Az OTP SZÉP kártyával igénybe veheted az egyedi adókedvezményeket, amennyiben a munkáltatód kínál ilyen lehetőséget az ún. cafeteria juttatások keretében. Ha van ilyen kártyád, a szabályok figyelembevételével a bankkártyához nagyon hasonlóan költhetsz vele olyan szolgáltatóhelyeken, ahol elfogadják azt. Ismerd meg a lehetőségeidet, hogy a lehető legjobban kihasználhasd az OTP SZÉP kártya előnyeit!

Mi az az OTP SZÉP kártya? - A lényeg röviden

A SZÉP kártya - és ezen belül az OTP SZÉP kártya - egy olyan névre szóló, bankkártya elven működő mágnescsíkos plasztikkártya, amelyet munkáltatók szoktak adni a munkavállalóiknak, adóoptimalizációs célból.

A SZÉP kártyára utalt pénzt a munkavállaló kedvezőbb adózással használhatja fel, mintha megkapná szabadon felhasználható bérként. Cserébe csak meghatározott módon, helyeken és célokra költheti el a rajta lévő pénzt. A SZÉP kártyát béren kívüli juttatásként, más néven cafeteria juttatásként szokták adni a munkáltatók.

A SZÉP kártya - és köztük az OTP SZÉP kártya is - három úgynevezett alszámlából áll, melyek 2022. novembert 15-ig a fizethető szolgáltatásokban különböztek. 2022. november 16. óta ezek az alszámlák átjárhatóak lettek, azaz bármilyen, SZÉP Kártyával fizethető szolgáltatás ára kiegyenlíthető bármelyik alszámláról, tetszőleges arányban. 2023. január 9-től a 594/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében megszűnnek a zsebek, ugyanis összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket.

Nézzük meg milyen szabályok vonatkoznak a SZÉP kártyára!

Lány OTP Szép kártya alszámláit nézi

A SZÉP kártya költés céljai lehetnek:

 1. szálláshelyi: a SZÉP kártya birtokosa belföldi szálláshelyre, utazásszervezési (előre összeállított utazási csomagok) szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen elérhető bármely szolgáltatásra költhet.
 2. vendéglátási: étkezésre (éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra, például házhoz szállításra, közétkeztetésre), gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra fordítható.
 3. szabadidős: többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használható.

Több mint 55 000 OTP SZÉP kártya elfogadóhely vár rád országszerte

A SZÉP kártyával csak Magyarországon fizethetsz és kizárólag ott, ahol a kártyát elfogadják. Az elfogadásnak nem az általános bankkártya elfogadásra, vagy OTP bankkártya elfogadásra, hanem kifejezetten az OTP SZÉP kártya elfogadásra kell szólnia!

2022-ben a SZÉP-kártya éves maximális kerete a kedvezményes adózás mellett változatlanul 450 000 forint.

Érdemes két éven belül felhasználni az egyenlegedet

A SZÉP-kártyára érkezett juttatások nem járnak le, de a SZÉP kártya kibocsátója az utalás évét követő második naptári év május 31. napját követően 3 százalék, de legalább 100 forint havi díjat számol fel az addig fel nem használt összegre.

Azok az OTP SZÉP kártyabirtokosok, akik nem kötöttek szerződést az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-vel, az utalás évét követő második naptári év május 31-ig tudják felhasználni egyenlegeiket. Ha nem teszik, akkor a lejárt összegeket az OTP visszautalja a munkáltatónak.

Ezen kívül, az OTP SZÉP kártyán a 2022. október 15-e után a számlára érkezést követő 365 napon belül el nem költött összegekre egy alkalommal, a legközelebbi március 20-án (de legelőször csak 2023. május 31-én) és szeptember 20-án 15 százalékos büntetődíjat von el az állam. Erről a 381/2022. (X. 6.) Korm. rendelet rendelkezik.

Az elvont összegnek legalább 100 forintnak kell lennie akkor is, ha ez több, mint az el nem költött összeg 15 százaléka. Ha az egyenleg kevesebb 100 forintnál, úgy a teljes egyenleget elvonja az állam.

