Minden, amit a 0%-os áruhitelről tudni akartál, és az üzletekben nem mondják el

0%-os hitellel azonnal az Öné lehet! - olvasod a tévére függesztett hirdetést. De vajon tényleg 0% a 0%? És tényleg jobban jársz ezzel a vásárlással? Mutatjuk.

Ha vásárolni szeretnél egy nagyobb értékű árut, és már eldöntötted, hogy hitelből fogod megvenni, felmerül a kérdés, hogy milyen hitelt válassz hozzá. Az áruhitel ma már gyakorlatilag minden áruházban könnyen és gyorsan hozzáférhető. A nagyobb boltok szerződést kötnek egy vagy több pénzintézettel, és az általuk kínált áruhitelek közül választhatsz. A hitelfelvételt az áruházi hitelügyintézőn keresztül helyben el lehet intézni. Mindössze egy munkáltatói igazolás és személyes okmányok szükségesek hozzá, és a hitelbírálat is gyorsan megvan. De vajon tényleg ezzel jársz a legjobban?

Miből vásárolhatsz, és mennyibe kerül ez neked?

Áruhitellel csak valamilyen terméket vehetsz. Vásárolhatsz belőle egy számítógépet, de nem köttetheted be belőle az internetet.

Ha viszont terméket vásárolnál, arra az áruhitelen kívül más szabad felhasználású hiteleket is használhatsz. Ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy milyen hitelt válassz, ami legjobban megfelel a céljaidnak és a lehetőségeidnek.

Vásárolhatsz a folyószámla-hitelkeretedből is, vagy hitelkártyával. Ezekről azonban tudnod kell, hogy általában nagyon drágák, főleg, ha nem tudod rövid időn belül visszafizetni a felvett összeget.

A folyószámlahitel kamata általában magas, 40 százalék körül van, így sokba kerülhet, ha több hónapon keresztül görgeted a tartozást magad előtt.

A hitelkártya pedig valójában akkor igazán jó társad, ha a kamatmentes törlesztésre meghatározott 30-45 napon belül visszafizeted a felvett összeget. Ha ennél tovább szeretnéd a hitelt igénybe venni, akkor a bank ezért akár 40-50 százalék körüli kamatot is felszámíthat.

Banki ügyintéző, akinél áruhitelt lehet igényelni

A személyi kölcsön is vonzó lehetőség lehet áruvásárláskor. Gyorsan és könnyen, gyakran online is felvehető, nem szükséges hozzá ingatlanfedezet sem adóstárs, és a pénz akár 1-2 napon belül is a számládon lehet.

A kamata jóval alacsonyabb, mint a hitelkeret típusú hiteleké vagy az áruhiteleké. A felvehető összeg akár 10 millió forint is lehet, a futamideje pedig jellemzően legfeljebb 7-8 év. Ráadásul szabad felhasználású, így a pénzt bármire elkölteheted, tehát belefér az internet bekötése is.

A személyi kölcsön versenyképes az áruhitellel szemben, de előfordulhat, hogy mégis az áruhitel a vonzóbb.

Az áruhitel jellemzően drága, kisebb összegre szól rövidebb futamidő mellett, és jellemzően a kamata is magasabb, mint a személyi kölcsöné, és így a törlesztőrészlete is. Vannak azonban esetek, amikor jobban járhatsz az áruhitellel.

Az áruhitelhez rendkívül egyszerű hozzájutni, a vásárláskor azonnal elbírálhatják a hitelkérelmet, illetve számos esetben online is igényelheted, így elkerülheted az ügyintézést az üzletben. Továbbá éppen annyi lesz a felvett összeg, amennyibe a termék kerül, míg a személyi kölcsön esetében célszerű, ha picit magasabb, hogy biztosan beleférj vásárláskor.

Az áruhitel kis összegre is felvehető, míg a személyi kölcsön általában csak pár százezer forint felett elérhető, de gyakori az 500 000 forintos minimum összeg.

Kisebb összegeknél önrészt sem kell fizetned, erre egy bizonyos összeghatár felett van csak szükség, ennek mértéke pénzintézetenként (vagy konstrukciónként) eltérő. Így az is előfordulhat, hogy fizetés nélkül viheted haza a kiválasztott terméket.

Ha érdekel milyen személyi kölcsönöket választhatsz az áruhitel helyett, itt megnézheted. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Ezek a személyi kölcsönök versenyeznek az áruhitelekkel

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  kölcsönöket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
   Törlesztő 18 523 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
   THM 17,82% Kamat: 16,49%
   Visszafizetendő 666 822 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
   Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,80% - 17,84% • Hitel teljes díja: 169 403 Ft • Ebből kamat: 169 403 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
  • Most Személyi Kölcsön
   Törlesztő 17 700 Ft Fix kamat
   THM 18,63% Kamat: 16,49%
   Visszafizetendő 642 190 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   Futamidő: 36-96 hó • THM: 15,62% - 18,63% • Hitel teljes díja: 142 190 Ft • Ebből kamat: 137 190 Ft • Kezdeti díj: 5 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 18 267 Ft Fix kamat
   THM 20,77% Kamat: 18,50%
   Visszafizetendő 657 598 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   Futamidő: 12-96 hó • THM: 17,15% - 24,48% • Hitel teljes díja: 157 598 Ft • Ebből kamat: 157 598 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,50%
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 18 252 Ft Fix kamat
   THM 21,26% Kamat: 18,70%
   Visszafizetendő 662 081 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Bankváltás nélkül igényelhető
   Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 162 081 Ft • Ebből kamat: 157 081 Ft • Kezdeti díj: 5 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,70%
  • Személyi kölcsön - online igényléssel
   Törlesztő 19 969 Ft Fix kamat
   THM 28,50% Kamat: 24,99%
   Visszafizetendő 718 890 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
   Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,30% - 28,50% • Hitel teljes díja: 218 890 Ft • Ebből kamat: 218 890 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 24,99%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Akcióban olcsóbb?

  Az áruhitel gyakran akciókhoz kapcsolódik, és sokszor nem csupán a termék akciós, de maga a hitel is. Az év bizonyos időszakaiban igen kedvező áruhiteleket foghatsz ki. A karácsonyi bevásárlások idején az üzletek olcsóbb áruhiteleket kínálhatnak, gyakran további kedvezményekkel vagy juttatásokkal együtt.

  Törzsvásárlói programok keretében a THM alapesetben is alacsonyabb, de ünnepi időszakokban további kedvezményeket is kínálhatnak az áruházak.

  A legvonzóbb ajánlatnak azonban mindenképpen a 0%-os áruhitel tűnhet. Valóban ki lehet fogni kiemelkedően jó ajánlatokat, azonban itt sem árt egy kicsit résen lenni, nem feltétlenül olyan kedvező a 0%-os hitel sem, mint amennyire első ránézésre gondolnád.

  Ezekre figyelj oda:

  1. A kamat vagy a THM 0%? A kettő nem ugyanazt jelenti. Ha ugyanis a kamat 0%, az még nem jelenti, hogy a hitel ingyen van.
  2. A termék ára. Vajon máshol, hitel nélkül is ennyibe kerül?
  3. Milyen összegnél kell önerőt fizetni?
  4. Milyen hosszú a hitel futamideje, mekkora lesz a havi törlesztőrészlet? Figyelj, hogy ne jelentsen túl nagy anyagi terhet a törlesztés. Az ilyen hitelek futamideje rendszerint rövid, ami magasabb törlesztőt jelent.
  5. Hogyan kapod meg a pénzt, kell-e az áruhitelt nyújtó banknál számlát nyitnod vagy hitelkártyát igényelned? Utóbbi esetben akár további költségekkel is számolnod kell, és lehet, hogy ezzel együtt már nem is járnál jól a hitellel.

  A 0%-os kamat nem egyenlő a 0%-os THM-mel

  Az első és legfontosabb, amit meg kell nézned, az a kamat és a THM. Nem mindegy ugyanis, hogy a kamat a 0%, vagy a THM. Ha a kamat, akkor szinte biztosan számíthatsz arra, hogy nem a terméken függő árcédulán feltüntetett árat kell majd kifizetned a pénzintézet felé részletekben.

  Ebben az esetben számos egyéb költség is terhelhet a hitelügylet során. Ilyen lehet a hitelbírálatai díj, a hitelfolyósítási díj vagy egyéb adminisztrációs költségek. Előfordulhat, hogy ilyen módon az olcsó hitel már nem is annyira olcsó.

  Ezeket a költségeket a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató tartalmazza. Ez a szám megmutatja, hogy ténylegesen mennyibe kerül a hiteled. Ebben tehát benne van a kamat, és azon túl minden olyan költség és díj, ami a hitelfelvétel során normál esetben felmerül a hitelügylettel kapcsolatban.

  Arra azért itt is érdemes figyelni, hogy a THM nem feltétlenül tartalmazza az összes fizetendő összeget, nincsenek benne például olyan díjak és költségek, amelyek előre nehezen megbecsülhetők, ilyen lehet például a késedelmes fizetésből eredő kamatok. A THM tartalmát ugyan jogszabály határozza meg, de nem mindegyik bank számolja ugyanúgy.

  Ennek ellenére a THM egy hasznos referenciaszám, és mivel minden hitel esetében kötelező feltüntetni, jó alapja lehet (bár nem magában) az összehasonlításnak.

