Hasznos alapterület

A hasznos alapterület a lakásnak vagy háznak az a része, ahol a belmagasság legalább 190 cm. Beleszámítanak a lakás lakószobái, a konyha, a fürdő, a WC, a tárolóhelyiségek, a mosókonyha stb., de például a garázs és a pincehelyiségek nem. Az erkély és a terasz csak akkor számítanak, ha fallal vagy üveggel körül vannak határolva, egyébként ezek sem számítanak a hasznos alapterületbe. Lakószoba mérete 6 m2-nél nem lehet kisebb. A 30 m2-t meghaladó lakásoknak legalább egy szobájának el kell érnie a 16 m2-t.

A természetes megvilágításra is vonatkoznak előírások, tehát az ablakok, bevilágítók mérete sem mindegy. Huzamosabb tartózkodásra alkalmas helyiségben a hasznos alapterület és a bevilágító felület aránya legalább 1:8 kell, hogy legyen, indokolt esetben lehet 1:10, felülről történő megvilágítás esetén 1:10 lehet.

A hasznos alapterületnek különös jelentősége van a CSOK támogatás esetén, ahol sok előírás vonatkozik az ingatlanra, amit vásárolhatsz vagy építtethetsz a támogatás igénybevételével. A CSOK rendelet ezeket részletesen listázza.

Gránit Bank Babaváró hitel
 • Akár 180 000 Ft jóváírással
 • Online szelfis számlanyitásnál 40 000 Ft jóváírás
 • Online igényelhető
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Család örül, hogy CSOK Plusszal lakást vesz
  Állami támogatások

  CSOK Plusz 2024 - kalkulátor és igénylési feltételek

  2024. január 1-jétől elérhető a családok otthonteremtését támogató új hitelprogram, a CSOK Plusz. A kamattámogatott hitelt a korábbi CSOK támogatással szemben csak vállalt gyermekekre vehetitek igénybe, viszont nagyobb családok számára akár egészen magas hitelösszeg elérhető. Útmutatónkból részletesen tájékozódhattok a CSOK Plusz szabályairól és igénylési feltételeiről.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Családapa mutatja kislányának az állami támogatásból épült házat
  Állami támogatások

  Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2024-ben

  Valószínűleg te is hallottál már a CSOK különböző változatairól, de családok, illetve a gyermeket tervező párok számára nem csak lakáscélra elérhetők támogatások és támogatott hitelek. Van néhány olyan támogatás, amelyet nem, vagy nem kizárólag lakáscélra használhatsz. Sőt, van néhány olyan kedvezmény is, amely gyermekektől függetlenül igényelhető. Ezek nem kapnak akkora figyelmet, mint a nagy lakáscélú támogatások, hisz általában kisebb összegűek. Sok kicsi viszont itt is sokra megy, és ha valamire jogosult vagy, nem érdemes az államnál hagynod. Ebben az útmutatóban ezeket a támogatási formákat mutatjuk be részletesen.

  frissítve: 2024. május 6.
 • Diákhitel kellene ennek a malacnak, ha tanuló lenne
  Állami támogatások

  Diákhitel: Minden információ egy helyen 2024-ben

  Kevés olyan főiskolás vagy egyetemista van, aki a diákhitel hirdetéseit ne látta volna még. Talán már hallottál a Diákhitel1 konstrukcióról, amivel havonta akár 150 000 forint bármire elkölthető összeget is kaphatsz. A Diákhitel2 is még igényelhető ehhez, ami kamatmentes és a tandíj fizethető belőle. Ebben az útmutatóban lépésről lépésre elmondunk mindent és azt is, hogy mire érdemes figyelni. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2024. január 1.