Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg

Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg
Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg

A bankod január végéig küld egy díjkimutatást. Ebből megtudhatod, hogy a bankszámlád mennyibe került az előző évben. Sokan nem tudják, hogy milyen magas összköltsége lehet a sok SMS-nek vagy készpénzfelvételnek, amikből egy kis változtatással sokat le lehetne faragni. Megmutatjuk, hogy pontosan mi szerepel a díjkimutatásban, hogy kell értelmezni, és hogy hol találhatod meg a sajátodat.

Miben más ez a díjkimutatás, mint a havi számlakivonat?

A hazai bankokat uniós szabály kötelezi arra, hogy a nem vállalkozói ügyfeleiknek egységes díjkimutatást küldjenek ingyenesen. Ez más, mint a havi számlakivonat, mert ebben csak a banki költségek vannak részletezve és összeadva az előző évre vonatkozóan. Természetesen, ha a bankszámládat mondjuk március 15-én nyitottad, akkor csak a március közepe és december vége közötti időszakra vonatkozóan mutatja meg a banki költségeidet.

Ennek a kimutatásnak a hivatalos rövidítése a PAD (Payment Account Directive). Ezt a rövidítést azért fontos ismerni, mert sokszor a netbankon belül ilyen néven találkozhatsz a díjkimutatással.

Azért jó ez a díjkimutatás, mert átláthatóan részletezi az éves bankhasználati költségeket, és egyben láthatod, hogy valójában mennyibe is kerül a bankszámlád.

A havi számlakivonatodat a bankod postán küldi (ha így kérted) vagy megtalálhatod a netbankodban és a mobilbankodban is. Ebben látható az adott hónapra az összes számlára érkező összeg és a kiadás is, mint például a készpénzfelvételeid, vásárlásaid, csoportos beszedéseid, rendszeres utalásaid és banki költségeid.

Ha sokat használod a számládat, akkor lehet, hogy nehezen tudod beazonosítani a banki költségeidet. Ráadásul sokféle megnevezése lehet ezeknek, sokszor nem is egyértelmű, hogy milyen költséget miért számítottak fel, vagy melyik tranzakcióhoz tartozik. Ilyen költségmegnevezésekkel találkozhatsz a számlakivonatodban:

 • Havi számlavezetési díj, havi zárlati díj, csomagdíj
 • Átutalási jutalék, tranzakciós költség, terhelési tranzakció jutaléka
 • Forgalmi jutalék, tranzakciós díj
 • Készpénzfelvételi díj, készpénzfelvételi jutalék
 • Mobilbank havi díja, internetbank havi díja, ebank havi díja, ebanking szolgáltatási díj
 • Tartozik kamat
 • Bankkártya kibocsátási díj, bankkártya éves díj, bankkártya havi díj
 • SMS díj, SMS havi díj, SMS csomagdíj
 • SMS kártyaőr szolgáltatás díja, SMS számlaőr szolgáltatás díja

Ha meglepődtél, hogy a te díjkimutatásodban évesítve összesen milyen magas díj szerepel, amit a bankszámládért ki kell fizetned, akkor láthatod, hogy milyen nehéz átlátni a valós éves költséget a sok kis tétel alapján, ami a havi számlakivonatodban van.

Ki kap díjkimutatást?

Mindenki, akinek lakossági számlája van. Mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy katás adózó vagy, a lényeg, hogy normál lakossági magánbankszámlád van.

A vállalkozásodnak úgynevezett vállalkozói számlát kellett nyitni. Utóbbi működésében ugyanolyan, mint a magánszámla, viszont nem jár hozzá díjkimutatás, havi 2 ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig és nem jár hozzá pénzügyi tranzakciós illetékmentesség a 20 000 forint alatti utalásokra.

Mi sem értjük, hogy a jogalkotó miért nem kötelezi a bankokat arra, hogy a vállalkozói számlákra is küldjenek díjkimutatást, hiszen épp ezeknél a számláknál mozog sokkal több pénz, így az éves költsége is sokszorosa lehet bármelyik magánszámlának.

Hogyan épül fel a díjkimutatásom, mi szerepel benne?

A díjkimutatás formája minden banknál egységes, mindenki ugyanolyan bontásban láthatja a költségeket. Eltérés egyedül a fejlécben és a csatolt üzenetben lehet.

