Amit mindig is tudni akartál a részvényekről és a részvényvásárlásról

A részvények vásárlása és tartása odafigyelést igényel. Fontos alaposan megnézni a kiválasztott részvényhez tartozó vállalatot, és megérteni annak szektorban elfoglalt helyét, üzleti modelljét, pénzügyi teljesítményét és jövőbeli kilátásait. 

Mit mond szakértőnk?Bezár

A részvények vásárlása és tartása odafigyelést igényel. Fontos alaposan megnézni a kiválasztott részvényhez tartozó vállalatot, és megérteni annak szektorban elfoglalt helyét, üzleti modelljét, pénzügyi teljesítményét és jövőbeli kilátásait. 

Emellett figyelembe kell venned a piaci trendeket, az iparági változásokat és a makrogazdasági tényezőket egyaránt. Még ha alaposan utána is nézel annak a cégnek, melynek tulajdonosa leszel, akkor is bukhatsz rajta, csak az esélyek kisebbek rá.

Ezért fontos a diverzifikáció a részvényekben, vagyis ne tedd bele minden vagyonod egyetlen részvénybe! Helyette oszd szét a pénzed különböző iparágak részvényei között.

Az is fontos szempont még, hogy legyen elég türelmed, mire a befektetésed beérik, továbbá vas idegzeted, hogy ez idő alatt is elviseld a részvények árfolyamváltozásait. A részvények rövid távú ingadozásai természetesek, akár még jelentős mértékben is. A jó vállalatok azonban hosszú távon általában növelik az értéküket, így a türelem és a kitartás legtöbbször meghozza a gyümölcsét.

Hosszú távon a részvény a legjövedelmezőbb pénzügyi befektetés.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. július 8.
 • promóció

Érdekelnek a részvények és részvényvásárláson gondolkodsz? Bizonyára jó érzés lehet, hogy a kiválasztott cégek tulajdonosa, részvényese leszel, ők pedig ezzel beszállnak a vagyonod gyarapodásába. Azonban, ha ez egy eseménymentes, gondtalan, egyenes út lenne, akkor a sokkal alacsonyabb kamatozású bankbetétek helyett nyilván mindenki ezt csinálná. De nem ez a helyzet. Éppen ezért kell sok mindenre odafigyelned a részvénybefektetések esetén, hiszen a legnagyobb hozamú pénzügyi befektetés egyben a legtöbb odafigyelést is igényli.

Apple részvény, Tesla részvény, OTP részvény, MOL részvény? Vagy más, ismert cég részvénye érdekel? Akkor jó helyen jársz. A részvény az egyik legnépszerűbb befektetési forma a pénzügyi eszközök között. Tudj meg minden fontosat ebből az útmutatóból, mielőtt belefogsz a részvénybefektetésbe!

Összefoglaló a részvényekről: erre figyelj!

A részvények a legmagasabb hozamot biztosíthatják a pénzügyi befektetések közül hosszú távon, de ehhez arra is szükség van, hogy hozzáértően kezeld a részvényeidet.

Készülj fel abból, hogy mire érdemes figyelni egy részvény kiválasztása és tartása esetében, próbáld magad mögött hagyni az érzelmeket! Ez nem csak akkor fontos, ha vásárolsz részvényt, hanem akkor is, amikor tartod, hiszen a részvények magas árfolyamingadozásnak vannak kitéve. Egy zuhanó árfolyamos időszakban sok ember elbizonytalanodik. Ezeket az időszakokat márpedig túl kell tudni élni, ha bízol az adott részvényben. Ha meg nem, akkor viszont el kell adnod.

Pórtfólióban gondolkozz

Fontos szempont, hogy képezz portfóliót a részvényekből, sose 1-2 részvényben tartsd csak a pénzed, hanem mindig több részvényben. A több itt azt jelenti, hogy egyes részvények megmenthetnek más részvények okozta nagyobb zakóktól azzal, hogy eközben jól teljesítenek és kiegyenlítik a veszteségeket. Erről szól a diverzifikáció.

A részvény árfolyamnyereségén kívül osztalékon keresztül is kaphatsz pénzt a részvény után, de nem biztos, hogy kapsz osztalékot, illetve a kifizetés érkezhet részvényben is.

Ne felejtsd el, hogy a részvényekből szerzett jövedelmed ugyanúgy adózik, mint bármely más pénzügyi konstrukcióból származó, csak itt nem ismert előre a haszon, mint például a lekötött betétnél.

Ha úgy érzed, nem szeretnél elmélyedni a részvények világában, de a hozamukat kihasználnád, bízd szakemberre a pénzed kezelését részvény alapú befektetési alapokban.

Azt is teheted, hogy más, sikeres részvénykereskedők kötéseit másolod automatikusan a te számládon, ha a pénzügyi szolgáltatód nyújt ilyen lehetőséget.

A részvények megvásárlásához és tartásához értékpapírszámlára van szükség.

A gyors összefoglaló után kezdjük a legelején és az útmutató végére mindent érteni fogsz!

Portfólió menedzser részvényeket elemez

Mi az a részvény?

A részvény egy tulajdont megtestesítő befektetés. Ha részvényt vásárolsz, tulajdonosa leszel az adott cégnek, sőt, akár részt is vehetsz a döntéshozatalban, a közgyűlésen szavazva.

A részvény ugyanakkor nagyrészt egy hit is egyben. Egy remény, amellyel abban bízol, hogy a kiválasztott cég megvásárolt részvénye idővel egyre értékesebb lesz, ezáltal a vagyonod gyarapszik.

Lehet sokféle előnyre hivatkozni, amiért jó részvényt tartani, de valljuk be, ez elsősorban a pénzről szól. Azt szeretnéd, hogy gazdagodj a részvényekből, legfőképpen ezért veszel részvényt.

Nos, nem kell szemérmeskedni, a részvények által tulajdonolt cég vezetői is pontosan tudják ezt. Ezért mindent meg is tesznek, hogy megfeleljenek a részvényesek igényeinek. Értve ez alatt elsősorban a vállalat jövedelmezőségét, profitját és a részvényeseknek kiosztható osztalékot.

Ha részvényt vásárolsz, csak a vásárlásod értékéig felelsz tulajdonosként a cég vagyoni helyzetéért, a magánvagyonoddal nem (ellentétben mondjuk a betéti társaság beltagjának tulajdonrészével).

Milyen típusú részvények léteznek?

Noha többféle részvény van forgalomban, közülük mindegyikkel valószínűleg nem fogsz találkozni.

Ha általánosságban részvényről beszélünk, akkor a törzsrészvény kerül szóba. Amikor részvényt vásárolsz az értékpapírszámládon, ilyen részvényed lesz.

Ugyanakkor érdemes lehet azt is tudnod, hogy vannak más részvények is, melyekkel szintén találkozhatsz. Kaphatsz például osztalékfizetés helyett részvényjegyet, amelyért később részvényt kapsz majd.

De léteznek különféle előnyöket biztosító részvények is. Kedvezőbb osztalékra jogosít az osztalékelsőbbségi részvény, a vállalat megszűnése esetén elsőbbséget biztosít a kifizetésben a likvidációs elsőbbségi részvény, vagy több szavazati jogot, esetleg vétójogot biztosít a szavazatelsőbbségi részvény.

Ezek kellenek a részvényvásárláshoz

Részvényvásárláshoz nincs szükséged másra, mint egy értékpapírszámlára és egy okostelefonra. Értékpapírszámlát már nyitottál, ha befektetési alap jegyét vagy állampapírt vásároltál, így ebben az esetben nem kell újabb számlát nyitnod a részvénykereskedéshez sem.

Ugyanakkor fontos tudnod, hogy nem minden értékpapírszámla alkalmas részvények vásárlására. Vannak olyan konstrukciók, melyek egyszerűsített értékpapírszámlák és csak valamely pénzügyi konstrukció megvásárlására alkalmasak, például arra, ami a bank éppen futó kampányához kapcsolódik.

