Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni

Házastársaknál és komoly kapcsolatoknál normális, ha közösen használtok egy számlát. Ezzel spórolni is tudtok, de azért nem mindnekinek ajánlott.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

Napjainkban nagyon megosztó kérdés, hogy egy házasságban, vagy egy olyan pár esetében, akik együtt élnek, hogyan kellene kezelni a pénzügyeket. Ez a probléma egy többgyerekes családban csak tovább bonyolódik. Már az is sarkalatos kérdés tud lenni egy párkapcsolat elején, hogy mikor kell beszélni a pénzügyekről. Ki mikor fizessen, a férfi hívja-e meg a nőt, vagy inkább felezzétek a költségeket? Amikor a kettőtök között lévő kötelék elmélyül, még nehezebb problémákkal találjátok szembe magatokat, amiknek a megoldását érdemes időben tisztázni (lehetőleg még egy komolyabb konfliktus előtt). Sokféle praktika létezik megvannak a közös számla előnyei és hátulütői is. Egyénenként változik, hogy kinek mi válik be jobban. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségek közül tudtok választani.

Függetlenül szép az élet

Sok oka lehet, ha így döntötök a kapcsolaton belül is. Mindketten jobban élvezitek, ha senki nem ellenőrzi, hogy mire költötök? Egy korábbi negatív tapasztalatból tanulva nagyobb biztonságban érzitek magatokat, ha nincs közösködés a pénzügyekben?

Ha mindkét félnek szimpatikusabb ez a megoldás, akkor teljesen rendben van, ha külön számlán tartjátok a pénzeteket. Lehet ez egy modern megközelítés.

Persze olyan problémák is állhatnak a háttérben, amik egyébként is a kapcsolat kárára mehetnek. Például könnyen lehet, hogy a házastársak nehezen tudnak megegyezni a közös céljaikról, így inkább eltávolodnak egymástól. Előfordulhat az is, hogy nem bíznak meg a másikban a kiadásokat illetően.

Az is lehetséges, hogy a pénzügyekben nem passzolnak egymáshoz, és egyikőjük imád a mának élni, a másik fél pedig inkább takarékoskodó fajta. Ilyenkor az elkülönüléssel csak a szőnyeg alá söpritek a problémát, és idővel egyre nagyobb konfliktusokhoz fog vezetni a pénz kérdése. Ha ilyen helyzetben vagytok, akkor próbáljatok inkább beszélni a nézeteltérésekről és kompromisszumokat kötni.

Teljesen más dolog a külön számla és a titkos számla. Utóbbinál nagy valószínűséggel valamilyen elköteleződéssel vagy bizalommal kapcsolatos probléma áll a háttérben, és sajnos a titkolózás általában nem oldja meg a problémát.

A közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy ha az anyagiak kérdésében titkolózás van, az nagyon súlyosan érintheti a feleket. A megkérdezettek 36 százaléka gondolja, hogy legalább annyira bántja meg a másikat a titkos bankszámla, mint a félrelépés, 19 százalék pedig úgy vélekedik, hogy még annál is rosszabb egy ilyen eset.

Nézzük meg, miért is jó, ha külön bankszámlán kezelitek a pénzügyeiteket!

Nem mindenki hisz a közös számla kezelésében. Ez a lány külön kezeli az övét laptopról

Még nem vagy rá kész

Nem jó ötlet közös számlát nyitni, ha még nem elég megalapozott a kapcsolat. Egy elmérgesedett szakítás nemcsak a lelkiekben okozhat súlyos gondokat, hanem anyagiakban is.

Úgy érzed, hogy valami olyan probléma áll fenn vagy van kialakulóban, amit már nem tudsz kezelni?

Sejted, hogy a kapcsolat a vége felé közeledik?

Esetleg durván korlátoznak abban ahogy a pénzt kezeled?

Ilyen esetekben biztos fogódzó lehet az elkülönített pénz, hiszen utat nyit neked a továbblépéshez.

A párod szeret nagy lábon élni

Vannak olyan emberek, akik addig szórják a pénzt ameddig van, és ha a párod pont ez a típus, az nagyon kellemetlen lehet.

