Zöld hitel kalkulátor és igénylési feltételek 2021

70 millió forint hitel 2,5%-os fix kamatra, akár 15 millió forint 0%-os CSOK hitellel együtt

Zöld hitel kalkulátor és igénylési feltételek 2021 Zöld hitel kalkulátor és igénylési feltételek 2021
Zöld hitel kalkulátor és igénylési feltételek 2021 Zöld hitel kalkulátor és igénylési feltételek 2021

Új energiatakarékos házat vagy lakást vásárolnál? Esetleg építenél egyet? Ha így van, akkor itt az új zöld hitel, amit talán éppen neked találtak ki. Útmutatónkból megtudhatod, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ingatlannak, amire megkaphatod a hitelt, milyen feltételeknek kell megfelelned, és milyen egyéb kedvezményekkel kombinálhatod, hogy még jobban járj.

Mi az a zöld hitel?

A Magyar Nemzeti Bank 2021. október 4-én indította el a Növekedési Hitelprogram részeként a Zöld Otthon Programját. Ezzel az új kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy korszerű, energiatakarékos új lakások és házak épüljenek Magyarországon.

A program keretében új lakások építésére, vásárlására, illetve telek vásárlására tudod felvenni az új zöld hitelt.

Zöld hitelként legfeljebb 70 millió forintot vehetsz fel maximum 25 éves futamidőre. A hitel kamata a futamidő végéig fix, legfeljebb 2,5%.

Ez már önmagában is nagyon kedvező, de lehet még ennél jobb is.

Ha CSOK hitelt is igényelsz a zöld hitel mellé, akkor a CSOK hitel kamata 0% lesz. A THM ennél valamivel magasabb, mert kezdeti költségekkel azért számolnod kell, de a hitel költsége ezzel együtt is nagyon alacsony.

Ez tehát egy olyan lehetőség, aminél jelenleg a piacon nem valószínű, hogy jobbat találsz, és az energiahatékony otthonnal is csak nyerhetsz.

Itt megnézhetsz néhány zöld hitelt, alatta további részleteket olvashatsz a hitelről.

Zöld hitelek építésre

Lakáshitel kalkulátor
20 000 000 Ft hitelösszeggel, 25 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

Hitelösszeg
Ft
Minimum 3m, maximum 100m Ft
Futamidő
év
Min. 3 év, max. 30 év
A háztartás igazolt nettó jövedelme
Ft
Gyerekek
gyerek

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Kamatperiódus

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  • NHP Zöld Otthon Lakáshitel kamattámogatással
   Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,6% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 26 951 194 Ft
   THM 2,6% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 26 951 194 Ft
   Tovább
  • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
   Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,6% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 27 096 704 Ft
   THM 2,6% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 27 096 704 Ft
   Tovább
   • Induló díjkedvezmények + akár 100 000 forintot jóváírunk számládon!
  • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
   Törlesztő 90 073 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,6% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 27 113 494 Ft
   THM 2,6% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 27 113 494 Ft
   Tovább
  • NHP Zöld Otthon Hitel
   Törlesztő 90 289 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,6% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 27 051 376 Ft
   THM 2,6% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 27 051 376 Ft
   Tovább

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • NHP Zöld Otthon Hitel
   Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,6% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 27 044 804 Ft
   THM 2,6% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 27 044 804 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Zöld Otthon Lakáshitel
   Törlesztő 90 565 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 2,7% Kamat: 2,50%
   Visszafizetendő 27 164 601 Ft
   THM 2,7% (kamat: 2,50%)
   Visszafizetendő 27 164 601 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Mitől zöld a zöld hitel?

  A hitel célja, hogy ösztönözze az energiatakarékos otthonok építését, és így növelje a korszerű házak és lakások iránti keresletet és kínálatot is. Ahhoz, hogy megkapd a hitelt, az általad vásárolt vagy épített lakásnak meg kell felelnie az energiatakarékosságra vonatkozó előírásoknak.

  Az új lakás vagy ház energetikai besorolása legalább BB kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő.

  Ezt a feltételt nem lehetetlen teljesíteni, mert jelenleg egyébként is előírás, hogy 2022-től csak ilyen házak épülhetnek. Ezért célszerű már most olyan házakat terveztetni, amelyek megfelelnek ennek a követelménynek.

  A tervezőmérnökök tudják, hogy ehhez milyen nyílászárók, szigetelés, fűtési rendszer és egyéb jellemzők szükségesek.

  A gyakorlatban persze nem feltétlenül csak ilyen épületek kerülnek le a tervezőasztalokról még ma sem, de a zöld hitel esetében ez kifejezetten feltétel.

  De nem ez az egyetlen előírás.

  A lakás összesített energiaigénye nem lehet magasabb mint 90 kWh/m2/év. Ez a BB besoroláson belül egy további megkötés, mert a önmagában a BB osztályhoz 100 kWh/m2/évi-ig megfelelő lenne az energiafelhasználás. A zöld hitelhez azonban 90 kWh/m2-es éves energiafogyasztás kell, ez lehet a maximum. Erre érdemes a tervezésnél vagy vásárlásnál külön figyelned, mert az új lakásnak mindkét feltételnek egyszerre kell megfelelnie .

  Használt lakásra nem veheted fel

  Ha használt lakást vásárolnál, és azt alakítanád át úgy, hogy megfeleljen az energetikai követelményeknek, az sajnos nem fog menni. A zöld lakáshitelt felújításra, korszerűsítésre és bővítésre nem veheted igénybe.

  A zöld hitelnél feltétel, hogy a lakás vagy a ház új legyen, és hiába energiatakarékos a használt lakásod, vagy alakítanád azzá, arra nem igényelheted ezt a hitelt.

  Zöld hitelből épült családi ház

  Mikor kaphatom meg a zöld hitelt? – Személyi feltételek

  Erre a rövid válasz az, hogy akkor, ha átmész a bank hitelbírálati folyamatán és hitelképesnek bizonyulsz.

  Ez nem támogatott hitel

  A zöld hitel alapvetően nem támogatott hitel. Nagyon kedvező a kamata, amellyel jelenleg nem tud versenyezni egyetlen piaci hitel sem, de még a kamattámogatott hitelek is nehezen.

  Ennek ellenére mégsem tekintik támogatott hitelnek. A hitelfelvételnek nincsenek a gyermekvállaláshoz vagy TB jogviszonyhoz kötött feltételei.

  Ez a hitel nem a családtámogatási program része, így gyermek nélkül is igényelheted. A Zöld Otthon Program az alacsony energiafelhasználást tűzte ki célul.

  Azoknak a feltételeknek kell tehát megfelelned, amelyeknek minden hitelfelvételkor.

  Rendben, de mik ezek a feltételek?

  Legyél hitelképes

  A hitelfelvételhez megfelelő életkorúnak kell lenned. Legyél nagykorú, és a futamidő lejártakor ne legyél több, mint 75 éves.

  Kell lennie magyarországi lakcímednek.

