Kötvény - ezt érdemes tudni róluk 2024-ben

A kötvények vásárlása lehet az egyik kitörési pont a befektetők számára a nulla közeli kamatozású lekötött betéteket elhagyva a vágtázó infláció idején. A kötvényekkel azonban a befektetők elhagyják a biztonságos, kockázatmentes befektetési zónát is.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A kötvények vásárlása lehet az egyik kitörési pont a befektetők számára a nulla közeli kamatozású lekötött betéteket elhagyva a vágtázó infláció idején. A kötvényekkel azonban a befektetők elhagyják a biztonságos, kockázatmentes befektetési zónát is.

Mivel a kockázat és a vele elérhető hozam kéz a kézben jár, ezért célszerű abban a sávban befektetést keresni, amely még képes valamennyire kompenzálni a pénzromlást, ugyanakkor nem jelent túl nagy kockázatot.


Nyilvánvalóan az inflációt meghaladó befektetéseket érdemes megvizsgálni, hiszen az inflációt kompenzáló befektetésekre ott az állami garanciával rendelkező állampapír, mely nem csak rugalmas, de kamatadó-mentes is.

A kötvények esetében viszont számolni kell a kamatadóval is, tehát a kamatadó-mentes befektetésekhez képest 18 százalékkal magasabb hozamot érdemes keresni, hiszen a kapott hozamból ez fogja ledolgozni a 15 százalékos kamatadót.

A kötvények között lehet jó befektetéseket találni, de a kockázatot mindig érdemes mérlegelni és lehetőleg több kötvénybe befektetni párhuzamosan (azaz diverzifikálni), ezzel is csökkentve a kockázatot.

Görgess lejjebb és ismerkedj meg a kötvényekkel!

A kötvények területe egy külön világ a befektetők szemében, valahol félúton a banki lekötött betét és a kockázatos részvény között. Sokféle kötvény van a piacon, közöttük a legfontosabb mérőszám a hozam, hiszen ez általában arányos a kockázattal is. Lehet kaszálni a kötvényekkel, de nem szabad ész nélkül befektetni. Mindig meg kell vizsgálni a kockázatokat és muszáj elosztani azokat több kötvény között – ezt diverzifikálásnak hívják. Tarts velünk és ebben az útmutatóban megismerheted a kötvények világát.

A kötvények csoportosítása

A kötvény egy olyan értékpapír, melynek visszafizetéséért az állam, egy vállalat, önkormányzat vagy egy bank vállal garanciát attól függően, hogy melyikük bocsátja ki. A kibocsátás történhet papír alapon vagy elektronikusan, és lehet a nevedre szóló vagy anonim, tehát bemutatóra szóló.

Talán a legfontosabb, hogy milyen biztosíték áll a kötvény mögött, mert ettől függ, hogy valamilyen probléma esetén visszakapod-e a pénzed. Ha a kötvény biztosítékkal fedezett, az a legkevésbé kockázatos.

Ha nem fedezett, akkor az a rosszabb, ha alárendelt, tehát csak akkor kapod meg a pénzed más hasonló befektetőkkel együtt, ha a többi hitelezőt már kifizették – és ha neked még tudnak fizetni. A kifizetési sorrendet a kötvény tájékoztatója tartalmazza. A nem alárendelt kötvények során a kifizetés mindenkit egységesen megillet.

A nyílt kibocsátású kötvényeket bárki megveheti, a zárt kibocsátásúakat viszont csak az, akit meghatároztak, meghívtak rá. Utóbbira nem is kell engedély.

Online kötvényt vásárol egy üzletember

Hogyan működik egy kötvény?

A kötvény megvásárlásával a kibocsátó hitelezőjévé válsz és a pénzedért kamatot kapsz. Ezt a kamatot általában előre meghirdetik, de nem biztos, hogy egy fix kamatról van szó, mert az lehet valamilyen változóhoz, mutatóhoz kötött kamat is. Ilyen lehet például az infláció is.

A kamat lehet kamatos kamat, tehát a kifizetési időpontokban kifizetett kamatot hozzácsapják a befektetésedhez. Ha a kamat fix, az lehet az idő során emelkedő (progresszív) vagy csökkenő (degresszív) kamat is.

A diszkont kötvényeknél nem kamatot fizetnek, hanem a névértéknél alacsonyabb áron vásárolhatod meg és névértéken veszik tőled vissza, így a nyereség az árfolyamkülönbség lesz.

A kötvényeknek tehát nemcsak kamatából (hozamából), de az árfolyamából is lehet nyereséget szerezni – ahogy sajnos bukni is.

