A drága dolgoktól boldogabb leszek?

Sokat halljuk, hogy a pénz nem boldogít. Vajon tényleg így van? 

Mit mond szakértőnk?Bezár

Sokat halljuk, hogy a pénz nem boldogít. Vajon tényleg így van? 

Sok ember számára ismerős lehet a folyamat, ahogy korábban különlegesnek vagy akár luxusnak számító dolgok lassan a hétköznapok szürkeségébe süllyednek és megszokottá válnak. Ez a folyamat általában azt is jelenti, hogy egyre drágábbá válik az élet, hiszen az újabb és újabb dolgokat fenn is kell tartani. 

De vajon tényleg boldogabbá tesznek az anyagiak? Vagy nem ez az egyetlen faktora a mindenki által vágyott boldogságnak? 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Előfordult már, hogy a szekrényt kinyitva rád ömlöttek a kacatok? Hogy egy-egy reklámra, Instagram képre vagy bolti kirakatra nézve elfogott a rossz érzés és elégedetlenség, hogy miért nem engedheted meg magadnak ezeket a tárgyakat és életmódot? Hogy hiába dolgozol évről évre többet, egy fikarcnyival sem érzed magad boldogabbnak? Valószínűleg rengeteg ember fejében megfogalmazódnak ugyanezek a kérdések és érzések. Ne érzed rosszul magad, az első lépés az, hogy rádöbbensz: valami nincs rendben. Na de hogyan tovább a felismerés után?

Mit jelent az életszínvonal inflációja?

Ha a fent említettekben magadra ismertél és gyakran úgy érzed, hogy a pénzügyeidben csak toporogsz, ne aggódj, nem vagy egyedül a problémáddal. Nagyon gyakori, hogy az ember gürizik az előléptetésért, hajszolja magát és vágyálmokat üldöz, aztán amikor megszerzi, amire áhítozott, csak ürességet érez.

Sokaknál megfigyelhető a lépcsőzetes folyamat: először tökéletes a BKV bérlet, majd pár év múlva már ciki, ha nem autóval mennek valahova.

Idegesít, ha nincs tökéletes gyep a kertben és nincs olyan menő medencéd, mint a szomszédé?

Nem csak sok pénzzel lehet ezt csinálni, hiszen ugyanilyen, amikor minden létező tévécsatornára elő vagy fizetve vagy többe kerül a telefonod, mint a havi kereseted, csak éppen kicsiben. Lehet, hogy még nem indultál el ezen az úton, lehet, hogy már évek óta futsz ebben a mókuskerékben és fogalmad sincs róla, hogy ki is lehet szállni.

Ez a folyamat tulajdonképpen az életszínvonalad inflációja. A fogalom azt a jelenséget takarja, amikor valakinek minél több bevétele van, annál többet is költ.

Évről évre mindig egy kicsit többet, ahogy éppen fizetésemelése vagy extra bevétele van. A csapda pont ebben van, hogy ha minden évben 10 százalékkal többet költesz, az ahhoz kevés, hogy nagy ugrást érezz.

Viszont 5-10 év alatt olyan sok, hogy nem fogod érteni, hogy 10 évvel ezelőtt a fele vagy harmadannyi fizetésedből hogy jöttél ki, amikor most már sokkal többet keresel, de mégis hónapról hónapra élsz.

Boldog házaspár nyaralásra indul boldogan

Veszélyes is lehet

Ez a jelenség – vagyis, hogy igaz, hogy jobban keresel és jobban élsz, de minden évben pár hónap alatt hozzászoksz ahhoz a kicsihez, amivel jobban megy – nagyon veszélyes tud lenni. Lehetetlené teszi, hogy rendbe tedd a tartozásaidat, elérd a hosszú távú pénzügyi céljaidat vagy, hogy megtakaríts későbbre.

Ördögi kör, ami egyre rosszabb lesz, olyannyira, hogy minden idődet felemésztheti a pénz üldözése, majd a fáradozások kipihenése valamilyen költséges vásárlással vagy nyaralással.