De olyan is előfordulhat, hogy egy adott banknál csak állampapírt vásárolhatsz, részvényt nem. Vagy az is lehet, hogy ez jogosultsághoz kötött, amit az értékpapírszámla nyitásakor döntesz el, de később meg is változtathatod.

Ezért arról, hogy a te értékpapírszámlád alkalmas-e rá, hogy részvényeket vásárolj, a számlavezetődet kell megkérdezned, ha nem vagy benne biztos.

A legegyszerűbb, ha az értékpapírszámla nyitásakor elmondod az ügyintézőnek, hogy részvényeket szeretnél majd vásárolni, mert akkor biztosan olyan számlát fog megnyitni neked, ami erre alkalmas.

Pár gyakorlati tanács az értékpapírszámla választásához

Az értékpapírszámla külön nyitható magánszemélyeknek és cégeknek.

Az értékpapírszámlán a díjak az alábbiakból állnak össze:

 • számlavezetési díj: ezt általában egy alacsony fix díj mellett a részvényeid értékei arányában is fizetned kell valamennyi díjat. Ennek lehet valamilyen limitált összege is, vagy akár olyan is, hogy egy bizonyos állományig nem kell díjat fizetned
 • részvényvásárlási és -eladási díj: ha az értékpapírszámlán lévő pénzedből megvásárolsz egy részvényt, azért külön díjat fizetsz, meg akkor is, ha eladod
 • beutalási és kiutalási díj: amikor úgy döntesz, hogy eladod a részvényedet, annak értéke az értékpapírszámlára kerül. Innen külön díjért tudod kiutalni a pénzed a bankszámládra, illetve az értékpapírszámlára történő beutalásnak is lehet díja. Ezt a díjat nem feltétlenül az értékpapírszámla hirdetményében találod, hanem a bankszámla díjaknál.
 • LEI-kód: ha cégként nyitsz értékpapírszámlát, akkor szükséged lesz az ún. LEI-kódra is, melyet a számlavezető biztosít, ez évi több tízezer forintba kerül.

Az értékpapírszámlát a fenti díjak összehasonlításával érdemes kiválasztani.

Mivel hosszú távú díjakról van szó, érdemes 1-2 órát szánnod a számodra legjobb értékpapírszámla kiválasztására. Ne feledd, hogy a részvénybefektetéseidnek ezeket a díjakat pluszban mind ki kell termelniük, és neked csak a fennmaradó összeg lesz a hasznod.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció

Hogyan vásároljak részvényt?

Technikailag egyszerű dolgod van, hiszen az értékpapírszámládhoz tartozó mobilapplikációval vagy internetbankkal pár koppintással, másodpercek alatt vásárolhatsz bármilyen részvényt egy felhasználóbarát felületen.

Arra, hogy pontosan melyik részvényt is vásárold meg, már többféle megközelítés is létezik.

Ha például eldöntötted, hogy kifejezetten az útmutató elején felsorolt népszerű részvényeket akarod megvásárolni, mert ezekben hiszel valamiért, ilyen például az Apple részvény, Tesla részvény, OTP részvény, MOL részvény, akkor tedd ezt.

De nem ez a jellemző viselkedés egy részvényvásárlótól.

Akkor viszont milyen tényezők befolyásolják egy részvény értékét?

Nagyon sok tényező hat egy részvény értékére, melyet végső soron a piac egy forintban kifejezett számban egyesít a részvény árfolyamában. Ez azonban másodpercenként változik, attól függően, hogy éppen milyen áron adják-veszik az adott részvényt.

A már említett hit mellett a részvény árfolyamára hat minden olyan információ, mely a vállalat nyereségét, jövedelemtermelő képességét befolyásolja. Ilyen lehet egy pénzügyi vagy technológiai, illetve felvásárlási hír bejelentése a vállalat életéből, friss pénzügyi jelentés, kilátások változása, új fejlődési irányok kijelölése, költségek változása, szabályozói környezet változása, piaci környezet változása, a vállalat szektorának trendjei, vagy az éppen uralkodó befektetői hangulat. És lehet még más tényező is.

