Tudj meg mindent az ATM bankautomatákról 2024-ben!

Az ATM-ek számtalan előnnyel rendelkeznek. Megmutatjuk ezeket és azokat a trükköket is, amikkel lehúzhatnak.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az ATM-ek számtalan előnnyel rendelkeznek. Megmutatjuk ezeket és azokat a trükköket is, amikkel lehúzhatnak.

Talán a legfontosabb, hogy ezek a legelterjedtebb készpénzfelvételi pontok. Ott vannak a fontos közlekedési csomópontokban, a városközpontokban, a munkahelyeken, a bevásárlóközpontokban. Ezeken a helyeken úgyis megfordulsz, így könnyen elérheted őket.

Használatuk mellett szól az is, hogy ezek a legolcsóbb készpénzfelvételi pontok, hiszen a bankok a géppel történő önkiszolgálás során adják a legnagyobb díjkedvezményeket. Ez ugyanis nekik élőmunka költségmegtakarítást jelent. Ráadásul csak az ATM-ekhez kapcsolódik a törvényi ingyenes készpénzfelvételi kedvezmény, postához, bankfiókhoz nem.
 
Tehát mindenképpen jobban jársz az ATM-mel, mintha bárhol máshol vennél fel készpénzt.
 
Az ATM-ekkel pénzt befizetni is lehet a számládra, bár nem minden bankautomata alkalmas erre.

Sok olyat elmondok az útmutatóban, ami megkönnyíti az ATM használatát és a mindennapjaidat. Görges lejjebb! 

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 12.
 • promóció

Az ATM-ek ma már életünk szerves részeivé váltak. Nap mint nap használjuk őket, nemcsak készpénzfelvételre, hanem akár befizetésre is alkalmasak. Sőt, az ATM nem csak banki műveletekre használható. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz minden olyan fontos információval, amelyet az ATM-ekről érdemes tudnod.

Az első ATM-eket a brit Barclays Bank állította fel 1967-ben. A gépekkel az volt a cél, hogy automatizálják a bankpénztárosok munkáját és levegyék a vállukról a terhek egy részét. Manapság láthatjuk, hogy bő fél évszázad után hová jutott ezeknek a gépeknek az organikus fejlődése.

Mi az az ATM bankautomata?

Az ATM az angol Automated Teller Machine (automata bankpénztáros) kifejezés rövidítése, ma már mozaikszóként is önálló értelemmel bír és széleskörűen elterjedt kifejezésről van szó.

Az ATM, vagy más nevén bankautomata, bankjegy-automata egy olyan gép, mely készpénzt ad ki, a legtöbbjük pénzbefizetést is fogad, emellett számtalan dolog megvásárlására is lehetőséget nyújt.

Az ATM-eket eleinte a saját bankfiókjaikba telepítették a bankok, aztán a nagy számú bankszámlás munkavállalóval rendelkező munkáltatókhoz, illetve a bevásárlóközpontokba, de ma már mindenhol láthatjuk őket.

Az ATM-ek hálózatba kötésével lehetővé vált, hogy a bankok egymás kártyáit elfogadják az ATM-ekben. Ma már minden magyar ATM minden bankkártyával használható. Idehaza alapvetően két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa küzd egymással az ügyfelekért, ezek kártyáit – más kártyatípusok mellett – minden ATM elfogadja.

Egy jó bankszámlát keresel, amely olcsó ATM készpénzfelvételt nyújt, a törvényi ingyenes készpénzfelvételen felül is? Válassz egy kedvező ATM díjú bankszámlát, és tartsd alacsonyan a bankköltségeidet! Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  ATM szolgáltatások

  Az ATM-ek számtalan szolgáltatás nyújtására képesek, amire csak manapság egy érintőképernyővel és számjegy-billentyűzettel lehetőség nyílik.

