Energetikai tanúsítvány: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Lakást vásárolnál vagy adnál el? Vagy hitelt vennél fel korszerűsítésre? Az energetikai tanúsítvány sok esetben kötelező lehet, de neked is sok hasznos információt nyújt. Mutatjuk, hogy mit kell tudnod róla!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Lakást vásárolnál vagy adnál el? Vagy hitelt vennél fel korszerűsítésre? Az energetikai tanúsítvány sok esetben kötelező lehet, de neked is sok hasznos információt nyújt. Mutatjuk, hogy mit kell tudnod róla!

Az energetikai tanúsítvány nagyon hasznos dokumentum mind a vevők és bérlők, mind az eladók és  bérbeadók számára.

Ha vásárolnál, akkor megtudhatod, hogy milyen energetikai állapotban van az általad kiszemelt lakás, és így azt is, hogy nagyjából mekkora költséget jelent majd a fenntartása. Ha pedig eladnál, akkor abban jelenthet segítséget, hogy milyen felújításokkal tudnád növelni az ingatlan energiafelhasználási hatékonyságát, hogy magasabb árat kérhess érte.

Az energetikai tanúsítvány lekérése a bérbeadó, illetve az eladó feladata. A dokumentum néhány 10 000 forintos költséget jelent, és a kiállításától számítva 5 évig érvényes.

Ha lakást vásárolnál vagy bérelnél, akkor a választás egyik legfontosabb szempontja, hogy mekkora lesz majd a rezsi. Hogy ezt el tudd dönteni, tudnod kell, hogy mennyire energiahatékony az ingatlan. Ez eladóként és bérbeadóként is fontos, mert így drágábban tudod eladni vagy kiadni a lakásod. Az energetikai tanúsítvány erről ad neked információt. Útmutatónkból megtudhatod, hogy mit tartalmaz ez a fontos dokumentum, és azt is, hogy hol szerezheted be. Vágjunk is bele!

Az energetikai tanúsítvány korábban egy kötelező, de felesleges dokumentumként élt a köztudatban. Magyarországon 2012 óta kell kiállíttatni ezt az iratot. Ma már egyáltalán nem tekinthető elhanyagolható papírnak, hiszen a bérlők és a lakásvásárlók számára a rezsiárak 2022-es emelkedésétől kezdve különösen fontos szempont, hogy mennyire korszerű az ingatlan.

A felélénkült érdeklődés mozgatórugóit jól megmutatják a statisztikai adatok. 2022. február és a 2023. február között a háztartási energia 49 százalékkal drágult. Ezen belül kiemelten magas volt a vezetékes gáz árának emelkedése, amelynek mértéke 78,4 százalék volt. Az elektromos energia költsége 27,6 százalékkal nőtt.

Ezek nagyon komoly többletkiadást jelentettek a családoknak, és bár azóta javult a helyzet, a lakosság igyekszik felkészülni rosszabb időkre is. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az árak növekedése nemcsak a rezsit érinti, hanem az élet minden más területén is jellemző. Ezen változások miatt megnövekedett a kisebb méretű, modern otthonok iránti kereslet.

Bár nehéz időben az emberek hátra sorolják, de egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi szempontok is.

Az energetikai tanúsítványból pedig pontosan látszik, hogy mennyire korszerű egy lakás.

Lakás eladó megvizsgálja az energetikai tanúsítványt a vevővel együtt

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos igazoló okirat, amelyből egy adott ingatlan energiafelhasználásról tájékozódhatsz.

Az energiafelhasználást egy egységes, hivatalos rendszer segítségével kategorizálják, így a különböző lakások összehasonlíthatóvá válnak, és teljes képet kaphatsz az állapotukról.

A besorolás módját jogszabály határozza meg.

Az energetikai tanúsítvány első része magában foglalja az adott ingatlan

 • adatait (például cím, helyrajzi szám),
 • a megrendelő adatait,
 • az energetikai besorolás kategóriájára utaló betűjelet és
 • az ingatlan energiahatékonyság mutatóját (ezt más néven összesített energetikai jellemzőnek hívjuk).

