Fundamenta Lakáskassza 2024

A Fundamenta Lakáskassza egy időben egyedüliként kínált lakástakarékpénztári megtakarítási lehetőséget. Megmutatjuk, hogy milyen ajánlataik vannak.

2018 előtt négy lakástakarékpénztár működött az országban. 2018-ban aztán megszűnt a lakáskassza szerződésekhez kapcsolódó állami támogatás, amely nélkül a lakáscélra gyűjtők már nem találták olyan vonzónak ezt a terméket. A Fundamentánál azonban továbbra is volt lehetőség új szerződések kötésére. Lássuk, hogy milyen konstrukciókat kínál a Fundamenta!

Fundamenta az ügyfelek szolgálatában

A lakástakarékpénztár 2018 előtt népszerű megtakarítási forma volt. Sokan két, vagy akár három lakáskassza szerződéssel is takarékoskodtak, mielőtt lakást vásároltak, vagy nagyobb felújításba fogtak volna. Többen pedig a gyermekeiket indították el a felnőtt életbe azzal, hogy lakáspénztári megtakarítást gyűjtöttek össze neki.

A lakáskasszák népszerűségében nem csekély szerepe volt a hozzá kapcsolódó állami támogatásnak, amellyel kedvező hozamot lehetett elérni ezeken a megtakarításokon. A sikerszériának azonban egy csapásra vége szakadt, amikor a támogatás megszűnt.

Innentől kezdve már nem igazán érte meg lakástakarékpénztári számlát nyitni, ezért a lakáskasszák választás előtt álltak. Többen felfüggesztették a tevékenységüket. Az OTP és az Erste megmaradt ugyan, és a meglévő szerződéseket kezelte, de újakat nem lehetett kötni náluk.

A Fundamenta más irányt választott. Nem szüntette be a tevékenységét soha, így egy darabig ő volt a piacon az egyetlen lakástakarékpénztár. Az ajánlatain változtatott annak érdekében, hogy állami támogatás nélkül is versenyképes alternatívát kínáljon a lakáskasszában takarékoskodóknak.

Ennek a nőnek nagyon sok pénze gyűlt össze lakástakarékban

Mire jó a lakástakarékpénztár?

A lakáskassza egy célhoz kötött megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy az összegyűjtött pénzt lakáscélra használhatod fel, például lakásvásárlásra, építésre, felújításra vagy bővítésre.

Előnye, hogy már kis összeggel is elkezdhetsz takarékoskodni. Nem kell tehát egy nagyobb kezdőtőke, amit befektetsz. Viszont a választásod szerint a Fundamentánál akár havi 100 000 forintot is befizethetsz, ami a lakáskasszák között is magasnak számít.

A megtakarításodra kamatot és kamatbónuszt kapsz. A lakástakarékhoz kapcsolódó hozam kamatadómentes, és szocho nem terheli. A lakáskasszában tartott pénzed az OBA védi, így ugyanolyan biztonságban van, mint egy bankban.

A megtakarítási időszak végén igényelheted a Fundamenta lakáshitelét, de nem muszáj ezt választanod. A megtakarítás és a hitel együtt a szerződéses összeg.

A hitel kondícióit már a megtakarítás elindításakor ismerni fogod, de előfordulhat, hogy amikor lejár a megtakarítási időszak, akkor ennél kedvezőbb lakáshitel is lesz a piacon, vagy elérhető lesz olyan kamattámogatott hitel, amelyet igényelhetsz. Ebben az esetben nem muszáj felvenned a lakástakarék által kínált hitelt, illetve takarékoskodhatsz hitel nélkül is.

A megtakarításod, illetve a hozzá tartozó hitelt hitelkiváltásra is használhatod.

A lakástakarékpénztárban gyűjtött összeget átruházhatod egy közeli hozzátartozódra, így takarékoskodhatsz a gyermekeid, szüleid, unokáid, nagyszüleid vagy testvéreid számára is.

Most pedig lássuk, hogy milyen konstrukciókat kínál a Fundamenta!