Nagyon veszélyes a „Keményen dolgozom, megérdemlem.” kifogás, főleg, ha minden felesleges kiadáskor ezt használod.

Amikor a bevételeidet nagyjából arra használod, hogy az életszínvonaladat emeld, az nagyon nehézzé teszi, hogy később visszalépj, hiszen a hatalmas háznak, az autónak és a csodás kertednek a fenntartása is pénz- és időigényes, nem csak a megszerzése.

Ezt a fenntartási költséget valahonnan elő kell teremteni, emiatt pedig nem fogod tudni otthagyni a munkahelyedet, ami bár sokat fizet, de évek óta ki nem állhatod.

Miért történik ez velem?

A megnövekedett költségeid természetesek is lehetnek, hiszen, ha családod lesz, akkor minden bizonnyal a kiadásaid is jelentősen nőni fognak egy ideig, a gyerekek növekedésével párhuzamosan. Ha viszont az az érzésed, hogy a többszörösét keresed meg mint 5-10 évvel korábban, de a megtakarításaid nem növekedtek, esetleg még tartozásokat is felhalmoztál, akkor itt az ideje egy kis változásnak.

Na de vajon mi lehet az oka a felesleges kiadások megnövekedésének?

Fenn is kell tartani, amit megvettél

Nem gondolsz arra, hogy az életszínvonalad növelésekor nem elég elérni egy-egy lépcsőfokot, hanem fenn is kell tartani azt a szintet, ami rengeteg pénzt emészthet fel. Ezt a problémát a legkönnyebben úgy orvosolhatod, ha ezekkel a költségekkel is számolsz egy-egy nagyobb kiadás előtt.

A fenntartási költségek figyelembevételével egyszerűbben tudsz majd dönteni arról, hogy megéri-e neked a kiadás.

Tényleges elvárás, vagy elvárásnak érzed, hogy minél menőbb, újabb és drágább tárgyaid, eszközeid, házad, ruháid és autód legyen? Érkezzen ez a sugalmazás a család, a barátok, a munkahely, vagy akár a szomszédok felől, a döntés a te kezedben van, hogy hajlandó vagy-e feláldozni az életed és a szabadidőd egy ilyen őrült mókuskerékben.

Valószínűleg nem is gondolsz arra, hogy a téged körülvevő barátok, ismerősök vagy gyakran látott emberek mennyire befolyásolnak. Lehet ez akár egy csoport is, akiket személyesen nem ismersz, hanem csak a tévében láttál vagy filmekben. Ha őket tekinted példaképnek, követendő példának, szaknyelven referenciacsoportnak, akkor az nagyon veszélyes lehet.

Ilyenkor tudat alatt beindulhat egy licit – ha neki Skodája van, akkor neked 3-as BMW-t kell venned. Ha neki 3-as BMW-je van, akkor neked 5-ös BMW-t vagy ilyen kategóriájú autót, és ugyanígy van a nyaralásoknál. Ha ők tengerpartra mennek mindig, akkor te már nem mehetsz a Balatonra.

Boldog házaspár átveszi az új autó kulcsát

Ezekről nem tudatosan gondolkodunk, csak azt érezzük, hogy nekünk is az kell.

Ha egy adott celeb, akit akár ostobának is tartunk, egzotikus nyaralásokra megy évente kétszer, akkor ez "nekünk is jár", hiszen mi keményen dolgozunk, ő meg csak hülyíti az embereket. Ha nem követnénk ezt a celebet, akkor könnyen lehet, hogy a Balatonon is szuperül éreznénk magunkat, de mivel hozzá hasonlítjuk magunkat, már nem akkora az örömünk ettől.

Kutatások is bizonyították, hogy boldogabbnak érezzük magunkat, ha a körülöttünk lévőknél (kollégáknál például, akik hasonló pozícióban vannak) kicsit többet keresünk, mint ha dupla annyit keresnénk, mint most, de a körülöttünk lévők egy kicsit annál is többet keresnének (Brickman és mtsai., 1978).

