Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást?

A rövid válasz az, hogy minél korábban. Segítünk kiszámolni, hogy pontosan mikortól és mennyit érdemes félretenned.
Mit mond szakértőnk?Bezár
A rövid válasz az, hogy minél korábban. Segítünk kiszámolni, hogy pontosan mikortól és mennyit érdemes félretenned.

A nyugdíjcélú megtakarítás elkezédésére is érvényes az általános szabály: "Minél előbb, annál jobb"

Már néhány év halogatás is jelentősen megnöveli azt az összeget, amit havota félre kell tenned ugyanazon cél elérése érdekében. Sokkal kisebb erőfeszítést jelent, ha egy kisebb összeg hiányzik rendszeresen a családi kasszából, mintha az idő szorításában kellene megoldanod a megtakarítást. 

A hatékony terv kialakításhoz azzal is érdemes tisztában lenned, hogy mekkora összegre lesz szükséged. Ehhez vedd figyelembe a várható állami nyugdíjadat és számolj legalább 20 év nyugdíjas korral. 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. október 10.
 • promóció

Az állami nyugdíj már most is jóval alacsonyabb, mint amit a nyugdíjasok aktív éveikben kerestek. A jelenleg nyugdíjba vonulók az átlagfizetésüknek az 55-65 százalékát kapják meg induló nyugdíjként. A jövőben ennek további romlása várható. A közelgő nyugdíjválság ellenére az emberek nagy része nem takarékoskodik. De vajon tényleg érdemes 30 évesen a nyugdíjjal foglalkozni? Útmutatónkból megtudhatod, hogy mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást, és hogy mekkora összegből lehet kényelmesen megélni nyugdíjasként. Abban is segítünk, hogy mit tehetsz akkor, ha kevesebb mint 10 éved van hátra a nyugdíjig.

Az egyre több nyugdíjas és a csökkenő születésszám előrevetítik a nyugdíjazás problémáját. Az alacsony összegű nyugdíj problémája még erősebben érinti a katás vállalkozókat. Ők habár nagyon kedvezően adózhatnak, de a nyugdíjas éveikről jórészt maguknak kell gondoskodniuk.

Egyre többen is merik fel, hogy az állam már nem fog tudni gondoskodni a jövőben nyugdíjba menőkről és hogy nekünk kell emiatt már most takarékoskodnunk. A megoldást a nyugdíjcélú előtakarékossági formák jelenthetik. A segítségükkel gondoskodhatsz az időskori megélhetésedről és nem kell kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodnod.

Egy megfelelő nagyságú magánnyugdíj felépítéséhez elengedhetetlen, hogy legyen egy terved. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl későn kezdenek el takarékoskodni, vagy nem elég nagy összeget tesznek félre.

Ha már megvan az elhatározás, hogy félre fogsz tenni, akkor érdemes folyamatosan követni a megtakarításod gyarapodását, rendszeresen ellenőrizned, hogy minden a tervek szerint halad-e. Nézzük, jelenleg Magyarországon mi a helyzet.

Milyen elképzelésekkel gondolnak a nyugdíjas évekre az emberek?

Lány, aki már most félretesz a nyugdíjas éveire

Ezt mutatják a statisztikák

A OTP Öngondoskodási Index 2021-es felmérésének eredményei szerint a magyarok 26 százaléka bizonytalan abban, hogy miből fog megélni időskorában. A lakosság 35 százaléka még mindig teljes mértékben az állami nyugdíjra támaszkodna.

22 százalék úgy gondolja, hogy az állami nyugdíját munkával fogja kiegészíteni. Ez utóbbira van ugyan lehetőség, de kérdés, hogy kinek teszi majd lehetővé az egészségi állapota, hogy jóval a hatodik X-en túl még munkában maradjon.

Jó hír, hogy a pénzintézetek adatai szerint egyre többen fordulnak nyugdíj-előtakarékossági termékekhez. A befizetések összege is növekedést mutat. A COVID-19 járvány alatt a magyar lakosság visszafogta a költekezést. Mivel kevesebb lehetőség volt utazásra és a szórakozásra, a válaszadók 18 százaléka tudott megtakarítani a járvány alatt. Ezt az összeget tudatosan tervezik befektetni. Ritka, hogy az emberek a bezártság utáni időszakban fokozott élménykeresésbe és ezért nagymértékű pénzköltésbe kezdenek.

