Sokan vágynak arra, hogy hatalmas, szép kertes házban lakjanak. Biztosan sokkal boldogabb leszel te is az álomházadban. Vagy mégsem? Útmutatónk végére jobb döntést fogsz tudni hozni, hogy milyen környékre költözz és mennyivel nagyobb házat vásárolj a boldogabb és nyugodtabb életed reményében.

Miért akarunk nagy házban lakni?

Sokat számít, hogy ki hol nőtt fel, mit szokott meg, vagy miben szeretne változást ezen a téren. Aki családi házban töltötte a gyerekkorát, az sokszor később is ragaszkodik a kerthez, a természet közelségéhez.

Az igényeink eltérőek lesznek az életünk során, ezért természetes, ha az ember szeretné megtapasztalni azt is, milyen egy tágas, kertes házban élni. De miért lenne jó ez nekünk? Mit tud adni egy nagy ház, amit egy lakás nem?

Nyugalmat, elismerést és egy kis irigylést – gondolhatják sokan, hiszen ki ne szeretné, hogy lássák, milyen sikeres és milyen jól él? Ezt persze sokan nem vallják be maguknak vagy nem mondják ki hangosan, de ez is része a válasznak.

Modern ház medencével

Mik az előnyei egy nagy háznak?

Más-más okai lehetnek annak, ha valaki nagy házra vágyik. Sokan érezhetik úgy, hogy nagy térre van szükségük, nem elégszenek meg egy kétszobás lakással. Kell a kert, a nagy étkező a közösségi élethez. Ha valaki szeret vendégül látni másokat, sokkal több lehetősége van ezt megtenni kertes házban, egy grillpartival vagy egy bográcsozással. Ez leginkább családi házban valósulhat meg, így akinek ez fontos, az figyelembe fogja venni ezt a szempontot.

Vannak, akik több gyerekkel kizárólag egy nagyobb lakásban vagy házban tudják elképzelni az életüket, ami természetesen érthető és sokkal kényelmesebb is. Mindenkinek kell a külön szoba, elszeparált házrészek, ahol a családtagoknak megvan az élettere: mosószoba, garázs a barkácsoláshoz, dolgozószoba, vagy egy kis edzőterem. Mindez luxust és kényelmet ad, amire sokan vágynak.

A kertvárosi környék is fontos szerepet játszhat a döntésben, hiszen a nyugalom, a szép környezet és a szomszédoktól való távolság nem összemérhető egy belvárosi tömbházzal.

Sokan a kertvárosba költöznének

Ha a házhoz saját kert tartozik, az nagy előny azok számára, akik szívesen kertészkednek és fontos számukra a természet, a zöld környezet. Kutya- vagy macskatulajdonoknak is sokkal ideálisabb, mint egy lakás, ráadásul a gyerekek is játszhatnak az udvaron.

Azonban napjainkban nem mindenki logikus indok alapján választ. Vannak, akik státuszszimbólumként tekintenek egy nagyméretű ingatlanra. A fogyasztói társadalomban az a jó, ha minél többet és minél nagyobbat veszel. Az emberekbe ez beleivódott, így természetesnek gondolják, hogy az a normális, hogy hatalmas házat vesznek, amikor eljutnak odáig anyagilag.

Ide köthetjük az „amerikai álom” kifejezést is például, ami alapján sokan szeretnének élni: család, két autó, nyaraló, és a gyönyörű, nagy ház, ami nélkülözhetetlen ehhez az idealizált képhez. Viszont az olyan embereknek, akik erre vágynak, senki nem mondta el, hogy milyen hátrányuk származhat a nagy házból, és miért jobb kisebb házban vagy lakásban élni.

Boldogabb-e az, aki nagy házban él?

Napjainkban az ingatlanok mérete és az egy főre jutó négyzetméter folyamatosan növekszik. Ennek ellenére a felmérések alapján semmivel sem vagyunk elégedettebbek, mint évtizedekkel ezelőtt. Egy ingatlan mérete sokkal kisebb hatást gyakorol az ember boldogságára, mint azt gondolnánk.

