SILEO Holding

A Sileo.hu egy 2020-ban indult cégértékelő, tanácsadó vállalkozás honlapja volt. A SILEO Holding azt a cél tűzte ki maga elé, hogy a családi vagy egyszemélyi tulajdonban lévő kis- és közepes cégeket olyan mértékben struktúrálja újra, hogy azok méretük és értékük többszörösére nőjenek a tulajdonos aktív tulajdonosi és egyre kevésbé operatív szerepvállalásával.

A leggyakoribb ok, amikor a cégét a tulajdonos értékesíteni szeretné, hogy az üzletrészek eladási ára egy megalapozott értékelésen alapuljon, ne pedig megérzés alapján, szubjektív módon alakuljon ki.

Amennyiben nem eladás történik, hanem befektetőt von be a tulajdonos, akkor is tisztában kell lenni a cégértékkel, mivel a befektető által jutatott tőke cégértékhez viszonyított aránya alapján kell kialakítani a tulajdoni arányokat. Ehhez ráadásul nemcsak az ún. “as-it-is” értékelést kell elkészíteni, hanem azt is látni kell, hogy a tőkebevonással mekkora mértékben növekszik a cég értéke.

A cégértékelésre számos konkrét megvalósítási verzió létezik. A gyakorlatban a Sileo a következők kombinációját alkalmazta: vagyontárgy alapú megközelítés, piac alapú megközelítés, jövedelem alapú megközelítés.

A háromféle megközelítést különböző helyzetekben alkalmazták, az alkalmazott módszer vagy ezek kombinációjának kiválasztását az értékelés célja határozta meg. Pénzügyi befektetés esetén a főként jövedelem alapú módszereket, szakmai befektető bevonása esetén inkább a piaci és vagyon alapú módszereket alkalmazták.

Fontos tudni, hogy a különböző módszerekkel számított cégérték jelentősen eltér.

Az egyes megközelítések szerint a cégérték számítást többféle konkrét módszerrel illetve ezek kombinációjával határozták meg, melyet a cégértékelés céljának, a tervezett befektetés jellegének és a piaci tendenciáknak megfelelően súlyoztak.

A végső cégérték pedig a vételár és annak jelenértékre diszkontált összege volt.

Konrét célja volt a vállalkozásnak, hogy a beavatkozás hatására a támogatott vállalkozások tulajdonosainak személyes részvétele és felelősségvállalása 3-5 éven belül a cég operatív működésében jelentősen csökkenjen. E helyett a tulajdonosok a stratégiai irányításban vegyenek részt, jövedelmük nagyobbrészt a társaság eredményéből (vagyis az osztalékból) származzon, a cég operatív üzemeltetésében pedig a lehető legkisebb mértékben vegyenek részt.

A Sileo 7 fős csapatának tagjai a szakterületükön több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeztek. Ismerték a kis- és középvállalkozások napi működését, jellemző problémáit, a legtöbb esetben kész megoldási javaslatokkal érkeztek.

A Sileo.hu cégrtékeléshez köthető tartalma 3 éven át volt elérhető az interneten, mígnem 2023-ban megszűnt.

ECO számla
 • Ingyenes bankkártya éves díj az első évben
 • Bárhonnan online, egy szelfi segítségével
 • Akár 0 Ft számlavezetési díj
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Férfi mobiltelefonon a fizetés gombra nyom
  Mindennapi pénzügyek

  Ez a 10 legnépszerűbb trükk, hogy többet költs

  Te is az a típus vagy aki listával megy el vásárolni és olyat nem veszel, amit előre nem terveztél el? Nos a boltoknak és a webshopoknak más terve van. Őket csak az érdekli, hogy minél több pénzt költs el náluk. Ebben nagyrészt sikeresek, mert ők alakítják ki a környezetet és hosszú évek tapasztalatai és kísérletei vannak mögöttük és persze pontosan tudják, hogy mi az, ami működik. Hogy kicsit kiegyenlítsük a pályát, összeszedtük a legnépszerűbb taktikákat, amikkel rávesznek, hogy minél több pénzt költs.

  frissítve: 2023. szeptember 6.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.
 • 2 malacpersely játszik
  Mindennapi pénzügyek

  Hogyan neveljem pénzügyileg a gyerekemet és mit adjak meg neki?

  Szerencsések azok, akiket a szülei már gyermekkoruktól megtanítottak arra, hogyan kell beosztani a zsebpénzüket. Diákkorunkban sokan dolgoztunk nyáron, hogy megvehessük, amire vágytunk, legyen az egy Nike Air Max sportcipő vagy egy új telefon. Felnőttként még jelentősebb szerepet tölt be a pénzügyi tudatosság, és amit megtanultunk, azt érdemes továbbadnunk. Ha szülőként érdekel, hogyan nevelheted erre már kicsi korától kezdve a gyerekedet, útmutatónkban bővebben olvashatsz ennek módszereiről és ehhez kapcsolódó tanácsokról.

  frissítve: 2023. szeptember 12.