Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg

Minden bank netbankjában megtalálod ezt a hasznos kimutatást. Bankonként megmutatjuk képekkel, hogy hol található a díjkimutatás.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Minden bank netbankjában megtalálod ezt a hasznos kimutatást. Bankonként megmutatjuk képekkel, hogy hol található a díjkimutatás.

A díjkimutatás nagy változásokat is hozhat a napi bankolásban. Mivel nem ismerek olyan embert, aki összeadogatja az év végén a havi bankszámlakivonat végén lévő összes bankköltséget, a díjkimutatás mindenkinek hasznos. Megteszi ugyanis ezt helyettünk.

A bankok több tízezres pénzosztogató számlanyitási kampányai is erre a változásra épülnek például, de az is sokatmondó, hogy egyes bankok mennyire elrejtik a díjkimutatást a netbankjukban, nehogy árulkodjon a sokféle levonásról.

Ha több tízezer forintos bankszámla és bankkártya költséggel szembesülsz az éves díjkimutatásodban, akkor szinte biztos, hogy rossz helyen vagy. Először vizsgáld meg, hogy hogyan tudod a komfortzónád elhagyása nélkül csökkenteni a bankköltségeidet. Ha kell, akkor válts bankszámlacsomagot is. Ha pedig szükséges, akkor bankot is.

A díjkimutatás az Európai Unió egyik vívmánya abban, hogy a bankok körmére nézzenek. Használd ki, hogy minden évben készen kapsz kézhez egy ilyen kimutatást!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 21.
 • promóció

A bankod január végéig küld egy díjkimutatást. Ebből megtudhatod, hogy a bankszámlád mennyibe került az előző évben. Sokan nem tudják, hogy milyen magas összköltsége lehet a sok SMS-nek vagy készpénzfelvételnek, amikből egy kis változtatással sokat le lehetne faragni. Megmutatjuk, hogy pontosan mi szerepel a díjkimutatásban, hogy kell értelmezni, és hogy hol találhatod meg a sajátodat.

Miben más ez a díjkimutatás, mint a havi számlakivonat?

A hazai bankokat uniós szabály kötelezi arra, hogy a nem vállalkozói ügyfeleiknek egységes díjkimutatást küldjenek ingyenesen. Ez más, mint a havi számlakivonat, mert ebben csak a banki költségek vannak részletezve és összeadva az előző évre vonatkozóan. Természetesen, ha a bankszámládat mondjuk március 15-én nyitottad, akkor csak a március közepe és december vége közötti időszakra vonatkozóan mutatja meg a banki költségeidet az első díjkimutatásban.

Ennek a kimutatásnak a hivatalos rövidítése a PAD (Payment Account Directive), sokszor a netbankon belül ilyen néven találkozhatsz a díjkimutatással.

A díjkimutatás átláthatóan részletezi az éves bankhasználati költségeket, és egyben láthatod, hogy valójában mennyibe is kerül a bankszámlád.

A havi számlakivonatodat a bankod postán küldi (ha így kérted) vagy megtalálhatod a netbankodban és a mobilbankodban is. Ebben látható az adott hónapra az összes számlára érkező összeg és a kiadás is, mint például a készpénzfelvételeid, vásárlásaid, csoportos beszedéseid, rendszeres utalásaid és banki költségeid.

Díjkimutatás költségtételeit ellenőrzi egy banki ügyfél számológéppel

Ha sokat használod a számládat, akkor lehet, hogy nehezen tudod beazonosítani a banki költségeidet. Ráadásul sokféle megnevezése lehet ezeknek, sokszor nem is egyértelmű, hogy milyen költséget miért számítottak fel, vagy melyik tranzakcióhoz tartozik. Ilyen költségmegnevezésekkel találkozhatsz a számlakivonatodban:

 • Havi számlavezetési díj, havi zárlati díj, csomagdíj
 • Átutalási jutalék, tranzakciós költség, terhelési tranzakció jutaléka
 • Forgalmi jutalék, tranzakciós díj
 • Készpénzfelvételi díj, készpénzfelvételi jutalék
 • Mobilbank havi díja, internetbank havi díja, ebank havi díja, ebanking szolgáltatási díj
 • Tartozik kamat
 • Bankkártya kibocsátási díj, bankkártya éves díj, bankkártya havi díj
 • SMS díj, SMS havi díj, SMS csomagdíj
 • SMS kártyaőr szolgáltatás díja, SMS számlaőr szolgáltatás díja

Ha meglepődtél, hogy a te díjkimutatásodban évesítve összesen milyen magas díj szerepel, amit a bankszámládért ki kell fizetned, akkor láthatod, hogy milyen nehéz átlátni a valós éves költséget a sok kis tétel alapján, ami a havi számlakivonatodban van.

