MBH Nyugdíjpénztár 2024

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár a befektetéseid őrzésével és gyarapításával növeli az anyagi biztonságodat a nyugdíjas korodra. Olvasd el útmutatónkat a döntés előtt!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár a befektetéseid őrzésével és gyarapításával növeli az anyagi biztonságodat a nyugdíjas korodra. Olvasd el útmutatónkat a döntés előtt!

Az MBH nyugdíjpénztár számos előnnyel rendelkezik, amelyek vonzóvá teszik a nyugdíjra történő felkészülés során. Az egyik legfontosabb előnye a hosszú távú pénzügyi stabilitás biztosítása, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy saját magad gyűjts nyugdíjcélú megtakarítást, amely az állami nyugdíjrendszer kiegészítéseként szolgál. Ez azért fontos, mivel az állami nyugdíj sok esetben nem elegendő a megszokott életszínvonal fenntartásához.

Az MBH nyugdíjpénztár rugalmasságot is kínál a számodra. Saját igényedhez és pénzügyi helyzetedhez igazodva választhatsz a különböző befektetési portfóliók közül. Ezzel magasabb hozamokat is elérhetsz, ha hajlandó vagy nagyobb kockázatot vállalni. De választhatsz konzervatívabb befektetéseket is, ha a biztonságot helyezed előtérbe. Ekkor a hozamod kisebb lesz. Emellett az MBH nyugdíjpénztár rendszeres időközönként tájékoztatást nyújt számodra a megtakarításod állapotáról és a befektetésed teljesítményéről.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseid után adóvisszatérítést tudsz igénybe venni, ami hosszú távon tovább növeli a megtakarításodat. A nyugdíjpénztári megtakarítások hozamai adómentesek bizonyos idő után, így a hozamhoz a nyugdíjas éveid előtt is hozzáférhetsz.

MBH Nyugdíjpénztár 2024 MBH Nyugdíjpénztár 2024
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. június 22.
 • promóció
MBH Nyugdíjpénztár 2024 MBH Nyugdíjpénztár 2024

A magyarországi nyugdíjpénztárak, közte az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár is ösztönzik a hosszú távú megtakarítást és a felelősségteljes pénzügyi tervezést, amivel hozzájárulnak az időskori anyagi biztonságodhoz. A befizetéseidre ráadásul adójóváírást vehetsz igénybe. Tudj meg mindent az MBH Nyugdíjpénztárról!

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár összefoglaló: erre figyelj!

 • Az MBH Nyugdíjpénztár a Magyar Bankholding nyugdíjpénztára, így jelentős számú MBH bankfiókban rendelkezhetsz a nyugdíjpénztári számlád felett, ahol ezt lehetővé teszi a bank.
 • A havi befizetéseiddel hozzájárulsz a nyugdíjas éveid anyagi biztonságához. Már havi 8 000 forinttól takarékoskodhatsz. Figyelned kell azonban arra, hogy a havi 8 000 forintot legalább befizesd minden hónapban, különben nem fizető tagként fognak nyilvántartani.
 • Előre is fizethetsz tagdíjat. Befizetni bankkártya és átutalás mellett készpénzzel is tudsz.
 • A befizetéseid után adóvisszatérítést igényelhetsz.
 • Az MBH nyugdíjpénztárnál 4 befektetési portfólió közül választhatsz.
Egy nyugdíjas férfi ugrókötelezik egy parkban. Gondtalan, mert a pénzügyi helyzete az MBH Nyugdíjpénztárnak köszönhetően rendezett.

Miért hasznos az MBH Nyugdíjpénztár tagsága?

Az MBH nyugdíjpénztárban egy komoly pénzügyi hátterű pénzügyi csoporthoz csatlakozol, amelyben a nyugdíjpénztár mellett bank és egészségpénztár is van.

4 féle portfólióból választhatsz befektetést, a kockázatkezelési hajlandóságod alapján.

Néhány éves tagság után kérhetsz tagi kölcsönt, az összegyűjtött nyugdíj-megtakarításodat pedig hitel fedezeteként is felhasználhatod tagi lekötésként.