Legfelül láthatod a számlacsomagod nevét, a bankszámlaszámodat és azt az időszakot, amire a kimutatás szól. Először 2020. januárban küldtek ki ilyen díjösszesítőt a bankok, és ebben csak a jogszabály bevezetséhez kapcsolódó tört évi költségeket láthattad összesítve, de 2021-től már a teljes, előző évre vonatkozó költségeket látni fogod januártól decemberig.

díjkimutatás 2020-as évre
Valós díjkimutatás

Legelőször azt az összeget láthatod, hogy egész évben mennyibe került, hogy használtad a bankszámlát - ez az összes, banknak kifizetett díj. Abból a szempontból csalóka lehet ez, hogy habár valójában ennyit fizettél ki, de lehet, hogy a bankszámlád ugyanilyen használat mellett a jövőben többe fog kerülni.

Ez akkor történhet meg, ha a számlát az utóbbi években nyitottad meg, és az első pár évben valamilyen akció tartozott a számlához – például ingyenes vagy kedvezményes volt a bankkártyád egy ideig. Vannak olyan számlák is amiknek már a megnyitásakor a bank leírta, hogy pár év után egy másik számlacsomagra, vagy más díjtételekre fog átváltani a számlád. Ezeket nem tudod meg ebből a díjkimutatásból.

A jóváírt kamatot is láthatod, ami általában alacsony szokott lenni, mert a bankszámlán lévő, nem lekötött (ún. látra szóló) pénzre a bankok jellemzően nagyon alacsony kamatot szoktak fizetni, vagy nem is fizetnek kamatot egyáltalán.

Mivel a díjkimutatásban azok a típusú tranzakciók látszanak, amik a bankszámládon szerepelnek, így lehet, hogy a tiéd más lesz, mint a példában bemutatott. Mivel telebankon és bankfiókban nem szoktunk utalni (neked sem ajánljuk ezeket, mert sokkal drágábbak, mint az interneten keresztül), így például ilyen sorok sem szerepelnek a kimutatásban.

És most jön a lényeg

Ezután következnek tételesen lebontva az egyes szolgáltatások költségei, amiket igénybe vettél. Itt részletezve szerepel az adott szolgáltatás megnevezése, hányszor vetted igénybe és hogy mennyi az egységára, hányszor lett felszámítva és összesen mennyit fizettél érte.

Ha a bankszámládhoz bármilyen kedvezmény, vagy átmeneti akció tartozik, vagy igényelted a havi maximum 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt és nem lépted túl ezt a határt, akkor a jobb oldali oszlopban nulla forintot fogsz látni annak ellenére, hogy egyébként ez pénzbe kerülne.

A rendelet szerint a szolgáltatások a következő csoportokba vannak osztva:

 • Általános számlaszolgáltatások
 • Fizetések (kivéve a kártyás fizetéseket)
 • Kártyák és készpénz
 • Folyószámlahitel és kapcsolódó szolgáltatások
 • Egyéb szolgáltatások

A részletezett tételek végén összesítve láthatod a kifizetett díjakat. Ha több bankkártya tartozik a bankszámlához, például egy társkártyát is igényeltél, akkor az is látszik a díjkimutatásban.

Az, hogy mik ezek a tételek pontosan és mennyibe kerülnek, minden számlacsomag esetén eltérőek. Ami biztos, hogy a szolgáltatásokért felszámított díjak mellett a fizetett és a kapott kamatokat is részletezi a dokumentum.

Ezeket láthatod a dokumentum második felében: a számláról fizetett kamat részletezését, végezetül pedig a számlán jóváírt kamat részletezését, amit a dokumentum elején összefoglalva láthattál.

Ha kapcsolódik a számládhoz egyéb szolgáltatás, akkor azok is fel lesznek sorolva a díjkimutatásban: bankkártyához kapcsolódó díjak, internetbank/mobilalkalmazás díjai, telefonos banki szolgáltatás díjai, SMS díja, és fizetési számlához vagy folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatok, díjak.

Talán azt gondolod most, hogy elég sokat fizetsz a bankszámládért, ideje váltanod. Ezzel nem vagy egyedül, sokan találnak olcsóbb bankszámlát, akár a saját bankjuknál. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne csak az ár alapján dönts, hanem nézd meg azt is, hogy mit tudsz mobilbankon keresztül elintézni.

Melyik a legjobb bankszámla?

