OTP Nyugdíjpénztár 2024

Az OTP Nyugdíjpénztár választása számos előnnyel jár, amely hozzájárul a pénzügyi stabilitás és a biztonság megteremtéséhez az idős korodban. Érthetően elmondjuk amit érdemes tudnod, hogy te is elkezdhess a nyugdíjas korodra megtakarítást indítani.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az OTP Nyugdíjpénztár választása számos előnnyel jár, amely hozzájárul a pénzügyi stabilitás és a biztonság megteremtéséhez az idős korodban. Érthetően elmondjuk amit érdemes tudnod, hogy te is elkezdhess a nyugdíjas korodra megtakarítást indítani.

Az OTP Nyugdíjpénztár egyik legfontosabb előnye, hogy rendszeres megtakarításra ösztönöz, így fokozatosan építheted fel a nyugdíjas éveid pénzügyi alapját. A rendszeres befizetéseid hosszú távon jelentős vagyonná is duzzadhatnak, hiszen részesülhetsz a pénzügyi piacok növekedéséből és hozamaiból, ami hosszú távon magasabb hozamot hozhat, mint az egyszerű bankbetétben tárolt pénzed.

További előny az OTP nyugdíjpénztárba történt befizetéseid utáni adójóváírás. Ezt az OTP nyugdíjpénztári számládra kapod meg.

Az OTP önkéntes nyugdíjpénztárban többféle portfólió közül választhatsz. Bármikor válthatsz is a portfóliók között, így a kockázatvállalási hajlandóságod mellett az aktuális piaci körülmények alapján is optimalizálhatod az OTP nyugdíjpénztári megtakarításodat.

Az OTP Nyugdíjpénztár szigorú szabályozási környezetben működik. A pénzügyi felügyelet (Magyar Nemzeti Bank) folyamatosan ellenőrzi az OTP önkéntes nyugdíjpénztár tevékenységét. Az OTP nyugdíjpénztár ezáltal megbízható és hosszú távon stabil pénzügyi intézménynek számít a nyugdíjas éveidre szóló biztonságos és jövedelmező megtakarításod gyarapításában.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. június 22.
 • promóció

Az OTP Nyugdíjpénztár egy olyan megtakarítási forma, amellyel gondoskodhatsz a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról. Ha szükséges, előbb is hozzáférhetsz a pénzedhez, de a legjobb, ha tényleg a nyugdíjas éveidre képzel megtakarítást. Ebben az útmutatóban bemutatjuk hogyan működik ez a fajta megtakarítás, és milyen szolgáltatásokat kínál az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár.

Összefoglaló az OTP Nyugdíjpénztárról: erre figyelj!

Az OTP Nyugdíjpénztár egy olyan megtakarítást nyújt a számodra, amellyel biztonságban tudhatod magad a nyugdíjas éveidben.

Amire fontos figyelned, hogy ez a megtakarítás folyamatos legyen. Minden évben fizesd be legalább a minimális összeget ahhoz, hogy rendesen fizető tagként tartsanak nyilván, és persze azért is, hogy tényleg gyarapodjon a megtakarításod.

3 év után tagi kölcsönt vehetsz igénybe a megtakarításaid fedezeteként, 10 év után adómentesen felveheted a hozamot. A befizetéseid után visszakapsz 20 százalékot, évente legfeljebb 150 000 forintot a személyi jövedelemadódból.

OTP nyugdíjpénztári ügyfelek mutatják a kezükkel, hogy biztonságban érzik a megtakarításukat

Miért hasznos az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagsága?

Az OTP Nyugdíjpénztárba lépéssel az egyik legnagyobb hálózatot éred el Magyarországon, amelyben bármilyen pénztári ügyed elintézheted.

Az OTP Nyugdíjpénztárban is járnak azok az előnyök, melyeket az önkéntes nyugdíjpénztárak ma jelentenek, legfőképpen az adóvisszatérítés, mely a befizetéseid 20 százaléka után jár. Egy évben akár 150 000 forint adóvisszatérítést is kaphatsz, amely már a minimálbérrel is elérhető adószint (ennyi adó-visszatérítéshez évi 750 000 forintnyi befizetés szükséges a nyugdíjpénztári számládra.)

