompromisszumokat kötni.

Teljesen más dolog a külön számla és a titkos számla. Utóbbinál nagy valószínűséggel áll valamilyen elköteleződéssel vagy bizalommal kapcsolatos probléma a háttérben, és sajnos a titkolózás általában nem oldja meg a problémát.

A közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy ha az anyagiak kérdésében titkolózás van, az nagyon súlyosan érintheti a feleket. A megkérdezettek 36 százaléka gondolja, hogy legalább annyira bántja meg a másikat a titkos bankszámla, mint a félrelépés, 19 százalék pedig úgy vélekedik, hogy még annál is rosszabb egy ilyen eset.

Nézzük meg, miért is jó, ha külön bankszámlán kezelitek a pénzügyeiteket:

Ideje a búcsúzásnak

Nem jó ötlet közös számlát nyitni, ha még nem elég megalapozott a kapcsolat. Egy elmérgesedett szakítás nemcsak a lelkiekben okozhat súlyos gondokat, hanem anyagiakban is.

Úgy érzed, hogy valami olyan probléma áll fenn vagy van kialakulóban, amit már nem tudsz kezelni?

Sejted, hogy a kapcsolat a vége felé közeledik?

Esetleg durván korlátoznak abban ahogy a pénzt kezeled?

Ilyen esetekben biztos fogódzó lehet az elkülönített pénz, hiszen utat nyit neked a továbblépéshez.

Búcsúzik egy pár

A párod szeret nagy lábon élni

Egyszerűen vannak azok a típusú emberek, akik addig szórják a pénzt ameddig van, és ha a párod pont ez a típus, az nagyon kellemetlen lehet. Az egyik megoldás, ha külön számlán van a pénzetek. Ha nagyon zavar a dolog, vagy úgy érzed, hogy árt a kapcsolatotoknak ez a felállás, akkor csak az őszinte kommunikáció segíthet, a külön számla nem. Ebben az útmutatóban adunk pár jó tippet, hogy jobban kijöhessen fizetéséből a párod.

Milyen előnyei vannak a külön bankszámlának?

Ha egyik csoportba sem tartozol, akkor is lehetnek előnyei a külön számlának:

 • Ha az egyik számlával valami történne, a másikat még mindig segítségül hívhatod. Ha például valami miatt le kell tiltani az egyik számlát vagy ha technikai probléma adódik, akkor nem kerül olyan nagy bajba a család. Az is előnyös, ha mindkét számlához tartozik folyószámla-hitelkeret (még ha nem is használjátok), hiszen dupla összeghez lehet nyúlni, ha sürgősen szükség lenne pénzre.
 • Könnyebb eldönteni a vitás kérdéseket. Gondolhatsz itt szakításra vagy válásra is, de a pénz feletti kisebb összezörrenések is ide tartoznak.
 • Nem kell mindenről beszámolnod. Ez jól jöhet például ajándékvásárláskor, hiszen nehéz lenne titokban tartani a meglepetést, ha a másik fél SMS-t kap a vásárlásokról.
 • Az is előfordulhat, hogy a pár tagjai legalább részben szeretnék megőrizni a függetlenségüket. Ha a partnereddel ilyen személyiségek vagytok és így tudok jól működni a kapcsolatban, akkor ne érezzétek rosszul magatokat egy percig se.

Milyen hátrányai vannak a külön bankszámlának?

 • Magasabbak lesznek a banki költségek. Mivel két számlát tartotok fenn, valószínűleg többet fogtok fizetni utánuk, mintha csak egy közös számlátok lenne.
 • A párod lehet, hogy bizalmatlanságnak érzi majd. Sok embernek jelenti a teljes harmóniát a partnerével, ha nemcsak jóban-rosszban, hanem a pénzügyekben is közösködnek. Kérd meg a párodat, hogy legyen veled teljesen őszinte ebben a kérdésben és szóljon, ha rosszul érzi magát a külön számla miatt.

Akárhogyan is döntesz, tartsd szem előtt, hogy mennyire fontos a kommunikáció és a bizalom a kapcsolatban. Ha bármilyen okból kifolyólag nem szeretnél közös számlát a partnereddel, próbáld megbeszélni vele a kérdést. Még az is lehetséges, hogy egyetért majd veled.