Bankszámla kalkulátor
Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Diamond számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 230 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 230 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Házhozszámla
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
   • Csak online igényelhető új ügyfeleknek
  • Díjnyertes Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 422 Ft Kezdetben 363 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 422 Ft
   kezdetben 363 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Online ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 314 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 498 Ft
   kezdetben 314 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Tovább
  • Klassz számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 674 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 674 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Fair Számlacsomag 3. kategória
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 715 Ft Kezdetben 566 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 715 Ft
   kezdetben 566 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • ECO bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 742 Ft Kezdetben 538 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 742 Ft
   kezdetben 538 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 806 Ft Kezdetben 518 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 806 Ft
   kezdetben 518 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
   • Feltétel, hogy a K&H-nál legyen legalább 500 000 Ft megtakarításod
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 830 Ft Kezdetben 809 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 830 Ft
   kezdetben 809 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • Aktivitás 3.0 Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 870 Ft Kezdetben 719 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 870 Ft
   kezdetben 719 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 189 Ft Kezdetben 901 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 189 Ft
   kezdetben 901 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Extra számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 264 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 1 264 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • K&H bővített plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 339 Ft Kezdetben 1 051 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 339 Ft
   kezdetben 1 051 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Általános számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 376 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 1 376 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Presztízs számlacsomag
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 453 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 453 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál legalább 100 000 Ft betétet kell lekötnöd és a banknál tartanod
  • Szimpla bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 536 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 536 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál betétet kell lekötnöd a banknál
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag online kedvezménnyel; 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 696 Ft Kezdetben 1 297 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 696 Ft
   kezdetben 1 297 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
   • Ezt a számlát csak online tudod megnyitni
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 696 Ft Kezdetben 1 408 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 696 Ft
   kezdetben 1 408 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Classic Magánszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 898 Ft Kezdetben 1 706 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 1 898 Ft
   kezdetben 1 706 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • Mindennapok 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Online Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft Kezdetben 994 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   kezdetben 994 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
   • Csak online nyitható új ügyfeleknek
  • Standard lakossági bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 184 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 2 184 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • Bázis számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Komfort számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 2 234 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 2 234 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 455 Ft Kezdetben 863 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 3 455 Ft
   kezdetben 863 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak új ügyfelek nyithatják
  • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 455 Ft Kezdetben 925 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 3 455 Ft
   kezdetben 925 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
  • Ikon Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • Bázis 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 179 Ft Kezdetben 5 133 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 5 179 Ft
   kezdetben 5 133 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • ECO Plusz bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 755 Ft Kezdetben 4 925 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 5 755 Ft
   kezdetben 4 925 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • K&H prémium számlacsomag – feltételek teljesítése nélkül
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 6 415 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 6 415 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Mi az, amit nem tartalmaz a díjkimutatás?

  A következő tételeket ne keresd a díjkimutatásban:

  • A jóváírásokat (például a számlára érkezett jövedelem, beérkezett utalások),
  • a díjkorrekciókat,
  • a hitelkártya-szolgáltatások díját,
  • átutalások összegét,
  • a készpénzfelvételek összegét,
  • megtakarításokat, befektetéseket, biztosításokat,
  • a hitelek esetén felmerült költségeket.

  Ezeket a számlatörténeted alapján, vagy a banki ügyfélszolgálat segítségével tudod részletesebben áttekinteni.

  Megmutatjuk bankonként, hogy hol találod meg a díjkimutatást

  A díjkimutatást mindenki olyan formában kapja meg, ahogyan a számlakivonatát is küldik. Tehát, ha postán kapod a számlakivonatodat, akkor a díjkimutatásra is levél formájában számíts. Hogyha elektronikusan küldik neked a számlakivonatot, akkor a netbankon belül fogod megtalálni a díjkimutatást. Sokan nehezen találják meg a netbank felületén a dokumentumot, ehhez itt egy kis segítség a különböző bankok esetén:

  OTP Bank

  A „Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/egyéb dokumentumok” menüponton belül futtass egy részletes keresést. A dátumnál az előző évi decembert állíts be. A találatok között „Díjkimutatás” néven találod meg a dokumentumot.

  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le
  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Erste Bank

  A legfelső menüsorban a fogaskerékre kattints, azon belül a digitális tárhelyre, itt januári dátummal megtalálod az előző évi kimutatást "PAD Díjkimutatás" néven, amit a lenti kép legalján is láthatsz.