De ide tartozik az is, hogy a befektetők egyes iparágakat, például ökológia, digitális technológia, vagy ilyen volt a 2000-es évek elején az internet iparág is, túlértékelnek és a valóságos értékénél többre tartják, ami megjelenik a részvény árfolyamában és keresletében. Ezt hívják lufinak és a nevéhez híven kipukkanhat, azaz a túlfűtöttség eltűnhet a részvények mögül, ami óhatatlanul a részvényárfolyam tartós lecsökkenéséhez fog vezetni.

Ne feledd, hogy egy részvény múltbeli teljesítménye semmilyen biztos összefüggést nem jelent a jövőre nézve!

Hogyan lehet elemzői vagy alapvető kutatást készíteni egy részvényről?

Nem kell magadnak összeszedned az egyes információmorzsákat, hiszen ma már minden ott van az interneten és percről percre frissül.

Időnként a médiában is megjelennek ilyen elemzések, néha egész részletesen is, amelyeket érdemes figyelembe venned. Van olyan rádióműsor is, amely minden hétköznap reggel (és délután) elemzi a részvénytőzsdék hangulatát, változásait, ez a Millásreggeli, amelyben mi is szoktunk szerepelni.

Ha el szeretnél mélyedni a részvények kiválasztásának és tartásának, majd eladásának tudományában, ehhez rengeteg anyagot találsz az interneten és érdemes lehet ilyen cikkeket, könyveket is olvasnod, vagy műsorokat követned a sugárzott vagy az online médiában. Vannak ilyen tárgyú csoportok, fórumok is a neten.

Illetve sokat jelent más tapasztalatainak a beépítése is a döntéseidbe, hiszen az okos a más kárán tanul. Márpedig tapasztalatok mindig lesznek, főleg egy olyan piacon, mint a részvénypiac.

Részvény árfolyammozgás miatt idegeskedő befektető

A legfontosabb azonban mégis elsősorban a saját tapasztalatod lesz. A részvény egy olyan világ, ahol naponta hozhatsz döntéseket, bármikor eladhatod a meglévő részvényeidet, és vehetsz másikat. Amikor kedved tartja, szabadon. Ahogy az is a döntésed lehet, hogy aznap megtartod a részvényt.

Idővel meglátod, hogy érdekel-e, izgat-e téged a részvények világa annyira, hogy elmélyedj benne és a napi rutinodba felvedd a pénzügyeid követését és aktív menedzselését, illetve az ehhez szükséges tudás felszívását.

Mi az az osztalék?

Az osztalékot a vállalat nyereségéből fizetik ki. Ez a te jutalmad, amiért odaadtad a pénzed a vállalatnak.

A részvénynek tehát van egy (remélhetőleg) árfolyam-emelkedése, amiből gazdagodhatsz és van egy osztalékfizetése is, ami szintén a bevételeidet növeli.

Az osztalékot azonban csak akkor fizetik ki, ha úgy döntenek a vállalat vezetésében és a részvényesi közgyűlésen is jóváhagyják azt. És persze mindehhez az is kell, hogy a vállalat nyereséges legyen.

De az osztalék fizetése nem kötelező, hiába nyereséges egy vállalat. Az osztalékot a nyereség egy részéből fizetik ki, ezért születhet egy olyan döntés is, hogy osztalékfizetés helyett azt a pénzt is befekteti, visszaforgatja a vállalat a még nagyobb jövőbeli hozam elérése céljából.

Az osztalékfizetés előre meghatározott időközönként történik, így ebből a szempontból (sem) mindegy, hogy mikor vásárolsz részvényt.