A második részben részletesebben olvashatsz az ingatlan energetikai jellemzőiről, és ez a szakasz tartalmazza az energetikai számításokat. Tulajdonképpen ez egy szakmai alátámasztása az első oldalon található besorolásnak. Könnyen lehet, hogy elolvasni nem fogod, mert a laikusok számára nehezen értelmezhető részről van szó.

A harmadik rész tartalmazza a korszerűsítésre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket. Az ajánlásból azt is megtudhatod, hogy a felújítások elvégzése után milyen energetikai besorolást kapna az ingatlan. Ne felejtsd el, hogy egy magasabb kategóriába tartozó lakást drágábban tudsz kiadni vagy eladni, ezért érdemes lehet pénzt szánnod a modernizálásra.

Az irat végén kapnak helyet a mellékelt dokumentumok, illetve a fotódokumentáció. A fotók a homlokzatról, a nyílászárókról, illetve a fűtés- és melegvízrendszerről készülnek. Ezek közül egyet a dokumentum első oldalán is el lehet helyezni. Fontos, hogy az első oldalon egy QR kód is helyet kap, aminek a segítségével a dokumentum egyszerűen digitalizálható.

Az energetikai tanúsítványok első oldala egységes, a többi rész attól függ, hogy az általad választott szakember hogyan dolgozik.

Mit tartalmaz egy energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány alapján 12 kategóriába sorolható be az ingatlan. A minősítést több faktor határozza meg. Ilyen döntő szempont, hogy:

 • milyen az ingatlan elhelyezkedése
 • milyen a hőszigetelés, illetve a nyílászárók állapota, típusa
 • milyen anyagokat használtak az építkezés során
 • használnak-e megújuló energiaforrást a lakás energiaellátásához
 • milyen a fűtési és melegvíz-ellátási rendszer.

Fontos, hogy egy energetikai tanúsítvány nemcsak a jelenlegi helyzetről tájékoztat, hanem a modernizálási lehetőségekre vonatkozóan is tartalmaz javaslatokat. Ez tulajdonosként és vevőként is érdekes információ lehet, hiszen megtudhatod, hogy milyen fejlesztésekkel teheted hatékonyabbá az energiafelhasználást.

Ha tulajdonosként energiát fektetsz a modernizálásba, akkor később magasabb áron értékesítheted az ingatlanodat. Vevőként érdemes mérlegelned, hogy milyen költségekkel járna egy, a jövőben szükségessé váló átalakítás.

Energetikai tanúsítvány készítése laptopon

2023. november 1-jétől változott az energetikai tanúsítás

2023. novemberétől változott az energetikai tanúsítványok rendszere. A régi tanúsítványokat 60 napig még fogadták, 2024. január 1-jétől már csak az új tanúsítási rendszer szerint készített dokumentumok elfogadhatók. A változás számos elemét érintette a tanúsítványoknak, itt összefoglaltuk a legfontosabbakat:
 1. Az ingatlanok bérbeadásához és eladásához továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány készítése és átadása a vevő és bérlő számára, de a tanúsítvány nem része kötelezően az adásvételi és bérbeadási szerződéseknek, és a HET számot sem kell belefoglalni a szerződésbe.
 2. Az ingatlan energetikai besorolását már a hirdetésben is szerepeltetni kell. 2023. november 1-jétől minden meghirdetett ingatlannál kötelező feltüntetni a besorolást.
 3. Az energetikai osztályok megváltoztak. A skála alján az I, a tetején az A+++ jelű osztályok szerepelnek. Az ingatlanoknak két energetikai besorolása is van. Az egyik az energetikai jellemzőre, a másik a széndioxid kibocsátásra vonatkozik.
 4. Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje csökkent. Korábban 10 évig volt érvényes a dokumentum, most már csak 5 évig használható. A 2023. november 1. előtt kiállított dokumentumok 2023 év végéig voltak érvényesek, 2024. január 1-jétől már csak az új típusú tanúsítványok elfogadhatók.
 5. A tanúsítvány tartalma könnyebben értelmezhető. Külön, 5-fokozatú skálán (rossz, gyenge, közepes, jó, kiváló) kell benne kategorizálni a határoló szerkezetek (falak, nyílászárók, tetők, stb.), és a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvíz , légtechnika, stb.) energetikai minőségét. Ezen kívül részletesebb javaslatok szerepelnek benne azokra az energetikai fejlesztésekre vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik, hogy az ingatlan elérje a két legfelső kategóriát (jó, kiváló).