  Erste netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le
  Erste netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  UniCredit Bank

  A „Bankolás” menüponton belül ki kell választani a számládat, majd a „Megtekintés” gombra kattintva a „Kategóriá”-ban beállítható, hogy “díjkimutatás”.

  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése folyamatban
  UniCredit netbanki felületen először a
  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése
  Aztán a kategóriákban válaszd ki a

  Raiffeisen Bank

  A „Számlainformációk/számlakivonatok és értesítők/értesítők” menüponton belül található „díjkimutatás” néven.

  Raiffeisen netbank felület díjkimutatás letöltése
  Raiffeisen netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  K&H Bank

  A „Dokumentumok/értesítő” menüpontból tudod letölteni. Januári dátumszűréssel találod meg.

  K&H Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  K&H netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Budapest Bank

  Nem önálló dokumentumként van a netbankon belül. A „Számlainformáció” menüpontban érhetők el az elektronikus számlakivonatok. A januári számlakivonatot PDF formátumban lehet letölteni, a PAD díjkimutatást ennek a végén találod. Ehhez be kell állítani a dátum szűrésnél, hogy a januári számlakivonat megjelenjen, majd ha megvan, akkor az alatta levő legördülő menüben tudod kiválasztani a PDF letöltést.

  Budapest Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  Budapest Bank netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MKB Bank

  A NetBANKár rendszerben a „Számlakivonatok, dokumentumok” menüpontban ki kell választani a „Letölthető dokumentumok típusa” közül az Értesítőt és a dátumnál az aktuális évet, innen tudod letölteni a díjkimutatást.

  MKB netbank felület díjkimutatás letöltése
  MKB netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Gránit Bank

  A „Postaláda/Beérkezett levelek” menüpontban találod meg „Tájékoztató lakossági folyószámla Díjkimutatásáról” néven.

  Gránit netbank felület díjkimutatás letöltése
  Gránit netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MagNet Bank

  A netbankon belül a „Személyes/Levelezés” menüpontban találod meg a díjkimutatást.

  MagNet Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  Magnet Bank netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  A díjkimutatást a bankok a netbanki felületen egy évig (mindig az előző, lezárt évre vonatkozóan) kötelesek letölthetővé tenni.

  Mit tegyek, ha nem értek egyet a díjkimutatással?

  Ha sokallod a banki kimutatásban szereplő összegeket, először tanulmányozd át a díjak listáját, amik a számlacsomagodhoz tartoznak. Ha ezek után is úgy érzed, hogy többet számítottak fel, mint ami a bankszámlához tartozó hirdetményben van (ebben listázzák a bankok egy adott számlacsomaghoz az összes tranzakció költésfelépítését), mindenképp vedd fel a bankoddal a kapcsolatot és jelezd nekik.

  Ezzel a 3 módszerrel tudsz évi több tízezret spórolni

  Habár azzal már semmit sem tudsz csinálni, hogy tavaly mennyit fizettél a bankszámládért, de több olyan dolog is van, amivel azonnal csökkentheted a költségeket.

  Ennek alapvetően 3 módja van, de az első kettőt akár kombinálhatod is. A legtöbbet jó eséllyel akkor tudod megspórolni, ha a második és a harmadik pontban részletezetteket követed. Ha évente több mint 10 000 forintot fizetsz az összes bankszámlaköltségedre, akkor szinte biztos, hogy találhatsz olcsóbb bankszámlát a bankszámla-kalkulátorunk segítségével.

  Ha évente 15 000 forintot fizetsz összesen, akkor gondolhatod, hogy habár talán meg lehetne úszni évi 5 000 forintból, de a 10 000 forintos spórolásért nem fogsz ezzel a kérdéssel 2-3 órát foglalkozni, nem ér annyit az egész. Viszont emlékezz vissza, hogy utoljára mikor váltottál bankszámlát. Mivel általában csak 10 évente váltunk bankszámlát, érdemes tízzel felszorozni a fenti példánál szereplő 10 000 forintos spórolást. 100 000 forintért már áldoznál erre pár órát?

  1. Olcsóbb számla a saját bankodnál

  Mivel mindegyik banknál többféle számlacsomag van, ami közül választhatsz, érdemes megnézni, hogy van-e olcsóbb a tiédnél. Könnyen lehet, hogy olyan bankszámlád van, amit már új ügyfeleknek nem is adnak. Ez nem azt jelenti, hogy a tiéd olyan olcsó, hogy mások nem kaphatják meg, sokszor ennek a fordítottja igaz.

