Csoportos beszedési megbízás 2024: minden, amit tudnod kell róla

A csoportos beszedés egy nagyon régi találmány és jól használható. A legtöbb banknál olcsó a használata, legfeljebb néhány tíz forintot kell fizetned érte, de akadnak olyan bankok is, ahol ingyenes a használata.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A csoportos beszedés egy nagyon régi találmány és jól használható. A legtöbb banknál olcsó a használata, legfeljebb néhány tíz forintot kell fizetned érte, de akadnak olyan bankok is, ahol ingyenes a használata.

Több hitelkártyánál is adhatsz megbízást a csoportos beszedések kiegyenlítésére, ami azért jó megoldás neked, mert kamatmentes és általában 1 százalékos kedvezményt kapsz rá, a tranzakció pedig – a bankszámlára adott megbízással ellentétben – díjmentes. Én ezt javaslom, ha van hitelkártyád és az alkalmas ilyen műveletre.
 
A csoportos beszedési megbízásnak egy hátránya van, nem véd a túlszámlázások ellen, amire a nagy közműcégek rendszerei sajnos képesek néha. Ezért a bankok elkezdték négyszögesíteni a kört és különféle védelmi rendszereket bevezetni.

Azt javaslom, gondold át, mennyi kényelmetlenséget ér meg neked az – alapesetben teljesen jóváhagyás nélkül üzemelő – csoportos beszedés feletti kontrollod és ennek alapján válassz abból a védelmi választékból, amit a bankod felkínál.
 
Az útmutatóban olvashatsz a fizetési kérelemről is, melyet a csoportos beszedés kihívójának szánnak. Görgess lejjebb!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 12.
 • promóció

A csoportos beszedési megbízás (vagy más néven csoportos beszedés) egy olyan szolgáltatás, melyet nagyon sok család kihasznál a rezsiszámlái kifizetésére. Ez egy sok évtizede jól működő, kiforrott megoldás, mely megbízhatóan üzemel. De azért vannak vele problémák is, mint például a váratlan túlszámlázások, vagy amikor a terhelés nem történik meg a számládon, ezért neked kell rohangálni utána. Arról nem is szólva, amikor megérkezik a terhelés, csak épp nincs pénz a számládon. De már készülőben van a megoldás, mellyel kivédheted ezeket. Ebben az útmutatóban erről is olvashatsz.

A csoportos beszedési megbízás lényege

A csoportos beszedési megbízást arra találták ki, hogy ne kelljen foglalkoznod a háztartási számláid befizetésével. Ha adsz egy megbízást erre, akkor a számlák ellenértékét megkapja a bankod és kifizeti azt a közbenjárásod nélkül. Ezt utólag nyomon tudod követni a számlakivonatodon és a számlatörténetedben.

Ennek lehet valamilyen díja, de általában egy olcsó szolgáltatás. Ha alapszámlád van, akkor a csoportos beszedés díjmentes szolgáltatás. Hitelkártyával szintén díjmentes és kamatmentes a beszedés, ha határidőre visszafizeted a banknak a hitelt.

Ha épp nincs elég pénz a számládon, akkor a bankod többször is megpróbálja levonni a számla összegét, mielőtt visszautasítja a kifizetést. A túlszámlázásokat viszont kiegyenlíti, de védelmet is felkínál ellene.

Egy olyan bankszámlát keresel, amelyen jól működik a csoportos beszedés és láthatod mindezt a bankod mobilapplikációjában is? Válassz egy olyan bankszámlát, amelyhez mobilon is kontrollálható csoportos beszedés kapcsolódik, tartósan alacsony számlavezetési költséggel!

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  A csoportos beszedési megbízás beállítása

  A csoportos beszedést a számlát kibocsátó szolgáltatódnál vagy a bankodnál kell kérned és ezzel meg is szűnik minden további teendőd.

  Ha a csoportos beszedésre szóló felhatalmazást a szolgáltatódnál adod meg, akkor arra figyelned kell, hogy a bankszámla tulajdonosának kell megadnia a felhatalmazást, aki nem biztos, hogy azonos a szolgáltatóval szerződött ügyféllel, azaz veled. Tehát a legegyszerűbb, ha te vagy a szerződő fél és a bankszámla tulajdonosa is egyben.