  A legfontosabb művelet természetesen továbbra is a készpénzfelvétel biztosítása. Emellett egyre fontosabb szerepet kap a befizetési funkció, köszönhetően az egyre jobban terjedő azonnali befizetős ATM-eknek. Ezek a gépek éjjel-nappal, hétvégén és ünnepnapon is azonnal a számládra teszik a befizetett bankjegyek összegét. Ezzel nemcsak kikerülöd a banki sorban állást, hanem olyan időpontokban is tudsz befizetni a számládra, amikor a bankfiók zárva van. Ezáltal például el tudsz juttatni készpénzt bárkinek hétvégén vagy éjjel is. A befizetős ATM-ekkel többször fizetnek be az ügyfelek, mint a bankfióki pénztárakban. De összértékében még a bankfióki befizetés vezet az ATM-hez képest.

  Emellett olyan banki műveletek is elérhetők a segítségével, mint egyenleg lekérdezése, bankkártya aktiválása, bankkártya PIN kód változtatása (ez utóbbi általában díjköteles szolgáltatás).

  Sok ATM alkalmas arra is, hogy vásárlásokat, számlabefizetéseket végezz vele. Fel tudod tölteni a feltöltőkártyás mobilegyenlegedet, tudsz venni Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott termékeket, tudsz utasbiztosítást kötni, sőt, bizonyos cégek háztartási számláit is be tudod fizetni.

  Készpénzfelvétel

  A leggyakoribb, készpénzfelvételes művelet úgy zajlik, hogy először az ATM-be kell helyezni a kártyádat. Ha gyanús, szokatlan „előtétet” látsz az ATM-en a kártyabehelyező nyílásnál, úgy finoman mozgasd meg! Ha a kezedben marad, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg akarták rövidíteni a számládat. Hagyd ott az ATM-et és keress egy másikat!

  A kártyád behelyezése és kiadása történhet rezgő működéssel. Ennek célja, hogy a kártya mágnescsíkjáról történő esetleges adatkinyerést megzavarja az illegálisan, a tolvajok által elhelyezett mini kártyaolvasók előtt.

  A kártya elhelyezését követően nyelvválasztás történhet, majd általában bekéri a PIN kódodat a berendezés. Ha rossz kódot adsz meg, azt ilyenkor még nem ismeri fel a gép, mert a PIN kódodat az adatlekérdezéskor ellenőrzi csak, amikor a már összeállított készpénzfelvételi tranzakciós adataidat egyben elküldi a bankodnak.

  A PIN kód megadását követően a főmenüben találod magad, ahol a készpénzfelvétel és egyéb műveletek közül tudsz választani. Nem ajánl fel minden bankkártyára minden műveletet az ATM, például az ATM-et üzemeltető bank több lehetőséget felajánlhat a saját ügyfeleinek, mint egy másik bank ügyfelének.

  A műveletek közül érintőképernyőn, vagy a képernyőn látható műveletek melletti gombbal választhatsz. Ekkor az ATM megkér téged, hogy add meg a tranzakcióhoz szükséges adatokat. Például készpénzfelvételhez az összeget vagy például mobilegyenleg feltöltéséhez a mobiltelefonszámot.

  ATM-ből készpénzt vesz fel ez a nő

  Ha minden rendben ment, az ATM végrehajtja a kért műveletet és kijelzi az eredményét vagy odaadja a készpénzt, kinyitja a pénzbefizető nyílást, stb.

  A művelet zárultával kell elvenned a bankkártyádat, melyre egy idő után hangjelzéssel is figyelmeztethet a gép. Egyes gépek azelőtt is kiadják a kártyádat, mielőtt befejeznék a műveletet, hogy biztosan ne felejtsd ott. Ha nem veszed el, az ATM pár másodperc után bevonja, hogy más ne vihesse el az ottfelejtett kártyádat.

