Hitelfedezeti mutató: Ilyen ingatlanodnak kell lennie 2024-ben, ha lakáshitelt szeretnél

Lakáshitelt szeretnél felvenni, de nem tudod, milyen a jó ingatlanfedezet, amit a bankok biztosan elfogadnak? Vagy hogy egy lakás megvásárlásához mekkora összegű hitelt kaphatsz?

Mit mond szakértőnk?Bezár

Lakáshitelt szeretnél felvenni, de nem tudod, milyen a jó ingatlanfedezet, amit a bankok biztosan elfogadnak? Vagy hogy egy lakás megvásárlásához mekkora összegű hitelt kaphatsz?

Ha hitelből szeretnél lakást vásárolni, akkor nem mindegy, hogy ehhez mennyi hitelt vehetsz fel. A hitel maximális összegét a jövedelmed és a fedezetként használt lakás forgalmi értéke szabja meg.

A jövedelmed alapján számolja ki a bank, hogy legfeljebb mekkora törlesztőrészletet tudsz vállalni havonta. Az elérhető hitel összegét azonban a fedezetként használt ingatlan értéke is befolyásolja: a lakás forgalmi értékének legfeljebb 80 százaléka lehet a hitel összege. Ez a Hitelfedezeti Mutató, vagy HFM. 

Az ingatlan értékét értékbecslő határozza meg, de az is számít, hogy az általa meghatározott piaci értékhez képest te milyen áron vennéd meg a lakást. Túl nagy különbség ugyanis nem lehet közöttük.

A hitelbe pótfedezetet is bevonhatsz, hogy növeld a hitel összegét. A fedezet nem muszáj, hogy a te tulajdonodban legyen. A bankok maguk határozzák meg, hogy ki ingatlanát használhatod (például csak közeli hozzátartozó, vagy lehet mondjuk egy barátod lakása is), illetve hogy hány fedezet lehet egy hitel mögött (általában legfeljebb kettő vagy három).

Lakáshitel felvételnél az ingatlanfedezet értékének 80 százalékánál magasabb összeget a bank nem adhat neked hitelként és a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint jövedelmed bizonyos része. Miért vannak ezek a szabályok? Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak ahhoz, hogy fedezetként használhasd? Bemutatjuk, hogy miért kell odafigyelned a hitelfedezeti mutatóra.

Milyen a jó ingatlanfedezet?

Lakáshitelnek szoktuk nevezni a lakáscélra felvett jelzálogkölcsönöket. Erre, és minden más jelzálogkölcsönre is igaz, hogy a bank pénzét egy ingatlannal biztosítod. Így - a lakáscélú hiteleken túl - fedezetet kell adnod a hitelkiváltásra, adósságrendezésre, de a szabad felhasználásra igényelt jelzáloghitelek mellé is.

A fedezet jó a banknak, mert ha nem tudod törleszteni a hiteledet, akkor ő az ingatlanod értékesítésével a pénzéhez juthat, de neked is jó, mert a nagyobb biztonságért cserébe a bank alacsonyabb kamatot kínál neked.

A hitelfedezeti mutató azt mutatja meg, hogy egy adott értékű fedezetre mekkora hitelt kaphatsz.

Ez rendben van, de mi lehet jó fedezetnek?

A bank nem fogad el akármit. Számít a lakása értéke, a típusa, az állapota és az elhelyezkedése is.

Egy bizonyos értékhatár alatt nem használhatod az ingatlant fedezetként, és az sem mindegy, hogy hány darab ingatlanról van szó. Nem rakhatsz össze tehát egy 20 millió forintos fedezetet mondjuk négy 5 millió forint körüli ingatlanból.

Az sem jó viszont, ha az ingatlan értéke túl magas. Probléma esetén a bank nem tud mit kezdeni egy 100 millió forint feletti vidéki kúriával, mert az nehezen értékesíthető, csak állna benne a pénze és nem jutna hozzá.

Olyan ingatlanra van tehát szükség, amelynek a típusa és az értéke megfelelő, és jól eladható.

Fedezetként elfogadható társasházi lakások erkélye

Milyen akkor a jó fedezet?

