Energetikai tanúsítvány: minden, amit tudnod kell róla 2023-ban

Lakást vásárolnál vagy adnál el? Vagy hitelt vennél fel korszerűsítésre? Az energetikai tanúsítvány sok esetben kötelező lehet, de neked is sok hasznos információt nyújt. Mutatjuk, hogy mit kell tudnod róla!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Lakást vásárolnál vagy adnál el? Vagy hitelt vennél fel korszerűsítésre? Az energetikai tanúsítvány sok esetben kötelező lehet, de neked is sok hasznos információt nyújt. Mutatjuk, hogy mit kell tudnod róla!

Az energetikai tanúsítvány egy nagyon hasznos dokumentum mind a vevők és bérlők, mind az eladók és  bérbeadók számára.

Ha vásárolnál, akkor megtudhatod, hogy milyen energetikai állapotban van az általad kiszemelt lakás, és így azt is, hogy nagyjából mekkora költséget jelent majd a fenntartása. Ha pedig eladnál, akkor abban jelenthet segítséget, hogy milyen felújításokkal tudnád növelni az ingatlan energiafelhasználási hatékonyságát, hogy magasabb árat kérhess érte.

Az energetikai tanúsítvány lekérése a bérbeadó, illetve az eladó feladata. A dokumentum néhány 10 000 forintos költséget jelent, és a kiállításától számítva 10 évig érvényes.

PROMÓCIÓ
Akciós MagNet Lakáshitel
 • Induló díj akciók
 • Többféle kamatkedvezményre van lehetőség
 • 15 millió forint 15 évre 153 167 forint törlesztővel, THM: 9,76%
Érdekel

Átirányítunk a bank oldalára

Ha lakást vásárolnál vagy bérelnél, akkor a választás egyik legfontosabb szempontja, hogy mekkora lesz majd a rezsi. Hogy ezt el tudd dönteni, tudnod kell, hogy mennyire energiahatékony az ingatlan. Ez eladóként és bérbeadóként is fontos, mert így drágábban tudod eladni vagy kiadni a lakásod. Az energetikai tanúsítvány erről ad neked információt. Útmutatónkból megtudhatod, hogy mit tartalmaz ez a fontos dokumentum, és azt is, hogy hol szerezheted be. Vágjunk is bele!

Az energetikai tanúsítvány korábban egy kötelező, de felesleges dokumentumként élt a köztudatban. Magyarországon 2012 óta kell kiállíttatni ezt az iratot. Ma már egyáltalán nem tekinthető elhanyagolható papírnak, hiszen a bérlők és a lakásvásárlók számára egyre fontosabb szemponttá válik, hogy mennyire korszerű az ingatlan.

A felélénkült érdeklődés mozgatórugóit jól megmutatják a statisztikai adatok. A 2022. februári és a 2023. februári adatok között a háztartási energia 49%-kal drágult. Ezen belül kiemelten magas volt a vezetékes gáz árának emelkedése, amelynek mértéke 78,4% volt. Az elektromos energia költsége 27,6%-kal nőtt.

Ezek nagyon komoly többletkiadást jelentenek a családoknak. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az árak növekedése nemcsak a rezsit érinti, hanem az élet minden más területén is jellemző. Ezen változások miatt megnövekedett a kisebb méretű, modern otthonok iránti kereslet.

Az energetikai tanúsítványból pedig pontosan látszik, hogy mennyire korszerű egy lakás.

Lakás eladó megvizsgálja az energetikai tanúsítványt a vevővel együtt

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos igazoló okirat, amelyből egy adott ingatlan energiafelhasználásról tájékozódhatsz.

Az energiafelhasználást egy egységes, hivatalos rendszer segítségével kategorizálják, így a különböző lakások összehasonlíthatóvá válnak, és teljes képet kaphatsz az állapotukról.

A besorolás módját jogszabály határozza meg.

Az energetikai tanúsítvány első része magában foglalja az adott ingatlan

 • adatait (például cím, helyrajzi szám),
 • a megrendelő adatait,
 • az energetikai besorolás kategóriájára utaló betűjelet és
 • az ingatlan energiahatékonyság mutatóját (ezt más néven összesített energetikai jellemzőnek hívjuk).

A második részben részletesebben olvashatsz az ingatlan energetikai jellemzőiről, és ez a szakasz tartalmazza az energetikai számításokat. Tulajdonképpen ez egy szakmai alátámasztása az első oldalon található besorolásnak. Könnyen lehet, hogy elolvasni nem fogod, mert a laikusok számára nehezen értelmezhető részről van szó.

