Ezért nem pénzkidobás a biztosítás

Talán így is sokat fizetsz a biztosításokért, pedig lehet, hogy még többet kellene. Elmondjuk miért.

A biztosításokra sokszor csak pénzkidobásként tekintünk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk úgysem történik semmi rossz. Mások azt hiszik, hogy a biztosítók mindig megtalálják a kiskapukat, és sosem fizetik ki a biztosítottnak járó összeget. Utánajárunk annak, hogy miért gondoljuk így, és kiszámoljuk, hogy megéri-e biztosítást kötni. Azt is megtudhatod, hogy milyen megtakarításos biztosítások léteznek, és mennyire népszerűek a biztosítások Magyarországon. Vágjunk is bele!

A bizonytalanságtól való félelem általános emberi tulajdonság. Természetesen ebben is vannak egyéni különbségek, a bizonytalanságkerülés mértéke pedig nagyban függ attól, hogy milyen kulturális környezetben élsz.

Az országokat rangsorolni is lehet az alapján, hogy mennyire jellemző rájuk a bizonytalanságtűrés. Magyarország sereghajtónak számít ebben a tekintetben, és a lakosság hajlamos rossz stratégiákat választani, ha bizonytalan helyzettel találkozik.

Ha valaki nehezen küzd meg a bizonytalansággal, akkor érdemes különválasztania az életének kontrollálható és kontrollálhatatlan tényezőit.

A biztosítások olyan eseményekhez kötődnek, amelyek véletlenszerűen történnek meg, illetve rengeteg félelem, fájdalom és nehézség kapcsolódik hozzájuk. Mindenki szeretné elkerülni a lakástüzeket, a baleseteket, a váratlan halált vagy a karambolt.

Sajnos ezen események nem védhetők teljes bizonyossággal, de a kockázat csökkentésére van lehetőséged. Sokat segít, ha óvatos vagy, vagy a megfelelő és biztonságos eszközöket használva végzed a feladataidat.

A baj egy részét megelőzheted

A szerencsétlenségeknek vannak olyan aspektusai, amelyek egy kis odafigyeléssel és előrelátással kivédhetőek. Így elviselhetőbbé teheted a helyzetet. Ilyen például a pénzügyi biztonság, amelyet garantálhatsz egy biztosítás vagy egy kis tartalék segítségével.

Gondolj csak bele! Mennyivel stresszmentesebb egy gyógyulási időszak, a házrenoválás vagy egy új autó megvásárlása, ha közben nem kell az anyagiak miatt aggódnod.

De vajon mennyire népszerűek a biztosítások Magyarországon? Nézzük meg!

Nő kezet fog biztosítás megkötése után

Ennyi embernek van biztosítása Magyarországon

A magyar háztartások 90 százalékának van valamilyen biztosítási szerződése. Az Aegon reprezentatív kérdőíve szerint a leggyakoribb biztosítási típusok közé a lakásbiztosítások és az életbiztosítások tartoznak. A megkérdezettek eltérő indokokat jelöltek meg a szerződéskötésre.

Van, aki a családjáról szeretne gondoskodni a biztosítási szerződéssel (a megkérdezettek 45 százaléka), míg mások az öngondoskodást emelték ki (a válaszadók 44 százaléka). A fiatalabb korosztályban a biztosításra az előtakarékosság egyik formájaként tekintenek.

A felmérés eredményei szerint leginkább a magasabb végzettségűek gondolják úgy, hogy a biztosításkötés nem pénzkidobás, hanem tudatos pénzügyi döntés. Nyugdíjbiztosítása a felmérésben résztvevők 14,8 százalékának volt. A válaszokból kiderült, hogy leginkább a 30 éven felüli személyek tartanak attól, hogy nem kapnak majd nyugdíjat idősebb korukban.

Oké, de milyen gyakran történnek káresemények? Mennyi a valószínűsége, hogy valaha szükségem lesz a biztosításomra?

Sokszor szükség lenne a biztosításra

Az Aegon kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezettek 64,5 százalékát érte már olyan káresemény, ami vagyoni veszteséget jelentett. Van néhány olyan adat, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt a biztosításkötésről döntesz:

 • Leggyakrabban autó- és lakáskár éri az embereket, ezen vagyontárgyak javítása vagy cseréje nagyon drága. A leggyakoribb események a csőtörések, a beázás, illetve a vihar- és üvegkárok.
 • Rengeteg pénzt költ el egy átlagos felnőtt magánorvosra. Az átlagos összeg évi 240 000 forint volt 2021-ben. Ezt a kiadást egy sokkal kedvezőbb biztosítási díjra is le lehetne cserélni egy jó egészségbiztosítással.
 • A magyar lakosságot (az európai átlaghoz képest) nagyon súlyosan érinti a problémás alkoholfogyasztás, az elhízás, illetve a dohányzás. Ezek a káros szokások jelentősen megnövelik a rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 • Az időjárás nagyon szélsőségessé vált az utóbbi években és ez a tendencia valószínűleg a jövőben is folytatódni fog. A szélsőséges időjárás megnöveli a lakásodat, illetve az autódat érintő szerencsétlenségek valószínűségét.
 • Egy évben körülbelül 20 000 közúti baleset történik.
 • Magyarországon körülbelül 2,5 millió embernek van lakáshitele. Sajnos egy baleset vagy egy váratlanul jött kiadás könnyen keresztbe tehet a hitel problémamentes törlesztésének.

Mennyibe kerülnek a biztosítások?

A biztosítási díjak rengeteg tényezőtől függenek, és természetesen nagy eltérések vannak a különböző biztosítási típusok között is. Egy lakásbiztosítás nem ugyanarra való, mint egy egészség- vagy gépjárműbiztosítás, így a fizetendő összeg is eltérő.

Nézzük meg, hogy átlagosan mennyit kell fizetni az egyes biztosítási típusokért, és hogy miért érdemes egyiket-másikat megkötni. Ha közben azon gondolkozol, hogy neked biztos nem kell ennyi biztosítás, a fene akar ennyi mindent fizetni, így is nehezen jössz ki a fizetésedből, akkor ez a rész pont neked szól.

Pénz amiből a biztosítási díjat ki lehet fizetni

Gondolj bele! A gazdag embernek nem kell lakásbiztosítás, casco vagy életbiztosítás. Hiszen ha leég a háza vagy totálkárosra töri az autót, könnyebben vesz egy másikat. A családja sem lesz bajban anyagilag ha meghal, hiszen nagyobb örökséget hagy rájuk.

Ha te ezeket nem teheted meg, akkor éppen ez az oka, hogy több oldalról is érdemes bebiztosítani magad biztosításokkal.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Ezt minden autótulajdonosnak meg kell kötnie, a biztosítási díj átlagosan 3-4 000 forintot jelent havonta. Fontos, hogy ez a biztosítástípus csak a balesetben érintett másik autót védi (ha te hibáztál). Ha szeretnél teljes körű védelmet, akkor érdemes cascót is kötnöd. Ennek átlagos havi díja további 6-7 000 forint.

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítások szintén népszerű terméknek számítanak. A díjak nagyon különbözőek lehetnek, fontos, hogy:

 1. mikor épült az ingatlan
 2. milyen az épület falazata
 3. milyen az ingatlan típusa
 4. hol van az ingatlan
 5. mekkora az ingatlan
 6. milyen a tetőszerkezet típusa
 7. az ingatlanban lévő ingóságokra is szeretnéd-e kiterjeszteni a biztosítás érvényességét
 8. vannak-e nagyméretű nyílászárók, hőszivattyú vagy egyéb drága gépészet a házban

Ha bármelyik banknál most tervezel lakáshitelt felvenni, akkor mindenképpen kell majd lakásbiztosítást kötnöd és a teljes futamidő alatt fenntartanod. Enélkül a bank nem is folyósítja a hitelt. Jó eséllyel ez nem váratlan költség (habár a lakáshitelek THM-je ezt nem tartalmazza), mivel magadtól is kötnél.

Nem érdemes ezen spórolni, mert egy ablaktörés vagy kisebb probléma is könnyen kiteheti több éves biztosítási díj költségét.

Ha már az ingatlanod biztonságban van, nézzük meg, hogy a családodról hogyan tudsz gondoskodni!

Életbiztosítások

Az életbiztosítások esetében fontos kérdés, hogy ki a biztosított. A biztosítási összeget nagyban meghatározza az ügyfél életkora és egészségi állapota.

Általánosságban elmondható, hogy az életbiztosítások a drágább biztosítási termékek közé tartoznak, azonban azt sem szabad elfelejtened, hogy ezen termékek rengeteg biztosítási eseményre érvényesek. A biztosított bármilyen okból bekövetkezett halála esetén fizetnek, amely általában milliós nagyságrendű összeget jelent. A havi költség néhány ezer és néhány tízezer forint között mozog.

Az életbiztosítás nem rólad, hanem a családodról szól, illetve azokról akiket hátrahagysz, ha veled valamilyen tragédia történik. Róluk gondoskodsz, ők fogják a pénzt megkapni.

Ha lakáshiteletek van, akkor erősen ajánlott mindkettőtök részére életbiztosítást kötni, hiszen egy egykeresős háztartásban nagyon nehéz lesz a hátralévő hitelt kifizetni és a gyerekeket is felnevelni.

Ezért is fontos a megelőzés és a jó egészség. Nézzük meg, hogyan járhatsz olcsóbban magánorvosokhoz.

Összehasonlítjuk neked a kockázati életbiztosításokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

Egészségbiztosítások

Az egészségbiztosításoknak több típusa létezik:

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások a magánegészségügyi szolgáltatásokra érvényesek, és kifizetik helyetted a szükséges magánorvosi kezeléseket.

Az összegtérítéses egészségbiztosítások szabadon felhasználható és fix összeget kínálnak az egészségeddel kapcsolatos biztosítási események után.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető szerződések átvállalják a külföldi orvosi költségeidet, ha olyan súlyos betegségek valamelyikében leszel érintett, mint egy rákos megbetegedés vagy a szív- és érrendszeri problémák.

Természetesen az egészségbiztosítások esetében sem elhanyagolható szempont az életkor, az egészségi állapot, a káros szokások vagy a jellemző sporttevékenység.

Egy egészséges, 30-as éveiben járó személyt alapul véve a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás havi 8 és 35 000 forint közötti kiadást jelent havonta. Ugyanennek a személynek az összegtérítéses egészségbiztosítás nagyjából havi 7 000 forinttól vehető igénybe. A kritikus betegségek külföldi gyógykezelése évi 120 és 140 000 forint közötti költséget jelent, ha egy aktív korú dolgozó szeretne ilyen típusú biztosítást kötni.

Mutatunk pár egészségbiztosítást. A kalkulátor után az útmutató folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Bezár
A lenti listában 3 biztosító 11 termékét listáztuk. Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A magán egészségbiztosítást a jövőben felmerülő betegségek kezelésére tudod majd használni, ugyanakkor a jelenleg fennállókra bizonyos termékek részben használhatók. A kalkulációnál azt vettük alapul, hogy 1986-ban születtél.
Bezár

Melyik évben születtél?

Az életkorod befolyásolja a biztosítási díj havi összegét.

Születési év

Milyen szolgáltatásokat szeretnél?

Válaszd ki a számodra fontos egészségügyi szolgáltatásokat, hogy szűrni tudjuk a találatokat.

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  Rendezés:
  • PrivateMed Next - Basic
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   202 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 4
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 4
   Tovább
  • Private Care - Exkluzív
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,1
   44 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? telefonos eÜ nyilatkozat
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 18
   Egészségügyi vizsgálat van? telefonos eÜ nyilatkozat
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 18
   Tovább
  • Private Care - Komplex
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,1
   44 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? telefonos eÜ nyilatkozat
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 13
   Egészségügyi vizsgálat van? telefonos eÜ nyilatkozat
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 13
   Tovább
  • PrivateMed Next - ECO + Egynapos sebészet
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   202 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 13
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 13
   Tovább
  • IZYS - Komfort Extra
   Alfa ügyfeleinek értékelése
   4,2
   101 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 21
   Kezelési típusok száma 10
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 21
   Kezelési típusok száma 10
   Tovább
  • IZYS - Prémium
   Alfa ügyfeleinek értékelése
   4,2
   101 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 21
   Kezelési típusok száma 16
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 21
   Kezelési típusok száma 16
   Tovább
  • MediHelp International - Blue
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,1
   44 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 17
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 17
   Tovább
  • PrivateMed Next - Start
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   202 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 10
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 10
   Tovább
  • PrivateMed Next - Extra
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   202 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 10
   Egészségügyi vizsgálat van? nem
   Ellátóhelyek száma 277
   Kezelési típusok száma 10
   Tovább
  • MediHelp International - Azure
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,1
   44 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 28
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 28
   Tovább
  • MediHelp International - Cobalt
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,1
   44 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 27
   Egészségügyi vizsgálat van? igen
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 27
   Tovább

  A balesetbiztosítások díja nagyon alacsonynak számít az egészség- és életbiztosításokhoz viszonyítva. Évi 12 és 72 000 forint közötti összegre kell számítanod, ha szeretnéd kivédeni a balesetek kellemetlen anyagi következményeit.

  Összességében elmondható, hogy a biztosítások nem jelentenek havi néhány ezer forintnál magasabb kiadást és a ráfordított összeg sokszorosan megtérülhet, ha tényleg megtörténik a baj.