Az osztalék mértékét maguk a részvényesek határozzák meg, az igazgatótanács javaslata alapján. A javaslat tükrözi a vállalat további jövedelemtermelő képességét, így nem mindegy, mennyi pénze marad a fejlesztésre az osztalékfizetés után. Ezért a részvényesek mohóságának, miszerint az összes nyereséget szétoszthatják maguk között, az a nagyon is racionális vágy szab gátat, hogy akkor jövőre kisebb nyereséggel kalkulálhatnak osztalékként.

Néha jobb is, ha nincs osztalék

Sőt, az osztalékfizetés pont azért maradhat el esetleg, hogy az így felszabaduló pénzből további fejlesztéseket tudjon véghez vinni a vállalat. Hiszen a profittermelés a legelső cél!

Az osztalékfizetés összege (ha van osztalékfizetés) tehát egy nagyon is racionális és tudatos számítás alapján születik meg minden évben, és tükrözi azt a felelősséget, hogy a cég nyereségtermelése iránt elkötelezettek a vállalat vezetői és a részvényesek egyaránt.

Osztalékot fizethetnek a vállalatok az előző üzleti év pénzügyi mérlegének véglegesítése előtt is, ezt osztalékelőlegnek hívják. A végleges osztalék mértékét a későbbi osztalékfizetéskor határozzák meg, figyelembe véve természetesen az osztalékelőleget is.

Létezik olyan osztalékfizetés is, a scrip osztalék, amelynél nem pénzt kapsz osztalékként, hanem további részvényeket. Ezekkel ugyanúgy gyarapodhatsz, ha megtartod őket, mint a törzsrészvényeiddel, de ha ezt nem szeretnéd, akkor el is adhatod őket. Ekkor piaci áron realizálod az értéküket, és valódi pénzre váltod az osztalék helyett kapott részvényeidet.

A vállalat számára ez azért éri meg, mert így nem kell készpénzt kifizetnie a nyereség terhére, azaz növeli a cég likviditását. Viszont a részvényesek mégis kapnak valamilyen más értéket a pénz helyett, amivel további részesedést szerezhetnek a vállalatban.

Olyan eset is előfordulhat, hogy nem veszed át a scrip osztalékot, hanem úgy döntesz, hogy mégis inkább készpénzt kérsz. A vállalatok már jó előre tájékoztatják erről az úgynevezett aktuális osztalékfizetési politikáról a részvényeseket a kommunikációjuk során.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció

Hogyan adózik az osztalék?

A részvények esetében a nyereség után adót kell fizetni, melyet a kifizető állapít meg és von le, neked nincs vele dolgod. Viszont mindezt be kell vallanod az adott évről szóló személyi jövedelemadó-bevallásodban.

Ha külföldről kaptad az osztalékot, azt is be kell vallanod, de figyelembe kell venned a két ország közötti egyezményeket a kettős adóztatás elkerüléséről. Ilyenkor megfizetned csak a különbözetet kell.

A 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) csak akkor terhel téged, ha a cég székhelye, amelytől az osztalékot kaptad, egy EGT-tagállamban van bejegyezve. A szochóról bővebben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) 49-es számú információs füzetéből tájékozódhatsz. A szocho kiszámítási alapjának felső határa is van, mely minden évben az összevont jövedelemre értve a minimálbér összegének huszonnégyszerese. Tehát az ezen határ után kiszámolt szochónál többet nem kell fizetni.

Ha osztalékelőleget kaptál, akkor a szochót csak a tényleges osztalékfizetéskor kell majd figyelembe venni.

A kifizető a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 15 százalékos szochót is levonja tőled, neked a fizetéssel nincs teendőd, csak a bevallással.

TBSZ számlával viszont sok adót meg tudsz spórolni, érdemes elolvasnod ezt az útmutatót.

Melyek a legfontosabb mutatószámok és mérőszámok a részvények értékeléséhez?