A harmadik rész tartalmazza a korszerűsítésre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket. Az ajánlásból azt is megtudhatod, hogy a felújítások elvégzése után milyen energetikai besorolást kapna az ingatlan. Ne felejtsd el, hogy egy magasabb kategóriába tartozó lakást drágábban tudsz kiadni vagy eladni, ezért érdemes lehet pénzt szánnod a modernizálásra.

Az irat végén kapnak helyet a mellékelt dokumentumok, illetve a fotódokumentáció. A fotók a homlokzatról, a nyílászárókról, illetve a fűtés- és melegvízrendszerről készülnek. Ezek közül egyet a dokumentum első oldalán is el lehet helyezni. Fontos, hogy az első oldalon egy QR kód is helyet kap, aminek a segítségével a dokumentum egyszerűen digitalizálható.

Az energetikai tanúsítványok első oldala egységes, a többi rész attól függ, hogy az általad választott szakember hogyan dolgozik.

Mit tartalmaz egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány alapján 12 kategóriába sorolható be az ingatlan. A minősítést több faktor határozza meg. Ilyen döntő szempont, hogy:

 • milyen az ingatlan elhelyezkedése
 • milyen a hőszigetelés, illetve a nyílászárók állapota, típusa
 • milyen anyagokat használtak az építkezés során
 • használnak-e megújuló energiaforrást a lakás energiaellátásához
 • milyen a fűtési és melegvíz-ellátási rendszer.

Fontos, hogy egy energetikai tanúsítvány nemcsak a jelenlegi helyzetről tájékoztat, hanem a modernizálási lehetőségekre vonatkozóan is tartalmaz javaslatokat. Ez tulajdonosként és vevőként is érdekes információ lehet, hiszen megtudhatod, hogy milyen fejlesztésekkel teheted hatékonyabbá az energiafelhasználást.

Ha tulajdonosként energiát fektetsz a modernizálásba, akkor később magasabb áron értékesítheted az ingatlanodat. Vevőként érdemes mérlegelned, hogy milyen költségekkel járna egy, a jövőben szükségessé váló átalakítás.

Milyen kategóriák vannak?

Az energetikai tanúsítvány 12 különböző kategóriája az AA++ besorolástól egészen a JJ kategóriáig terjed, ahol az AA++ a legkorszerűbb, a JJ pedig az energetikai szempontból legrosszabb állapotú lakásokat jelöli.

BB kategóriától felfelé már igazán korszerű, megújuló energiát is használó lakásod van. Az új ingatlanoknak már ezt a mércét kell megütniük, és 2024. júliusától ezt jogszabály is előírja majd. Ettől az - egyébként többször elhalasztott - időponttól kezdve már csak minimum BB energetikai besorolású lakás kaphat használatbavételi engedélyt.

Érdemes tisztában lenned azzal, hogy melyik kategória mit takar. Az ábra azt is mutatja, hogy melyik kategóriához mekkora primer energiaigény társul. Ez azt jelenti, hogy mennyi külső forrásból származó energiát használ az épület.

Magyarországon a legtöbb lakás a CC kategóriába esik, és sok az ennél rosszabb állapotú ingatlan is. Ezek viszont energiapazarló módon működnek, és a fenntartásuk is drága. Ezért lenne jó, ha a lakások korszerűsítését az állam kedvezményes hiteleken keresztül is ösztönözné.

Energetikai tanúsítvány: mikor van rá szükség?

Jogszabály határozza meg, hogy mikor van szükség energetikai tanúsítványra.

Kötelező az energetikai tanúsítvány:

 • új épület építése,
 • ingatlan-bérbeadás, -eladás, illetve
 • 500 négyzetméternél nagyobb, állami tulajdonban álló, közhasználatú épület esetében.

Ezenkívül szükség lehet erre az okiratra hiteligénylés vagy állami támogatás esetén is.

Az energetikai tanúsítványt az eladónak, bérbeadónak vagy építtetőnek kell beszereznie.

