Szeretnéd, hogy több pénzed maradjon? Így változtasd meg a pénzügyi szokásaidat

A rossz pénzügyi szokások megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra, de néhány jó stratégiával és tudatossággal elhagyhatók a káros berögződések! 

  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. szeptember 12.
  • promóció

Mi történne, ha egyszer csak váratlan anyagi terhek szakadnának a nyakadba? Lerobbanna az autód, beázna a lakás, tönkremenne a hűtő. Ezek veled is megtörténhetnek. A kérdés az, hogy hogyan tudnád kezelni az ilyen helyzeteket. Ha úgy érzed, nem vagy pénzügyileg felkészült egy hasonló váratlan eseményre, akkor hasznos tanácsokkal segítünk.

Miért van szükségem megtakarításokra?

Ha szeretnéd anyagilag biztonságban érezni magad, mindenképpen szükséged lesz vésztartalékra. Nem szeretünk ennek tudatában élni, de sajnos tény, hogy akármikor történhet veled olyan váratlan esemény, ami hirtelen anyagi krízisbe sodor.

Egy viszonylag friss, 2019-ben készült kutatás szerint nagyjából 476 000 forint lenne az az összeg, amivel rendelkeznie kell egy háztartásnak ahhoz, hogy felkészültnek mondhassa magát egy ilyen helyzetre. Ha pedig ez az összeg esetleg túlzásnak tűnik, fontos megjegyeznünk, hogy a szakértők által ideálisnak mondott vésztartalék valójában hathavi megélhetésre kéne elegendő legyen.

A szomorú igazság azonban az, hogy még a megszabott 476 000 forint megtakarítása is meglehetősen keveseknek van. Az imént említett kutatás szerint a fővárosban élők 33 százalékának, a községekben élőknek pedig 35 százalékának van ilyen összegű megtakarítása.

Országos léptékben számolva tehát a magyar állampolgárok kétharmada nem érzi anyagi biztonságban magát.

Anyagi biztonságra nézi a telefonján a költségeket és rak pénzt a malacperselybe ez a nő

Hogy kezdjem el?

Nagyon fontos, hogy ne úgy állj a pénzügyi szokásaid megváltoztatásához, mint valami szigorú és kötött szabályrendszerhez, amit rögtön, minden átvezetés nélkül alkalmaznod kell. Hiszen épp ezért olyan nehéz belekezdeni, épp ezért bizonytalanodnak el sokan az elején, mert úgy kezdik, hogy rögtön belevetik magukat a sűrűjébe.

Az egész sokkal inkább a mentalitásod átformálásáról szól.

Persze, az elején szükség lesz némi önfegyelemre, hogy el tudd indítani a változást, de ha túljutsz a nehezebb pontokon, egy idő után automatikusan átállsz majd arra, hogy keresed, miben tudnál változtatni és magadtól észreveszed a felesleges kiadásokat. A legjobb, ha megkérdőjelezel magadban mindent, ami a pénzzel kapcsolatos.

A pénzhez való hozzáállásodnak kell alapvetően megváltoznia és ez általában lassan megy mindenkinek. Folyamatnak fogd fel, és ne rögtön állj neki gyökeresen megváltoztatni mindent, hanem próbálj meg törekedni a fokozatosságra.

Ha már megtaláltad, hogy mik azok a területek, amiken szerinted mindenképpen változtatnod kell, legalább két hetet adj magadnak, mielőtt egy újat vezetnél be, egyszerűen azért, hogy legyen időd megszokni az új rutint.

Ezzel a 3 változással érdemes kezdeni

1. Étkezés

A leginkább szembetűnő probléma az étkezés. Érthető, mert nagyon is felgyorsult életet élünk. Lehetetlennek tűnő feladat a szabadidőnkből arra áldozni, hogy fáradtan előre átgondold, mit, hogyan és mikor tudnál enni, hogy ne kelljen készételeket vásárolnod jóval drágábban, mintha főznél magadnak.