Érdemes megnézni ezt a videót, ahol Gergely Péter kollégám (a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője) elmondja, hogy mire érdemes még odafigyelni.

Ki kap díjkimutatást?

Mindenki, akinek lakossági számlája van. Mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy katás adózó vagy, a lényeg, hogy normál lakossági bankszámlád van.

A vállalkozásodnak úgynevezett vállalkozói számlát kellett nyitni. Utóbbi működésében ugyanolyan, mint a lakossági számla, viszont nem jár hozzá díjkimutatás, havi 2 ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig és nem jár hozzá pénzügyi tranzakciós illetékmentesség sem a 20 000 forint alatti utalásokra.

Mi sem értjük, hogy a jogalkotó miért nem kötelezi a bankokat arra, hogy a vállalkozói számlákra is küldjenek díjkimutatást, hiszen épp ezeknél a számláknál mozog sokkal több pénz, így az éves költsége is sokszorosa lehet bármelyik magánszámlának.

Hogyan épül fel a díjkimutatásom, mi szerepel benne?

A díjkimutatás formája minden banknál egységes, tehát mindenki ugyanolyan bontásban láthatja a költségeket. Eltérés egyedül a fejlécben és a csatolt üzenetben lehet.

Legfelül láthatod a számlacsomagod nevét, a bankszámlaszámodat és azt az időszakot, amire a kimutatás szól. Először 2020. januárban küldtek ki ilyen díjösszesítőt a bankok, és ebben csak a jogszabály bevezetéséhez kapcsolódó tört évi költségeket láthattad összesítve, de 2021-től már a teljes, előző évre vonatkozó költségeket látni fogod januártól decemberig.

díjkimutatás 2020-as évre
Valós díjkimutatás

Legelőször azt az összeget láthatod, hogy egész évben mennyibe került, hogy használtad a bankszámlát - ez az összes, banknak kifizetett díj. Abból a szempontból csalóka lehet ez, hogy habár valójában ennyit fizettél ki, de lehet, hogy a bankszámlád ugyanilyen használat mellett a jövőben többe fog kerülni.

Ez akkor történhet meg, ha a számlát az utóbbi években nyitottad meg, és az első pár évben valamilyen akció tartozott a számlához – például ingyenes vagy kedvezményes volt a bankkártyád egy ideig. Vannak olyan számlák is amiknek már a megnyitásakor a bank leírta, hogy pár év után egy másik számlacsomagra, vagy más díjtételekre fog átváltani a számlád. Ezeket nem tudod meg ebből a díjkimutatásból.

Ugyancsak emelkedni fognak a bankszámla költségeid a tavalyi évhez képest, amit a díjkimutatás mutat, az idei szokásos éves inflációkövető díjemelés miatt.

A jóváírt kamatot is láthatod, ami általában alacsony szokott lenni, mert a bankszámlán lévő, nem lekötött (ún. látra szóló) pénzre a bankok jellemzően nagyon alacsony kamatot szoktak fizetni, vagy nem is fizetnek kamatot egyáltalán.

Mivel a díjkimutatásban azok a típusú tranzakciók látszanak, amik a bankszámládon szerepelnek, így lehet, hogy a tiéd más lesz, mint a példában bemutatott, mert te használtál olyan tranzakciót, ami nincs a példában, vagy fordítva. Mivel telebankon és bankfiókban nem szoktunk utalni (neked sem ajánljuk ezeket, mert sokkal drágábbak, mint az interneten keresztül), így például ilyen sorok nem szerepelnek a példában lévő kimutatásban.

És most jön a lényeg

Ezután következnek tételesen lebontva az egyes szolgáltatások költségei, amiket igénybe vettél. Itt részletezve szerepel az adott szolgáltatás megnevezése, hányszor vetted igénybe, és hogy mennyi az egységára, hányszor lett felszámítva és összesen mennyit fizettél érte.