Az elvonás előtt 90 nappal az OTP figyelmeztetést köteles küldeni a kártyabirtokosnak az elvonásról.

Az állam által elvont pénz egyik felét az OTP Bankcsoport az OTP SZÉP kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire fordítja, míg a másik felét a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére köteles felajánlani és befizetni.

Az OTP SZÉP kártya kiváltása ingyenes. Társkártyabirtokosi szerződést is köthetsz, mellyel a közeli hozzátartozódnak is igényelhetsz ilyen kártyát bármelyik OTP bankfiókban, mindkét érintett fél személyes megjelenésével. A kártya megrongálódása vagy elvesztése esetén pótkártya igényelhető, melynek költsége a társkártyához hasonlóan 1 500 forint.

Az OTP Bank SZÉP kártya tájékoztató innen érhető el.

Mennyiben különbözik a SZÉP kártya a bankkártyától?

Az OTP SZÉP kártya lényegében hasonlít a bankkártya használatához, azzal a különbséggel, hogy csak olyan helyeken fizethetsz vele, ahol az OTP SZÉP kártya logóját látod a pénztárnál vagy a bejáraton. Az OTP SZÉP kártya azonban régi, hagyományos mágnescsíkos kártya, amelyhez PIN kód nem tartozik.

Noha az OTP SZÉP kártyán lévő pénzedet csak ezzel a kártyával költheted el, előnyös lehet, ha a szabad pénzeidet és a SZÉP kártyán kívüli napi bevásárlásaidat is OTP-s bankkártyával költheted el. Ennek az az előnye, hogy a kétféle pénzügyeidet egyetlen helyen, azonos felületeken intézheted.

Évente akár tízezreket is megspórolhatsz egy olcsóbb bankszámlával, mutatunk párat.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 393 Ft Kezdetben 331 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 352 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 095 Ft Kezdetben 793 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Plusz Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 743 Ft Kezdetben 2 215 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hogyan kaphatok pénzt az OTP SZÉP kártyámra?

  Az OTP SZÉP kártya számládra a munkáltatói utalás beérkezését követően azonnal rákerül a pénz.

  Ha regisztráltál az OTP SZÉP kártya honlapján, akkor kérheted a feltöltésről szóló értesítést a személyes levél funkció kiválasztásakor. Ekkor e-mailben értesítenek, ha kártyádra utalás érkezett.

  A SZÉP-kártyára ún. csoportos utalással és egyedi utalással is küldhetnek pénzt a munkáltatók. Kis cégek jellemzően egyedi, nagy cégek jellemzően csoportos átutalást választanak.

  Az egyedi átutalások a hét bármely napján azonnal teljesülnek, még éjjel vagy hétvégén is, míg a csoportos átutalások a régi átutalási rendszerben mennek el. Utóbbi esetben reggel 8:30 és délután 17:10 között minden óra 30. és 45. perce között, illetve 17:55 és 18:10 között kerül rá az OTP SZÉP kártya számládra a pénz.

  A SZÉP kártya átutalásokra ún. másodlagos számlaazonosító, vagyis e-mail cím, telefonszám, adóazonosító jel nem használható a számlaszám helyett.

  Regisztrálj és használd az OTP SZÉP kártya mobilalkalmazást!

  Az OTP SZÉP kártyádat a sikeres szerződéskötést követő 10 munkanapon belül kapod meg postán.

  A regisztrációhoz első alkalommal a 16 jegyű OTP SZÉP kártyaszámodra és a születési dátumodra lesz szükséged, továbbá egy e-mail címre. A későbbiekben az e-mail címeddel és az OTP SZÉP kártya Portálon használt jelszóval használhatod a mobilalkalmazást és a Portált egyaránt, sőt, a mobilon az adatok megadása helyett a belépéskor használhatsz ujjlenyomatot vagy arcfelismerést is.