Egyes kötvények csak lejáratkor fizetnek, míg más kötvények a futamidő közben is tartalmaznak kamatfizetési időpontokat.

Nézzük meg, hogy a pénzed mennyire van biztonságban, ha kötvényt vásárolsz.

Befektetői védelem kötvények esetén

A kötvényvásárlás előtt a legfontosabb arról tájékozódnod, hogy valamilyen nem várt fizetési probléma – pl. csőd, tevékenységi engedély visszavonása stb. – esetén hogyan kapod vissza a pénzedet.

Általában ezek jutnak eszünkbe más befektetéseknél.

Betétbiztosítás

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ma már nem nyújt fedezetet a kötvényekre, erre csak régebben volt lehetőség, a 2015 júliusáig kibocsátott kötvények kaptak ilyen garanciát.

Ezáltal ezzel a védelemmel sajnos ma már nem számolhatsz.

Befektetővédelmi alap

A Befektető-védelmi Alap (BEVA) védelme megilleti a kötvénytulajdonosokat, de csak korlátozott védelem ez. Csak a befektetést kezelő szervezet hiányosságaiból, szabálytalan működéséből eredő károkra nyújt fedezetet, az árfolyamváltozásokból eredő veszteségekre vagy magával a kötvénnyel kapcsolatos egyéb kockázatokra már nem terjed ki.

Persze ez is több, mint a semmi. Mondhatni ez egy korlátozott, csak meghatározott esetekre kiterjedő pénzügyi védelem.

A BEVA működésével kapcsolatos további részleteket ezen a linken találsz.

A kötvény mögötti fedezet

A kötvény mögötti fedezetet a kötvény kibocsátási tájékoztatója tartalmazza. Ha nincs fedezet mögötte, ezt is leírják, de ha van, akkor mérlegeld, hogy ez a fedezet mennyire megfelelő a számodra.

Érdemes tájékozódni a kötvény kibocsátójának helyzetéről is, nem csak a fedezetet vizsgálni, mert egy erős, egészséges cégnél kisebb valószínűséggel történhet baj. Egy stabilan, megfelelő tőkeerővel működő ismert vállalat például még biztosíték nélkül is vonzóbb befektetés lehet, mint egy biztosítékkal fedezett ismeretlen cég.

Ideges nő aki a kötvény kibocsátó engedélyéről keres információt

Engedélyek vizsgálata

A jó befektetői felkészülésnek nemcsak arra kell kiterjednie, hogy a pénzed milyen garanciával kaphatod vissza, de arra is, hogy a kibocsátáshoz szükséges engedélyek valóban rendben vannak-e. Egy kezdő befektető talán nem nagyon tud ebben megfelelően tájékozódni, de idővel megfelelő rutin és tapasztalat szerezhető ebben.

Addig is érdemes tanulni, tájékozódni, hogy melyek azok a jelek, amelyek az átlagosnál magasabb kockázatot hordoznak.

A vállalati kötvény kibocsátóját és forgalmazóját le tudod ellenőrizni az MNB Intézménykeresőjével.

Kötvényminősítés

A vállalati kötvény kibocsátását követően egy független hitelminősítő ügynökség elvégzi a kötvény minősítését és ezzel megállapítja annak valószínűségét, hogy a kötvénykibocsátó mekkora eséllyel fizeti vissza a kölcsönkért pénzt. A besorolás A-tól D-ig terjedhet.

A legismertebb hitelminősítők a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings.

A kamat jelzi a kockázatot

Összességében sose feledd, hogy a magasabb kamat általában nagyobb kockázattal is párosul! Ez nemcsak a kötvényekre, hanem az egész befektetési piacra igaz.

A kötvényeknél ettől függetlenül az egyre hosszabb futamidő is magasabb kamatelvárásokkal párosul.

Ennek az a magyarázata, hogy a befektetők szemében a futamidővel arányosan egyre nagyobb annak a kockázata, vagy ha úgy tetszik, valószínűsége, hogy még a kötvény lejárata előtt jobb kamatozású kötvények jelennek meg a piacon ugyanabban a kategóriában.

Hogyan vásároljak kötvényt?

A kötvény vásárlása előtt célszerű ellenőrizned a cég mérlegét, eredménykimutatását, üzleti tervét, illetve hogy mekkora adóssága van a saját tőkéjéhez képest.

