A megfelelő lakás megtalálása és a költözés nem egyszerű feladat. Még sosem laktál albérletben és szeretnéd tudni, hogy mi vár rád? Most megtudhatod, mire érdemes figyelni és hogyan járhatsz jól lakásbérléskor.

Már az is sok fejfájást okozhat, hogy albérlet vagy saját lakás-e a jó döntés számodra. Sokan a saját lakás mellett döntenének, de ehhez általában több milliós önerő is kell, amit nehéz összeszedni.

Ha még bizonytalan vagy, akkor érdemes elolvasnod ezt az útmutatót. Ebből azt is megtudhatod, hogyan a legjobb nekiállni az albérletkeresésnek és milyen szempontokat fontos figyelembe venni a választásnál.

Az albérleteknek is megvannak a maguk kihívásai. Na de mégis milyen előkészületeket érdemes tennem, mielőtt lakást bérelek?

Legyen lakótársam, és ha igen, hogyan válasszak? Miként érdemes megosztani a költségeket, és lehetséges-e egyáltalán az albérletárak mellett spórolni egy kicsit?

Rengeteg bizonytalanság és érdekes kérdés lengi körbe a lakásbérlés témakörét, amit érdemes körbejárni még az albérletválasztás előtt. Vágjunk is bele!

Férfi albérletet keres tableten

Hogyan érdemes albérletet választani?

Ha éppen albérletkeresésben vagy, akkor valószínűleg az interneten tájékozódsz először. Bérelhető lakásokat nemcsak a szokásos ingatlankereső weboldalakon találsz, hanem vannak külön erre szakosodott oldalak is, mint például az alberlet.hu.

Ha már megvan, hogy melyik környék jöhet szóba egy adott településen belül, akkor jó, ha tudod, hogy az Otthontérképnek is van kiadással foglalkozó része. Ennek az oldalnak a segítségével a kinézett városrészre tudod szűkíteni a keresésed.

Ha nincs túl sok pénzed a berendezésre, akkor jobb, ha gépesített és beköltözésre kész lakást választasz, vagy megpróbálhatsz használt bútorokat és háztartási gépeket találni.

Mielőtt bármibe is belemennél, fontos, hogy jól megnézd a kiszemelt lakást élőben is, és hogy a környéket is alaposan felderítsd. Vannak iskolák, szórakozási lehetőségek, boltok és könnyen megközelíthető tömegközlekedési eszközök a környéken?

Ne felejts el számolni azzal, hogy mennyi idő lesz bejutni a munkahelyedre, az utazás költségeiről nem is beszélve.

Jó, ha a lakás biztonságos környéken van, és legyen gyanús, ha az elhelyezkedéséhez vagy a méretéhez képest nagyon alacsony a bérleti díj. Ismerd meg minél jobban a lakás tulajdonságait és tegyél fel minél több kérdést a főbérlőnek.

Mi az, amit érdemes tudni és jó, ha rákérdezek a tulajdonosnál? A következő részben erről lesz szó.

7 kérdés, amit tegyél fel az albérlettel kapcsolatban

Mielőtt bármit is aláírnál, le kell fektetni az alapokat, úgyhogy készíts egy listát a legfontosabb kérdésekről.

Elsődleges, hogy megtudd: belefér-e a kiszemelt lakás a havi keretedbe, és hogy egyáltalán neked való-e a kiszemelt albérlet. Ha ezekre kérdezel rá először, amikor telefonon érdeklődsz, akkor már csak azokkal a hirdetésekkel kell foglalkoznod, amik relevánsak a számodra.

1. Mennyi a bérleti díj összesen?

Érdeklődj afelől a lakás albérleti díján kívül, hogy mit tartalmaz pontosan a közös költség, milyen lehetőségeid lesznek a parkolásra és milyen extra költségekre kell számítanod. Nem érdemes kicentizni az anyagiakat.

Ha nincsen tartalékod a vészhelyzetekre, akkor kártyavárként fognak összeomlani a pénzügyeid, ez pedig lakásbérlés esetén különösen veszélyes.

Bútorozott lakás

2. Mennyire bútorozott a lakás?

Ez akkor fontos, ha nincsenek saját bútoraid, mosógéped és konyhai eszközeid. Általában a teljesen bebútorozott lakások könnyebben kiadhatóak, ezért drágábbak is.

Nézd meg személyesen a bútorokat és kérdezz rá, hogy mi marad a lakásban, mert hallottunk már olyan történetről, hogy csak a bemutatásra lett berendezve a lakás.