MBH Önkéntes Nyugdíjpénztár belépés

Töltsd ki a belépési nyilatkozatot kézírással vagy online. Ezt küldd be elektronikusan az MBH Nyugdíjpénztárba az ügyfél-azonosításhoz kért csatolmányokkal, iratmásolatokkal együtt.

A nyilatkozatot hiteles elektronikus aláírással kell ellátnod online, ami a "tanúzást" is kiváltja. Ehhez ügyfélkapus hozzáférés szükséges, amit díjmentesen ún. AVDH e-aláírással tudsz ellátni itt. A dokumentumokat az ugyfel@mbhnyp.hu címre küldheted be.

Ha ezt nem szeretnéd, akkor a belépési nyilatkozatot hagyományosan papír alapon, egy eredeti aláírt példányban - haláleseti kedvezményezett jelölése esetén két tanú aláírásával együtt - postai úton is beküldheted az MBH Nyugdíjpénztárhoz (MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár, 1393 Budapest Pf. 321.) a kért csatolmányokkal együtt. Ez az érvényes személyazonosító okmányod mindkét oldalának és a lakcímkártyád lakcímet tartalmazó oldalának másolatát jelenti.

Egyszerre több nyugdíjpénztárban is rendelkezhetsz tagsági jogviszonnyal, de át is helyezheted a nyugdíjpénztári számládat egyik pénztártól a másikba.

Mit hoz neked, ha MBH Nyugdíjpénztár taggá válsz?

Legalább 8 000 forintos havi tagdíjat kell fizetned, melynek 90,1...98,5 százaléka a számládon marad (a pontos százalék a befizetésed időpontjában, a naptári évben addig elért befizetési egyenlegedtől függ).

Pénztártagként regisztrálhatsz a Tagi Portálra, ahol bármikor megtekintheted az egyenlegedet az interneten.

Belépéskor élhetsz a portfólióválasztás előnyével, ha nem élsz vele, akkor a pénztár automatikusan besorol. Portfóliót akár három havonta válthatsz.

MBH Nyugdíjpénztár befizetés

Átutalással, bankkártyával, postai csekken és MBH bankfiókban is be tudsz fizetni az MBH nyugdíjpénztári számládra.

Adóelőnyök

A naptári éves nyugdíjpénztári befizetéseid 20 százaléka visszajár a befizetett személyi jövedelemadódból. Ez az összeg legfeljebb évi 150 000 forint lehet. Az adókedvezmény automatikusan megjelenik a személyi jövedelemadó bevallási felületeden (eSZJA). A visszaigényelt adó a nyugdíjpénztári számládra kerül és a vagyonod gyarapítja.

A 20 százalék, legfeljebb évi 150 000 forintos adóvisszatérítés az egészségpénztári befizetéseidre és a nyugdíjpénztári befizetéseidre együttesen vonatkozik.

MBH Önkéntes Nyugdíjpénztár kifizetés

Bár a nyugdíjpénztári megtakarítás alapesetben a nyugdíjas korodra vonatkozik, de 10 éves megtakarítás után kérhetsz kifizetést először, utána pedig 3 évente.

A megtakarításod nem, de a hozama adómentesen vehető fel a nyugdíjas korod előtt is, ezért ezzel érdemes élni.

Ha részben vagy egészben kérsz a tőkédből is pénzt, az már adóköteles. Ilyenkor a kifizetett tőke egyéb jövedelemnek minősül, így személyi jövedelem adóelőleg és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel jár.

Az adókötelezettség keletkezése és mértéke az egyes befizetéseid időpontjától függ és nem pedig a tagsági jogviszony kezdő időpontjától. Minden befizetésed annak jóváírásának naptári évét követő tizedik évben lesz hozzáférhető, és a 11. évben még a befizetés 100 százaléka adóköteles, majd a 12. évben 90 százaléka, ami minden évben 10 százalékkal csökken. A 20. évben így lesz a befizetéseid 10 százaléka adóköteles, a 21. évtől pedig ez már 0 százalék, azaz megszűnik az adókötelezettség teljesen.