  Megfelelő munkaviszony is szükséges. Vagy határozatlan idejű, de bizonyos feltételek mellett határozott idejű munkaszerződést is elfogadnak a bankok. Lehetsz vállalkozó is, de a vállalkozásod nem állhat felszámolás alatt és nem lehet köztartozása sem.

  Szükséged lesz ezenkívül egy bankszámlára és telefonos elérhetőségre.

  Ahhoz, hogy hitelt kaphass, nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján. Ha tehát három hónapnál hosszabb ideje fennálló, a minimálbér összegét meghaladó hiteltartozásod van, akkor nem kaphatsz új hitelt.

  Bele kell férned a JTM-korlátba

  A hitelfelvételhez megfelelő jövedelmet kell igazolnod. A bank legfeljebb akkora összeget adhat neked, amelynek a havi törlesztőit a jövedelmedből biztosan fogod tudni fizetni. Hogy ez mekkora, azt egyrészt jogszabály határozza meg, másrészt a banknak vannak rá saját szabályai is, amelyek alapján a hitelbírálatot végzi.

  A jogszabály meghatározza, hogy a jövedelmednek maximum mekkora részét költheted hiteltörlesztésre. Ez a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM), illetve ennek a felső korlátja.

  A JTM-korlát nagysága attól függ, hogy mekkora a jövedelmed, és hogy milyen típusú hitelt veszel fel. Minél magasabb a béred, és minél hosszabb időre fix a hitel kamata, annál nagyobb részét költheted a fizetésednek hitelek törlesztésére.

  A zöld hitel egy végig fix kamatozású hitel, ezért, ha a jövedelmed 500 000 forint alatt van, akkor annak az 50%-át, ha felette, akkor pedig 60%-át teheti ki a havi törlesztőrészlet.

  Ez az egyik dolog, ami meghatározza majd a maximális hitelösszeget, amit a bank nyújt neked. Azt azért jó, ha tudod, hogy a JTM-korlát egy maximum szám, a banknak nem kötelező ténylegesen elmenni eddig, és sokszor szigorúbbak is ennél.

  A fedezet nagysága is számít – HFM és önerő

  A hitel nagyságát meghatározza a jövedelmeden kívül a fedezet piaci értéke is. Az új lakás vagy ház értékének legfeljebb a 80%-át veheted fel hitelként. Ez a Hitelfedezeti Mutató (HFM).

  A bankok ettől függetlenül nem kötelesek a 80%-ot megadni, ennél saját döntésük alapján adhatnak kevesebbet is.

  Mint minden más lakáshitelnél is, a fennmaradó összeget neked kell hozzátenned a hitelhez, ez lesz az önerő. Önerőre tehát a zöld hitelnél is szükség van.

  Mik a zöld hitel részletes feltételei?

  A zöld hitel részletes feltételeit tartalmazza az MNB terméktájékoztatója, és egy honlap is a rendelkezésedre áll, ha több információt szeretnél megtudni. Mi összegyűjtöttünk neked minden fontos részletet.

  Futamidő, kamat

  A zöld hitelt tehát legfeljebb 25 évre veheted fel. A hitel kamata végig fix, és nem lehet több 2,5%-nál.

  Adósok

  Egyszerre csak egy zöld hitelben lehetsz adós vagy adóstárs. Ha tehát adóstársnak kér fel valaki, azt alaposan meg kell gondolnod, mert akkor te magad már nem vehetsz fel ilyen hitelt, és másik zöld hitelben adóstárs sem lehetsz.

  Ez alól kivétel lehet, ha

  • házastársként a bank kötelezően bevont téged adóstársnak, de később elváltok és megszüntetitek a vagyonközösséget. Ilyenkor kiléphetsz a szerződésből, és saját neveden később újabb szerződést köthetsz.
  • CSOK hitellel egészíted ki a zöld hitelt, akkor két szerződést kell kötnöd, erről később még lesz szó.
  • van már zöld hiteled, de öröklés révén egy másik zöld hitelből eredő fizetési kötelezettség rád száll, azaz egy elhunyt adós helyett neked kell fizetned a hitelét tovább.

  Egy hitelszerződésben legfeljebb négy adós és adóstárs szerepelhet. Ha a zöld hitelt CSOK hitellel kombinálod, akkor a zöld hitel szerződésben szerepelhet olyan adóstárs is, aki a CSOK hitel szerződésnek nem adósa. Nem kell tehát minden adóst minden szerződésbe bevonni.

  Az ingatlan

  A zöld hitel jelzáloghitel. A fedezete az az ingatlan, amit a hitel segítségével megvásárolsz vagy építtetsz.

  Rendben, de mit vásárolhatok a hitelből?

  A zöld hitelt csak olyan új ingatlan megvásárlására vagy építtetésére használhatod, amelyek energiahatékonyak, azaz elérik a legalább BB energetikai besorolást, azaz energiaigényük közel nulla.

  Ezenkívül az épület primer energiafelhasználása nem lehet nagyobb mint 90 kWh/m2/év.

  Mire használhatom a zöld lakáshitelt?

  Ha zöld lakáshitelből építenél, akkor

  • vásárolhatsz építési telket új lakás építéséhez. Ebben az esetben a hitelnek maximum az 50%-át használhatod a telek vételárához,
  • építtethetsz új ingatlant meglévő telken, vagy
  • vásárolhatsz használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező, tehát félkész ingatlant, amelyet befejezhetsz.

  A hitelből vásárolhatsz új lakást vagy házat. Új lakásnak az az ingatlan minősül, amelyet gazdálkodó szervezet építtet, és magánszemélyként te vagy az első tulajdonosa. Nem felel meg tehát a saját erőből épített ingatlan, és az sem, amelyet más valaki megépíttetett, és te tőle vennél meg.

  Az ingatlan akkor új, ha egy ingatlanfejlesztő vagy generálkivitelező cég építi, és a lényeg, hogy ne legyen előtted másik magánszemély tulajdonában.

  A hitelből vásárolhatsz a lakáshoz (azzal egyszerre) garázst vagy tárolót is az új lakással azonos helyrajzi számon, vagy ha többlakásos épületről van szó, akkor az épületben, vagy az új lakással azonos építési telken.

  Új lakás emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel

  Mi a helyzet akkor, ha én emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel építtetnék új lakást?

  Erre is van lehetőség. Ebben az esetben az új lakást külön helyrajzi számra kell bejegyeztetned, és meg kell felelnie néhány egyéb feltételnek is.

  A tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrejövő új ingatlanban lennie kell:

  • egy 12 m2-nél nagyobb lakószobának és főzőhelyiségnek, illetve egy legalább 4 m2-es helyiségnek, amiben főzni is lehet, valamint WC-nek és fürdőnek,
  • elektromos áramnak,
  • egyedi fűtésrendszernek,
  • közműves szennyvízelvezetésnek vagy megfelelő szennyvíztárolónak,
  • vezetékes víznek, vagy a telken ivóvíz minőségű vizet adó kútnak.