Ha a bankszámládhoz bármilyen kedvezmény, vagy átmeneti akció tartozik, vagy igényelted a havi maximum 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt és nem lépted túl ezt a határt, akkor a jobb oldali oszlopban nulla forintot fogsz látni annak ellenére, hogy egyébként ez pénzbe kerülne.

A rendelet szerint a szolgáltatások a következő csoportokba vannak osztva:

 • Általános számlaszolgáltatások
 • Fizetések (kivéve a kártyás fizetéseket)
 • Kártyák és készpénz
 • Folyószámlahitel és kapcsolódó szolgáltatások
 • Egyéb szolgáltatások

A részletezett tételek végén összesítve láthatod a kifizetett díjakat. Ha több bankkártya tartozik a bankszámlához, például egy társkártyát is igényeltél, akkor az is látszik a díjkimutatásban.

Az, hogy mik ezek a tételek pontosan és mennyibe kerülnek, minden számlacsomag esetén eltérőek. Ami biztos, hogy a szolgáltatásokért felszámított díjak mellett a fizetett és a kapott kamatokat is részletezi a dokumentum.

Díjkimutatásban költségeket ellenőrzi egy számlatulajdonos számológéppel

Ezeket láthatod a dokumentum második felében: a számláról fizetett kamat részletezését, végezetül pedig a számlán jóváírt kamat részletezését, amit a dokumentum elején összefoglalva láthattál.

Ha kapcsolódik a számládhoz egyéb szolgáltatás, akkor azok is fel lesznek sorolva a díjkimutatásban: bankkártyához kapcsolódó díjak, internetbank/mobilalkalmazás díjai, telefonos banki szolgáltatás díjai, SMS díja, és fizetési számlához vagy folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatok, díjak.

A banknak külön fel kell tüntetnie, ha:

- egy szolgáltatáson belül eltérő díjak is voltak, például kezdeti előkészítési díj, majd azt követően végrehajtási díj,

- eltérő díja van annak, hogy telefonon, bankfiókon vagy interneten keresztül vettél igénybe szolgáltatást,

- a költség valamilyen feltételtől függ, például átutalás vagy készpénzfelvétel esetén el kell érni egy minimális vagy maximális értéket.

Talán azt gondolod most, hogy elég sokat fizetsz a bankszámládért, ideje váltanod. Ezzel nem vagy egyedül, sokan találnak olcsóbb bankszámlát, akár a saját bankjuknál. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne csak az ár alapján dönts, hanem nézd meg azt is, hogy mit tudsz mobilbankon keresztül elintézni.

Melyik a legjobb bankszámla?

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Mi az, amit nem tartalmaz a díjkimutatás?

  A következő tételeket ne keresd a díjkimutatásban:

  • A jóváírásokat (például a számlára érkezett jövedelem, beérkezett utalások),
  • a díjkorrekciókat,
  • a hitelkártya-szolgáltatások díját,
  • átutalások összegét,
  • a készpénzfelvételek összegét,
  • a megtakarításokat, befektetéseket, biztosításokat,
  • a hitelek esetén felmerült költségeket.

  Tehát semmi olyan pénzmozgást, amit nem a bank intézett. Ezeket a számlatörténeted alapján, vagy a banki ügyfélszolgálat segítségével tudod részletesebben áttekinteni.

  Megmutatjuk bankonként, hogy hol találod meg a díjkimutatást

  A díjkimutatást mindenki olyan formában kapja meg, ahogyan a számlakivonatát is küldik. Tehát, ha postán kapod a számlakivonatodat, akkor a díjkimutatásra is levél formájában számíts. Ha viszont elektronikusan küldik neked a számlakivonatot, akkor a netbankon belül fogod megtalálni a díjkimutatást. Sokan nehezen találják meg a netbank felületén a dokumentumot, ehhez itt egy kis segítség a különböző bankok esetén:

  OTP Bank

  Az OTP netbankban a „Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/Egyéb dokumentumok” menüponton belül futtass egy részletes keresést. A dátumnál az előző évi decembert állíts be. A találatok között „Díjkimutatás” néven találod meg a dokumentumot.

