Ingatlanfedezet

A fedezet az az ingatlan, amelyet az adós a hitel biztosítására felajánl a bank számára jelzáloghitelek esetén. A bank a fedezetül szolgáló ingatlanra zálogjogot jegyeztet be a Földhivatalnál. Ez alapján értékesítheti az ingatlant, ha az adós nem fizeti a hitelét.

A bank a fedezet értékének 100%-át nem adhatja hitelbe. Jogszabály szerint legfeljebb 80%-ig hitelezhet, de nem kötelező eddig elmennie, adhat kevesebb hitelt is.

Nem minden ingatlan használható fedezetként. Csak Magyarországon lévő forgalomképes ingatlan lehet, amely teher-, per- és igénymentes. Így nem lehet rajta másik banknak zálogjoga vagy más személynek haszonélvezeti joga. Ezt az ingatlan tulajdoni lapjával igazolhatod.

Ezen túl számít az ingatlan értéke és egyéb tulajdonságai is. Túl alacsony értékű ingatlant a bank nem fogad el fedezetként, de a túl magas értékű épületeket sem szereti. 3 millió forint alatti ingatlanokat egyik bank sem fogad el, de 6 millió forint értékű ingatlanokkal már nem szokott gond lenni. Olyan ingatlan fogadható el fedezetként, amely jól értékesíthető.

Az épület rendeltetése sem mindegy. Elfogadható a családi ház, az ikerház, a társasházi lakás, üdülő, hétvégi ház, vegyes funkciójú ingatlan (ha a lakófunkció a legnagyobb rész), építési telek. Garázs csak pótfedezet lehet, és néhány bank elfogadja még a termőföldet és a tanyát is.

Ezek is érdekelhetnek

 • KH lakáshitelből vásárolt mini ház egy férfi kezében
  Lakáshitel

  K&H lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek

  A K&H Banknál többféle, akár 1 éves kamatperiódusú lakáshitelt is találsz. A hosszabb, 5, 10 éves kamatperiódusú és a végig fix hitelt minősített fogyasztóbarát hitel formájában kínálja. Van náluk CSOK hitel is, a zöld hitelcélokat pedig külön jóváírási akciókkal segítik. A lakáshitelt egészen a szerződéskötésig online is intézheted náluk, ha pedig hozzájuk érkezik a jövedelmed, akkor alacsonyabb kamatot érhetsz el. Megmutatjuk, hogy mennyire jók a K&H lakáshitel ajánlatok!

  frissítve: 2023. február 8.
 • Tolószékben férfi aki hitelfedezeti biztosítást kötött
  Lakáshitel

  Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed

  A jövő bizonytalan és egyre többen gondolnak arra hitelfelvétel előtt, hogy bebiztosítsák magukat és családjukat, ha valami baj történne. A hitelfedezeti biztosítás ebben tud segíteni. Megmutatjuk, hogy munkahely elvesztése esetén hogyan és mennyit fizet. A kisbetűs részeket is elmondjuk, hogy mikre vigyázz és hogy havonta mennyi biztosítási díjra számíthatsz. Ha fontos a biztonság és átmeneti törlesztési nehézségekre keresel megoldást, akkor itt a megoldás. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2023. február 20.
 • MKB Lakáshitel - kalkulátor és feltételek 2023
  Lakáshitel

  MKB Lakáshitel - kalkulátor és feltételek 2023

  Az MKB Bank az ország egyik vezető pénzintézete. 2023 tavaszától a Takarékbankkal együtt része lesz majd az MBH Banknak. Minden lakáscélra igényelhetsz náluk lakáshitelt, és ha a pénzt korszerűsítésre veszed fel, akkor a megadott energetikai jellemzőkre vonatkozó feltételek teljesülése esetén ECO kedvezményt is kaphatsz. Több induló díjkedvezmény van, és ha jövedelem-jóváírást vállalsz, akkor kamatkedvezményt is kaphatsz. Útmutatónk végére tudni fogod, hogy számodra melyik a legjobb MKB lakáshitel.

  frissítve: 2023. február 8.