Kötvényt bankoknál, befektetési szolgáltatóknál és brókercégeknél vásárolhatsz. A kötvényvásárláshoz értékpapírszámlát kell nyitnod náluk, amelynek díja van, beleértve a havi fenntartás díját is, továbbá a kötvényekkel való kereskedésért is díjat vagy jutalékot kell fizetned.

Nézzük meg a legismertebb befektetési lehetőségeket, ahogyan kötvényhez juthatsz.

1. Befektetési alap

Befektetési alapba történő befektetéskor nem egyetlen kötvényt, hanem egy alapkezelő által összeállított, többféle különböző értékpapírt tartalmazó portfóliót vásárolhatsz meg. Arra nincs lehetőség, hogy a befektetési alap készletéből válogass, hanem úgy ahogy van, el kell fogadnod az egészet, beleértve a felosztást és a befektetési arányokat is.

A befektetési alapnak pontosan az a funkciója, hogy a befektetési szakértők már összeállították a befektetési csomagot, neked csak az a dolgod, hogy elfogadd ezt a vásárlással.

Ezt nyilván akkor fogod megtenni, ha bízol a befektetési alap kezelőjében és a befektetési alap leírása meggyőz téged.

A befektetési alap fő előnye az, hogy nem kell foglalkoznod az alap befektetési filozófiájába tartozó kötvények vagy más befektetési lehetőségek keresgélésével, mérlegelésével, hiszen készen megkapod ezt.

Befektető mobilon nézi, hogy milyen devizanemű kötvények vannak a befektetési alapjában

2. ETF

Az ETF olyan befektetési alap, amellyel a tőzsdén kereskednek. Az ETF-ek különféle indexeket vagy árfolyamokat követnek és az átlagos befektetési alaphoz kötődő költségekhez képest alacsonyabb költséggel dolgoznak. Az ETF-be csak magasabb tőkével tudsz befektetni.

3. Kötvényaukció

Kötvényaukciókon keresztül is vásárolhatsz kötvényt. Ez esetben, akárcsak egy normál aukción, másokkal együtt ajánlatot kell tenned és a kötvény kibocsátója dönt a potenciális befektetők közül a beérkezett ajánlatok alapján.

Biztos megfordult már a fejedben, hogy az állampapírokhoz vagy a lekötött betétekhez képest mennyire rugalmasak a kötvények és mi van akkor, ha a lejárat előtt szükséged van a pénzedre.

A következő fejezet erről szól.

A kötvények rugalmassága

A kötvényeknél általában meg kell várnod a futamidő leteltét ahhoz, hogy hozzájuss a pénzedhez. Léteznek azonban olyan speciális kötvények is, melyek opciósan tartalmazzák a visszavásárlási vagy átváltási lehetőséget, illetve más konstrukciótól függően termelik a hozamot.

Visszahívható kötvények

A visszahívható kötvénynél egy előre meghatározott árfolyamon visszavásárolhatja a kibocsátó a kötvényt.

Ez egy opció, nem kötelező lehetőség, de ha ki van kötve ez a joga a kibocsátónak, akkor azért tette bele, hogy szükség esetén él majd vele, így te is számolj ezzel. Főleg, hogy ez inkább a kibocsátónak előnyös, mint neked.

Átváltható kötvények

Ami viszont neked előnyös, az az átválthatóság részvényre egy előre meghatározott időpontban. Míg a kötvénnyel hitelezel, addig a részvénnyel tulajdonossá válsz, így ha élsz ezzel a lehetőséggel, akkor más minőségben fogsz kötődni a kibocsátóhoz.

A részvény egy nagyobb kockázatú értékpapír, mint a kötvény, de cserébe a befektetésed sokkal nagyobb hozamot is termelhet, mint a kötvénnyel.

Strukturált kötvények

Gyakran találkozhatsz azzal a kifejezéssel, hogy strukturált kötvény. Ilyenkor a tőke és a kamat is egy másik konstrukcióhoz és annak árfolyamához van kötve, így annak a teljesítménye fogja meghatározni a hozamodat, nem pedig maga a strukturált kötvény.

A kötvényeknél kell kamatadót fizetnem?

A kötvény sajnos a kamatadó hatálya alá tartozik, így a hozam 15 százalékát kamatadó, pontosabban személyi jövedelemadó terheli.

Ez alól egy kivétel van: ha a kötvényt tartós befektetési számlán (tbsz) tartod 5 teljes naptári éven át. Részlegesen már 3 naptári év után is kedvezményt kapsz, ekkor ugyanis 10 százalékos adót kell csak fizetned a hozam után. 5 teljes naptári év után a kamatadó mértéke 0 százalék.