Egyre nehezebb ellenállni

Nem nagyon tudsz ellenállni az üzletek és a reklámok csábításának. A mindennapok során egyre inkább teret hódít a folyamatos telefon- és internethasználat, ami nem kedvez a visszafogott életstílusnak. A közösségi oldalakon a személyre szabott reklámok folyamatos sortüzének vagy kitéve, a televízióról nem is beszélve.

Próbáld meg fokozatosan lecsökkenteni a médiahasználatodat, és mindenképp tölts le egy reklámblokkoló alkalmazást. Ha úgy érzed, hogy a munkád mellett az időd maradéka is az internet bugyraiban végzi, akkor mindenképpen olvasd el Catherine Price Digitális detox című hasznos könyvét.

Miért lényeges ez számomra?

A pénzedért az esetek döntő többségében az időddel és az energiáddal fizetsz. Azonban a rendelkezésedre álló időt és energiát érdemes úgy elosztani, hogy ne csak a kötelességeidre, hanem a szeretteidre és a számodra értékes és fontos dolgokra is jusson bőven belőle.

Ez persze nem arról szól, hogy akkor mostantól ne dolgozz és ne is vásárolj semmit. De milyen jó, ha jut időd a párodra, ha nem vagy fáradt segíteni a fiadnak a matek leckében, vagy ha nem okoz időzavart egy összejövetel a barátokkal.

A lényeg a mérlegelés: megéri az a 10 millió forinttal drágább autó, ha azért a pénzért éveket kell dolgoznod? Tud annyit adni neked, hogy kifizetődő legyen?

Ha úgy érzed, hogy megéri és szükséged is van rá, akkor persze semmi probléma. Mindenképpen élvezd ki azt a döntési szabadságot, hogy meghatározhatod, milyen igényeid vannak reklámoktól, ismerősöktől és divattól teljesen függetlenül.

A közösségi média sem segít

A közösségi média befolyásoló ereje azért is nagyon veszélyes, mert az algoritmusa csak azokat a tartalmakat tárja eléd, amit korábban kedveltél vagy amit szerintük meg fogsz nézni.

Ezzel gyakorlatilag teljesen beszűkíti a látóteredet, hiszen azt látod, amit látni akarsz, nem jelennek meg a tieddel nem összhangban álló vélemények, életstílusok vagy megoldások, ami elzárja előled a változás lehetőségét.

A felületen a homogén közeg azért sem előnyös, mert könnyen úgy tűnhet, hogy a valóságot látod, közben a közvetített „elvásárok” gyakran irreálisak és belehajszolnak egy nagyon értelmetlen versenybe.

Boldog lottónyertes lány meditál egy bögre teával

A lottónyertesek is keresik azt a valamit

Egy kutatás eredményei szerint, amelyet lottónyertesekkel végeztek el, a nagy vagyon ellenére a nyertesek sem tudnak elégedettek lenni az élettel. Ennek az az egyik oka, hogy az ember természeténél fogva mindig újabb és újabb dolgokra és sikerekre vágyik, ami pénzzel nem, csakis tudatossággal szorítható vissza egy kicsit (Brickman és mtsai., 1978).

A másik meglepő tény, hogy az emberek csak a közvetlen környezetükben lévőkhöz viszonyítva érezhetik magukat gazdagnak. Ez persze nem arra utalás, hogy meg kell keresned az ország legszegényebb faluját, hogy végre elégedett lehess.

A legjobb taktika, ha mindig emlékezteted magad, hogy nem kell hasonlítgatnod az életedet a többiekéhez, hiszen mindenki más, mások az igényei és lehetőségei is.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor mit kezdj a pénzeddel, ha nem költöd el?

Számos előnye van annak, ha a felesleges kiadások helyett a megtakarításaidat növeled. Anyagi biztonságban érezheted magad, nem kell a hirtelen jött kiadások és vészhelyzetek gondolatától rettegned, arról nem is beszélve, hogy a tartozásaidat visszafizetve nagy kő esik majd le a szívedről.