  Az ATM-en van három színes gomb a billentyűzet jobb szélén. A piros (törlés, cancel) gombbal bármilyen műveletet azonnal megszakíthatsz és visszakapod a bankkártyádat. A sárga (javítás, correct, clear) gomb egy beadott összeg vagy számsor javítására szolgál. A zölddel (OK, enter, accept) pedig jóváhagyhatod a beütött összeget, számot. Ezek a gombok a képernyő melletti gombokkal párhuzamosan is működhetnek, tehát mindegy, hogy melyiket használod.

  Érdemes érintéssel használnod az ATM-et

  Egyre több ATM használható érintéssel is. Ez azt jelenti, hogy a kártyát nem szükséges a gépbe helyezned, elég csak odaérintened. Ez nemcsak gyorsítja és kényelmesebbé teszi a kártyahasználatot, de egyúttal azt is segíti, hogy a kártyádat biztosan ne felejtsd a gépben vagy az ne nyelhesse el.

  Bár az érintés egyenrangú művelet a mobiltelefonba integrált bankkártya és fizikai bankkártya esetében, a mobiltelefonos vagy okosórás készpénzfelvétel még csak az ATM-ek egy részén működik, a teljes ATM hálózat átállítása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy sok ATM-nél még hiába érinted oda a mobilt az ATM-hez, nem fog működni a készpénzfelvételi funkció. De más ATM-eknél pedig már működik.

  Az UniCredit Bank ügyfelei a bank saját magyarországi ATM-jeiből bankkártya nélkül is vehetnek fel készpénzt. Ez azonban nem érintéssel működik, hanem a bank mobiltelefonon futó mobilapplikációja kapcsolódik össze az ATM-mel a bank szerverén keresztül. Egy mobiltelefonon kijelzett kódot használva tudsz készpénzt felvenni az ATM-ből azt követően, hogy a készpénzfelvételi tranzakciót a mobilalkalmazással összeállítottad.

  A befizető ATM működése

  Külön érdemes szólni az ATM-ek befizető funkciójáról. A befizetés során a készpénzfelvétellel ellentétes művelet történik: te helyezel el bankjegyeket az ATM-be.

  Ez jelenleg kétféle folyamatban működik. Az újabb berendezések azonnal jóváírják a befizetett pénzt, míg a régebbiek egy borítékban őrzik meg mindaddig, míg a bank pénztárosa jóvá nem írja azt a következő banki munkanapon.

  Borítékos és azonnali jóváírós ATM befizetés

  A borítékos befizetés lényege, hogy a befizetési művelet során kapsz egy borítékot az ATM-től. Abban kell elhelyezned a készpénzt, odafigyelve arra, hogy – általában – 40 bankjegynél többet ne rakj a borítékba. Ha ennél többet fizetnél be, akkor oszd el több műveletre a befizetést.

  A borítékos módszernél a bank egy két fős bizottság előtt bontja fel a borítékodat és írja jóvá a befizetett készpénzt a bankszámládon. Erre a legközelebbi banki munkanapon, általában a reggeli órákban kerül sor, de előfordulhat ennél későbbi jóváírás is.

  Sokkal egyszerűbb dolgod van, ha azonnali jóváírós ATM-hez kerülsz.

  Itt egy bankjegyszámláló nyílásba kell helyezned a bankjegyeket. A gép a jóváhagyásodat követően lezárja a nyílást és megszámolja a bankjegyeket, majd kijelzi a jóváírandó összeget. A jóváírás csak a jóváhagyásodat követően történik meg, itt tehát még visszakérheted a bankjegyeket, ha valami nem stimmel.

  Ha egy bankjegyet nem tud felismerni az ATM, azt visszaadja. Ilyenkor gyakran csak az a baj, hogy szamárfüles a bankjegy, amit annak kisimításával orvosolhatsz, majd egy következő befizetési művelettel azt is befizetheted a gépbe.

  Ha jóváhagyod, a gép lekönyveli az összeget és az azonnal megjelenik a számládon, függetlenül attól, hogy nappal, éjjel vagy hétvégén fizetted be a készpénzt.