Amikor az emberek nagyobb ingatlanba költöznek, csupán kezdetben lesznek boldogok és elégedettek álmaik házában.

Ez egyébként így van egy új autóval vagy a legjobb okostelefonnal is. Később ez átalakul, és kimutatható, hogy a nagy ház semmi pluszt nem tesz hozzá az emberek boldogságához. Átmenetileg boldogok lesznek az újdonság miatt, de pár év alatt eltűnhet ez az érzés.

Kutatások is bizonyították, hogy az élmények sokkal boldogabbá tesznek, mint a tárgyak birtoklása. Tehát amikor két ház közül választanál, akkor próbáld meg elképzelni, hogy ha az olcsóbbat választod, akkor mi mindenre költheted azt a pénzt, ami így a zsebedben marad.

Nézzünk pár példát

Például ha ez 10 millió forint, akkor elmehetsz belőle a következő 10 évben évi 2 nyaralásra, de ha belevesszük, hogy egy drágább háznak a folyamatos költsége is több, akkor még legalább havi egy vacsora és egy mozizás is belefér a pároddal.

Vagy a 10 millióból elmehettek 3 világ körüli útra és még marad pár millió biztonsági tartalékotok is. Szóval ne csak az összeget nézd meg, mert az magában nem sok mindent mond, hanem számold ki, hogy abból mennyi mindent tudsz venni, mennyi élményre elég.

Nézzük meg, hogy miért lehet így.

Miért múlik el a boldogság érzése?

Azért, mert a kezdetekben az előző helyhez hasonlítasz mindent, ahol addig éltél és a legjobbat szeretnéd kihozni az újból. Amikor már viszont ez sikerült, nincs több boldogságfaktor, amit az új ház adhat. Sőt, ekkorra már pár dolog tönkremehetett a házban, már minden ismerős látta és megdicsérte, már nem újdonság és egyre több a munka és a költség is vele.

Még akkor sem biztos, hogy érdemes hatalmas házat venned, ha rengeteg pénzed van, mert nem leszel boldogabb tőle. A mérettel az emberek csak akkor elégedettek, ha minden környékbeli házat felülmúlnak.

Ez az úgynevezett relatív gazdagság.

Nem magunkhoz mérjük a jómódunkat vagy szegénységünket, hanem másokhoz. Ha a saját környékünkön, közösségünkben élők nagyobb házban laknak, mint mi, akkor máris kevésbé vagyunk elégedettek a sajátunk méretével.

Tehát, míg egy nagy házért milliókat költünk a hitelre, fenntartásra, semmivel sem leszünk elégedettebbek, mintha egy kis ingatlanban élnénk.

Mik a nagy ház hátrányai? 13 költség, amire biztosan nem gondoltál

Azt gondolhatnád, egy nagy házzal csak jól jársz – mindened elfér majd, a gyerekeknek is külön szobája lehet. A négyzetméterek növekedésével egyenesen arányosan viszont olyan rejtett költségek és egyéb tényezők merülnek fel, amikkel elsőre nem számoltál, de mégis érdemes lenne mérlegelni őket, mielőtt egy nagyobb ház mellett döntesz.

Az első és legfontosabb, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, azok a méretből adódó magas költségek. Ha eddig kisebb lakásban laktál, tudnod kell, hogy egy családi ház fenntartása jóval több pénzbe kerül.

Összeszedtünk 13 olyan költséget, amire nem biztos, hogy gondoltál. Ezenkívül minden lakásvásárlásnak vannak még más költségei is, azokról itt írtunk.