  Ez lényegében azt jelenti, hogy az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrejövő lakásnak meg kell felelnie azoknak az előírásoknak, amelyek a CSOK-os ingatlanoknál is követelmények. Ha a zöld hitelt CSOK hitellel kombinálod, akkor ez minden más ingatlannál is előírás, amelyre CSOK hitelt is felveszel.

  Ha CSOK hitellel kombinálod a zöld hitelt, akkor ne feledkezz meg az ingatlan hasznos alapterületére vonatkozó előírásokról, mert a lakásnak annak is meg kell felelnie.

  Mi a helyzet telek vásárlásakor?

  Ha a zöld hitelből építési telket vásárolsz, akkor egy éven belül be kell mutatnod az új lakás építésére vonatkozó építési engedélyt. Ha nem szükséges építési engedélyt kérned, akkor az építkezés bejelentéséről szóló dokumentumot.

  Azt is igazolnod kell, hogy az épület megfelel majd az energetikai előírásoknak, azaz legalább BB besorolású lesz, és energiafelhasználása nem lépi túl a 90 kWh/m2/év értéket.

  A lakásban tulajdonjogot kell szerezned, és ott is kell laknod

  Ha zöld hitelt veszel fel egy lakásra, akkor annak a tulajdonodba is kell kerülnie. Egy zöld hitelnek legfeljebb négy adósa lehet. A lakás tulajdonjogát az adósok szabadon megoszthatják egymás között, és lehet olyan adóstárs is, akinek egyáltalán nincs tulajdonjoga.

  Olyan tulajdonosa viszont nem lehet a lakásnak, aki nem adós vagy adóstárs a hitelszerződésben. Ez alól kivétel, ha valaki öröklés révén szerez tulajdonjogot, illetve a tulajdonos adós gyermekének is lehet tulajdona a lakásban.

  Ha építési telket vásárolsz, akkor arra is ugyanezek a szabályok érvényesek.

  Ha zöld hitellel vásárolt lakás tulajdonosa vagy, akkor a hitel utolsó részletének folyósításától számított 10 évig az új lakásban kell laknod.

  Ezt 90 napon belül lakcímkártyával is igazolnod kell a banknak.

  A lakáshitel futamideje alatt nem adhatod el az ingatlant és nem terhelhetsz rá újabb jelzálogjogot sem.

  Lehet viszont rajta haszonélvezeti joga egyenesági hozzátartozódnak, és lehet ez annak a cégnek a székhelye is, amelynek többségi tulajdonosa vagy.

  Bérbe a hitel utolsó folyósítását követő 10 évben nem adhatod a lakást, de utána már nem tiltott.

  Azt javasoljuk, hogy tényleg csak akkor vegyél fel zöld hitelt, ha úgy gondolod, hogy tudod tartani a 10 éves bentlakási követelményt. Ez az előírás nagyon fontos, ezt a hitelt nem használhatod befektetési célú ingatlanok vásárlására, és nem vehetsz vagy építhetsz belőle nyaralót sem. Ezt a feltételt szigorúan ellenőrzik.

  Mi lehet még a zöld hitel fedezete?

  A zöld hitel fedezete elsősorban az a ház vagy lakás, amit a segítségével megvásárolsz vagy megépítesz. A lakásra a bank jelzálogjogot jegyeztet be, illetve ezzel együtt elidegenítési és terhelési tilalmat is.

  Ez a hitel teljes futamideje alatt megmarad, nem tudod tehát a lakást eladni, vagy újabb jelzáloggal terhelni. Fedezetcsere nem lehetséges. Amíg a hiteled megvan, addig ez az ingatlan annak a fedezete kell, hogy maradjon, nem lehet hamarabb kivonni vagy lecserélni.

  Ez azt is jelenti, hogy a zöld hitelt nem viheted át egy másik ingatlanra, mint ahogy az a normál CSOK-nál lehetséges.

  A hitel biztosítékául további fedezetet is bevonhatsz, ha ezt a bank szabályzata megengedi. Arról tehát, hogy milyen és hány darab további ingatlan lehet még a hitel mögött, minden bank saját maga dönthet.

  Fedezet viszont csak ingatlan lehet, értékpapír vagy óvadéki betét nem.

  Kombináld a zöld hiteled CSOK hitellel!

  A zöld hitel önmagában is nagyon kedvező, de lehet még ennél is jobb.

  Tegyük fel, hogy vennél egy új lakást, ami energiahatékony, BB energetikai besorolású. Mivel van két gyermeketek, új lakás vásárlásához CSOK támogatást is igényelsz, és ehhez CSOK hitelt is felveszel. A CSOK hitel viszont még nem elég a kiszemelt lakáshoz, és te hallottál a zöld hitelről. Így már elegendő pénzhez jutnál.

  Mik a lehetőségeim?

  A CSOK hitelt felveheted a zöld hitellel együtt. Ebben az esetben a CSOK hitel is zöld hitellé válik, és zöld CSOK hitel lesz belőle.

  Rendben, de mit tud a zöld CSOK hitel?

  Ha a két hitelt együtt veszed fel, akkor a zöld CSOK hitel kamata 0% (egyébként ez 3% lenne a zöld hiteles kombinálás nélkül). Ebben az esetben a két hitel együttes összege legfeljebb 70 millió forint lehet.

  Tehát:

  • ha két gyerek mellé 10 millió forint CSOK hitelt veszel fel, akkor legfeljebb 60 millió forint,
  • ha három gyerek mellé 15 millió forint CSOK hitelt veszel fel, akkor legfeljebb 55 millió forint

  zöld hitelt kaphatsz.

  Ahhoz, hogy CSOK hitelt kaphass, a CSOK támogatást is igénybe kell venned, és mindehhez meg kell felelned a CSOK igénylés feltételeinek.

  A CSOK támogatást és hitelt meglévő vagy vállalt gyermekek után igényelheted. Ehhez megfelelő TB jogviszonyt is igazolnod kell. Új lakás építése vagy vásárlása esetén két gyermek esetén 180 nap, három gyermek esetén 2 év TB jogviszony szükséges.

  Táblázat ingatlan hasznos alapterületéről CSOK-nál

  Az igényléshez büntetlen előélet kell, és nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásod.

  Az aktuális feltételekről részletesen olvashatsz a CSOK támogatásról és hitelről szóló útmutatónkban.

  A zöld hitelnek ugyan nincsenek ilyen szigorú feltételei, de ha a kettőt együtt veszed fel, akkor ezeknek egyébként is meg kell felelned. Ehhez jön még a bank adósvizsgálata, amin szintén át kell menned.

  A 70 millió forint a hitelfelvétel felső határa, de ha neked nincs szükséged ennyi pénzre, akkor kevesebbet is igényelhetsz.

  Előfordulhat olyan is, hogy a teljes hiteligényedet fedezni tudod a zöld CSOK hitellel. Tehát mondjuk felveszed 3 gyermek után a 15 millió forint kamattámogatott hitelt, és nincs is több pénzre szükséged a lakásvásárláshoz.