  A csoportos beszedést beállíthatod te magad is az internetbankban, bizonyos applikációk esetében a bankod mobilalkalmazásában is.

  A csoportos beszedési megbízás beállítása szolgáltatónként különbözik, de általános közös elem bennük, hogy szükség lesz a szolgáltatótól származó adatokra, így a szolgáltatód azonosítójára (példa formátum: A12345678A000) és a számlán lévő fizető vagy fogyasztó azonosítódra. A szolgáltatód azonosítóját annak neve alapján is kiválaszthatod a listából a netbankban, csak arra figyelj, hogy pontosan azt a szolgáltatót válaszd ki, amelyiket be szeretnéd állítani.

  Így állítsd be

  Menj tehát be a netbankodba és válaszd az új felhatalmazást csoportos beszedési megbízásra, vagy a csoportos beszedésen belül az új megbízás rögzítését, vagy más, értelemszerű hasonló menüpontot.

  Ha ez megvan, akkor eléd kerül egy űrlap, amelyen csak olyan adatok szerepelnek, melyeket ismersz, kivéve a két említett adat, a szolgáltatód azonosítója és a saját azonosítód a szolgáltatónál. A szolgáltatód azonosítóját általában listából is ki tudod választani, így keresd meg itt a szolgáltatód pontos nevét, majd írd be a saját fizetési vagy fogyasztó azonosítódat, mely a legutóbbi számlalevélen is szerepel.

  Ezután:

  1. töltsd ki az űrlapot,
  2. állítsd be a megbízás lejárati idejét „visszavonásig”-ra
  3. adj meg limitet a maximális összegre, ha akarsz – és van is ilyen lehetőséged –, majd
  4. véglegesítsd a megbízásodat!

  Ezzel végeztél a megbízással, nincs további teendőd. A megbízás bekerül a felhatalmazásaid közé és a kívánt időben – például havonta vagy negyedévente – automatikusan teljesülnek a csoportos beszedési megbízásaid.

  Léteznek olyan netbankok, ahol nem tudsz beállítani csoportos beszedési megbízást saját magad. Itt a bankod telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatához fordulhatsz.

  Elképzelhető, hogy a bankod díjat számít fel a csoportos beszedési megbízás beállításáért.

  Férfi számítógépről módosítja a csoportos beszedési megbízását

  A csoportos beszedési megbízás módosítása

  A csoportos beszedés módosítására nagyon ritkán lehet szükség. Ilyen lehet például, ha egy lejárati dátumot adsz meg, vagy – ha a bankod nyújt ilyet – limitet állítasz be a kifizethető összegre.

  Ezeket a változtatásokat ugyanott találod, ahol a csoportos beszedési megbízásod is rögzítetted, csak a módosítást kell kiválasztanod, nem pedig az új megbízást.

  Végezd el a kívánt módosításokat az űrlapon!

  Az összes módosítás akkor lép érvénybe, ha azt rögzíted, vagyis be is küldöd a bankba.

  A csoportos beszedési megbízás kikapcsolása

  Adódhat, hogy megszünteted a csoportos beszedési megbízásodat. Ekkor ugyanúgy kell eljárnod, mint amikor rögzítetted, csak a megbízás törlése vagy visszavonása lehetőséget kell kiválasztanod.

  Elképzelhető, hogy meg kell adnod egy lejárati dátumot, ameddig a folyamatban lévő megbízásaidat még teljesíti a bank.

  Ne felejtsd el véglegesíteni a kikapcsolásra vonatkozó megbízásodat!

  Az állandó vagy eseti átutalással jobban járok mint a csoportos beszedési megbízással?

  A csoportos beszedési megbízás alternatívája, ha nem a szolgáltatód nyújtja be a fizetési kötelezettséget a számlád terhére, hanem te adsz egy ilyen megbízást a bankodnak. Ezt állandó, tartós vagy rendszeres átutalás néven találod meg a netbankodban vagy a mobilapplikációdban.

  Itt adhatsz egy olyan megbízást, hogy a számlalevélen szereplő bankszámlaszámra a megjelölt időszakokban – például havonta – egy megadott összeget utaljon át a bankod azzal a közleménnyel, ami ahhoz kell, hogy a saját ügyfélszámládon jóváírják a befizetést.