De hát mit tehetnék ellene?

A főzés elkerülhetetlen. De ennek nem kell időigényes, órákon át konyhában álldogálós nyűgnek lennie, és nem is szükséges egy mesterszakács tehetsége hozzá, de még csak a nagymama éveken át fejlesztett szakértelme sem.

Ha elkezded, egy idő után rá fogsz jönni, hogy valójában egyszerű, csak bele kell jönni. Ráadásul rengeteg időt takarítasz meg, ha akár egy hétre előre főzöl, és inkább magaddal viszed a munkába. A legtöbb étel eláll a hűtőben jó pár napig, elég felmelegíteni. Akár le is fagyaszthatod és így előre felkészülhetsz az olyan időkre, amikor egyszerűen képtelen vagy nekiállni bármiféle konyhai feladatnak.

Emellett a rizst vagy tésztát önmagában is kifőzheted előre, tízperces feladat, és mikor hazajössz, ezekhez találni valamit, amivel eheted, tényleg nagyon gyors.

Talán sok munkának tűnik így elsőre, de ha egyszer belejössz, látni fogod, milyen hatalmas különbséget jelent anyagi szempontból.

Szánj egy órát hétvégén a nagybevásárlásra és még egy vagy másfél órát a főzésre, ez igazán nem túl sok, ha jobban belegondolsz.

Az otthoni főzés mellett lehet telefonon is beszélgetni és zenét hallgatni

Ha nem fagyasztott gyorsételeket veszel – bár időnként ezek is életmentő megoldásoknak bizonyulnak –, szintén a pénztárcádat kíméled, a zöldségek, gyümölcsök pedig, főleg, ha idény szerint veszed, olcsóbbak.

Próbálj alapanyagokat, ne pedig gyorsított megoldásokat találni, mert kifizetődőbb. Mindezek az egészséged szempontjából is hasznosak.

A rengeteg megvásárolt félkész- vagy készétel, amik tele vannak ízfokozókkal és egyéb szükségtelen és egészségtelen hozzávalóval, hosszú távon nemhogy anyagilag nem fenntartható, a szervezeted sem fogja bírni. Ha pedig továbbmegyünk és az orvosi számlákra, gyógyszerekre költött összegekre gondolunk, végképp rájövünk, hogy némi időt szánni a főzésre igazán nem túl nagy áldozat.

2. Kávé, tea vagy bármi, ami életben tart

Itt a megoldás magától értetődő, ugyanazon az elven alapul, mint a saját étel elkészítése. Feltenni egy kávét felkelés után semmiből nem áll. Sőt, akár be is készítheted előző este, hogy másnap csak egy gombot kelljen benyomnod, vagy feltenni a kotyogóst a tűzre, így is időt spórolsz meg.

A teával ugyanez a helyzet, beláthatod, mennyire felesleges naponta ezer forintokat költeni kávéra, teára mikor saját otthonodban, nyugodt körülmények között is megihatod. Ne dőlj be a gyakran elhangzott érvnek sem, hogy a kávézóban vásárolt finomabb vagy jobb minőség.

A divatos láncok szeretik ilyen színben feltüntetni magukat, de nagyon gyakran mindez látszat, és valójában a minőség nem annyira kiugró különbség.

Ha pénzt szánsz rá, a boltokban is találsz kiváló minőségű kávét vagy teafüvet és még így is olcsóbban jössz ki, mintha a kávézókban vennéd.

Emellett az is fontos szempont, hogy mikor útközben, közvetlenül munka előtt ugrasz be a reggeli italodért, nincs sok időd kiélvezni, helyette a rohanás egy szükséges része lesz. Tíz perccel korábban kelni nem jelentős különbség kipihentség szempontjából, de ha rászánsz ennyi időt, hogy reggel munka előtt kikapcsolj, leülj és megidd a kávéd, lehet, hogy nyugodtabban vágsz neki a napnak.

