Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell róla 2022-ben

Éppen vásárlás előtt vagy? Megmutatjuk, hogy milyen költségekre számíthatsz és hogy kerülheted ki őket.

PROMÓCIÓ
GRÁNIT KamatMax Plusz betét
 • 12 hónapra 10,25% éves kamat és EBKM
  (Jegybanki alapkamat - 2,75%)
 • A lekötés ideje alatt aktivált bankkártya szükséges
 • Ingyenes számlavezetéssel elérhető
RÉSZLETEK

A vagyonszerzési illeték (szaknyelven visszterhes vagyonátruházási illeték) fizetési kötelezettségéről sokan csak akkor értesülnek, amikor már nyakig benne vannak a vásárlás folyamatában. Nagyon kellemetlen, ha a várt költségeidhez hirtelen hozzáadódik még egy nagyobb kiadás. Ha azonban időben képbe kerülsz a vagyonszerzési illetékfizetés szabályaival és a lehetséges kedvezményekkel kapcsolatban, akkor elkerülheted ezt a váratlan meglepetést. Segítünk felkészülni és a kiskapukat is megmutatjuk.

Magyarország a lakásbirtoklás tekintetében kiemelt helyen szerepel az Európia Unió mezőnyében. A magyar felnőtt lakosság 91,3 százaléka rendelkezik saját ingatlannal.

A saját tulajdonú gépjárművek tekintetében is hasonló a helyzet, hiszen Magyarországon körülbelül 4 millió darabbal rendelkezik a lakosság. Az állam ezekből bevételt akar csinálni, így szinte minden új tulajdonosnak ki kell fizetni a vagyonszerzési illetéket.

Oké, de tudok valahogy spórolni?

Az illeték akár több milliós kiadást is jelenthet, de rengeteget le lehet faragni egy kis odafigyeléssel.

Nem szeretnéd az államnak ajándékozni a megtakarításodat? Ha ismered a szabályokat és a kedvezményeket, akkor több pénz maradhat a zsebedben. Vágjunk is bele!

Visszterhes vagyonátruházási illeték kiszámolása laptoppal

Mi az a vagyonszerzési illeték?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a jövedelem után adózni kell. Na de mi a helyzet abban az esetben, ha valaki nem pénzzel gazdagodik, hanem vagyontárgyakkal? A vagyonszerzést illetékfizetési kötelezettség terheli.

Azonban nem minden vásárlásodra vonatkozik ez a szabály, például egy új bútor vagy egy telefon után nem keletkeznek extra költségeid.

Milyen vagyontárgyak után kell illetéket fizetnem?

 1. Ingatlan
 2. Gépjármű
 3. Értékpapír, amelyet öröklés útján szereztél
 4. Olyan cégben szerzett részesedés, részvény vagy részjegy, amely belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezik
 5. Orvosi praxis

A befizetett illeték több módon is felhasználásra kerül. Egyrészt ebből fedezik az adminisztrációs költségeket (amelyek például egy ingatlan adásvétele esetében elég magasak). Másrészt a befizetett összeggel hozzájárulsz olyan közös ügyekhez, amelyek minden magyarországi lakost érintenek.

Nézzük meg először, hogy mi a helyzet lakásvásárlásnál, mivel itt lesz a legnagyobb az illeték mértéke.

Vagyonszerzési illeték ingatlanvásárláskor

Az illeték a vételár 4 százaléka. Egy milliárd forintnál drágább ingatlanoknál pedig 2 százalék, de maximum 200 millió forint lehet.

Egy hétköznapi példával szemléltetve ez azt jelenti, hogy ha 40 millió forintért vásárolsz egy lakást, akkor 1,6 millió forint pluszkiadással kell számolnod, ha nem vagy jogosult semmilyen kedvezményre.

Ez elég magas összegnek tűnik! Milyen kedvezmények léteznek?

Szerencsére többféle opció áll rendelkezésedre, amikor a vagyonszerzési illeték csökkentéséről van szó. Ilyen kedvezmények:

 • CSOK kedvezmény
 • 35 év alattiaknak szóló kedvezmény
 • Közeli hozzátartozó kedvezmény
 • Telekvásárlási kedvezmény
 • Új ingatlan kedvezmény

Nézzük meg, hogy mit jelentenek pontosan ezek a kedvezmények és kire érvényesek.

CSOK vagyonszerzési illeték kedvezmény

Nem kell egyáltalán vagyonszerzési illetéket fizetned, ha az ingatlanodat CSOK támogatással vásárolod. A CSOK-hoz felvehető kedvezményes hitelt nem muszáj felvenned (bár ha hitelre lesz szükséged, akkor ez egy nagyon olcsó lakáshitel és nem érdemes kihagynod).