Érdemes azon is elgondolkodnod, hogy egy gyermekes családban, ahol már nem csak a saját magad számára szükséges dolgokért fizetsz, hogyan fogod rendezni a közös költségeket. Durván megbonyolíthatja az életet, ha mondjuk a párod leszalad bevásárolni a boltba, te pedig, amint hazaér, már dugod is az orra alá a rád eső összeget. Fontos, hogy legyen egy alapos és részletes terved a felmerülő problémák kezelésére.

Előfordulhat, hogy ennél kicsit spontánabb módon látjátok a kérdést, és az fizet, akinél éppen van kártya vagy pénz, mindenki megveszi magának, ami kell. Ha nem számolgatjátok, hogy pontosan ki mennyit adott bele a közösbe, az is rendben lehet, csak nektek megfeleljen.

A kombináció

Ha külön és közös számlátok is van, akkor biztosítottnak tűnhet a függetlenség, hiszen a pár mindkét tagja költhet anélkül, hogy azt a másik ellenőrzés alá vonná. A közös költségek fedezése is könnyen megvalósítható, ha például fizetésarányosan vagy egyenlő elosztásban a felek pénzt raknak a közös számlára is.

Sokan úgy vannak vele, hogy a külön számla majd segít elkerülni a veszekedéseket, amiknek az egyik leggyakoribb okát képezik az anyagiak, ám sajnos ez nem ennyire egyszerű.

A helyzet az, hogy ha a felek felfogása nagyon eltér a pénzkérdésben, akkor továbbra is érkezhetnek majd a megjegyzések az új cipőre, a nasira a hűtőben vagy a legújabb könyvre.

A partnered ugyanúgy gyakorolhat nyomást rád és belefolyhat a legapróbb döntéseidbe is.

Mivel a vásárolt tárgy láthatatlanná nem tud válni, nagyon fontos, hogy lefektessétek a szabályokat, illetve sokat javíthat a helyzeten, ha a közös költségek kezelése nagyon szabályozottan működik. Érdemes megbeszélni a partereddel, hogy számára mit jelképez a pénz, hiszen ez személyenként nagyon különböző lehet.

Van, akinek a stabilitást, a biztonságot vagy az összetartozást fejezi ki, ha közös a bankszámla, de van, aki pont abban látja a bizalom megtestesülését, hogy a partnerek megadják egymásnak a külön számla szabadságát. Van olyan ember is, akinek az elszeparált számla a biztos jelzése annak, hogy a párja nem szereti őt.

Ha ebből a szempontból megismered a partneredet, akkor sokkal zökkenőmentesebbek lehetnek a dolgok köztetek.

Ami az enyém, az a tiéd is

Rengeteg pár számára a közös bankszámla a szimbóluma, jelzése annak, hogy egy csapatban játszanak, nem csak a pénzügyeket tekintve. Természetesen nemcsak ez lehet az ok, de felmérések azt állapították meg, hogy a közös számlás házasságokban boldogabbnak érzik magukat az emberek.

Praktikus is lehet mindkét fél számára, ha rendelkeznek kártyával a közös számlához, és akkor nyúlnak hozzá a pénzhez, amikor szükségük van rá. Ha adott a lehetőség, egy internetbank hozzákapcsolásával még inkább megkönnyítheted a saját életedet, hiszen a közös költségek fedezése - például a számlabefizetés elintézése - elég egyszerűvé válik így.

Ha ezt a megoldást választjátok, a pénzügyi meglepetésektől sem kell annyira tartanotok, hiszen minden bevételetek egyetlen számlára érkezik, ahogy minden kiadásotok is innen vonódik le. Mindketten láthatjátok és ellenőrizhetitek, hogy mennyi is az annyi, és kevesebb eséllyel maradtok le különböző befizetési határidőkről.

Mutatunk pár kedvező bankszámlát, amire a kettőtök jövedelme is érkezhet, de az útmutató még nem ért véget, érdemes tovább olvasnod.