További változások:

 • Az új tanúsítási rendszer külön értékeli az egyes épülettechnikai rendszerek és az épületszerkezeti elemek hatékonyságát.
 • Részletes felújításra és korszerűsítésre vonatkozó javaslatokat találhatsz benne, amelyek időszakokra vannak bontva.
 • Javaslatok szerepelnek benne arra, hogy hogyan érheted el a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményeket.
 • Tartalmaznia kell fotódokumentációt.
 • A továbbiakban nincs lehetőség az energiafogyasztás mérése alapján tanúsítványt készíteni.
 • A dokumentumon fel kell tüntetni, hogy a lakosság számára a Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadást biztosít.
Falazatot épít egy mester

Energetikai tanúsítvány: mikor van rá szükség?

Jogszabály határozza meg, hogy mikor van szükség energetikai tanúsítványra.

Kötelező az energetikai tanúsítvány:

 • új épület építése,
 • ingatlan-bérbeadás, -eladás, illetve
 • 500 négyzetméternél nagyobb, állami tulajdonban álló, közhasználatú épület esetében.

Ezenkívül szükség lehet erre az okiratra hiteligénylés vagy állami támogatás esetén is.

Az energetikai tanúsítványt az eladónak, bérbeadónak vagy építtetőnek kell beszereznie.

Bár az adásvételi, illetve a bérleti szerződésben már nem kell feltüntetni az energetikai tanúsítványhoz tartozó kódot. Ezt HET (vagyis Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számként emlegetjük, és az Országos Építésügyi Nyilvántartás hozza létre. A tanúsítványt ettől még kötelező a vásárlónak, illetve bérlőnek bemutatni, és át is kell neki adni.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése kötelező azoknál az épületeknél is, amelyekben jelentős energetikai felújítás történt.

Eladókén vagy bérbeadóként fel kell tüntetned az ingatlan energetikai besorolását jelölő betűjelet ez ingatlanról szóló hirdetésben is.

Az EU országaiban az energetikai tanúsítvány kiállítása jogszabályban van előírva.

Ennek a típusú okiratnak az érvényességi ideje 5 év.

Energetikai tanúsítvány: mikor nincs rá szükség?

Természetesen előfordulnak olyan helyzetek is, amikor nincs szükség energetikai tanúsítványra, és nem kell foglalkoznod a beszerzésével. Ilyen eset például:

 • az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű, önálló épületeknél,
 • ha az épületet hitéleti célokra használják,
 • ha olyan hétvégi ház vagy nyaraló az adott épület, amit 4 hónapnál kevesebb ideig használnak évente,
 • ha az épületet csak maximum két év használatra tervezték (például fólia- vagy sátorszerkezet esetében).
Energetikai tanúsítványt ad át a banki ügyintéző

Milyen hitelhez kellhet energetikai tanúsítvány?

Ha lakásvásárláshoz vagy építéshez veszel fel lakáshitelt, akkor az adásvételhez, illetve a lakás használatbavételéhez mindenképp készíttetned kell majd energetikai tanúsítványt. A dokumentum elkészítését tehát nem a bank írja elő, hanem az adásvétel vagy földhivatali bejegyzés miatt van rá szükség.