  Ez azzal a nagy előnnyel jár, hogy ugyanúgy nem kell vele foglalkoznod, mint a csoportos beszedéssel, csak így biztosan nem lesz túlszámlázás.

  A hátránya viszont, hogy csak olyan esetekben használhatod, ha rendszeresen azonos összeget fizetsz, mert különben állandóan módosítani kell az összeget. Az állandó átutalás hátránya tehát az, hogy nem rugalmas a fizetendő összeg tekintetében, továbbá a megbízás díja valószínűleg többe kerül, mint a csoportos beszedés díja. Persze gondolkodhatsz úgy is, hogy egy nagy összegű véletlen túlszámlázással biztosan többet fizetsz, mint ez a pár forintos veszteség.

  Végül alternatíva az eseti átutalás is, ahol ráadásul te adod meg az összeget, a szolgáltatódat pedig elmentheted a partnereid közé és akkor nem kell mindig előkeresned az utalási adatokat. Ennek egy hátránya van a csoportos beszedéshez képest: foglalkoznod kell vele, tehát magától nem lesz kiegyenlítve a számlád.

  Mosolygó lány azzal a hitelkártyával amiről a csoportos beszedési megbízásokat fogja kifizetni

  Csoportos beszedés hitelkártyáról

  Sok banknál hitelkártyáról is ki lehet egyenlíteni a csoportos beszedéseket.

  Ez azzal az előnnyel jár, hogy vásárlásnak számít, így ha visszafizeted a határidőben, mely a számlakivonaton szerepel, akkor a bank nem számít fel érte kamatot.

  További előnye, hogy díjmentes lesz a tranzakció, ha pedig jár általános visszatérítés a hitelkártyás költéseidre, akkor erre is kapsz jellemzően 1 százalékos visszatérítést a rezsiszámláid után.

  Ha belegondolsz, talált pénz.

  Nem tetszik a csoportos beszedési megbízás? Mutatunk pár alternatívát

  A bankok kínálnak szolgáltatásokat a csoportos beszedés legnagyobb hátránya, a túlszámlázás ellen.

  Ezek mindegyik közös jellemzője, hogy a közbenjárásodra van szükség, legalább akkor, ha túlszámlázás keletkezne.

  Az egyik ilyen megoldás, hogy SMS-t kérhetsz a csoportos beszedési megbízásról és amíg azt nem hagyod jóvá, addig nem teljesül a csoportos beszedési megbízás. Ez szólhat minden tranzakcióra és szólhat csak olyanokra, amelyek egy bizonyos összeghatár felett érkeznek. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy minden olyan számla kifizetését jóvá kell hagynod, amiről SMS jött. Tehát elvész a csoportos beszedés egyik előnye, hogy automatikusan teljesül.

  Egy másik lehetőség, amikor beállítod, hogy egy bizonyos összeg felett ne fizesse ki a bank a csoportos beszedési megbízást. Ekkor nem kapcsolod ki a szolgáltatást, csak az az egy számla kifizetése nem teljesül, utána már megint kiegyenlíti a bank a következő számládat. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy utána saját magadnak kell intézni a visszautasított számla kifizetését.

  Fizetési kérelem, amely a csoportos beszedés alternatívája lehet a jövőben

  Az azonnali átutalási rendszerhez kapcsolódva létezik egy új szolgáltatás, mely 2024. április 1-től kötelező szolgáltatási lehetőség lesz minden banknál. A fizetési kérelem lényege, hogy nem neked, a fizető félnek kell összeállítania az átutalás adatait (címzett, összeg, közlemény), hanem annak, aki a pénzt várja tőled. Ő megcsinálja az átutalást, elküldi a számodra és neked már csak jóvá kell hagynod.

  A fizetési kérelem egy törvény által díjmentessé tett szolgáltatás, pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell utána fizetni.

  A fizetési kérelmet elfogadhatod, visszautasíthatod, illetve figyelmen kívül hagyhatod, hogy később foglalkozz vele. Nem muszáj tehát azonnal reagálni rá.