  Ebben az esetben a CSOK hitel lehet zöld CSOK hitel 0%-os kamattal, ilyenkor az ingatlannak is teljesítenie kell mind a CSOK hitelre, mind a zöld hitelre vonatkozó előírásokat, tehát mind az alapterülete, mind az energiafelhasználása megfelelő kell, hogy legyen.

  Nem kötelező tehát, hogy a két zöld hitel együtt járjon.

  Ha zöld hitelt és zöld CSOK hitelt is felveszel, akkor a 0%-os zöld CSOK hitelhez és a normál zöld hitelhez külön-külön fog veled szerződést kötni a bank.

  Két szerződésed lesz tehát, viszont ezeket egyben kezelik, és egy lakáshitelnek minősülnek. Így a CSOK hitel szerződésre, vagy itt más néven a Támogatott Lakáshitel Szerződésre ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a normál zöld hitel szerződésre. Ilyenek például a hitelfelvétellel járó költségek és lehívási határidők is.

  Lényegében ilyenkor mind a CSOK-ra érvényes személyi és az ingatlanra vonatkozó feltételeknek, mind a zöld hitelre vonatkozó előírásoknak meg kell felelni.

  De nézzünk egy példát!

  Milyen hitelt kaphatsz, ha 3 gyermeked van és új lakást vásárolnál?

  Felvehetsz:

  • 10 millió forint CSOK támogatást,
  • 15 millió forint CSOK hitelt,
  • 55 millió forint zöld hitelt.
  • Az új lakás áfája kedvezményes 5% lesz, amire áfa-visszatérítést kapsz (ez a CSOK-hoz kapcsolódó támogatás) és eleve meg sem kell fizetned.
  • Illetéket nem kell fizetned.

  Mivel a CSOK hitel kamata zöld hitellel kombinálva 0%, ezért azt javasoljuk, hogy ha jogosult vagy rá, akkor minél nagyobb részét a hitelednek ez tegye ki.

  Ha tehát 3 gyermeketek van, és vásárolnál egy nettó 35 millió forint értékű lakást, akkor erre igényelhetitek a 10 millió forintos CSOK támogatást. Szükségetek van még 25 millió forint hitelre. Ebből legyen 15 millió forint a CSOK hitel és 10 millió forint a zöld hitel. Áfát és illetéket nem kell fizetnetek.

  Zöld hitel kombinálása CSOK hitellel és támogatással diagram

  Mi a helyzet hitelkiváltáskor?

  Egyelőre nem aktuális, mert még most kezdik a bankok megkötni az első szerződéseket a zöld hitelre, de ezt a hitelt hitelkiváltásra is tudod majd használni.

  Zöld lakáshitellel csak zöld lakáshitelt válthatsz ki, egyéb hitelkiváltásra nem használhatod. Késedelmes hitelt nem lehet kiváltani.

  Nem vehetsz fel több hitelt

  Normál hitelkiváltáskor előfordulhat olyan eset, hogy – mivel az új hitel, amivel a jelenlegit kiváltod, valószínűleg olcsóbb, mint a régi volt – akár a meglévő hitelednél magasabb hitelösszeget is felvehetsz.

  Erre a zöld hitelek esetében nincs lehetőséged. A hitelkiváltásra használt zöld hitel összege nem lehet magasabb, mint a régi, kiváltandó zöld hiteledből még fennálló tőketartozásod.

  Díjak, költségek

  A hitelkiváltó zöld hitel kamata nem feltétlenül ugyanaz lesz, mint az eredeti zöld hiteledé, de ennek a kamata sem lehet 2,5%-nál magasabb.

  Ez igaz a hitelfelvételhez kapcsolódó díjakra is. A díjak mértéke lehet más az eredeti és a hitelkiváltó hitelnél, de nem lépheti túl a zöld hitelekre vonatkozó maximumot. Más díjat itt sem számíthat fel a bank.

  Futamidő

  Az új zöld hitel futamideje nem lehet hosszabb, mint az eredeti hitelé a hitelkiváltáskor.

  A bankkal ugyan megállapodhatsz hosszabb futamidőben is, de még ekkor sem lehet későbbi az új hiteled lejárata, mint az eredeti zöld hiteled első folyósításától számított 25 év.

  Fedezet

  Az új hiteledben szerepelhet más vagy több pótfedezet is, mint az eredeti hiteledben, és ez fordítva is igaz lehet. Nem muszáj minden ingatlant bevonnod az új hitel mögé fedezetként amelyek a meglévő hiteledben szerepelnek.

  Az viszont kikötés, hogy az eredeti zöld lakáshiteledben lévő új ingatlan (amire eredetileg felvetted a zöld hitelt) az új hitelnek is kötelezően fedezete kell, hogy legyen.

  Milyen költségekkel számoljak a zöld hitelnél?

  A zöld lakáshitelnél viszonylag szigorúan meghatározták, hogy a bank milyen költségeket számíthat fel.

  A legfontosabb költség a kamat, ez a zöld hitelnél legfeljebb 2,5% lehet. Ha zöld CSOK hitelt is veszel fel mellé, annak 0% a kamata.

  A bank az alábbi díjakat számíthatja fel:

  • folyósítási díjat, amely a hitelösszeg maximum 0,75%-a lehet, de nem több, mint 100 000 forint, és
  • elő- és végtörlesztési díjat, ami az elő- vagy végtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a lehet, de nem több, mint 30 000 forint alkalmanként és szerződésenként. Ha lakás-takarékpénztári számláról szeretnél előtörleszteni, az díjmentes.

  Nem banki díjak előfordulhatnak. Ezek általában az ingatlanfedezettel kapcsolatos költségek, amiknek egy részét a banknak kell kifizetned, míg más részét nem. Ilyenek:

  • közjegyzői díj,
  • értékbecslési díj vagy helyszíni szemle díja,
  • tulajdoni lap lekérésének díja,
  • térképmásolat díja,
  • jelzálogjog bejegyzésének és törlésének díja,
  • a hitel folyósításával összegfüggő banki átutalás díja.

  Ezeken kívül a bank más díjat vagy költséget nem számíthat fel neked a hitelfelvétel során.

  Mutatunk zöld hiteleket a kezdeti költségek szerint sorba rendezve. A kalkulátor után tovább olvashatsz a zöld hitelekről.