 1. Illeték - a vételár 4 százaléka, de ezt lehet csökkenteni is. Ha építkezel, akkor nem kell kifizetni.
 2. Felújítás - ha használt házat veszel, akkor ezek már hamarabb előjönnek. Ez lehet gépészeti munka, ami egy 10 éves gépészetnél, már várható, parkettázás, tisztasági festés vagy régimódi a fürdőszoba és lecserélnéd. Ha te építesz, akkor is lehet rá számítani 5-10 éven belül, hogy valami nagyobb munkát kell csinálni.
 3. Berendezés - be kell rendezned a házat és biztos, hogy ami a kisebb házba, lakásba elegendő bútor volt, az ide nem elég. Vannak, akik az új házzal együtt szeretnék, hogy minden bútoruk új legyen. Ez persze rengeteg pluszköltség lehet, főleg, ha egyedi, asztalossal gyártott bútorokat álmodsz meg te vagy a belsőépítész.
 4. Kommunális adó - ezt a helyi önkormányzat szabja ki (a garázsokra is), általában évente pár tízezer forint költséget jelent.
 5. Kerthez egyszeri költségek - ha nagy házad van, akkor nagy valószínűséggel van nagy kerted is. A kerti eszközök beszerzése (fűnyíró, szegélynyíró, permetezéshez felszerelés, kompresszor, slag, növényvédő szerek) szintén sok pénzt emésztenek fel.
 6. Folyamatos kertápolás – ennek még anyagköltsége is van, röpködnek a 10-20 ezrek havonta (mulcs, tápok, növényvédő szerek, növények kihalnak és új kell a helyére). Nem beszélve arról, ha nem te végzed a kert karbantartását, hanem fizetsz érte valakinek. Egy 800 m2-es kertre ez az összeg akár 40-50 000 forint havonta.
 7. Lakásbiztosítás - egy nagyobb háznak magasabb a biztosítási költsége, ez akár évi 150 000 forint is könnyen lehet. A lakásokra azért is szokott a saját biztosítás költsége alacsonyabbnak tűnni, mert a háznak is van biztosítása (aminek díja a közös költségbe be van építve).
 8. Karbantartás – minél nagyobb és építészetileg minél komplexebb házat építesz, annál több pénzed fog erre elmenni. Ez évente könnyen lehet akár 100 000 forint is. Amíg egy lakásban laksz, addig mindent közösen fizettek a lakótársakkal: a hó ellapátolását, a lift karbantartási költségeit, a belső kert rendezését, a ház gépészeti javításait és a lépcsőház takarítását is. Egy házban ezeket mind neked kell kifizetned, és senki sem fog beszállni a költségekbe.
 9. A házzal töltött munkaidőd költsége – vagyis ahhoz, hogy a házad tartsa az értékét és a kert szép legyen, heti legalább fél napos munkával kell számolnod. Ez alatt pihenhetnél, vagy dolgozhatnál, tehát ennek is van egy költsége.
 10. Közüzemi költségek – nyilván egy nagyobb házban magasabb lesz a fűtési és a villanyköltséged is és arra sem számíthatsz, hogy a szomszédok oldalról és alulról körbefűtenek, mint a régi lakásodban.
 11. Minél nagyobb a hely, annál hajlamosabb az ember felesleges kacatokat felhalmozni. Sokszor nincs igazán szükséged azokra a dolgokra, amikkel teletömöd a tárolóhelyeket, de megveszed, mert úgyis elfér, meg épp most akciós.
 12. Egy nagyobb házat nehezebben lehet eladni, főleg ha nem jó környéken van és már régi.
 13. Egy nagy házban benne áll a pénzed, ahelyett, hogy kisebb házat vennél és a különbözetet befektetnéd, forgatnád.

Ki kell számolnod, hogy belefér-e a havi költségvetésbe egy nagy ház fenntartása, és tíz év múlva is ugyanúgy bele fog-e férni, amikor már a gyerekek jövőjét kell megalapoznod, vagy a nyugdíjra kell majd félretenned.

Kerti piknik édességekkel

Házvásárlásnál még ezeket is gondold át

A ház nagyságából adódhat az is, hogy sok lehet a kihasználatlan hely benne. Vendégszobák, plusz fürdőszoba, amit senki sem használ, kondiszoba, ha egy héten egyszer használod.

