Lightyear befektetés: TBSZ-t is nyithatsz külföldön

A Lightyear egy nemzetközi befektetéseket támogató platform, ahol alacsony költségek mellett nemzetközi piacokon kereskedhetsz, és akár TBSZ-t is nyithatsz.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A Lightyear egy nemzetközi befektetéseket támogató platform, ahol alacsony költségek mellett nemzetközi piacokon kereskedhetsz, és akár TBSZ-t is nyithatsz.

A Lightyear egy befektetési platform, amely a magyar ügyfelek számára is elérhető. Segítségével alacsony költségek mellett férhetsz hozzá a nemzetközi piacokhoz, így kisebb összegű befektetésekre is alkalmas és a kezdők számára is ideális terep lehet. De ugyanúgy használhatják a tapasztalt befektetők is természetesen.

Sokféle befektetés közül választhatsz, amibe beleértendők a különböző nemzetközi részvények, ETF-ek és más pénzügyi eszközök is. Ha nem fekteted be a pénzt, arra is kapsz kamatot, ami a forintban tartott pénzedre is vonatkozik, hiszen forintban is vezetnek számlát.

A Lightyear befektetési funkcióit mobilalkalmazással és a weben is elérheted. A nyelvek között magyar nyelv is választható.

A Lightyearre gyors és egyszerű a regisztráció, a személyes és pénzügyi adataidat kell megadnod. A befizetés bankkártyával és átutalással történhet. Amint ráutaltál pénzt a számládra, már kezdhetsz is kereskedni, befektetni. Valós időben követheted a piaci árfolyamokat forintban vagy a legnépszerűbb devizákban is végezhetsz tranzakciókat, illetve át is válthatod a pénzed.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. július 2.
 • promóció

A Lightyear egy fintech befektetési platform, mely magyar nyelven, forint számlával is várja a magyar ügyfeleket, európai uniós szabályozással. Sokféle befektetés áll rendelkezésedre, melyet a weben vagy mobilalkalmazással érhetsz el. Nagyon kedvezők a költségek a magyar értékpapírszámlákhoz képest, és a Lightyearnél akár TBSZ-ed is lehet. Ebben az útmutatóban minden fontos információt összeszedtünk neked a Lightyearről.

Lightyear összefoglaló: erre figyelj

A Lightyear egy remek lehetőség, ha befektetési szolgáltatást keresel. Náluk ugyanis olyan értékpapírszámlát kapsz, melyen sokféle külföldi részvényt, ETF-et vásárolhatsz meg, illetve befektetési alapba fektethetsz.

Ráadásul tartós befektetési számlát (TBSZ) is választhatsz.

Van viszont pár dolog, amire figyelned kell.

 • A legfontosabb ezek közül az adózás. Egyrészt eltérően adóznak az amerikai részvénybefektetéseid nyereségei, hiszen az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatást elkerülő egyezményt.
 • Az adót neked kell bevallanod vagy megfizetned, a Lightyear ezt nem teszi meg helyetted.
 • Tudnod kell, hogy a Lightyearnek nincs személyes ügyfélszolgálata Magyarországon, így csak a kapcsolattartási felületükön, legcélszerűbben angol nyelven érheted el őket, ha valamilyen problémád akadna. Ebben hasonlóan működik más fintech szolgáltatókhoz, mint amilyen például a Revolut.

Ha ezeket elfogadod, a Lightyearen egy jól áttekinthető és kedvező árazású értékpapírszámlán tarthatod a megtakarításaidat.

A befektetés 1 eurótól indul, és nincs felső határa.

A befektetési alap típusú befektetéseket nem a Lightyear, hanem a BlackRock kezeli, mely a világ legnagyobb vagyonkezelője. A befektetett pénzt a BlackRock az alacsony kockázatú saját pénzpiaci alapjaiban tartja. A BlackRock több mint 10 000 milliárd dollárt kezel magánszemélyek és vállalatok számára szerte a világon.

A hozam naponta termelődik, a hozamfizetés havonta történik.

Mi a Lightyear befektetés?