  A biztosítókhoz hasonlóan a bankok is sokszor jelentős kedvezményeket adnak az új ügyfeleknek, és legtöbbször nem szólnak a régi ügyfeleiknek, hogy van újabb csomagjuk, amire ha átváltanak, akkor sokat spórolhatnak. Így neked kell a kezedbe venni a dolgot és megnézni, hogy a saját bankodnál milyen újabb ajánlatok vannak.

  Bankon belül számlacsomagot váltani nagyon egyszerű és a legnagyobb előnye az, hogy ugyanaz marad a bankszámlaszámod, így nem kell szólni a munkahelyeden, hogy másik számlára utalják a pénzt. Ha van folyószámlahiteled, akkor az is megmarad, sőt sokszor új bankkártyát sem kell igényelned és természetesen ugyanúgy mehetsz a megszokott banki ügyintéződhöz és a jól megszokott mobilbankot vagy netbankot használhatod továbbra is.

  2. Olyan bankot szeretnék aminek jó a mobilbankja és olcsó

  A legtöbb banknak többféle számlacsomagja van, amiknek eltérő díjai vannak, és mivel sokaknál folyamatos akciók is vannak, könnyen találhatsz a jelenlegi számládnál sokkal olcsóbbat.

  Ha nem mehetsz el a bankodtól, mert például lakáshiteled van ott, akkor bankon belül érdemes olcsóbb számlát kérned. Ezzel a kalkulátorral könnyen megnézheted, hogy számodra melyik banknak van a legjobb ajánlata.

  3. Meglévő bankszámla okosabb használattal

  Még tovább tudod csökkenteni a költségeidet, ha megnézed a díjkimutatásban, hogy mikre számítottak fel magas összeget.

  Általában ezek az SMS-ek lesznek, a bankkártyád éves díja és a havi számlavezetési költség, viszont érdemes megnézni a többi szolgáltatást is, hogy valóban mindegyikre szükséged van-e. Ebben az útmutatónkban részletesen bemutatjuk, hogy tudsz ezeken és mégmás költségeken is spórolni.

  Az SMS szolgáltatás nagyon népszerű, sokan minden vásárlásról szeretnek értesítést kapni. Ennek viszont ára van, SMS-enként általában 20-40 forintot kell kifizetni, bár vannak olyan bankok is, ahol havi díjért (ami általában pár száz forint) korlátlan számú SMS-t kaphatsz. Ha több, mint évi 6 000 forintot fizetsz az SMS-ekért, akkor szinte biztosan fogsz olcsóbb megoldást találni. Három dolgot is tehetsz, hogy ezen spórolj:

  Általában ezek az SMS-ek lesznek, a bankkártyád éves díja és a havi számlavezetési költség, viszont érdemes megnézni a többi szolgáltatást is, hogy valóban mindegyikre szükséged van-e. Ebben az útmutatónkban részletesen bemutatjuk, hogy tudsz ezeken és még más költségeken is spórolni.

  Az SMS szolgáltatás nagyon népszerű, sokan minden vásárlásról szeretnek értesítést kapni. Ennek viszont ára van, SMS-enként általában 20-40 forintot kell kifizetni, bár vannak olyan bankok is, ahol havi díjért (ami általában pár száz forint) korlátlan számú SMS-t kaphatunk.

  Ha több, mint évi 6 000 forintot fizetsz az SMS-ekért, akkor szinte biztosan fogsz olcsóbb megoldást találni. Három dolgot is tehetsz, hogy ezen spórolj:

  • Ha továbbra is mindenről hagyományos SMS-t kérsz, akkor nézd meg, hogy a bankszámládhoz vagy akár a bankod egy másik bankszámlájához (ha váltanál) választhatsz-e ilyen csomagot.
  • Beállíthatsz a bankodnál limiteket is, vagyis kérheted, hogy például csak 10 000 forint feletti vásárlásoknál vagy utalásoknál küldjenek SMS-t. Így sokkal kevesebb SMS-t kaphatsz és egyébként is, ha valaki ellopná a bankkártyádat, akkor biztos, hogy ennél többet próbálna leemelni róla.
  • Sok banknál kaphatsz SMS helyett ingyenes mobilbankos értesítést is, általában ezt iSMS-nek hívják vagy push üzenetnek. Ehhez okostelefon kell és minimális mobilinternet-forgalommal is járni fog, valamint a bankod mobilbanki applikációját is telepítened kell.