Habár a CSOK rengeteg ember számára elérhető opció, de szerencsére nem ez az egyetlen lehetőséged, ha kedvezményes illetékhez szeretnél jutni.

Házaspár CSOK kedvezménnyel kevesebb illetéket fizet

Illetékkedvezmény 35 év alattiaknak

Ez az első ingatlanod és még nem vagy 35 éves? Ha a vásárolt ingatlan értéke kevesebb, mint 15 millió forint, akkor a vagyonszerzési illeték 4 százalék helyett csak 2 százalék.

Sajnos ez a 15 millió forint már nem tűnik olyan soknak, ha tisztában vagy a jelenlegi ingatlanárakkal. Azonban a kedvezményre akkor is jogosult vagy, ha csak tulajdoni hányadot vásárolsz egy ingatlanból.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például a pároddal vagy valamelyik családtagoddal (aki szintén 35 év alatti személy és az első lakásvásárlása előtt áll) közösen vásárolsz ingatlant, akkor egy 30 millió forintot érő lakást is vehettek 2 százalékos illetékkel.

A te tulajdoni részedre akkor is érvényes a kedvezmény, ha a másik személy nem teljesíti a feltételeket.

Nem férsz bele a 15 millió forintos keretösszegbe? 35 év alatti, első lakásvásárlóként lehetőséged van 12 havi részletfizetéssel is teljesíteni az illetéket.

Közeli hozzátartozó kedvezmény

Ha közeli hozzátartozók között zajlik az ingatlan adásvétel, akkor teljesen illetékmentes a csere.

Mit jelent pontosan a közeli hozzátartozó?

 • élettárs
 • házastárs
 • egyenesági rokon
 • testvér
 • örökbefogadott gyermek
 • mostohagyermek
 • nevelt gyermek

Telekvásárlási kedvezmény vagyonszerzési illetékre

Olcsóbban szeretnél ingatlanhoz jutni? Az építkezés stresszes és időigényes folyamat, de több előnye is van.

Egyrészt teljesen az elképzeléseid szerint alakíthatod az épített ingatlant. Másrészt (habár az alapanyagok és a munkaerő sem olcsó) összességében spórolhatsz az ingatlanra fordított összegen. A spórolásra jó lehetőséget biztosít a telekvásárlási kedvezmény.

Ha telket veszel és négy éven belül belefogsz a területen történő ingatlanépítésbe, akkor teljesen mentesülsz az illetékfizetési kötelezettséged alól. Fontos, hogy a maximálisan beépíthető terület legalább 10 százalékát ki kell töltenie az épületnek.

Új lakás kiválasztása illetékkedvezmény igénylésével

Új lakás illetékkedvezmény

Új építésű lakás vásárlása esetén szintén kedvezményes az illeték. Egy új építésű ingatlanra 15 millió forintnyi illetékmentesség jár, ha az ingatlan ára nem haladja meg a 30 millió forintot.

Mennyit tudok spórolni?

Ha 30 milliónál olcsóbb ingatlanokban gondolkodsz, akkor 600 000 forintnyi illetéket tudsz ezzel a kedvezménnyel megspórolni. Természetesen az új építésű lakások között válogatva nem könnyű ilyen kedvező ajánlatra bukkanni, de a kisebb méretű, illetve a vidéki lakásokat megcélzók találhatnak a feltételeknek megfelelő ingatlant.

Ha szeretnéd igénybe venni valamelyik kedvezményt, akkor a kérelmed benyújtásához ki kell töltened a NAV formanyomtatványát.

Ingatlan öröklése

Előfordulhat, hogy nem vásárlás, hanem öröklés útján jutsz hozzá egy ingatlanhoz. Ilyenkor vagyonszerzési illeték helyett öröklési illetéket kell fizetned, amely 9 százalékot jelent. Szerencsére ezt a nagy összeget nem kell minden esetben kifizetni. Mentesülsz az örökösödési illeték alól, ha:

 • egyenesági rokontól örökölted az ingatlant
 • bejegyzett élettárs vagy házastárs hagyta rád a házat
 • olyan telket kaptál, amelyre 4 éven belül lakóingatlant építesz és az épület alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10 százalékát.

Eladod az ingatlanodat és egy másikat veszel? Ennyi a vagyonszerzési illeték összege

Az illetékre vonatkozó kedvezmények nemcsak az első lakásvásárlókat érintik, hanem azokat is, akik le szeretnék cserélni a lakásukat. Ha az új ingatlan vásárlása előtt három évvel vagy a vétel után egy évvel eladod a már meglévő ingatlanodat, akkor csak a két ingatlan értéke közötti különbség után kell kifizetned az illetéket.