Pár gyakorlati tanács a kötvényhez szükséges értékpapírszámla választásához

Az értékpapírszámla külön nyitható magánszemélyeknek és cégeknek.

Az értékpapírszámlán a díjak az alábbiakból állnak össze:

 • számlavezetési díj: ezt általában egy alacsony fix díj mellett az értékpapírjaid értékeid arányában is fizetned kell valamennyi díjat. Ennek lehet valamilyen limitált összege is, vagy akár olyan is, hogy egy bizonyos állományig nem kell díjat fizetned
 • értékpapír vásárlási és eladási díj: ha az értékpapírszámlán lévő pénzedből megvásárolsz egy értékpapírt, azért külön díjat fizetsz, meg akkor is, ha eladod
 • beutalási és kiutalási díj: amikor úgy döntesz, hogy eladod az értékpapírodat, annak értéke az értékpapírszámlára kerül. Innen külön díjért tudod kiutalni a pénzed a bankszámládra, illetve az értékpapírszámlára történő beutalásnak is lehet díja. Ezt a díjat nem feltétlenül az értékpapírszámla hirdetményében találod, hanem a bankszámla díjaknál.
 • LEI-kód: ha cégként nyitsz értékpapírszámlát, akkor szükséged lesz az ún. LEI-kódra is, melyet a számlavezető biztosít, ez évi több tízezer forintba kerül.

Az értékpapírszámlát a fenti díjak összehasonlításával érdemes kiválasztani.

Mivel hosszú távú díjakról van szó, érdemes 1-2 órát szánnod a számodra legjobb értékpapírszámla kiválasztására. Ne feledd, hogy a befektetéseidnek ezeket a díjakat pluszban mind ki kell termelniük, és neked csak a fennmaradó összeg lesz a hasznod.

Unalmasnak tartja a férfi a kötvényeket és elaludt az olvasás során

Inkább más befektetés után néznél?

A kötvény csak egy befektetési lehetőség a sok közül. Amikor befektetsz, választhatsz a kötvényhez képest kockázatmentes befektetést, mint a bankbetét és a kötvénynél kockázatosabbat is, mint például a részvény.

Valószínűleg az a helyes, ha a pénzed egy részét kevésbé kockázatos, egy más részét kockázatosabb befektetésben tartod. A kockázatosabb befektetést viszont hosszú távon, évekig érdemes megőrizned a biztos nyereség érdekében, ezért ezzel hosszú távon számolj.

A kötvényekben egy olyan befektetési részt tarts inkább, melyre a kötvény lejáratakor lehet, hogy szükséged lesz, míg a részvényben olyan pénzt, amivel kapcsolatosan nincs ilyen elvárásod.

Igyekezz megőrizni a kötvény befektetésed annak lejáratáig (ha van lejárata).

Összefoglaló a kötvényvásárlási lehetőségekről

A kötvények olyan befektetések, melyek a banki lekötött betét és a részvények között helyezkednek el, de inkább alacsony kockázatúak. Az alacsony kockázat azt jelenti, hogy a pénzed részben azért mégis elvesztheted, főleg akkor, ha nem várod meg a futamidő végét, elsősorban egy hivatalos árjegyzés nélküli kötvény esetében.

Nagy valószínűséggel azonban egy kötvénnyel jobb befektetésre teszel szert, mint egy banki lekötött betéttel, viszont hozam tekintetében valószínűleg kevésbé jársz jól, mintha részvénybe fektetnéd a pénzed, főleg hosszú távon.

Ha teheted és az egyéni kockázatvállalásod alapján ez megfelel neked, akkor célszerű olyan kötvénybe fektetni a pénzed, mely legalább az inflációs pénzromlás mértékét is visszahozza. A kötvény kibocsátójától függően kapsz garanciát a befektetésedre, de ilyen kamatozású kötvényre akár állami garanciát is kaphatsz, ha államkötvényt vásárolsz.

Amikor kötvényt vásárolsz, mindig legyél tisztában azzal, hogy mikor és milyen feltételekkel kaphatod vissza a pénzedet és mellé a hozamot. Tájékozódj a kötvénykibocsátó helyzetéről, vizsgáld meg a kibocsátási engedélyt, járj utána a hozam vagy kamat feltételeinek.

Ha teheted, minél jobban oszd el a befektetésed a kötvénypiacon (diverzifikálj), ezzel elosztod a kockázatot és nem teszel fel mindent „egy lóra”.