Ha allergiás vagy a kutya- vagy macskaszőrre, akkor nézd meg közelről is a bútorokat, szőnyegeket és kérdezz rá, hogy az előző bérlőnek voltak-e kisállatai.

3. Mennyi kauciót kell letenni beköltözéskor?

A kaució egyfajta letét, amit általában a beköltözéskor kérnek a főbérlők. Ez arra szolgál, hogy ha kiköltözéskor nem olyan állapotban adnád át a lakást, mint ahogy átvetted, akkor legyen miből kifizetni a javításokat.

Ha hamarabb költöznél ki a lakásból, mint ahogy megegyeztetek, akkor általában a kaució a főbérlőnél szokott maradni, mint fájdalomdíj. Általában 2 havi bérleti díjat szoktak kérni kaucióként, de ha ügyes vagy, akkor ezt egyhavi összegre talán le tudod alkudni.

4. Mennyi a minimális bérleti idő?

Sokszor kikötik az albérletek esetében, hogy mi az a minimum időtartam, amire kibérelhető a lakás.

Általánosságban elmondható, hogy 1 év szokott lenni ez az időszak, de léteznek rövidebb időre kibérelhető lakások is. Azt azonban mérlegeld, hogy a rövid távon kiadó lakások jóval drágábbak is szoktak lenni, mint a hosszú távú albérletek.

Minden megegyezés kérdése, beszéljetek erről a főbérlővel, hiszen ennek benne kell majd lennie a bérleti szerződésben.

5. Mi történik, ha kések a havi díj kifizetésével?

Nem biztos, hogy ezzel a kérdéssel kellene indítanod, főleg, ha többen is versenyeztek az albérletért és még bizonytalan a megállapodás.

Ha hamarabb nem is, azért a szerződés aláírása előtt mindenképp érdeklődj róla, hogy van-e esetleg késedelmi díj, illetve, hogy hogyan kezeli a főbérlő ezt a helyzetet.

6. Hozható kisállat, illetve gyerekbarát a kiszemelt lakás?

Ez a kérdés sok család számára lényeges, és általában ki is emelik az albérlethirdetésekben, hogy hozható-e a lakásba kisállat.

Néha az is ki van kötve, hogy csak gyermektelen család számára hirdetik az adott bérleményt.

7. Mennyire szabad átalakítani a lakást?

A legtöbb esetben, ha átalakítást szeretnél végezni a bérelt lakáson, akkor arra engedélyt kell kérned a tulajdonostól.

Érdemes tisztáznod, hogy ha például saját bútort hoznál ahelyett, ami a lakásban volt, akkor az eredetit hova tedd.

Azt se felejtsd el, hogy ha a saját költségedre végzel valamilyen felújítást a lakáson, akkor nem várható el, hogy ezt kifizeti neked a főbérlő utólag (kivéve persze, ha ebben írásban megállapodtok).

Lány számolja a lakásbérlés költségeit

Milyen előkészületeket tegyek, ha albérletbe szeretnék költözni?

Saját lakásba költözni és akár fel is újítani azt, valószínűleg nagyobb pénzügyi felkészültséget igényel, ám ne felejtkezz el arról sem, hogy albérletbe sem költözhetsz megtakarítás nélkül. A legtöbb bérelhető lakás esetében kérnek tőled kauciót, ami néhány hónapnyi bérleti díjnak felel meg.

Ezzel mindkét oldal nyer. Egyrészt a főbérlő is biztonsággal tudja kiadni a lakást, hiszen, ha valami miatt nem tudnál fizetni vagy megrongálódik a lakás, akkor van egy biztonsági tartalék nála.

Téged is véd a kaució, mert ha a megegyezett időn belül a főbérlő szeretne kirakni a lakásból, akkor a kaució dupláját kell számodra kifizetnie.

Ez persze csak akkor érvényes, ha nem a folyamatos bulik és a fizetési késedelmed miatt kell elköltöznöd, illetve, ha ezt is beleírjátok a bérleti szerződésbe.

Érdemes felhalmozni vésztartalékot is, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség. Arra is gondolj, hogy a beköltözés is pénzbe kerül, főleg, ha nemcsak a személyes dolgaidat viszed, hanem bútorokat is.

Ha szeretnél spórolni a költözéssel járó kiadásokon, akkor mutatunk pár trükköt, amivel olcsóbb lesz a költözés.

Töltsd ki a papírokat

A bérleti szerződés papírmunkával jár, ráadásul ezek nem éppen a legérthetőbb nyelvezettel vannak megfogalmazva.