Lehetnek viszont olyan esetek, amikor egy kedvezményes lakáshitel vagy állami támogatás feltétele, hogy az ingatlan egy bizonyos energetikai hatékonyságot elérjen. Ilyen esetben akár többször is el kell készíttetned a dokumentumot.

Lakáshitel és személyi kölcsön zöld hitelcélokra

Több bank kínál olyan lakáshitelt vagy személyi kölcsönt, ahol a korszerűséget kamatkedvezménnyel vagy jóváírással jutalmazza. Ilyen lehet például az, ha felújításra vagy korszerűsítésre veszed fel a hitelt, és a munkálatok végére az épületnek el kell érnie egy bizonyos energetikai kategóriát.

2021 őszén indult a zöld hitel, amit rendkívül kedvező kamattal lehetett igényelni energiatakarékos új lakásokra. A program várakozáson felül népszerű volt, így a rászánt keret hamar elfogyott, de a konstrukcióban az ingatlanra megfogalmazott elvárások az energiahatékonyság mércéi lettek.

A későbbi zöld hitelcélokat előíró hitelkonstrukciók már mind ezeket a feltételeket várják el:

 • A lakás energetikai besorolása legalább közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő legyen.
 • Az épület primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh/m2/év értéket.

Ezeket a zöld kedvezményeket a bank szabadon határozza meg. Van, hogy az energetikai besorolást köti ki, van, hogy konkrét munkálatokat listáz, amelyekre kedvezményt ad. Ilyen lehet mondjuk a napelemes rendszer kiépítése, a fűtés korszerűsítése vagy a nyílászárók cseréje.

A zöld célok megvalósulását energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Itt megnézheted, hogy milyen kamatok mellett kaphatsz lakáshitelt. A zöld kedvezményeket, ha vannak, láthatod a részletek pontban, és a bankok honlapján is tudsz tájékozódni.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 520 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 27 244 836 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 12 244 836 Ft • Ebből kamat: 12 244 836 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 965 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,04% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 27 442 305 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 12 442 305 Ft • Ebből kamat: 12 351 705 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 115 306 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,26% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 27 874 798 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 12 874 798 Ft • Ebből kamat: 12 673 558 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 115 984 Ft Fix kamat
   THM 7,26% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 27 836 079 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 12 836 079 Ft • Ebből kamat: 12 836 079 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 116 937 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,33% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 28 051 708 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 13 051 708 Ft • Ebből kamat: 13 036 108 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel zöld hitelcélokra

  A fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adja, ha a lakáshitel megfelel az általa előírt feltételeknek. Ezek egyszerűsített és egységes feltételek, és maximált határidők és költségek mellett kínált lakáshitelek.

  A bankok saját választásuk alapján kínálnak ilyen termékeket. Előnyük, hogy sokkal könnyebb őket összehasonlítani, mint a bankok számos feltételt és költséget előíró lakáshiteleit.

  A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételei közé 2023 áprilisától új, zöld elemek kerültek be, amit a bankok kínálhatnak az ügyfeleiknek.

  Mire igényelhetek zöld fogyasztóbarát lakáshitelt?

  • Olyan lakás építésére vagy vásárlására kérheted, amelynek energetikai besorolása eléri legalább a BB kategóriát, és primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket.
  • Olyan használt lakás felújítására, ami a munkálatok kezdetekor nem éri el a BB kategóriát, de a befejezés után igen, vagy ami BB-nél rosszabb kategóriába esik, de a primer energiaigénye 30 százalékkal csökken.
  • Legalább egy korszerűsítési munkát elvégzel a lakáson az MNB által felsoroltak közül. Ilyenek lehetnek például a napelem vagy napkollektor felszerelése, hőszivattyús rendszerek kiépítése, fűtési- hűtési rendszerek telepítése vagy energiatakarékos szaniterek felszerelése.

  Ha a fogyasztóbarát lakáshitelt zöld hitelcélra igényeled, akkor a bank folyósítási díjat nem számíthat fel. A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnod. A tanúsítvány költségét a bank átvállalja, de ha a hitelhez kamatkedvezményt is kapsz, akkor ezt a költséget felszámíthatja neked.