A kötvények előnyei és hátrányai

 • magasabb hozamot fizet, mint a bankbetét
 • szemlélete közelít a részvények felé, így jó kezdet lehet a kockázatosabb befektetések felé
 • sokféle konstrukció van a piacon, jóval nagyobb választékban, mint a bankbetétek
 • a BEVA védelme védi a befektetésed, ha a befektetést kezelő szervezet szabálytalanul kezelné
 • a kötvény hordoz bizonyos kockázatokat, így nem teljesen kockázatmentes befektetés
 • a kötvények megvásárlásához értékpapírszámlád kell legyen, melynek külön költsége lehet
 • a kötvények kamata, hozama után kamatadót kell fizetni
 • a kötvénynél – a bankbetéttel ellentétben – célszerű megvárni a lejáratot, ha hozzá szeretnél férni a pénzedhez, különben lehet, hogy árfolyamveszteséged lesz

Maradtak kérdéseid?

 • Mi tehetek, ha a lejárat előtt szükségem van a kötvénybe fektetett pénzemre?

  A kötvény tájékoztatója szerint kell eljárnod. Lehet, hogy el tudod adni másnak, de az is lehet, hogy a kötvény kibocsátója visszavásárolja hamarabb is. Idő előtti eladásnál valószínűleg számolnod kell bizonyos veszteségekkel.

 • Ki vallja be és fizeti meg a kamatadót a kötvényhozam esetében?

  A kötvény hozama, kamata az Szja. törvény 65. §-a szerinti kamatjövedelemnek minősül és adóköteles.

  Ha viszont az értékesítésre, hozam, kamat kifizetésére a törvény szerinti kifizetőn keresztül kerül sor, akkor az adót a kifizető állapítja meg, vonja le és fizeti be az államkasszába. Magánszemélyként az adóbevallásodban ezt nem kell feltüntetned.

 • Hogyan állítsam szembe az esetleges árfolyamveszteségemet a kamatadóval?

  A veszteség a kamatadó bevallásakor – amit nem a magánszemély végez – nem vehető figyelembe, neked magánszemélyként viszont lehetőséged van arra, hogy az adóbevallásodban érvényesítsd az elszenvedett árfolyamveszteséget.

 • Külföldön is vásárolhatok kötvényt?

  Igen. A hazai adózást azonban nem kerülheted el ezzel, így feltétlenül tájékozódj az adózási szabályokról, mielőtt ilyen befektetésbe fogsz!

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink befektetés témában

 • Befektető részvényt vásárol mobiltelefonról és laptopról
  Befektetés

  Amit mindig is tudni akartál a részvényekről és a részvényvásárlásról

  Érdekelnek a részvények és részvényvásárláson gondolkodsz? Bizonyára jó érzés lehet, hogy a kiválasztott cégek tulajdonosa, részvényese leszel, ők pedig ezzel beszállnak a vagyonod gyarapodásába. Azonban, ha ez egy eseménymentes, gondtalan, egyenes út lenne, akkor a sokkal alacsonyabb kamatozású bankbetétek helyett nyilván mindenki ezt csinálná. De nem ez a helyzet. Éppen ezért kell sok mindenre odafigyelned a részvénybefektetések esetén, hiszen a legnagyobb hozamú pénzügyi befektetés egyben a legtöbb odafigyelést is igényli.

  frissítve: 2024. július 8.
 • Átvert befektető néz ki az ablakon szomorúan
  Befektetés

  Így viszik el a pénzed a csaló befektetések, ha nem figyelsz!

  Ma adsz nekem 100 ezret, én a jövő héten visszaadok neked 200 ezret! Ismerős? Valószínűleg igen, hiszen a befektetési csalások sajnálatosan gyakori jelenségek a pénzügyi világban. Pedig nem olyan nehéz felismerni ezeket önmagában a magas hozamról. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a legfontosabb ilyen csalásokkal, melyek mellé megtörtént eseteket is hozunk.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Befektetési alapokban felgyűlt pénz
  Befektetés

  Befektetési alapok: Így érdemes választanod

  A befektetési alapok egy jó választás a pénzügyi piacon, hiszen a kezelésük hasonlóan egyszerű, mint a bankbetéteké. Viszont, azokkal ellentétben itt akár el is veszítheted a pénzed egy részét. Ezért célszerű tisztában lenned a kockázatokkal, mielőtt befektetsz, mert a végeredmény nem biztos, hogy az lesz, amire a befektetéskor számítottál. Fogjunk is bele!

  frissítve: 2024. július 8.