Az ingatlaneladás nem egyszerű feladat, főleg, ha piaci áron felüli árat szeretnél kapni a lakásodért. Az ember legtöbbször azt se tudja, hol kezdje, mire figyeljen, mely részletek fontosak. Egy jó ingatlanhirdetésnek fontos része a megfelelő fényképek készítése is, ezzel kapcsolatban pedig rengeteg kérdése merül fel. Milyen megvilágításban csináljam, mi legyen a képen, mégis hányat töltsek fel és pontosan miről? Mindebben segítségedre lesznek az alább összegyűjtött tanácsok.

Miért fontosak a képek?

Emlékszel rá, amikor legutóbb nyaralást foglaltál, kocsit vettél vagy esetleg az első lakásodat?

Neked fontos volt, hogy jó minőségű, ízléses képek legyenek, amin a legjobb színben tűnik fel, amit keresel, és azt érzed, hogy ez neked kell?

Nos az a vevő, aki lakást keres és a te hirdetésedet fogja megnézni, ugyanígy érez. Szeretné, ha elkápráztatnák, és élmény lenne számára már az ingatlankeresés is. Mivel szinte minden lakásvásárló az interneten keres először lakást, úgy tudod a legtöbb potenciális vevő figyelmét felhívni, ha minél többen megnézik a hirdetésedet. Így többen fognak felhívni és többen is fogják megnézni a lakásodat.

Te például megnéznéd az ehhez a lakáshoz tartozó többi képet? A legtöbben igen. Ilyen hatása van egy jó képnek.

Napos nappali ízlésesen berendezve

Amerikában, ahol az ingatlanpiac sokkal előrébb jár, mindig gyönyörű képeket töltenek fel. Ezen a linken persze nagyon drága ingatlanokat találsz (érdemes a képek miatt megnézni), míg idehaza sajnos gyakran több százmilliós ingatlanokat is elég semmitmondó fényképekkel raknak ki.

Jobb esélyeid lesznek, hogy válogass a vevők között, megtaláljon az az érdeklődő, aki beleszeret a lakásodba és akár pár százalékkal többet fizessen érte, mint bárki más. Egy átlagos 40 milliós lakásnál 2–3 százalékkal magasabb vételár (vagy kevesebb alkudozás) 1 000 000 forint pluszt jelent neked, szerintünk ennyiért megéri beletenni a munkát az eladásba.

Fontos a minőség

Egyszerűnek tűnhet, hogy kattintasz egy-két képet a lakásodról a mobiloddal, feltöltöd és kész is, mehet a hirdetés, azonban érdemes ennél több időt szánni erre. Nem kell díjnyertes képnek lennie, de mindenképpen nagyobb jelentősége van a képeid minőségének, mint gondolnád.

Fontos, hogy milyen színben tünteted fel a lakásodat. Lehet, a tied lenne a legmegfelelőbb választás egy vevőnek, de ha a képeid nem győzik meg, másé azonban igen, előfordulhat, hogy a tiédet meg sem nézi.

Az, hogy mennyi energiát fektetsz a lakásod fotóiba, a hozzáállásodat is tükrözi.

Ha nagyon összecsapott képeket látnak az érdeklődők, rögtön rólad és a lakás minőségéről is véleményt alkothatnak.

Másrészről, az első benyomás nagyon fontos. Az ember ösztönszerűen az esztétikát kedveli, rég bizonyított, hogy a szépséget nemcsak a magánéletünkben keressük, a legegyszerűbb döntéseinket is befolyásolja: hogy mit veszünk meg, kivel beszélünk szívesebben, melyik műsort választjuk és bizony, hogy mely lakás ragadja meg a figyelmünket.

Ezek alapján válassz profi fotóst

Dönthetsz úgy, hogy magad csinálod a képeidet – és a későbbiekben szó lesz ennek a kivitelezéséről is –, de számos előnye van a profi fotósnak is. Nyilvánvalóan számodra kevesebb munkát jelent. Nem kell kitanulnod a trükköket, meg tudja mondani, mit hogyan érdemes rendezni és jártas a fotók szerkesztésében is. Ráadásul mivel nem te vesződsz vele amíg belejössz, gyorsabb is.

Ha tehát a profi fotóst választod, a következő dolgokra figyelj.

Bemutatkozás

Mindig nézd meg, mennyi ideje van a szakmában, lehetőleg válassz gyakorlott fotóst, akinek kifejezetten ezen a téren van tapasztalata. Mindenkinek van „profi” fotós ismerőse, akinek valami nagy és drága gépe van, de inkább szakmai szemmel nézd, hiszen te fogsz kevesebbet kapni a lakásodért, ha nem tudod jól bemutatni.

Portfólió

A korábbi munkák megtekintésénél ne csak arra figyelj, hogy fotózott-e már ingatlant, arra is, hogy vajon a stílusa, korábbi gyakorlata megfelel-e majd a te lakásodnak.

Lehet valaki rendkívül jártas és tehetséges a kétemeletes villák szabad tereinek kidomborításában, de ha a te kis körúti lakásodat kell fotózza, nem feltétlenül tudja majd hasznosítani az ilyen jellegű tapasztalatait.

Eszközök

A minimális felszerelés egy ilyen jellegű fotózásnál egy DSLR kamera, nagy látószögű objektív és egy állvány, illetve a megfelelő megvilágításhoz szükséges eszközök.

Mobiltelefonnal ingatlan fényképezése

Megbízhatóság

Mindenképpen győződj meg róla, hogy nyugodt szívvel beengedheted az otthonodba. Ha ingatlanközvetítővel dolgozol együtt, kérj tőle ajánlást vagy kérdezz meg olyan ismerősöket, akik már igénybe vettek ilyen szolgáltatást és jó szívvel ajánlanák a fotóst.

Emellett az is célszerű, hogy legyen veled valaki a fotózás napján.

Amerikában így csinálják - Home staging

Ha a lakásod teljes felturbózását szeretnéd profikra bízni az eladás előtt, akkor a home staging tetszeni fog.

A segítségével megtudhatod mi az, ami maximálisan kihozható az otthonodból és egy rendrakás, takarítás, kis festés, dizájnolás, profi fotózás után rá sem ismersz majd a lakásodra. Nézd meg hogyan segíthet a home staging a lakásod eladásában.

10 tanács, hogy egyedül is jó képeket csinálhass

Ha úgy döntesz, hogy egyedül vágsz bele a fotózásba, érdemes néhány tanácsot betartani. Le kell szögeznünk, hogy a tapasztalt szem ki fogja szúrni a fotóidon, hogy nem profi csinálta, de ez nem feltétlenül baj.

Néhány vevőnek kifejezetten impozáns is lehet, és a lényeg még mindig az, hogy szép és reális képeid legyenek. Nem az a fontos, hogy az országban neked legyenek a legjobb fotóid – elég, ha a lakásodhoz hasonló ingatlanok közül a tieid a legjobbak.

1. Csinálj minél több képet

Minél többől válogatsz, annál jobb. Főleg ha most próbálkozol először a fotózással, kelleni fog egy kis idő mire belejössz. Az általános szabály 15–20 fotó feltöltése, ám ennél jóval többet érdemes készíteni, hogy mindenképp biztosra menj.

2. Figyelj, hogy a képeid realisztikusak legyenek

Persze, próbáld minél szebbnek, tágasabbnak mutatni a lakásod, de figyelj rá, hogy ne legyen megtévesztő. Ne számítsanak egy háromszor akkora nappalira, mint a tiéd, mert azzal nem a neked megfelelő vásárlókat fogod vonzani. Fontos látniuk, hogy helyezkednek el a szobák, milyen tárolóhelyek vannak és hova mennyi bútor férhet majd be.

3. Mellmagasságban tartsd a kamerát

Ez rendkívül fontos, hogy minél inkább odaképzelhessék magukat az érdeklődők, nagyjából abban a magasságban készíts képeket, ahogy ők is látnák a helyiséget.

4. Használj nagylátószögű objektívet

Ezt már korábban, a profi fotós eszközeinél is említettük. A megfelelő objektívvel a teljes szobát be tudod fotózni és még az arányokat sem fogja torzítani. Szükséged lesz állványra és egy olyan fényképezőgépre és objektívre, ami széles látószögű képeket is tud készíteni. Az is jó, ha olyan mobiltelefonod van, ami szép képeket csinál és van rajta széles látószögű lencse is, mint például az iPhone 11-en vagy az újabb modelleken.

5. Készíts fekvő képeket

A szobák méreteit sokkal jobban illusztrálja és könnyebb a teljes szobát belátni vele.

6. Legyen látható az elrendezés

Figyelj, hogy ne csupán a szobák szépségét mutasd be, hanem legyen látható valamennyire a lakás elrendezése is. Mindenképp legyen egyértelmű, melyik ajtó hova nyílik és a helyiségek hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Ebben segítségedre lehet, ha az ajtókat az összes képen nyitva hagyod.

Nagyszerű megoldás, ha a képeket olyan sorrendbe teszed, ahogy bejárnád a lakást. Ez nem csupán abban segít, hogy jobban megértsék az elrendezést, hanem egészen olyan érzést kelt, mintha a leendő vevő veled járná végig a szobákat.

Az ajtók nyitva vannak a hálószobára

7. Ne a nagy tárgyakon legyen a hangsúly

A vevő számára az az igazán érdekes, hogy hogyan fogja tudni belakni az adott teret. Ahhoz, hogy megfelelően érzékeltesd a méreteket és ne tűnjön túlzsúfoltnak egy-egy helyiség, a nagyobb bútorok mindig inkább a háttérben legyenek láthatók, így nem foglalnak majd túl sok helyet a képeiden.

8. Mindig figyelj a fényekre

A lakásvásárlásnál nagyon fontos szempont, hogy milyenek az ingatlan fényviszonyai. Éppen ezért érdemes akkor fotózni, mikor a természetes fények a legjobban megvilágítják lakásodat, délben a legideálisabb.

Ha maximalista vagy, akkor az a legjobb, ha szobánként kitapasztalod, mikor a legmegfelelőbb a fény, mikor süt oda leginkább a nap. Az aranyszabály, hogy beltéren ne használj mesterséges megvilágítást, hacsak nem rendkívül sötét a szoba.

9. Próbálj ki minél több pozíciót

Lehet, hogy elsőre megfelelő szemszöget találsz, de soha ne állj meg ennyinél. A lehető legtöbb szöget próbáld ki, készíts onnan képet és hasonlítsd össze ezeket. Akár kikérheted egy tapasztaltabb barát véleményét is.

10. Fordíts gondot az utómunkára

Nem véletlenül szokás azt mondani, hogy egy fotós kétszer dolgozik. A képek szerkesztése legalább akkora, ha nem nagyobb feladat. Ha te magad bevállalod, készülj fel rá, hogy lesz egy kis idő, mire belejössz.

Az Adobe Lightroom az egyik legelterjedtebb képszerkesztő program, amelyik ráadásul egy hétre szóló ingyenes próbaidőt is engedélyez, egy hét után azonban automatikusan átvált a fizetős változatra, így, ha emellett döntesz és nem szeretnéd megtartani, ne felejtsd el az egy hét lejártával lemondani.

Mielőtt belevágsz a szerkesztésbe, nézz körül az interneten és ismerkedj a használatával, amihez természetesen YouTube-on rengeteg segítséget találsz, akár magyar nyelven is.

Ha ezt túl nagy falatnak érzed az ingatlaneladás forgatagában és megteheted, rengeteg fotós, akár hobbifotós is vállal megfizethető és igényes utómunkát, illetve online megoldásként ajánlott a Box Brownie szolgáltatás, amely lényegében ugyanezen az alapon működik.

