Magyar Állampapír Plusz: mindig tudod, mennyi kamatra számíthatsz

Szuperállampapírnak hívták, amikor megjelent. Megmutatjuk miért gondolták így sokan.

PROMÓCIÓ
GRÁNIT KamatMax Plusz betét
 • 12 hónapra 9,00% éves kamat és EBKM
  (Jegybanki alampakat - 2,75%)
 • A lekötés ideje alatt aktivált bankkártya szükséges
 • Ingyenes számlavezetéssel elérhető
RÉSZLETEK

A sokáig tartó alacsony inflációs időszakban nagyon népszerű befektetés volt a Magyar Állampapír Plusz. Ha a kamatok a földön járnak, ez egy jó befektetés lehet, hiszen a pénzpiactól függetlenül fizet biztos kamatot. Útmutatónkban bemutatjuk, mikor érdemes ezt választani.

Fontos változás, hogy 2022. szeptember 9-én a kormány bejelentette, hogy 11 százalékos induló kamatot fizető lakossági állampapírt bocsát ki még szeptemberben. A futamidő és a további pontos feltételek - elsősorban a visszaváltás - még nem ismertek, de vélhetően rosszabb feltételekkel lesz visszaváltható az eddigi legkedveltebb állampapírokhoz képest.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a meglévő állampapírok kamatát is tervezik megemelni. Újra bevezetik a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), mely egy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj) hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves papír lesz.

Az állampapírok előnyei általában

Ahogy a magyar állampapíroknak általában, úgy a Magyar Állampapír Plusznak is komoly előnyei vannak, melyek főképpen a pénzed és a kamatod védelméről szólnak.

A befektetésed bármekkora összegben kockázatmentes, hiszen arra a magyar állam garanciája vonatkozik. Ez a garancia a kamatra is jár.

2019 óta kamatadó-mentesség is vonatkozik rá, illetve az állampapír-vásárlásra vonatkozó pénzmozgás a pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes, ha az egy lakossági bankszámla és egy, a Magyar Államkincstár által állampapír-forgalmazás érdekében vezetett számla között történik.

Az illetékmentesség az állampapír vásárlására is vonatkozik, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

Az állampapírok előnyeiről, azok összehasonlításáról többet is megtudhatsz ebből az útmutatóból.

Mielőtt folytatjuk nézzük meg összehasonlításképpen, hogy mit tudnak ma a banki betétek! Lesz több olyan is, ami kedvezőbb, mint a Magyar Állampapír Plusz.

Kérdések a Magyar Állampapír Plusz kamatozásával kapcsolatban

A lekötött betétek kamataihoz érdemes az állampapírokat hasonlítani

Az utóbbi években a legtöbb banki betét alig fizetett valamit. Az utóbbi hónapokban megjelentek pár banknál azok a lekötött betétek amikkel már érdemes összehasonlítani az állampapírokat. Banki betétbe akár 3-6 hónapra is érdemes berakni pénzt, a legtöbb állampapírt nem ilyen lekötési távra találták ki.

Nézzük meg most, melyek a vonzó lekötött betétek, hogy utána jobb befektetési döntést hozhass!

Lekötött betéti kamatok
Bank és betét neveÉves kamatLekötési időFeltétel
GRÁNIT Bank:
KamatMax
Fix 8%, EBKM 8%6 hónapGránit bankszámla,
havi 20 000 forintos
bankkártyás vásárlás
GRÁNIT Bank:
KamatMax Plusz
Jelenleg 10,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 2,75%), EBKM 10,25%
12 hónap Gránit bankszámla,
aktivált bankkártya
MagNet Bank:
Mentor-Szféra
Plusz Program
Jelenleg 8,25%
(jegybanki alapkamat mínusz 4,75%), EBKM 8,16%
3 évnincs
 • A GRÁNIT KamatMax betét 6 hónapos lekötési idővel fixen 8%-os éves kamatot ad. A betét feltétele, hogy havonta 20 000 forintért, tehát a lekötés ideje alatt összesen 120 000 forintért kell Gránit bankos bankkártyával vásárolnod. A kamat kifizetése a lejáratnál van. További részleteket itt találsz.
 • A GRÁNIT KamatMax Plusz betét 12 hónapra ad jelenlegi állás szerint 10,25%-os éves kamatot (jegybanki alapkamat mínusz 2,75%). Ez azért jó, mert ha emelkedik az alapkamat, amire jó esély van, akkor a betét is többet fog fizetni. Az egyetlen feltétel, hogy a banknál legyen aktivált bankkártyád. További részleteket itt találsz.
 • A MagNet Banknak is általában több jó betéti ajánlata van. Közösségi betéteik közül talán a Mentor-Szféra Plusz Program a legérdekesebb. Ennek 3 éves a futamideje és jelenleg 8,25%-os éves kamata van. A kamatot 3 havonta fizetik ki és ugyanolyan gyakran nézik meg a jegybanki alapkamatot is hozzá. További részleteket itt találsz