Bankszámla kalkulátor
Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Diamond számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 230 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 230 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Házhozszámla
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
   • Csak online igényelhető új ügyfeleknek
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Online ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 314 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 498 Ft
   kezdetben 314 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Tovább
  • Klassz számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 674 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 674 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Fair Számlacsomag 3. kategória
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 715 Ft Kezdetben 566 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 715 Ft
   kezdetben 566 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • ECO bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 742 Ft Kezdetben 550 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 742 Ft
   kezdetben 550 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
   • Akár 15 000 Ft jóváírás
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 806 Ft Kezdetben 518 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 806 Ft
   kezdetben 518 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
   • Feltétel, hogy a K&H-nál legyen legalább 3 000 000 Ft megtakarításod
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 830 Ft Kezdetben 809 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 830 Ft
   kezdetben 809 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 189 Ft Kezdetben 901 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 189 Ft
   kezdetben 901 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Extra számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 264 Ft Kezdetben 1 190 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 1 264 Ft
   kezdetben 1 190 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • K&H bővített plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 339 Ft Kezdetben 1 051 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 339 Ft
   kezdetben 1 051 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Általános számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 376 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 1 376 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Presztízs számlacsomag
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 453 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 453 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál legalább 100 000 Ft betétet kell lekötnöd és a banknál tartanod
  • Szimpla bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 536 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 536 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál betétet kell lekötnöd a banknál
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag online kedvezménnyel; 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 696 Ft Kezdetben 1 297 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 696 Ft
   kezdetben 1 297 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
   • Ezt a számlát csak online tudod megnyitni
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 696 Ft Kezdetben 1 408 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 696 Ft
   kezdetben 1 408 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Standard lakossági bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 184 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 2 184 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • Bázis számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Zéró számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 1 269 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 1 269 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Prémium számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 164 Ft Kezdetben 2 853 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 3 164 Ft
   kezdetben 2 853 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 160 Ft Kezdetben 863 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 4 160 Ft
   kezdetben 863 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak új ügyfelek nyithatják
  • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 160 Ft Kezdetben 925 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 4 160 Ft
   kezdetben 925 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
  • Ikon Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • K&H prémium számlacsomag – feltételek teljesítése nélkül
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 6 415 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 6 415 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Díjnyertes Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 422 Ft Kezdetben 371 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 422 Ft
   kezdetben 371 Ft
   Bankfiókok száma 66 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Aktivitás 3.0 Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 870 Ft Kezdetben 741 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 870 Ft
   kezdetben 741 Ft
   Bankfiókok száma 66 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Classic Magánszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 898 Ft Kezdetben 1 706 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 1 898 Ft
   kezdetben 1 706 Ft
   Bankfiókok száma 61 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Online Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft Kezdetben 1 112 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   kezdetben 1 112 Ft
   Bankfiókok száma 66 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Mindennapok 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • ECO Plusz bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 755 Ft Kezdetben 4 936 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 5 755 Ft
   kezdetben 4 936 Ft
   Bankfiókok száma 61 db

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Természetesen ennek az opciónak is megvannak a maga hátrányai, hiszen nyilván a pénzügyi függetlenségetek csorbulni fog a közös számlanyitás előtti helyzethez képest. Ez leginkább egy házasság korai szakaszában lehet kellemetlen élmény, különösen, ha a társad hajlamos szemrehányásokat tenni, ha olyan dolgot vásárolsz meg, amivel ő nem feltétlenül ért egyet.

  Szintén probléma merülhet fel abban az esetben, ha a házastársak közül valamelyik olyan adósságokkal érkezik a házasságba, ami kicsit jogtalanul terhelődik a közös kasszára, ilyen lehet például bármilyen korábban felvett hitel törlesztése, vagy mondjuk egy gyerektartás.

  A legkritikusabb része ennek a döntésnek a kapcsolat esetleges vége, ezért a közös számla nyitása tényleg csak hosszú távú együttélés vagy házasság esetében tanácsos. Nagy kérdés, hogy hogyan választanák szét a számlán lévő pénzt, illetve nagyon kilátástalan helyzetbe kerülhet az a fél, aki csak, mint meghatalmazott volt jogosult a közös pénz használatához.

  Milyen előnyei vannak a közös bankszámlának?

  Egyre nehezebb ugyan megtalálni a lehetőséget a közös számla nyitására, de ennek az opciónak azonkívül is lehetnek előnyei, hogy néhány házasságban a pénzügyiekben való közösködést preferálják a felek.

  1. Alacsonyabb a számlavezetés költsége.
   Habár a közös tulajdonú számla esetén két bankkártya használati díja után kell fizetnetek, de a számla fenntartási költsége nem szokott ilyenkor drágább lenni, mint normál esetben. Ráadásul, ha tényleg csak a közös számlára van szükségetek, akkor nem kell külön számlát fenntartanotok, elég ez az egy. Természetesen az árakban nagy eltérések lehetnek a bankok között, úgyhogy nem árt, ha utánanéztek a díjszabásnak.
  2. Átláthatóbbak a pénzügyek.
   Praktikusabb, ha mindketten hozzá tudtok férni a családi kasszához és amiatt sem kell aggódnotok, hogy ki mit fizet és kinek milyen pénzt kell átutalnia a párja számlájára. Pontosabban látjátok, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésetekre, és az is világos, hogy ki mire költ és mikor.