Ezek a legfontosabbak

A 15–20 képbe sok minden belefér, nyugodtan kreatívkodhatsz, de nagyon figyelj rá, hogy őszinte, realisztikus és átlátható képet fess az otthonodról. Mindenképpen benne kell legyen a hálószoba (vagy hálószobák), a konyha, a spájz és az összes beépített tárolóhelyiség, a fürdőszoba és a nappali. Emellett bármi extra terület, mint az erkély, az előszoba, a mosókonyha vagy a belépő.

Mint korábban is említettük, a képeket úgy rendezd, hogy egyértelmű legyen melyik szoba melyikhez kapcsolódik.

Ezeket az előkészületeket tedd meg a fotózás előtt

Ezek egyaránt vonatkoznak a profi fotózásra és a saját képek készítésére, de előbbinél a fotós is segít majd valószínűleg. Azonban ha magad csinálod, a következő dolgokra különösen figyelned kell.

Tiszta konyha

Takaríts ki

És ez nem az általános hétvégi gyors porszívózást jelenti, vagy vendégek érkezése előtti húszperces rendrakást. Semmiképp sem szeretnéd, hogy a képeken bármiféle rendetlenség vagy kosz látszódjon.

Rendesen és egyesével ess neki a szobáknak, és figyelj a részletekre is. Az ablakokat és tükröket mindenképp mosd le, rengeteget javítanak az összképen. Ha van olyan szőnyeged, amin folt van, azt vagy takard el valamilyen bútorral, vagy göngyölítsd fel.

Mondani sem kell, hogy beágyazni, porolni kötelező, illetve a konyhai csempét alaposan lemosni, főleg ha a főzéssel töltött óráid nyomot szoktak hagyni maguk után. A legjobb technika talán az, ha szobánként a nagy bútorok kivételével minden tárgyat elpakolsz, és alaposan lesikálod, portalanítod a felületeket, majd csakis a legszükségesebbeket pakolod vissza.

Tedd el a lehető legtöbb tárgyat

A felesleges limlomok nagyon szemet szúrnak ezeken a képeken. Az természetes, hogy rendet kell rakni, de igyekezz minél több teret is felszabadítani.

Az olvasószemüveg az éjjeliszekrényen, a fürdőszobai tükör előtt gyülekező kozmetikai kellékek, borotvák, szappanok, fogkefék mind teljesen feleslegesek, ha lakást szeretnél eladni, viszont foglalják a helyet és azt az érzést keltik, hogy kevesebb tér áll rendelkezésre, mint valójában.

Ugyanígy figyelj, hogy a konyhában se hagyj elöl pulton heverő késeket vagy az előző este használt fűszereidet, és a hűtőről is szedd le az utazásaidon összegyűjtött mágneseidet.

Ne legyenek elöl a tisztítószerek, a gyerekek játékai, a távirányítód, a telefontöltőd és a hasonló apróságok. Minden helyiségben a rend uralkodjon. És persze a wc-deszka tetejét se felejtsd el lehajtani.

Varázsold olyanná a lakást, mintha nem is te élnél ott

Számodra valószínűleg nagyon természetes, hogy a személyes dolgaid körülvesznek, olyannyira, hogy talán észre sem veszed a többségüket. Azonban a potenciális vevőid el kell tudják képzelni magukat a te lakásodban, és ebben gátolhatja őket az, ha a falról egy családi kép mosolyog rájuk.

Igyekezz eltávolítani mindent, ami személyesen hozzád kötődik és nem csupán egyszerű dekoráció.

Ideje leszedni a speciális díszítéseket

Mivel nem tudhatod, meddig fog tartani ez a folyamat, megéri időtlenné tenni a képeidet. Ennek érdekében szedd le az októberi denevérfüzéreket vagy éppen a polcon lapuló húsvéti nyuszit és főleg a karácsonyfát ne hagyd elöl.

Ha azért szeretnél némi díszítést is mutatni, esetleg egy-két nem színes fényfüzért fennhagyhatsz, főleg ha meleg színeket árasztanak, kifejezetten jól is mutatnak.