A Lightyear egy fintech befektetési platform, melyet 2020-ban alapított Martin Sokk és Mihkel Aamer. Fejlesztése közben törekedtek a minél egyszerűbb és könnyebb használhatóságra, emellett előnye az is, hogy sokféle befektetési lehetőséget kínál. A kereskedés díjai alacsonyak és átláthatók, ráadásul olcsóbbak, mint sok magyarországi értékpapírszámla.

A Lightyear az Egyesült Királyságban indult, de ma már több mint 20 országban elérhető, köztük Magyarországon is. 2023. április eleje óta elérhető hazánkban a Lightyear, és 2024. áprilisa óta van magyar nyelvű felülete is.

A Lightyear szolgáltatásait nem csak magánszemélyek, hanem cégek is igénybe vehetik.

Kaphatsz helyi számlaadatokat, de csak egyetlen pénznemben. Ha magyarországi címmel regisztrálsz, akkor ez a forintszámla lesz. Emellett azonban több devizanemben is vezethetsz számlát.

A Lightyearen be lehet fektetni:

 • amerikai részvényekbe (több mint 3 000 amerikai részvény a NYSE és a Nasdaq tőzsdékről, melyek a világ legnagyobb vállalatai),
 • EU-s részvényekbe (az Euronext és a Deutsche Börse kínálatában szereplő francia, német, holland és belga részvények),
 • brit részvényekbe (a Londoni Értéktőzsdéről a legnagyobb brit vállalatok részvényei),
 • sokféle ETF-be a világ legnagyobb alapkezelőitől és
 • pénzpiaci alapokba (alacsony kockázatú, rendkívül likvid és AAA minősítésű, kamatozó befektetési lehetőségek).

A be nem fektetett pénzre látható mértékű látra szóló változó kamat jár, a központi banki kamatlábakhoz igazodva.

A Lightyear egyszerűen kezelhető mobilalkalmazással és webes felülettel rendelkezik, így mobilon és asztali gép internetes böngészőjében is használható. Ha úgy szeretnéd, akkor a regisztrációtól a befektetésig és a portfólió kezelésig mindent elvégezhetsz a számítógépes böngészőben, anélkül, hogy le kellene töltened a mobilalkalmazást.

A keresésben nyilvános részvényszűrővel is rá lehet keresni a részvényekre. Az eszközök teljes jegyzéke nyilvános, így regisztráció nélkül is áttekintheted ezeket. Kiválaszthatod, hogy vonaldiagrammal, vagy gyertyadiagrammal szeretnéd látni a részvény árfolyamgörbéjét.

A Lightyearnek van egy Széf funkciója is, mely a pénzpiaci alapokba (MMF) irányuló befektetések lehetőségét kínálja. Ez minimális kezelési díjak mellett kínál alacsony kockázatú hozamot euróban, dollárban, vagy fontban. Kérhető, hogy a kamat is a Széf számládra kerüljön, amivel kamatos kamat érhető el.

A Lightyear-nél tartós befektetési számlát (TBSZ) is nyithatsz, mely megfelel a magyar szabályoknak.

A betéti kamatot minden hónap első napján fizeti ki a Lightyear az előző hónap után.

Azonnali pénzkivételre is van mód bármikor, amikor szeretnéd.

Ha a Lightyear nem tagja annak a kereskedési helyszínnek, ahol a kiválasztott eszközökkel kereskednek, és nincs közvetlen hozzáférése sem az adott helyszínhez brókeren keresztül, akkor a Lightyear kereskedési helyszínekkel, külső brókerrel vagy külső partnerrel működik együtt a megbízásod teljesítéséhez.

A Lightyear platformját mobilapplikáción és internetes felületen is eléred

Devizanemek a Lightyearnél

A Lightyearnél a befektetések angol fontban, euróban és amerikai dollárban érhetők el.

A Széfekkel a BlackRock három pénzpiaci alapjába fektethetsz be ugyanebben a három devizában.

A Lightyear betéti számláján euróra, amerikai dollárra, angol fontra és magyar forintra kínál kamatot a be nem fektetett pénzedre.