Fontos, hogy csak akkor van fizetési kötelezettséged, ha az új ingatlan nagyobb értékű.

Ha a régi ingatlant magasabb összegért adtad el az új lakásod vételárához képest, akkor nem kell illetéket fizetned.

Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy van egy 30 milliós ingatlanod. Azonban a családod kezdi kinőni a mostani otthonotokat, ráadásul munkahelyet is szívesen váltanál. A család elhatározza magát a költözés mellett és kinéztek egy 40 millió forintos ingatlant a szomszéd városban.

Ha a jelenlegi lakásodat eladod 30 millió forintért, az új lakást pedig megvásárolod 40 millió forintért, akkor csak a kettő közötti különbség, vagyis 10 millió forint után kell a 4 százalékos illetéket fizetned. Ez jelentős kedvezmény, hiszen a teljes 40 millió forint után 1,6 millió forint illeték keletkezne, a 10 millió forintos különbség azonban csak 400 000 forintos kiadást jelent.

Még ezekre is figyelj oda

Az illetékkedvezményhez nem elég, ha a vevővel megkötitek az adásvételi szerződést.

A teljes eladási folyamatot le kell zárni az egyéves határidő végéig és a tulajdonjognak át kell szállnia az ingatlan új birtokosára. Ez például nehézséget jelenthet, ha a vevő lakáshitelt vesz fel vagy esetleg részletekben fizeti ki a vételárat. Az utóbbi két esetben ugyanis az eladók fenn szokták tartani a tulajdonjogukat amíg kézhez kapják a teljes összeget.

Ha több ingatlant is eladnál

Itt attól függ, hogy mikor kerül sor az eladásra. Ha az új lakásod megvásárlása előtti 3 évben több ingatlant is eladsz (amelybe a tulajdoni hányad is beleszámít), esetleg a vásárlást követő egy évben kerül sor több értékesítésre, akkor a NAV a vásárláshoz legközelebb eső eladást fogja figyelembe venni az illeték kiszámításakor.

Ha azonban az egyik eladásra a vásárlást megelőzően, a másikra pedig a vásárlást követően kerül sor, akkor te döntheted el, hogy melyik ingatlant vegyék alapul az illeték összegének megállapításakor.

Ha a régi lakásodat 5 éven belül vetted és többért adtad el, akkor személyi jövedelemadót is kell fizetned. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy milyen kedvezményeket tudsz igénybe venni és hogy miért fontos, hogy hány év után értékesíted az ingatlant.

Gépjármű vásárláskor is kell vagyonátruházási illetéket fizetni

Vagyonszerzési illeték gépjárművásárláskor

Vagyonszerzési illetéket nem csak ingatlanvásárláskor kell fizetni. Akkor is fizetési kötelezettséged van, ha autót veszel. Szerencsére nem kell olyan magas összegre számítanod, mint egy ingatlan esetében.

Mennyi illetéket kell fizetnem?

A gépjármű vagyonszerzési illetéke az autó (gyártási évétől számított) korától és a teljesítményétől függ. Ez érvényes új és használt gépjármű esetében is.

Két általános szabályt kell figyelembe venni az autó után fizetendő illeték kiszámítása során:

 • Minél nagyobb az autó teljesítménye annál magasabb illetéket kell fizetni.
 • Minél öregebb az autó, annál alacsonyabb illetéket kell fizetni.

Szeretnél hallani konkrét számokat is?

A legnagyobb illeték akkor keletkezik, ha a kinézett autó 3 évnél fiatalabb és teljesítménye több, mint 120 kW. Ekkor az illeték összege 850 forint/kW.

Nézzünk egy átlagos példát is! Ha egy 6 éves autót vásárolsz, amelynek teljesítménye 88 kW (120 lóerő), akkor 57 200 forinttal kell számolnod, függetlenül az autó árától.

Az autóvásárlás után fizetendő illeték esetében nincsen olyan sok kedvezményre jogosító lehetőség, mint ingatlanvásárláskor. A szabályok nem tesznek különbséget új és használt gépjárművek között.

Egyetlen körülmény mentesíthet az illetékfizetési kötelezettség alól: ha elektromos autót vásárolsz, ezek vásárlása illetékmentes.

Fontos kiemelni, hogy a regadó és a gépjárműilleték nem ugyanazt jelentik. Ugyan a köznyelvben gyakran összemosódik ez a két fogalom, de korántsem ugyanarról van szó.