  Készpénzbefizetést fog csinálni ennél az ATM-nél egy ügyfél

  Díjak az ATM használata során, ingyenes készpénzfelvétel

  Az ATM használata alapesetben pénzbe kerül, viszont még mindig ez a legolcsóbb készpénzfelvételi mód az összes többi lehetőség (bankfiók, posta) közül. Ugyanakkor a készpénzfelvételi díjak között elég nagy eltérések vannak bankonként.

  Egyes bankok korlátozzák a nem saját ügyfelek kiszolgálását és csak limitált összeget adnak ki egy művelet során. Ez minden automatájuknál így van, nem a kifogyóban lévő készpénz az oka tehát. Ennek az a magyarázata, hogy készpénzlogisztikai okból igyekeznek távol tartani a nem saját ügyfeleket akkor, ha sok készpénzt vinnének el tőlük.

  Sőt, a saját ügyfeleket a készpénzfelvétel árazásával úgy ösztönzik, hogy a kisebb összegeket a bank saját ATM hálózatában vegyék fel, míg a nagyobb összegeket egy másik bank ATM hálózatában.

  A díjakat minden bank maga állapítja meg, így ha erre vagy kíváncsi konkrétan, akkor nézz utána a bankod honlapján vagy a bankszámla-kalkulátorunkban.

  Viszont létezik egy ingyenes készpénzfelvételi lehetőség is, melyet a törvény biztosít. Ez egy teljesen ingyenes szolgáltatás, beleértve azt is, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni utána. Ezt egyetlen, általad választott magyar bankszámlán veheted igénybe, ha állandó magyarországi lakhelyed van és 16 év feletti vagy. Az ehhez szükséges nyilatkozatot a bankodnál tudod leadni.

  Nem kell leadnod semmilyen nyilatkozatot, ha a MagNet Bank ügyfele vagy, vagy ha alapszámla konstrukciót veszel igénybe. Ezekben az esetekben az ingyenes készpénzfelvétel automatikusan jár.

  Havonta kétszer jár az ingyenes készpénzfelvétel

  A törvényi ingyenes készpénzfelvétel bármely magyarországi ATM-ből havonta legfeljebb kétszer, összesen legfeljebb 150 000 forint felvételét teszi lehetővé, teljesen ingyen. Arra figyelni kell, hogy ezt az alkalomszámot, illetve összeget ne lépd túl, mert akkor már a bank díjat számít fel érte.

  Ingyen vehetsz fel készpénzt a Revoluttal is bármely magyarországi vagy külföldi ATM-ből, havi 75 000 forint mértékéig. Ennek nincs kapcsolódása a magyarországi törvényi ingyenes készpénzfelvételhez, attól teljesen független.

  Ha a bankod maga is nyújt ingyenes készpénzfelvételt, azt a törvényi ingyenes készpénzfelvétel elhasználja. Például, ha a bankod havi három ingyenes készpénzfelvételt biztosít, akkor a törvényi két ingyenes készpénzfelvétel után csak egy marad a háromból, nem pedig plusz három még. Ha a bank két ingyenes készpénzfelvételt biztosít, akkor a törvényi 2 ingyenes készpénzfelvétel kihasználása után egy sem marad a kettőből.

  ATM-nél is működhet a lehúzás a dinamikus devizakonverzióval (DCC)

  A külföldi bankkártyás vásárlás kapcsán már biztosan hallottál a DCC-ről, mely a dinamikus devizakonverziót takarja magyarul. Ez azzal a kényelemmel jár, hogy a fizetéskor a kijelzés forintban történik és pontosan ugyanennyi forintot látsz majd a számlakivonatodon is, éppúgy, mintha Magyarországon lennél.

  Azonban ezek az átváltások kikerülik a hagyományos átváltásokat, ezért - az árfolyamingadozás elleni biztonságból - jóval rosszabb árfolyamon váltanak, mint a hagyományos módszer. Ezért utasítsd vissza a forintos fizetést és fizess a külföldi ország honos devizájában!