Csak Magyarországon lévő, forgalomképes, teher-, per- és igénymentes ingatlan jöhet szóba, amelynek a tulajdonosa lehetőleg magánszemély. Ezeket az adatokat meg tudod nézni az ingatlan tulajdoni lapján. Javasoljuk is, hogy mindenképpen ellenőrizd, mert ha kiderül, hogy van az ingatlanon mondjuk egy haszonélvezeti jog, akkor nem fogod megkapni a hitelt.

A bank ellenőrzi az ingatlant, és értékbecslést készíttet. Az értékbecslőt a bank bízza meg, aki megvizsgálja a lakás állapotát, elhelyezkedését, műszaki paramétereit, azt, hogy milyen anyagból épült, milyen a fűtési rendszere, stb. Ez alapján meghatározza az ingatlan forgalmi vagy piaci értékét. Ez az az ár, amennyiért az értékbecslő szakvéleménye szerint a piacon el lehetne adni a lakást.

Mi a helyzet, ha szerintem a lakás nem annyit ér, mint amennyit az értékbecslő mond?

A bank csak azt nézi, hogy az általa megbízott értékbecslő mit állapít meg. Az nem érdekli, hogy szerinted a lakás többet ér, vagy te többért veszed meg, vagy hogy akár egy saját megbízású értékbecslő vagy más bank értékbecslője milyen értéket hozott ki.

És nem baj, ha én sokkal többet fizetek a lakásért, mint amit az értékbecslő mond?

A vételár, amit te fizetsz a lakásért, és az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték nem feltétlenül ugyanannyi, de azért túl nagy különbség sem lehet köztük. Ha a lakáshitel mellé állami támogatást is szeretnél, mondjuk falusi CSOK-ot igényelnél, akkor azt jó eséllyel csak akkor kapod meg, ha a vételár és az értékbecslő által meghatározott piaci érték közti különbség 20 százaléknál kisebb.

Adós és zálogkötelezett, kik ők?

Az a lakás vagy ház, aminek a megvásárlására a lakáshitelt felveszed, jó eséllyel használható egyben a hitel fedezeteként is.

Nekem nincs ilyen ingatlanom, de a szüleimnek igen. Az is lehet fedezet?

Habár nem túl gyakori, de ha nem akarod, vagy nem tudod jelzáloggal terhelni az új ingatlant, vagy nem lakásvásárlásra veszed fel a jelzáloghitelt, akkor felajánlhatsz a banknak más fedezetet is. A fedezetként bevont ingatlannak lehet más tulajdonosa is, de így őt is be kell vonnod a hitelbe, és a tulajdonosnak hozzá kell járulnia, hogy az ingatlanát fedezetként használd.

Te leszel az adós, ő pedig a zálogkötelezett.

Ha a saját lakásod a fedezet, akkor az adós és a zálogkötelezett is te vagy. Te fizeted a törlesztőrészleteket, de ha ezt nem tudod teljesíteni, akkor a te ingatlanodat árverezteti el a bank.

Ha a lakás egy rokonodé, akkor az adós te vagy, a zálogkötelezett viszont a rokonod.

Ha te nem fizeted a hiteledet, akkor ő az ingatlanával felel a kölcsön visszafizetéséért. Azon túl viszont a személyes vagyonával nem felel, azzal adósként téged keres a bank.

Újépítésű lakás konyhája

Ezeket az ingatlanokat fogadja el a bank fedezetként

A bankok általában nem szívesen fogadnak el fedezetként olyan ingatlant, amelynek alacsony az értéke.

A gyakorlat bankonként eltérő, de a fedezet értéke sehol sem lehet 3 millió forint alatt. Általában a 6 millió forintos ingatlan az, amit a bankok önálló fedezetként szívesen vesznek. A kis értékű ingatlanokat maximum pótfedezetként használhatod.

Fedezetként elfogadható ingatlanok:

 • társasházi lakás,
 • családi ház, ikerház,

ezekkel biztosan nem lehet gond. Minden bank ad hitelt lakáscélú ingatlanra, de a felhasználás nem az egyetlen szempont.

Számít például, hogy miből épült a ház. Többféle anyagból épülhet, például lehet tégla, panel, könnyűszerkezet vagy vályog, esetleg vegyes szerkezet. Abban viszont van eltérés, hogy melyik bank hogyan fogadja el ezeket.

A közművek tekintetében minimum elvárás szokott lenni a víz, a villany, a fűtés és a szennyvízelvezetés.

