Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg

PROMÓCIÓ
George Online Díjcsomag
 • 30 000 forint jóváírás ha új ügyfélként nyitod most meg
 • Havi 100 000 Ft jövedelmet bankhoz kell utalni, 0 Ft-os számlavezetési díj
 • Havi 250 000 Ft-ig ingyenes eseti és rendszeres utalások, csoportos beszedések
Részletek

A bankod január végéig küld egy díjkimutatást. Ebből megtudhatod, hogy a bankszámlád mennyibe került az előző évben. Sokan nem tudják, hogy milyen magas összköltsége lehet a sok SMS-nek vagy készpénzfelvételnek, amikből egy kis változtatással sokat le lehetne faragni. Megmutatjuk, hogy pontosan mi szerepel a díjkimutatásban, hogy kell értelmezni, és hogy hol találhatod meg a sajátodat.

Miben más ez a díjkimutatás, mint a havi számlakivonat?

A hazai bankokat uniós szabály kötelezi arra, hogy a nem vállalkozói ügyfeleiknek egységes díjkimutatást küldjenek ingyenesen. Ez más, mint a havi számlakivonat, mert ebben csak a banki költségek vannak részletezve és összeadva az előző évre vonatkozóan. Természetesen, ha a bankszámládat mondjuk március 15-én nyitottad, akkor csak a március közepe és december vége közötti időszakra vonatkozóan mutatja meg a banki költségeidet.

Ennek a kimutatásnak a hivatalos rövidítése a PAD (Payment Account Directive). Ezt a rövidítést azért fontos ismerni, mert sokszor a netbankon belül ilyen néven találkozhatsz a díjkimutatással.

Azért jó ez a díjkimutatás, mert átláthatóan részletezi az éves bankhasználati költségeket, és egyben láthatod, hogy valójában mennyibe is kerül a bankszámlád.

A havi számlakivonatodat a bankod postán küldi (ha így kérted) vagy megtalálhatod a netbankodban és a mobilbankodban is. Ebben látható az adott hónapra az összes számlára érkező összeg és a kiadás is, mint például a készpénzfelvételeid, vásárlásaid, csoportos beszedéseid, rendszeres utalásaid és banki költségeid.

Ha sokat használod a számládat, akkor lehet, hogy nehezen tudod beazonosítani a banki költségeidet. Ráadásul sokféle megnevezése lehet ezeknek, sokszor nem is egyértelmű, hogy milyen költséget miért számítottak fel, vagy melyik tranzakcióhoz tartozik. Ilyen költségmegnevezésekkel találkozhatsz a számlakivonatodban:

 • Havi számlavezetési díj, havi zárlati díj, csomagdíj
 • Átutalási jutalék, tranzakciós költség, terhelési tranzakció jutaléka
 • Forgalmi jutalék, tranzakciós díj
 • Készpénzfelvételi díj, készpénzfelvételi jutalék
 • Mobilbank havi díja, internetbank havi díja, ebank havi díja, ebanking szolgáltatási díj
 • Tartozik kamat
 • Bankkártya kibocsátási díj, bankkártya éves díj, bankkártya havi díj
 • SMS díj, SMS havi díj, SMS csomagdíj
 • SMS kártyaőr szolgáltatás díja, SMS számlaőr szolgáltatás díja

Ha meglepődtél, hogy a te díjkimutatásodban évesítve összesen milyen magas díj szerepel, amit a bankszámládért ki kell fizetned, akkor láthatod, hogy milyen nehéz átlátni a valós éves költséget a sok kis tétel alapján, ami a havi számlakivonatodban van.

Érdemes megnézni ezt a videót, ahol Gergely Péter kollégám (a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője) elmondja, hogy mire érdemes még odafigyelni.

Ki kap díjkimutatást?

Mindenki, akinek lakossági számlája van. Mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy katás adózó vagy, a lényeg, hogy normál lakossági magánbankszámlád van.

A vállalkozásodnak úgynevezett vállalkozói számlát kellett nyitni. Utóbbi működésében ugyanolyan, mint a magánszámla, viszont nem jár hozzá díjkimutatás, havi 2 ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig és nem jár hozzá pénzügyi tranzakciós illetékmentesség a 20 000 forint alatti utalásokra.