  A legolcsóbb megoldás nem mindig a legjobb választás, hiszen a különböző biztosítások nem ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják.

  Mindig nézd meg, hogy pontosan mit kapsz a pénzedért. Nem érdemes olyan szerződést sem kötnöd, ami felesleges elemeket tartalmaz, hiszen így szükségtelen szolgáltatásokért fizetsz. Próbáld megtalálni azt az opciót, ami a legjobban megfelel az előzetes elképzeléseidnek.

  Léteznek olyan biztosítások is, amik több elemet kombinálnak. Mutatunk egy ilyet, aminek a lényege a megtakarítás és amivel a nyugodt nyugdíjas éveidre is fel tudsz készülni.

  Házaspár nyugdíjbiztosításokat vizsgál

  Az arany középút: a megtakarításos életbiztosítások

  A biztosításokat aszerint is feloszthatjuk két csoportra, hogy mi történik a befizetett összeggel. Létezik:

  • kockázati biztosítás és
  • megtakarításos biztosítás

  A kockázati biztosítások csak akkor fizetnek, ha a szerződésben megállapított biztosítási események (általában valamilyen tragédia) valamelyike bekövetkezik (erről fentebb írtunk már). Ha a futamidő úgy ér véget, hogy nem következik be egyetlen biztosítási esemény sem, akkor a szerződés kifizetés nélkül szűnik meg.

  A megtakarításos biztosítások egy népszerű típust képeznek, sokan nyugdíjbiztosításnak is hívják őket, pedig technikailag ezek is életbiztosítások.

  A megtakarításos életbiztosítások lényege, hogy a szerződés mindenképpen kifizetéssel ér véget. A futamidő lejártával a biztosított megkapja az évek alatt összegyűlt megtakarítását, amit szabadon felhasználhat.

  Ha a futamidő alatt a biztosított meghal, akkor a szerződésben megjelölt kedvezményezettek egy valamekkora összeget kapnak a biztosítótól. Fontos azonban, hogy ilyenkor a biztosítási összeg jóval alacsonyabb, mint egy tisztán kockázati életbiztosítás esetében.

  Mutatunk pár megtakarításos életbiztosítást. Utána összefoglaljuk, hogy mi hogy látjuk a helyzetet.

  Bezár
  A lenti listában 10 pénzintézet 19 nyugdíjajánlatát listáztuk.
  Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A megjelenített termékek mindegyike megfelel az MNB nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlásában foglalt Teljes Költség Mutató (TKMny) határoknak.
  Bezár

  Csak ilyen típusú megtakarításokat szeretnék látni

  Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   biztosításait...
   A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
   Rendezés:
   • Klikk
    CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
    4,7
    721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,15% - 4,47% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 18
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,15% - 4,47%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Nyugdíj KötvényE
    CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
    4,7
    721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,41% - 4,69% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 21
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,41% - 4,69%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Kabala
    Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
    4,6
    518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,28% - 3,41% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 13
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,28% - 3,41%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Mylife Extra Plusz
    Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
    4,6
    518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,33% - 3,72% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 13
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,33% - 3,72%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Nyugdíjprogram - Euró
    MetLife ügyfeleinek értékelése
    4,6
    460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,09% - 3,92% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 18
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,09% - 3,92%
    20 éves TKM mutató
    Tovább

    Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

   • Nyugdíjprogram - Forint
    MetLife ügyfeleinek értékelése
    4,6
    460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,07% - 4,16% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 15
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,07% - 4,16%
    20 éves TKM mutató
    Tovább

    Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

   • Nyugdíj Terv Plusz
    SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
    4,5
    241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,39% - 4,08% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 15
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,39% - 4,08%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Nyugdíjprogram
    SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
    4,5
    241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,92% - 4,30% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 15
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,92% - 4,30%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Vienna Time ERSTE
    UNION ügyfeleinek értékelése
    4,5
    184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 29 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,71% - 3,93% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 29
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,71% - 3,93%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Vienna Time Select
    UNION ügyfeleinek értékelése
    4,5
    184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 29 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,52% - 3,74% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 29
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,52% - 3,74%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Jövőkulcs Bonus
    UNIQUA ügyfeleinek értékelése
    4,6
    16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,44% - 4,09% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 21
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,44% - 4,09%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Harmónia Bónusz
    UNIQUA ügyfeleinek értékelése
    4,6
    16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,44% - 4,12% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 22
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,44% - 4,12%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Életprogram - Euró
    Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
    3,9
    8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 12 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,30% - 1,90% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 12
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,30% - 1,90%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Bónusz Életprogram - Euró
    Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
    3,9
    8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 12 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,77% - 1,45% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 12
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,77% - 1,45%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Relax Plusz
    Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
    4,6
    5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
    Választható befektetési portfóliók száma 10 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,04% - 3,51% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 10
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 3,04% - 3,51%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • EUR Motiva 158
    NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
    Még nincs értékelés
    Választható befektetési portfóliók száma 24 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,75% - 4,42% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 24
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,75% - 4,42%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Motiva 158
    NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
    Még nincs értékelés
    Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,85% - 4,59% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 20
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 2,85% - 4,59%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Next
    Groupama ügyfeleinek értékelése
    Még nincs értékelés
    Választható befektetési portfóliók száma 25 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 1,79% - 2,91% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 25
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 1,79% - 2,91%
    20 éves TKM mutató
    Tovább
   • Easy GB
    Groupama ügyfeleinek értékelése
    Még nincs értékelés
    Választható befektetési portfóliók száma 25 nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 1,79% - 2,91% 20 éves TKM mutató
    Választható befektetési portfóliók száma 25
    nyugdíjbiztosítás
    Teljes költség mutató 1,79% - 2,91%
    20 éves TKM mutató
    Tovább

   Összefoglalva

   Gyakran aggódunk a lakásunk, az autónk vagy az egészségünk miatt, azonban sokszor nem gondoskodunk ezeknek az értékeknek a megfelelő védelméről. Természetesen a szerencsétlenségeket nem tudod teljes mértékben kivédeni, de anyagilag van lehetőséged felkészülni.

   A közvélemény gyakran pénzkidobásként vélekedik a biztosításokról, holott a díjak csak havi néhány ezer forintos kiadást jelentenek. Ne felejtsd el, hogy a lakásodban vagy az autóban keletkezett sérülések, a balesetek és a betegségek ennél jóval nagyobb ráfordítást és bevételkiesést jelentenek. Ha nem szeretnéd, hogy felkészületlenül érjenek a szerencsétlenségek, akkor érdemes biztosítást kötni.

   Ha egyszerre szeretnéd kivédeni a kockázatokat és megtakarítani, akkor a megtakarításos életbiztosítások tökéletes alternatívát kínálnak. Ezen opciók esetében a futamidő mindenképpen kifizetéssel ér véget.

   Maradtak kérdéseid?

   • Hogyan köthetek kedvezményes biztosítást?

    Elsőként érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók által kínált ajánlatokat, mert sokszor nagy eltérések vannak közöttük. Ehhez a leggyorsabb, ha egy online összehasonlító kalkulátort használsz.

    A biztosítók sokszor kedvezményt adnak azoknak, akik több különböző biztosítási típusra is náluk kötnek szerződést. Gyakori például, hogy ha egy adott szolgáltatónál kötötted meg a casco vagy a kötelező biztosításodat, akkor kedvezményes áron juthatsz hozzá a lakásbiztosításhoz.

   • Milyen anyagi problémákat kerülhetek el biztosításkötéssel?

    A biztosítások egyrészt kárpótolhatnak azokért az anyagi károkért, amit egy-egy szerencsétlenség okoz. Ilyenek lehetnek az autód vagy a lakásod javítási költségei, illetve az egészségügyi kiadások. Másrészt a biztosítások pótolhatják egy baleset vagy betegség miatt kiesett bevételedet.

    Ne felejtsd el, hogy egy hosszabb lábadozási időszak azt jelenti, hogy nem tudod ellátni a munkahelyi feladataidat és táppénzre kerülsz. Ilyenkor jellemzően a szokásos bevételednek csak az 50-60 százalékát kapod meg. Összességében a biztosítások lehetőséget kínálnak arra, hogy a bizonytalan és váratlan helyzetekben is megőrizd a pénzügyi stabilitásodat.

   • Veszteségesen jövök ki, ha felmondom a biztosításomat?

    A kockázati biztosítások felmondására minden évben lehetőséged van. Ezt a szándékodat az évfordulót megelőző 30 napban jelezheted. Azonban érdemes átgondolnod a döntést, hiszen később csak kedvezőtlenebb feltételekkel és díjszabással tudsz majd szerződést kötni.

    A megtakarításos életbiztosítások esetében különösen óvatosnak kell lenned a felmondással, mert ezek a termékek az első években a legdrágábbak. Ha elég türelmes vagy, akkor bónuszok formájában visszakaphatod a szerződéskötés után befizetett összeget és jelentős hozamot is kaphatsz a szerződés lejártakor.

   Gergely Péter
   Gergely Péter pénzügyi szakértő
   Linkedin
   Gergely Péter pénzügyi szakértő

   Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.