Kényszerhitel

A kényszerhitel az az összeg, amelyet a bank úgy terhel be a bankszámládon, hogy nincs rajta fedezet annak kifizetésére. Az nem kényszerhitel, ha van hitelkereted és azt terheli meg a bank. De az már kényszerhitel, ha a hitelkereted szélét elérted és azt túllépted.

Kényszerhitelt okozhat banki díj, költség vagy jutalék, ha arra már nincs fedezet a bankszámládon. De ilyen lehet hatósági inkasszó is, szintén akkor, ha nincs a számládon fedezet rá. Ritka esetben, ha az elfogadóhely nincs összekötve a bankkal elektronikusan és a bankkártya elfogadása papíron történik, olyan is előfordulhat, hogy egy ilyen terhelés mélyebbre viszi a számlaegyenlegedet, mint a rajta lévő pénz összege, vagy a hitelkereted alja.

A kényszerhitelt a bank ugyanúgy jogosult behajtani rajtad, mint bármilyen más tartozást. Addig, amíg a kényszerhitel fennáll, nem tudod megszüntetni sem a bankszámládat és az akár végrehajthatóvá is válik.

Bármilyen befizetés, vagy egyéb jóváírás a bankszámlára ilyenkor először a kényszerhitelt szünteti meg.

A kényszerhitelre a bank nagyon magas napi kamatozást számít fel, nem ritka az évi 40 százalék körüli kényszerhitelkamat. Ne feledd, hogy kényszerhiteled akkor is kialakulhat, ha nincs hitelkereted a banknál.

ECO számla
 • Ingyenes bankkártya éves díj az első évben
 • Bárhonnan online, egy szelfi segítségével
 • Akár 0 Ft számlavezetési díj
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Revolut bankszámla vállalkozóknak
  Bankszámla

  Revolut Business: már a céges deviza átváltásokon és külföldi utalásokon is spórolhatsz

  A Revolut az üzleti bankszámlák helyett is kínál már alternatívát, igazodva vállalkozásod igényeihez. Ha gyakran utalsz más országokba, többféle devizában tartanál pénzt vagy egyszerűen egy mobilról könnyen kezelhető ingyenes céges számlát szeretnél, akkor a Revolut Business jó választás lehet. De megfelelhet egy második céges számlának is. Megmutatjuk, hogy kinek érdemes ilyen számlát nyitnia és azt is, hogy milyen gondjaid lehetnek vele.

  frissítve: 2024. március 5.
 • Telefonszámra vagy e-mail címre utalnál pénzt? Megmutatjuk, hogyan segít a másodlagos azonosító!
  Bankszámla

  Telefonszámra vagy e-mail címre utalnál pénzt? Megmutatjuk, hogyan segít a másodlagos azonosító!

  2020. március 2-án elindult az azonnali fizetési rendszer, vagyis bármely magyarországi banknál is vagy, ha az utalásod megfelel a kritériumoknak (20 millió forintnál alacsonyabb összeget küldesz, illetve nem rendszeres, havonta, hetente ismétlődő utalásról van szó), akkor az pár másodpercen belül a címzetthez kerül. Ha te sem szoktad megjegyezni a bankszámlaszámokat, akkor jó hír, hogy most már e-mail cím vagy akár telefonszámra is utalhatsz. Megmutatjuk hogyan!

  frissítve: 2024. március 30.
 • Prémium dombornyomott bankkártyák
  Bankszámla

  Ismerd meg a prémium bankkártyák titkait!

  A prémium bankkártyák a bankok kiemelkedő ajánlatai, melyek különleges előnyöket és exkluzív szolgáltatásokat kínálnak. Ezek a kártyák általában nem csupán fizetési eszközként szolgálnak, hanem egyfajta életstílus-szimbólummá is váltak, amelyek mögött kényelem és számos prémium szolgáltatás áll, megnyitva a kapukat a luxus életmód felé. A prémium bankkártyákhoz azonban sokszor egyáltalán nem kell sok pénzed legyen, így a kiválasztásukkor számíthatnak az éves díj és a cserébe kínált előnyök és szolgáltatások is. Megmutatjuk, hogy most milyen prémium kártyák közül választhatsz.

  frissítve: 2024. január 29.