Most, hogy már tudod, hogy melyek a legmagasabb kamatozású betétek, térjünk vissza a szuperállampapírhoz!

A Magyar Állampapír Plusz kamatozása

Ebben az útmutatóban a Magyar Állampapír Pluszról lesz szó, amelynek rövidítése MÁP Plusz vagy MÁP+.

A Magyar Állampapír Plusz úgy működik, hogy az 5 éves futamidőre évente más-más, de előre lefixált kamatot fizet a befektetésedre. Ez a kamat a befektetésed ideje alatt folyamatosan emelkedik, vagyis abban vagy érdekeltté téve, hogy a futamidő végéig megtartsd a befektetésed, hiszen pont a vége felé kiemelkedő a hozama.

A Magyar Állampapír Plusz kamatozása:

 • az első év első félévében évi 3,5 százalék, az első év második félévben évi 4,0 százalék
 • a 2. évben évi 4,5 százalék
 • a 3. évben évi 5,0 százalék
 • a 4. évben évi 5,5 százalék
 • míg végül az ötödik évben évi 6,0 százalék

A legkisebb befektetés, amit megvásárolhatsz a Magyar Állampapír Pluszból, az egységnyi, 1 forintos állampapír. Tehát amennyi forintot tervezel befektetni, annyi darabszámú állampapírt kell megvásárolnod.

Annak ellenére, hogy egyszerre vásárolod meg, ezek mind-mind önálló, 1 forintos befektetésnek számítanak. Ez azért jó, mert így nincs „betétfeltörési” kockázatod (mint a lekötött betéteknél), ha menet közben visszaváltanád.

A Magyar Állampapír Pluszt folyamatosan bocsátják ki. A már kibocsátott és a jelenleg kibocsátás alatt álló sorozatokról itt találsz információt. Itt megtudhatod, hogy milyen sorozatúak azok az állampapírok, melyeket most megvásárolhatsz.

A pontos kamatot a sorozatszám határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a kamatok bár változhatnak az egyes sorozatok kibocsátásai között, de a már egyszer kibocsátott sorozatra ígért kamatok a futamidő alatt biztosan változatlanok maradnak. Vagyis, ha a befektetéskor elengedsz egy sorozatot, akkor nem biztos, hogy a következő sorozatban is ugyanazokkal a kamatokkal találkozol majd. A kamatok csökkenhetnek, de növekedhetnek is.

Ha ránézel a Magyar Állampapír Plusz kamataira, akkor nem tudod ránézésre megmondani, hogy éves szinten pontosan mennyi kamatot is kapsz a pénzedre az ötéves futamidő alatt.

Ezért a lejáratkor elérhető maximális hozam mértékének megállapítására érdemes segítségül hívni az egységesített értékpapír hozam mutatót, az EHM-et, mely 4,95 százalék. Ugyanakkor, ha összeadod az egyes évek kamatait, akkor a kibocsátás napjától a lejárat napjáig terjedő 5 éves időszakra a lejáratkor fizetendő teljes kamat (kamatos kamat) mértéke: 27,35 százalék.

