Késedelmi kamat

Késedelmi kamatot akkor kell fizetned, ha a hiteled törlesztőrészletét nem fizeted be időben.

A törlesztőrészletet minden hónap adott napjáig kell a banknak átutalnod (illetve legtöbbször automatikusan levonják a számládról).

A késedelmes időszakra, jellemzően naponta, a bank büntetőkamatot számol fel, ez a késedelmi kamat. Ezt egészen addig számítja fel, amíg nem rendezed a tartozásod. (Persze egy idő után egyéb szankciók is vannak.) A büntetőkamat összege jellemzően magasabb, mint a hiteled normál kamata.

A késedelmi kamat alapvetően az adott naptári félév jegybanki alapkamatához igazodik. Ha a felvett kölcsön nem forint alapú, akkor az adott pénznemre vonatkozó jegybanki alapkamatot kell figyelembe venni. Előfordulhat, hogy az érintett kibocsájtó bank nem határozta meg az alapkamatot, ilyenkor a pénzpiaci kamat számít.

Ha a késedelmi kamat esedékessége előtt is fizetsz kamatot (ahogy a bankoktól felvett kölcsönök esetében), akkor a büntetőkamat mértéke általában az alapkamat egyharmada. Az általános szabályozás szerint a kölcsön után fizetendő kamatnak és a késedelmi kamatnak el kell érnie az alapkamat mértékét.

Azonban a háborús veszélyhelyzet miatt jelenleg más szabályok érvényesek. A késedelmi kamat plafonját az alapkamat 25 százalékánál húzták meg. Ez azt jelenti, hogy a megszokott késedelmi kamatoknak csak évi 25 százaléka érvényesíthető.

Ezek is érdekelhetnek

 • Sikeres avdh hitelesítés mellett örül a férfi a laptopja mellett
  Lakáshitel

  AVDH hitelesítés – intézd önállóan, távolról a pénzügyi szerződéskötéseidet

  Magyarországon már ma is ingyenesen elérhető az AVDH hitelesítés, mellyel megkönnyítheted a pénzügyi szerződéskötéseidet. Nem kell elmenned a bankba, biztosítóhoz, pénztárhoz, hanem otthonról, kényelmesen is szerződhetsz velük. Elmondjuk, amit tudnod kell róla és képekkel is lépésről lépésre bemutatjuk, hogy csináld.

  frissítve: 2022. december 10.
 • Lakás tulajdonos beköltözik és dobozt hoz a kezébe
  Lakáshitel

  Szűkül az alkudozás tere a lakáshitel-piacon

  Még mindig viszonylag könnyen lehet piaci alkudozáshoz hasonló módon komoly kamatkedvezményt elérni a bankoktól a lakáshitel-felvétel előtt, ám az alkuban elérhető kedvezmény mértéke zsugorodik – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

  frissítve: 2023. május 25.
 • Kicsi ház egy társasház előtt
  Lakáshitel

  Alaposan ráver a lakáshitelekre a korábbi évek mumusa

  Az első negyedévben a devizahitel-válságban sok család vesztét okozó szabadfelhasználású jelzáloghitel-szerződések átlagos összege 70 százalékkal múlta felül a lakáscélú hitelszerződések 10 millió forint alá csúszó szerződéses összegét. A lakáshitel piac összezuhanását a szabadfelhasználású hitelek minimális zsugorodással megúszták, ami a BiztosDöntés.hu szerint azzal magyarázható, hogy a nagyobb összegű beruházások finanszírozást ez a termék veszi át a jelentősen megdrágult személyi kölcsönöktől.

  frissítve: 2023. május 18.