  Zöld hitelek kezdeti költségek szerint

  Lakáshitel kalkulátor
  20 000 000 Ft hitelösszeggel, 25 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
  Bezár

  A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

  Hitelösszeg
  Ft
  Minimum 3m, maximum 100m Ft
  Futamidő
  év
  Min. 3 év, max. 30 év
  A háztartás igazolt nettó jövedelme
  Ft
  Gyerekek
  gyerek

  Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

  Kamatperiódus

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   lakáshiteleket...
   • NHP Zöld Otthon Hitel
    Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,5% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 26 917 004 Ft
    THM 2,5% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 26 917 004 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 0 Ft
   • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
    Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 27 096 704 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 27 096 704 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 43 080 Ft, amiből 30 480 Ft-ot visszatérít a bank
   • NHP Zöld Otthon Lakáshitel kamattámogatással
    Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,5% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 26 929 604 Ft
    THM 2,5% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 26 929 604 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 44 350 Ft, amiből 31 750 Ft-ot visszatérít a bank
   • NHP Zöld Otthon Hitel
    Törlesztő 90 289 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 27 051 376 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 27 051 376 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 49 100 Ft, amiből 36 500 Ft-ot visszatérít a bank
   • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
    Törlesztő 90 073 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 27 091 494 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 27 091 494 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 62 850 Ft
   • NHP Zöld Otthon Lakásvásárlási Hitel
    Törlesztő 90 073 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 27 069 644 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 27 069 644 Ft
    Tovább
    • Kezdeti költség: 79 000 Ft, amiből 38 000 Ft-ot visszatérít a bank

   Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

   • NHP Zöld Otthon Hitel
    Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 26 999 804 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 26 999 804 Ft

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

    • Kezdeti költség: 48 600 Ft, amiből 36 000 Ft-ot visszatérít a bank
   • Takarék Zöld Otthon Lakáshitel
    Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
    THM 2,6% Kamat: 2,50%
    Visszafizetendő 27 128 155 Ft
    THM 2,6% (kamat: 2,50%)
    Visszafizetendő 27 128 155 Ft

    Jelenleg nálunk nem igényelhető

    • Kezdeti költség: 106 636 Ft, amiből 38 036 Ft-ot visszatérít a bank

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

   Ezek a díjak hitelkiváltáskor is érvényesek, és a zöld CSOK hitelnél is ezeket kell, hogy alkalmazza a bank.

   A bank felszámíthat viszont olyan díjakat, amelyeket akkor szab ki, ha nem teljesítesz bizonyos feltételeket. Ilyen lehet például a késedelmi kamatok, büntetőkamatok vagy a szerződésmódosítással kapcsolatos díjak.

   Hogyan kapom meg a zöld hitelt és hogyan kell törlesztenem?

   Építési és új lakás vásárlására felvett hiteleknél a bank általában nem folyósítja egyben a teljes hitelösszeget. Ennek az az oka, hogy az a lakás vagy ház, ami majd a hitel fedezete lesz, még nem is létezik, vagy nincs teljesen készen. A bank pedig nem utalhat át olyan kölcsönt, amire nincs fedezet.

   Az ilyen hiteleket ezért részletekben folyósítják, építési hiteleknél általában 2-4 ütemben kapod meg a pénzt. A hitelnek tehát először csak egy részét kapod meg, amit általában a következő hónaptól már törlesztened kell, míg a fennmaradó részt a bank fenntartja neked. Erre a fenntartott részre rendelkezésre tartási díjat számol fel.

   Ráadásul a rendelkezésre tartásnak határideje is van. A bank egy bizonyos időt ad arra, hogy teljesítsd a lehíváshoz kapcsolódó feltételeket, például, hogy eljusson az építkezés egy bizonyos készültségi fokra.

   Hiába állapodtál meg a bankkal tehát abban, hogy bizonyos összegű hitelt felvehetsz, ezt az összeget nem tartja neked a végtelenségig. Ez az rendelkezésre tartási időszak új lakás vásárlásánál általában 3-18 hónap szokott lenni, építési hiteleknél pedig 1,5-2 év.

   A zöld lakáshitelnél ennél akár hosszabb lehívási időkkel is számolhatsz.

   A hitel lehívása

   A teljes hitelösszeg lehívására alapesetben 4 éved van úgy, hogy az első részletet a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül kell kérned. Ha a teljes hitelösszeget egy összegben hívod le, akkor erre 3 éved van.

   Ha a hitelből építési telket is vásárolsz, akkor 1 éven belül be kell mutatnod az építési engedélyt vagy az építkezés bejelentését igazoló dokumentumot, illetve igazolnod kell, hogy az épület energetikai besorolása a feltételeknek megfelel.

   A rendelkezésre tartás megszűnik, ha az első részletet nem hívod le 3 éven belül, vagy ha építés esetén nem mutatod be a dokumentumokat 1 éven belül.

   Ezeken a határidőkön a bankok rövidíthetnek, így a rendelkezésre tartási időt tekintve az egyes bankok között lehet eltérés. Több bank is 2 évben határozta meg a maximumot, tehát errő érdemes előre tájékozódnod.

   Folyósítási határidők

   Hogy pontosan milyen dokumentumokat kell benyújtanod a hitelkérelemmel, azt az egyes bankok határozzák meg.

   Miután hiánytalanul összeszedted a dokumentumokat, és az értékbecslés is megvan, a banknak 15 napja van a hitelbírálatra. Ha új lakást építesz, akkor 25 munkanap lehet a hitelbírálati idő.

   Ha zöld CSOK hitelt is igényelsz, akkor a hitelbírálat ideje további 5 nappal hosszabb lehet, azaz legfeljebb 20 nap lehet, lakásépítés esetén pedig 15 nappal lehet több, így 40 nap lehet legfeljebb.

   A folyósítási határidő 2 munkanap lehet onnantól kezdve, hogy teljesítetted a folyósítási feltételeket.

   És egy érdekesség:

   A banknak törekednie kell arra, hogy az értékbecslés minél hamarabb elkészüljön. Ha a bank saját hibájából nem tartja be a hitelbírálatra és a folyósításra szabott határidőket, akkor nem számíthat fel folyósítási jutalékot.

   Az MNB tehát igyekszik arra ösztönözni a bankokat, hogy minél hamarabb folyósítsák a zöld hiteleket.

   Törlesztés

   A zöld lakáshitelt csak havonta egyenlő részletekben törlesztheted, ezt hívjuk annuitásos törlesztésnek. Ez nem újdonság, ma már minden más hitel esetében is ezt alkalmazzák a bankok.

   Milyen lakáshiteleket kínálnak a bankok? Hol vegyem fel a zöld hitelt?

   Már több bank is kínálja a zöld hitelt, és érdemes szétnézned az ajánlataik között.

   A hitel kamata a futamidő végéig fix 2,5%, de ez egy maximum érték, találhatsz olyan bankot, amelyik ennél alacsonyabb kamat mellett nyújtja.

   Eltérnek a bankok abban is, hogy mennyi kezdeti költséget számolnak fel. A zöld hitel feltételei ugyan elég szigorúak, és maximálják a folyósítási díjat és az elő- és végtörlesztési díjat is, és ezen túl más költséget a bank nem számíthat fel.

   Felmerülhetnek viszont egyéb kezdeti költségek, például közjegyzői díj vagy értékbecslési díj. Ezeket neked kell kifizetned, de a költségek mértéke bankonként el szokott térni, és gyakran vannak rá kedvezmények vagy akciók is.

   Ezeknél a bankoknál elérhető a zöld hitel: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank.

   Táblázat azokról a bankokról ahol van zöld hitel

   A maximális futamidő minden banknál 25 év, és legfeljebb 70 millió forint hitelt vehetsz fel mindegyiknél, de a minimum értékekben van eltérés.