Hamarabb is nyugdíjba mehetsz

Ha ügyes vagy, előbb nyugdíjba vonulhatsz, vagy belevághatsz egy olyan kalandba, amiről mindig is álmodoztál. Lehet ez egy saját vállalkozás, egy hobbi-projekt vagy akár egy hosszú nyaralás is.

Előfordulhat, hogy nagyon megterhelőnek érzed a mostani munkádat, és úgy gondolod, hogy kevesebből is kényelmesen kijönnél, ha sikerülne megfogni a pénzt. Nagyon sokat segíthet, ha a családdal közösen végigcsináltok egy olyan hónapot, amikor tényleg csak a legszükségesebb dolgokra költötök.

Ha sikerül visszaszorítanod a költekezést és néhány hónapra elegendő pénzt félretenni, akkor máris megvan a lehetőséged, hogy otthagyd a munkahelyed és valami olyan után nézz, amiben örömödet leled.

Kutatási eredmények azt igazolják, hogy általánosságban az utazás és az új dolgok tanulása sokkal inkább megmarad az emlékezetben és sokkal nagyobb örömöt okoz, mint a materiális dolgok.

Ez a 3 megoldás mindenkinek beválik

Nem kell aggódnod, nem menthetetlen a helyzet, csak egy kis odafigyelés és kitartás kell a probléma megoldásához.

1. Tudatosság

Nagyon sokat segít, ha csinálsz egy minimál hónapot, hogy meg tudd nézni, hol vannak lyukak a pénzügyeidben, hol költesz feleslegesen sokat és hol tudnál spórolni egy kicsit. A tudatosságra könnyen ránevelheted magad, ha vezeted egy füzetben, vagy egy erre való applikációban, hogy pontosan mire és mikor adtál ki pénzt.

Ez egyrészt megmutatja a pénzmozgásod alakulását, másrészt meg ha fel kell írnod és elszámoltatható leszel a költekezéssel (akár csak saját magad számára), akkor hajlamosabb leszel a takarékoskodásra.

Persze fontos különbség, hogy valaki takarékos vagy zsugori. Ez az útmutató megmutatja a különbséget.

Férfi laptopon minimalista dolgokról olvas és ez boldoggá teszi

2. Minimalizmus

A felesleges kacatok nem csak a pénzedet, hanem az idődet és az energiáidat is felemésztik. A figyelemgazdaság időszakában, amikor a figyelmed az egyik dolog, amiért a cégek versenyeznek, nagyon meg kell gondolnod, hogy mi az, amire megéri fókuszálni.

A minimalizmus lényege, hogy kevesebb tárgynak adj helyet az életedben, hogy több olyan dolog férjen bele, ami fontos a számodra és örömet okoz.

Nagyon gyakori jelenség, hogy az emberek különféle hóbortokkal, tárgyakkal és a médiával próbálják elszakítani magukat a valóságtól, aminek a súlyát esetleg nehezen, vagy egyáltalán nem tudják elviselni.

Sajnos azonban a legtöbb esetben ezek az eszközök csak növelik a már amúgy is meglévő frusztrációt ahelyett, hogy csökkentenék azt. A minimalizmus nem csak kevesebb tárgyat, de egy lassabb életvitelt is takar, ahol nem kell több feladattal egyszerre foglalkoznod és nem kell az egyik programtól a másikig rohannod.

Ha jól csinálod, valószínűleg rengeteg szabadságot és boldogságot kaphatsz egy ilyen életviteltől, még akkor is, ha csak néhány ötletet emelsz át a gondolatiságából a mindennapjaidba.

3. A gazdagság és a jólét nem ugyanaz

Előfordulhat, hogy nem arról van szó, hogy nem vagy elég gazdag, csak túl nagyok az igényeid. Egy olyan munkahelyen sokat kereshetsz, ahol éjjel-nappal dolgozol és nagy a felelősséged, de ez oda vezethet, hogy a családdal már csak felszínes kapcsolatra lesz időd.

Nincs ugyanis a boldogságszinted és a megkeresett vagyonod mennyisége egyenes arányban. Nagyjából úgy működik, mint a finom sütemények - az első szelet nagyon finom és jól esik, de a sokadik után megfájdul a hasad.