Az egyik megoldás, ha külön számlán van a pénzetek. Ha nagyon zavar a dolog, vagy úgy érzed, hogy árt a kapcsolatotoknak ez a felállás, akkor csak az őszinte kommunikáció segíthet, a külön számla nem. Ebben az útmutatóban adunk pár jó tippet, hogy jobban kijöhessen fizetéséből a párod.

Milyen előnyei vannak a külön bankszámlának?

A fentiektől függetlenül is vannak előnyei a külön számlának:

 • Nem kell mindenről beszámolnod. Ez jól jöhet például ajándékvásárláskor, hiszen nehéz lenne titokban tartani a meglepetést, ha a másik fél SMS-t kap a vásárlásokról.
 • Az is előfordulhat, hogy a pár tagjai legalább részben szeretnék megőrizni a függetlenségüket. Ha a partnereddel ilyen személyiségek vagytok és így tudok jól működni a kapcsolatban, akkor ne érezzétek rosszul magatokat egy percig se.
 • Mind a két számlához jár az ingyenes készpénzfelvétel.
 • Az is előnyös, ha mindkét számlához tartozik folyószámla-hitelkeret (még ha nem is használjátok), hiszen dupla összeghez lehet nyúlni, ha sürgősen szükség lenne pénzre.
 • Könnyebb eldönteni a vitás kérdéseket. Gondolhatsz itt szakításra vagy válásra is, de a pénz feletti kisebb összezörrenések is ide tartoznak.

Milyen hátrányai vannak a külön bankszámlának?

 • Magasabbak lesznek a banki költségek. Mivel két számlát tartotok fenn, valószínűleg többet fogtok fizetni utánuk, mintha csak egy közös számlátok lenne.
 • A párod lehet, hogy bizalmatlanságnak érzi majd. Sok embernek jelenti a teljes harmóniát a partnerével, ha nemcsak jóban-rosszban, hanem a pénzügyekben is közösködnek. Kérd meg a párodat, hogy legyen veled teljesen őszinte ebben a kérdésben és szóljon, ha rosszul érzi magát a külön számla miatt.

Akárhogyan is döntesz, tartsd szem előtt, hogy mennyire fontos a kommunikáció és a bizalom a kapcsolatban. Ha bármilyen okból kifolyólag nem szeretnél közös számlát a partnereddel, próbáld megbeszélni vele a kérdést. Az is lehet, hogy egyetért majd veled.

Érdemes azon is elgondolkodnod, hogy egy gyermekes családban, ahol már nem csak a saját magad számára szükséges dolgokért fizetsz, hogyan fogod rendezni a közös költségeket. Durván megbonyolíthatja az életet, ha mondjuk a párod leszalad bevásárolni a boltba, te pedig, amint hazaér, már dugod is az orra alá a rád eső összeget. Fontos, hogy legyen egy alapos és részletes terved a felmerülő problémák kezelésére.

Előfordulhat, hogy ennél kicsit spontánabb módon látjátok a kérdést, és az fizet, akinél éppen van kártya vagy pénz, mindenki megveszi magának, ami kell. Ha nem számolgatjátok, hogy pontosan ki mennyit adott bele a közösbe, az is rendben lehet, csak nektek megfeleljen.

A bankszámla-kalkulátorunkban mutatunk pár jó számlacsomagot. Az útmutató még nem ért véget, érdemes tovább olvasnod.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  A közös számla mellett lehet egy külön számlád is

  Így biztosítottnak tűnhet a függetlenség, hiszen a pár mindkét tagja költhet anélkül, hogy azt a másik ellenőrzés alá vonná. A közös költségek kifizetése is könnyen megvalósítható, ha például fizetésarányosan vagy egyenlő elosztásban pénzt raktok a közös számlára is.

  Sokan úgy vannak vele, hogy a külön számla majd segít elkerülni a veszekedéseket, amiknek az egyik leggyakoribb okát képezik az anyagiak, ám sajnos ez nem ennyire egyszerű.

  A helyzet az, hogy ha a felek felfogása nagyon eltér a pénzkérdésben, akkor továbbra is érkezhetnek majd a megjegyzések az új cipőre, a nasira a hűtőben vagy a legújabb kütyüre.

