Divatba jött a megtakarítási számla a magyar piacon. Ezek jóval rugalmasabb konstrukciók, bár nem a kamatozásukról híresek. Sokkal fontosabb ezeken maga a rendszeres megtakarítás, mint a kamat. Bemutatjuk a hazai piac megtakarítási számláit.

A megtakarításban általában maga a félretett pénz a legfontosabb, nem a kamat. Természetesen, magas inflációs időszakban számít a kamat is, de erre hosszú távon nem lehet számítani.

Ezért mindegy, melyik banknál bankolsz, szinte mindegyiknél találsz valamilyen megtakarítási számla konstrukciót. Tedd félre a pénzed, jelölj ki minden hónapban egy összeget, amit nem a hónap végén, a megmaradt pénzedből teszel félre, hanem rögtön a hónap elején, ahogy megkaptad a fizetésedet. Ez legyen az első kiadásod, a saját megtakarításod!

Meglátod, milyen jól fog jönni ez a megtakarított összeg, ha egyszer majd szükség lesz rá. Egy biztos tartalékot képzel ezzel saját magadnak. Már havi 5 000 forinttal is évi 60 000 forintot félreteszel magadnak, de havi 15 000 forinttal már 180 000 forint ez az összeg, és így tovább.

Ne feledd, a megtakarítási számlára bármikor betehetsz pénzt és bármikor ki is vehetsz róla!

A megtakarítási számlán elhelyezett összeghez nem lehet bankkártyával hozzáférni, így a teljes vagyonod biztonságban tudhatod. Általában csak a főszámlád és a megtakarítási számlád között lehet pénzt mozgatni, másképp nem férhetsz hozzá a pénzedhez.

Ezek után lássuk a bankok ajánlatait.

CIB Bank megtakarítási számla

A CIB Banknál a Malacpersely számla egy klasszikus megtakarítási számla, amelyből egyszerre akár 3 számlád is lehet egymással párhuzamosan. A számlavezetésért nem kell fizetni. A #withSAVE pedig egy korszerűbb megtakarítási számla, mely csak mobilalkalmazással kezelhető (befizetés, pénzkivétel). Egyszerre csak egy ilyen számlád lehet egyidejűleg.

Erste Bank megtakarítási számla

Az Erste Bank az Erste CélBetét Megtakarítási Számlát kínálja, mely kétféle konstrukcióban létezik, a felnőtteknek és a diákoknak szóló. A kettő annyiban különbözik, hogy a diákok picit hamarabb, azaz már kevesebb összeggel is elérik a felnőttek kamatsávjait.

De a kamatoknak a megtakarítási számlákon úgysincs jelentősége. Az Erste CélBetét Megtakarítási számla vezetése ingyenes, elhelyezendő minimális összeg nincs. Akár több Erste CélBetét Megtakarítási számlád is lehet.

Megtakarítási számlák közül választ egy befektető

Gránit Bank megtakarítási számla

A Gránit Banknál Gránit Megtakarítási számla nyitható. Ennek van egy minimális számlavezetési díja. A Gránit eBank appon vagy a NetBank felületen keresztül vezetheted át a pénzed a folyószámládról.

K&H Bank megtakarítási számla

A K&H Banknál kétféle megtakarítási számla nyitható. A K&H évszakokból eleve kétféle létezik, a június-december és a március-szeptember között megnyitott. A konstrukciók a nevükben szereplő hónapok végén fizetnek kamatot legalább 500 000 forint esetén, amelyet minden nap a számlán kell tartani a félév alatt. Egyszerre csak egy-egy június-december és március-szeptember megtakarítási számlád lehet.

A másik konstrukció a K&H Banknál a K&H tervező megtakarítási számla és ennek ifjúsági változata, a K&H ifjúsági megtakarítási betétszámla. A K&H tervező megtakarítási számla legalább 25 000 forint befizetésével nyitható meg, míg a K&H ifjúsági megtakarítási betétszámla minden korosztályban legalább 2 000 forint befizetésével. A számlákról egyedül betétet lehet lekötni.

Minden jövőbeli tervedre külön megtakarítási célt hozhatsz létre, egyedi névvel és ikonnal, így folyamatosan nyomon követheted, hol tartasz az egyes céljaid elérésében. Bármikor létrehozhatsz, módosíthatsz vagy törölhetsz megtakarítási célokat a K&H e-bankban, illetve módosíthatsz a célok fontossági sorrendjén, így naprakészen láthatod megtakarításaid alakulását. Új cél megadásával nem új számlát hozol létre, hanem a K&H tervező megtakarítási számlád egyenlegét osztod szét a megtakarítási céljaid között. Egyszerre egy ilyen megtakarítási számlád lehet.

MagNet Bank megtakarítási számla

A MagNet Banknak egy nagyon jó programja az Apránként Megtakarítási Program. Ez a bankkártyás vásárlások utáni 10, 100 vagy 1 000 forintos kerekítésekkel képez neked megtakarítást, szinte észrevétlenül. Van betétlekötési része is, itt legalább 50 000 forintot köthetsz le. A havi rendszeres megtakarítást minimális kamatprémiummal hálálja meg a bank. Célt is rendelhetsz a megtakarításodhoz és beállítható, hogy a bank e-mailben figyelmeztessen, ha veszélyeztetve látja a célt.