Nem minden bank fogadja el az alábbiakat, és amelyik igen, ott is egyedi elbírálás alá eshet, hogy kaphatsz-e hitelt az adott ingatlanra. Ilyenek:

 • üdülő, hétvégi ház, nyaraló
 • vegyes funkciójú ingatlan (ha elfogadja a bank, akkor is a lakófunkciónak kell nagyobb résznek lennie, a határ bankonként eltér),
 • építési telek,
 • tanya.

A garázs csak pótfedezet lehet, és tartozhat a lakáshoz, például egy teremgarázs.

Egy kölcsön mögé több fedezetet is bevonhatsz. Ha az ingatlan értéke nem elég nagy, vagy nincs elég önerőd, felajánlhatsz mellé pótfedezetet is, de általában csak egyet. Ilyenkor mindkét ingatlanra ugyanolyan összegben jelzálogot jegyeztet be a bank, ezt hívják egyetemleges jelzálogjognak.

Mi az, amit a bankok általában NEM fogadnak el:

 • kiskereskedelmi és vendéglátó egységek,
 • műhely, telephely, üzem,
 • gazdasági épület,
 • erdőterület,
 • gyümölcsös, szőlő.

Ha átlagos ingatlant veszel, ne aggódj

Habár az elfogadható ingatlanok köre bankonként valamennyire változhat, de ha egy átlagos ingatlant vásárolnál, vagy ajánlanál fel fedezetként, akkor emiatt nem kell aggódnod. Például ha egy 50 milliós budapesti lakást vásárolnál hitelből, akkor az jó eséllyel minden bank számára elfogadható lesz.

Akkor érdemes aggódnod, ha 6 millió alatt, 170 millió felett vagy olyan helyen van az ingatlan, ahol kevesen laknak (pl. falu) vagy éppen nem lakható.

Persze az ingatlan értéke és az önerő az csak egy egyik lényeges eleme a hitelnek. A havi jövedelmed is legalább ilyen fontos lesz. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Egy átlagos ingatlanhoz ilyen lakáshiteleket igényelhetsz

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 23 802 830 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 8 802 830 Ft • Ebből kamat: 8 802 830 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 5 év
   THM 7,04% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 23 912 990 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 60-360 hó • THM: 6,91% - 8,80% • Hitel teljes díja: 8 912 990 Ft • Ebből kamat: 8 802 830 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 5 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,02% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 23 890 189 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,90% - 7,83% • Hitel teljes díja: 8 890 189 Ft • Ebből kamat: 8 877 589 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,35% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 24 383 410 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 9 383 410 Ft • Ebből kamat: 9 367 810 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 142 030 Ft Fix kamat
   THM 8,24% Kamat: 7,74%
   Visszafizetendő 25 565 467 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 8,20% - 8,37% • Hitel teljes díja: 10 565 467 Ft • Ebből kamat: 10 565 467 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 7,74%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Az MNB adósságfék szabályai – JTM és HFM

  2015. január 1-től élnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adósságfék szabályai. Ezek meghatározzák, hogy a bankok legfeljebb mekkora hitelt adhatnak az ügyfeleiknek. Két pillére van, az egyik a jövedelemre, a másik a fedezetre vonatkozik.

  A jövedelem és a törlesztőrészlet

  Amikor hitelt igényelsz, a bankoknak minden esetben ki kell számolniuk a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót (JTM). Ez egy százalékos érték, ami azt mutatja meg, hogy a havi jövedelmednek hány százaléka az összes törlesztőrészlet, amit fizetsz havonta.

  Ha semmilyen hiteled nincs, akkor tiszta sor, de mire oda jutsz, hogy lakáshitelt vegyél fel, addigra ritkán ilyen egyszerű a helyzet. Az embernek általában nem a lakáshitel az első valaha felvett hitele, ilyenkor már lehet személyi kölcsönöd vagy áruhiteled is.

  A mutató számításakor minden hitel típusú kiadásodat figyelembe kell venni, így a folyószámla-hitelkeretedet és a hitelkártyád keretét is. Ez még akkor is így van, ha ezeket nem használod. A bank ilyen keretjellegű hiteleknél a keret 5 százalékával számol. Tehát ha a hitelkártyádon vagy a folyószámlahiteleden egy 500 000 Ft-os keret van, akkor úgy számol a bank hiteligénylésnél, mintha havi 25 000 Ft-os törlesztőt fizetnél.