   A legrövidebb futamidő szinte mindenhol 5 év, illetve az UniCredit Banknál 4, ennél rövidebb futamidőre nem kapsz zöld hitelt. Az OTP Banknál és a Takarékbanknál minimum 6 évre veheted fel a hitelt, az MKB Banknál pedig 10 év a legrövidebb futamidő.

   A legrövidebb lehetséges futamidő akkor igazán érdekes, ha nem a 70 milliós hitelösszeg környékére szeretnél lőni. Ha alacsonyabb hitelösszegben gondolkodsz, akkor nem baj, ha a futamidő is lehet rövidebb.

   Hiába kaphatsz akár már 1 millió forintot is zöld hitel keretében, nem biztos, hogy megéri. Jelzáloghitelt általában nem érdemes 5 millió forint alatt felvenni. Ennek a hitelnek ugyan elég alacsony a kamata és a költségei sem magasak, de azt is gondold át, szeretnél-e jelzálogot a lakásodra és 10 éves ottlakási kötelezettséget vállalni.

   Ha CSOK hitelt is veszel fel a zöld hitel mellé, akkor ezeket egy banknál kell felvenned. Két külön szerződésed lesz ugyan a zöld hitelre és a zöld CSOK hitelre, de ezeket egyben kezelik majd, és a fedezetet is ugyanaz a lakás jelenti.

   Ha tehát CSOK hitelt is igényelnél, akkor a bankválasztásnál ezt is vedd figyelembe. Olyan bankot válassz, amelyik a CSOK hitelt is kedvező, illetve neked megfelelő feltételek mellet nyújtja.

   Arra is figyelj, hogy indulásként nem minden bank kínál mindegyik hitelcélra zöld hitelt. Van például, ahol építésre még nem kaphatsz zöld hitelt, csak új lakás vásárlására.

   Itt megnézheted, milyen zöld hiteleket ajánlanak a bankok.

   Zöld hitelek új lakás vásárlására

   Lakáshitel kalkulátor
   20 000 000 Ft hitelösszeggel, 25 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
   Bezár

   A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

   Hitelösszeg
   Ft
   Minimum 3m, maximum 100m Ft
   Futamidő
   év
   Min. 3 év, max. 30 év
   A háztartás igazolt nettó jövedelme
   Ft
   Gyerekek
   gyerek

   Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

   Kamatperiódus

   Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni

   
   					
   Bezár

   Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

   Most kalkuláljuk a(z)
    lakáshiteleket...
    • NHP Zöld Otthon Hitel
     Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,5% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 26 917 004 Ft
     THM 2,5% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 26 917 004 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 0 Ft
    • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
     Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 27 096 704 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 27 096 704 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 43 080 Ft, amiből 30 480 Ft-ot visszatérít a bank
    • NHP Zöld Otthon Lakáshitel kamattámogatással
     Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,5% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 26 929 604 Ft
     THM 2,5% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 26 929 604 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 44 350 Ft, amiből 31 750 Ft-ot visszatérít a bank
    • NHP Zöld Otthon Hitel
     Törlesztő 90 289 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 27 051 376 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 27 051 376 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 49 100 Ft, amiből 36 500 Ft-ot visszatérít a bank
    • NHP Zöld Otthon Lakáshitel
     Törlesztő 90 073 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 27 091 494 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 27 091 494 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 62 850 Ft
    • NHP Zöld Otthon Lakásvásárlási Hitel
     Törlesztő 90 073 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 27 069 644 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 27 069 644 Ft
     Tovább
     • Kezdeti költség: 79 000 Ft, amiből 38 000 Ft-ot visszatérít a bank

    Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

    • NHP Zöld Otthon Hitel
     Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 26 999 804 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 26 999 804 Ft

     Jelenleg nálunk nem igényelhető

     • Kezdeti költség: 48 600 Ft, amiből 36 000 Ft-ot visszatérít a bank
    • Takarék Zöld Otthon Lakáshitel
     Törlesztő 89 723 Ft Kamatperiódus: Végig fix
     THM 2,6% Kamat: 2,50%
     Visszafizetendő 27 128 155 Ft
     THM 2,6% (kamat: 2,50%)
     Visszafizetendő 27 128 155 Ft

     Jelenleg nálunk nem igényelhető

     • Kezdeti költség: 106 636 Ft, amiből 38 036 Ft-ot visszatérít a bank

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

    Fogyasztóbarát vagy zöld hitelt válasszak?

    A fogyasztóbarát hitelek elég kedvezőnek számítanak a piacon. Ezek olyan lakáshitelek, amelyeket az MNB minősít. Ehhez a hitelnek meg kell felelnie néhány feltételnek. Vannak szabályok a törlesztés módjára, a kamatperiódusokra és a költségek egy része is maximálva van.

    Mikor melyiket érdemes választanom?

    Ezek a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel tulajdonságai:

    • kamatperiódus 5, 10, 15 év vagy végig fix
    • hitelbírálati idő 15 nap
    • folyósítási határidő 2 nap
    • a kamatfelár nem haladhatja meg a referenciaértékhez képest a 3,5%-ot
    • a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a lehet, de nem több mint 150 000 forint
    • az előtörlesztési díj legfeljebb az előtörlesztett összeg 1%-a lehet, lakás-takarékpénztári megtakarításból pedig ingyenes

    A zöld hitel szintén annuitásos törlesztéssel fut, azaz csak havi egyenlő részletekben törleszthető. A kamata végig fix, legfeljebb 2,5%. A folyósítási határidő megegyezik a fogyasztóbarát hitelekével, és a hitelbírálati idő is hasonló, bár itt hosszabbra nyúlhat építésnél és akkor, ha CSOK hitellel kombinálod. A költségek maximuma százalékban ugyanannyi lehet, mint a fogyasztóbarát hiteleknél, de a tényleges összeghatár a zöld hiteleknél alacsonyabb.

    Olyan nem banki díjak, amelyek általában az ingatlanfedezettel kapcsolatosak, mindkét fajta hitelnél előfordulnak. Ilyenek lehetnek a közjegyző díja, az értékbecslés vagy a földhivatali bejegyzés díja.

    Néhány szempont, amit érdemes megfontolnod a döntésnél:

    Mindkét hitel célja ugyanaz lehet: új lakás vásárlása, építése vagy hitelkiváltás. Lehet, hogy több bank is kínál fogyasztóbarát lakáshitelt vagy zöld hitelt, de nem mindegyik kínálja őket mindegyik hitelcélra. Erre érdemes odafigyelned a döntésnél.

    • A zöld hitel kamata kedvezőbb, így a törlesztőrészlete is alacsonyabb. Ezért magasabb hitelösszeg beleférhet a JTM-korlátba, azaz több hitelt kaphatsz.
    • A zöld hitel kamata fix a teljes futamidőre.
    • A zöld hitel költségei valamivel alacsonyabbak lehetnek.
    • A zöld hitel 0%-os kedvezményes CSOK hitellel kombinálható.
    • A zöld hitel lehívási határideje hosszú lehet, 4 év azzal, hogy az első részlet lehívására 3 év áll rendelkezésre.
    • A zöld hitelnél az épület energetikai besorolására vonatkozó szabályt is be kell tartani, a fogyasztóbarát hiteleknél nincs ilyen elvárás.
    • A hitelbírálati idő mindkét hitelnél maximált, de a zöld hitelnél hosszabb lehet.
    • A zöld hitelnél 10 év bentlakási kötelezettség van.
    • A fogyasztóbarát hitelnél nincs megkötve, hogy milyen hitel váltható ki, zöld hitellel csak zöld hitelt válthatsz ki.

