Még mindig viszonylag könnyen lehet piaci alkudozáshoz hasonló módon komoly kamatkedvezményt elérni a bankoktól a lakáshitel-felvétel előtt, ám az alkuban elérhető kedvezmény mértéke zsugorodik – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Továbbra is bőven van lehetőség a lakáshitel-piacon egyedi kamatalkura, ám ennek mértéke egyre csökken – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból. Gergely Péter, a társaság pénzügyi szakértője szerint az elmúlt hónapok hitelpiaci pangását látva – az év első három hónapjában mindössze 115,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel szerződést a háztartások, ami harmada az egy évvel korábbi folyósításnak.

Az ember azt gondolná, hogy a hiteldinamika felpörgetése (bár inkább megmentése) érdekében a korábbiaknál is komolyabb (kamat)áldozatot is hoznak a bankok. Ám az adatok azt mutatják, hogy egyre szűkül az alkuképesség.

Egyedi kamatalkuk alakítják a piacot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankok egy legalább 10 évre fix törlesztőrészlettel bíró piaci kamatozású lakáshitelt márciusban átlagosan 8,1 százalékos kamat mellett nyújtottak a szerződőknek.

Az adat azért érdekes, mert a piacon márciusban egy 20 millió forintos, 20 évre szóló, 10 éves kamatfixálással rendelkező hitelre a legjobb ajánlatot adó UniCredit Banknál is csak 8,3 százalékos kamaton lehetett kölcsönt igényelni a publikus lakáshitel hirdetmények szerint. A BiztosDöntés.hu a példában szereplő hitelre a piacon elérhető hirdetmények bankonként legjobb ajánlatából top-átlagkamatot is számolt. Ennek értéke március végén 8,85 százalék volt, amely 75 bázisponttal magasabb, mint a jegybanki statisztikában kimutatott átlagkamat-szint.

Új lakás berendezett nappalija

Gergely Péter szerint ahhoz, hogy az átlagos piaci kölcsönkamat alacsonyabb legyen, mint a piacon elérhető legjobb nyilvános ajánlat kamata, az kell, hogy a folyósítások nagy részében egyedi kamatalkukban szülessen megállapodás a lakáshitel kamatáról.

Az egyébként a transzparenciát nem igazán erősítő egyedi kamatalkus folyamat lényegében az MNB kamatemelési ciklusának indulásától tart a bankokban, ám a pénzügyi szakértő arra figyelmeztet, hogy az elmúlt év vége óta egyre csökken a különbség a szerződésekben szereplő kamatokból számított átlagkamat és a hirdetményi kamatok között. Tavaly decemberben akár még 1,28 százalékponttal alacsonyabb volt a jegybanki átlagkamat a BiztosDöntés.hu hirdetményi top-kamatátlaga között, ez csökkent márciusra 75 bázispontra.

Fogy az olcsó banki forrás

Az egyre kisebb kamatalku lehetőségét Gergely Péter egyebek mellett abban látja, hogy a lakáshiteleken a banki marzs továbbra is a historikus mélypont közelében van – a jegybank az elmúlt év IV. negyedévére 22 bázispontot mutatott ki.

A helyzetet csak nehezíti, hogy az elmúlt hónapokhoz képest jelentősen megcsappant a bankok hitelek mögé állítható olcsó forrása. A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy az MNB adatai szerint egy év alatt 13 százalékkal, 1144 milliárd forinttal apadt a hitelek fedezetét a legoptimálisabban biztosító, a lakosság által kamatmentesen a bankokban parkoltatott folyószámla betétek állománya.

A hitelkamat-csökkentés is szűkíti a lehetőségeket

A kamatalkut az is mérsékli a pénzügyi szakértő szerint, hogy az elmúlt hónapokban megindult a lakáshitel kamatok óvatos csökkenése. Ezt a trendet annak ellenére erősítheti az, hogy az MNB kedden elkezdte az irányadó kamat csökkentését, hogy a jegybanki kamatcsökkentés egyelőre csak a rövid pénzpiaci kamatokban jelent meg, ám a pszichológiai hatás egyértelműen a könnyítés irányába hat. Ha pedig csökkennek a standard kamatok, akkor kevésbé lesz mód egyedi alkukra – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.