Ingatlanfedezet

A fedezet az az ingatlan, amelyet az adós a hitel biztosítására felajánl a bank számára jelzáloghitelek esetén. A bank a fedezetül szolgáló ingatlanra zálogjogot jegyeztet be a Földhivatalnál. Ez alapján értékesítheti az ingatlant, ha az adós nem fizeti a hitelét.

A bank a fedezet értékének 100%-át nem adhatja hitelbe. Jogszabály szerint legfeljebb 80%-ig hitelezhet, de nem kötelező eddig elmennie, adhat kevesebb hitelt is.

Nem minden ingatlan használható fedezetként. Csak Magyarországon lévő forgalomképes ingatlan lehet, amely teher-, per- és igénymentes. Így nem lehet rajta másik banknak zálogjoga vagy más személynek haszonélvezeti joga. Ezt az ingatlan tulajdoni lapjával igazolhatod.

Ezen túl számít az ingatlan értéke és egyéb tulajdonságai is. Túl alacsony értékű ingatlant a bank nem fogad el fedezetként, de a túl magas értékű épületeket sem szereti. 3 millió forint alatti ingatlanokat egyik bank sem fogad el, de 6 millió forint értékű ingatlanokkal már nem szokott gond lenni. Olyan ingatlan fogadható el fedezetként, amely jól értékesíthető.

Az épület rendeltetése sem mindegy. Elfogadható a családi ház, az ikerház, a társasházi lakás, üdülő, hétvégi ház, vegyes funkciójú ingatlan (ha a lakófunkció a legnagyobb rész), építési telek. Garázs csak pótfedezet lehet, és néhány bank elfogadja még a termőföldet és a tanyát is.

Ezek is érdekelhetnek

 • A család a kezével veszi körbe ezt a házat amire lakásbiztosítást is lehetne kötni
  Lakáshitel

  Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás: minden, amit tudnod kell róla 2023-ban

  Az emberek legnagyobb tulajdonát rendszerint valamilyen ingatlan képezi. Természetes, hogy egy ilyen értékről szeretnél teljeskörűen gondoskodni. Szerencsére ma már a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás segítségével ez megfizethető áron is elérhetővé válik. Útmutatónkból megtudhatod, hogy hogyan érdemes fogyasztóbarát otthonbiztosítást választanod, ráadásul azt is megismerheted, hogy miben más ez a szerződéstípus, mint egy hagyományos lakásbiztosítás.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Erste lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek
  Lakáshitel

  Erste lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek

  Az Erste Bank többféle konstrukcióban kínál lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket. Van náluk piaci kamatozású lakáshitel 5 és 10 éves kamatperiódussal, de minősített fogyasztóbarát lakáshitelt és CSOK hitelt is tudsz igényelni. Ha a bankhoz utaltatod a jövedelmed, további kedvezményekre számíthatsz. Lépésről lépésre végigvesszük, hogy mit érdemes a lakáshitelekről tudni, megmutatjuk az Erste lakáshitel törlesztőit és feltételeit is.

  frissítve: 2023. október 3.
 • Tetőtér beépítés zajlik ezen a félkész házon a létrán álló mesterrel
  Lakáshitel

  Tetőtér-beépítés és emelet-ráépítés - így lehet olcsóbb

  Úgy érzed, hogy kinőttétek az otthonotokat? A jelenlegi gazdasági körülmények között nem biztos, hogy a lakásvásárlás az első gondolatod. A tetőtér-beépítés vagy az emelet-ráépítés viszont jó módszer lehet arra, hogy megnöveljétek az élettereteket. De kinek éri meg és milyen támogatásokat vehettek igénybe hozzá? Megmutatjuk.

  frissítve: 2023. augusztus 16.