A készpénzfelvétel egy fontos művelet, mindenkinek szüksége van néha kisebb-nagyobb összegű készpénzre. Ezért fontos lehet tudni, hogy melyikkel olcsóbb a készpénzfelvétel. Az Erste Banknak nagyon sok ügyfele van Magyarországon, de a Revolut is nagyon ismert a hazai banki ügyfelek körében. Útmutatónkból kiderül, hogy melyik bank kártyájával olcsóbb a készpénzfelvétel Magyarországon.

A Revolut vagy az Erste készpénzfelvételei díjai alacsonyabbak

Erre figyelj

A Revolut Bankra nem vonatkozik a törvényi ingyenes készpénzfelvétel, csak az Erste Bankra.

Azonban a Revolut is biztosít ingyenes készpénzfelvételt, csak annak nincs köze a törvényi ingyenes kerethez.

Az Erste Banknál egy különleges díjcsomaggal is csökkentheted a banki díjat.

A készpénzfelvétel díjazása

A készpénzfelvétel díjszámítását először az ingyenes vagy kedvezményes csomagokkal kezdi a bank, ha ezek elfogynak, azt követi a normál díjazás.

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan ingyenes vagy kedvezményes keretek, amelyekkel alacsonyabb a készpénzfelvétel díja, mint a normál díj. Először ezeket az alacsonyabb díjakat számítja fel a bank. A normál díjat akkor kezded el fizetni, amikor túlléped a kedvezményes keretet.

A kalkulátorban megnézheted a jelenlegi magyarországi bankszámla ajánlatokat, utána pedig a tranzakciós illetékről olvashatsz.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • Diamond számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   3,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 323 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   3,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Most, hogy már tudod, hogy melyek a legjobb díjazású bankszámlák, visszatérünk a készpénzfelvétel díjaihoz.

  A pénzügyi tranzakciós illeték

  A készpénzfelvételeket pénzügyi tranzakciós illeték terheli. A Revolut díjazásába ez bele van építve. Az Erste Bank külön feltünteti ugyan a díjazásban, de a készpénzfelvételi díjba ő is ugyanúgy beleszámolja.

  A tranzakciós illetéket aszerint szabják ki, hogy milyen műveletet végeztél.

  A legtöbbet akkor fizeted, ha készpénzt veszel fel, akár számláról közvetlenül bankfiókban, akár bankkártyával ATM-ből vagy postán. Ekkor 0,6 százalékot fizetsz a kézhez kapott készpénz után, még akkor is, ha külföldön használtad a kártyádat. Tehát 1 000 forintonként 6 forintot. Ez elsőre nem tűnik túl soknak, de például 100 000 forint esetében már 600 forint, 3 millió forint esetében pedig már 18 000 forint az illeték összege.

  Átutalásnál a tranzakciós illeték mértéke az összeg 0,3 százaléka, tehát a fele annak, mintha készpénzes tranzakció lenne. Itt szerencsére van egy felső határ is: az illeték nem nő tovább, ha elérte a 10 000 forintot. Tehát 3 333 333 forinttól - aminek a 0,3 százaléka pont a 10 000 forint - már bármekkora összeg után ugyanannyi az illeték, azaz marad 10 000 forint.

  A készpénzfelvételnél viszont nincs ilyen felső határ, hogy ezzel is ösztönözzék a készpénzmentes tranzakciókat.

  Az Erste Bank készpénzfelvételi díjai

  Az Erste Bank ATM-ekből történő készpénzfelvétel során 19 000 forint, 49 000 forint és 150 000 forint felvétele ebben a sorrendben 546, 1 173 és 3 284 forintba kerül. Ugyanezek a díjak sorrendben 1 347, 2 241 és 2 251 forintba kerülnek idegen ATM használata során.

  Ha idegen banki bankpénztárban vagy postán veszed fel a 19 000, 49 000 vagy 150 000 forintot, akkor ebben a sorrendben 1 392, 2 133 és 4 628 forintot fizetsz érte.

  Ha George Díjcsomagot vagy George Online Díjcsomagot használsz, akkor a díjak kedvezőbbek. Saját ATM-ből 19 000, 49 000 és 150 000 forint felvétele 517, 1 114 és 3 124 forintba kerül, míg idegen ATM-ből 1 247, 2 081 és 4 889 forintba.