Mi sem értjük, hogy a jogalkotó miért nem kötelezi a bankokat arra, hogy a vállalkozói számlákra is küldjenek díjkimutatást, hiszen épp ezeknél a számláknál mozog sokkal több pénz, így az éves költsége is sokszorosa lehet bármelyik magánszámlának.

Hogyan épül fel a díjkimutatásom, mi szerepel benne?

A díjkimutatás formája minden banknál egységes, mindenki ugyanolyan bontásban láthatja a költségeket. Eltérés egyedül a fejlécben és a csatolt üzenetben lehet.

Legfelül láthatod a számlacsomagod nevét, a bankszámlaszámodat és azt az időszakot, amire a kimutatás szól. Először 2020. januárban küldtek ki ilyen díjösszesítőt a bankok, és ebben csak a jogszabály bevezetéséhez kapcsolódó tört évi költségeket láthattad összesítve, de 2021-től már a teljes, előző évre vonatkozó költségeket látni fogod januártól decemberig.

díjkimutatás 2020-as évre
Valós díjkimutatás

Legelőször azt az összeget láthatod, hogy egész évben mennyibe került, hogy használtad a bankszámlát - ez az összes, banknak kifizetett díj. Abból a szempontból csalóka lehet ez, hogy habár valójában ennyit fizettél ki, de lehet, hogy a bankszámlád ugyanilyen használat mellett a jövőben többe fog kerülni.

Ez akkor történhet meg, ha a számlát az utóbbi években nyitottad meg, és az első pár évben valamilyen akció tartozott a számlához – például ingyenes vagy kedvezményes volt a bankkártyád egy ideig. Vannak olyan számlák is amiknek már a megnyitásakor a bank leírta, hogy pár év után egy másik számlacsomagra, vagy más díjtételekre fog átváltani a számlád. Ezeket nem tudod meg ebből a díjkimutatásból.

A jóváírt kamatot is láthatod, ami általában alacsony szokott lenni, mert a bankszámlán lévő, nem lekötött (ún. látra szóló) pénzre a bankok jellemzően nagyon alacsony kamatot szoktak fizetni, vagy nem is fizetnek kamatot egyáltalán.

Mivel a díjkimutatásban azok a típusú tranzakciók látszanak, amik a bankszámládon szerepelnek, így lehet, hogy a tiéd más lesz, mint a példában bemutatott. Mivel telebankon és bankfiókban nem szoktunk utalni (neked sem ajánljuk ezeket, mert sokkal drágábbak, mint az interneten keresztül), így például ilyen sorok sem szerepelnek a kimutatásban.

És most jön a lényeg

Ezután következnek tételesen lebontva az egyes szolgáltatások költségei, amiket igénybe vettél. Itt részletezve szerepel az adott szolgáltatás megnevezése, hányszor vetted igénybe és hogy mennyi az egységára, hányszor lett felszámítva és összesen mennyit fizettél érte.

Ha a bankszámládhoz bármilyen kedvezmény, vagy átmeneti akció tartozik, vagy igényelted a havi maximum 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt és nem lépted túl ezt a határt, akkor a jobb oldali oszlopban nulla forintot fogsz látni annak ellenére, hogy egyébként ez pénzbe kerülne.

A rendelet szerint a szolgáltatások a következő csoportokba vannak osztva:

 • Általános számlaszolgáltatások
 • Fizetések (kivéve a kártyás fizetéseket)
 • Kártyák és készpénz
 • Folyószámlahitel és kapcsolódó szolgáltatások
 • Egyéb szolgáltatások

A részletezett tételek végén összesítve láthatod a kifizetett díjakat. Ha több bankkártya tartozik a bankszámlához, például egy társkártyát is igényeltél, akkor az is látszik a díjkimutatásban.

Az, hogy mik ezek a tételek pontosan és mennyibe kerülnek, minden számlacsomag esetén eltérőek. Ami biztos, hogy a szolgáltatásokért felszámított díjak mellett a fizetett és a kapott kamatokat is részletezi a dokumentum.

Ezeket láthatod a dokumentum második felében: a számláról fizetett kamat részletezését, végezetül pedig a számlán jóváírt kamat részletezését, amit a dokumentum elején összefoglalva láthattál.