Haladj szobáról szobára

Menj végig az összes helyiségen a lakásban és egyesével döntsd el, melyik hogyan mutatna a legjobban.

Nyugodtan játssz a fényekkel, nézd meg, melyik bútorelrendezés mutatja legjobban a teret, és elsősorban törekedj arra, hogy a szoba otthonosnak, hívogatónak hasson.

Szedd le a szúnyoghálókat

A szúnyogháló torzítja a fényt, amit mindenképp fontos elkerülni a fotózásnál.

Ráadásul nem hiába mostad le azokat az ablakokat, nyugodtan mutasd meg a kemény munka gyümölcsét.

Fehér konyha

Dobd fel a helyszíneket

Míg a személyes dekortól óva intettünjó, mk, maga a díszítés nagyon is hívogató ötlet. Egy szép csokor virág, néhány odaillő díszpárna rögtön felvidítja a képeidet és sokat javít az összképen. A színekkel való játék rendkívül szórakoztató és megnyerő lehet, különösen esztétikus, ha egyes kiegészítők illenek egymáshoz, például egy takaró színe illik a fal árnyalatához vagy a díszpárnák a polcon lévő vázához.

Ezek mind apró részletek, amik azonban sokat befolyásolnak. Ha esetleg nem tudnád, milyen színt válassz, a rutinos ingatlaneladók szerint a sárga mindig befutó. Egyszerre vidám és otthonos, főleg, ha egy melegebb árnyalatát választod.

Azonban a neonszínektől feltétlenül tartózkodj, a legtöbb ember számára kifejezetten zavaró látvány is lehet, mindenképpen váratlan, de nem igazán kelt hívogató érzést még azokban sem, akik egyébként kedvelik.

Gyakori hibák, amiket te ne kövess el

Persze egy fotósorozat sem tökéletes, de azért tégy meg mindent, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Az alábbi klasszikus hibákra igyekezz figyelni:

  • Ne feledd, hogy a tükrök, ablakok és hasonló felületek visszatükröznek. Ha te vagy a fotós látszódtok a képen, utólagos szerkesztéssel már nagyon nehéz kijavítani.
  • Biztos, hogy a kis kedvenc háziállatod rendkívül aranyos teremtés, de a fotókon semmiképp se szerepeljen. Nem mindenkiben kelt kellemes érzéseket, és nem is feltétlenül professzionális.
  • A tévé ne legyen bekapcsolva és a ventilátor sem.
  • Ha ablakot fotózol, lehetőleg kerüld, hogy a túloldalon autók vagy buszok látszódjanak, ugyanígy kerüld az utcai kukák, szemeteszsákok szerepeltetését, emberek pedig semmiképp ne legyenek a képen.
  • Ha egy szoba felújításán, festésén, parkettázásán dolgozol, azt mindenképpen hagyd ki, inkább tölts fel róla később képet.
  • Ugyanezen az elven bármi falrepedés, hiba fotózása kerülendő. Ha egy érdeklődő megnézi a lakást vagy kérdez felőle, természetesen nem szabad eltitkolni, de a képek közé ne kerüljön be.
  • Nagyon figyelj, hogy a kép soha ne legyen ferde, ha valaki egyszer kiszúrja, többé nem tudja nem észrevenni és nagyon zavaró is lehet. Ebben lesz segítségedre az állvány.
  • Végül, ahogy már említettük, ragaszkodj a következő eszközökhöz: nagylátószögű kamera vagy mobiltelefon és állvány. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos telefon nem helyettesíti a fényképezőgépet és a nagylátószögű objektívet se keverd össze a halszem optikával, egyáltalán nem ugyanaz a kettő, és a halszem optika rendkívül torzítja a méreteket.

Összefoglalva

Az ingatlaneladás komoly és gyakran hosszú folyamat, a megfelelő képek azonban rengeteget segíthetnek benne. A lényeg, hogy ezt a részét semmiképp ne kapkodd el, fektess bele időt és energiát, és az otthonod gyönyörűen fog mutatni az ingatlanhirdető oldalakon.