A Fundamenta Lakáskassza ajánlatai

A Fundamenta jelenleg három konstrukciót kínál:

 1. Otthontervező Lakásszámla
 2. Gyarapodó Lakásszámla és
 3. Gyerek Lakásszámla

A Fundamenta a kamatbónuszokat évente egyszer írja jóvá a számládon.

Ha a megtakarítási időszak végén úgy döntesz, hogy mégsem használod még fel a pénzedet, akkor a szerződést meghosszabbítva a megtakarításod továbbra is a Fundamentánál tarthatod és, tovább gyarapíthatod. Van egy Ráadás Bónusz 30 nevű akciójuk, amelynek keretében minden évben 30 százalék kamatbónuszt kapsz, de legfeljebb 72 000 forintot.

Ennél a hosszabbításnál új számlanyitási díj van, és a feltétele, hogy legalább még 24 hónappal és 1 millió forinttal növeld a szerződéses összeget.

Némi számolás, és már tudod is, hogy milyen lakáskassza jó neked

Otthontervező Lakásszámla

Ez a konstrukció akkor lehet jó, ha a lakáscélodhoz megtakarítást és hitelfelvételt is tervezel, tehát akkor, ha úgy számolsz, hogy előreláthatóan hitelre is szükséged lesz majd.

A megtakarítási összeg magas, akár havi 100 000 forint is lehet. A kamatbónusz évente egyszeri 5 százalék, a betéti kamat 0,1 százalék. A szerződéses összeg legfeljebb 40 millió forint lehet, ez tehát a megtakarításod a hitellel együtt.

Az EBKM megtakarítási időszaktól és befizetett összegtől függően 0,32 és 1,07 százalék között van kamatbónusszal együtt.

A lakáshitel kamata 3,9 és 4,9 százalék között van.

Négy megtakarítási idő közül választhatsz:

 • 5 év
 • 8 év és 6 hónap
 • 10 év és 7 hónap és
 • 13 év és 5 hónap.

Ha havonta 20 000 forintot teszel félre, akkor a legrövidebb futamidővel 1 220 631 forint lesz a saját megtakarításod, a hitellel együtt 2 500 000 forint. A hitel THM-je 6,11 százalék.

Ha viszont havonta 100 000 forintot fizetsz be a lakásszámládra, és ehhez a leghosszabb futamidőt választod, akkor a szerződéses összeg 40 millió forint, amiből a saját megtakarításod 16 803 242 forint. A hitel – mint minden konstrukciónál, itt is fix kamatozású, a THM 5,07 százalék.

A számlanyitás díja a szerződéses összeg 1 százaléka, a számlavezetési díj 168 forint.

A konstrukció érdekessége, hogy a hitelt akkor is igényelheted, ha még nem telt le a megtakarítási időszak. Ebben az esetben magasabb THM-mel kell számolnod. Ha 40 millió forintnál magasabb összeget szeretnél, akkor érdemes több lakásszámlát is nyitnod.

Gyarapodó Lakásszámla

Ez a konstrukció akkor lehet jó, ha valószínű, hogy hosszú időn keresztül tudsz majd megtakarítani. A kamatbónusz 5 százalékról indul, és minden évben 2,5 százalékkal nő. A kamatbónusz tehát progresszív, azaz fokozatosan nő. A futamidőtől függően 12,5-40 százalékra is emelkedhet.

A megtakarítás havonta 10 000 és 100 000 forint között lehet, a szerződéses összeg pedig akár 50 millió forint is lehet, futamidőtől függően.

A pénzedre 0,1 százalék betéti kamatot kapsz, az EBKM kamatbónusszal együtt legfeljebb 3,43 százalék lehet.

A megtakarítás lejártakor kínált lakáshitel kamata 6,9 százalék, a THM 8,42 százalék.

A lehetséges futamidők:

 • 46 hónap
 • 78 hónap
 • 118 hónap
 • 148 hónap
 • 178 hónap

Havi 20 000 forintos megtakarítással a legrövidebb futamidő mellett a megtakarításod hitellel együtt (tehát a szerződéses összeg) 1 720 000 forint lehet. Itt az EBKM 3,91 százalék, a hitel THM-je 7,21 százalék.