Ha kapcsolódik a számládhoz egyéb szolgáltatás, akkor azok is fel lesznek sorolva a díjkimutatásban: bankkártyához kapcsolódó díjak, internetbank/mobilalkalmazás díjai, telefonos banki szolgáltatás díjai, SMS díja, és fizetési számlához vagy folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatok, díjak.

Talán azt gondolod most, hogy elég sokat fizetsz a bankszámládért, ideje váltanod. Ezzel nem vagy egyedül, sokan találnak olcsóbb bankszámlát, akár a saját bankjuknál. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne csak az ár alapján dönts, hanem nézd meg azt is, hogy mit tudsz mobilbankon keresztül elintézni.

Melyik a legjobb bankszámla?

Vissza
Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Diamond számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,6
   Mi ez?
   Havi összköltség 241 Ft
   Bankfiókok száma 14 db
   Havi összköltség 241 Ft
   Bankfiókok száma 14 db
   Tovább
   • Minden 100. új számlanyitó ügyfél e-rollert és minden 1000. egy e-kerékpárt kap
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Bankfiókok száma 2 db
   Havi összköltség 378 Ft
   kezdetben 315 Ft
   Bankfiókok száma 2 db
   Tovább
   • 12 000 forint jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 657 Ft Kezdetben 898 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 657 Ft
   kezdetben 898 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 779 Ft Kezdetben 552 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 779 Ft
   kezdetben 552 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 838 Ft Kezdetben 535 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 838 Ft
   kezdetben 535 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Ismerd meg!
   • Feltétel, hogy a K&H-nál legyen legalább 3 000 000 Ft megtakarításod
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 896 Ft Kezdetben 515 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 896 Ft
   kezdetben 515 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
   • 35 000 Ft jóváírás lehet az Öné, ha teljesíti a feltételeket!
  • Takarék Prémium Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   3,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 607 Ft Kezdetben 757 Ft
   Bankfiókok száma 736 db
   Havi összköltség 2 607 Ft
   kezdetben 757 Ft
   Bankfiókok száma 736 db
   Ismerd meg!
   • Feltétel, hogy a Takarék Banknál legyen legalább 8 000 000 Ft megtakarításod.

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   4,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 520 Ft Kezdetben 327 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 520 Ft
   kezdetben 327 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Ismerd meg!
  • Díjnyertes Számla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 823 Ft Kezdetben 642 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 823 Ft
   kezdetben 642 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Ismerd meg!
  • MKB Prémium Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 2 857 Ft
   kezdetben 1 174 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Ismerd meg!

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  Mi az, amit nem tartalmaz a díjkimutatás?

  A következő tételeket ne keresd a díjkimutatásban:

  • A jóváírásokat (például a számlára érkezett jövedelem, beérkezett utalások),
  • a díjkorrekciókat,
  • a hitelkártya-szolgáltatások díját,
  • átutalások összegét,
  • a készpénzfelvételek összegét,
  • megtakarításokat, befektetéseket, biztosításokat,
  • a hitelek esetén felmerült költségeket.

  Ezeket a számlatörténeted alapján, vagy a banki ügyfélszolgálat segítségével tudod részletesebben áttekinteni.

  Megmutatjuk bankonként, hogy hol találod meg a díjkimutatást

  A díjkimutatást mindenki olyan formában kapja meg, ahogyan a számlakivonatát is küldik. Tehát, ha postán kapod a számlakivonatodat, akkor a díjkimutatásra is levél formájában számíts. Hogyha elektronikusan küldik neked a számlakivonatot, akkor a netbankon belül fogod megtalálni a díjkimutatást. Sokan nehezen találják meg a netbank felületén a dokumentumot, ehhez itt egy kis segítség a különböző bankok esetén:

  OTP Bank

  A „Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/egyéb dokumentumok” menüponton belül futtass egy részletes keresést. A dátumnál az előző évi decembert állíts be. A találatok között „Díjkimutatás” néven találod meg a dokumentumot.

  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le
  OTP direktbanki felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Erste Bank

  Az Erste netbankban a legfelső menüsorban a fogaskerékre kattints, azon belül a digitális tárhelyre, itt januári dátummal megtalálod az előző évi kimutatást "PAD Díjkimutatás" néven, amit a lenti kép legalján is láthatsz.