  Ugyanez a trükk külföldi ATM-nél is előfordulhat. Ha forintban látsz összegkijelzést egy külföldi ATM-nél, mely - értelemszerűen - nem forintot fog kiadni, akkor biztosan DCC-vel találkozol. Ilyenkor ne fogadd el az átváltást és úgy vedd fel a készpénzt, hogy a hagyományos árfolyamváltással számolják el a tranzakciót!

  Találd meg a legközelebbi ATM-et!

  Ma már nagyon könnyen megtalálhatod a legközelebbi ATM-et. Alapesetben a bankod honlapját ajánljuk, mindig az a legaktuálisabb, legpontosabb, de a Google Maps vagy más térképszolgáltató is feltünteti ezeket a gépeket.

  A bankok adatszolgáltatásától függően a gép paramétereit, szolgáltatásait, korlátait is leolvashatod a térképről az ATM ikonjára kattintva.

  ATM keresőt használ ez a mosolygó lány a mobiltelefonján

  Bankfiók- és ATM-kereső

  Minden bank honlapján van ATM- és bankfiókkereső, némelyik oda is navigál, ha mobilról nyitod meg. Az ATM-ek szolgáltatásait, elérését is feltüntetik. A zárt ATM azt jelenti, hogy csak az épületbe, létesítménybe belépésre jogosultak érhetik el, de lehet korlátozott is, ami azt jelenti, hogy csak az épület nyitvatartási idejében használhatod.

  Láthatod, hogy az ATM befizetésre alkalmas-e, illetve hogy forint vagy euró bankjegyet ad-e ki. A befizetés csak a bank saját bankkártyájával vehető igénybe, idegen bank által kibocsátott kártyával nem. Egyes bankautomaták a bankon belül más bankszámlájára is engednek befizetni.

  Az interneten emellett számtalan független ATM-keresővel is találkozhatsz.

  De amit igazán ajánlunk még, az a bankod mobilalkalmazása. Ezzel megkeresheted a legközelebbi ATM-et és az applikáció oda is navigál hozzá.

  Hátránya a független ATM-keresőkkel ellentétben, hogy csak a bank saját ATM-jeit listázza, miközben mondjuk a törvényi ingyenes készpénzfelvétellel ingyen használhatnád egy másik bank esetleg közelebbi ATM-jét is.

  Bővül a hazai ATM hálózat

  A kibocsátott bankkártyák számának arányában kell az ATM-hálózatot üzemeltetniük a bankoknak 2023. február 1-től. 25 ATM-nél kevesebb pótlására 2024. augusztus 1-i, ennél több ATM pótlására 2025. február 1-i határidő vonatkozik.

  Az ATM-ek elhelyezkedésére területi szabályok is vonatkoznak, ezért ha az előírt ATM-szám rendelkezésre áll, attól még előfordulhat, hogy egyes ATM-eket át kell helyezni a települések között. Erre 2023. november 1-ig volt lehetőségük a bankoknak.

  Ugyancsak szabályok vonatkoznak az ATM-ek be- és kifizetési forgalmára is, melyek nem lehetnek magasabbak az MNB által előírt referenciaértéknél. A referenciaértékeket 3 évente frissíti az MNB.

  A megszűnt bankpénztári be- és kifizetési lehetőségeket is ATM-mel kell pótolniuk a bankoknak, a megszűnés helyén egy ATM-mel, az adott településen (fővárosban kerületen) belül pedig egy másik ATM-mel, melyet olyan infrastrukturális csomópontban kell elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is működnek.

  Összefoglaló az ATM-ekről, bankautomatákról

  Az ATM berendezések fénykorukat élik már jó ideje és ez nem is fog egyhamar megváltozni, tekintve hogy ezek a berendezések sok segítséget vesznek le a banki alkalmazottak válláról.