Lightyear TBSZ (Tartós Befektetési Számla)

A Lightyear 2023. decemberében indította el a magyar tartós befektetési számla (TBSZ) szolgáltatását, mely teljesen megfelel a magyarországi jogszabályoknak.

Maga a TBSZ számla nem fizethet betéti kamatot a hazai törvényi előírások alapján, de az onnan befektetett pénz már kamatozhat, így hozamot csak befektetéssel termelhetsz.

A számlavezetés ingyenes.

A TBSZ számla egyaránt elérhető a mobilalkalmazásban és a webes felületen is.

A TBSZ adózásáról lejjebb, egy külön fejezetben lesz szó.

Befektetővédelem a Lightyearnél

A Lightyear az Európai Unióban az Észt Befektetővédelmi Ágazati Alaphoz lett regisztrálva, így a befektetővédelem biztosítási összege 20 000 euró, azaz mintegy 8 millió forint. Ez az Európai Unióban a minimális összeg a befektetési platformokon, ami nem azonos a bankokra vonatkozó 100 000 eurós értékhatárral, hiszen a Lightyear nem rendelkezik banki licensszel.

A Lightyear alapkezelője a BlackRock, a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, amely 10 000 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik az egész világon.

Az ügyfelek készpénzállománya az AAA minősítésű BlackRock pénzpiaci alapokban és engedéllyel rendelkező kereskedelmi bankok számláin van elkülönítve. Ez azt jelenti, hogy az általad megvásárolt eszközök, részvények, ETF-ek nem a Lightyearnél vannak. Így a Lightyear esetleges csődje esetén a pénzed nem vész el, visszakapod.

Ha amerikai részvényekbe fektetsz, ott 500 000 dollárig érhető el a befektetői védelem. Ezt az Értékpapírbefektető-védelmi Társaság (SIPC) biztosítja, amelynek a regisztrált tagja a FINRA. A FINRA szabályozza az Alpaca-t, ahol a Lightyear az amerikai értékpapírokat tartja.

Az Európai Unióban a Lightyear szabályozója az Észt Felügyeleti Hatóság (FSA). A Lightyear az Európai Unión kívül, az Egyesült Királyságban az ország saját pénzügyi felügyelete, vagyis az FCA szabályozási hatálya alá tartozik, a RiskSave Technologies Ltd. kijelölt képviselőjeként.

A pénzpiaci alap egy alacsony kockázatúnak mondható befektetési forma. A többi, általában kötvénybe vagy részvénybe fektető alaptól eltérően a pénzpiaci alapok rövid lejáratú adósságba fektetnek.

Kedvező értékpapírszámla díjak a Lightyearnél

A Lightyear kifejezetten kedvező számlavezetési és tranzakciós költségeket kínál, emellett viszonylag magas betéti kamatot fizet. A részvényeket kedvező díjért, a tőzsdén kereskedett befektetési alapokat (ETF-eket) pedig ingyenesen vásárolhatod meg a világ legnagyobb alapkezelőinél.

Így a világ tőzsdéihez történő hozzáférésért nem kell felesleges díjakat fizetned, más befektetési szolgáltatókkal ellentétben.

A Lightyear azt terjeszti magáról, hogy a befektetési platformjuk árazása az egyik legversenyképesebb a piacon, a költségek pedig alacsonyak, az árképzésük átlátható.

Magyaroknak forintban, euróban, angol fontban és amerikai dollárban tartható a be nem fektetett számlapénz, melyekre változó nagyságú kamat jár, a központi banki kamatlábakhoz igazodva. A kamat naponta termelődik, amit minden hónap 1-jén írnak jóvá.

Néhány fontosabb példa következik a Lightyear díjszabásából. Ezek alapján könnyen össze tudod vetni a díjait a hazai, értékpapírszámlát vezető bankok ajánlataival.