  Milyen hátrányai vannak a közös bankszámlának?

  1. Nincsenek többé titkok. Az átláthatóság az előnyök és a hátrányok között is említhető, hiszen van, akit zavar, hogy nem vehet magának egy szelet süteményt vagy egy pár cipőt anélkül, hogy a párja tudna erről. Márpedig a közös számla esetén nem maradhatnak titokban a bűnös kis szokásaid.
  2. Ha csak részben közös a kasszátok, az bizony költséges lehet. Előfordulhat, hogy a köztes megoldást választjátok és szeretnétek is közös számlát meg nem is. Ilyenkor a pár fenntart külön-külön és közös számlát is. Ebben az esetben azonban ki kell fizetni összesen három számla fenntartási költségét.

  Melyik a legjobb nekem?

  Ezt csak úgy tudod eldönteni, ha a saját életkörülményeidet figyelembe véve mérlegelsz. Léteznek olyan kapcsolatok, ahol úgy boldogok a felek, ha külön számlát vezetnek és olyanok is akadnak, akiket a közös pénzügyek tesznek igazán elégedetté.

  Egy amerikai felmérés szerint azok vallják magukat a legboldogabbnak, akik 95% vagy annál magasabb arányban közösködnek az anyagiakban a párjukkal. Ez az eredmény azonban azt is mutathatja, hogy azokban a házasságokban, amik megromlottak, a felek hajlamosabbak minél inkább elkülöníteni a pénzügyeiket a jövőbeli különválásra gondolva.

  Vagyis lehet, hogy a külön kassza nem az oka a rossz kapcsolatnak, csak a következménye. A lényeg, hogy a végső megoldás minkét fél igényeinek megfeleljen. Nagyon figyelj arra, hogy a párod ne csak belekényszerüljön egy olyan helyzetbe, ami kényelmetlen a számára, de azért a saját véleményednek is merj hangot adni.

  Mosolygós bábuk

  Milyen lehetőségeim vannak, ha egyenrangú felekként kezelnénk?

  Nagyon nehéz teljesen egyenrangú félként bankszámlát használni, hiszen lesznek olyan esetek, amikor önállóan is rendelkezhettek a számla felett. Ilyen például egy átutalás, vagy az, hogy erről kértek-e biztonsági SMS-t, azt melyik mobilszámra, vagy ilyen egy készpénzfelvétel is.

  Vannak azonban olyan döntések, amiket csak közösen hozhattok meg. Például csak együtt szüntethetitek meg a számlát, együtt módosíthatjátok a folyószámla-hitelkeretet vagy együtt jelölhettek ki társtulajdonost.

  A társkártya

  Alternatív megoldás lehet, hogy a számlanyitásnál kineveztek egy fő-számlatulajdonost, a másik fél pedig társkártyát kap. Sajnos ez a megoldás még kevésbé biztosítja az egyenrangúságot.

  Amikor társkártyával rendelkezik valaki, az egyáltalán nem jelent közös számlát, ekkor csak a bankkártya mögötti számlán lévő pénzt használhatja a meghatározott limit eléréséig, de ezenkívül más jogosultsággal nem rendelkezik.

  Egy teljes körű meghatalmazás esetén a meghatalmazott limit nélkül bármennyi pénzhez hozzáférhet. Előnye azonban ennek a változatnak, hogy meglehetősen alacsony szokott lenni a költsége.

  A keretszerződéses számla

  A legtöbb helyen van lehetőség meghatalmazott kinevezésére, ami azonban kicsit kockázatosabb választás mintha egyenrangú felek lennétek, de még mindig nagyobb szabadságot ad, mint a társkártya.

  A meghatalmazást a fő-számlatulajdonos bármikor visszavonhatja, illetve a meghatalmazott a tulajdonos engedélye nélkül nem rendelkezhet a számláról (például nem nevezhet ki másik társtulajdonost, illetve értelemszerűen nem szüntetheti meg a számlát).

