Mindig azonnal megérkezik a pénzem, ha most utalják?

Régebben több napot is kellett várni amíg a banki utalások átértek a másik bankhoz. Ma már a legtöbb utalást azonnal jóváírják, de nem mindet. Megmutatjuk mire figyelj az utalás elindításánál.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. március 30.
 • promóció

A rövid válasz az, hogy nem. A magyar átutalási rendszer jelenleg egy átmeneti állapotban van. Egyes tranzakciók bizonyos összeg alatt azonnal teljesülnek, míg más tranzakciókra akár napokat is várni kell, összegtől függetlenül. Bemutatjuk, hogy mikor ér át azonnal a pénz és azt is, hogy mikor kell napokat várnod rá. Tippeket is adunk, hogy tudod kikerülni a rendszert, hogy azonnal megkaphasd a pénzed. Vágjunk is bele!

Kétféle átutalási rendszer van

2020. március 2-a óta két bankszámla között 5 másodpercen belül teljesül a legtöbb eseti utalás Magyarországon. Ebbe a körbe csak a fizetési számla tartozik bele, az egyéb bankszámla, például hiteltörlesztési számla vagy tartós betétszámla, stb. nem tartozik bele, így ezekre az 5 másodpercen belüli átutalás sem kötelezően érvényes.

Ugyanígy, ha van államkincstári számlád, mert például állampapírba fektettél, akkor onnan nem azonnali még az átutalás, hanem a pénz megérkezésére a régi átutalási rendszer szerinti határidők érvényesek. Ha viszont te utalsz a kincstári számládra a magyar bankszámládról, az - 20 millió forintos összeg alatt - azonnal megérkezik a számládra.

Mit jelent, hogy eseti átutalás?

Ez egy olyan átutalás, amit minden előzmény, rendszeresség, ismétlődés nélkül, most azonnal megadva a címzett bankszámlaszámát és az összeget, egyből beküldesz a bankba. Fontos, hogy beküldésenként csak egyetlen átutalásról lehet szó és annak összegének 20 millió forintnál nem szabad többnek lennie, ha azonnali megérkezéssel akarod elküldeni.

Ha ezek a feltételek igazak a te esetedben, úgy nem ez az útmutató nyújt neked segítséget, hanem inkább az azonnali utalásról szóló anyagunkat olvasd el.

Ha a fenti feltételek közül akár egy nem teljesül, úgy viszont ez az útmutató vonatkozik rád, melyet tovább olvasva megismerheted a részleteket.

Vágjunk is bele!

Átutalást indít egy férfi laptopon

Átutalások munkanapokon, napközben óránként

Lássuk, hogyan is működik egy olyan belföldi – azaz két különböző bank lakossági vagy vállalati ügyfele közötti – átutalás, amelyre legalább egy feltétel igaz az alábbiak közül:

 • egyszerre több átutalás került benyújtásra a banknak (ún. kötegelt átutalás)
 • telefonon vagy bankfiókban személyesen, papíron adtad le az átutalást
 • 20 millió forintnál magasabb az utalás összege – rendszeres – más néven állandó vagy tartós – átutalásról van szó, ami azt jelenti, hogy az átutalás megadott időközönként, azonos összeggel ismétlődik
 • az átutalásra egy későbbi munkanap lett megadva

Ha legalább egy feltétel teljesül a fenti esetek közül, akkor a régebbi belföldi átutalási rendszerben megy át az átutalás, ami azt jelenti, hogy nem fog azonnal odaérni a címzetthez.

Egyre több banknál lehet azonban számítani arra, hogy a kötegelt átutalásokat is az új azonnali fizetési rendszerben küldi el. A bankok egyenként, eltérő időpontokban állhatnak át erre. Ugyanígy, bankja válogatja, hogy a telefonon leadott átutalást melyik rendszerben küldi el, de arra számíts, hogy alapesetben a régi átutalási rendszerben fogja elküldeni.

Ekkor megy el a banktól az utalás

A bank, miután befogadta tőled az átutalást, beteszi azt a legközelebbi ciklusba. Ez minden munkanap 7:30-tól 15:30-ig óránkénti befogadást jelent, tehát például 8:31-kor benyújtva 9:30-kor fog elmenni az átutalás, 15:10-kor benyújtva 15:30-kor.

15:30 után van még egy ciklus 17 órakor is, a vállalkozások napzárása miatt. Vagyis 17 óráig beküldve az átutalást, a pénz még aznap átmegy a címzetthez és megjelenik annak bankszámláján.

