Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek
Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.

2024 március végére átlépte a 200 milliárd forintot a lakosságnak nyújtott zöld lakáshitelek tőkeállománya. Mindez annak fényében meglepően jó eredmény, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld pénzügyi jelentéséből jól látható, hogy a pénzintézetek minősített zöld vállalati hitelállománya 800 milliárd forintot tesz ki, ami mindössze négyszerese a lakossági zöld hitel állománynak. A lakáshitelek oldalán persze komoly lökést adott a zöld hitelek felfutásának az MNB 2022 tavaszán meghirdetett zöld otthon program hitele, mely kizárólag energiatakarékos új építésű lakások finanszírozására érhető el, rendkívül kedvezményes, maximum 2,5 százalékos kamat mellett. A program 2022 szeptember végi zárását követően a zöld hitelek állományát már a kereskedelmi bankok zöld hitelei is erősítik – figyelmeztet a szakértő.

A jegybank feltételrendszerében ma az a banki hitel minősül zöld hitelnek, amely

 • új lakások esetén (2023. november 1. után beadott építési engedélyek alapján) az ÉKM rendelet szerint meghatározott minimum „A+” energetikai besorolás és legfeljebb 68 kWh/m2/év primerenergia-igényű ingatlan megvásárlására szolgál.
 • használt lakóépületek felújítása esetén a kölcsönszerződés időpontjában legfeljebb „BB” energetikai minősítésű ingatlanok esetében „A” minősítést elérő (maximum 76 kWh/m2/év primerenergia igényű) lakás jön létre vagy a felújítás a szabályozásban szereplő összesített energetikai jellemzőhöz képest legalább 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést eredményezett.
 • „A”-nál rosszabb energetikai besorolású lakóépületen végzett egyedi energiahatékonysági intézkedéseket (pl. hőszigetelés, nyílászáró-csere, napelem- vagy hőszivattyú felszerelése, fűtési rendszer felújítás, stb.) finanszíroz.
Energetikai tanúsítvány ellenőrzése zöld hiteleknél laptopon

Akár 2 millió forint is megspórolható

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint jelenleg hat pénzintézetnél (CIB, Erste, K&H, MagNet, MBH és az OTP Banknál) érhető el speciális zöld hitel, amely kivétel nélkül a standard konstrukciókhoz képest extra kamat kedvezménnyel honorálja az energiatakarékos felújításokat és korszerű lakások vásárlását.

A kamatkedvezmény mértéke révén a jelenleg a piacon elérhető legkedvezőbb standard banki hitelekhez képest akár 60 bázisponttal olcsóbban is hozzájuthatunk egy 20 millió forintos 20 évre szóló hitelhez. Mindez a törlesztő részletekben 5 000-9 000 forintos havi könnyebbséget jelent, a havi törlesztő pedig akár 143 ezer forint alatt is lehet. A teljes visszafizetendő összegben pedig akár kétmillió forinttal kisebb adósságszolgálatot jelenthet a zöld hitel kamatkedvezmény igénybevétele az ügyfeleknek.

Felfutást hozhat az otthonfelújítási program

Gergely Péter szerint a bankok zöld lakáshitel konstrukcióinak felfutását hozhatja az új otthonfelújítási program, amelyben az 1990 előtt épült lakások energetikai felújítását támogatja a kormány. Mint ismert, a július elsejétől megnyíló lehetőség révén energetikai beruházásokra az ügyfelek maximum 6 millió forint hitelt vehetnek fel 0 százalékos kamattal, amelyhez 1 millió forintos minimális önrész szükséges.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ugyanakkor azok, akik nekikezdenek egy energetikai célú beruházásnak, jó eséllyel a támogatott, maximum 7 millió forintos beruházási összegen felül is szeretnének megvalósítani egyéb fejlesztéseket. Számukra jelenthet megoldást, ha kedvezményes kamatozású zöld hitellel egészítik ki a finanszírozási költségeket. S persze, a megoldás azoknak is számottevő könnyebbséget jelent, akik ugyan 1990 után épült lakásokban élnek, ám egy energetikai célú beruházás náluk is sokban csökkentheti a rezsiköltségeket.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • A magas banki díjak egy része tudatos használattal elkerülhető vagy csökkenthető
  Hírek

  A jegybank szerint a nagymértékű díjemelésekkel öngólt lőnek a bankok

  Az ügyfeleknek még csak-csak ad némi muníciót a jegybank új publikációja, de a bankok számára, amelyek a frissen másfélszeresére emelt pénzügyi tranzakciós illeték fizetésének alanyai, vajmi keveset. A BiztosDöntés.hu összeszedte, mivel tudnának valódi költséglefaragást elérni az ügyfelek, annak ellenére, hogy a banki tranzakciókat terhelő állami elvonások brutálisan emelkedhetnek jövőre.

  frissítve: 2024. július 23.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.