Nagyon körültekintően olvasd végig a szerződést, és ha valami nem egyértelmű, akkor kérdezz a főbérlőtől. Az a legjobb, ha ismerős ügyvédnek is átküldöd és kikéred a véleményét, mielőtt bármit aláírnál vagy pénzt adnál a főbérlőnek.

Kérdezz rá a lakásbiztosításra

Az általános gyakorlat szerint a tulajdonos szokott biztosítást kötni a lakásra. Ám előfordulhat, hogy az ő lakásbiztosítása nem terjed ki albérlőkre, vagy a lakásban lévő mozdítható, ellopható dolgokra.

Ha szeretnéd biztonságban tudni a dolgaidat, akkor érdemes rögzíteni a szerződésben és megállapodni róla, hogy ki köti meg és ki fizeti a lakásbiztosítást.

Legyen gyanús az a helyzet, ha nem kötött biztosítást a főbérlő, de ennek ellenére tőled várja el a károk megtérítését. Ha ez a szituáció áll fenn, akkor inkább néz más lakás után, mert sok károd származhat egy-egy beázásból vagy betörésből.

Hogyan rendezzem a pénzügyeimet, ha albérletben lakom?

Nem lenne jó élmény, ha nem tudnál fizetni a hónap végén vagy esetleg nem maradna pénzed alapvető dolgokra vagy szórakozásra.

Ahhoz, hogy megfelelően be tudd osztani a pénzed, nagyon fontos, hogy felmérd, mire és mennyit költesz jelenleg. Ha ismered a havi kiadásaidat, akkor egyrészt tudsz majd kalkulálni azzal, hogy mekkora bérleti díj az, ami kényelmesen belefér a keretedbe, másrészt abban is segít, hogy spórolni tudj.

Hogyan?

Nézd meg azokat, amikre költesz és találd meg, hogy hol lehetne kicsit kevesebb kiadásod.

A legideálisabb felállás, ha a bevételed legfeljebb 50 százaléka megy el a megélhetésre, tehát a lakásra, az élelmiszerre és a rezsire, 20 százaléka a megtakarítási számládon köt ki, 30 százalékából pedig az egyéb kiadásaidat fedezed és növeled az életszínvonalad.

Laptopon vezeti egy lány a költségeit

Amikor keresed a megfelelő lakást, mindenképp próbálj a neked megfelelő árkategóriánál maradni. Jó ötlet, ha hónapról hónapra nyomon követed a kiadásokat, hiszen így könnyebb elérni a pénzügyi célokat és az is valószínűtlenebb, hogy túl sokat fogsz felesleges dolgokra költeni.

Különösen fontos a takarékoskodás, ha az albérletet csak átmeneti megoldásként kezeled és saját ingatlanra gyűjtesz.

Ha viszont a lakást nem egyedül fogod bérelni, akkor a következő rész éppen neked szól.

Hogyan osszam meg a költségeket a lakótársakkal?

Ha nem egyedül költözöl be, akkor a rezsi és a lakbér is több részre fog szétoszlani és sokkal gazdaságosabb lesz az albérlet összes havi kiadása. Mindig egyedül élni a legdrágább.

Érdekes kérdés, hogy vajon mi alapján lehet megosztani a költségeket egymás között úgy, hogy az összes lakó igazságosnak érezze azt.

Gyakori, hogy mindenki ugyanannyit fizet, de ha esetleg valakinek nagyobb szoba, vagy saját fürdő jut, akkor ez alapján is meg lehet állapodni a díjban.

Ha tudjátok valamelyik lakótársatokról, hogy anyagi gondjai vannak és nehezen tudja megengedni magának a lakást, akkor szép gesztus a bevétel alapján megállapítani, hogy ki mennyit fizet. Persze ez csak akkor működőképes megoldás, ha senkiben nem kelt rossz érzéseket az egyenlőtlenség.

Mire érdemes még odafigyelni?

Súrlódásra adhat okot a vízhasználat akár zuhanyozáskor, akár mosógéphasználatkor, ha a lakáshoz egyedi vízóra van és ez alapján kell a fogyasztást fizetni.

A bevásárlás is gyakori probléma szokott lenni. Ha otthon készítitek az ételeket, akkor valószínűleg jobban jár mindenki, ha megosztjátok az alapanyagokat, hiszen egyszemélyes kiszerelésben ritkán kaphatók ilyesmik.

Érdemes azonban megállapodni róla, hogy hogyan követitek a költségeket és hogyan egyenlítitek ki a tartozásokat egymásnak.

Arról is beszéljetek, hogy mi van, ha valamilyen közös használatban lévő eszköz romlik el, például a hajszárító, a mikró vagy a porszívó.

Nincs ez már túlbonyolítva?

Azért is nagyon fontos, hogy a lakótársi viszonyban a pénzügyek olajozottan működjenek, mert ha valaki jogtalanul kevesebbet fizet, mint a többiek, az bizony könnyen tönkreteheti a jó kapcsolatot a bérlőtársakkal.

Jó tanács, hogy nem érdemes filléreskedni és minden kicsi szívességet vagy gesztust megemlíteni, mert ezek úgyis egyensúlyban lesznek idővel, ha normális emberekkel költöztél össze.

Tágyalás főbérlővel és kulcsok átadása

Hogyan lehet alacsonyabb a bérleti díj?

Az első gondolatod valószínűleg az, hogy a bérleti díj lealkudása nem reális és felesleges megpróbálni.

Jó hír, hogy a legtöbb tulajdonos számára egy megbízható bérlő sokkal többet ér, mintha kicsivel magasabb áron tudja kiadni a lakást.

Az ajánlatodat mindenképp udvarias és nyugodt hangnemben fogalmazd meg, szilárd érvekkel alátámasztva.

Hangsúlyozd a beszélgetés során, hogy miért vagy jó albérlő, sőt a megbízhatóságodat akár a volt főbérlőid ajánlásaival is igazolhatod. Jó, ha azt is érzékelteted, hogy vannak más opcióid is, de nem szabad túlzásba esni, mert azt nem szeretik a főbérlők.

Az alacsonyabb bérleti díjért felajánlhatod, hogy karbantartod a lakást, kisebb dolgokat meg tudsz szerelni, ha elromlanak.

Kiegyezhetsz abban is, hogy hosszabb időre fog szólni a szerződés, és az általános 1 év helyett vállalod, hogy legalább 2 évig fogod a lakást bérelni. Ha a főbérlő nem bólint rá elsőre a kérésedre, de nyitottnak tűnik a dologra, akkor érdemes többször is visszatérned a témára.

Érdemes lakást bérelnem?

Lakótársakkal vagy anélkül, az önálló életed kezdetén, közepén vagy végén, igazából bármikor lehet az a helyzet, hogy az albérlet egyszerűen jobb pénzügyi döntés, mint a lakásvásárlás.

Ingatlant venni nagy felelősség és nagyon drága, de azért az albérletekkel kapcsolatban is jobb, ha óvatos és megfontolt döntést hozol. Kinek ez válik be jobban, kinek a saját lakás.

Felesleges tehát hasonlítgatni magad ahhoz, hogy másoknak mi tetszik jobban, vagy mit engedhetnek meg maguknak, igazodj inkább a saját körülményeidhez.

Albérletben lakni nagy szabadság és izgalmas dolog, úgyhogy ne habozz belevágni, ha úgy érzed, hogy készen állsz rá.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink lakáskiadás -bérlés  témában

 • Kiadó lakás amit érdemes kibérelni
  Lakáskiadás -bérlés 

  Így érdemes lakást bérelni

  A megfelelő lakás megtalálása és a költözés nem egyszerű feladat. Még sosem laktál albérletben és szeretnéd tudni, hogy mi vár rád? Most megtudhatod, mire érdemes figyelni és hogyan járhatsz jól lakásbérléskor.

  frissítve: 2024. február 27.
 • Ingatlan kulcs odaadása lakás kiadás előtt
  Lakáskiadás -bérlés 

  Lakáskiadás: Hogyan adjam ki hosszú távra a lakásom?

  A köztudatban az ingatlankiadás képe úgy él, mint a legjobb módja a passzív bevételnek. Persze ebből gyakran kimarad a kiadással járó felelősség és teendők. Ha gondolkoztál már lakáskiadáson, de nem tudod, hogy mi ennek a legjobb módja, és kíváncsi vagy rá, hogy milyen költségeket jelent számodra a kiadás, akkor jó helyen vagy. Bemutatjuk, hogyan válaszd ki a legjobb albérlőt és azt is, hogy mik a leggyakoribb hibák, amikkel sokat bukhatsz.

  frissítve: 2023. október 10.
 • A házat költözteti a kiskakas
  Lakáskiadás -bérlés 

  Így lehet olcsóbb a költözés

  Egy ingatlan megvásárlása vagy a bérleti díj már önmagában is nagy kiadás. Érthető tehát, hogy nem szeretnél sok pénzt áldozni még a beköltözésre is. Ha érdekel, hogy hogyan tudnál minél kevesebb pénzből költözni, akkor jó helyen jársz. Segítünk.

  frissítve: 2023. október 10.