  Ha egy áruhitel THM-je 0%, akkor valószínű, hogy nem kell nagyon sok egyéb díjjal számolnod. Azért kérdezz rá a törlesztőre és ellenőrizd, hogy ha a törlesztőrészlet összegét megszorzod a futamidőben a hónapok számával, akkor ugyanakkora összeg jön-e ki, mint amennyi a megvásárlandó termék hitelajánlat nélküli árcímkéjén van.

  De vajon tényleg jó áron vásárolsz?

  Árak összehasonlítása számítógépen hitelfelvétel előtt

  Olcsóbb a termék máshol?

  Fontos, hogy ne csak az áruhitel kamatát és a THM nagyságát nézd. A termék ára is fontos, mert előfordulhat, hogy az akciós hitel miatt kieső kamat már be van építve a termék árába. Ebben az esetben pedig előfordulhat, hogy az akciós áru nem is akciós, hanem épp annyi, vagy esetleg még drágább is, mint máshol.

  Illetve, ha nincs is szó ilyen típusú felárazásról, akkor is komoly különbségek lehetnek az egyes üzletek árai között, amire érdemes figyelni. Ilyenkor meg kell gondolni, hogy szeretnél-e adott esetben egy magasabb vételárat kifizetni az akciós hitel feltételei mellett.

  Az önerő fizetésének értékhatára

  Az akciós áruhiteleknél előfordulhat, hogy a hitel feltételei rendkívül kedvezőek, de alacsonyabb az az értékhatár, amely mellett önrészt kell vállalnod a termék árából. Az önrész mértéke pénzintézetenként egyébként is eltérő lehet, egy különösen alacsony kamat vagy THM mellett kínált hitelnél erre külön kell figyelni.

  Ha fontos számodra, hogy a terméket fizetés nélkül hozd el, ez is egy szempontja lehet a hitelről való döntésnek, vagy hogy áruhitel helyett inkább személyi kölcsönt igényelj.

  Futamidő hossza áruhiteleknél

  Gyakran látni olyat, hogy a nagy áruházak az akciós áruhiteleket olyan termékekhez kapcsolják, amelyekből a beragadt készletüktől gyorsan meg akarnak szabadulni, például mert hamarosan új modellek érkeznek belőle. Ilyen esetekben is előfordulhat, hogy rövid futamidőt határoznak meg az alacsony kamatú áruhitelekhez, és ez számodra magasabb törlesztőrészletet jelenthet.

  Nézd meg, hogy havonta mekkora az a törlesztőrészlet, amelyet szeretnél vállalni, mert lehet, hogy egy magasabb kamatú, de hosszabb futamidejű hitellel jobban jársz.

  Árukapcsolás, azaz áruhitelnél mást is vásárolnod kell a kinézett árun kívül

  Az áruhitelek esetében gyakran találkozhatsz olyan konstrukcióval, ahol a hitel kamata ugyan alacsony, de az azt kínáló banknál számlát kell, hogy nyiss. Ennek a számlának viszont már lesznek költségei, például havi számlavezetési díja, vagy a hozzá tartozó bankkártya díjai és egyéb költségek.

  Van, hogy az áruhitelt egy hitelkártyával kötik össze, ahol a hitelkártyára kapod meg a hitel összegét, és azzal tudsz vásárolni a boltban.

  A hitelkártya azonban nem szűnik meg akkor, amikor visszatörlesztetted az áruhiteledet, hanem normál hitelkártyaként működik tovább, és a használatakor magas kamatokat is kérhet a bank.

  Akkor is figyelned kell, ha nem használod a hitelkártyát, éves díja például ebben az esetben is lehet, illetve amit még a banknak a termékre vonatkozó hirdetménye meghatároz.

  Természetesen igénybe veheted ilyen feltételek mellett az akciós áruhitelt, de ne felejtsd el a számlát vagy a hitelkártyát megszüntetni, amikor már nincs rá szükséged, és számolj azzal, hogy felmerülhetnek ezekkel kapcsolatban költségeid.

  Áruhitel szerződés aláírása

  Mikor ne csábulj el egy szuperkedvező, 0%-os THM-ű áruhitel hirdetését látva

  A 0%-os THM akkor is vonzó lehet, ha valójában nincs is szükséged hitelre, hiszen milyen jó lenne hazasétálni egy drága műszaki cikkel úgy, hogy az árát csak hónapok múlva kell kifizetned. Azonban mi mégis arra intenénk, hogy ne vegyél fel olyan hitelt, amit nem muszáj, bármilyen vonzó is az ajánlat. Igen valószínű, hogy a nulla valójában nem teljesen nulla, és költségeid is felmerülnek a hitelügylet során.

