Ingatlanfedezet

A fedezet az az ingatlan, amelyet az adós a hitel biztosítására felajánl a bank számára jelzáloghitelek esetén. A bank a fedezetül szolgáló ingatlanra zálogjogot jegyeztet be a Földhivatalnál. Ez alapján értékesítheti az ingatlant, ha az adós nem fizeti a hitelét.

A bank a fedezet értékének 100%-át nem adhatja hitelbe. Jogszabály szerint legfeljebb 80%-ig hitelezhet, de nem kötelező eddig elmennie, adhat kevesebb hitelt is.

Nem minden ingatlan használható fedezetként. Csak Magyarországon lévő forgalomképes ingatlan lehet, amely teher-, per- és igénymentes. Így nem lehet rajta másik banknak zálogjoga vagy más személynek haszonélvezeti joga. Ezt az ingatlan tulajdoni lapjával igazolhatod.

Ezen túl számít az ingatlan értéke és egyéb tulajdonságai is. Túl alacsony értékű ingatlant a bank nem fogad el fedezetként, de a túl magas értékű épületeket sem szereti. 3 millió forint alatti ingatlanokat egyik bank sem fogad el, de 6 millió forint értékű ingatlanokkal már nem szokott gond lenni. Olyan ingatlan fogadható el fedezetként, amely jól értékesíthető.

Az épület rendeltetése sem mindegy. Elfogadható a családi ház, az ikerház, a társasházi lakás, üdülő, hétvégi ház, vegyes funkciójú ingatlan (ha a lakófunkció a legnagyobb rész), építési telek. Garázs csak pótfedezet lehet, és néhány bank elfogadja még a termőföldet és a tanyát is.

Lakáshitel 10 évig fix kamattal
 • Kezdeti költségekre vonatkozó díjkedvezmények
 • Futamidő: 10-30 év 10 éves kamatperiódussal
 • THM: 7,06-7,09%
 • Díjmentes törlesztőszámla a hitelhez
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Két nő beszélget építési hitelekről
  Lakáshitel

  Építési hitel - kalkulátor és feltételek

  Ha új lakást vagy családi házat építenél, amihez az állami támogatásokon és a saját pénzeden kívül még hitelre is szükséged van, akkor erre építési hitelt tudsz igényelni. Ez egy kicsit máshogy működik, mint egy sima lakásvásárlási hitel. Elmondjuk a különbségeket, segítünk ajánlatot választani és elmondjuk, hogy min szoktak mások elcsúszni.

  frissítve: 2024. január 24.
 • Sikeres avdh hitelesítés mellett örül a férfi a laptopja mellett
  Lakáshitel

  AVDH hitelesítés – intézd önállóan, távolról a pénzügyi szerződéskötéseidet

  Magyarországon már ma is ingyenesen elérhető az AVDH hitelesítés, mellyel megkönnyítheted a pénzügyi szerződéskötéseidet. Nem kell elmenned a bankba, biztosítóhoz, pénztárhoz, hanem otthonról, kényelmesen is szerződhetsz velük. Elmondjuk, amit tudnod kell róla és képekkel is lépésről lépésre bemutatjuk, hogy csináld.

  frissítve: 2022. december 10.
 • Lakáshitel önerő nélkül nehezen megy az ilyen tervrajzon létező ingatlanokra
  Lakáshitel

  Lakáshitel önerő nélkül - lehetséges, mutatjuk hogyan

  Lakást szeretnél vásárolni, de nem tudod hogyan teremtsd elő az ehhez szükséges önerőt? Egyáltalán, miért kell a lakáshitelhez önerő, és a vételár mekkora rész legyen? Talán te is azt gondolod, hogy a lakáshitel önerő nélkül nem fog menni, mert a bankok egyre szigorúbbak. Szerencsére többféle megoldás is van. Összegyűjtöttük ezeket és lépésről lépésre elmagyarázzuk mindegyiket. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2024. május 6.