  Alapvetően még mindig készpénzfelvételre valók, ez a fő funkciójuk. De emellett egyre több banki műveletre, illetve egyéb kiegészítő vásárlásra, befizetésre is használhatók.

  Vannak olyan ATM-ek, ahol beállíthatod, hogy milyen címletekben szeretnél felvenni készpénzt. Sok ATM már kiad nem kerek összegeket a főmenüből is (pl. 19 000 forint), mivel a bankok felismerték az ügyfelek nagyobb címlettel történő pénzváltási vagy pénzvisszaadási nehézségeit.

  Egyre fontosabb funkcióvá válik a befizetés, mivel terjednek az olyan ATM-ek, melyek azonnal jóváírják a befizetett összeget és ez népszerű is az ügyfelek körében.

  Magyarországon egy fontos ATM funkció a teljesen, tehát a pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes törvényi ingyenes készpénzfelvétel. Ennek keretében havonta legfeljebb kétszer, összesen legfeljebb 150 000 forintig ingyen vehetsz fel készpénzt bármely magyarországi ATM-ből, ha előtte nyilatkoztál ennek igénybevételéről a bankodnál.

  Az ATM előnyei-hátrányai

  • emberi beavatkozás nélküli működés
  • éjjel-nappali kiszolgálás
  • nemcsak pénzfelvételre, de befizetésre és egyéb banki műveletekre is alkalmas
  • a befizetés lehet azonnali jóváírású is
  • különféle termékek is vásárolhatók vagy befizethetők a segítségével
  • a pénzforgatós ATM-ek képesek kiadni a befizetett bankjegyeket akkor, ha a bank által elhelyezett bankjegyek már kifogytak belőle
  • limit vonatkozik a működésére – nemcsak a kártyád, de maga a berendezés is limitáltan ad ki és fogad be készpénzt egy tranzakcióval
  • egyes bankok ATM-jei csak nagyon kevés pénzt (például 100 000 forintot) adnak ki egy idegen bank kártyájára egy tranzakció során (de a tranzakció többször is megismételhető)
  • bár egyre csökkenő mértékben fordulnak elő ilyen esetek, de az ATM-eket csalók átalakíthatják úgy, hogy helyetted hozzájussanak a pénzedhez
  • előfordulhat, hogy az ATM – hibás működésből kifolyólag – elnyeli a kártyád, ekkor valószínűleg újat kell igényelned; ha lehetséges, vegyél fel készpénzt érintéssel

  Maradtak kérdéseid?

  • Mit tegyek, ha az ATM elnyelte a bankkártyámat?

   Ha az ATM mögött bankfiók van, menj be és kérj segítséget! Elképzelhető, hogy soron kívül le tudják állítani a berendezést és kiveszik belőle a kártyádat. Erre elsősorban akkor van lehetőség, ha ugyanannak a banknak a kártyáját használtad, mint amelyhez az ATM is tartozik. Ha a fiók nincs nyitva, vagy nem kérsz ügyintézést, akkor a kártyád a honos bankfiókodban veheted át egy későbbi időpontban.

   Ha az ATM-et a bankkártyádat kibocsátó banktól eltérő bank üzemelteti, vagy bankfüggetlen szolgáltató, akkor általában biztonsági okokból nem szolgáltatják vissza a kártyádat. Ekkor a bankodnál újat kell kérni.

  • Az ATM levont díjat a megszokott banki díjon felül. Ez hogyan lehetséges?

   Vannak olyan ATM-ek, melyek önállóan is díjat vonnak le vagy speciális árfolyamot alkalmaznak. Idehaza is találkozhatsz ilyennel, például az Euronet ATM hálózatban.

   Ezek az ATM-ek a művelet előtt kiírják a képernyőre, hogy speciális díjat vonnak le, vagy egyedi árfolyamot használnak. Ilyenkor lehetőséged van megszakítani a tranzakciót ezek elfogadása nélkül.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.