Ne felejtsd el, hogy az adásvételi, illetve a bérleti szerződésben fel kell tüntetni az energetikai tanúsítványhoz tartozó kódot. Ezt HET (vagyis Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számként emlegetjük és az Országos Építésügyi Nyilvántartás hozza létre az ingatlanhoz tartozó egyedi kódot. Lényeges, hogy hivatalosan a bérlőnek vagy vevőnek nyilatkozatot kell tennie az energetikai nyilatkozat átvételéről.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése kötelező azoknál az épületeknél is, amelyekben jelentős energetikai felújítás történt.

Eladóként fel kell tüntetned az ingatlan energetikai besorolását jelölő betűjeleket is.

Az EU országaiban az energetikai tanúsítvány kiállítása jogszabályban van előírva.

Ennek a típusú okiratnak az érvényességi ideje 10 év.

Energetikai tanúsítvány: mikor nincs rá szükség?

Természetesen előfordulnak olyan helyzetek is, amikor nincs szükség energetikai tanúsítványra, és nem kell foglalkoznod a beszerzésével. Ilyen eset például:

 • az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű, önálló épületeknél,
 • ha az épületet hitéleti célokra használják,
 • ha olyan hétvégi ház vagy nyaraló az adott épület, amit 4 hónapnál kevesebb ideig használnak évente,
 • ha az épületet csak maximum két év használatra tervezték (például fólia- vagy sátorszerkezet esetében).

Milyen hitelhez kellhet energetikai tanúsítvány?

Ha lakásvásárláshoz vagy építéshez veszel fel lakáshitelt, akkor az adásvételhez, illetve a lakás használatbavételéhez mindenképp készíttetned kell majd energetikai tanúsítványt. A dokumentum elkészítését tehát nem a bank írja elő, hanem az adásvétel vagy földhivatali bejegyzés miatt van rá szükség.

Lehetnek viszont olyan esetek, amikor egy kedvezményes lakáshitel vagy állami támogatás feltétele, hogy az ingatlan egy bizonyos energetikai hatékonyságot elérjen. Ilyen esetben akár többször is el kell készíttetned a dokumentumot.

Energetikai tanúsítvány készítése laptopon

Lakáshitel és személyi kölcsön zöld hitelcélokra

Több bank kínál olyan lakáshitelt vagy személyi kölcsönt, ahol a korszerűséget kamatkedvezménnyel vagy jóváírással jutalmazza. Ilyen lehet például az, ha felújításra vagy korszerűsítésre veszed fel a hitelt, és a munkálatok végére az épületnek el kell érnie egy bizonyos energetikai kategóriát.

2021 őszén indult a zöld hitel, amit rendkívül kedvező kamattal lehetett igényelni energiatakarékos új lakásokra. A program várakozáson felül népszerű volt, így a rászánt keret hamar elfogyott, de a konstrukcióban az ingatlanra megfogalmazott elvárások az energiahatékonyság mércéi lettek.

A későbbi zöld hitelcélokat előíró hitelkonstrukciók már mind ezeket a feltételeket várják el:

 • A lakás energetikai besorolása legalább BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) legyen.
 • Az épület primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh/m2/év értéket.

Utóbbi fontos kitétel, mert a BB besorolás az évi 100 kWh/m2 értéket is megengedné. Ez tehát még a BB kategórián belül is szigorítás.

Ezeket a zöld kedvezményeket a bank szabadon határozza meg. Van, hogy az energetikai besorolást köti ki, van, hogy konkrét munkálatokat listáz, amelyekre kedvezményt ad. Ilyen lehet mondjuk a napelemes rendszer kiépítése, a fűtés korszerűsítése vagy a nyílászárók cseréje.

A zöld célok megvalósulását energetikai tanúsítvánnyal kéri igazolni.

Itt megnézheted, hogy milyen kamatok mellett kaphatsz lakáshitelt. A zöld kedvezményeket, ha vannak, láthatod a részletek pontban, és a bankok honlapján is tudsz tájékozódni.