Gyakran vannak belépést ösztönző akciók, és az online belépéseddel a belépési díjad felével, 1 000 forinttal hozzájárulsz egy egészségügyi és egy oktatási intézmény, valamint a pénzügyi tudatosságra való nevelés támogatásához.

A legfontosabb előny azonban az, hogy gondoskodhatsz a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról. Ha közben mégis szükséges, idővel kiveheted a pénzt.

OTP Nyugdíjpénztár belépés

A legegyszerűbb, ha belépsz az OTP Nyugdíjpénztárba ezen a címen.

Mint minden nyugdíjpénztárba, az OTP Nyugdíjpénztárba is lehetséges az átlépés bármely más önkéntes nyugdíjpénztárból, de lehet két vagy több nyugdíjpénztári tagságod egymással párhuzamosan is.

E mellett bármelyik OTP bankfiókban is beléphetsz az OTP Nyugdíjpénztárba.

OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár hozamok, kedvezmények

Először is, lesz megtakarításod a nyugdíjas éveidre, melynek hozamát akár a nyugdíjas korod előtt is kiveheted, de leghamarabb belépést követő 10 év elteltével.

Önállóan ellenőrizheted az egyenleged bármikor az interneten vagy telefonon.

Mint minden nyugdíjpénztárnál, itt is élhetsz az adó-visszatérítéssel a befizetéseid utáni 20 százalékos mértékben, legfeljebb évi 150 000 forintig. Ténylegesen maximum csak akkora összeget kaphatsz vissza, amennyi a személyi jövedelemadód összege.

Legalább hároméves tagsági jogviszonnyal tagi kölcsönt igényelhetsz az egyéni számládon nyilvántartott összeg 30 százalékának erejéig, legalább 50 000 forint értékben, 12 hónapra. A kölcsön kamata a mindenkori jegybanki alapkamat + 5 százalék.

OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár befizetési lehetőségek

Befizetheted a tagdíjadat átutalással, azonosítás nélkül bankkártyával az interneten, azonosítást követően bankkártyával az interneten, az OTP Bank fiókjaiban és csoportos beszedéssel.

Adóelőnyök

A naptári éves nyugdíjpénztári befizetéseid 20 százaléka visszajár a befizetett személyi jövedelemadódból. Ez az összeg legfeljebb évente 150 000 forint lehet.

Bár erre az adó-visszatérítésre jogosult vagy, mégsem kapod meg automatikusan. Azt az adóbevallásodban neked kell kérned.

Könnyebbség viszont, hogy a NAV-hoz a pénztár által eljuttatott adatok alapján az adókedvezmény automatikusan megjelenik a személyi jövedelemadó bevallási felületeden (eSZJA). Ezt kell ellenőrizned, és jóváhagynod.

A visszaigényelt adó a nyugdíjpénztári számládra kerül és a vagyonodat gyarapítja.

A 20 százalék, legfeljebb évi 150 000 forintos adóvisszatérítés az egészségpénztári befizetéseidre és a nyugdíjpénztári befizetéseidre együttesen vonatkozik, és csak az egyik pénztárba kérheted. Megosztani a két pénztár között nem tudod.

Ha egészségpénztárban és nyugdíjpénztárban is van megtakarításod, és mindkettőbe fizettél be az adott évben, akkor te döntöd el, hogy melyik pénztárba kéred az adókedvezményt.

OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár kifizetés nyugdíjba vonuláskor, vagy akár előtte

Bár a nyugdíjpénztári megtakarítás alapesetben a nyugdíjas korodra vonatkozik, de 10 éves megtakarítás után kérhetsz kifizetést először, utána pedig 3 évente.

A megtakarításod nem, de a hozama adómentesen vehető fel a nyugdíjas korod előtt is, ezért ezzel érdemes élni.

Ha részben vagy egészben kérsz a tőkédből is pénzt, az már adóköteles. Ilyenkor a kifizetett tőke egyéb jövedelemnek minősül, így személyi jövedelem adóelőleg és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel jár.