  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le
  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Erste

  Az Erste netbank főoldalán először a nevedre kell kattintanod baloldalon, ahol az egyenleged is látszik.

  Lépj be a netbankodba! Az alábbi képernyő fogad.

  A felső menüsorban töltsd be a Termékeid képernyőt! Erre megjelenik a bal oldali főmenü. Ott nyomd meg a Digitális Tárhely menüpontot!

  A felső menüsorban töltsd be a Termékeid képernyőt! Erre megjelenik a bal oldali főmenü. Ott nyomd meg a Digitális Tárhely menüpontot!

  A Digitális Tárhelyen a szerződéseddel kapcsolatos dokumentumok találhatók meg. A díjkimutatást itt találod minden év január hónapjában PAD Kimutatás címkével ellátva.

  UniCredit Bank

  A netbankban a „Bankolás” menüponton belül ki kell választani a számládat, majd a „Megtekintés” gombra kattintva a „Kategóriák”-ban beállítható, hogy “Díjkimutatás”.

  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése folyamatban
  UniCredit netbanki felületen a Folyószámlarészletek és szolgáltatások szekcióban érhető el a díjkimutatás
  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése
  A számlakivonatok kategóriában válaszd ki a Díjkimutatás elemet!

  Raiffeisen Bank

  A „Számlainformációk/Számlakivonatok és értesítők/Értesítők” menüponton belül található „Díjkimutatás” néven.

  Raiffeisen netbank felület díjkimutatás letöltése
  Raiffeisen netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  K&H Bank

  A „Dokumentumok/értesítő” menüpontból tudod letölteni. Januári dátumszűréssel találod meg.

  K&H Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  K&H netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Budapest Bank (régi Budapest Bank ügyfeleknek)

  Habár a Budapest Bank beolvadt 2022-ben az MKB Bankba, ketten együtt a Takarékbankkal kiegészülve pedig 2023. április 30-án az MBH Bankba, azok az ügyfelek akik ezelőtt nyitottak Budapest Bank-os bankszámlát még azt a netbankot használhatják amit Budapest Bank-osként ismernek.

  Nem önálló dokumentumként van a netbankon belül. A „Számlainformáció” menüpontban érhetők el az elektronikus számlakivonatok. A januári számlakivonatot PDF formátumban lehet letölteni, a PAD díjkimutatást ennek a végén találod. Ehhez be kell állítani a dátum szűrésnél, hogy a januári számlakivonat megjelenjen, majd ha megvan, akkor az alatta levő legördülő menüben tudod kiválasztani a PDF letöltést.

  MBH (régi Budapest Bank) netbank felület díjkimutatás letöltése
  MBH (régi Budapest Bank) netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MBH Bank (korábbi MKB)

  A NetBANKár rendszerben a „Számlakivonatok, dokumentumok” menüpontban ki kell választani a „Letölthető dokumentumok típusa” közül az Értesítőt és a dátumnál az aktuális évet, innen tudod letölteni a díjkimutatást.

  MBH (volt MKB) netbank felület díjkimutatás letöltése
  MBH (volt MKB) netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Gránit Bank

  A „Postaláda/Beérkezett levelek” menüpontban találod meg „Tájékoztató lakossági folyószámla Díjkimutatásáról” néven a netbankjukban.

  Gránit netbank felület díjkimutatás letöltése
  Gránit netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MagNet Bank

  A netbankon belül a „Személyes/Levelezés” menüpontban találod meg a díjkimutatást.

  MagNet Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  Magnet Bank netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  A díjkimutatást a bankok a netbanki felületen egy évig (mindig az előző, lezárt évre vonatkozóan) kötelesek letölthetővé tenni.

  Mit tegyek, ha nem értek egyet a díjkimutatással?

  Ha sokallod a banki kimutatásban szereplő összegeket, először tanulmányozd át a díjak listáját, amik a számlacsomagodhoz tartoznak. Ha ezek után is úgy érzed, hogy többet számítottak fel, mint ami a bankszámlához tartozó hirdetményben van (ebben listázzák a bankok egy adott számlacsomaghoz az összes tranzakció költségét), mindenképp vedd fel a bankoddal a kapcsolatot és jelezd nekik.