  Erste netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le
  Erste netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  UniCredit Bank

  A „Bankolás” menüponton belül ki kell választani a számládat, majd a „Megtekintés” gombra kattintva a „Kategóriá”-ban beállítható, hogy “díjkimutatás”.

  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése folyamatban
  UniCredit netbanki felületen a Folyószámlarészletek és szolgáltatások szekcióban érhető el a díjkimutatás
  UniCredit netbank felület díjkimutatás letöltése
  A számlakivonatok kategóriában válaszd ki a Díjkimutatás elemet!

  Raiffeisen Bank

  A „Számlainformációk/számlakivonatok és értesítők/értesítők” menüponton belül található „díjkimutatás” néven.

  Raiffeisen netbank felület díjkimutatás letöltése
  Raiffeisen netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  K&H Bank

  A „Dokumentumok/értesítő” menüpontból tudod letölteni. Januári dátumszűréssel találod meg.

  K&H Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  K&H netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Budapest Bank (régi Budapest Bankos ügyfeleknek)

  Habár a Budapest Bank beolvadt 2022-ben az MKB Bankba, azok az ügyfelek akik ezelőtt nyitottak Budapest Bankos bankszámlát még azt a netbankot használhatják amit Budapest Bankosként ismernek.

  Nem önálló dokumentumként van a netbankon belül. A „Számlainformáció” menüpontban érhetők el az elektronikus számlakivonatok. A januári számlakivonatot PDF formátumban lehet letölteni, a PAD díjkimutatást ennek a végén találod. Ehhez be kell állítani a dátum szűrésnél, hogy a januári számlakivonat megjelenjen, majd ha megvan, akkor az alatta levő legördülő menüben tudod kiválasztani a PDF letöltést.

  MKB (régi Budapest Bank) netbank felület díjkimutatás letöltése
  MKB (régi Budapest Bank) netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MKB Bank

  A NetBANKár rendszerben a „Számlakivonatok, dokumentumok” menüpontban ki kell választani a „Letölthető dokumentumok típusa” közül az Értesítőt és a dátumnál az aktuális évet, innen tudod letölteni a díjkimutatást.

  MKB netbank felület díjkimutatás letöltése
  MKB netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  Gránit Bank

  A „Postaláda/Beérkezett levelek” menüpontban találod meg „Tájékoztató lakossági folyószámla Díjkimutatásáról” néven.

  Gránit netbank felület díjkimutatás letöltése
  Gránit netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  MagNet Bank

  A netbankon belül a „Személyes/Levelezés” menüpontban találod meg a díjkimutatást.

  MagNet Bank netbank felület díjkimutatás letöltése
  Magnet Bank netbank felületen a díjkimutatás innen tölthető le

  A díjkimutatást a bankok a netbanki felületen egy évig (mindig az előző, lezárt évre vonatkozóan) kötelesek letölthetővé tenni.

  Mit tegyek, ha nem értek egyet a díjkimutatással?

  Ha sokallod a banki kimutatásban szereplő összegeket, először tanulmányozd át a díjak listáját, amik a számlacsomagodhoz tartoznak. Ha ezek után is úgy érzed, hogy többet számítottak fel, mint ami a bankszámlához tartozó hirdetményben van (ebben listázzák a bankok egy adott számlacsomaghoz az összes tranzakció költésfelépítését), mindenképp vedd fel a bankoddal a kapcsolatot és jelezd nekik.

  Ezzel a 3 módszerrel tudsz évi több tízezret spórolni

  Habár azzal már semmit sem tudsz csinálni, hogy tavaly mennyit fizettél a bankszámládért, de több olyan dolog is van, amivel azonnal csökkentheted a költségeket.

  Ennek alapvetően 3 módja van, de az első kettőt akár kombinálhatod is. A legtöbbet jó eséllyel akkor tudod megspórolni, ha a második és a harmadik pontban részletezetteket követed. Ha évente több mint 10 000 forintot fizetsz az összes bankszámlaköltségedre, akkor szinte biztos, hogy találhatsz olcsóbb bankszámlát a bankszámla-kalkulátorunk segítségével.

  Ha évente 15 000 forintot fizetsz összesen, akkor gondolhatod, hogy habár talán meg lehetne úszni évi 5 000 forintból, de a 10 000 forintos spórolásért nem fogsz ezzel a kérdéssel 2-3 órát foglalkozni, nem ér annyit az egész. Viszont emlékezz vissza, hogy utoljára mikor váltottál bankszámlát. Mivel általában csak 10 évente váltunk bankszámlát, érdemes tízzel felszorozni a fenti példánál szereplő 10 000 forintos spórolást. 100 000 forintért már áldoznál erre pár órát?