  Ha OTP Nyugdíjpénztári vagy OTP Egészségpénztári ügyfélként már regisztráltál a Portálon, akkor csak egy másik e-mail címmel tudsz regisztrálni a SZÉP-kártya szerződéskötéshez.

  Ha a mobilalkalmazásban regisztrálsz, nem pedig a Portálon, akkor az ott megadott e-mail címmel és jelszóval a Portálra is beléphetsz a továbbiakban.

  A Portálon az alábbi szolgáltatásokat tudod elintézni kártyabirtokosként:

  • regisztrálhatod a kártyádat és a regisztrációt követő bejelentkezés után a kártyád elvesztése esetén pótkártyát igényelhetsz, lehetőséged van az OTP SZÉP kártyával történő előleg fizetésére és lekérdezheted a kártyád egyenlegét és forgalmát,
  • az elfogadóhely-keresőben kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelő szálláshelyet, vendéglátót és egyéb szolgáltatást.

  A kártyádat a bejelentkezést követően a Portál Kártyakezelés/Kártyaaktiválás menüpontjában aktiválhatod. De aktiválhatod a kártyádat a SZÉP vonalon is, a 06 1 3666 222 telefonszám 3-as menüpontjában. A kártya aktiválásához szükség van a kártya számának utolsó 10 számjegyére és a TeleKódra. A TeleKód alapesetben a kártya utolsó 3 számjegye, amit célszerű megváltoztatnod a 2-es menüpontban.

  Nő aktiválja az OTP SZÉP kártyáját telefonon

  Az OTP gondolt a társkártyaigénylőkre is

  A társkártyabirtokosok is regisztrálhatnak a portálon. Egy tárkártyabirtokos a regisztrációt követően, bejelentkezés után lekérdezheti az egyenlegét és a saját tranzakcióit, megtekintheti az adatait, kifizetheti a foglalóját, előlegét, továbbá módosíthatja az e-mail címét és a jelszavát.

  Az igényelhető társkártyák száma nincs korlátozva, de csak a következő rokonsági fokkal rendelkező személy kaphat társkártyát: házastárs, bejegyzett élettárs, egyenes ági rokon, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, valamint testvér; továbbá élettárs.

  A főkártya-birtokos nem tudja limitálni a társkártya birtokosa által felhasználható összeget. A társkártya birtokosa pontosan akkora egyenlegkeretet használhat fel, amekkora a főkártya-birtokos rendelkezésére áll.

  Az OTP SZÉP kártyás mobilalkalmazás beállítása egyszerű

  A mobilalkalmazás Android és iOS mobil operációs rendszert futtató okostelefonokon érhető el. A mobilalkalmazással az egyenleg és forgalmi (tranzakciós) adatok lekérdezése mellett a közeli elfogadóhelyekről is tájékozódhatsz a térképes keresővel. Az alkalmazással előleget is utalhatsz.

  Az OTP SZÉP kártya mobilalkalmazást az alábbi linkekről töltheted le: Android, iOS. Az alkalmazás kizárólag az OTP SZÉP kártyabirtokosok számára használható.

  Az alkalmazás legelső használatakor regisztrálni kell. De ha már van OTP SZÉP Portál regisztrációd, akkor az alkalmazás letöltése után nem kell regisztrálnod, beléphetsz az ott megadott adatokkal.

  Az OTP SZÉP kártya mobilalkalmazás letöltése és használata egyaránt díjmentes.

  Elfelejtett jelszó esetében az applikációban található Elfelejtett jelszó funkciót lehet használni belépés nélkül. A regisztrált e-mail címre kapott automatikus e-mailben benne lesz minden instrukció, ami az új jelszó létrehozásához szükséges. Az e-mailben kapott ideiglenes jelszót a Portál felületén kell beírni, majd ugyanott rögtön meg is kell azt változtatni. Végül újra meg kell nyitni az OTP SZÉP kártya applikációt, és be kell írni a Portálon megadott új jelszót.