  Ezzel a 3 módszerrel tudsz évi több tízezret spórolni

  Habár azzal már semmit sem tudsz csinálni, hogy tavaly mennyit fizettél a bankszámládért, de több olyan dolog is van, amivel azonnal csökkentheted a bankköltségeket.

  Ennek alapvetően 3 módja van, de az első kettőt akár kombinálhatod is. A legtöbbet jó eséllyel akkor tudod megspórolni, ha a második és a harmadik pontban részletezetteket követed. Ha évente több mint 20 000 forintot fizetsz az összes bankszámlaköltségedre, akkor szinte biztos, hogy találhatsz olcsóbb bankszámlát a bankszámla-kalkulátorunk segítségével.

  Ha évente mintegy 15 000 forintot fizetsz összesen, akkor gondolhatod, hogy habár talán meg lehetne úszni évi 5 000 forintból, de a 10 000 forintos spórolásért nem fogsz ezzel a kérdéssel 2-3 órát foglalkozni, nem ér annyit az egész. Viszont emlékezz vissza, hogy utoljára mikor váltottál bankszámlát. Mivel általában csak 10 évente váltunk bankszámlát, érdemes tízzel felszorozni a fenti példánál szereplő 10 000 forintos spórolást.

  100 000 forintért már áldoznál erre valamennyi időt? Ha igen, akkor nézzük meg, hogy mivel tudsz spórolni!

  1. Olcsóbb számla a saját bankodnál

  Mivel mindegyik banknál többféle számlacsomag van, ami közül választhatsz, érdemes megnézni, hogy van-e olcsóbb a tiédnél. Könnyen lehet, hogy olyan bankszámlád van, amit már új ügyfeleknek nem is adnak. Ez nem azt jelenti, hogy a tiéd olyan olcsó, hogy mások nem kaphatják meg, sokszor ennek a fordítottja igaz.

  A biztosítókhoz hasonlóan a bankok is sokszor jelentős kedvezményeket adnak az új ügyfeleknek, és legtöbbször nem szólnak a régi ügyfeleiknek, hogy van újabb csomagjuk, amire ha átváltanak, akkor sokat spórolhatnak. Így neked kell a kezedbe venni a dolgot és megnézni, hogy a saját bankodnál milyen újabb ajánlatok vannak.

  Bankon belül számlacsomagot váltani nagyon egyszerű és a legnagyobb előnye az, hogy ugyanaz marad a bankszámlaszámod, így nem kell szólni a munkahelyeden, hogy másik számlára utalják a pénzt. Ha van folyószámlahiteled, akkor az is megmarad, sőt sokszor új bankkártyát sem kell igényelned és természetesen ugyanúgy mehetsz a megszokott banki ügyintéződhöz és a jól megszokott mobilbankot vagy netbankot használhatod továbbra is.

  A bankszámla-kalkulátorban megmutatjuk, hogy most milyen számlacsomagokat kínálnak a bankok. Az útmutató folytatódik a kalkulátor alatt.

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
    Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • MBH Kedvezmény Számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Megnézem Részletek

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése

   2. Olyan bankot szeretnék aminek jó a mobilbankja és olcsó

   A legtöbb banknak többféle számlacsomagja van, amiknek eltérőek a díjai, és mivel sokaknál folyamatos akciók is vannak, könnyen találhatsz a jelenlegi számládnál sokkal olcsóbbat.

   Ha nem mehetsz el a bankodtól, mert például lakáshiteled van ott, akkor bankon belül érdemes olcsóbb számlát kérned. A fenti a kalkulátorral könnyen megnézheted, hogy számodra melyik banknak van a legjobb ajánlata.

   3. Meglévő bankszámla okosabb használattal

   Még tovább tudod csökkenteni a költségeidet, ha megnézed a díjkimutatásban, hogy mikre számítottak fel magas összeget.

   Általában ezek az SMS-ek lesznek, a bankkártyád éves díja és a havi számlavezetési költség, viszont érdemes megnézni a többi szolgáltatást is, hogy valóban mindegyikre szükséged van-e.

   Az SMS szolgáltatás nagyon népszerű, sokan minden vásárlásról szeretnek értesítést kapni. Ennek viszont ára van, SMS-enként általában 20-40 forintot kell kifizetni, bár vannak olyan bankok is, ahol havi díjért (ami általában pár száz forint) korlátlan számú SMS-t kaphatsz.