Ezek legtöbbször szükségtelenek, hiszen feleslegesen megy el rájuk az energia fűtéssel, karbantartással, miközben nincsenek teljesen kihasználva. Érdemes előre átgondolnod, hogy mennyi helyre van szükségetek, mennyi az a terület, amit biztosan használni fogtok.

Egy nagy házban adott a lehetőség a felhalmozásra. Mivel mindennek van helye, az ember sokkal több felesleges lomot fog otthon tartani, mintha egy lakásban tenné. Sok olyat láthatunk, hogy a családi házban élő emberek már csak lomok tárolására használnak egy-egy lakrészt. Ez átláthatatlanná teheti azt, hogy mije van az embernek és mi az, amit igazán használ és mi fölösleges.

Agglomerációba terveztél költözni?

Egy városi munkahely vagy iskola esetében megnőhet az utazással járó idő, ha agglomerációból vagy egy messzebb eső kertvárosból jársz be. Ezenkívül előfordulhat, hogy az olyan szolgáltatások, mint a bank, a mozi, a nagyobb bevásárlóközpontok sokkal messzebb lesznek tőled. Viszont, ha egy városhoz nagyon közeli kertvárosi környéken szeretnél lakni, annak meg kell fizetni az árát.

Ha gondot okoznak a ház körüli munkák, mint a fűnyírás, hólapátolás, barkácsolás, karbantartás, akkor sem jó döntés a nagy ház. Sok energiát és figyelmet kell fordítani egy ház és a kert rendben tartására.

Hetente kell füvet nyírni, gazolni, tápozni a növényeket, metszeni, öntözni; ha van fenyő, akkor a tűlevelek, tobozok eltakarítása állandó gondot okoz, a diófával is sok munka van ősszel. Ha bevállalsz egy nagy házat, akkor azért ezeket is gondold át, mielőtt döntesz.

A hatalmas ház abból a szempontból is hátrányos lehet, hogy a nagy élettér miatt a család minden tagja el tud vonulni, így kevesebb lesz az érintkezés, a közös térben eltöltött idő. Ha ebbe belekényelmesedsz, akkor az a családi kapcsolatok rovására is mehet. Hiszen, ha megadod a gyerekednek azt a lehetőséget, hogy bármikor elbújhasson a saját szobájába, messzire tőled, akkor nehéz lesz már később arra rávenni, hogy a nap végén ne egyből oda vonuljon be.

Benne áll a pénzed ahelyett, hogy dolgozna

Egy ingatlan az egyik legnagyobb befektetés, amibe életed során beruházol. Éppen ezért fontos a megtérülést is figyelembe venned, ugyanúgy, mint bármely más befektetés esetében. Ha a gyerekek kirepülnek a fészekből és túl nagy lesz nélkülük a ház, sajnos meg kell hozni a döntést, hogy eladd.

Természetesen nem tudhatod előre, hogy a ház, amit veszel, mennyit fog érni 15-20 év múlva, de azt a kockázatot mindenképp figyelembe kell venni, hogy a nagy házak már nem annyira kelendőek az ingatlanpiacon. A városiasodás és az egyre növekvő ingatlanárak miatt a fiatalabbak például a kisebb, belvárosi lakásokat választják.

Most, hogy már jó sok elsőre negatívnak tűnő szempontot felsorakoztattunk, nézzük meg, hogy milyen alternatívák vannak.

Mik a kisebb ház vagy lakás előnyei?

Sokkal olcsóbb, de persze ez az elhelyezkedéstől is függ, illetve a fenntartásuk is kevesebbe kerül. Mivel kisebb területű, sokkal egyszerűbb a karbantartása és a takarítással is kevesebb idő megy el.

Tehát, ha a kisebb lakás törlesztése és fenntartása sokkal kevesebb pénzbe kerül, akkor kevesebb adósságot és kockázatot kell magadra vállalnod, mint egy nagy ház esetében.