Az adókötelezettség keletkezése és mértéke az egyes befizetéseid időpontjától függ és nem pedig a tagsági jogviszony kezdő időpontjától. Minden befizetésed annak jóváírásának naptári évét követő tizedik évben lesz hozzáférhető, és a 11. évben még a befizetés 100 százaléka adóköteles, majd a 12. évben 90 százaléka, ami minden évben 10 százalékkal csökken. A 20. évben így lesz a befizetéseid 10 százaléka adóköteles, a 21. évtől pedig ez már 0 százalék, azaz megszűnik az adókötelezettség teljesen.

Ez tehát az adóköteles bevétel, aminek a 89 százaléka számít adóköteles jövedelemnek, amely után a 15 százalékos személyi jövedelemadó előleget (SZJA) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) meg kell fizetned.

Az SZJA-t a pénztár levonja és bevallja, a SZOCHO bevallása és befizetése viszont a te feladatod.

Ha viszont bent hagyod a pénzed a nyugdíjpénztári megtakarításodban, akkor értelemszerűen a hozamokat nem terheli sem kamatadó (15 százalék), sem szociális hozzájárulási adó (13 százalék), így jelentősebb kamatos kamat hatás érhető el.

Ha eléred a nyugdíjas kort - a 10 éves tagságot követően - a teljes megtakarításod adó- és járulékmentesen vehető fel. Rokkantnyugdíjazáskor időtől függetlenül adó- és járulékmentes a megtakarításod felvétele.

Az örökösök és kedvezményezettek részére történő kifizetést sem terheli adó, járulék vagy illeték.

Extra előnyök az OTP Nyugdíjpénztárnál

6 különböző portfólió közül választhatsz, ami a legtöbb ma a piacon.

Széles körű bankfiók hálózatban fizethetsz be a nyugdíjpénztári számládra.

OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár egyenleg

Telefonon vagy az interneten bármikor lekérdezhető az egyéni nyugdíjpénztári számlád egyenlegét.

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz való csatlakozással egyben Magyarország legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztárához csatlakozol.

Az OTP Nyugdíjpénztár előnyei és hátrányai

 • Akár 6 befektetési portfólió közül is választhatsz
 • 3 év után tagi kölcsönt kérhetsz a megtakarításaidra, így nem kell azt feltörnöd
 • A befizetéseid után 20 százalékos adóvisszatérítés vehető igénybe, de legfeljebb évi 150 000 forint
 • Sok ügyintézési pont áll rendelkezésedre a jelentős számú OTP bankfiókoknak köszönhetően
 • Az adóvisszatérítés osztozik az egészségpénztári befizetéseiddel
 • A tagdíjat érdemes folyamatosan fizetned a negatív következmények elkerülése érdekében
 • A nyugdíjas kor előtti pénzfelvétel, vagy a befizetéseid 20 évnél korábbi kivétele adóköteles
 • Az éves befizetéseid egyenlegétől függően a befizetéseid 1,5-10 százalékát működési és likviditási tartalékba levonja a pénztár

Maradtak kérdéseid?

 • Mi történik, ha nem fizetem a vállalt befizetést az OTP Nyugdíjpénztárba?

  A tagsági jogviszonyod a 10 éves várakozási idő előtt csak a nyugdíjkorhatár elérésekor szüntethető meg. Ha nem fizeted a tagdíjat, úgy az egyéni számla tárgynegyedévi hozamából levonják a meg nem fizetett mindenkori egységes havi tagdíjnak a működési és likviditási alapra jutó részét, melynek felső határa évi pár ezer forintban maximálva van.

 • Hogyan kaphatom meg az adójóváírást az OTP Nyugdíjpénztári befizetés után?

  Ezzel kapcsolatosan nincs semmi teendőd, mivel a pénztár automatikusan bevallja az adó-visszatérítéshez szükséges adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

 • Hol kereshetem fel az OTP Nyugdíjpénztárat?

  Az OTP fiókokban van erre lehetőséged, az interneten pedig a https://www.otpnyugdij.hu/ címen érhetők el.

 • Van mobilapplikációja az OTP Nyugdíjpénztárnak?

  Nincs. A pénztár portál oldalán tudsz belépni a saját felületedre.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.