  JTM korlát jelzáloghiteleknél
  Kamatperiódus
  hossza
  5 év alatt5 évtől, de
  10 év alatt
  10 év vagy
  afelett
  600 000 Ft
  jövedelem alatt
  25%35%50%
  600 000 Ft vagy
  afeletti jövedelem
  30%40%60%

  A jogszabály attól függően engedi terhelni a jövedelmed, hogy az mekkora, illetve hogy milyen típusú hitelt veszel fel. Azaz van egy maximum korlát, aminél magasabb az összes törleszteni valód (az új hitel részleteivel együtt) egy hónapban nem lehet. Ez a JTM-korlát.

  A jövedelemnél a 600 000 forint a határ, alatta kisebb, felette nagyobb részét tehetik ki a bérednek a törlesztőrészletek.

  Ami a hitelt illeti, minél hosszabb időre fixált a kamatperiódus (személyi kölcsönnél végig fix a kamat), annál nagyobb része mehet a jövedelmednek a törlesztőkre.

  A fedezet és a hitelösszeg

  Az adósságfék szabályok másik pillére a Hitelfedezeti Mutató (HFM). Ez azt mutatja meg, hogy a fedezet értékének hány százaléka a felvett hitel összege. A jogszabály erre határoz meg egy maximális értéket, ami 80 százalék.

  A fedezetként szolgáló ingatlan forgalmi vagy piaci értékének tehát legfeljebb 80 százalékát kaphatod meg hitelbe.

  Az nem működik, hogy vennél egy 50 millió forintos lakást, és ehhez felveszel 50 millió forintot a banktól. Maximum 40 millió forintot adhat neked a bank, a maradékot neked kell hozzátenned a hitelhez. Ez az önerő.

  2024-től azon CSOK Pluszt igénylő párok számára, akik első közös lakásukat vásárolják vagy építik a hitel segítségével, mindössze 10 százalék is lehet a minimális kötelező önerő. Ez azt jelenti, hogy ha jogosultak vagytok rá, akkor akár már feleannyi önerővel is belevághattok a lakásvásárlásba vagy építésbe.

  A jogszabály változása a CSOK Plusztól függetlenül 2024. január 1-től lehetővé teszi, hogy ha ezt megelőzően még nem volt 50 százalékot meghaladó tulajdonrészed más lakásban, 41 év alatt vagy és korábban csak olyan lakásban voltál tulajdonos, amelyen másnak haszonélvezeti joga volt, akkor az első lakásodhoz 10 százalék önerő is elég lehet.

  Jó, ha tudod, hogy a fenti limitek forinthitelekre vonatkoznak, devizahiteleknél jóval szigorúbb az elvárás, hisz itt az ügyfél még árfolyamkockázatnak is ki van téve. A devizahitelek aránya a teljes hitelállományon belül nagyon kicsi, és ha csak nem az adott devizában kapod a fizetésed (és ez tartósan így is marad), nem is érdemes ilyet igényelned.

  Mivel a HFM alapja a lakás forgalmi értéke, itt jön a képbe az értékbecslés. A számításhoz a bank azt az értéket veszi figyelembe, amit az értékbecslő meghatározott, függetlenül az ingatlan tényleges vételárától.

  2022. november 4-én a kormány honlapján megjelent egy módosítási javaslat az adósságfék-szabályokkal kapcsolatban. Ezeket egy újabb elemmel, a Jövedelemarányos Tartozással (Loan to Income - LTI) bővítenék. Ez a mutató az éves jövedelem arányában mutatná meg a teljes hiteltartozást. Azt szabná meg, hogy az éves jövedelmednek hányszorosa lehet a teljes tartozásod. A módosítás egyelőre nem került be a jogszabályba.

  Mennyi hitelt kaphatok a hitelfedezeti mutató alapján?

  A JTM-korlát tehát meghatározza a maximális havi törlesztőrészletet, a HFM pedig a maximális hitelösszeget.