Sokaknak fontos az is, hogy milyen hatással vannak a környezetükre. A kisebb ház kevesebb energiát igényel, ezáltal fenntarthatóbb. Ezenkívül, ha nincs nagy hely a lomok gyűjtögetésére, akkor megvenni sem fogsz felesleges dolgokat csupán vásárlási kényszerből, amivel szintén jót teszel a környezetnek.

Még sok más előnyük is van

A kényelmesebb életformának köszönhetően több időd jut minden másra, amit szeretnél csinálni. Kevesebbet kell takarítani, nem kell a ház körüli teendőket elvégezni, tehát több szabadságot ad egy kisebb ház. Azokra is több időd lesz, akikkel együtt élsz, illetve közelebb vagy hozzájuk, mint egy nagy méretű házban, ahol mindenki kedve szerint el tud vonulni.

A családi házak esetében sokkal több betöréssel találkozhatunk. Egy kisebb lakás vagy társasház jóval nagyobb biztonságot adhat például a szomszédok közelsége miatt is.

Amikor úgy döntesz, el szeretnéd adni, nagyobb kereslet lesz egy lakásra, mint egy hatalmas, drága házra, amit nem mindenki engedhet meg magának, még lakáshitelből sem.

Nézzük meg, mi lehet a jó döntés számodra!

Milyen ingatlant válasszak? Melyiktől leszek a legboldogabb?

Egy ingatlan kiválasztásánál sok szempontot figyelembe kell venned, és a méret csak egy ezek közül. Ha egy nagyobb ház mellett döntenél, fontos, hogy egy jó műszaki ellenőrrel nézesd át alaposan a házat és a gépészetét, mielőtt bármit aláírnál.

Az, hogy költözés után, mitől leszel boldog, függ attól is, honnan költözöl. Ha 1-2 szobás, kis lakásból költözöl 3-4 szobásba (ez akár lehet ház is, lakás is), akkor ez okot ad a boldogságra, mert a kis tér nyomasztó és a komfortérzetet nagyban növeli, ha mindennek megvan helye és van elég tér. Ha egy 3 szobásból költözöl 4-5 szobásba, valószínűleg semennyivel sem leszel boldogabb fél év után.

Tágas fehér konyha

A lakásból kertes házba való költözésnél, szerintünk a méretnél sokkal fontosabbak azok a tényezők, amik hozzájárulnak a stresszmentesebb élethez:

 • Az elhelyezkedés. Ha közel van az óvoda, iskola, munkahely és nem kell órákat utazgatni, az nagy előny.
 • Egy idő után el lehet engedni a gyereket egyedül iskolába, ha biztonságos a környék.
 • A zöld környezet, a kertészkedés bizonyítottan stresszoldó.
 • A madárcsicsergés egyenesen felüdít, energiával tölt fel.
 • Ha közel van a család és tudnak segíteni a gyerekek körül, az sokat levesz egy szülő válláról a hétköznapokban.
 • A tisztább levegő.
 • A csend, ha nagyvárosból költözöl családi házas övezetbe. Nyilván itt is ugat a kutya, meg füvet is nyír a szomszéd, de az egész más, mint egy nagyváros folyamatos zúgása, ahol sok a sziréna, az autó, az ember.

A fentiek, mind olyan dolgok, amik évekkel hosszabbíthatják meg az életedet, de mégsem szükséges hozzá a nagy ház. Ha viszont a nagy ház miatt veszel fel több lakáshitelt, akkor könnyen lehet, hogy a futamidőt 5-10 évvel is meg kell hosszabbítanod. Ezért nagyon fontos átgondolnod mindazokat a kockázatokat és azt a felelősséget, ami egy nagy házzal jár.

Nagyobb súllyal esnek a mérleg serpenyőjébe azok az előnyök, amiket az álomház tud nyújtani, mint a sok kockázat, amivel ez járhat?

Az is lehet, hogy pár év elteltével rájönnél, hogy nem lettél sokkal boldogabb csak attól, mert nagyobb területen élsz. Ha a lakást választod, a közösségi életet máshol is nagyon jól meg lehet oldani, a természetet, a zöld környezetet máshol is lehet tudni élvezni a gyerekekkel, ha nincsen kert.