  Továbbá ne hagyd, hogy egy jó ajánlat túlzottan befolyásolja a választásodat. Ha te egy konkrét modellt keresel, és tényleg arra vágysz, ne vegyél meg egy másikat csak azért, mert azt akciós hitel mellett megkaphatod, mert nem biztos, hogy később is elégedett leszel a választással.

  0%-os hitelt általában az áruk egy meghatározott körére szoktak adni, és ezek nem feltétlenül a legújabb vagy legnépszerűbb darabok. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének jók, de érdemes végiggondolnod, hogy vajon hónapok múltán is ugyanilyen boldog leszel-e az adott termékkel, és akkor menj bele az ügyletbe, ha a válaszod igen.

  Biztos, hogy kell a hitel?

  Gondold végig, hogy más hitellel, vagy épp a meglévő eszközeiddel jobban járnál-e. Ha például mindenképpen venni szerettél volna valamit, csak későbbre tervezted a vásárlást, akkor lehet, hogy érdemes inkább a hitelkereted terhére vagy hitelkártyával vásárolnod, utóbbi esetben úgy, hogy beleférj a kamatmentes időszakba.

  Ha mondjuk karácsonyra terveztél egy vásárlást, de megláttad az adott terméket jó áron egy kirakatban novemberben, ilyen esetben jó ötlet a hitelkártyádat vagy a hitelkeretedet használni.

  A hitelkeretedet így csak rövid ideig terheled, a hitelkártyádat pedig a kamatmentes időszakon belül fel tudod tölteni, így ezzel a vásárlással jól járhatsz.

  A fenti eset kis összegeknél és rövid időintervallumnál ideális, de ugyanígy érdemes elgondolkodnod akkor is, ha éppen ellenkező a helyzet. Ha nagyobb összegre lenne szükséged, akkor megfontolandó a személyi kölcsön, mivel annak a futamideje is hosszabb lehet, mint a gyakran csak 6, 9, vagy 12 hónap futamidővel kínált áruhiteleké.

  Rövidebb futamidő mellett a havi törlesztőrészleted is magasabb, tehát gondold meg, hogy ezt szeretnéd-e, illetve tudod-e vállalni. Lehetséges, hogy az alacsonyabb havi törlesztő, illetve a fizetés hosszabb távon való elnyújtása még úgy is jobban megfelel neked, hogy a személyi kölcsön kamata magasabb, mint a 0%-os hitelé.

  Összefoglalva

  Ha alaposan ellenőrizted az ajánlatokat, és gondosan választottad ki a terméket, nem érhet nagy meglepetés. Az áruházak ünnepi időszakokban hatalmas akciókkal csábítják a vásárlóikat, és ha körültekintő vagy, nagyon jó ajánlatokat foghatsz ki.

  Karácsonykor, nagy készlet-kisöprésekkor valóban hozzájuthatsz egy-egy vágyott termékhez igen kedvező áruhitel mellett. Ha törzsvásárlója vagy az adott áruháznak, akkor további kedvezményekhez juthatsz, mert a boltok szívesen kapcsolják az akcióikat törzsvásárlói programokhoz.

  Az is előfordulhat, hogy a bank és az áruház közötti kedvező feltételek teszik lehetővé, hogy az áruház a vásárlóinak akciós áruhitel mellett kínáljon bizonyos termékeket. Ha rászánod az időt és áttanulmányozod a lehetőségeket, nem kell csalódnod. A Magyar Nemzeti Bank is fontosnak tartja ezt a témát, és készített róla egy tájékoztatót.

  Maradtak kérdéseid?

  • Jól járok a 0%-os áruhitellel?

   Attól függ. Ha a kamat 0%, akkor szinte biztos, hogy a hitel nem ingyen van, és a kamaton kívül más költséggel számolnod kell. A 0%-os THM viszont már azt jelenti, hogy egyéb költségekkel sem kell számolnod a hitel kapcsán.
  • Ha hitelből vennék egy terméket, azt csak áruhitelből tehetem meg?

   Nem, kis összegű hitelt személyi kölcsön keretében is igényelhetsz, de ha van, használhatod a hitelkártyádat vagy fizethetsz a hitelkereted terhére is. Érdemes megnézned, hogy melyikkel jársz a legjobban.
  • Kifoghatok igazán jó 0%-os hitel ajánlatot?

   Igen, a 0%-os hitel gyakran akciók keretében elérhető, és nem csak a termék akciós, hanem a hitel is. Persze egy terméket nem biztos, hogy érdemes megvenned csak azért, mert akciós hitel mellett kínálja az üzlet.
  • Mely pénzintézetek kínálnak áruhitelt?

   A legismertebbek között van a Cetelem, OTP és a Cofidis.
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.