 • amerikai részvények vétele és eladása: 0,1 százalék, de minimum 0,10, maximum 1 amerikai dollár megbízásonként
 • európai uniós részvények vétele és eladása: 1 euró megbízásonként
 • brit részvények vétele és eladása: 1 angol font megbízásonként
 • tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) vétele és eladása: ingyenes, a saját devizában (magyar forintban) befektetve nincs átváltási díj euró, angol font és amerikai dollár devizában lévő ETF-ek esetén
 • állományi (letétkezelési) díj: ingyenes, de pénzpiaci alapoknál ez a díj havi 0,25 százalék
 • a devizaváltás díja az aktuális bankközi árfolyamon: 0,35 százalék
 • többpénznemű számla számlavezetése az egyes devizanemekben: ingyenes
 • befizetés bankkártyával az ingyenes kereten felül: 0,5 százalék
 • befizetés átutalással: ingyenes
 • kifizetés átutalással: ingyenes
 • számlaszámok euróhoz, amerikai dollárhoz és angol fonthoz: ingyenes
 • amerikai adónyomtatvány (W-8BEN) biztosítása: ingyenes
A Lightyear hozzáférést biztosít neked a világ tőzsdéihez

Adózási tudnivalók, ha Lightyeart használsz

A globális Lightyearnél történő befektetés egyik fontos jellemzője, hogy a magyarországi adózást nem oldja meg helyetted, ellentétben egy magyarországi pénzügyi szolgáltatóval.

Ezért a Lightyearen megkeresett kamat, hozam után adóbevallást kell benyújtanod és pozitív eredmény esetén meg kell fizetned az adót is utána.

A TBSZ számlán 5 naptári évig megtartva a pénzt, nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Az adózás általában a magyar szabályok szerint történik, vagyis a személyi jövedelemadóval megegyező mértékű 15 százalékos nyereségadó ("kamatadó"), illetve 13 százalékos szociális hozzájárulási adó terheli a kamatokat, az osztalékadó pedig ugyancsak 15 százalékos. Mindezt a részvények vagy ETF-ek vételi és eladási ára közötti különbség, azaz a nyereséged után kell bevallanod és megfizetned.

A nyereségből levonhatod a befektetéseiddel kapcsolatos költségeidet, például a Lightyear számlavezetési költségeit, ami egyébként zömmel ingyenes. De ha bármit le is vonsz, fontos megtartanod az azt igazoló bizonylatokat, amelyeknek a te nevedre kell szólniuk.

Az osztalék után szociális hozzájárulási adót csak akkor kell fizetned, ha a szochód az adóévben nem haladja meg a minimálbér 24-szeresét.

Fontos tudnod, hogy a TBSZ-nél eleve nincs SZOCHO (akkor sem, ha idő előtt visszaváltod a befektetésed és kiveszed a pénzt), a 15 százalékos kamatadó helyett pedig három teljes naptári évig megtartva a pénzt a tbsz számlán, csak 10 százalékos, öt év után pedig már egyáltalán nincs kamatadó.

Az amerikai részvények utáni adózásról annyit kell tudnod, hogy 2024. január 1-jétől az Amerikai Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt Magyarországgal, így az amerikai részvények nyeresége után a forrásadó a 30 százalékot is elérheti. Emellett itthon további 5 százalékos személyi jövedelemadót is fizetni kell az osztalékjövedelem után, vagyis az elvonás összesen 35 százalékos. (Ezzel szemben a tisztán magyarországi elvonás összesen 28 százalékos lenne.)

A személyi-jövedelemadó bevallását önállóan kell intézned a NAV adóbevallás tervezetében, mivel a NAV ezekről a jövedelmeidről alapesetben nem tud, így nem is ajánlja fel. Az adóbevallásban a devizában szereplő összegeket forintban kell feltüntetni, amelyhez a vásárlás és az eladás napján érvényes MNB devizaárfolyamot figyelembe véve kell kiszámolnod.

Ajándék utalvány rendszer a Lightyearnél

A Lightyear ajándék utalvány rendszert is üzemeltet. Ez lehet konkrét pénzbeli értékű (például egy meghatározott összegű töredékrészvény) vagy egy bizonyos juttatás (például a mobilalkalmazás egy bizonyos funkciója vagy az árképzés átmeneti változása). Ha az utalványon nem szerepel töredékrészvény, akkor az utalványtulajdonosok maguk választhatják ki a töredékrészvényt.