Ezek mellett a tényezők mellett pénzügyileg is át kell gondolnod, hogy mennyire leszel fizetőképes hosszú távon. Erődön felül semmiképp se fizess egy házat, főleg ne túl sok hitelből. Lehet, hogy álmaid otthonában lakhatsz majd, viszont mi értelme, ha nélkülöznöd kell majd sok minden mást életed végéig? Gondolnod kell a gyerekeid jövőjére és az összes egyéb rád váró kiadásra is.

Döntsd el, hogy megéri-e adósságba kerülnöd egy nagy házért cserébe, amiben aztán lehetséges, hogy nem is leszel olyan boldog. Elégedettebb lehetsz egy kisebb, kevesebb kiadással járó házban is, hiszen fogsz tudni minden egyébre költeni, amik boldoggá tesznek téged és a családodat – legyen szó akár egy külföldi nyaralásról vagy közös programokról.

Beköltözés után ezektől lehetsz boldogabb

Sokan szeretnének úgy beköltözni az új lakásukba, vagy kertes házukba, hogy minden tökéletes, és az utolsó színes párnáig is minden már a házban van, ahogy a magazinokban látták.

Ez sokkal jobb, mintha úgy kellene beköltözni, hogy a nappaliban még nincs kanapé és a kerti hintaágy sincs meg, nem?

Kutatások szerint nem.

Jobban el lehet húzni azt az örömöt, amit az új ingatlan ad, ha nem minden van meg benne, amikor beköltözöl. Vagyis még ha meg is vehetnél mindent, akkor is majd csak egy év múlva vedd meg a házimozi rendszert, vagy a kerti grillsütőt. Így minden évben van valami újdonság, valami extra és évről évre jobb az ingatlan. De közben könnyen kiderülhet, hogy amit még venni akartál arra nem is lesz szükség.

Medence flamingóval egy nagy ház mellett

Egy ismerősünk épített egy új házat és az építkezés annyira elhúzódott, hogy úgy döntött, hogy a kerti hintaágyat, pingpongasztalt és a jakuzzit majd egy év múlva fogja beszereltetni. Aztán egy év múlva, amikor előjött ez a téma, rájött, hogy összesen ha kétszer gondolt ezekre a dolgokra és a hiányukra, így nagy eséllyel pénzkidobás lett volna költeni rájuk.

Ugyanakkor a felújításokkal, azaz olyan dolgokkal, amihez mesterek kellenek, ez nem jó taktika. Senki se szeretné, ha beköltözés után 1-2 évvel vernék szét az egyik fürdőszobát, vagy akkor kapna új konyhabútort. Szerintünk ez a taktika olyan tárgyakkal, lakberendezési dolgokkal, működik jól, amiket könnyen meg tudsz venni egyedül is, vagy összeszerelni (mint egy IKEA-s bútort).

Beköltözésnél ezért ne fogadj el drága lakberendezési tárgyakat

Ha nagyon vágytál már egy egyedi lámpára vagy drága lakberendezési tárgyra, amit most megvennél magadnak az új házba, vagy akár még ajándékba is megkaphatod, akkor ezekkel legyél óvatos. Több kutatás is bizonyította, hogy ezeknek már rövid távon is rossz hatása is lehet.

Ha például már a beköltözésnél kapsz egy drága perzsaszőnyeget vagy egy egyedi csillárt, akkor mindent ennek tükrében fogsz nézni. Nem veszel majd IKEA-s ebédlőasztalt, mert hogy néz az ki egy olyan szép lakásban, aminek perzsaszőnyege van vagy egy félmilliós csillárja. Ugyanígy leszel az étkészlettel, mert a trendet meghatározza ez a drága tárgy és mindent ahhoz képest fogsz nézni.

Ez nagyon sokba kerülhet hosszú távon, és teljesen felesleges ezekre költeni.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.