Ha nem a hit vezérel, vagy nem szakértőktől kaptál tanácsot a részvényvásárláshoz, akkor az alábbi mutatókkal találkozhatsz leggyakrabban a részvények értékelésekor:

 • P/E (Price-to-Earnings) arány: a vállalat eddigi nyeresége alapján mutatja meg, hogy mennyi idő alatt térül meg egy részvény ára. Az alacsonyabb PE arány olcsóbb részvényt jelent.
 • P/EG (Price/Earnings to Growth) arány: az előző PE arány hogyan viszonyul a vállalat várható növekedési üteméhez, beleértve a vállalat növekedési kilátásait is.
 • P/BV (Price-to-Book Value) arány: a részvény ára milyen arányban áll a vállalat könyv szerinti értékével. A minél alacsonyabb arány mutatja a részvény értékállóságát, de utalhat arra is, hogy a piac alulértékeli a részvényt.
 • ROE (Return on Equity): a vállalat mennyi profitot termelt a részvényesei által összesen befektetett tőkéhez képest.
 • ROA (Return on Assets): eszközarányos megtérülés, a vállalat milyen hatékonyan használja fel eszközeit a nyereség elérésére.
 • EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization): az adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, amely a vállalat teljesítményét tükrözi.
 • EPS: egy részvényre jutó vállalati nyereség.

Ha nem szeretnél ilyen analizálásokkal foglalkozni, akkor fogadd meg inkább az általad megfelelőnek ítélt szakértők tanácsait a befektetéseid során! Sokan leegyszerűsítik a dolgot és inkább a legnagyobb és legsikeresebb befektetőket követik, akik már évtizedek óta nyereséget csinálnak, ilyen Warren Buffet és a cége is.

Részvényeinek az eladásán gondolkodik ez a sikeres befektető

Hogyan tudok megválni a részvényeimtől és mikor adjam el?

A részvényt, amiért tőkét kap a vállalat, nem tudod pénzre cserélni a vállalatnál. Ezért cserébe a részvénynek nincs lejárata.

A részvényt ehelyett el tudod adni más befektetőnek a részvénytőzsdén.

Hiszen a részvény árát a piac dönti el. Az eladók mindig magasabb, a vevők mindig alacsonyabb árat szeretnének, és ebből kialakul egy pillanatnyi ár. Ez azonban másodpercenként változik, az adásvételek függvényében, amire hatnak a vállalat eredményei, közlései, a várakozások és az általános gazdasági környezet egyaránt.

Miután a részvényedet eladtad, annak az ellenértéke a számládra kerül és többé nem vagy tulajdonosa az adott cégnek.

Egy csődhelyzet közelébe került cégnél adódhat, hogy nem tudod eladni a részvényedet, mert nincs, aki megvegye. Vagy csak nagyon nyomott áron tudod eladni. Ezért fontos a hírek állandó figyelemmel kísérése, hogy elkerüld ezt a helyzetet.

Vagy bízd mindezt szakemberre!

Az, hogy mikor kell eladni a részvényt, sok mindentől függ. Természetesen, ha hirtelen nagyon rossz hírek érkeznek a vállalatról, vagy az ő iparágáról, akkor perceken, másodperceken belül is zuhanhat a részvény árfolyama, ekkor már nem tudsz könnyen, tehát veszteség nélkül kiszállni.

Akkor sincs sok választási lehetőséged, ha kényszerhelyzetben vagy, mert valamilyen okból hirtelen pénzhez szeretnél jutni, így el kell adnod a részvényeidet.

Minden más esetben viszont érdemes megfontoltan döntened!

Ugye, ha éppen egy árfolyam-emelkedés csúcsán szálltál be és utána árfolyamcsökkenés jött, akkor egészen másképp látod ugyanazt a részvénybefektetést, mintha egy árfolyam mélyponton szálltál volna be és utána szépen emelkedett volna a részvényed értéke.

Tehát nincs két egyforma helyzet, még ugyanannál a részvénynél sem, ezért egészen mások lehetnek a mozgatórugóid az eladásnál is.

Ha egy olyan információt, mely kedvezőtlenül érintheti az általad birtokolt részvény árfolyamát, vagy ez a kedvezőtlen változás az árfolyamban már el is kezdett megjelenni és te nem bízol abban, hogy az árfolyam újra szárnyalni fog, akkor célszerű minél hamarabb eladni a részvényedet.