  Ha az e-mail címedhez már nem férsz hozzá, akkor lehetőséged van új regisztrációt indítani a régi helyett az Új regisztráció gomb megnyomásával.

  Új TeleKódot a 06 1 3666 222 szám 4-es menüpontjában, ügyintézőtől lehet kérni. A beazonosításához készítsd elő az OTP SZÉP kártyádat, a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat, valamint adóazonosítódat. Telekódod visszaállításáról értesítést küldenek a te számodra.

  Így kérdezheted le az OTP SZÉP kártyád egyenlegét

  Az OTP SZÉP kártyád egyenlegét ezen a weboldalon tudod lekérdezni. Itt meg kell adnod a teljes kártyaszámot és a Telekódodat.

  Az egyenleget lekérdezheted még:

  • az OTP SZÉP mobil alkalmazásban,
  • az OTP SZÉP-kártya Ügyfélportálon és – ha OTP Bank-os is vagy, akkor -
  • az OTPdirekten keresztül is.

  Az egyenleg lekérdezhető a társkártyabirtokosok által is, ha van érvényes társkártyás regisztrációja.

  Férfi terminálon OTP SZÉP kártyával fizet

  Így fizethetsz az OTP SZÉP kártyával

  Az OTP SZÉP kártyát kizárólag magyarországi elfogadóhelyeken használhatod fizetésre, ott, ahol az OTP SZÉP kártyát elfogadó logó ki van ragasztva. Ezeket a helyeket az OTP SZÉP kártya honlapján az elfogadóhelyi keresőben is le tudod szűrni.

  A kiválasztott elfogadóhelyen az alábbi négy elfogadási mód mellett lehetőség van előlegfizetésre is:

  • az OTP SZÉP kártya a bankkártyához hasonlóan lehúzható POS terminálon
  • fizethetsz vele weboldalon is
  • a kereskedő elfogadhatja a kártyádat az OTP Portálok oldalon keresztül (a kártyád adatait neki kell megadnia, a kinyomtatott bizonylatot pedig neked kell aláírnod)
  • a telefonos elfogadási lehetőséget elsősorban azokon a szálláshelyeken, szolgáltatóknál használhatod, amelyeknél nincs POS-terminál vagy webshop, sőt, akár internet sincs, vagy az nem folyamatos. Ilyenkor a fizetés a telefonos ügyfélszolgálat közreműködésével történik, melynek keretében a kártyabirtokost is beazonosítja az ügyintéző néhány személyes, a kártyán nem szereplő adatára vonatkozó kérdés feltevésével.

  Szállásfoglaláskor így működik az előlegfizetés OTP SZÉP kártyáról

  A már említett előlegfizetést a szálláshely és szabadidős szolgáltatások foglalása céljából fejlesztették ki. Az előleg összegét közvetlenül az OTP SZÉP kártyáddal tudod kiegyenlíteni az OTP Portálok honlapon (Ügyintézés/Előleg fizetése menüpont), nem szükséges készpénzt vagy másik fizetőeszközt használnod. Az előlegfizetés nem jelenti a szolgáltatás automatikus lefoglalását.

  Az applikáció minden esetben jelzi, hogy az előlegfizetés indítása sikeres, vagy sikertelen volt. Az előleg összegét az előlegfizetést követő első munkanapon fogják utalni a kereskedő bankszámlájára.

  A sikeres előlegfizetés végén az applikációban egy gombnyomással (Visszaigazolás küldése gomb) kérhető, hogy a kibocsátó küldjön e-mailben visszaigazolást az elfogadóhelynek, és másolatban a kártyabirtokosnak az előlegfizetésről.

  Az igazolás utólag, PDF-ben is kérhető a Portálról. A bizonylatot a Portál SZÉP-kártya, Magánszemély felületén, a Riportok és letöltések menüpontjában az Internetes tranzakciók funkció alatt találod.

  A foglalást mindig le kell egyeztetned a szolgáltatóval az előleg fizetése előtt.