A kamatot minden évben nemcsak megállapítják, de jóvá is írják neked, azaz kamatos kamatot kapsz az ötéves futamidő alatt a Magyar Állampapír Plusszal. A MÁP Plusz esetében a kifizetett kamat újrabefektetése automatikus. Ez a többi állampapírra nem igaz (kivéve a babakötvényt).

2022.09.28-án beszéltem erről a témáról Binder Istvánnal a Karc FM-ben. Hasznos tanácsokat adunk és abban is segítünk, hogy a Bónusz állampapír megjelenésével és a Prémium Magyar Állampapír feltuningolásával mi lehet a legjobb lekötési stratégia.

Magyar Állampapír Plusz vásárlása a postákon

Bár az állampapírok ma már nincsenek materializálva, azaz nem kapsz egy papírkötvényt a befektetésedről, a lakosság felé nyújtott postai megvásárlási lehetőség érdekében a Magyar Állampapír Plusznak létezik egy klasszikus, nyomdai változata is.

Ez főbb jellemzőiben megegyezik a dematerializált verzióval, de nem 1 forintos címletekben kerül kibocsátásra, hanem 10 000, 50 000, 100 000, 500 000, 1 000 000 és 2 000 000 forintos címletekben.

Ezek kamatozása azonos, de az esetleges futamidő közbeni visszaváltás miatt célszerű minél kisebb címletekre bontva vásárolni belőle.

Magyar Állampapír Plusz visszavásárlása

Természetesen megeshet, hogy hozzá kell nyúlnod a megtakarításodhoz az ötéves befektetés alatt. Ebben az esetben a Magyar Állampapír Pluszt a Magyar Államkincstár napi vételi árfolyamon vásárolja vissza tőled, melyről itt találsz több információt.

Itt a Vételi Nettó Árfolyam feliratú oszlopból tájékozódhatsz a megvásárolt sorozatszámú állampapírjaid visszavásárlási árfolyamáról.

Általában, a kamatfizetés utáni 5 munkanapig 100 százalékos árfolyamon, azaz névértéken válthatod vissza a Magyar Állampapírt Plusz-os értékpapírjaidat.

A többi időben a Magyar Államkincstárnál 99,50 százalékos árfolyamon válthatod vissza a MÁP Plusz-os állampapírjaidat, míg a postákon kapható nyomdai értékpapír változatok esetében ez az árfolyam 99,75 százalék.

Mivel a nem nyomdai formában megvásárolt befektetésed 1 forint névértékű állampapírokból áll, ezért csak annyit darab 1 forintos állampapírt kell visszaváltanod, amennyi pénzre forintban éppen szükséged van. A befektetésed többi része az eredeti feltételekkel kamatozik tovább.

Nő postán vásárol Magyart Állampapír Pluszt

Miben különbözik még a nyomdai MÁP Plusz a dematerializált változattól?

A névértéken (címleten) és a visszavásárlási árfolyamon kívül még egy különbség van a kétféle Magyar Állampapír Plusz változat között.

Az 1 forintos, dematerializált változatot devizakülföldi ügyfelek is megvásárolhatják, míg a postákon kapható nyomdai változatot csak devizabelföldi állampolgárok.

Devizakülföldinek a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2001. évi XCIII. törvény alapján az a természetes személy számít, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (azaz személyi igazolványa) nincs, illetve azzal nem is rendelkezhet.

Mikor érdemes Magyar Állampapír Pluszt vásárolnom?

Maga az állampapírpiac is vegyes, ezért létezhet kedvezőbb kamatozást biztosító állampapír a Magyar Állampapír Plusznál. Azt kell felmérned - és ehhez szükség esetén tanácsadók, elemzők segítségét is igénybe veheted -, hogy milyen inflációra számít a piac a MÁP+ futamideje, azaz öt év alatt.

Ha a MÁP+-szal várhatóan jobb hozamot érsz el az öt év alatt - jellemzően csökkenő, vagy tartósan alacsony inflációs környezetben -, akkor érdemes a Magyar Állampapír Pluszt választani.

Ha viszont úgy találod, hogy az inflációhoz képest rosszabb befektetésnek látszik a MÁP+, akkor valamelyik inflációkövető állampapír jobb választás lehet. Ez jellemzően növekvő vagy tartósan magas inflációs környezetben fordulhat elő.