  Ugyanezeket az összegeket 1 294, 1 993 és 4 346 forintért veheted fel idegen bankfiókban vagy postán.

  A Revolut készpénzfelvételi díjai

  Az ingyenes 75 000 forintos havi keret kihasználása után minden készpénzfelvétel egységesen 2 százalékba kerül, azaz 19 000 forint felvétele 380, 49 000 forint felvétele 980, 150 000 forint felvétele pedig 3 000 forintba.

  Ez a nő épp készpénzt készül felvenni az ATM-ből

  Ingyenes készpénzfelvétel az Erste Banknál

  Csak Magyarországon, forintban, hazai kibocsátású bankkártyával, ATM-ből végzett készpénzfelvételre vonatkozik a törvényi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel. 2025. január 1-től a postákra is kiterjed ez a kedvezmény.

  Az ingyenes készpénzfelvétel legfeljebb két tranzakcióból állhat, azaz egy harmadik készpénzfelvétel akkor sem lesz ingyenes, ha összesen nem éred el a hónapban a 150 000 forintot. Ugyanígy a második készpénzfelvétel sem ingyenes, ha az elsővel már kivettél 150 000 forintot az adott hónapban.

  Magyarországon a Raiffeisen Bankon kívül minden banknál elérhető a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás.

  A szolgáltatást akkor tudod igénybe venni, ha minimum 3 000 forint értékben vásárolsz az erre szerződött kereskedőnél, de a kereskedő magasabb összeget is meghatározhat. Egy vásárlással legfeljebb 20 000 forint vehető fel készpénzben.

  A bolti készpénzfelvétel külföldön is működik, ha a szolgáltatás elérhető a kereskedőnél. A készpénzfelvételi szándékot még a kártyás fizetés megkezdése előtt jelezned kell a pénztárosnak – ha ő nem kérdezné -, különben nem kaphatsz készpénzt, mert a készpénzátvétellel együttes vásárlás egy másik tranzakciónak számít.

  A cash-back-re (készpénzátvételre) is vonatkozik a törvényi ingyenesség.

  A törvényi, 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételről nyilatkozott ügyfelek havi 2 alkalommal, de összesen legfeljebb 40 000 forintig minden banknál ingyen vehetnek át készpénzt a boltokban is, e felett azonban a bankok egyedi díjakat állapítanak meg. A vásárlás készpénzátvétellel szolgáltatás díja minden banknál eltér. Van olyan bank, ahol olcsóbb a készpénzátvétel, mint az ATM készpénzfelvétel díja és van, ahol ugyanannyi. Több bank bevezető jelleggel akciósan ingyen biztosítja ezt a szolgáltatást a törvényi ingyenes készpénzátvételtől függetlenül is.

  A cash-back (készpénzátvételi) lehetőség egyre több kereskedőnél vehető igénybe, ahol biztosan használhatod, az a Penny Market bolthálózat üzletei.

  Ingyenes készpénzfelvétel a Revolutnál

  A Revolutnál a Standard és Plus csomagban havi 75 000 forintig - vagy annak megfelelő más devizaösszegig, összevonva - díjmentes a készpénzfelvétel tetszőleges számban. Ez a kedvezmény csak az ATM-ekre vonatkozik, azokra viszont Magyarországon és az egész világon, függetlenül attól, hogy milyen devizában veszel fel pénzt.

  Ha a Revolutnál előfizetsz valamilyen más csomagra, az több kedvezményt tartalmaz havi 75 000 forintnál. A Premium havi 150 000 Ft ingyenes készpénzfelvételt, a Metal 300 000 forintot, míg az Ultra havi 750 000 forintot tartalmaz.

  Kedvezményes díjazást nyújtó csomagok az Erste Banknál

  Akik sokszor vesznek fel készpénzt, ráadásul nagyobb összegeket, azoknak nagyon megérheti az Erste Korlátlan ATM készpénzfelvételi csomagja, amely 938 forintba kerül havonta, és csak a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket kell utána kifizetni. Így a 19 000, 49 000 és 150 000 forint felvétele 114, 294 és 900 forintba kerül. A kedvezményes készpénzfelvétel az Erste ATM-jeire vonatkozik belföldön és külföldön.

  Kedvezményes díjazást nyújtó csomagok a Revolutnál

  A Revolut Banknál nincsenek kedvezményes díjazást nyújtó készpénzfelvételi csomagok.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.