Hacsak nincs csődközeli helyzetben a vállalat, akkor mindig lesz, aki megveszi az általad felkínált részvényedet, mert az alacsonyabb árfolyamot kedvező vásárlási (belépési) pontnak tekinti.

De adódhat olyan helyzet is, hogy úgy ítéled meg, hogy a kedvezőtlen árfolyamesés ellenére a részvény árfolyama több-kevesebb idő múlva kiheveri majd ezt a mélypontot és újból felfelé tart majd.

Hallgathatsz ugyan elemzői véleményekre, de végső soron döntened neked kell.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb befektetést!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen időtávra és mekkora összeget szeretnél befektetni
 • Leszűrjük neked a szóba jöhető befektetéseket
 • Végül a teljes ügyintézést is ránk bízhatod
Promóció

Létezik-e jobb pénzügyi befektetés a részvénynél?

Hosszú távon biztosan nem.

Hosszú távú piaci tapasztalat, hogy a részvényekkel általában 10 százalék körüli éves hozam érhető el átlagosan, ami bőven az átlagos infláció felett van. Ez egy átlaghozam, így természetesen vannak részvények, melyek ennél jobban teljesítenek, és persze akadnak, amelyek pedig rosszabbul. Nem biztos, hogy a te portfóliódban is 10 százalékos éves hozammal számolhatsz, lehet, hogy több lesz, lehet, hogy kevesebb.

Ez azonban egy olyan érték, amellyel nagyságrendileg számolhatsz egy optimálisan menedzselt részvényportfólió esetében.

Ha nem szeretnél részvényeket kezelni, érteni ezekhez, de szeretnéd megtartani ezt a magas nyereségrátát, akkor lehet, hogy jobb helye van a pénzednek egy részvényportfólióból álló befektetési alapban. Itt szakértők kezében van a pénzed, akik gondoskodnak a konkrét részvények megvásárlásáról, szükség esetén eladásáról és a portfólió kezeléséről. Itt viszont hosszú távon kisebb esély van 10 százaléknál jóval nagyobb éves hozam elérésére.

Ha a saját magad képzésével önállóan döntesz a részvények megvásárlásáról, vagy befektető tanácsadóval konzultálsz, akkor nagyobb esélyed van 10 százalékot meghaladó éves hozamot elérni.

A részvényvásárlás előnyei és hátrányai

 • a részvény lehet hosszú távon a legjövedelmezőbb, infláció feletti pénzügyi befektetés
 • ha éppen növekszik egy gazdaság, a részvényekkel profitálhatsz belőle
 • már kis összegű befektetéssel is elkezdheted és bármikor eladhatod, ha már nem akarod tartani
 • diverzifikációval csökkenthető a befektetett pénzed elvesztésének kockázata
 • lehetőség van másolni más részvénykereskedőket (ez a kiválasztott tőzsde szolgáltatása, ha nyújtja, nem pedig a részvény tulajdonsága)
 • a hosszú távon magas hozamhoz szakértelemre van szükség, bár ez szakértőtől is megszerezhető
 • a részvény értéke nagy ingadozásokat vehet fel és nem is biztos, hogy visszanyeri a korábbi magas értékét
 • a részvénnyel elveszítheted a befektetett pénzed, vagy annak egy részét, ezekre semmilyen betétbiztosítás nem vonatkozik
 • a részvények gyakran okoznak eladási pánikot és bírni kell idegekkel a rosszabb időszakokat is
 • az értékpapírszámlán rendszeres díjat kell fizetni a számlavezetésért, akkor is, ha nem mozgatod a portfóliódat és a kereskedéseknek is lehet díja

Maradtak kérdéseid a részvények vásárlásával kapcsolatban?

 • Eladhatom a részvényt külföldön (külföldinek)?

  Igen, mint ahogy te is vásárolhatsz külföldi részvényt. De a részvények vásárlása és eladása általában a brókercégeken keresztül történik, nem közvetlenül te adod el a részvényedet másnak.

