Dombornyomású

A dombornyomású bankkártya volt a legelső típusú bankkártya. Azért volt dombornyomású, hogy a kártya számai, adatai emberi tévesztés, hiba nélkül, olvashatóan kerüljenek rá az önátírós bizonylatra egy ravasz szerkezet, az imprinter segítségével. Hiszen akkor még minden bankkártya-elfogadás papír alapon zajlott.

Mivel a dombornyomású bankkártyával indult a bankkártya fejlődése, ezért ez terjedt el a leginkább. Ma is ezt a bankkártyatípust fogadják el a legtöbb helyen. A magyar bankkártya fejlődése megkésve indult el, ekkor már elektronikus POS terminálok terjedtek el. De a nyugati világban végbement fejlődés több évtizeddel korábban még az imprinterekre épült, ezért az elektronikus elfogadás csak lassan épült ki, ráadásul ez a fejlődés még ma sem ment végbe teljesen, gondolva itt elsősorban a fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező régiókra.

Ezért a dombornyomású bankkártya még ma is a legelterjedtebb kártyatípus a világban. Ha csak Magyarországon, vagy az Európai Unióban használod a bankkártyádat, ott már csak szórványosan találhatsz olyan helyet, ahol csak dombornyomású kártyát fogadnak el. Ezért itthon és Európában tökéletes lehet egy olyan bankkártya használata is, amely csak elektronikus környezetben használható.

Mobil Aktív Plusz számlacsomag
 • 35 000 Ft jóváírás online számlanyitás esetén
 • korlátlanul ingyenes belföldi átutalás mobilalkalmazással
 • havidíj-mentes elektronikus szolgáltatások
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Revolut vagy UniCredit
  Bankszámla

  Készpénzfelvétel: a Revolut vagy az UniCredit az olcsóbb?

  Az UniCredit Bank színvonalas készpénzfelvételi szolgáltatást nyújt. Elég csak arra gondolni, hogy idehaza ők voltak az elsők a bankkártya nélküli ATM készpénzfelvételben. De vajon az UniCredit Bank kártyájával jársz jobban, vagy a Revolutoddal, ha készpénzt veszel fel? Mindjárt megtudod!

  frissítve: 2023. november 30.
 • Prémium bankszámlás ügyfél kezet fog a tanácsadójával
  Bankszámla

  Prémium bankszámlák - megmutatjuk, hogy melyikkel jársz a legjobban

  Nincs egyszerű dolga annak, aki prémium bankszolgáltatás igénybevételére adná a fejét Magyarországon, a bankok ugyanis teljesen eltérő belépési limitekkel fogadják a prémium ügyfeleket. Az egyik banknál még átlagosnak számító ügyfél simán lehet, hogy prémium bankszolgáltatást kaphat egy másik banknál, akit így egyéb kedvezmények is megilletnek. Megnéztük, hogy a magyarországi bankok és a Revolut milyen szolgáltatásokat kínálnak és azt is megmutatjuk, hogy mit tudnak a legdrágább bankkártyák. Tarts velünk!

  frissítve: 2024. május 16.
 • Szelfis online számlanyitáshoz mosolyog ez a lány
  Bankszámla

  Online számlanyitás 2024

  Eljött a kor, amelyben már nincs szükség arra, hogy bemenj egy bankba bankszámlát nyitni. Az interneten kényelmesen kiválaszthatod a számodra legkedvezőbb bankszámlát és utána a mobiltelefonodon elvégezhető az online számlanyitás, ha pár feltételnek megfelelsz. Ebben az útmutatóban részletesen írunk számodra az online bankszámlanyitáshoz szükséges lépésekről.

  frissítve: 2024. június 9.