Miben keressem az örömöt?

Mindenki számára más lehet az a forrás, amiben önmagát és a boldogságát megtalálja, így konkrét recept nem létezik rá. Meik Wiking Lykke - A boldogság nyomában című könyvében ír róla, hogy a dán Boldogságkutató Intézet által lefolytatott kutatások eredményeképpen kijelenthető, hogy számos elem közrejátszik abban, hogy mitől lesz valaki boldog.

A szabadságnak, az összetartozás érzésének, az egészségnek, a jóságnak és a bizalomnak ugyanúgy megvan a saját feladata, mint a pénznek.

Néhány kezdőlépés valószínűleg megindít majd egy nagyon is kifizetődő úton. Nézzünk meg párat!

Csökkentsd le a médiahasználatot!

Ez egyrészt azért fontos, mert így nem fog ömleni rád a rengeteg kép, üzenet és bejegyzés arról, hogy ki mit vásárolt, milyen menő ruhákban jár és milyen új autót vezet. Sosem szabad elfelejteni, hogy ezeken a felületeken keresztül mindenki olyan képet fest magáról, amilyen lenni szeretne és nem olyat, amilyen valójában.

Senki sem fogja kiposztolni, amikor a párja szakított vele vagy valamilyen rossz élmény érte. A legtöbben csak nagyon jól megkomponált, mosolygós és pozitív dolgokat tesznek ki, és mivel mindenkiről ezt látod, azt hiheted, hogy neked sokkal rosszabbul megy, boldogtalanabb az életed, mint a többieknek.

Catherine Price Digitális detox című könyvében arról ír, hogy ez többeknél egyenesen depresszióhoz vezet, hiszen az emberi természet egyik legalapvetőbb tulajdonsága, hogy folyamatosan hasonlítjuk magunkat a környezetünkben lévőkhöz. Ezt nem tudod leállítani, egyedül a reakcióidat tudod megfigyelni, azokat értelmezni és azt a látásmódot vagy értelmezést megváltoztatni, amit magadnak mondasz magadról.

Ketten integetnek egy kabrióból nyáron

Másrészt a drága holmik ugyan nem növelik majd meg a boldogságszintedet (csak több irigyed lesz), de az igazi emberi kapcsolatok igen. Ezeknek a valós kötődéseknek elég gyakran az útjába áll, hogy könnyebb valakinek dobni egy SMS-t, mint áthívni egy beszélgetésre.

Bensőséges emberi kapcsolatokat energiabefektetés és intimitás nélkül sajnos nem lehet kialakítani, úgyhogy felesleges is ennyi energiát fektetni a virtuális világodba. Persze más a kérdés a távol élő ismerősök vagy rokonok esetében, de itt is jobb egy telefonhívás mellett dönteni, mint a szöveges üzeneteket választani.

Szerezd vissza az időd!

Követeld vissza az elveszettnek hitt idődet! Próbálj meg módot találni a közös vacsorákra a családdal (ami közben szigorúan tilos a munkahelyi e-mailekre válaszolni), ismerd meg a szomszédokat, vagy szervezd meg azt a baráti grillezést, amiről már olyan sokszor volt szó.

A pénz hajszolásába és annak elköltésre befektetett időt fordítsd inkább olcsó, de annál több boldogságot hozó tevékenységekre.

Egy jó kis könyv, amit a könyvtárból szereztél meg, vagy egy barátod adta kölcsön, egy séta a családdal a környéken, vagy csak a csend a gondolataiddal.

Valószínűleg amint megérzed majd ennek a szabadságnak az ízét máris sokkal könnyebben mondasz le egy új autóról, amire nincs is annyira szükséged még, vagy az idén megjelent legmodernebb telefonról.

Mozogj!

Koppenhága már hivatalosan is a boldogság fővárosa. Vajon, hogyan képesek a dánok létrehozni egy ennyire élhető várost?

Szembetűnő, hogy mennyit használják a biciklijüket a koppenhágai lakosok, és gyanús, hogy a mozgásnak sok köze van a boldogságszintedhez.