A jóváírásra a ciklus kezdetétől számított legkevesebb egy óra múlva, míg legfeljebb egy és negyedóra múlva lehet számítani. Azaz 7:30-kor beküldve például 8:30 és 8:45 között. A 15:30-as, utolsó óránkénti ciklusban 16:30 és 16:45 között, míg a napzáró utolsó ciklusban kivételesen 17:55 és 18:10 között lehet számítani a jóváírásra.

Ha 18:10-ig nem írták jóvá a pénzed, akkor általában már csak a következő munkanapon, 8:30 után számíthatsz a pénz jóváírására ismét. Akár még akkor is, ha éppen 17:00-kor küldik be a bankba, de a bank már sajnos lezárta az aznapi utolsó ciklusban elküldendő átutalások befogadását.

Fontos tudnod, hogy a fenti idők a megnövekedett terhelés miatt csúszhatnak is, így ilyen esetekben akár 4 óra is kellhet ahhoz, amíg átér a pénz a másik bankba.

Mivel ez az átutalási rendszer csak munkanapokon üzemel, ezért péntek 17 óra után bármikor beküldve a bankba az átutalást, már csak hétfőn reggel 07:30-kor fog elmenni a pénz a címzett felé.

Egy nő ideges a lassú átutalások miatt

A régi átutalási rendszer 7 specialitása

 1. A régi átutalási rendszerben nem küldhetsz pénzt másodlagos azonosítóra, így telefonszámra, e-mail címre, adóazonosító jelre (magánszemélyeknek) és adószámra (cégeknek). A címzésnél nem fontos a címzett pontos neve, hiszen bármilyen nevet beírhatsz címzettként, a bankszámlaszám pontos használata viszont nagyon fontos.
 2. Minden bankszámlaszámban két ellenőrző szám biztosítja, hogy ne tudj tévedésből egy másik bankszámlára pénzt küldeni, mint ahová szerettél volna, így a bankszámlaszámot – azt érvényesnek hagyva – nem tudod elrontani.
 3. A régi rendszerben a bank addig nem vonja le az átutalás összegét az egyenlegből, amíg be nem küldi a soron következő órás ciklusba. Így külön figyelni kell arra, hogy a pénz feladója ne költse el az átutalás céljára szánt összeget addig is, például bankkártyás vásárlással vagy készpénzfelvétellel.
  Ez főleg hétvégén, hosszú hétvégén, ünnepnapokon igényel odafigyelést, ekkor ugyanis több napig is látszik az egyenlegben az átutalásra szánt pénz. Ha ugyanis nem marad fedezet az átutalásra a bankszámlán a következő munkanap reggel 07:30-ig, akkor az nem fog elmenni a számláról.
 4. Ha egy átutalás nem sikerül, a banki rendszer többször is megpróbálja elküldeni a pénzt a nap folyamán. Így számíthatsz arra, hogy ha valamelyik ciklusban nem ment el a pénz a számládról, de a fedezet megvan rá, akkor egy következőben el fog menni, legkésőbb 17 órakor. Ha 17 órakor sem megy el valamilyen banki kommunikációs hiba miatt, akkor újra be kell nyújtanod az átutalást a bankhoz, mert utána már nem fog elmenni.
 5. Mivel a munkahelyi fizetéseket általában egyben küldik be a bankba, ami kötegelt utalásnak számít, azok csak munkanapokon, az órás ciklusokban lesznek jóváírva, bármikor küldik is.
 6. Amikor munkanap-átszervezések miatt szombaton dolgozunk, akkor a banki átutalási rendszerben ez nem számít egy teljes értékű munkanapnak. A munkanapnak számító szombatokon csak 13 óráig lehet aznapi célba éréssel átutalást beküldeni a bankba, míg munkaszüneti napnak számító sima szombatokon egyáltalán nem.
 7. A bankon belüli átutalások általában azonnal teljesülnek feltétel nélkül. De ha mégsem, arra akkor sem vonatkozik kötelezően az azonnaliság, ha másik bankba küldve egyébként vonatkozna.

Nézzük meg mi a megoldás, mert biztosan te sem akarnád, hogy napokig álljon a bankban a pénzed.

Mit kell tennem, hogy azonnal célba érjen az átutalásom?

Ha el szeretnéd kerülni, hogy a pénz késleltetve menjen át a címzetthez, akkor az alábbi szabályokat mindenképpen be kell tartanod.

 • az átutalást eseti átutalásként kell beküldened a bankba
 • az átutalást egyedüli tranzakcióként kell beküldened a bankba
 • az átutalás összege maximum 20 millió forint legyen. Persze egymás után utalhatsz többször is 20 milliót, a lényeg, hogy egy utalás összege ne legyen a határösszegnél nagyobb

Ha az egyik rendszerbe már bekerült az átutalásod, nem tudod áttenni a másikba, így például hétvégén meg kell várni a következő munkanap reggelét akkor, ha nem az azonnali rendszerben ment el az átutalásod.