  Ezzel már nemcsak értesítéseket kaphatsz, hanem a telefonodról tudsz utalni is, vagy akár a készpénzfelvételi vagy vásárlási limiteket is bármikor átállítani, sőt a számlatörténetedet is láthatod több hónapra. Mutatunk pár olyan bankot, ahol már most is van ingyenes push üzenet a drága SMS-ek helyett.

  Bankszámla kalkulátor
  Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
  Bezár

  A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

  Havonta számlára érkező összeg
  Ft
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   • Diamond számlacsomag
    Online ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 230 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Havi összköltség 230 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Tovább
   • Házhozszámla
    Online ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 248 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Havi összköltség 248 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Tovább
    • Csak online igényelhető új ügyfeleknek
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Online ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 314 Ft
    Bankfiókok száma 360 db
    Havi összköltség 498 Ft
    kezdetben 314 Ft
    Bankfiókok száma 360 db
    Tovább
   • Klassz számlacsomag
    Online ügyintézés
    3,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 674 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Havi összköltség 674 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Tovább
   • ECO bankszámla
    Online ügyintézés
    4,8
    Mi ez?
    Havi összköltség 742 Ft Kezdetben 538 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Havi összköltség 742 Ft
    kezdetben 538 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Tovább
   • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
    Online ügyintézés
    4,4
    Mi ez?
    Havi összköltség 830 Ft Kezdetben 809 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Havi összköltség 830 Ft
    kezdetben 809 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Tovább
   • Extra számlacsomag
    Online ügyintézés
    3,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 264 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Havi összköltség 1 264 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Tovább
   • Általános számlacsomag
    Online ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 376 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Havi összköltség 1 376 Ft
    Bankfiókok száma 8 db
    Tovább
   • Classic Magánszámla
    Online ügyintézés
    4,8
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 898 Ft Kezdetben 1 706 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Havi összköltség 1 898 Ft
    kezdetben 1 706 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Tovább
   • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Online ügyintézés
    4,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 455 Ft Kezdetben 863 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Havi összköltség 3 455 Ft
    kezdetben 863 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Tovább
    • Csak új ügyfelek nyithatják
   • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Online ügyintézés
    4,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 455 Ft Kezdetben 925 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Havi összköltség 3 455 Ft
    kezdetben 925 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Tovább
    • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
   • Ikon Plusz számlacsomag
    Online ügyintézés
    4,4
    Mi ez?
    Havi összköltség 4 976 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Havi összköltség 4 976 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Tovább
   • ECO Plusz bankszámla
    Online ügyintézés
    4,8
    Mi ez?
    Havi összköltség 5 755 Ft Kezdetben 4 925 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Havi összköltség 5 755 Ft
    kezdetben 4 925 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Tovább

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

   Mi alapján érdemes új bankot választanom?

   Habár a költségek fontosak és mindenki szeretne minél kevesebbet fizetni a bankszámlájáért, érdemes a döntésnél mást is figyelembe venni. Ha neked fontos, hogy legyen a bankodnak fiókja a közelben, akkor ez leszűkíti a szóba jöhető bankokat.

   Habár a digitális bankok, amiknek nagyon kevés fiókja van, általában alacsonyabb költséggel dolgoznak (hiszen nagyon drága a bankfiókok fenntartása), könnyen lehet, hogy a te jövedelmed és bankolási szokásaid alapján éppen a legtöbb fiókkal rendelkező bankok fogják a legjobb bankszámlát nyújtani. De ez lehet éppen fordítva is, ezért érdemes a költségek alapján kalkulálnod, és olyan bankokra fókuszálni, akiknek van fiókja a közeledben. Ebben az útmutatóban elmondjuk, hogyan érdemes kiválasztanod a számodra legjobb bankszámlát.

   Sokaknak az a döntő szempont, hogy minél több mindent el lehessen intézni gyorsan netbankon vagy mobilbankon keresztül, így az is nagyon fontos, hogy mennyire jó ez a felület a többi banknál, és hogy miket lehet rajta elintézni.

   Homa Péter
   Homa Péter
   LinkedinE-mail

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

   Tartalomjegyzék