Összeségében elmondható, hogy az elmúlt 10 évben az öngondoskodással kapcsolatos attitűdök nagyon lassan változtak, viszont a járvány nagy hatást gyakorolt a lakosság gondolkodásmódjára. A válaszadók 37 százaléka a járvány óta jobban odafigyel a pénzügyeire. A járvány hatása abban is megjelenik, hogy az emberek számára mennyire lényeges a megtakarítás. A lakosság 18 százaléka fontosabbnak tartja a megtakarításokat a járvány előtt véleményéhez képest.

Az öngondoskodás népszerűsége azonban összességben nem túl nagy és még mindig megjelenik a nyugdíjparadoxon. A magyarok 35 százaléka teljes mértékben az állami nyugdíjra tervez támaszkodni, 26 százalék pedig nem tudja, hogy miből fog megélni a nyugdíjas évei alatt. Ezek a számok megmutatják, hogy milyen sokan nem foglalkoznak a nyugdíj kérdésével. Ennek ellenére az emberek 63 százaléka szerint nem lesz elég az állami nyugdíj arra, hogy az időskori kiadásait fedezni tudja.

Bár a számok nem túl biztatóak, a lehetőség mindenkinek adott arra, hogy okos tervezéssel és kitartással összegyűjtse azt a saját nyugdíjat, amivel garantálhatja anyagi biztonságát.

Nézzük meg mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy fenntarthasd a megszokott életszínvonaladat.

Mennyi pénzre lesz szükségem?

Erre a kérdésre csak te tudsz válaszolni, hiszen az összeg nagyban függ attól, hogy mekkora lesz a nyugdíjad és mennyi a jelenlegi fizetésed. A legtöbben szeretnék megtartani azt az életszínvonalat, amin az aktív éveik alatt éltek. Ehhez azonban körülbelül ugyanannyi pénzre lesz szükség.

Gyakori tévhit, hogy időskorban sokkal kevesebb pénzből ugyanolyan kényelmesen lehet élni. Bizonyos kiadások valóban csökkenek, például a gyermekeket már valószínűleg nem kell támogatni. Vannak azonban olyan költségek is, amelyek ebben a korban emelkednek jelentősen. Ilyenek például az egészséggel kapcsolatos kiadások.

Arról se felejtkezz meg, hogy – ha esetleg már egy nyugdíjkalkulátorral kiszámoltad várható nyugdíjad, az eredményként kapott számok csak becsült értékek. Nem tudhatod, hogy a jövőben hogyan változik majd a nyugdíjszámítás módja és mennyire emelik meg esetlegesen a nyugdíjkorhatárt. Minél magasabb összeget sikerül összegyűjtened, annál stabilabb anyagi hátteret teremtettél magadnak.

Emiatt is érdemes átgondolni, hogy a nyugdíjas évekre hogyan tudsz majd félretenni.

És ez még csak egy része a történetnek.

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

A pénzromlás mértéke bekavarhat

A nyugdíjas kori elszegényedés egyik oka, hogy az idősekre vonatkozó infláció sokkal magasabb lehet az általában alkalmazott mutatónál. Az élelmiszerek nagymértékű drágulását tompíthatja például a műszaki cikkek árcsökkenése, s tudjuk jól, az utóbbiak jóval kisebb arányban szerepelnek az idősebbek bevásárlólistáján.

Mindeközben a munkabérek lendületesen emelkednek, a nyugdíjakat viszont ennél jóval kisebb ütemben korrigálják. Ez a jelenség azt eredményezi, hogy még nagyobb lesz a különbség a nyugdíjasok és az aktív dolgozók életszínvonala között.

A jelenlegi fizetésedből valószínűleg nyugdíjasként is kényelmesen meg tudnál élni. Érdemes annyira kiegészíteni az állami nyugdíjadat, hogy a végösszeg a jelenlegi keresetednek megfeleljen.

Ez egyszerűnek hangzik, de most már nézzük meg a számokat.

Számoljuk ki mennyi kiegészítésre lesz szükséged

A számolásokhoz ezt a nyugdíjkalkulátort használtuk.