  A zöld lakáshitelhez kamatkedvezményeket vagy jóváírást kaphatsz.

  Egyelőre még kevés helyen igényelhetsz ilyen hitelt, de a zöld kedvezmények remélhetőleg egyre általánosabbak lesznek.

  Hogy néz ki az ingatlan helyszíni felmérése?

  Az ingatlan helyszíni felmérése gyors folyamat, körülbelül fél és egy óra között van az időtartama.

  1. Az első lépés során az ingatlan területének meghatározása céljából a szakemberek felmérik az ingatlant és alaprajzot készítenek. A külső határoló rétegeket, beleértve a falakat, ablakokat, ajtókat, padlókat és födémeket is megvizsgálják.
  2. A következő lépésben az ingatlan fűtési és melegvízadó rendszerét nézik át. Meghatározzák, hogy milyen energiahordozót használnak a fűtéshez (gáz, áram, fa stb.), milyen típusú a kazán, és hogy mennyire szabályozható a radiátor.
  3. Miután elvégezték a méréseket, fotódokumentációt készítenek a vizsgált szerkezetekről és a homlokzatról. Csak a vizsgált szerkezeteket fényképezik, az ingatlan belsejéből semmi más nem látható.
  4. A felmérés után az ingatlan további adatait is rögzítik. Ilyen például az ingatlan helyrajzi száma, az építési éve, a tulajdonos és a esetleges műemlékvédelmi státusz. Ha az építési év nem ismert, akkor az évtizedet igyekeznek behatárolni.
  5. Végül a helyszínen megbeszélitek azt is, hogy hogyan fogod megkapni az elkészült energetikai tanúsítványt. A tanúsítványt elektronikusan, postán vagy személyesen is átveheted.
  Szakember ház maketten mutatja, hogy az energetikai besorolás szempontjából mi fontos

  Mit tegyek, ha a korábbi besorolás szerint osztályozták az ingatlanomat?

  A 2023. novemberében leváltott energetikai besorolási rendszer 2016-tól volt érvényben. A korábbi tíz kategóriát egy-egy betűvel jelölték A+-tól I-ig, míg az újabb rendszerben 12 kategóriát használtak, amelyek AA++-tól (minimális energiaigényű) JJ-ig (kiemelkedően rossz) terjedtek.

  Ezeket a jelöléseket még számos dokumentumban, akár banki hirdetményekben is megtalálhatod.

  A 2023. novembertől érvényes legújabb rendszerben szintén 12 kategória szerepel, de dupla betű helyett csak egy betűvel jelölik az egyes kategóriákat. A lista A+++-tól I-ig terjed. A közel nulla energiaigénynek megfelelő követelményt az A, vagy annál magasabb kategóriákba eső épület teljesíti.

  Energetikai tanúsítvány: ki állíthatja ki?

  Az energetikai tanúsítványt csak olyan szakember állíthatja ki, aki rendelkezik az erre vonatkozó képesítéssel és engedéllyel.

  Az energetikai tanúsítvány kiállítóinak általában a következőkre van szükségük:

  1. szakmai végzettség vagy képesítés az épületenergetikai területen,
  2. regisztráció vagy engedély a helyi hatóságoknál, amelyek felügyelik az energetikai tanúsítvány kiállítását,
  3. szakmai tapasztalat és gyakorlat az energetikai tanúsítványok kiállítása terén.

  Az energetikai tanúsítványt általában energetikai szakmérnökök, épületenergetikai szakértők, épületgépész mérnökök, valamint építészek készítik el.

  Az energetikai tanúsítvány kiállítója független és semleges szakember kell, hogy legyen, aki semmilyen érdekelt félnek nem állhat közvetlenül vagy közvetve a szolgálatában.

  Ezeknek a személyeknek a neve megtalálható a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékeiben. Ha biztos akarsz lenni a kiszemelt szakember hozzáértésében és jogosultságában, itt ellenőrizheted őket.