MBH Bank megtakarítási számla

Az MBH Banknál egyetlen megtakarítási számla van, amely a Jóljáró csomagban nyitható meg. Az Extra megtakarítási számla kizárólag a Jóljáró csomaggal együtt tartható fenn. Az Extra megtakarítási számlához nincs előírt nyitóegyenleg vagy minimum egyenleg.

OTP Bank megtakarítási számla

Az OTP Bank háromféle megtakarítási számlát is kínál. Az OTP Takarékszámlát és a Persely számlát a kisebb, a Megtakarítási számlát a nagyobb összegekhez ajánlja a hitelintézet.

Az OTP Takarékszámla tehát kis összegű, havi rendszeres megtakarításra való, A megtakarításodhoz a banki nyitvatartási időn belül férhetsz hozzá. Te döntöd el, hogy havonta mekkora összeget szeretnél félretenni. Rendszeres átutalási megbízással ezt automatizálhatod is. Az OTP Takarékszámla 10 000 forinttal nyitható meg. Több OTP Takarékszámlával is rendelkezhetsz. Az OTP Takarékszámla havi számlavezetése díjmentes, ha az adott hónap végén van másik OTP lakossági forint- vagy devizaszámlád is. Az OTP Takarékszámláról havi egy darab rendszeres vagy eseti átutalás is díjmentes, a továbbiak viszont már pénzbe kerülnek.

Az OTP internet- és mobilbank Megtakarítások menüpontjában érheted el a Persely megtakarítási számlát, melyhez megtakarítási cél, határidő és összeg rendelhető. Egyszerre akár 5 párhuzamos perselyed is lehet, melyekbe szabadon be- és kifizethetsz a forint számlád és a Persely számla között, teljesen díjmentesen. Nem kell fizetned a számlavezetésért sem.

A Megtakarítási számlán lévő pénzedhez bármikor rugalmasan hozzáférhetsz, kamatveszteség nélkül, a banki nyitvatartási időn belül. A Megtakarítási számlát bármekkora összeggel megnyithatod bármelyik OTP bankfiókban. Egyszerre akár több Megtakarítási számlád is lehet, párhuzamosan. A Megtakarítási számlára belföldi forint átutalással is befizethetsz.

Raiffeisen Bank megtakarítási számla

A Raiffeisen Reflex Megtakarítási Program része a Raiffeisen forint bankszámla, a Raiffeisen bankkártya/OKOSkártya/hitelkártya és a Raiffeisen Megtakarítási Számla. A Megtakarítási Számla megnyitásának és vezetésének feltétele tehát a Raiffeisen forint bankszámla és Raiffeisen Bankkártya/OKOSkártya/Hitelkártya megléte. A konstrukció tartalmaz egy automatikus megtakarítási összeget is, mely alapértelmezetten 500 forint. Ezt az összeget 0 forintra, vagy 100 forinttal osztható bármely összegre lecsökkentheted, vagy fel is emelheted.

Ezt az összeget a bank minden egyes bankkártyás vásárlásod után átvezeti a főszámládról a megtakarítási számládra, naponta egyszer, egyben összesítve, a nap végén. Ha a számlán már nincs pénzed - bár ekkor már vásárolni sem tudsz - akkor a Raiffeisen Bank a napvégi zárást követően ismét megkísérli az átvezetést. Ha a banknál van folyószámlahiteled, annak terhére a bank nem végez automatikus átvezetést.

Az átvezetés minden olyan tranzakció után megtörténik, amely vagy bankkártyás vásárlás, vagy bankkártyás készpénzfelvétel bármely ATM-ben, postán vagy bankfiókban, vagy internetes bankkártyás vásárlás. Bolti vásárlásnál a Raiffeisen felkerekíti a vásárlást és a megtakarítási számlára helyezi az összeget, de eseti vagy rendszeres befizetéssel is bármikor növelheted a megtakarításod egyenlegét.

UniCredit Bank megtakarítási számla

Az UniCredit Banknál kétféle takarékszámla érhető el, az egyik az UniCredit Takarékszámla Plusz, a másik pedig egy régebbi konstrukció, az UniCredit Takarékszámla. Ezek csak kamatokban különböznek, de egyiknek sincs számottevő kamata. A megtakarítási számla vezetése díjmentes, az UniCredit Takarékszámla átutalással és csoportos beszedéssel terhelhető, külön díj ellenében. Az UniCredit Takarékszámla Plusz és fiatal ügyfeleknek szóló változata, az UniCredit TrendY Takarékszámla nem tud fogadni csoportos beszedést és pénztári be- vagy kifizetést sem lehet végezni róla.

Ezeken kívül van még egy megtakarítási számlához hasonlító konstrukciója az UniCredit Banknak. A Betétes Rendszeres Megtakarítási Program keretében a Betétes Megtakarítási Számlán elhelyezett megtakarítás lekötésére az UniCredit Bank 1 hónapos, automatikusan megújuló forintbetétet kínál. A programban havonta csak egy betétlekötés indítható.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Egy nő azt számolja, hogy vajon belefér-e még egy hitel törlesztője a jövedelmébe.
  Hírek

  Ezekre érdemes figyelned, ha a meglévő hiteled mellé vennél fel újabbat

  Bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy a meglévő hitele mellé újabbat kelljen felvennie. A lépés egyáltalán nem ördögtől való, ám érdemes figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk, hogy mire figyelj oda egy második hitel igénylésekor!

  frissítve: 2024. július 20.