Ha jelenleg 300 000 forint az átlagkereseted és 1985-ben születtél, akkor havi 205 000 forintos nyugdíjra számíthatsz. Ez az összeg 95 000 forinttal kevesebb, mint a jelenlegi jövedelmed. A cél tehát ennek alapján az lehet, hogy képes legyél havi 95 000 forinttal kiegészíteni a majdani nyugdíjadat.

Ha azzal számolsz, hogy 15 évig leszel nyugdíjas, akkor 15x12x95=17 100 000 forintot kellene összegyűjtened a nyugdíjas éveid kezdetéig. Az átlagéletkor emelkedése miatt azonban akár 20 év nyugdíjjal is számolhatsz, ebben az esetben körülbelül 23 millió forintot kell félretenned.

Ez így egy összegben rengeteg pénznek tűnik, ám szerencsére nem egy év alatt kell ennyit tartalékolnod.

Ha minden hónapban félreteszel egy fix összeget, akkor az évek alatt szinte észrevétlenül gyűlik össze.

Ahhoz, hogy megállapítsd a megfelelő nagyságú havi díjat, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezded el a nyugdíjcélú megtakarítást.

Nyugdíjas nézi a lányával, hogy mennyi nyugdíja van

Mikor kezdjek el félretenni?

Minden életkornak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mindig lehet találni valamilyen célt, ami fontosabbak tűnik, mint a nyugdíjcélú megtakarítás. Egyszer azonban neki kell állni, hiszen az állami nyugdíjra már nem támaszkodhatsz teljes mértékben.

A kérdés megválaszolása azért is nagyon nehéz, mert teljesen egyedi, hogy ki milyen körülmények között él. Valaki korán kezd el dolgozni, valaki később. Valakinek van családja, míg másoknak nincs. Valaki ennyit keres, valaki meg annyit.

Elsődlegesen rád hárul a feladat, hogy eldöntsd, neked mik a céljaid, mikor a legmegfelelőbb a nyugdíjcélú megtakarítás elkezdése. Fontos azonban kiemelni, hogy minél később vágsz bele, annál magasabb havi összegekkel érheted csak el ugyanazt a célt.

Egy átlagos ember életében így nézhet ki az időben elkezdett megtakarítás:

 1. A munkás évek kezdetén még valószínűleg nem olyan magas a fizetés, hogy abból kényelmesen félre lehessen tenni. Ilyenkor azonban még jó eséllyel nem kell gyerekeket eltartani.
 2. Jön a család, ekkor ennek a költségei miatt nem olyan könnyű félretenni a nyugdíjra. A KSH adatai szerint egy családban az egy főre eső kiadások körülbelül 80 000 forintot tesznek ki havonta. Ilyenkor ráadásul általában a bevételek is csökkenhetnek amiatt, hogy az egyik szülőnek otthon kell maradnia a gyerekekkel. Pozitívum viszont, hogy a fizetés erre az időre már jó eséllyel emelkedett a kezdő évek járandóságához mérten.
 3. Amikor a gyerekek már nagyobbak, mindkét szülő újra elkezdhet dolgozni. A jövedelemben várható növekedés következtében ekkor takarítható meg a legtöbb pénz. Ez az időszak a 30-as évek végére, a 40-es évek elejére jellemző. Ilyenkor ráadásul még nem is kell nagyon magas összeget félretenni ahhoz, hogy megfelelő nagyságú saját nyugdíj gyűljön össze.
 4. Az 50-es években már nem olyan magas az átlagjövedelem, mint korábban. Ráadásul mivel már nincs túl sok idő a nyugdíjig, sokkal magasabb havi összegek félretételével érhető csak el ugyanaz az eredmény. Fontos, hogy ne halogasd eddig a pénzügyi céljaid megvalósítását!