Mikor adóköteles a kifizetés?

Ez tehát az adóköteles bevétel, aminek a 89 százaléka számít adóköteles jövedelemnek, amely után a 15 százalékos személyi jövedelemadó előleget (SZJA) és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) meg kell fizetned.

Az SZJA-t a pénztár levonja és bevallja, a szocho bevallása és befizetése viszont a te feladatod.

Ha viszont bent hagyod a pénzed a nyugdíjpénztári megtakarításodban, akkor értelemszerűen a hozamokat nem terheli sem kamatadó (15 százalék), sem szociális hozzájárulási adó (13 százalék), így jelentősebb kamatos kamat hatás érhető el.

Ha eléred a nyugdíjas kort - a 10 éves tagságot követően - a teljes megtakarításod adó- és járulékmentesen vehető fel. Rokkantnyugdíjazáskor időtől függetlenül adó- és járulékmentes a megtakarításod felvétele.

Az örökösök és kedvezményezettek részére történő kifizetést sem terheli adó, járulék, illeték.

Extra előnyök az MBH nyugdíjpénztárnál

Ha tagi kölcsönre van szükséged, 3 év tagdíj-fizető pénztári tagság után alacsony kamattal kaphatsz kölcsönt, a számlaegyenleged 30 százalékáig, amelyet szabadon felhasználhatsz. A kölcsön futamideje 12 hónap, kamata pedig a jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt értéke. A tagi kölcsönt egy alkalommal előtörlesztheted.

A Tagi Portál személyes tárhelyén keresztül online is igényelheted a tagi kölcsönt.

Egy másik lehetőség, hogy 10 év tagság vagy a nyugdíjkorhatár elérése után tagi lekötést kérhetsz. Az egyenleged fele banki hitelfedezetként is felajánlható, pl. ingatlanvásárláshoz.

Tagi lekötést MBH Bank fiókban, vagy a hitelt folyósítást végző banknál kezdeményezheted.

Az MBH Nyugdíjpénztár előnyei és hátrányai

 • A befizetéseid után 20 százalékos adóvisszatérítés jár, legfeljebb évi 150 000 forintig
 • A munkáltatód is hozzájárulhat a befizetéshez
 • Adó- és illetékmentesen örökölhető a nyugdíjpénztári vagyonod
 • Tagi kölcsönt és hitelfedezet alapjául szolgáló tagi lekötést kérhetsz
 • Az adóvisszatérítés az egészségpénztári számlával közös
 • Ha te vagy munkáltatód nem fizeti be a minimális tagdíjat sem, akkor nem fizető tagnak minősülsz
 • Nyugdíjas kor előtti, illetve a befizetés 20 évnél korábbi pénzfelvétele részben vagy egészben adóköteles
 • A befizetéseid 1,5-9,9 százalékát levonja a pénztár működési és likviditási tartalékba

Maradtak kérdéseid?

 • Mi történik, ha nem fizetem a vállalt befizetést az MBH Nyugdíjpénztárba?

  Ha a tagdíjat az adott naptári évben nem, vagy csak részben fizeted meg, "tagdíj nemfizetőnek" minősülsz, kivéve, ha megszünteted a tagsági viszonyodat. Ilyenkor a pénztár a hozamból elvonhat pénzt a működésére.

 • Hogyan kaphatom meg az adójóváírást az MBH Nyugdíjpénztári befizetés után?

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által felkínált személyi jövedelemadó bevallás tervezeten ellenőrizd, de az adójóváírás kifizetése teljesen automatikus, a nyugdíjpénztári számládra kapod meg.

 • Hol kereshetem fel az MBH Nyugdíjpénztárat?

  Az MBH bankfiókokban elérheted, az interneten pedig a https://www.mbhnyp.hu/ címen.

 • Van mobilapplikációja az MBH Nyugdíjpénztárnak?

  Nincs. Használd a portált a webes felületen: https://penztartag.mbhnyp.hu/bejelentkezes/.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.