Vissza
Hitelcél
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Gyermekek
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  • CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 167 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,11% Kamat: 8,59%
   Visszafizetendő 31 726 769 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • 200 000 Ft-os jóváírás akció
   CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,59% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,07% - 10,99% • Hitel teljes díja: 16 726 769 Ft • Ebből kamat: 16 720 169 Ft • Kezdeti díj: 38 000 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 134 525 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,38% Kamat: 8,94%
   Visszafizetendő 32 373 179 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,94% • Futamidő: 24-360 hó • THM: 9,09% - 13,75% • Hitel teljes díja: 17 512 895 Ft • Ebből kamat: 17 425 734 Ft • Kezdeti díj: 87 161 Ft
  • Lakáshitel
   Törlesztő 134 893 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,43% Kamat: 8,87%
   Visszafizetendő 32 389 979 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Lakásvásárlási hitelek türelmi idővel - 2 évig alacsonyabb törlesztőrészlettel is
   Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,87% • Futamidő: 60-420 hó • THM: 9,24% - 15,69% • Hitel teljes díja: 17 389 979 Ft • Ebből kamat: 17 374 379 Ft • Kezdeti díj: 57 600 Ft
  • Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel
   Törlesztő 136 069 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,74% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 32 714 148 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Minden új ügyfél után 1 facsemetét ültet a bank
   Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,99% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,65% - 9,98% • Hitel teljes díja: 17 714 148 Ft • Ebből kamat: 17 656 548 Ft • Kezdeti díj: 94 600 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 137 769 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,78% Kamat: 9,29%
   Visszafizetendő 33 144 392 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   • Egyes induló költségek visszatérítésével akár 150 000 Ft megtakarítás
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 9,29% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 9,27% - 10,83% • Hitel teljes díja: 18 144 392 Ft • Ebből kamat: 18 064 592 Ft • Kezdeti díj: 52 600 Ft
  • Végig Fix Lakáshitel
   Törlesztő 145 530 Ft Fix kamat
   THM 10,80% Kamat: 9,94%
   Visszafizetendő 35 046 359 Ft
   Ismerd meg!
   Átirányítunk a bank oldalára
   Végig Fix Lakáshitel • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 9,94% • Futamidő: 132-360 hó • THM: 11,69% - 16,67% • Hitel teljes díja: 20 046 359 Ft • Ebből kamat: 19 927 159 Ft • Kezdeti díj: 112 600 Ft

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 129 579 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,81% Kamat: 8,30%
   Visszafizetendő 31 090 208 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,30% • Futamidő: 120-360 hó • THM: 8,76% - 10,32% • Hitel teljes díja: 16 090 208 Ft • Ebből kamat: 16 074 608 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 132 078 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,19% Kamat: 8,70%
   Visszafizetendő 31 871 985 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel) • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,70% • Futamidő: 180-360 hó • THM: 8,86% - 11,15% • Hitel teljes díja: 16 871 985 Ft • Ebből kamat: 16 698 825 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 133 419 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 9,21% Kamat: 8,84%
   Visszafizetendő 32 020 617 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 8,84% • Futamidő: 132-300 hó • THM: 9,59% - 9,91% • Hitel teljes díja: 17 020 617 Ft • Ebből kamat: 17 020 617 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel zöld hitelcélokra

  A fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adja, ha a lakáshitel megfelel az általa előírt feltételeknek. Ezek egyszerűsített és egységes feltételek, és maximált határidők és költségek mellett kínált lakáshitelek.

  A bankok saját választásuk alapján kínálnak ilyen termékeket. Előnyük, hogy sokkal könnyebb őket összehasonlítani, mint a bankok számos feltételt és költséget előíró lakáshiteleit.

  A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételei közé 2023 áprilisától új, zöld elemek kerültek be, amit a bankok kínálhatnak az ügyfeleiknek.

  Mire igényelhetek zöld fogyasztóbarát lakáshitelt?

  • Olyan lakás építésére vagy vásárlására kérheted, amelynek energetikai besorolása eléri legalább a BB kategóriát, és primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket.
  • Olyan használt lakás felújítására, ami a munkálatok kezdetekor nem éri el a BB kategóriát, de a befejezés után igen, vagy ami BB-nél rosszabb kategóriába esik, de a primer energiaigénye 30%-kal csökken.
  • Legalább egy korszerűsítési munkát elvégzel a lakáson az MNB által felsoroltak közül. Ilyenek lehetnek például a napelem vagy napkollektor felszerelése, hőszivattyús rendszerek kiépítése, fűtési- hűtési rendszerek telepítése vagy energiatakarékos szaniterek felszerelése.

  Ha a fogyasztóbarát lakáshitelt zöld hitelcélra igényeled, akkor a bank folyósítási díjat nem számíthat fel. A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnod. A tanúsítvány költségét a bank átvállalja, de ha a hitelhez kamatkedvezményt is kapsz, akkor ezt a költséget felszámíthatja neked.

  A zöld lakáshitelhez kamatkedvezményeket vagy jóváírást kaphatsz.