    Itt megnézhetsz néhány fogyasztóbarát lakáshitelt, utána pedig lássunk néhány konkrét számot!

    Fogyasztóbarát lakáshitelek új lakás vásárlására

    Lakáshitel kalkulátor
    10 000 000 Ft hitelösszeggel, 20 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a háztartásod havi nettó jövedelme 500 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
    Bezár

    A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a lakáshitelek keresése gombot!

    Hitelösszeg
    Ft
    Minimum 3m, maximum 100m Ft
    Futamidő
    év
    Min. 3 év, max. 30 év
    A háztartás igazolt nettó jövedelme
    Ft
    Gyerekek
    gyerek

    Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

    Kamatperiódus

    Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni

    
    					
    Bezár

    Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

    Most kalkuláljuk a(z)
     lakáshiteleket...
     • Minősített Fogyasztóbarát MKB Forint Lakáshitel
      Törlesztő 59 497 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 3,9% Kamat: 3,79%
      Visszafizetendő 14 374 730 Ft
      THM 3,9% (kamat: 3,79%)
      Visszafizetendő 14 374 730 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 61 073 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,2% Kamat: 4,09%
      Visszafizetendő 14 657 597 Ft
      THM 4,2% (kamat: 4,09%)
      Visszafizetendő 14 657 597 Ft
      Tovább
     • CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 61 321 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,3% Kamat: 4,08%
      Visszafizetendő 14 723 542 Ft
      THM 4,3% (kamat: 4,08%)
      Visszafizetendő 14 723 542 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 61 870 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,3% Kamat: 4,24%
      Visszafizetendő 14 848 829 Ft
      THM 4,3% (kamat: 4,24%)
      Visszafizetendő 14 848 829 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 62 034 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,4% Kamat: 4,25%
      Visszafizetendő 14 891 962 Ft
      THM 4,4% (kamat: 4,25%)
      Visszafizetendő 14 891 962 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 63 752 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,7% Kamat: 4,59%
      Visszafizetendő 15 300 428 Ft
      THM 4,7% (kamat: 4,59%)
      Visszafizetendő 15 300 428 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 64 023 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,7% Kamat: 4,64%
      Visszafizetendő 15 365 554 Ft
      THM 4,7% (kamat: 4,64%)
      Visszafizetendő 15 365 554 Ft
      Tovább
     • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
      Törlesztő 64 023 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,8% Kamat: 4,64%
      Visszafizetendő 15 378 154 Ft
      THM 4,8% (kamat: 4,64%)
      Visszafizetendő 15 378 154 Ft
      Tovább
      • Induló díjkedvezmények + akár 100 000 forintot jóváírunk számládon!
     • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 64 568 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,9% Kamat: 4,74%
      Visszafizetendő 15 565 023 Ft
      THM 4,9% (kamat: 4,74%)
      Visszafizetendő 15 565 023 Ft
      Tovább
     • CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 66 774 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 5,3% Kamat: 5,07%
      Visszafizetendő 16 032 294 Ft
      THM 5,3% (kamat: 5,07%)
      Visszafizetendő 16 032 294 Ft
      Tovább
     • Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 73 600 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 6,7% Kamat: 6,25%
      Visszafizetendő 17 730 818 Ft
      THM 6,7% (kamat: 6,25%)
      Visszafizetendő 17 730 818 Ft
      Tovább

     Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

     • Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
      Törlesztő 61 923 Ft Kamatperiódus: 10 év
      THM 4,5% Kamat: 4,25%
      Visszafizetendő 15 014 252 Ft
      THM 4,5% (kamat: 4,25%)
      Visszafizetendő 15 014 252 Ft

      Jelenleg nálunk nem igényelhető

     A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

     Lássuk melyik hitel mennyibe kerülne neked!

     A fogyasztóbarát hitelek, bár egységesebbek a feltételeik és könnyebben összehasonlíthatók, nem biztos, hogy olcsóbbak is, mint a piacon elérhető hitelek.

     Ha új lakást vásárolnál, és 10 millió forint zöld hitelt vennél fel hozzá 20 éves futamidőre, akkor havonta 52 990 forintos törlesztőrészlettel kellene számolnod. Ennél a hitelnél a THM 2,5%, ugyanannyi mint a kamat, tehát a induló költségekkel egyáltalán nem kellene számolnod. Ennél minden más konstrukció esetében magasabb a THM.

     A zöld hitelért 5 935 forinttal kellene kevesebbet fizetned, mint a jelenleg legkedvezőbb fogyasztóbarát hitelért. Ez a futamidő végéig 1 519 774 forint megtakarítást jelentene. Ez talán nem olyan nagy különbség, de a fogyasztóbarát hitel 10 éves kamatperiódusú, míg a zöld hitel végig fix, ami biztonságosabb.

     Ha azt szeretnéd, hogy a fogyasztóbarát hitel is végig fix legyen, akkor az már 13 781 forinttal lenne drágább havonta, a futamidő végéig 3 320 069 forint lenne a különbség.

     Ha normál piaci hitelt választanál, és végig fixálnád a kamatot, akkor az 12 216 forinttal lenne drágább havonta, mint a zöld hitel.

     A zöld hitellel tehát mindenképpen jól járhatsz, ha tudod vállalni, hogy az ingatlan megfelel az energetikai besorolásra vonatkozó előírásoknak. Ha CSOK hitellel is tudod kombinálni, akkor annak 0%-os a kamata, tehát még alacsonyabb költségekkel számolhatsz.

     Mi az az energetikai besorolás?

     Magyarországon az épületeket az energiafelhasználásuk alapján 12 kategóriába sorolják, ami JJ-től (kiemelkedően rossz) AA++-ig (minimális energiaigényű) terjed. Ha egy házat vagy lakást eladsz, veszel vagy építesz, annak minden estben kell, hogy legyen energetikai tanúsítványa.

     Az energetikai tanúsítványt csak energetikus szakember készítheti, aki tetőtől talpig megvizsgálja a házat, és szakvéleményt ad arról, hogy mekkora az épület energiafelhasználása. Megvizsgálja a hőszigetelést, a nyílászárókat, a fűtési rendszert, a falak anyagát és vastagságát, hőáteresztő képességét és még számos egyéb dolgot. Kiszámolja, hogy mennyi az épület éves energiaigénye, és megmondja mennyire korszerű.

     A skálába minden épületet be lehet sorolni.

     Zöld hiteleknél energetikai tanúsítvány táblázat

     2022-től már csak olyan épületet lehet építeni, amelynek az erengetikai besorolása BB, azaz a közel nulla energiaigényre vonatkozó feltételeknek megfelelő, vagy afeletti. Ebben az esetben az épület éves primer energiaigénye legfeljebb 100 kWh/m2/év lehet. Minél kisebb ez a szám, az épület annál gazdaságosabban működik.