  7 dolog, amit érdemes még tudnod az OTP SZÉP kártya használatáról

  1. Az OTP SZÉP kártyához nem tartozik PIN kód. Helyette a kártyát alá kell írnod a kártya hátoldalán a megfelelő helyen és helyszíni fizetés esetén ez hitelesít téged. A szolgáltató összehasonlítja a kártyán szereplő aláírást a bizonylaton szereplő aláírással, valamint kérheti a személyazonosságod igazolását. A hátoldali aláírásod nélkül az OTP SZÉP kártya érvénytelen.
  2. Akár egyetlen elfogadóhelyen elköltheted a teljes éves keretedet is.
  3. A kártya használata teljesen ingyenes a számodra, tehát nem kell fizetned a használatáért.
  4. Az egész családod üdülése is fizethető az OTP SZÉP kártyáddal, ha te is jelen vagy. Mivel a kártya névre szóló, ezért csak te fizethetsz vele. A közeli hozzátartozók csak úgy használhatják az egyenlegedet fizetésre, ha társkártyát igényelnek.
  5. Az OTP SZÉP kártya mellett készpénzzel is fizethetsz, csak a szolgáltatónak jelezd előre, hogy mennyit szeretnél a kártyáról fizetni és mennyit készpénzben.
  6. A SZÉP kártyán negatív egyenleg, előlegezés, hitelezés nem lehetséges.
  7. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása szerint az idegenforgalmi adó nem fizethető ki SZÉP kártyával, hanem azt a vásárlónak külön kell rendeznie.
  CSaládi nyaralás amit az OTP SZÉP kártyával fizetnek ki

  Az OTP SZÉP kártyával fizethető szolgáltatások köre

  A SZÉP kártyával fizethető szolgáltatások köre az alábbi:

  Szálláshelyek

  • szálláshely-szolgáltatás
  • belföldi utazásszervezés (előre összeállított belföldi utazási csomagok értékesítése)
  • a szálláshelyen igénybe vehető, és a szálláshelyen, a szálláshely-szolgáltatással együttesen fizethető bármely szolgáltatásra
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatások közül gyógyfürdőkre
  • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből strandszolgáltatásra

  Vendéglátás

  • étkezés (éttermi vagy mozgó vendéglátás formájában)
  • egyéb vendéglátás, közétkeztetés
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatások közül gyógyfürdők
  • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből strandszolgáltatás
  • belföldi szálláshely-szolgáltatás

  Szabadidő

  • egyéb humán-egészségügyi ellátásból a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás
  • előadó-művészet
  • múzeumi tevékenység
  • növény-, állatkert és természetvédelmi terület látogatása
  • vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység
  • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajókikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás
  • testedzési szolgáltatás
  • egyéb sporttevékenységből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége, sporthorgászat és a sportesemények rendezése, szervezése, promóciója tevékenységből a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja
  • belvízi személyszállítás
  • egyéb foglalásból az idegenvezetés
  • sportlétesítmény működtetéséből a sportpályák bérlése, uszodabelépő és bérlet értékesítése
  • sportegyesületi tevékenység
  • sport, szabadidős képzés
  • szabadidős, sporteszköz kölcsönzése
  • keskenynyomközű vasúton történő személyszállítás
  • belföldi szálláshely-szolgáltatás

  A szálláshely-szolgáltatás, a gyógyfürdő- és strandbelépő a kártya mindhárom alszámlájáról fizethető.

  A SZÉP kártya egyenlege rengeteg népszerű egészségügyi célra is fordítható. Az Egyéb humán-egészségügyi ellátásba (TEAOR jegyzék 86.90) beletartozik a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli humánegészségügyi ellátása az ápolói, szülésznői, a fizioterápiás és természetgyógyászati tevékenység, a látásvizsgálat (optometria), a hidroterápia, az orvosi gyógymasszázs, a munkaterápia, a beszédterápia, a csontkovácsolás, a homeopátia, a hátgerincmasszázs, az akupunktúra stb. területén. Ezen kívül beletartoznak:

  • a fogászati szakdolgozók, mint pl. a fogászati terapeuták, az iskolafogászati nővérek és a szájhigiénikusok tevékenysége, akik a fogorvostól külön, de időszakos felügyelete alatt dolgoznak (dentálhigiénia)
  • olyan orvosi laboratóriumok tevékenysége, mint radiológiai és más képalkotó diagnosztikai központok, orvosi diagnosztikai vér-, vizeletvizsgálati laboratóriumok, vérellátó központok, sejtbankok (spermabankok), szövetbankok stb. tevékenysége
  • a betegek mentőszolgálattal szállítása bármilyen szállítási módon, beleértve a légi szállítást is; ezt a szolgáltatást általában sürgősség esetén biztosítják
  • az egészségügyi szakdolgozók által járóbeteg ellátásban gazdálkodó szervezet keretében végzett közreműködői, személyes közreműködői tevékenység
  • a pathológiák, genetikai laboratóriumok, mikrobiológiai laboratóriumok

  Ezek a tevékenységek végezhetőek egészségügyi intézményben, gazdasági társaságokhoz, iskolákhoz, idősek otthonaihoz, érdekvédelmi és önsegélyző szervezetekhez tartozó rendelőkben, valamint a kórházakon kívül bentlakásos egészségügyi intézményekben csakúgy, mint magán rendelőben, a betegek otthonában vagy bárhol.

  Itt találhatod meg, hol használhatod az OTP SZÉP kártyádat

  Az OTP SZÉP kártya használatához az egyik legfontosabb funkció az, hogy megtaláld, hol fogadják el fizetésre az OTP SZÉP kártyádat. Az OTP ehhez egy elfogadóhelyi keresőt fejlesztett ki, melyet itt érsz el.

  Itt a keresőmezőben szűrhetsz településre, illetve profilra is a részletes keresőben, Szálláshely, Vendéglátás és Szabadidő csoportosításban.

  A szálláshely profilban bármilyen típusú szálláshelyen, gyógyfürdőkben és strandokon, valamint utazásszervezőknél és utazásközvetítőknél lehet fizetni.

  A vendéglátás profilt éttermekben és menzákon fogadják el.

  A szabadidő profil részletesebben az alábbi típusú elfogadóhelyekre szűrhető: Fürdő, Strand, Uszoda, Masszázs, Fesztivál, Színház, Múzeum, Kerékpár, Fitnesz, Tenisz, Kalandpark, Állatkert.

  Lány OTP SZÉP kártyával a kezében megy szabadidős tevékenységre

  A térképen egy településre közelítve is megjelennek az elfogadóhelyek. A keresési találatra, vagy a térképen egy elfogadóhelyre kattintva megjelennek az elfogadóhely adatai: címe, elfogadott számla/számlák, elérhetőségei (a telefonszám rögtön hívható az appból).

  A térképes keresőben az útvonalterv gombra kattintva a Google Maps megnyílik és átirányít az aktuális pozíciódból az elfogadóhelyre. Ehhez szükséges a helymeghatározás bekapcsolása a telefonodon.

  Az OTP SZÉP kártyát több mint 52 000 helyen használhatod Magyarországon.

  Az OTP SZÉP Kártyát nem tudod viszont használni olyan SZÉP Kártya elfogadóhelyen, ahol nem szolgáltat az OTP Bank. Így az MBH Bank-os vagy K&H Bank-os SZÉP Kártya elfogadóhelyeken nem fogod tudni használni a kártyát.

  Itt tiltsd le az OTP SZÉP kártyádat, ha elvesztetted

  Ezen az oldalon tudod letiltani az OTP SZÉP kártyádat, ha elvesztetted.

  A kártya letiltása belépés nélkül is lehetséges, a születési dátumod és a kártyaszám utolsó 8 számjegyének megadásával.

  Az elveszett vagy ellopott kártyát a SZÉP vonalon 06 1 3666 222 kell letiltani, majd pótkártyát kell igényelni, hogy a kártya egyenlege továbbra is felhasználható legyen. A főkártya és a társkártya is letiltható.