3. Közlekedés

Az autóval munkába járás szinte magától értetődő, természetes szokás, pedig ha belegondolsz, nem kell, hogy feltétlen az legyen. Ez persze főleg a városban közlekedőkre vonatkozik. Ha két település közt ingázol, nagyobb a valószínűsége, hogy az autó a megfelelő megoldás.

Azonban, ha városon belül kell utaznod a munkába, általában csúcsidőben mész, jó eséllyel dugóban ragadsz és csak egyhelyben idegeskedsz. Érdemes átgondolnod, hogy pénzben jobban megérné-e tömegközlekedésre váltani. Ha a városban élsz, valószínűleg van már bérleted, és ha amúgy is a dugóban állnál, lehet, hogy hasznos inkább azt kihasználni, mert időben nem okoz veszteséget.

Így lehetnek tartalmasak olcsón a hétvégéid

A hétvégéid, hasonlóan a hétköznapokhoz, valószínűleg sok kiadást rejtenek, amik nem is tudatosulnak benned. Ilyenkor találkozol a barátaiddal, valószínű, hogy kicsit el is engeded magad. Ez rendben is van, az egész heti munka után megérdemled, hogy kiélvezd a kereseted és pihenj, hisz ezért is dolgozol.

Azonban vigyázz, hogy azon az elven, hogy te eddig szigorúan tartottad a szabályokat, ne az legyen, hogy felszabadulásodban lényegében eltörlöd az egész heti munkát. Igyekezz egyensúlyban maradni és próbálj nem túlköltekezni akkor sem, ha a helyzet úgy adná.

Ne feledd, hogy nem feltétlenül kell sok pénzt költened ahhoz, hogy jól érezd magad, hogy a barátaiddal lehess. Elmehettek kirándulni, kiülhettek a Duna-partra borozni, éttermek helyett akár egymáshoz is átmehettek egy baráti vacsorára. Nemcsak a pénztárcádat fogja kímélni, hanem sokkal intimebb, családiasabb is lesz, mint egy nyüzsgő étterem, ahol idegenek vesznek körül.

Ha elég szerencsés vagy, a környékeden tartanak ingyenes kulturális programokat, utcafesztiválokat és hasonló eseményeket.

Barátnők nevetve kávéznak

Meddig menjek el a spórolásban?

Mint mindig, most is a mértékletesség a kulcs. Ne verd el a pénzed egy este alatt, de ne is te legyél az a barát, aki soha nem mond igent a meghívásokra, mert túl szűkre szabta a költségvetését.

Miközben fontos, hogy átgondold a mindennapi pénzügyi döntéseidet, azért ne is fókuszálj rá annyira, hogy ne tudj semmi mást élvezni, mert mindig azon gondolkozol, hogy mivel takaríthatnál meg még 1 000 forintot.

Nagyon jó, ha sikerül átállnod arra, hogy felülvizsgáld a szokásaidat, de ha egy hete tartogatod a használt teafiltert a következő adagra, lehet érdemes elgondolkozni azon, hogy túllőttél-e a célon.

Még mindig érvényes, hogy a fizetésedért te dolgozol meg, tehát neked kell élvezned is, csakis ez fog motiválni arra, hogy továbbra is kitarts a spórolás elvei mellett. Fontos, hogy a szemed előtt tartsd a nagy célt, azt, hogy elérj egyfajta anyagi biztonságot, de ne vessz el túlságosan a részletekben sem.

Tudatosítsd, hogy ez egy folyamat, nem egy-egy lépésben elvégezhető nagy változtatás.

Ha kicsúszol a keretből egy hónapban, nézd meg, hogy hol rontottad el, keresd meg a problémát és utána próbálj meg figyelni rá. Ez nem jelenti, hogy nem vagy alkalmas a szokásaid megváltoztatására, és hogy nem tudod elérni a célod.

