Késedelmi kamat

Késedelmi kamatot akkor kell fizetned, ha a hiteled törlesztőrészletét nem fizeted be időben.

A törlesztőrészletet minden hónap adott napjáig kell a banknak átutalnod (illetve legtöbbször automatikusan levonják a számládról).

A késedelmes időszakra, jellemzően naponta, a bank büntetőkamatot számol fel, ez a késedelmi kamat. Ezt egészen addig számítja fel, amíg nem rendezed a tartozásod. (Persze egy idő után egyéb szankciók is vannak.) A büntetőkamat összege jellemzően magasabb, mint a hiteled normál kamata.

A késedelmi kamat alapvetően az adott naptári félév jegybanki alapkamatához igazodik. Ha a felvett kölcsön nem forint alapú, akkor az adott pénznemre vonatkozó jegybanki alapkamatot kell figyelembe venni. Előfordulhat, hogy az érintett kibocsájtó bank nem határozta meg az alapkamatot, ilyenkor a pénzpiaci kamat számít.

Ha a késedelmi kamat esedékessége előtt is fizetsz kamatot (ahogy a bankoktól felvett kölcsönök esetében), akkor a büntetőkamat mértéke általában az alapkamat egyharmada. Az általános szabályozás szerint a kölcsön után fizetendő kamatnak és a késedelmi kamatnak el kell érnie az alapkamat mértékét.

Azonban a háborús veszélyhelyzet miatt jelenleg más szabályok érvényesek. A késedelmi kamat plafonját az alapkamat 25 százalékánál húzták meg. Ez azt jelenti, hogy a megszokott késedelmi kamatoknak csak évi 25 százaléka érvényesíthető.

Lakáshitel 10 évig fix kamattal
  • Kezdeti költségekre vonatkozó díjkedvezmények
  • Futamidő: 10-30 év 10 éves kamatperiódussal
  • THM: 7,06%-7,09%
  • Díjmentes törlesztőszámla a hitelhez
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek