Lakásfelújítás 2024 - Így lesz hozzá önerőd

A lakásfelújítás, különösen energetikai korszerűsítéssel milliókba kerül, és még akkor is szükséged van hozzá önerőre, ha otthonfelújítási támogatást is igényelsz. Mutatjuk hogyan lehet rá pénzed.

Te is felújítanád a lakásod? Sokan álmodnak arról, hogy modernizálják, korszerűsítik az otthonukat, amely így kényelmesebbé, komfortosabbá válik, és főleg olcsóbb lesz ott lakni. A lakásfelújítás izgalmas folyamat, de sok kihívást rejt mind a ráfordított energia, mind az anyagiak terén. Ehhez adunk most tippeket.

Mennyi pénzre lesz szükségem?

Kisebb javításokat megcsináltathatsz költségvetés nélkül is, de nagyobb, komplexebb felújításokba nem érdemes belefognod előzetes tervezés nélkül.

Tudod kell, hogy egyáltalán mennyibe kerülnek azok a munkák, amelyeket el szeretnél végeztetni, hogy mikor mennyi pénzt kell kifizetned, és azt is át kell gondolnod, hogy hogyan lesz rá elegendő pénzed.

Nincs is annál kellemetlenebb, mint félbehagyni egy elkezdett felújítást, de ha kölcsönt veszel fel, akkor nem is lőhetsz nagyon a pénzszükségleted fölé, hiszen a banktól kapott pénz után kamatot kell érte fizetned.

De honnan lesz rá pénzem?

A munkálatok ára nem biztos, hogy kijön a saját megatakarításodból, de ettől még feltétlenül kell elvetned a felújítás ötletét.

Az alábbi hitelekre, támogatásokra is támaszkodhatsz:

A fűtési rendszer korszerűsítésével komoly megtakarítást érhetsz el a rezsiköltségen.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből

A személyi kölcsön szabad felhasználású hitel, amelyhez sem ingatlanfedezetre, sem adóstársra nincs szükséged. A kamata ugyan magasabb, mint a jelzáloghitelé, de a hiteligénylés gyors és általában nem jár induló költségekkel. A legtöbb személyi kölcsönt online is igényelheted.

Felújításra azért kedvelt, mert rugalmasan felhasználható és nem kell hozzá a banknak költségvetést benyújtanod. Az igényelhető összeg általában 1 és 10 millió forint között lehet, ami éppen fedezi a felújítás költségeit. A futamidő nem túl hosszú, általában legfeljebb 7-8 év.

Egyes bankok kifejezetten felújításhoz vagy energetikai korszerűsítésre (zöld hitelcélokra) is adnak kölcsönt. Ezek olyanok, mint minden más személyi kölcsön, de a feltételei a felújításhoz igazodnak, a kötött hitelcélra pedig kamatkedvezményt kaphatsz.

Ilyen felújítási személyi kölcsönt kínál például az UniCredit Bank. Az UniCredit Felújítási Személyi kölcsön a korábbi Otthonfelújítási támogatás mintájára készült, és ahhoz hasonló feltételekkel elérhető. A kölcsönhöz a bank feltételei szerint jóváírási kedvezmény is tartozik.

A MagNet Bank zöld kedvezménnyel kínált személyi kölcsöne energetikai felújításra is használható. A kölcsön összege akár 12 millió forint is lehet, és a futamidő is hosszabb lehet, 10 évig terjedhet.

Az energetikai korszerűsítés lehet napelemes rendszer, hőszivattyú, geotermikus rendszer, inverter, inverteres klíma beszerelése, de a ház szigetelése és a nyílászárók cseréje is.

Az MBH Bank Start Plusz Időnyerő Személyi kölcsönét türelmi idővel igényelheted, így az első három hónapban nem kell törlesztőrészleteket fizetned. Ezzel elérheted, hogy a felújítási munkák nagy részének elvégzése alatt még nem kell elkezdened a törlesztést.

Ilyen személyi kölcsönöket kínálnak a bankok lakásfelújításra

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 128 461 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 18,04% Kamat: 16,49%
  Visszafizetendő 10 611 324 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,99% - 18,04% • Hitel teljes díja: 4 611 324 Ft • Ebből kamat: 4 611 324 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
 • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel - online igényléssel
  Törlesztő 121 993 Ft Fix kamat
  THM 18,18% Kamat: 16,59%
  Visszafizetendő 10 247 406 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
  Futamidő: 61-84 hó • THM: 16,30% - 18,18% • Hitel teljes díja: 4 247 406 Ft • Ebből kamat: 4 247 406 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,59%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 122 615 Ft Fix kamat
  THM 18,81% Kamat: 17,00%
  Visszafizetendő 10 359 646 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető + 30.000 Ft kamatjóváírás
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 4 359 646 Ft • Ebből kamat: 4 299 646 Ft • Kezdeti díj: 60 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 17,00%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Otthonfelújítási támogatás

Az indulását ugyan elhalasztották, de valószínűleg így is heteken belül érkezik a megújult Otthonfelújítási támogatás.

A 2024-es Otthonfelújítási program célja, hogy segítséget nyújtson a régi, mostanra elavult házak tulajdonosainak az otthonaik energetikai korszerűsítésében.

Ez a támogatás tehát kifejezetten energetikai korszerűsítésre vonatkozik, adott költségkerettel. Ha ezen felül más munkákat is elvégeztetnél, akkor erre a támogatás keretein kívül van lehetőséged. Végeztethetsz tehát nagyobb felújítást, de a plusz költségét neked kell fizetned.

Az Otthonfelújítási támogatásból legfeljebb 7 millió forintos felújítást végeztethetsz el, amelyből 1 millió forint önrész, a fennmaradó 6 millió forint pedig vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes támogatott kölcsön nagyjából fele-fele arányban.

Az elérhető támogatás összege régiótól és az igénylő jövedelmének nagyságától függően 2,5 - 3,5 millió forint között van.

A támogatás 1990 előtt épült házakra igényelhető. A program által támogatott munkálatok közé tartozik az épület külső szigetelése, a nyílászárók cseréje, a melegvíz-rendszer korszerűsítése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése. A támogatás nem csak a munkadíjra és az anyagköltségre vonatkozik, de szigorú plafont szab az egyes költségtételeknek.

Honnan lesz önerőm?

Ahogy láthatod, a támogatás és támogatott kölcsön mellett önrészt is tartalmaz a program. Ez azt jelenti, hogy a felújításba saját pénzzel is be kell szállnod.

Ez az önrész lehet saját megtakarítás, például lakástakarékpénztárban gyűjtött összeg is. Ha nincs saját megtakarításod, vagy nincs módod azt felhasználni, akkor az önrészre személyi kölcsönt is vehetsz fel.

A támogatás a felújítás nagy részét fedezni fogja, a szükséges önrész pedig legfeljebb 1 millió forint. Személyi kölcsönt már ilyen összegre is kapsz, a hiteligénylési folyamat pedig rendkívül gyors. A pénzt akár napon belül is megkaphatod.

Ha olyan munkákat is végeztetnél, amelyekre a támogatás nem használható, és a jövedelmedbe is belefér, akkor igényelhetsz magasabb összegű kölcsönt is. A plusz részt megkötés nélkül felhasználhatod.

Felújítási hitel

A felújítási hitel egy lakáshitel, amelyet felújításra használhatsz. Ez jelzáloghitel, tehát tehermentes ingatlanfedezet kell hozzá. Az igényelt összeg a személyi kölcsönnél jóval magasabb is lehet, és a futamidő is hosszabbra nyúlhat.

A kamata jóval alacsonyabb, így alacsonyabb törlesztőrészletekre számíthatsz. A hiteligénylés folyamata viszont jóval hosszabb, akár 4-6 hét is lehet, és magasabb induló költségekkel kell számolnod.

Felújításhoz a bank általában nem kér önerőt, mivel a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értéke jóval magasabb, mint az általad igényelt hitel. A munkálatokhoz viszont költségvetést és tervet kell benyújtanod.

Ezt a hitelt akkor fontold meg, ha nagyobb, 5-6 millió forintnál nagyobb összegre van szükséged, és ha nem kaphatsz a munkálatok elvégzéséhez támogatást.

Most pedig lássuk, hogy mennyibe kerül majd a felújítás.

A lakásfelújítás során okosházat is kialakíthatsz.

Mennyibe kerül a lakásfelújítás?

A 30-40 évvel ezelőtt épült házak mára elavulnak, régiesnek tűnhetnek. Mostanra modernebb, melegebb hatású burkolatok elérhetők, és az életmódunk változása nyomán a helyiségek funkcióját is érdemes lehet újragondolni. A felújítás azonban nem csak esztétikai és kényelmi szempontból fontos.

Az elavult fűtésrendszer, nem megfelelően szigetelő nyílászárók, a külső szigetelés hiánya miatt jóval magasabb lehet a rezsiköltséged, mintha egy korszerű épületben élnél.

Régi házban lakni drága, a felújítás költségei viszont mindig megtérülnek.

A felújítás nyomán:

 • Alacsonyabbak lesznek a rezsiszámláid,
 • Kevesebb karbantartásra lesz szükség,
 • Környezetbarátabb és energiatakarékosabb lesz az otthonod,
 • Többet ér majd a lakásod.

Egy ház teljes felújításának költsége alapvetően attól függ, hogy hány négyzetméter az épület, és milyen munkákat végeztetnél. Az is lényeges, hogy milyen anyagokat használsz a munkálatok során.

Egy ház teljeskörű felújítása 1 - 7 millió forintba kerül, átlagosnak a 4,5 millió forintos felújítás tekinthető.

A legdrágább a konyha és a fürdő, a legolcsóbb pedig a nappali, a hálószobák és a pince felújítása.

Jó, ha tudod, hogy egy városi környezetben álló ház felújítása akár duplája is lehet egy vidéki házénak.

Energetikai korszerűsítéshez

Nagy részt képviselnek a felújítási kiadásokon belül az energetikai korszerűsítés munkálatai. Ezek általában – de nem kizárólag – a fűtési rendszer korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét és az épület szigetelését jelentik. Az energetikai felújítás drága ugyan, de ez hozza majd a megtakarítást a rezsiköltségeken.

A fenti három munka elvégzése akár 80-90 százalékkal is csökkenteni tudja egy épület üzemeltetésének költségeit.

A teljes számla 5 - 7 millió forintra is rúghat, de egy kisebb családi házon már egészen kis, 1 - 2 millió forintos költségkerettel is komoly rezsicsökkenést tudsz elérni. A rezsiszámlád 600-900 forint/m2-ről akár 250 forintra is csökkenhet m2-enként.

Milyen munkákra számíthatsz?

Fűtési rendszer korszerűsítése

A spórolás mértéke attól függ, hogy milyen fűtési rendszert választasz. Egy szilárd tüzelésű kazán kiépítése 1 millió forint körül van, de sokkal feljebb is mehet, ha extrákat is adsz hozzá. A modern hőszivattyús rendszerek környezeti energiát használnak, ezért sokan kedvelik.

A levegő-víz típusú hőszivattyú kiépítése valamivel olcsóbb, általában 1,5 - 2 millió forintból kijön.

Napelemek telepítése

A napelemes rendszerek kiépítése 2 millió forinttól 7 - 8 millió forintig is terjedhet.

Külső szigetelés

Az épület külső szigetelése az egyik legfontosabb lépés az energiahatékonyság növelése érdekében. A homlokzati hőszigetelés költsége négyzetméterenként körülbelül 25 000 - 30 000 forint között mozog. Egy átlagos családi ház külső szigetelése összességében 2 - 4 millió forintba kerülhet, függően a szigetelés vastagságától és az épület méretétől.

Tetőszigetelés

A tető szigetelése szintén kiemelkedően fontos az energiahatékonyság szempontjából. Egy teljes tetőszigetelés költsége 1 - 3 millió forint között mozoghat, a tető méretétől és a szigetelés vastagságától függően.

Nyílászárók cseréje

Az új, hőszigetelő ablakok és ajtók cseréjének költsége négyzetméterenként 200 000 forint körül mozog, ami magában foglalja a munkadíjat és az anyagköltséget is. Az energetikai korszerűsítés részeként a nyílászárók cseréje egy átlagos családi ház esetében 1,5 - 3 millió forint közötti költséggel jár.

Összefoglalva

A felújítás költségei mindig anyagköltségből és munkadíjból állnak. Ezekhez társulhat még adott esetben a szállítás költsége, de sok szakember kiszállási díjat is felszámít. Ezek utóbbiak több tízezer forintos kiadást jelentenek. A felújítás költségvetésének elkészítésekor ne feledkezz meg a munkadíjakról sem.

Gondold át alaposan, hogy milyen munkákat szeretnél elvégeztetni, és tervezd meg a költségeket részletesen. Így nem fordulhat elő, hogy menet közben elfogy a pénzed, és nem is veszel fel sokkal több kölcsönt, mint amire szükséged van.

Ha jogosult vagy rá, próbálj támogatást igénybe venni a munkálatokhoz, ezzel jelentősen csökkentheted a felújítás költségét.

Maradtak kérdéseid?

 • Otthonfelújítási támogatást is szeretnék. Szükségem van önerőre?

  Igen, az új Otthonfelújítási programban önrészt is szerepel. A költségek egy részét tehát neked kell vállalnod.
 • Milyen összegű személyi kölcsönt kaphatok lakásfelújításra?

  A bankok gyakran már 500 000 forinttól is kínálnak kölcsönt, a maximális összeg pedig akár 10 millió forint is lehet. Van olyan bank, ahol 12, és olyan is, ahol 15 millió forintot is igényelhetsz. A kölcsön összege ugyanakkor függ az igazolt havi nettó jövedelmedtől is. 600 000 forint jövedelem alatt legfeljebb annak felét, felette akár 60 százalékát is költheted kölcsöntörlesztésre. Ezt hívják JTM-korlátnak.
 • Személyi kölcsönből bármilyen felújítást fizethetek?

  Igen, a személyi kölcsön szabad felhasználású, ezért bármilyen munkát fizethetsz belőle.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.