  A legkönnyebben úgy ragadható meg a tulajdonos és a meghatalmazott közötti különbség, hogy a tulajdonos, aki jogilag birtokolja a pénzt, a meghatalmazott pedig használhatja azt (például láthatja az egyenleget, pénzt vehet fel stb.). A meghatalmazás lehet alkalmi és állandó jellegű is.

  A közös számla öröklődése

  Sokakat meglephet, de ha nincsen haláleseti kedvezményezett megjelölve, akkor a számlán lévő összeg 50 százalékát zárolják, és ez lesz az örökség tárgya. Még érdekesebb, hogy vannak olyan bankok is, ahol nem lehet megjelölni haláleseti kedvezményezettet, hanem automatikusan a másik tulajdonos örököli a teljes számlát.

  Tovább bonyolódik a helyzet, ha vannak lekötött betétek, esetleg értékpapírszámlák is a számlához kapcsolódva, hiszen ezekre nem vonatkozik a haláleseti rendelkezés, kizárólag öröklődés útján lehet rendezni a tulajdonosi viszonyukat. Az egyenrangú felek közös számlája azért is van leáldozóban a pénzintézeteknél, mert az öröklődés bonyolult menete rengeteg gondot tud okozni a bankoknak.

  Ezeket érdemes átbeszélnetek

  Akárhogyan is határoztok a partnereddel a bankszámlát illetően, a külön és a közös számla mellett is legyenek olyan pénzügyi céljaitok, amelyen osztoztok. Amikor ezekről beszélgettek, nem árt, ha van pár kérdés, amit megvitattok és tisztáztok.

  Az is fontos, hogy megértsétek, és próbáljátok a lehető legjobban összehangolni a kettőtök pénzhez való hozzáállását, értékrendjét. Ha nem is tudtok mindenben megegyezni, legalább közelítsetek egymás álláspontja felé és maradjatok nyitottak:

  • Ha vannak korábban felhalmozódott adósságaitok, azt együtt fizetitek ki, vagy külön-külön intézitek el?
  • Mi a hozzáállásotok a befektetésekhez?
  • Hogyan kezelitek azokat a kiadásokat a háztartásban, amelyek közösek?
  • Hogyan osztjátok meg a közüzemi számlák fizetését?
  • Hogyan kezelitek a hirtelen vészhelyzetből adódó kiadásokat?

  Az is fontos, hogy tudd hogyan érez a másik a pénzzel kapcsolatban. Nem árt időt szánni arra időközönként, hogy átbeszéljétek ezt. Néhány kérdés az alábbiak közül segíthet az elindulásban:

  • Hogyan kezelték a szüleid a pénzt?
  • Mi az, amit ebből a mintából megtartanál, és mi az, amit máshogy csinálnál?
  • Hogyan éled meg a pénzt, mint fogalmat, inkább teher vagy eszköz?
  • Mit gondolsz az adományozásról?

  Segítség, a párom túlságosan takarékos!

  Előfordulhat az is, hogy a pároddal nem a túl sok elköltött pénzen, hanem a túl sok félrerakott forinton kaptok össze gyakran. Habár valószínűleg jobban jártál így, mintha a partnered két kézzel szórná a pénzt, mégis kellemetlen lehet, ha mindig mindenből csak a legolcsóbbat hajlandó megvenni.

  Ez a probléma valószínűleg még zavaróbb, ha közösködtök a pénzügyekben, hiszen így neked is extrém módon figyelned kell az akciókat és lemondhatsz mindenféle kényeztetésről. Szerencsére azonban egy kis odafigyeléssel, türelemmel és kompromisszumkészséggel sokat javíthatsz a helyzeten.

  Tisztázni kell

  Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztázd a pároddal, hogy milyen cél vagy félelem miatt takarékoskodik ennyire. Könnyen lehet, hogy valamilyen gyermekkori rossz élmény, a korábban tapasztalt szegénység vagy esetleg a nyugdíjas évektől való szorongás áll a hátterében a spórolásnak.

  Ha messzire visszanyúló problémáról van szó, ne várd azt, hogy az első pár napban, egyetlen félórás beszélgetés után a párod viselkedésében gyökeres változás következik be.

  Legyél türelmes és törekedj te is a kompromisszumra!

  Ha a partnered a száját húzva teszi a bevásárlókosárba a második legolcsóbb felvágottat a legolcsóbb helyett, akkor ne várd, hogy azonnal megváltozzon. Nem fogja elnyerni a tetszését, ha ezentúl minden pénteken éttermi vacsorát tervezel a város legelegánsabb helyén. Indítsd el lassan a változás útján!