Érdemes arra figyelni, ha egyszerre akár két átutalást is beküldesz a bankba, az már kötegeltnek számít és jó eséllyel a régi rendszerben teljesül, nem fog tehát azonnal átmenni.

Az alábbi bankszámlák mind képesek arra, hogy a 20 millió alatti eseti utalások azonnal célba érjenek, ha Magyarországon belül utalsz. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 710 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 575 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 087 Ft Kezdetben 2 591 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Mi történik, ha hétvégén vagy éjszaka azonnali átutalásként akarok elküldeni egy nagyobb összeget?

  Ha az átutalt összeg nagyobb 20 millió forintnál, akkor csak hétköznap napközben teljesülnek az átutalások a régi rendszeren, hétvégén és éjszaka nem. Az azonnaliság érdekében célszerű ilyenkor a határ alatti összegekre szétbontani az átutalást.

  Ekkor viszont a banki átutalási díjak és a pénzügyi tranzakciós illeték okozhatnak problémát.

  Ha például 80 millió forintot kell átküldened, és az átutalás díja mondjuk 0,5 százalék, de maximum 5 000 forint, akkor a 80 millió forintos átutalást fél százalékos díjért 400 000 forintos jutalékkal küldené el a bank, ha nem lenne a díj 5 000 forintban maximálva. A példa szerint azonban ez legfeljebb 5 000 forintba kerül a régi átutalási rendszerben.

  Azonban, ha szétbontod 4 darab, egyenként 20 millió forintos átutalásra azért, hogy azonnal célba érjen, akkor már 20 millió forintonként kell ugyanezt a díjat, vagyis az 5 000 forintot kifizetned. Így 5 000 forint helyett négyszer annyit, azaz 20 000 forintot fizetsz azért, hogy a pénz azonnal célba érjen.

  Lehet, hogy van olyan eset, amikor ez megéri, de érdemes odafigyelni a díjakra.

  Ugyanígy beleszólhat a fizetendő díjba a pénzügyi tranzakciós illeték, ha a bank külön számítja fel. Ennek törvényi mértéke 0,3 százalék, de maximum 10 000 forint. Világos, hogy egy 40 milliós átutalás illetéke 120 000 forint lenne, de mivel maximált 10 000 forintban, ezért 10 000 forint lesz. Ha viszont négyfelé bontod az azonnali teljesülés érdekében, akkor egy átutalás illetéke 10 000 forint, a négyé 40 000 forint lesz.

  A fenti példában feltüntetett banki díj és az illeték még össze is adódhat.

  Mielőtt ezért megbontod a nagyobb összegű utalás összegét több, egyenként legfeljebb 20 milliós összegre az azonnali teljesülés érdekében, célszerű utánaszámolnod, hogy ezért milyen árat fizetsz majd pluszban és azért az árért megéri-e neked az azonnaliság.

  Összefoglaló az átutalások idejéről

  Az átutalások belföldön két bankszámla között azonnal teljesülnek Magyarországon.

  De ez a megállapítás nem igaz, ha egyszerre több átutalást küldesz be a bankba (ún. kötegelt átutalás), ha 20 millió forint feletti összeget utalsz, ha nem eseti átutalást indítasz, ha bankfiókban vagy telefonon utalsz és ha határidős átutalást nyújtasz be a banknak.

  Ezekben az esetekben csak munkanapokon, napközben, óránkénti ciklusban mennek el a pénzek. Ha 17 óra körül nyújtod be, vagy utána már csak a következő munkanap reggelén fog elmenni a pénz, ha pedig péntek 17 óra után, akkor pedig már csak hétfő reggel.

  Maradtak kérdéseid?

  • Azonnali átutalásnak számít, ha lakossági számláról céges számlára küldök eseti elektronikus átutalásként 20 millió forint alatti összeget?

   Igen.
  • Ha hosszú hétvége van és nem teljesülnek az azonnali átutalási feltételek, akkor a teljes hosszú hétvégét ki kell várni, hogy a pénzem átmenjen másik számlára?

   Igen. Mindig csak a következő munkanap reggelén teljesülnek az átutalások.
  • Mi történik, ha nem azonnali átutalást nyújtok be péntek este és a rá való fedezetet elköltöm a hétvégén bankkártyával?

   A bank az első munkanapon többször is megpróbálja teljesíteni az átutalást 17 óráig, így eddig még visszapótolhatod az összeget és az átutalás teljesülni fog.
  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.