  A partnered ugyanúgy gyakorolhat nyomást rád és belefolyhat a legapróbb döntéseidbe is.

  Fontos, hogy lefektessétek a szabályokat, illetve sokat javíthat a helyzeten, ha a közös költségek kezelése szabályozottan működik. Érdemes megbeszélni a partereddel, hogy számára mit jelképez a pénz, hiszen ez személyenként nagyon különböző lehet.

  Van, akinek a stabilitást, a biztonságot vagy az összetartozást fejezi ki, ha közös a bankszámla, de van, aki pont abban látja a bizalom megtestesülését, hogy a partnerek megadják egymásnak a külön számla szabadságát. Van olyan ember is, akinek az elszeparált számla a biztos jelzése annak, hogy a párja nem szereti őt.

  Ha ebből a szempontból megismered a partneredet, akkor sokkal zökkenőmentesebbek lehetnek a dolgok köztetek.

  Ami az enyém, az a tiéd is

  Rengeteg pár számára a közös bankszámla a szimbóluma, jelzése annak, hogy egy csapatban játszanak, nem csak a pénzügyeket tekintve. Természetesen nemcsak ez lehet az ok, de felmérések azt állapították meg, hogy a közös számlás házasságokban boldogabbnak érzik magukat az emberek.

  Abban a kérdésben azonban eltérő vélemények vannak, hogy mi számít közös kasszának. A Cofidis felmérése szerint az emberek 13 százaléka szerint az a meghatározó, ha a pár tagjai közösen állják a bevásárlás, illetve a rezsi költségeit. 26 százalék szerint az is fontos, hogy a fennmaradó összeg felhasználásáról megállapodjanak.

  25 százalék úgy gondolja, hogy ideális esetben a pár szinte minden kiadásról közösen dönt. 37 százalék szerint akkor beszélhetünk közös kasszáról, hogy a pár tagjai ugyanarra a közös számlára kapják a fizetésüket.

  Fiatal pár átbeszéli, hogy legyen-e közös számlájuk

  Járjuk körbe a közös számla kérdését

  Praktikus is lehet mindkét fél számára, ha van külön bankkártyájuk a közös számlához, és akkor nyúlnak hozzá a pénzhez, amikor szükségük van rá. Ha adott a lehetőség, hogy netbankos vagy mobilbanki hozzáférés is legyen, akkor még inkább megkönnyítheted a saját életedet. Így a közös költségek kifizetése elég egyszerű.

  Ha ezt a megoldást választjátok, a pénzügyi meglepetésektől sem kell annyira tartanotok, hiszen minden bevételetek egyetlen számlára érkezik, ahogy minden kiadásotok is innen vonódik le. Mindketten láthatjátok és ellenőrizhetitek, hogy mennyi is az annyi, és kevesebb eséllyel maradtok le különböző befizetési határidőkről.

  Természetesen ennek az opciónak is megvannak a maga hátrányai, hiszen nyilván a pénzügyi függetlenségetek csorbulni fog a közös számlanyitás előtti helyzethez képest. Ez leginkább egy házasság korai szakaszában lehet kellemetlen élmény, különösen, ha a társad hajlamos szemrehányásokat tenni, ha olyan dolgot vásárolsz meg, amivel ő nem feltétlenül ért egyet.

  Szintén probléma merülhet fel abban az esetben, ha a házastársak közül valamelyik olyan adósságokkal érkezik a házasságba, ami kicsit jogtalanul terhelődik a közös kasszára, ilyen lehet például bármilyen korábban felvett hitel törlesztése, vagy mondjuk egy gyerektartás.

  Milyen előnyei vannak a közös bankszámlának?

  Ennek az opciónak azonkívül is lehetnek előnyei, hogy néhány házasságban a pénzügyiekben való közösködést részesítik előnyben a felek.

  Nézzük meg ezeket!

  Kevesebb banki költséget kell kifizetni

  Habár a közös tulajdonú számla esetén két bankkártya éves díjait kell kifizetnetek, de a számla fenntartási költsége nem szokott ilyenkor drágább lenni, mint normál esetben.

