Dombornyomású

A dombornyomású bankkártya volt a legelső típusú bankkártya. Azért volt dombornyomású, hogy a kártya számai, adatai emberi tévesztés, hiba nélkül, olvashatóan kerüljenek rá az önátírós bizonylatra egy ravasz szerkezet, az imprinter segítségével. Hiszen akkor még minden bankkártya-elfogadás papír alapon zajlott.

Mivel a dombornyomású bankkártyával indult a bankkártya fejlődése, ezért ez terjedt el a leginkább. Ma is ezt a bankkártyatípust fogadják el a legtöbb helyen. A magyar bankkártya fejlődése megkésve indult el, ekkor már elektronikus POS terminálok terjedtek el. De a nyugati világban végbement fejlődés több évtizeddel korábban még az imprinterekre épült, ezért az elektronikus elfogadás csak lassan épült ki, ráadásul ez a fejlődés még ma sem ment végbe teljesen, gondolva itt elsősorban a fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező régiókra.

Ezért a dombornyomású bankkártya még ma is a legelterjedtebb kártyatípus a világban. Ha csak Magyarországon, vagy az Európai Unióban használod a bankkártyádat, ott már csak szórványosan találhatsz olyan helyet, ahol csak dombornyomású kártyát fogadnak el. Ezért itthon és Európában tökéletes lehet egy olyan bankkártya használata is, amely csak elektronikus környezetben használható.

Ezek is érdekelhetnek

 • Lánccal körbetekert telefon és laptop
  Bankszámla

  Ha ezeket betartod, nagyobb biztonságban lesz a bankszámládon a pénz

  Szeretsz az interneten vásárolni és a neten fizeted be a számláidat is? Habár a bankban tartott megtakarítások jóval nagyobb biztonságban vannak, mintha otthon rejtegetnél nagy mennyiségű készpénzt, de ennek ellenére nem árt néhány óvintézkedést tenni. A modern megoldások sem nyújthatnak 100 százalékos védelmet, de ha odafigyelsz a biztonságos kártya- vagy internetbank-használatra, akkor lecsökkentheted a kockázatot. Segítünk, hogy biztonságban legyél.

  frissítve: 2023. április 17.
 • Erste ATM készpénzfelvétel
  Bankszámla

  Erste ATM: Így használd olcsóbban a bankautomatákat

  Az Erste Bank ügyfelei saját ATM díjjal használhatják a Takarékbank bankautomatáit is. Az Erste Banknál elérhető egy korlátlan készpénzfelvételi csomag, aminél – a csomagdíj mellett - csupán a pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni. Hazánkban egyedüliként az Erste ATM-eken címletet is választhatsz, továbbá kedvenc pénzfelvételi összeget is megjelölhetsz. Az Erste ATM-ek érintéses bankkártyával a kártya fizikai behelyezése nélkül is használhatók. Ebben az útmutatóban az Erste Bank magyarországi és külföldi ATM hálózatáról, kedvezményeiről és használatáról lesz szó, beleértve a befizetéshez és a kifizetéshez egyaránt kapcsolódó kényelmi funkciókat is.

  frissítve: 2023. május 11.
 • MBH számlacsomagok 2023
  Bankszámla

  MBH számlacsomagok 2023

  Az MBH Banknál új ügyfelek a korábbi Budapest Bank mobilapplikációját és internetbankját használhatják. Bemutatjuk ezeket az ajánlatokat és a mobilbankjuk legérdekesebb funkcióit is.

  frissítve: 2023. augusztus 5.