  A közüzemi szolgáltatók tömegesen nyújthatnak be fizetési kérelmet ügyfeleiknek, ezzel kínálva alternatívát a csoportos beszedésnek.

  A fizetési kérelemnek egyetlen hátránya van: foglalkoznod kell vele, teljesen automatikusan nem fog teljesülni.

  Összefoglaló a csoportos beszedési megbízásról

  A csoportos beszedés egy több évtizede jól működő fizetési szolgáltatás, mely minden banknál és minden olyan szolgáltatónál ugyanúgy elérhető és ugyanúgy működik, amely a háztartásodban szolgáltat. Ezenkívül más szolgáltatóknál is elérhető lehet.

  A csoportos beszedést egyszer kell beállítani és attól kezdve minden számládat határidőben befizeti, így a számlafizetéseket és a sorban állást teljesen elfelejtheted. Egyedül a fedezetről kell időben gondoskodnod.

  Ráadásul nem is kell érte sokat fizetni, sőt léteznek ingyenes csoportos beszedést nyújtó bankszámlák, számlacsomagok is.

  A csoportos beszedések nehezen listázhatók, erre leginkább az internetbankod vagy a mobilappod alkalmas, de ott sem biztos, hogy találsz ilyen szolgáltatást.

  A csoportos beszedések összes előnye mellett gyakori hátrányuk, hogy ha valami hiba kerül a gépezetbe, akkor elakadnak. Ilyen lehet a túlszámlázás vagy a bankszámlára nem kerülő számlaterhelés, melyeket utólag, utánajárással lehet csak orvosolni. Ezek ellen egyébként ma már léteznek megoldások, melyekről a bankod nyújt felvilágosítást.

  A csoportos beszedések jövőbeli alternatívája lehet a fizetési kérelem, melynek egy hátránya azért mégiscsak van a csoportos beszedésekhez képest: a jóváhagyásod nélkül nem terhelődik, nincs tehát semmilyen automatikus kifizetés.

  De ha belegondolsz, ez nem is akkora baj. Legalább egy gombnyomásnyi kontrollod legyen a fizetnivalóid felett, nem igaz?

  A csoportos beszedés előnyei és hátrányai

  • teljesen automatikusan, emberi beavatkozás nélkül működik
  • határidőre biztosan kifizeti a számlád, nem lesz elmaradásod
  • szinte minden olyan szolgáltató cégnél használhatod, mely számlát állít ki neked a háztartásodban
  • általában egy olcsó vagy ingyenes szolgáltatás, mely a sima átutalásnál kedvezőbb díjú
  • sok hitelkártyával is kifizetheted a csoportos beszedéseket
  • túlszámlázásnál a jogtalan fizetnivalót is leemelik a számládról
  • nehéz követni, hogy milyen csoportos beszedések vannak érvényben a számládon, mert a számlakivonatodon nem szerepel és sok banki mobilapplikáció sem tudja megjeleníteni
  • néha rosszkor jön a terhelés a számládra, amikor nem várod és elviszi a pénzed vagy eleve nincs is rá fedezeted
  • előfordul, hogy nem terhelik be a csoportos beszedést a számládra, ilyenkor utánajárásra van szükség
  • léteznek megoldások a túlszámlázás ellen, de ezek is macerát jelentenek

  Maradtak kérdéseid?

  • Honnan tudhatom, hogy egy csoportos beszedés beállítása sikerült-e?

   Az internetbankod és ha erre képes, akkor a bankod mobilappja is megmutatja a számládon lévő aktív csoportos beszedéseket, még akkor is, ha éppen nincs fizetendő díjad rajta.

  • Kell-e félnem attól, hogy csoportos beszedéssel túlszámláznak?

   Igen, néha sajnos előfordul. Ez ellen a bankod által felkínált megoldási módokkal védekezhetsz. Azt javasoljuk, hogy egyeztess erről a bankoddal!

  • A csoportos beszedés ingyenes szolgáltatás?

   Alapesetben nem, de vannak bankszámlák, ahol ez egy ingyenes szolgáltatás. Javasoljuk, hogy ellenőrizd a csoportos beszedés díját a bankodnál vagy nézd meg azt a bankszámla-kalkulátorunkban!

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.