  Egyelőre még kevés helyen igényelhetsz ilyen hitelt, de a zöld kedvezmények remélhetőleg egyre általánosabbak lesznek.

  Hogy néz ki az ingatlan helyszíni felmérése?

  Az ingatlan helyszíni felmérése gyors folyamat, körülbelül fél és egy óra között van az időtartama.

  1. Az első lépés során az ingatlan területének meghatározása céljából a szakemberek felmérik az ingatlant és alaprajzot készítenek. A külső határoló rétegeket, beleértve a falakat, ablakokat, ajtókat, padlókat és födémeket is megvizsgálják.
  2. A következő lépésben az ingatlan fűtési és melegvízadó rendszerét nézik át. Meghatározzák, hogy milyen energiahordozót használnak a fűtéshez (gáz, áram, fa stb.), milyen típusú a kazán, és hogy mennyire szabályozható a radiátor.
  3. Miután elvégezték a méréseket, fotódokumentációt készítenek a vizsgált szerkezetekről és a homlokzatról. Csak a vizsgált szerkezeteket fényképezik, az ingatlan belsejéből semmi más nem látható.
  4. A felmérés után az ingatlan további adatait is rögzítik. Ilyen például az ingatlan helyrajzi száma, az építési éve, a tulajdonos és a esetleges műemlékvédelmi státusz. Ha az építési év nem ismert, akkor az évtizedet igyekeznek behatárolni.
  5. Végül a helyszínen megbeszélitek azt is, hogy hogyan fogod megkapni az elkészült energetikai tanúsítványt. A tanúsítványt elektronikusan, postán vagy személyesen is átveheted.
  Szakember ház maketten mutatja, hogy az energetikai besorolás szempontjából mi fontos

  Mit tegyek, ha a korábbi besorolás szerint osztályozták az ingatlanomat?

  A most érvényben lévő energetikai besorolási rendszer 2016-tól van érvényben. A korábbi tíz kategóriát egy-egy betűvel jelölték A+-tól I-ig, míg az új rendszerben 12 kategóriát használnak, amelyek AA++-tól (minimális energiaigényű) JJ-ig (kiemelkedően rossz) terjednek.

  Az új rendszer és a korábbi rendszer nem összehasonlítható, mert az új rendszer számos műszaki kérdésben eltér a korábbi rendszertől. Ez az átállás problémát jelenthet azok számára, akik a régi rendszer szerint rendelkeznek olyan energetikai besorolással, amely még nincs 10 éves. Ha te is ebben a cipőben jársz és nem szeretnél újabb 10 000 forintokat kifizetni az energetikai tanúsítványodért, akkor nem kell kétségbe esned.

  A korábbi energetikai tanúsítványok továbbra is érvényesek, és ezekhez kérhetsz egy újabb, kétbetűs energetikai besorolást tartalmazó pótlapot az E-tanúsítás oldalon, a „Tanúsítvány pótlap igénylés” menüpontban.

  Az új pótlap csak az eredeti tanúsítvánnyal együtt érvényes, és érvényességi ideje a korábbi tanúsítvány kiállításának idejétől számított 10 év.

  Energetikai tanúsítvány: ki állíthatja ki?

  Az energetikai tanúsítványt csak olyan szakember állíthatja ki, aki rendelkezik az erre vonatkozó képesítéssel és engedéllyel.

  Az energetikai tanúsítvány kiállítóinak általában a következőkre van szükségük:

  1. szakmai végzettség vagy képesítés az épületenergetikai területen,
  2. regisztráció vagy engedély a helyi hatóságoknál, amelyek felügyelik az energetikai tanúsítvány kiállítását,
  3. szakmai tapasztalat és gyakorlat az energetikai tanúsítványok kiállítása terén.

  Az energetikai tanúsítványt általában energetikai szakmérnökök, épületenergetikai szakértők, épületgépész mérnökök, valamint építészek készítik el.

  Az energetikai tanúsítvány kiállítója független és semleges szakember kell, hogy legyen, aki semmilyen érdekelt félnek nem állhat közvetlenül vagy közvetve a szolgálatában.

  Ezeknek a személyeknek a neve megtalálható a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékeiben. Ha biztos akarsz lenni a kiszemelt szakember hozzáértésében és jogosultságában, itt ellenőrizheted őket.