  Ráadásul, ha tényleg csak a közös számlára van szükségetek, akkor nem kell külön számlát fenntartanotok, elég ez az egy. Természetesen az árakban nagy eltérések lehetnek a bankok között, úgyhogy nem árt, ha utánanéztek a díjaknak.

  Illetve ha mindkettőtök teljes jövedelme ugyanarra a bankszámlára érkezik, akkor sokkal kedvezőbb számlacsomagok között tudtok választani, mert ezzel már átléphetitek több banknál is azt a fizetési szintet, ahol ingyenes számlavezetés és bankkártya mellett kedvezményes utalások is járnak.

  Egy ügyfélnek minél magasabb a számlára érkező jövedelme, annál nagyobb kedvezményeket kínálnak a bankok és szerencsére ezt 2 jóváírásból is, vagyis 2 fizetésből is lehet sokszor teljesíteni.

  Átláthatóbbak a pénzügyek

  Praktikusabb, ha mindketten hozzá tudtok férni a családi kasszához és amiatt sem kell aggódnotok, hogy ki mit fizet és kinek milyen pénzt kell átutalnia a párja számlájára.

  Pontosabban látjátok, hogy mennyi pénzetek van, és az is világos, hogy ki mire költ és mikor.

  Ez a fiatal pár szereti a közös számla esetén is az átlátható pénzügyeket a tableten

  Milyen hátrányai vannak a közös bankszámlának?

  Nincsenek többé titkok. Az átláthatóság az előnyök és a hátrányok között is említhető, hiszen van, akit zavar, hogy nem vehet magának egy szelet süteményt vagy egy pár cipőt anélkül, hogy a párja tudna erről. Márpedig a közös számla esetén nem maradhatnak titokban a bűnös kis szokásaid.

  Ha csak részben közös a kasszátok, az bizony költséges lehet. Előfordulhat, hogy a köztes megoldást választjátok és szeretnétek is közös számlát meg nem is. Ilyenkor a pár fenntart külön-külön és közös számlát is. Ebben az esetben azonban ki kell fizetni összesen három számla fenntartási költségét.

  Egyáltalán nem elhanyagolható hátránya a közös számlának, hogy megnehezítheti a hitelhez jutást. Sok bank nem fogadja el a közös bankszámlát, hiszen az adóson kívül más is elköltheti a számlán lévő pénzt. Ez vitás kérdések esetén lehet probléma, és a bank nem látja biztosítottnak, hogy valóban lesz elég fedezet a hitel törlesztésére. A bankok tehát gyakran azt várják el, hogy a hitelfelvevő nevén legyen a számla, és csak az övén.

  Vannak olyan bankok, amelyek a közös számlát elfogadják abban az esetben, ha önálló rendelkezési jogod van a számla felett, tehát önállóan dönthetsz a számlán lévő pénz sorsáról. Adhatsz megbízást csoportos beszedésre, módosíthatod vagy visszavonhatod azt, felvehetsz és utalhatsz pénzt a többi számlatulajdonos külön engedélye nélkül is.

  De nem csak a bankszámla feletti rendelkezés joga lehet problémás. A bankok a hitelképesség vizsgálatakor alaposan megnézik a bankszámlán végrehajtott tranzakciókat, azaz megvizsgálják, hogy általában mire költötök és mennyit. A hitelfelvételt elkaszálhatja, ha a többi tulajdonosok valamelyike olyan dolgokra költ, amit a bank kockázatosnak tekint, például szerencsejátékra.

  A bank azt sem szereti túlzottan, ha ide-oda tologatjátok a pénzt a bankszámlák között, mert ez nehezebben átláthatóvá teszi a pénzügyeiteket.

  Melyikkel járok a legjobban?

  Ezt csak úgy tudod eldönteni, ha a saját életkörülményeidet figyelembe véve mérlegelsz. Léteznek olyan kapcsolatok, ahol úgy boldogok a felek, ha külön számlát vezetnek és olyanok is akadnak, akiket a közös pénzügyek tesznek igazán elégedetté.