Minden utalvány összege euróban szerepel, amelyet amerikai dollárra kell átváltani a töredékrész megszerzéséhez. Az utalványra normál Lightyear díjak vonatkoznak. Eladáskor a részvények teljes értéke adóköteles lehet, nem csak a nyereség, mivel a teljes összeget ajándékba kaptad.

Érd el a világ tőzsdéit a mobiloddal a Lightyear applikációjával

Lightyear számlanyitási és ügyfélajánlási promóciók

A Lightyearnél léteznek számlanyitási promóciók is.

A számlanyitásért kapott ajándék lehet pénzbeli (például töredékrészvény egy meghatározott összegre) vagy egy bizonyos kedvezmény, előny (például a mobilalkalmazás egy bizonyos funkciójával vagy az árazás átmeneti változásával kapcsolatban).

A töredékrészvényt piaci megbízással lehet megvásárolni. Az ajánlatra normál Lightyear díjak vonatkoznak. Az ajánlat 30 napig lehet érvényes.

A Lightyear ajánlóprogramot is üzemeltet (ismerősi ajánlás), de csak azok vehetnek benne részt, akik értesítést kaptak a Lightyeartól arra, hogy jogosultak barátokat ajánlani. Ezt a jogot a Lightyear bármikor visszavonhatja.

Az ajánlott csak olyan új ügyfélnek adható, aki korábban soha nem rendelkezett Lightyear számlával.

Az ajánlásáért járó jutalom változó lehet, és az alkalmazáson belül vagy a marketinganyagokon keresztül van konkrétan meghatározva. A jutalom lehet például bizonyos díjak elengedése, egy előre meghatározott összegű töredékrészvény vagy bármilyen más alternatív jutalom.

Ha a jutalom töredékrészvény, akkor piaci megbízást kell adni a Lightyear alkalmazásban a kiválasztott töredékrész megvásárlására. A töredékrészesedési megbízás elkészítéséhez a jutalomból valutaátváltási díjat vonnak le a dollárra való átváltáskor.

A jutalom megszerzéséhez legalább 50 euróval vagy 20 000 forinttal fel is kell tölteni az új számlát. Ha az ajánló az Egyesült Királyságban lakik, akkor az ajánlottnak 50 angol fonttal kell feltöltenie a számláját. A befizetésnek 30 napon belül meg kell érkeznie a Lightyear számlájára.

Minden ajánló csak egy jutalmat kaphat, míg minden ajánló naptári hónaponként legfeljebb 5 jutalomban részesülhet. A jutalmakat általában az elfogadást követő 5 napon belül kapja meg az ajánló és az ajánlott. A Lightyear kifejezetten tiltja a tömeges e-mailek terjesztését idegeneknek.

A Lightyear befektetés előnyei és hátrányai

 • könnyen kezelhető befektetési platform weben és mobilalkalmazásban
 • nagyon kedvezőek a kereskedési és számlavezetési díjak
 • magyar nyelvű felület is elérhető
 • forintban is vezetnek számlát, tbsz-t is
 • az adóbevallást saját magadnak kell intézned
 • az adót neked kell megfizetned Magyarországon a nyereség után
 • nincs személyes ügyfélszolgálati ügyintézésre lehetőség
 • angol nyelven kell levelezni velük, ha problémád van

Maradtak kérdéseid?

 • Vezet forintszámlát a Lightyear?

  Igen, ráadásul a számlavezetés ingyenes.

 • Magyar nyelvet kínál a Lightyear?

  Előfordulhat, hogy angol nyelvű tartalommal találkozol, pl. ilyenek a szabályzatok, de a lényegi funkciókat tekintve elérhető a magyar nyelv.

 • Van ajánlóprogramja a Lightyearnek?

  Igen, de csak az vehet benne részt, akinek ezt felkínálja a Lightyear. Viszont attól kezdve akár havonta 5 új tag behozása után is kapsz jutalmat, sőt, egyes esetekben, promóciós kóddal megnyitva a saját számlanyitásod után is kapsz számlanyitási jutalmat, az ajánlóprogramon felül is.

 • Céges befektetésekre is használhatom a Lightyeart?

  Igen, céges értékpapírszámlát is vezethetsz náluk.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink fintechek témában