   Ha több, mint évi 6 000 forintot fizetsz az SMS-ekért, akkor szinte biztosan fogsz olcsóbb megoldást találni.

   Három dolgot is tehetsz, hogy ezen spórolj:

   1. Ha továbbra is mindenről hagyományos SMS-t kérsz, akkor nézd meg, hogy a bankszámládhoz vagy akár a bankod egy másik bankszámlájához (ha váltanál) választhatsz-e ilyen csomagot.
   2. Beállíthatsz a bankodnál limiteket is, vagyis kérheted, hogy például csak 10 000 forint feletti vásárlásoknál vagy utalásoknál küldjenek SMS-t. Így sokkal kevesebb SMS-t kaphatsz és egyébként is, ha valaki ellopná a bankkártyádat, akkor biztos, hogy ennél többet próbálna leemelni róla.
   3. Sok banknál kaphatsz SMS helyett ingyenes mobilbankos értesítést is, általában ezt iSMS-nek hívják vagy push üzenetnek. Ehhez okostelefon kell és minimális mobilinternet-forgalommal is járni fog, valamint a bankod mobilbanki applikációját is telepítened kell.

   Ezzel már nemcsak értesítéseket kaphatsz, hanem a telefonodról tudsz utalni is, vagy akár a készpénzfelvételi vagy vásárlási limiteket is bármikor átállítani, sőt a számlatörténetedet is láthatod több hónapra.

   Mi alapján érdemes új bankot választanom?

   Habár a költségek fontosak és mindenki szeretne minél kevesebbet fizetni a bankszámlájáért, érdemes a döntésnél mást is figyelembe venni. Ha neked fontos, hogy legyen a bankodnak fiókja a közelben, akkor ez leszűkíti a szóba jöhető bankokat.

   Habár a digitális bankok, amiknek nagyon kevés fiókja van, általában alacsonyabb költséggel dolgoznak (hiszen nagyon drága a bankfiókok fenntartása), könnyen lehet, hogy a te jövedelmed és bankolási szokásaid alapján éppen a legtöbb fiókkal rendelkező bankok fogják a legjobb bankszámlát nyújtani. De ez lehet éppen fordítva is, ezért érdemes a költségek alapján kalkulálnod, és olyan bankokra fókuszálni, amelyeknek van fiókja a közeledben.

   Sokaknak az a döntő szempont, hogy minél több mindent el lehessen intézni gyorsan netbankon vagy mobilbankon keresztül, így az is nagyon fontos, hogy mennyire jó ez a felület a többi banknál, és hogy miket lehet rajta elintézni.

   Összefoglaló a banki díjkimutatásról

   A díjkimutatást lakossági ügyfélként, egy évben egyszer, januárban kapod meg a bankodtól, postán vagy elektronikusan. Attól függően, ahogy a számlakivonatodat kéred. A díjkimutatásban nincs pénzforgalom, csak a bankok által felszámított költségek, kamatok vagy az általuk adott kamatok szerepelnek.

   A díjkimutatás végső összege több tízezer forint is lehet, ekkor biztosan találsz olcsóbb bankszámlát a piacon.

   De az is lehet, hogy ilyenkor érdemes lehet bankon belül körbenézned egy olcsóbb számlacsomagért.

   Maradtak kérdéseid?

   • A díjkimutatás alapján reklamálhatok valamely bankköltséget?

    A díjkimutatás alapján önmagában nem. Viszont változtathatsz azon, ha valamiért sokat fizettél.

   • Vállalkozóként miért nem kapok díjkimutatást?

    Az Európai Unió valamiért csak a lakosságnak harcolta ki, hogy a bankok minden évben kimutassák költségeiket a lakosság felé. A vállalkozói szférában ezt nem tartotta fontosnak megtenni. De ez később még változhat.

   • Nem kaptam díjkimutatást. Miért?

    Biztosan kaptál, csak nem néztél még bele a netbankodba, ahol megtalálod. Ha papír alapú számlakivonatot kapsz és nem kaptál díjkimutatást minden év januárjában a hónap utolsó napjáig, akkor reklamálj érte a bankodnál!

   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.