Azok, akik túl későre hagyják a megtakarítást, ugyanazzal a problémával kell, hogy szembenézzenek, mint akik túl korán vágnak bele a feladatba. A bevételüknek jóval nagyobb arányát teszi ki a havi díj, mint azoknak, akik a 30-as, 40-es éveikben kezdenek el gyűjtögetni. Természetesen, ha már a 20-as éveidben félreraksz, annak is sok előnye van, ám ez nem gyakori. A fiatalok jellemzően más pénzügyi célokra koncentrálnak ebben az évtizedükben. Ez egy természetes folyamat, hiszen az életkezdés időszakában rengeteg olyan nagyobb kiadással kell számolni, ami könnyen elveheti a nyugdíjcélra fordítható erőforrásokat. Ilyen például az ingatlan- vagy autóvásárlás. Azonban ne felejtsd el, hogy a hamar elkezdett nyugdíj-előtakarékosságnak rengeteg előnye van.

Miért érdemes elkezdeni korán takarékoskodni?

Egyrészt mivel hosszabb a futamidő, a lejárati összegből nagyobb részt tesznek majd ki az állami támogatások és hozamok. Gondolj csak a halmozódó hozamra és arra, hogy a 20 százalékos állami támogatást így több éven át igényelheted.

Másrészt, ha több időd van, akkor ugyanazt az összeget kisebb havi részletekben tudod összegyűjteni. Ha 25 évesen kezded el a nyugdíj-megtakarítást, akkor már havi 18 000 forint befizetésével össze tudsz gyűjteni 20 millió forintot, mire betöltöd a 65. életévedet.

Ha azonban csak 55 évesen szánod rá magad a takarékoskodásra, akkor 133 000 forintot kell félreraknod minden hónapban, ha 20 millió forintos megtakarítást szeretnél.

A nyugdíjcélú megtakarítás elindítására a 30-as életévek a legideálisabbak. Az emberekre ekkor már jellemző a pénzügyi tudatosság és általában magasabb jövedelmük van, mint a 20-as éveikben, pályakezdőként. Azonban legkésőbb a 40-es éveidben már mindenképpen érdemes elkezdeni foglalkozni a feladattal, hiszen egy ennél későbbi indulás vállalhatatlanul nagy kiadásokat fog róni a családi kasszára.

Mutatunk pár nyugdíj-megtakarítási formát és olyanoknak is elolvashatod a véleményét, akik ilyen típusú megtakarítást kötöttek az adott szolgáltatónál. Az útmutató az összehasonlítás után folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Vissza
A lenti listában 20 pénzintézet 47 nyugdíjajánlatát listáztuk.
Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A megjelenített termékek mindegyike megfelel az MNB nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlásában foglalt Teljes Költség Mutató (TKMny) határoknak.
Bezár

Csak ilyen típusú megtakarításokat szeretnék látni

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  Rendezés:
  • Vienna Time ERSTE
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 28 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,02% - 4,27% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 28
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,02% - 4,27%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Vienna Time Select
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 28 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,83% - 4,09% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 28
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,83% - 4,09%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Next
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 25 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,79% - 2,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 25
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,79% - 2,91%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Easy GB
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 25 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,79% - 2,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 25
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,79% - 2,91%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Jövőkulcs Bonus
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 23 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,44% - 4,09% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 23
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,44% - 4,09%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Harmónia Bónusz
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,44% - 4,12% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 21
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,44% - 4,12%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíj KötvényE
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,41% - 4,69% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 21
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,41% - 4,69%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • EUR Motiva 158
   NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 19 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% - 4,42% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 19
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% - 4,42%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Motiva 158
   NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 19 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,85% - 4,59% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 19
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,85% - 4,59%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Életív GB
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 19 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 3,09% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 19
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 3,09%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Életprogram
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 19 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,93% - 3,30% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 19
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,93% - 3,30%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Bónusz Életprogram
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 19 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 3,08% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 19
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 3,08%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • GravisE
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 egyösszegű nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 4,10% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 4,10%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Klikk
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,15% - 4,47% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,15% - 4,47%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • MET-628
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 egyösszegű nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,60% - 2,78% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,60% - 2,78%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • MyLife
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 egyösszegű nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,78% - 2,70% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,78% - 2,70%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíj Terv Plusz
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,39% - 4,08% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,39% - 4,08%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíjprogram
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,92% - 4,30% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,92% - 4,30%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíjprogram - Forint
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 4,05% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 4,05%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Kabala
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 14 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,28% - 3,41% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 14
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,28% - 3,41%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Mylife Extra Plusz
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 14 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,33% - 3,86% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 14
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,33% - 3,86%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Exclusive Plusz
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,93% - 4,47% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,93% - 4,47%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Premium Selection
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,90% - 4,37% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,90% - 4,37%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • MET-728
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 12 egyösszegű nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,86% - 2,72% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 12
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,86% - 2,72%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíjprogram - Euró
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 12 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,16% - 4,06% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 12
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,16% - 4,06%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Relax Plusz
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 10 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,04% - 3,51% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 10
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,04% - 3,51%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 6 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,45% - 1,61% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 6
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,45% - 1,61%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 6 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,28% - 1,67% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 6
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,28% - 1,67%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 5 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,89% - 1,21% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 5
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,89% - 1,21%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,60% - 1,18% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,60% - 1,18%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,58% - 1,35% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,58% - 1,35%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,15% - 1,75% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,15% - 1,75%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Életút Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,62% - 0,84% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,62% - 0,84%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,99% - 1,08% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,99% - 1,08%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Pannónia Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 3 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,86% - 1,22% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 3
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,86% - 1,22%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 3 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,35% - 1,92% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 3
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,35% - 1,92%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
   Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 2 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,11% - 1,36% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 2
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,11% - 1,36%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Motiva 455
   NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 4,57% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 4,57%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Easy
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Next
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • MyPlan
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,64% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,64%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Jövőkulcs Classic
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,91%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Harmónia Classic
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,91%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • GAW5FH (EUR)
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,58% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,58%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • GAW5FH (HUF)
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,72% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,72%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Relax Bázis
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,56% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,56%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Értékmegőrző 2016
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