  Már az is előrelépés, ha hajlandó enni veled egy gombóc fagyit. Az is fontos, hogy ezeket az apróságokat is vedd észre és biztosítsd a másikat arról, hogy büszke vagy rá.

  Egyezzetek meg

  Abban is megegyezhettek, hogy a fizetésetek egy bizonyos százalékát szabadon használhatjátok fel, a többiből pedig a hosszú távú pénzügyi céljaitokat valósítjátok meg, illetve fedezitek a szükségleteiteket. Ez nem jelenti a teljesen elszeparált számlavezetést, ráadásul mindkettőtök célja megvalósulhat egy ilyen megoldás által.

  Fontos, hogy amikor a pénz kérdéséről akarsz beszélni a pároddal akkor egy nyugodt alkalmat válassz és csak akkor kezdj bele, ha egyikőtök sem feszült vagy fáradt. A legjobb, ha tisztán megfogalmazod, hogy mit szeretnél, de nem minősíted a másikat vagy kezdesz vádaskodásba.

  Nem könnyű megtalálni a tökéletes kompromisszumokat, de ha kitartó vagy, akkor együtt ráleltek a megoldásra.

  A lány visszautasítja a fiút

  Pénzügyi bántalmazás

  Amikor a párok pénzügyi kérdéseiről van szó, akkor érdemes megemlíteni a pénzügyi bántalmazás jelenségét is. Egy ilyen szituációban az egyik fél pénzügyi függőségben tartja a párját, hogy az ne tudjon nélküle anyagilag boldogulni.

  Ennek az erőszak-formának (igen, ez is az erőszak kategóriába tartozik, pont, mint a fizikai, szexuális vagy verbális erőszak) a legtöbbször nők az áldozatai, de az is előfordulhat, hogy egy férfi kerül ilyen helyzetbe. Fontos hangsúlyozni, hogy az, amikor a pároddal nem értetek egyet bizonyos pénzügyi kérdésekben, még nem minősül bántalmazásnak.

  A pénzügyi bántalmazásra jellemző, hogy az elnyomott fél nem rendelkezik saját megtakarítással, sőt gyakran önálló jövedelme sincs. Az is gyakori, hogy nem értesül az elvileg közös vagyon sorsáról.

  Ha van önálló keresete, akkor arról a partnere rendelkezik és minden fillérjéről be kell számolnia a másiknak (fontos kiemelni, hogy azt sem lehet a pénzügyi bántalmazás kategóriájába sorolni, ha te és a partnered megegyeztek arról, hogy beszámoltok egymásnak minden elköltött forintról. A problémák akkor kezdődnek, ha ez a szabály nem a kölcsönösségen alapul.)

  Érdemes odafigyelni a jelekre, mert a pénzügyi bántalmazás nem egyik napról a másikra szokott kialakulni, viszont végső esetben igazi zsarnokká válhat a bántalmazó fél, és a partnerét társadalmilag is igyekszik elkülöníteni.

  Figyelj a jelekre

  Nagyon fontos, hogy egy ilyen helyzetben már az előjeleket észleld. Elsőre figyelmesnek tűnhet, hogy a párod „leveszi a válladról a pénzügyek terhét”. Idővel azonban ez a jelenség odáig fajulhat, hogy teljesen ki kell vonulnod a család pénzügyi döntéseiből és már annak a pénznek a sorsáról sem tudsz majd semmit, amit kerestél.

  Nagyon gyakori, hogy a gyerekek születése után kerül a nő ilyen elnyomott helyzetbe, a férje nem sürgeti (sőt egyenesen megakadályozza), hogy a nő visszamenjen dolgozni és egy idő után az elnyomott fél teljes függésbe kerül.

  Ha ilyen helyzetre utaló jeleket észlelnél magad körül, ne félj segítséget kérni és próbálj a másik tudta nélkül félretenni (például otthoni munka vagy másodállás vállalásával), hogy minél előbb kiléphess a bántalmazó kapcsolatból.

  Összefoglalva

  Összességében sokan nem szeretnek pénzügyekkel foglalkozni vagy a pénzről beszélni, viszont előbb-utóbb ezekre sort kell keríteni, hogy hosszú távon ez ne feszélyezze a kapcsolatodat és a mindennapjaidat.

  Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, és hogy te hogyan csinálod, mit tartasz jó ötletnek.

  Bodor Anna
  Bodor Anna

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

  Tartalomjegyzék