  Energetikai tanúsítvány lekérése otthonról számítógéppel

  Energetikai tanúsítvány vevőként vagy bérlőként

  Az energetikai tanúsítvány nagyban védi a bérlők és a vásárlók érdekeit, ezért ha lakást bérelnél vagy vennél, akkor neked is érdemes lehet képbe kerülni ezzel a dokumentummal.

  Hol kérhetem le az energetikai tanúsítványt?

  Bárki könnyedén ellenőrizheti egy ingatlanhoz tartozó energetikai tanúsítvány meglétét és minősítését egy adatbázisban. Vevőként vagy bérlőként nem érdemes megspórolnod ezt a néhány kattintást, hiszen rengeteg információt tudhatsz meg az energetikai besorolásból.

  Ehhez az Országos Építésügyi Nyilvántartásban erre kialakított oldalt érdemes használnod. A szükséges információkat többféle módon is megtudhatod. A keresést elindíthatod:

  • a helyrajzi szám,
  • a cím,
  • az utca, vagy
  • a HET szám alapján.

  Ehhez nem kell azonosítanod magad, és regisztráció sem szükséges.

  Néhány kattintással megtudhatod a kiszemelt lakás energetikai besorolását, az energetikai tanúsítvány számát és a feltöltés dátumát. A teljes műszaki dokumentum viszont nem érhető el nyilvánosan, ehhez segítséget kell kérned a bérbeadódtól vagy az eladótól.

  Lehetséges, hogy az energetikai tanúsítványom nem hiteles?

  Több jel is utalhat arra, hogy egy energetikai tanúsítvány nem hiteles. Ha szeretnéd tudni, hogy az adott tanúsítvány hiteles-e, ezeket kell megnézned.

  Ellenőrizheted, hogy a dokumentum első oldala megfelel-e az Összesítő lap mintájának.

  Azt is nézd meg, hogy az irat tartalmaz-e HET számot, hiszen ez a hitelesség alapfeltétele. A HET szám 8 számjegyet tartalmaz és HET előtag van az elején.

  Ha felmerül benned a kétely a dokumentum hitelességével kapcsolatban, akkor még egyszer utánajárhatsz a megbízott szakembernek, illetve neki is jelezheted a problémát.

  Vevőként vagy bérlőként azt is érdemes lehet leellenőrizni, hogy az eladó/ bérbeadó által megadott HET szám szerepel-e az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai között, hiszen így egyszerűen meggyőződhetsz arról, hogy valóban hiteles tanúsítványt kaptál-e.

  Maradtak kérdéseid?

  • Mit jelent az összesített energetikai jellemző?

   Ezt a mutatót más néven az ingatlan energiahatékonysági mutatószámaként emlegetik, amely arról tájékoztat, hogy az épületnek mennyire hatékony az energiafelhasználása. Ehhez minden szóba jöhető körülményt figyelembe kell venni.

   Nem mindegy például az, hogy hol helyezkedik el az épület, milyen a homlokzat benapozottsága, milyen a lakás szigetelése, épületszerkezete, milyen energiát használnak fel az ingatlanban, hogyan hatnak a szomszéd épületek, vagy képes-e saját energia előállítására az ingatlan.

   A mutatószám azt mutatja meg, hogy évente négyzetméterenként mennyi energiát használ fel az ingatlan kWh-ban mérve. Minél kisebb ez a szám, annál hatékonyabb az ingatlan energiafelhasználása.

  • Mit jelent a közel nulla energiaigény?

   Közel nulla energiaigénye a BB besorolású vagy annál jobb kategóriába kerülő épületeknek lehet. Ennek a megállapításához vizsgálják az épület hőszigetelését, a fajlagos hőveszteséget és az energiafelhasználás mértékét.

   Lényeges, hogy az energiaforrásoknak minimum 25%-ban megújulóknak kell lenniük, és az épület energiafogyasztása nem haladhatja meg a 100 kWh/m2/év értéket. 2024 júliusától csak a minimum BB besorolású új épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt.

  • 50 m2-nél kisebb az ingatlan. Kell energetikai tanúsítványt készíttetnem?

   Attól függ. Ha az ingatlan nem csatlakozik más épülethez, nem része más épületnek, akkor az eladáshoz vagy bérbeadáshoz nem kell energetikai tanúsítvány. Ilyen lehet egy kis méretű családi ház.

   Ha viszont egy társasházi lakásról vagy panellakásról van szó, akkor szükség van energetikai tanúsítványra, mert a lakás egy nagyobb épületnek a részét képezi.

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  LinkedinE-mail
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.