  Energetikai tanúsítvány lekérése otthonról számítógéppel

  Energetikai tanúsítvány vevőként vagy bérlőként

  Az energetikai tanúsítvány nagyban védi a bérlők és a vásárlók érdekeit, ezért ha lakást bérelnél vagy vennél, akkor neked is érdemes lehet képbe kerülni ezzel a dokumentummal.

  Hol kérhetem le az energetikai tanúsítványt?

  Bárki könnyedén ellenőrizheti egy ingatlanhoz tartozó energetikai tanúsítvány meglétét és minősítését egy adatbázisban. Vevőként vagy bérlőként nem érdemes megspórolnod ezt a néhány kattintást, hiszen rengeteg információt tudhatsz meg az energetikai besorolásból.

  Ehhez az Országos Építésügyi Nyilvántartásban erre kialakított oldalt érdemes használnod. A szükséges információkat többféle módon is megtudhatod. A keresést elindíthatod:

  • a helyrajzi szám,
  • a cím,
  • az utca, vagy
  • a HET szám alapján.

  Ehhez nem kell azonosítanod magad, és regisztráció sem szükséges.

  Néhány kattintással megtudhatod a kiszemelt lakás energetikai besorolását, az energetikai tanúsítvány számát és a feltöltés dátumát. A teljes műszaki dokumentum viszont nem érhető el nyilvánosan, ehhez segítséget kell kérned a bérbeadódtól vagy az eladótól.

  Lehetséges, hogy az energetikai tanúsítványom nem hiteles?

  Több jel is utalhat arra, hogy egy energetikai tanúsítvány nem hiteles. Ha szeretnéd tudni, hogy az adott tanúsítvány hiteles-e, a következőket kell megnézned.

  Azt is nézd meg, hogy az irat tartalmaz-e HET számot, hiszen ez a hitelesség alapfeltétele. A HET szám 8 számjegyet tartalmaz és HET előtag van az elején.

  Ha felmerül benned a kétely a dokumentum hitelességével kapcsolatban, akkor még egyszer utánajárhatsz a megbízott szakembernek, illetve neki is jelezheted a problémát.

  Vevőként vagy bérlőként azt is érdemes lehet leellenőrizni, hogy az eladó, bérbeadó által megadott HET szám szerepel-e az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai között, hiszen így egyszerűen meggyőződhetsz arról, hogy valóban hiteles tanúsítványt kaptál-e.

  Maradtak kérdéseid?

  • Mit jelent az összesített energetikai jellemző?

   Ezt a mutatót más néven az ingatlan energiahatékonysági mutatószámaként emlegetik, amely arról tájékoztat, hogy az épületnek mennyire hatékony az energiafelhasználása. Ehhez minden szóba jöhető körülményt figyelembe kell venni.

   Nem mindegy például az, hogy hol helyezkedik el az épület, milyen a homlokzat benapozottsága, milyen a lakás szigetelése, épületszerkezete, milyen energiát használnak fel az ingatlanban, hogyan hatnak a szomszéd épületek, vagy képes-e saját energia előállítására az ingatlan.

   A mutatószám azt mutatja meg, hogy évente négyzetméterenként mennyi energiát használ fel az ingatlan kWh-ban mérve. Minél kisebb ez a szám, annál hatékonyabb az ingatlan energiafelhasználása.

  • 50 m2-nél kisebb az ingatlan. Kell energetikai tanúsítványt készíttetnem?

   Attól függ. Ha az ingatlan nem csatlakozik más épülethez, nem része más épületnek, akkor az eladáshoz vagy bérbeadáshoz nem kell energetikai tanúsítvány. Ilyen lehet egy kis méretű családi ház.

   Ha viszont egy társasházi lakásról vagy panellakásról van szó, akkor szükség van energetikai tanúsítványra, mert a lakás egy nagyobb épületnek a részét képezi.

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.