Két dolgot fontos szem előtt tartanod. Egyrészt fix és az inflációkövető állampapírok közötti választás kockázata csak a kamatra terjed ki, a befektetett tőkédre nem. Másrészt az állampapírokat bármikor visszaválthatod, tehát szükség esetén akár a futamidő közben is áttérhetsz egy jobb kamatozású változatra.

Itt vásárolható meg a Magyar Állampapír Plusz

Az Állampapír.hu oldalon térképes és listás felsorolás is található a Magyar Állampapír Plusz forgalmazóhelyeiről.

Külön kérdezheted le a nyomdai változat forgalmazóhelyeit, mert az csak a postákon kapható. Ezeken a helyeken tudsz tehát vásárolni ilyen értékpapírt, de ne feledd, hogy az állampapír vásárlására vonatkozó illetékmentesség csak akkor érvényes, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

Itt még több információt találsz az állampapírok statisztikáival kapcsolatban.

A Magyar Állampapír Plusz legfőbb előnyei és hátrányai

 • teljes kockázatmentesség vonatkozik rá, így a befektetett pénzed összegtől függetlenül is biztonságban van
 • az állampapír mögötti garancia a kamat kifizetésére is vonatkozik, tehát a hozammal is biztosan számolhatsz
 • kamatadó-mentesség vonatkozik a 2019. június 1-től megvásárolt minden magyar állampapírra
 • 1 forintos (a postákon kapható nyomdai változat pedig 10 000-től növekvő) címletekben vásárolható meg, tehát könnyen elérheted
 • könnyű a visszavásárlás, hiszen a dematerializált változatnál csak annyi darab állampapírt kell visszaváltanod, amennyi forintra szükséged van
 • a visszaváltás bármikor lehetséges 99,50 százalékos árfolyamon, a kamatfizetés utáni 5 munkanap alatt pedig 100 százalékos árfolyamon, azaz névértéken
 • kamatos kamat érhető el az évenkénti kamatjóváírás miatt
 • a MÁP Plusz esetében a kifizetett kamat újrabefektetése automatikus
 • ha a futamidő vége előtt visszaváltod a Magyar Állampapír Pluszt, veszteség érhet
 • ha fontos az illetékmentesség, akkor a befektetésed a Magyar Államkincstárhoz szükséges utalnod, nem fektetheted be a bankodnál
 • ha rosszul méred fel a kamatozás mértékét a futamidő alatt, akkor az inflációkövető kamatozású állampapírokhoz képest veszteség érhet a Magyar Állampapír Plusz választásával, ezt viszont kiválthatod azzal, ha a futamidő alatt váltasz és egy másik állampapírba fekteted be a pénzed
 • Magyarország hitelminősítő cégek általi leminősítése esetén a magyar állampapírok árfolyama leromolhat

Maradtak kérdéseid?

 • Mi a helyzet a Magyar Állampapír Plusszal öröklés esetén?

  Az állampapírok örökölhetők és hagyatékba vehetők. Az egyéb ingóságokkal ellentétben az öröklés nemcsak egyenesági esetben illetékmentes, de nem egyenesági öröklés esetében is.

 • Megoszthatom a befektetésem a Magyar Állampapír Plusz és más állampapírok között is?

  Persze. Teljesen rád van bízva, hogy melyik állampapírból mennyit vásárolsz, így akár dönthetsz úgy is, hogy a pénzed egy részét inflációkövető kamatozású, míg a másik részét a fix kamatozású Magyar Állampapír Pluszba fekteted.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb állampapírt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget tennél állampapírba
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető állampapírokat és egyéb értékpapírokat
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter
LinkedinE-mail

Hiszek abban, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Alábbi tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. Az egyes állampapírok forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételei (így különösen a kamatszámításra vonatkozó részletes szabályok) a vonatkozó ismertetőben és a nyilvános ajánlattételben szerepelnek az adott állampapír termékoldalán, a Részletek gombra kattintva. A BiztosDöntés.hu felhívja a befektetők figyelmét, hogy valamennyi befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie és mérlegelnie!