Havi 100 000 forintos takarékoskodás mellett a leghosszabb, 178 hónapos futamidő végére a hitellel együtt 39 800 000 forint összeggel gazdálkodhatsz. A betét EBKM-je itt 3,43 százalék, a hitel THM-je 5,67 százalék.

A lakástakarékpénztári megtakarításából vett lakást ez a pár

Gyerek Lakásszámla

Ez a konstrukció egy kakukktojás a lakáskasszák között, mert itt nem a saját, hanem a gyermeked lakáscéljára gyűjthetsz. Itt már elérheted az egyszeri 30 százalékos kamatbónuszt is.

A futamidő 16 év 7 hónap, és havonta 20 000 és 100 000 forint közötti összeget helyezhetsz el a számlán. Érdemes tehát minél korábban elkezdeni a takarékoskodást, ha szeretnéd, hogy a gyermeked nagykorúvá válása után minél hamarabb hozzájuthasson a pénzhez.

Itt is 1 százalékos betéti kamatot kapsz, így a kamatbónusszal együtt 2,64-2,73 százalékos lehet az EBKM.

20 000 forint megtakarítás esetén a szerződéses összeg 10 millió forint lesz, amiben a saját megtakarításod 5 207 388 forint, a többi a lakáshitel, amelyet 5,86 százalékos THM mellett kapsz.

100 000 forint esetén akár 50 millió forint felett is rendelkezhet a gyermeked, ebből a saját megtakarításod 26 039 950 forint. A hitel THM-je 5,68 százalék.

Lakáshitelek a Fundamentánál

A Fundamenta három lakáshitel konstrukciót kínál, mindegyiket a futamidő végéig fix törlesztőrészlet mellett:

 • Megvalósító lakáshitel
 • Továbblépő lakáshitel
 • Célbaérő lakáshitel

A Megvalósító lakáshitel akkor hasznos, ha már most, a megtakarítási időszak elején szeretnéd megvalósítani a lakáscéljaidat. Ez szintén egy megtakarításból és hitelből álló konstrukció, de a lakáshitel összege az induláskor a megtakarítási összeget is tartalmazza.

A Továbblépő lakáshitel esetében szintén nem feltétlenül kell megvárnod a megtakarítási időszak végét ahhoz, hogy felhasználd a szerződéses összeget. Ha már két éve a Fundamenta ügyfele vagy, és lakásszámlán takarékoskodsz, akkor igényelheted ezt a hitelt.

A Célbaérő lakáshitel pedig akkor előnyös, ha megvárnád a megtakarítási időszak végét, és csak utána van szükséged a hitelre. A kamata ennek a hitelnek a legkedvezőbb.

A Fundamentánál tehát több megtakarítási konstrukció is a rendelkezésedre áll, és a magas lehetséges összeg miatt nem feltétlenül kell egyszerre több szerződést is vinned.

Ha hamarabb szükséged van a pénzre, akkor lehetőséged van arra, hogy a megtakarítási időszak vége előtt is hozzájuss, ha pedig tovább takarékoskodnál, arra is van mód. A megtakarításod mellé az előbbi esetben áthidaló hitelt is igényelhetsz.

Maradtak kérdéseid?

 • Mekkora a legnagyobb összeg, amit befizethetek a Fundamenta lakáskasszába?

  A Fundamentánál havonta magas összeget, akár 100 000 forintot is befizethetsz. Így nem feltétlenül kell több számlát nyitnod, ha nagyobb összeggel takarékoskodnál.
 • A Fundamentánál is elérhető 30 százalékos kamatbónusz?

  Igen, a Gyarapodó lakásszámla nevű konstrukcióban akár 40 százalékos kamatbónuszt is el lehet érni, futamidőtől és befizetett összegtől függően.
 • Lakáshitelt is igényelhetek a Fundamentánál?

  Igen, a Fundamenta három lakáshitel konstrukciót is kínál, ezek közül van olyan, amit már a megtakarítási időszak alatt igényelhetsz.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.