  Mit csináljak, ha kevesebb mint 10 évem van hátra a nyugdíjig?

  A nyugdíj-megtakarításnál a minél előbb annál jobb elv a követendő. Előfordulhat azonban, hogy te csak 55 évesen szántad rá magad arra, hogy foglalkozz a problémával. Ne aggódj, ilyenkor sincs minden veszve. Arra azonban érdemes felkészülnöd, hogy nehezebb dolgod lesz.

  A nehézséget egyrészt az jelenti, hogy ilyenkor már jóval magasabb összeget kell félretenned ahhoz, hogy egy használható nagyságú nyugdíj-kiegészítésed lehessen. Havi 10 000 forintos nyugdíjbiztosítás ilyenkor már szinte semmit sem ér, sőt, ennél fiatalabb korban is egy magasabb összegben érdemes gondolkodni.

  Ha nem csak a lelkiismeretedet akarod megnyugtatni, akkor számold ki pontosan, hogy mennyi pénzt kell összegyűjtened.

  Az állami programok sem tudnak már annyit segíteni

  Nem csak az összeg jelent azonban problémát. Sajnos a nyugdíjcélú megtakarításokat hosszú távra tervezték, a lehetőségeid leszűkülnek 55 éves kor fölött. A legtöbb nyugdíjcélú megtakarítás lejárata legalább 10 év. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 10 évnél hamarabb nem is tudsz hozzáférni a megtakarításodhoz.

  A többi módozatnál jellemzően adót és szocho-t kell fizetni, ami mellett az adójóvárírást is vissza kell utalnod az államnak esetlegesen 20 százalék büntetőkamattal. Szerencsére a nyugdíjbiztosítások között van olyan megoldás, ahol 10 évnél rövidebb futamidővel is lehet szerződni.

  A nyugdíjbiztosítás ma már egy nagyon kedvező megoldás, ahol rengeteg olcsó lehetőség közül választhatsz. Ha többet szeretnél megtudni erről a módozatról, akkor nézd meg ezt a videót:

  Még ilyenkor sem kell olyan nagy összegeket félretenned, ha tényleg csak a nyugdíjkiegészítés miatt vágnál bele a nyugdíj-előtakarékosságba. Például, ha havi 25 000 forintot teszel félre, a nyugdíjkorhatár eléréséig körülbelül 4 millió forintot tudsz összegyűjteni a 10 év alatt. Ez ugyan nem oldja meg a problémát, ha mondjuk katás vagy, de azért kiegészítésnek jól jöhet az állami nyugdíj mellé.

  Fontos azonban kiemelni, hogy ilyen termékeknél a lejárati összeget nem kaphatod meg egyben. A pénzt járadék formájában fizetik ki neked. Annyi éven keresztül kapod a járadékot, amennyi még kellett volna a 10 évhez a szerződéskötés kezdetétől számítva.