  Pótkártya aktiválását követően a portálra történő bejelentkezéskor a kártya státusza továbbra is inaktív. A helyes kártyastátusz a pótkártya aktiválását követő 48 óra elteltével jelenik meg.

  OTP SZÉP kártya lejárata

  Az OTP SZÉP kártya 5 év után lejár. A kártyával a kártyákon feltüntetett érvényességi hónap utolsó napjáig lehet fizetni.

  Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. lejáratkor a kártyabirtokosnak automatikusan új kártyát gyárt, ha a kártyához tartozó három fizetési számla bármelyikére érkezett a lejárat időpontját megelőző 24 hónapon belül jóváírás.

  Ha neked automatikusan nem készül új kártya, nyomtatványon keresztül leadott cserekártya-igénylést kell benyújtani legkorábban a lejáró, vagy már lejárt kártya érvényességi idejét megelőző hónap első napjától. Regisztrált OTP SZÉP kártyabirtokosként a Portálon is elindíthatod az igénylést.

  A lejáró kártyát a mágnescsík szétvágásával, vagy átlyukasztásával kell érvényteleníteni.

  Bizonyos kártyabirtokosi ügyintézésre (szerződéskötés, kártyaigénylés, adatmódosítás) az OTP bankfiókok bármelyikében is lehetőséged van.

  Összefoglalva

  Az OTP SZÉP kártya egy állami találmány és arra való, hogy a munkáltatótól származó, kedvezőbben adózó (cserébe csak célzottan elkölthető) jövedelmed elköltsd vele. Csak vásárolni tudsz vele, kizárólag belföldön és belföldön is csak azokon az elfogadóhelyeken, ahol külön jelölik, hogy elfogadják azt. Az elfogadásra külön matrica figyelmeztet az üzletek bejáratán és a pénztárnál.

  Célszerű letölteni az OTP SZÉP kártya mobilalkalmazást, mert ezzel gyorsan és egyszerűen megtudhatod az egyenlegedet. Ráadásul a közeli elfogadóhelyekről is tájékozódhatsz a térképes keresőjével. Sőt, az alkalmazással még előleget is utalhatsz.

  Sokáig ne várj a SZÉP kártyán lévő pénzed elköltésével, mert egy idő után visszautalják a munkáltatódnak a megmaradt egyenleget, ha nem költöd el.

  A 2020-ig működő Erzsébet kártya egyenlegét is a SZÉP kártyához hasonlóan több mindenre el lehetett költeni, de ez a program már évek óta nem működik.

  Maradtak kérdéseid?

  • Használhatom az OTP SZÉP kártyát úgy, mint a bankkártyámat, ahol egyébként elfogadják?

   Az OTP SZÉP kártyára csak munkáltatók fizethetnek be, de technikailag lehetőség van arra, hogy te is befizess, ha ismered a számlaszámot.

   Ezzel magad is használhatod bankkártyaként, de nem sok értelme van, miután erről csak célzottan költhetsz és csak vásárlás lehetséges vele, átutalás vagy készpénzfelvétel nem. Azt pedig minek tennéd, ha arra ott a bankkártyád és azzal is ingyenes a vásárlás?

  • Ha munkáltatót váltok, az új munkáltatóm ugyanarra a SZÉP kártyára utalhatja az összeget?

   Igen. Munkahelyváltáskor nem szükséges új szerződést kötni.
  • Korlátozhatom-e a társkártyabirtokost azzal, hogy csak egy bizonyos profilra költhessen, a többire nem?

   Nem. A társkártyabirtokos ugyanolyan költési jogot kap, mint a főkártyádé, nem korlátozható semmiben. Ezért alapos döntést hozz a társkártya igényléskor, amit később sem bánsz meg.
  • Kötelező OTP bankszámlát is nyitnom a SZÉP kártya mellé?

   Nem. Viszont annyiból érdemes az OTP-nél bankolnod is, hogy akkor minden pénzügyedet egy helyen intézheted.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.