  Egy amerikai felmérés szerint azok vallják magukat a legboldogabbnak, akik 95% vagy annál magasabb arányban közösködnek az anyagiakban a párjukkal. Ez az eredmény azonban azt is mutathatja, hogy azokban a házasságokban, amik megromlottak, a felek hajlamosabbak minél inkább elkülöníteni a pénzügyeiket a jövőbeli különválásra gondolva.

  Vagyis lehet, hogy a külön kassza nem az oka a rossz kapcsolatnak, csak a következménye. A lényeg, hogy a végső megoldás minkét fél igényeinek megfeleljen. Nagyon figyelj arra, hogy a párod ne csak belekényszerüljön egy olyan helyzetbe, ami kényelmetlen a számára, de azért a saját véleményednek is merj hangot adni.

  Milyen lehetőségeim vannak, ha egyenrangú felekként kezelnénk?

  Nagyon nehéz teljesen egyenrangú félként bankszámlát használni, hiszen lesznek olyan esetek, amikor önállóan is rendelkezhettek a számla felett. Ilyen például egy átutalás, vagy az, hogy erről kértek-e biztonsági SMS-t, azt melyik mobilszámra, vagy ilyen egy készpénzfelvétel is.

  Vannak azonban olyan döntések, amiket csak közösen hozhattok meg. Például csak együtt szüntethetitek meg a számlát, együtt módosíthatjátok a folyószámla-hitelkeretet vagy együtt jelölhettek ki társtulajdonost.

  A társkártya

  Alternatív megoldás lehet, hogy a számlanyitásnál kineveztek egy fő-számlatulajdonost, a másik fél pedig társkártyát kap. Sajnos ez a megoldás még kevésbé biztosítja az egyenrangúságot.

  Amikor társkártyája van valakinek, akkor az egyáltalán nem jelent közös számlát, ekkor csak a bankkártya mögötti számlán lévő pénzt használhatja a meghatározott limit eléréséig, de ezenkívül más jogosultsága nincs.

  Egy teljes körű meghatalmazás esetén a meghatalmazott limit nélkül bármennyi pénzhez hozzáférhet. Előnye azonban ennek a változatnak, hogy alacsony szokott lenni a költsége.

  A keretszerződéses számla

  A legtöbb helyen van lehetőség meghatalmazott kinevezésére, ami azonban kicsit kockázatosabb választás mintha egyenrangú felek lennétek, de még mindig nagyobb szabadságot ad, mint a társkártya.

  A meghatalmazást a fő-számlatulajdonos bármikor visszavonhatja, illetve a meghatalmazott a tulajdonos engedélye nélkül nem rendelkezhet a számláról (például nem nevezhet ki másik társtulajdonost, illetve értelemszerűen nem szüntetheti meg a számlát).

  A legkönnyebben úgy ragadható meg a tulajdonos és a meghatalmazott közötti különbség, hogy a tulajdonos, aki jogilag birtokolja a pénzt, a meghatalmazott pedig használhatja azt (például láthatja az egyenleget, pénzt vehet fel stb.). A meghatalmazás lehet alkalmi és állandó jellegű is.

  Közös számla öröklésénél itt kell aláírni a szerződést

  A közös számla öröklődése

  Sokakat meglephet, de ha nincsen haláleseti kedvezményezett megjelölve, akkor a számlán lévő összeg 50 százalékát zárolják, és ez lesz az örökség tárgya. Még érdekesebb, hogy vannak olyan bankok is, ahol nem lehet megjelölni haláleseti kedvezményezettet, hanem automatikusan a másik tulajdonos örököli a teljes számlát.

  Tovább bonyolódik a helyzet, ha vannak lekötött betétek, esetleg értékpapírszámlák is a számlához kapcsolódva, hiszen ezekre nem vonatkozik a haláleseti rendelkezés, kizárólag öröklődés útján lehet rendezni a tulajdonosi viszonyukat (eminél sokszor még örökösödési illetéket is ki kell fizetni).

  Az egyenrangú felek közös számlája azért is van leáldozóban a pénzintézeteknél, mert az öröklődés bonyolult menete rengeteg gondot tud okozni a bankoknak.