  1. Olcsóbb számla a saját bankodnál

  Mivel mindegyik banknál többféle számlacsomag van, ami közül választhatsz, érdemes megnézni, hogy van-e olcsóbb a tiédnél. Könnyen lehet, hogy olyan bankszámlád van, amit már új ügyfeleknek nem is adnak. Ez nem azt jelenti, hogy a tiéd olyan olcsó, hogy mások nem kaphatják meg, sokszor ennek a fordítottja igaz.

  A biztosítókhoz hasonlóan a bankok is sokszor jelentős kedvezményeket adnak az új ügyfeleknek, és legtöbbször nem szólnak a régi ügyfeleiknek, hogy van újabb csomagjuk, amire ha átváltanak, akkor sokat spórolhatnak. Így neked kell a kezedbe venni a dolgot és megnézni, hogy a saját bankodnál milyen újabb ajánlatok vannak.

  Bankon belül számlacsomagot váltani nagyon egyszerű és a legnagyobb előnye az, hogy ugyanaz marad a bankszámlaszámod, így nem kell szólni a munkahelyeden, hogy másik számlára utalják a pénzt. Ha van folyószámlahiteled, akkor az is megmarad, sőt sokszor új bankkártyát sem kell igényelned és természetesen ugyanúgy mehetsz a megszokott banki ügyintéződhöz és a jól megszokott mobilbankot vagy netbankot használhatod továbbra is.

  2. Olyan bankot szeretnék aminek jó a mobilbankja és olcsó

  A legtöbb banknak többféle számlacsomagja van, amiknek eltérő díjai vannak, és mivel sokaknál folyamatos akciók is vannak, könnyen találhatsz a jelenlegi számládnál sokkal olcsóbbat.

  Ha nem mehetsz el a bankodtól, mert például lakáshiteled van ott, akkor bankon belül érdemes olcsóbb számlát kérned. Ezzel a kalkulátorral könnyen megnézheted, hogy számodra melyik banknak van a legjobb ajánlata.

  3. Meglévő bankszámla okosabb használattal

  Még tovább tudod csökkenteni a költségeidet, ha megnézed a díjkimutatásban, hogy mikre számítottak fel magas összeget.

  Általában ezek az SMS-ek lesznek, a bankkártyád éves díja és a havi számlavezetési költség, viszont érdemes megnézni a többi szolgáltatást is, hogy valóban mindegyikre szükséged van-e. Ebben az útmutatónkban részletesen bemutatjuk, hogy tudsz ezeken és mégmás költségeken is spórolni.

  Az SMS szolgáltatás nagyon népszerű, sokan minden vásárlásról szeretnek értesítést kapni. Ennek viszont ára van, SMS-enként általában 20-40 forintot kell kifizetni, bár vannak olyan bankok is, ahol havi díjért (ami általában pár száz forint) korlátlan számú SMS-t kaphatsz. Ha több, mint évi 6 000 forintot fizetsz az SMS-ekért, akkor szinte biztosan fogsz olcsóbb megoldást találni. Három dolgot is tehetsz, hogy ezen spórolj:

  Általában ezek az SMS-ek lesznek, a bankkártyád éves díja és a havi számlavezetési költség, viszont érdemes megnézni a többi szolgáltatást is, hogy valóban mindegyikre szükséged van-e. Ebben az útmutatónkban részletesen bemutatjuk, hogy tudsz ezeken és még más költségeken is spórolni.

  Az SMS szolgáltatás nagyon népszerű, sokan minden vásárlásról szeretnek értesítést kapni. Ennek viszont ára van, SMS-enként általában 20-40 forintot kell kifizetni, bár vannak olyan bankok is, ahol havi díjért (ami általában pár száz forint) korlátlan számú SMS-t kaphatunk.