A regadót akkor kell kifizetned, ha rendszámot kap és forgalomba áll az autód. Illetékfizetési kötelezettséged pedig az autóvásárláskor keletkezik. Az is könnyen előfordulhat, hogy mind a két összeget be kell fizetned. Ha például külföldről vásárolsz gépjárművet, akkor biztosan szükséged lesz új rendszámra!

Mi a fizetési határidő?

Az illeték összege és a fizetési határidő szempontjából nem mindegy, hogy ingatlan- vagy gépjárművásárlásról van-e szó.

Ingatlanvásárlás esetében a NAV felé 30 napon belül be kell jelentened a vétel tényét. Szerencsére a fizetési határidő nem ilyen fenyegetően közeli. Általában csak hónapok múlva kell befizetni a NAV határozatában megadott összeget. A teljesítés pontos határideje is ezen a határozaton található.

Autóvásárlás esetében már kevésbé megengedőek a hatóságok. A vagyonszerzési illeték befizetésére a vásárlást követő 15 napban kell sort kerítened.

Arról se felejtkezz el, hogy az autóvásárláshoz nem ez az egyetlen extra kiadás kapcsolódik. Az átíratás, a szerviz, az új forgalmi és törzskönyv, illetve az eredetiségvizsgálat együttesen elég magas összeget tesznek ki.

Mi a helyzet az egyéb vagyonszerzés után fizetendő illetékkel?

Az örökléssel szerzett értékpapírok, a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részjegy vagy részvény, illetve az orvosi praxis esetében más-más szabályok érvényesek.

Az öröklés útján szerzett értékpapírok után 18 százalék örökösödési illetéket kell fizetned, ha nem egyenesági öröklésről van szó. Azonban, ha tisztában vagy a szabályokkal, akkor elkerülheted a hosszadalmas hagyatéki eljárást, ráadásul a magas örökösödési illetéket sem kell kifizetned.

Az egyenesági rokonok és a házastárs részére hagyott örökség teljesen illetékmentes. Mostoha és nevelt gyermek részére 20 millió forintos értékhatárig érvényes az illetékmentesség. Ingóörökség esetén 300 000 forint a felső értékhatár, amely alól kivételt képeznek a pótkocsik és a gépjárművek.

Ha szeretnéd megkönnyíteni a hátramaradó szeretteid életét, akkor igyekezz illetékmentesen hozzáférhető befektetési termékeket választani és jelöld ki a befektetéseid kedvezményezettjét.

Ha olyan cégben szerzel részesedést, részvényt vagy részjegyet, aki belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezik, akkor is keletkezik illetékfizetési kötelezettséged. Ennek a mértéke 1 milliárd forint alatt 4 százalék, afölött pedig 2 százalék.

Az orvosi praxis adásvételét 10 százalékos illeték terheli, amelyet 30 napon belül ki kell fizetni a NAV felé.

Maradtak kérdéseid?

 • Lakásvásárlásnál mennyi illetéket kell kifizetnem?

  Általában a lakás vételárának 4 százalékát, de ez csökkenthető vagy akár teljesen el is kerülhető. Útmutatónkban megmutatjuk ezeket példákon keresztül.

 • Akkor is fizethetek részletekben, ha elmúltam 35 éves?

  Attól függ. Ha az anyagi nehézségeid miatt szeretnéd a részletfizetést választani, akkor az erre vonatkozó kérelmedet benyújthatod a NAV-nak. Ha a hatóságok indokoltnak látják a részletfizetést, a korodtól függetlenül igénybe veheted ezt a kedvezményt.

 • Gépjárművásárlásnál mennyi illetékre számítsak?

  Ez az autó korától és a teljesítményétől függ. Minél nagyobb az autó teljesítménye, annál magasabb illetéket kell fizetni és minél öregebb az autó, annál kevesebbet. Elektromos autóknál nem kell illetéket fizetni.

 • Új lakást vettem, de még nem adtam el a régit. Ilyenkor mi a teendő?

  Előfordulhat, hogy már a régi lakásod eladása előtt megvásárolod az új otthonodat. Szerencsére a sorrend nem számít, ilyenkor is érvényesítheted a kedvezményedet és csak az árkülönbözet alapján kell vagyonszerzési illetéket fizetned. Fontos, hogy az eladási szándékodat jelezd a NAV felé. Lényeges, hogy az értékesítésre legfeljebb 1 éven belül kerüljön sor.
 • Mekkora a vagyonszerzési illeték válás esetén?

  Az ingatlanok adás-vétele házastársak vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élők között illetékmentes. Ezt azt jelenti, hogyha a pár egyik tagja kivásárolja a másik felet a közös vagyonból, akkor nem kell plusz kiadással számolni.
Bodor Anna
Bodor Anna

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.