  Ezeket érdemes átbeszélnetek

  A Cofidis felmérése szerint a magyarok 52 százaléka nem nyitott közös kasszát a párjával és a partnerek nem is férnek hozzá egymás számláihoz. 48 százaléknak van közös számlája vagy a pár tagjai használhatják egymás számláját.

  Akárhogyan is határoztok a partnereddel a bankszámlát illetően, a külön és a közös számla mellett is legyenek olyan pénzügyi céljaitok, amelyen osztoztok. Amikor ezekről beszélgettek, nem árt, ha van pár kérdés, amit megvitattok és tisztáztok.

  A felmérés arra is rávilágított, hogy a párok milyen esetekben érzik igazságtalannak a családi kassza működését. A fiatalabb korosztályban (18 és 29 év közöttiek), illetve azok körében akik nehezen jönnek ki a fizetésükből nagyobb volt az elégedetlenek aránya. Ha nem szeretnél ebből problémákat és feszültséget, akkor érdemes közös és világos kereteket felállítanotok.

  Az is fontos, hogy megértsétek, és próbáljátok a lehető legjobban összehangolni a kettőtök pénzhez való hozzáállását, értékrendjét. Ha nem is tudtok mindenben megegyezni, legalább közelítsetek egymás álláspontja felé és maradjatok nyitottak. Ezeket érdemes átbeszélnetek:

  • Ha vannak korábban felhalmozódott adósságaitok, azt együtt fizetitek ki, vagy külön-külön intézitek el?
  • Mi a hozzáállásotok a befektetésekhez?
  • Hogyan kezelitek azokat a kiadásokat a háztartásban, amelyek közösek?
  • Hogyan osztjátok meg a közüzemi számlák fizetését?
  • Hogyan kezelitek a váratlan kiadásokat?

  Az is fontos, hogy tudd hogyan érez a másik a pénzzel kapcsolatban. Erről is érdemes beszélgetnetek. Néhány kérdés az alábbiak közül segíthet az elindulásban:

  • Hogyan kezelték a szüleid a pénzt?
  • Mi az, amit ebből a mintából megtartanál, és mi az, amit máshogy csinálnál?
  • Hogyan éled meg a pénzt, mint fogalmat, inkább teher vagy eszköz?
  • Mit gondolsz az adományozásról?

  Ismersz már olyan embert, aki a fogához veri a pénzt? És volt már ilyen párod? A következő rész erről szól.

  Takarékos partner, aki a közös gázfogyasztást is kiszámolja számológépen

  Segítség, a párom túlságosan takarékos!

  Előfordulhat az is, hogy a pároddal nem a túl sok elköltött pénzen, hanem a túl sok félrerakott forinton kaptok össze gyakran. Habár valószínűleg jobban jártál így, mintha a partnered két kézzel szórná a pénzt, mégis kellemetlen lehet, ha mindig mindenből csak a legolcsóbbat hajlandó megvenni.

  Ez a probléma valószínűleg még zavaróbb, ha közösködtök a pénzügyekben, hiszen így neked is extrém módon figyelned kell az akciókat és lemondhatsz mindenféle kényeztetésről. Szerencsére azonban egy kis odafigyeléssel, türelemmel és kompromisszumkészséggel sokat javíthatsz a helyzeten.

  Tisztázni kell

  Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztázd a pároddal, hogy milyen cél vagy félelem miatt takarékoskodik ennyire. Könnyen lehet, hogy valamilyen gyermekkori rossz élmény, a korábban tapasztalt szegénység vagy esetleg a nyugdíjas évektől való szorongás áll a hátterében a spórolásnak.

  Ha messzire visszanyúló problémáról van szó, ne várd azt, hogy az első pár napban, egyetlen félórás beszélgetés után a párod viselkedésében gyökeres változás következik be.

  Legyél türelmes és törekedj te is a kompromisszumra!

  Ha a partnered a száját húzva teszi a bevásárlókosárba a második legolcsóbb felvágottat a legolcsóbb helyett, akkor ne várd, hogy azonnal megváltozzon. Nem fogja elnyerni a tetszését, ha ezentúl minden pénteken éttermi vacsorát tervezel a város legelegánsabb helyén. Indítsd el lassan a változás útján! Erről a témáról egy külön útmutatónk is van amiben sokkal részletesebben körüljárjuk a témát.