  Ha több, mint évi 6 000 forintot fizetsz az SMS-ekért, akkor szinte biztosan fogsz olcsóbb megoldást találni. Három dolgot is tehetsz, hogy ezen spórolj:

  • Ha továbbra is mindenről hagyományos SMS-t kérsz, akkor nézd meg, hogy a bankszámládhoz vagy akár a bankod egy másik bankszámlájához (ha váltanál) választhatsz-e ilyen csomagot.
  • Beállíthatsz a bankodnál limiteket is, vagyis kérheted, hogy például csak 10 000 forint feletti vásárlásoknál vagy utalásoknál küldjenek SMS-t. Így sokkal kevesebb SMS-t kaphatsz és egyébként is, ha valaki ellopná a bankkártyádat, akkor biztos, hogy ennél többet próbálna leemelni róla.
  • Sok banknál kaphatsz SMS helyett ingyenes mobilbankos értesítést is, általában ezt iSMS-nek hívják vagy push üzenetnek. Ehhez okostelefon kell és minimális mobilinternet-forgalommal is járni fog, valamint a bankod mobilbanki applikációját is telepítened kell.

  Ezzel már nemcsak értesítéseket kaphatsz, hanem a telefonodról tudsz utalni is, vagy akár a készpénzfelvételi vagy vásárlási limiteket is bármikor átállítani, sőt a számlatörténetedet is láthatod több hónapra. Mutatunk pár olyan bankot, ahol már most is van ingyenes push üzenet a drága SMS-ek helyett.

  Vissza
  Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
  Bezár

  A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

  Havonta számlára érkező összeg
  Ft
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   • Diamond számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,6
    Mi ez?
    Havi összköltség 241 Ft
    Bankfiókok száma 14 db
    Havi összköltség 241 Ft
    Bankfiókok száma 14 db
    Tovább
    • Minden 100. új számlanyitó ügyfél e-rollert és minden 1000. egy e-kerékpárt kap
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Bankfiókok száma 2 db
    Havi összköltség 378 Ft
    kezdetben 315 Ft
    Bankfiókok száma 2 db
    Tovább
    • 12 000 forint jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 657 Ft Kezdetben 898 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Havi összköltség 657 Ft
    kezdetben 898 Ft
    Bankfiókok száma 103 db
    Tovább
    • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 779 Ft Kezdetben 552 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Havi összköltség 779 Ft
    kezdetben 552 Ft
    Bankfiókok száma 61 db
    Tovább
   • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Mi ez?
    Havi összköltség 896 Ft Kezdetben 515 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Havi összköltség 896 Ft
    kezdetben 515 Ft
    Bankfiókok száma 52 db
    Tovább
    • 35 000 Ft jóváírás lehet az Öné, ha teljesíti a feltételeket!

   Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    4,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 520 Ft Kezdetben 327 Ft
    Bankfiókok száma 360 db
    Havi összköltség 520 Ft
    kezdetben 327 Ft
    Bankfiókok száma 360 db
    Ismerd meg!
   • MKB Prémium Számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 2 857 Ft Kezdetben 1 174 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Havi összköltség 2 857 Ft
    kezdetben 1 174 Ft
    Bankfiókok száma 51 db
    Ismerd meg!

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   Mi alapján érdemes új bankot választanom?

   Habár a költségek fontosak és mindenki szeretne minél kevesebbet fizetni a bankszámlájáért, érdemes a döntésnél mást is figyelembe venni. Ha neked fontos, hogy legyen a bankodnak fiókja a közelben, akkor ez leszűkíti a szóba jöhető bankokat.

   Habár a digitális bankok, amiknek nagyon kevés fiókja van, általában alacsonyabb költséggel dolgoznak (hiszen nagyon drága a bankfiókok fenntartása), könnyen lehet, hogy a te jövedelmed és bankolási szokásaid alapján éppen a legtöbb fiókkal rendelkező bankok fogják a legjobb bankszámlát nyújtani. De ez lehet éppen fordítva is, ezért érdemes a költségek alapján kalkulálnod, és olyan bankokra fókuszálni, akiknek van fiókja a közeledben. Ebben az útmutatóban elmondjuk, hogyan érdemes kiválasztanod a számodra legjobb bankszámlát.

   Sokaknak az a döntő szempont, hogy minél több mindent el lehessen intézni gyorsan netbankon vagy mobilbankon keresztül, így az is nagyon fontos, hogy mennyire jó ez a felület a többi banknál, és hogy miket lehet rajta elintézni.

   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   LinkedinE-mail
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.