     Ahhoz, hogy ezt elérje a ház, azon túl, hogy korszerű nyílászárók, fűtési rendszer kell, és alacsony energiafelhasználás mellett kell szellőztetni vagy előállítani a használati melegvizet, legalább 25%-ban megújuló energiát is szükséges használni.

     A primer energiafelhasználás azt az energiát jelenti, amit közüzemi szolgáltatótól vásárolsz, például a gáz. A secunder pedig azt, amit megújuló energiából fedezel.

     Miből származhat a megújuló energia?

     A megújuló energia olyasmi, ami az épületben vagy rajta keletkezik, vagy a közelből származik.

     Lehet nap-, szél-, víz-, hullám energia, geo-, hidro-, légtermikus, geotermális energia, biomassza vagy abból előálltott energia, tüzifa vagy pellet.

     Az energiát előállíthatod például:

     • napelem,
     • napkollektor,
     • pellet kazán,
     • szilárd tüzelésű kazán, vagy
     • hőszivattyú segítségével.

     A zöld hitelhez tehát az épületnek el kell érnie a legalább BB energetikai besorolást, de a szabályok ennél még egy kicsit szigorúbbak, mert a primer energiaigény nem haladhatja meg a 90 kWh/m2-t évente. Nem lehet tehát elmenni 100 kWh-ig, amit amúgy a besorolás megengedne.

     Miért éri meg zöld házat építeni vagy vásárolni?

     Nem csak azért, hogy megkaphasd hozzá ezt a rendkívül kedvező hitelt, bár az sem utolsó szempont.

     Egy energiahatékony otthon kíméli a környezetet, alacsonyabb a széndioxid-kibocsátása, mint más épületeké, és nem utolsósorban a fenntartása is jóval olcsóbb lehet, mint a hagyományos házaké.

     Minél magasabb egy épület energetikai besorolása, annál gazdaságosabban tudod fenntartani. Kevesebbet kell költened a meleg víz előállítására, fűtésre és hűtésre.

     Egy 100 m2-es alapterületű új ház esetében, aminek az energetikai besorolása nem éri el a BB osztályt például az éves rezsiköltséged több mint 47 000 forinttal lenne magasabb évente, mint egy energiahatékony (BB besorolású) háznál, és nagyjából 135 000 forinttal kellene többet fizetned a rezsire évente, ha egy 20 éves családi házban laknál.

     Az energiatakarékosan működtethető házak értéke is nagyobb. A korszerű házadat később (jelen esetben csak a 10 éves bentlakási kötelezettség letelte után) jobb áron tudod majd eladni. Ráadásul a bankok is szívesebben fogadják be lakáshitel mögé fedezetként.

     Mi történik, ha mégsem teljesítem a feltételeket?

     Előfordulhat, hogy nem sikerül teljesíteni a hitelszerződésben meghatározott követelményeket. Például az új lakásod mégsem felel meg az energiahatékonyságra vonatkozó előírásoknak, nem fér bele a BB besorolásba, vagy túllépi a 90 kWh/m2/éves energiafelhasználást.

     Az is megtörténhet, hogy a hitel lehívására vonatkozó határidőket nem sikerül tartani, vagy nincsenek meg időben a szerződéshez szükséges dokumentumok és építési engedélyek.

     A fentieket a banknak mind kötelessége ellenőrizni.

     Mi történik, ha valamelyik feltétel nem teljesül?

     Ha menet közben derül ki, hogy nem tudsz teljesíteni bizonyos feltételeket, akkor büntetőkamatra is számíthatsz. CSOK hitel esetében vissza kell fizetned a kamattámogatás összegét, és kamatot is fizetned kell.

     Ezen túl a hitel normál hitellé alakul. A kamat változik, a futamidő is rövidebb lehet, és a bank a zöld hitelhez kapcsolódó díjakon kívül egyéb díjakat is felszámíthat. Ezt hívják átárazásnak.

     Ez alól kivétel lehet az az eset, ha zöld CSOK hitel is volt a hitelben. Ilyenkor a CSOK-ra vonatkozó jogszabály alapján kell átárazni a hitelt, ha a normál CSOK hitelre vonatkozó feltételeket még mindig teljesíted.

     Ha a zöld hitelre vonatkozó feltételek megvannak, de a CSOK-ra vonatkozó előírásokat nem teljesíted, és elveszíted a kamattámogatást, akkor a zöld CSOK hitel normál zöld hitellé alakul, és annak a feltételei lesznek rá érvényesek. Onnantól kezdve tehát a CSOK hitel részt is 2,5%-os kamattal fizeted tovább.

     Maradtak kérdéseid?

     • Milyen feltételek mellett vehetem fel a zöld hitelt?

      A zöld hitelt új építésű, legalább BB energetikai besorolású lakásra veheted fel. A hitelösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet, ezt maximum 25 évre kaphatod meg fix, legfeljebb 2,5% kamat mellett.

     • Kell gyermeket nevelnem a zöld hitelhez?

      Nem. A zöld hitel célja, hogy energiatakarékos lakások épüljenek Magyarországon, amik az ország klímacéljait elősegítik. A hitel felvétele nincs gyermekvállaláshoz kötve.

     • Házasoknak kell lennünk ahhoz, hogy megkapjuk a zöld hitelt?

      Nem. A zöld hitelt egyedülállóként is felveheted, de ha párkapcsolatban élsz, akkor sem feltétel a házasság. Ha egy háztartásban éltek, akkor viszont a bank bevonhatja a párodat adóstársnak.

     • Kapok zöld hitelt, ha negatív KHR listán vagyok?

      Nem. Ha a KHR-ben negatív státusszal szerepelsz, azaz több mint 90 napja fennáll a minimálbér összegét meghaladó hitelmulasztásod, akkor nem kaphatsz hitelt. Ez nemcsak a zöld hitel esetében kizáró ok, de minden más hitelnél is.

     • Én építkezni szeretnék. A telket is megvehetem zöld hitelből?

      Igen. A hitelt telek vásárlására is felhasználhatod, de a vételárnak a telek csak legfeljebb az 50%-át teheti ki.
     • Milyen feltételeknek kell megfelelnem, ha CSOK hitelt is igényelnék?

      Ha a zöld hitelt CSOK hitellel együtt veszed fel, akkor a CSOK támogatásra és hitelre érvényes feltételeknek kell megfelelned. Itt tehát lesz a gyermekvállalásra és a TB jogviszonyra is előírás.

     • Mi történik, ha az épülő ház vagy lakás mégsem éri el a BB energetikai osztályt?

      A zöld hiteledhez kapcsolódó kedvezmények megszűnnek, és a hitel normál piaci lakáshitellé alakul át. Ennek a futamidejét, kamatozását a bankok határozzák meg.

     Simondán Eszter
     Simondán Eszter
     Linkedin

     Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nem csak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

     Tartalomjegyzék