  Ha tehát 60 évesen kötötted a nyugdíjbiztosítást és 65 évesen nyugdíjba mentél, akkor az öt év alatt összegyűlt pénzt havi részletekben fogod megkapni újabb öt év alatt.

  Mivel a helyzeted elég speciális, érdemes egy szakember tanácsát kikérned. Fontos, hogy független nyugdíjszakértőt válassz, aki tényleg a te érdekeidet fogja szem előtt tartani és nem a pénzintézetét. A segítségével megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

  Érdemes válság idején is belekezdeni a nyugdíjcélú megtakarításba?

  Az emberek általában óvatosabbá válnak a bizonytalan időkben és nem szívesen vágnak bele egy megtakarításba a válság idején. De vajon tényleg megéri várni, egy ideálisabb időszakra?

  Az elmúlt idők tapasztalatai azt mutatják, hogy nem érdemes halogatni. A korábbi válságok tanulságai alapján a mostanihoz hasonló időszakokban érdemes belevágni a hosszútávú, rendszeres megtakarításokba, mert a befektetett pénz rendszerint jól teljesít a válság végére.

  Azt se felejtsd el, hogy a pénzintézetek olyan befektetéseket választanak, amelyek segítségével porlasztani tudják a kockázatot.

  Összefoglalva

  Összességében elmondható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítást érdemes minél előbb elkezdeni. Fontos, hogy tisztában legyél a nyugdíjazás problémájával és a várható nyugdíjaddal is. Azt is gondold végig, hogy mekkora összegből tudsz majd megélni nyugdíjas korodban.

  Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor akár kipróbálhatod egy hónapon keresztül, hogy mennyire tudsz kijönni a várható állami nyugdíjadból. A biztos megélhetés érdekében fontos, hogy megtakaríts a pihenő éveidre. Ha már a 20-as éveidben félreteszel erre a célra, akkor kisebb havi díjjal is nagy összeget gyűjthetsz össze.

  Természetesen minden életkorban vannak olyan dolgok, amikre jobban szeretnél költeni. Ha van egy jó terved, akkor a 30-as vagy a 40-es éveidben is ideális elkezdeni a megtakarítást. Fontos azonban, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a probléma megoldását.

  Ha túl sokáig halogatod, akkor sokkal kevesebb lehetőségből választhatsz, ráadásul magasabb havi összeget kell félretenned.

  Maradtak kérdéseid?

  • Mekkora lesz az állami nyugdíjam?

   Az aktív dolgozók és a nyugdíjasok arányának átalakulásával párhuzamosan az állami nyugdíjak folyamatosan csökkenek, hiszen kevesebb aktív dolgozó nem képes eltartani a növekvő nyugdíjas réteget. A jelenlegi aktív dolgozók egy része már csak a bevételének körülbelül 50 százalékával számolhat állami nyugdíjként.
  • Mennyi pénz kell egy nyugdíj-előtakarékosság elindításához?

   Szerencsére a nyugdíj-előtakarékosság elindításhoz csak egy nagyon alacsony kezdő összegre van szükséged. A nyugdíjbiztosítás havi 10 000 forintos befizetést követel meg, az önkéntes nyugdíjpénztári számládra legalább 4 000 forintot kell utalnod rendszeresen, míg a nyugdíj-előtakarékossági számla egyszeri 5 000 forinttal indítható el. Azonban fontos, hogy ne felejtsd el: ekkora összeg nem lesz elengedő egy biztonságos megtakarítás felépítéséhez és idővel érdemes megemelned az összeget!
  • Nyugdíjcélú vagy általános megtakarítás?

   Sokan tartanak attól, hogy elindítsanak egy célzott megtakarítást, hiszen így korlátozottan használhatják fel az összegyűjtött pénzt. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a specifikus megtakarítások sokkal hatékonyabbak, hiszen csak egyféle célra specializálódnak. A segítségükkel általában több pénzt gyűjthetsz össze és többféle lehetőséged van a terméken belül.
  Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
  Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
  • átbeszélitek az igényeidet,
  • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
  • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
  Promóció
  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.