  Pénzügyi bántalmazás

  Amikor a párok pénzügyi kérdéseiről van szó, akkor érdemes megemlíteni a pénzügyi bántalmazás jelenségét is. Egy ilyen szituációban az egyik fél pénzügyi függőségben tartja a párját, hogy az ne tudjon nélküle anyagilag boldogulni.

  Ennek az erőszak-formának (igen, ez is az erőszak kategóriába tartozik, pont, mint a fizikai, szexuális vagy verbális erőszak) a legtöbbször nők az áldozatai, de az is előfordulhat, hogy egy férfi kerül ilyen helyzetbe. Fontos hangsúlyozni, hogy az, amikor a pároddal nem értetek egyet bizonyos pénzügyi kérdésekben, még nem minősül bántalmazásnak.

  A pénzügyi bántalmazásra jellemző, hogy az elnyomott félnek nincs saját megtakarítása, sőt gyakran önálló jövedelme se. Az is gyakori, hogy nem értesül az elvileg közös vagyon sorsáról.

  Ha van önálló keresete, akkor arról a partnere rendelkezik és minden költésről be kell számolnia a másiknak (fontos kiemelni, hogy azt sem lehet a pénzügyi bántalmazás kategóriájába sorolni, ha te és a partnered megegyeztek arról, hogy beszámoltok egymásnak minden elköltött forintról. A problémák akkor kezdődnek, ha ez a szabály nem a kölcsönösségen alapul.)

  Érdemes odafigyelni a jelekre, mert a pénzügyi bántalmazás nem egyik napról a másikra szokott kialakulni, viszont végső esetben igazi zsarnokká válhat a bántalmazó fél, és a partnerét társadalmilag is igyekszik elkülöníteni.

  Figyelj a jelekre

  Nagyon fontos, hogy egy ilyen helyzetben már az előjeleket észleld. Elsőre figyelmesnek tűnhet, hogy a párod „leveszi a válladról a pénzügyek terhét”. Idővel azonban ez a jelenség odáig fajulhat, hogy teljesen ki kell vonulnod a család pénzügyi döntéseiből és már annak a pénznek a sorsáról sem tudsz majd semmit, amit kerestél.

  Nagyon gyakori, hogy a gyerekek születése után kerül a nő ilyen elnyomott helyzetbe, a férje nem sürgeti (sőt egyenesen megakadályozza), hogy a nő visszamenjen dolgozni és egy idő után az elnyomott fél teljes függésbe kerül.

  Ha ilyen helyzetre utaló jeleket észlelnél magad körül, ne félj segítséget kérni és próbálj a másik tudta nélkül félretenni (például otthoni munka vagy másodállás vállalásával), hogy minél előbb kiléphess a bántalmazó kapcsolatból.

  Összefoglalva

  Sokan nem szeretnek pénzügyekkel foglalkozni vagy a pénzről beszélni, viszont előbb-utóbb ezekre sort kell keríteni, hogy hosszú távon ez ne feszélyezze a kapcsolatodat és a mindennapjaidat.

  Maradtak kérdéseid a közös bankszámlával kapcsolatban?

  • Kezd komolyra fordulni a párommal a kapcsolat. Jó ötlet közös bankszámlát nyitni?

   Attól függ. Ha számotokra ez a bizalom szimbóluma és nem zavar, hogy látjátok egymás költéseit, akkor igen. Előtte viszont érdemes beszélgetni a pároddal a pénzhez való hozzáállásotokról. Útmutatónkban összegyűjtöttünk több olyan kérdést, ami segít ebben.
  • Mennyit lehet spórolni a közös bankszámlával?

   Ha most mindkettőtöknek külön bankszámlája van, akkor jó eséllyel a két számla havi és éves költségeit megspórolhatjátok. Habár kell egy közös számlát nyitnotok, de mivel mindkettőtök fizetése odaérkezik és összeadódik, így több kedvezményes számlacsomag között is válogathattok. Útmutatónak megmutatjuk ezeket a számlákat és a költségeiket is.
  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.