Milyen módszerekkel változtathatok a pénzügyeimen?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mit kéne pontosan tenned, hogy tudatosabban kezeld a pénzed. Íme 3 taktika, amivel segíthetsz a megtakarításaid növelésén.

1. Tedd félre a fizetésemelést és a bónuszokat

Kifizetődött az évek sok munkája, és végre megkaptad a régóta várt bónuszt vagy fizetésemelést?

Szuper, ünnepeld meg, örülj neki. Most pedig tégy úgy, mintha nem is létezne, mintha nem volna valós pénz. Tudom, hogy ez így most nagyon drasztikusnak tűnik, de gondolj csak bele.

Eddig megéltél a fizetésedből, ki tudtad fizetni a számláidat, tudtál magadra is szánni és remélhetőleg tettél félre pénzt eddig is. Képzeld csak el, mennyire meg fogja dobni a tartalékaidat, ha a pluszkeresetedet hozzáadod az eddigiekhez.

A legtöbben ott rontják el, hogy amint nő a fizetésük, szinte kötelességnek érzik, hogy többet is költsenek, jobbat, újat vegyenek.

Persze, érthető, ha például már hónapok óta nagyon szenvedtél a mostani albérletedben és most megengedhetnél magadnak egy valamivel jobbat, nem mondom, hogy semmiképp ne költözz el. Ahogy azt sem gondolom, hogy ha eddig nagyon szűkösen voltál és élelmiszereken kellett spórolnod vagy nem tudtál elmenni kikapcsolódni időnként, nem szabadna felhasználnod valamennyit ebből az összegből.

De ha valójában az életszínvonaladdal meg vagy elégedve, egészséges vagy és nincs olyasmi, ami nagyon megnehezíti most az életedet, próbáld meg inkább félretenni, hogy legyen mihez nyúlnod, ha váratlan költségeid lesznek.

Vásárló tableteket nyomogat egy áruházban

2. Változtass a vásárlási szokásaidon

A legtöbben nem állnak jól a vásárláshoz, főleg amikor valamilyen elektronikai termékről van szó. Egyrészt, ha újat veszel, mikor a régebbi még jó, akkor feleslegesen költesz. Másrészt az, hogy egy olcsóbbat, de kevésbé minőségit veszel, valójában nem spórolás, hiszen utána úgyis pótolnod kell, amikor gyorsan tönkremegy.

Ennek ékes példája a ruhavásárlás. El vagyunk halmozva millió olcsó, de igazából rosszul gyártott ruhadarabbal, és lényegében csak ezt látjuk magunk körül. Könnyű azt mondani, hogy a különböző „dizájner” készítésű ruhák – és itt nem a luxusmárkákra gondolok, hanem a kisebb és fenntarthatóbb cégekre – túlárazottak, de tulajdonképpen épp az ellenkezője igaz.

Az, amit megveszel és tönkremegy három hónap alatt, tehát pótolnod kell, egyáltalán nem kifizetődő számodra. Ez mind ellentétesnek tűnhet, mivel spórolást emlegettünk eddig, de voltaképpen a cél megváltoztatni a pénzügyi szokásaidat úgy, hogy az kifizetődőbb legyen.

Ha keveset veszel, de minőségre szánod a pénzt, mindenképpen jobban fogsz kijönni.

3. Ellenőrizd magad rendszeresen

Ajánlott kéthetente egyszer átnézni az aktuális kiadásaidat, hogy nagyjából tudd követni, mi is történik a pénzügyeidben.

Nézd meg, mik a visszatérő problémák, hibák, hol tudnál kicsit javítani a helyzeten. Ennél többször azonban nem érdemes a kiadásaidat bújni, ne erről szóljon az egész életed.

A pénzügyi szokások megváltoztatása komoly és fontos cél. Az anyagi biztonságod elérése talán hosszú és fárasztó folyamat lesz, de a tudat, hogy bármi történhet és te felkészült vagy, megéri majd a sok munkát.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.