 • Ha romlik a részvény értéke, akkor mi történik a vállalatnál?

  Mivel a részvényesek érdeke gyakran a legnagyobb súllyal esik latba a vállalat vezetőinek döntéshozatalánál, ezért a részvény értékének csökkenése általában olyan intézkedéseket vált ki a menedzsment részéről, melyek a részvény árfolyamának növekedését hozzák. Ezek a döntések azonban lehetnek tévesek és nincs is minden vállalat olyan helyzetben, hogy válsághelyzetben növelhesse a részvénye értékét. Ezért fontos figyelemmel követned a részvényeid értékének mozgását.

 • Ki dönt a részvényeim után fizetett osztalékról?

  Az osztalékfizetésről általában a vállalat igazgatótanácsa (esetleg igazgatója) dönt, amit általában a részvényesi közgyűlésen hagynak jóvá. Az igazgatótanács azt követően hozza meg a döntését, hogy figyelembe vette a vállalat pénzügyi helyzetét, jövőbeli terveit, céljait. Az osztalékfizetési napot is a vállalat igazgatótanácsa határozza meg.

 • Mitől függ az osztalékfizetési nap?

  Leggyakrabban évente fizetnek osztalékot a cégek, Magyarországon általában az üzleti év végét követő fél évben. Osztalékfizetésre csak kellő nyereség esetén van fedezet, veszteség esetén pedig egyáltalán nem szoktak osztalékot fizetni.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Az alábbi tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. Az egyes állampapírok forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételei (így különösen a kamatszámításra vonatkozó részletes szabályok) a vonatkozó ismertetőben és a nyilvános ajánlattételben szerepelnek az adott állampapír termékoldalán, a Részletek gombra kattintva. A BiztosDöntés.hu felhívja a befektetők figyelmét, hogy valamennyi befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie és mérlegelnie!

Legfrissebb útmutatóink befektetés témában

 • Befektető részvényt vásárol mobiltelefonról és laptopról
  Befektetés

  Amit mindig is tudni akartál a részvényekről és a részvényvásárlásról

  Érdekelnek a részvények és részvényvásárláson gondolkodsz? Bizonyára jó érzés lehet, hogy a kiválasztott cégek tulajdonosa, részvényese leszel, ők pedig ezzel beszállnak a vagyonod gyarapodásába. Azonban, ha ez egy eseménymentes, gondtalan, egyenes út lenne, akkor a sokkal alacsonyabb kamatozású bankbetétek helyett nyilván mindenki ezt csinálná. De nem ez a helyzet. Éppen ezért kell sok mindenre odafigyelned a részvénybefektetések esetén, hiszen a legnagyobb hozamú pénzügyi befektetés egyben a legtöbb odafigyelést is igényli.

  frissítve: 2024. július 8.
 • Átvert befektető néz ki az ablakon szomorúan
  Befektetés

  Így viszik el a pénzed a csaló befektetések, ha nem figyelsz!

  Ma adsz nekem 100 ezret, én a jövő héten visszaadok neked 200 ezret! Ismerős? Valószínűleg igen, hiszen a befektetési csalások sajnálatosan gyakori jelenségek a pénzügyi világban. Pedig nem olyan nehéz felismerni ezeket önmagában a magas hozamról. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a legfontosabb ilyen csalásokkal, melyek mellé megtörtént eseteket is hozunk.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Befektetési alapokban felgyűlt pénz
  Befektetés

  Befektetési alapok: Így érdemes választanod

  A befektetési alapok egy jó választás a pénzügyi piacon, hiszen a kezelésük hasonlóan egyszerű, mint a bankbetéteké. Viszont, azokkal ellentétben itt akár el is veszítheted a pénzed egy részét. Ezért célszerű tisztában lenned a kockázatokkal, mielőtt befektetsz, mert a végeredmény nem biztos, hogy az lesz, amire a befektetéskor számítottál. Fogjunk is bele!

  frissítve: 2024. július 8.