Ha nem tudsz nyeregbe pattanni a munkába menet, mert félsz, hogy 2 perc múlva áthajt rajtad egy autó, akkor is választhatsz valami kedvedre való mozgásformát. Lehet szó egy kis sétáról hazafelé, ha leszállsz pár megállóval korábban a buszról, lefekvés előtti jógázásról vagy arról a táncóráról, amiről régóta álmodozol, valamit mindenképp próbálj ki.

Összegezve

Ne félj tőle, hogy ki mit gondol, róla, ha nem birtokolsz bizonyos menő dolgokat. Szögezd le magadban, hogy te döntesz és te tudod, hogy mit akarsz kezdeni a pénzeddel, hogy mire van szükséged és mi okoz boldogságot számodra.

Ha úgy érzed, hogy már nem igazán tartod kézben a pénzügyeidet, akkor jó úton jársz, a felismerés az első lépés, aztán jöhet a többi szépen sorban.

A hivalkodó pénzköltés egyáltalán nem újkeletű dolog, ez a kifejezés 1899-ből származik, a fényűző tárgyak és eszközök státusszimbólumként való alkalmazása pedig még sokkal régebbről eredő hagyomány. Thornstein Veblen - a fent említett kifejezés megalkotója - így ír erről A dologtalan osztály elmélete című könyvében:

„A szokásos hivalkodó fogyasztás a társadalom egyetlen osztályát, még a legnyomorúságosabban szegényeket sem kerüli el. A fogyasztás e kategóriájának utolsó elemeit csak a legszörnyűbb szükség nyomására adják fel. Igen sok szennyet és kényelmetlenséget elviselnek, amíg eldobják az utolsó csecsebecsét vagy vagyoni státusuk utolsó látszatát.”
Thornstein Veblen

Elméletében a darwini elvekre alapozva vezeti le az embernek azt a természetesnek mondható késztetését, hogy rivalizáljon, és mindez a vagyontárgyak birtoklásán keresztül valósul meg a modern ember esetében. Azért is fontos megismeri a jelenség hátterében húzódó okokat és motivációkat, mert akkor sokkal inkább ellen tudsz majd állni a kísértésnek.

A magamutogatással egy lépéssel sem juthatsz közelebb a boldogsághoz, maximum a keresetedet fogja felemészteni, és még a szomszédok sem lesznek annyira lenyűgözve, mert el vannak foglalva saját pazarlásukkal.

Maradtak kérdéseid?

 • Mi az a fókuszálási illúzió?

  A fókuszálási illúzió azt jelenti, hogy az élet egy adott aspektusára koncentrálva, könnyen előfordulhat, hogy túlbecsülöd az adott életterület hatását a boldogságra. Például az emberek hajlamosak arra, hogy túlértékeljék a romantikus kapcsolatok, az anyagi helyzet vagy az egészség hatását az élettel való elégedettségre.
 • A boldogabb emberek tovább élnek?

  Igen! A Journal of Happiness Studies harmadik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a boldogság élethosszabbító hatással bír. Ennek az az oka, hogy a boldogabb emberek hajlamosabbak az egészségmegőrző magatartásokra, illetve megszabadulnak attól a krónikus stressztől, amit a boldogtalanság okoz.
 • Hogyan határozzák meg a globális boldogságindexet?

  Korábban úgy gondolták, hogy egy ország GDP-je és a lakosság boldogságszintje egyenesen arányos egymással. Szerencsére már világossá vált, hogy ez a kapcsolat korántsem ilyen egyszerű. Az országokra vonatkozó globális boldogságindexet 2012 óta mérik.

  Ez a mutató ugyan magában foglalja a GDP-t, de számos már faktort is meghatározónak tart. Számít például az emberek születéskor várható, egészséges élettartamának hossza, a társadalmi támogatottság, az egyéni szabadság, az egyéni nagylelkűség, a korrupció mértéke társadalmi szinten, illetve a pozitív és negatív érzelmi állapot.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.