  Az viszont, hogy a rendelet maximum korlátokat állít fel, nem jelenti, hogy a bank meg is adja az ezekhez tartozó összegű hitelt. A bankok általában óvatosabbak ennél, és a fedezet értékének csak alacsonyabb részét kaphatod meg. Ez lehet akár a fedezet 65-70 százaléka is.

  Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy vásárolni szeretnél egy lakást, és az értékének akár 35-40 százalékát is neked kell kifizetned önerő formájában. Az 50 millió forintos lakásból tehát több, mint 17 millió forintot neked kell előteremtened.

  De miért kellenek ezek a korlátok?

  Az adósságfék szabályok felállításával, és rendszeres felülvizsgálatával az MNB célja az, hogy megakadályozza a hitelfelvevők túlzott eladósodását.

  Ha annyi hitelt veszel fel, amennyit éppen ki tudsz fizetni, az veszélyes, mert ha bármi váratlan esemény történik, nőnek a kiadásaid vagy csökken a jövedelmed, nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket. Veszélybe kerülhet az egész hitelfizetés, és még az ingatlanodat is elveszítheted.

  lakásvásárló házaspár kiszámolja hogy mennyi önerejük van

  Önerő

  Az önerő a másik dolog, aminek a nagyságát a HFM révén a rendelet meghatározza. Az önerőt több forrásból is összegyűjtheted. Lehet a saját megtakarításod, összeadhatják a rokonok, de származhat állami támogatásból is.

  A falusi CSOK támogatás például lehet önerő, de a Babaváró hitel 75 százaléka, sőt, akár teljes egésze is használható ilyen célra. Arra figyelj, hogy a Babaváró hitelt törlesztened kell, tehát ott a jelzáloghiteleden túl egy másik törlesztőrészlettel is számolnod kell.

  Az önerő azért is fontos, mert ha a lakásod vásárlásába vagy építésébe te is beszállsz a saját pénzeddel, akkor egyrészt jobban a magadénak érezheted, másrészt a hitel törlesztésével kapcsolatban is nagyobb felelősséget érzel, mintha csak a bank pénzét használnád.

  Mire figyeljek, ha állami támogatást igényelnék a lakáshoz?

  Ha állami támogatást is igényelnél, akkor a lakásnak több feltételnek is meg kell felelnie azon túl, amit a bankok elvárnak egy ingatlanfedezettől.

  A falusi CSOK, illetve CSOK Plusz esetében például a jogszabály kiköti a minimális hasznos alapterületet attól függően, hogy hány gyermek után igényled a támogatást. Meghatározzák, hogy milyen helyiségek tartoznak a hasznos alapterületbe, és némelyiknél külön-külön is van méretbeli előírás.

  Lényeges, hogy hasznos alapterületnek csak a legalább 1,90 méteres belmagasságú területek a részei. Erre beépített tetőtérnél mindenképp érdemes figyelned, mert a tető alatti alacsony részeket nem számolhatod a lakás területéhez, bár a hirdetésben lehet, hogy ezekkel együtt szerepel a lakás nagysága.

  A garázs és a pinceszinti területek nem számítanak bele a hasznos alapterületbe, mint ahogy a terasz és az erkély sem. De ha a lakáson belül van tárolóhelyiség, az beleszámít akkor is, ha nem fűtött, és ha az erkély vagy terasz be van fedve (például be van üvegezve), akkor az is.

  CSOK támogatások és hitelek esetében a lakás besorolása is fontos. A támogatást vagy támogatott hitelt csak lakóingatlanra veheted fel, és ezt nagyon komolyan veszik. Ha az értékbecslő a helyszínen azt látja, hogy a lakást mondjuk lakóingatlanként és irodaként is használják, akkor nem kaphatsz rá támogatást még akkor sem, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként szerepel, és te a vásárlás után 100 százalékban akként használnád majd.

  Ugyanígy elbukhatod a támogatást akkor, ha a tulajdoni lapon más szerepel, mint ami a valóság. Ha a korábbi tulajdonos épített egy melléképületet, de azt nem engedélyeztette, és nem szerepel az ingatlan tulajdoni lapján, akkor az is probléma lehet.

  Mit ellenőrizzek feltétlen a tulajdoni lapon, ha hitelt vennék fel?

  Amikor lakást veszel, mindenképp célszerű megnézned az ingatlan tulajdoni lapját. Ezt a Földhivatal rendszeréből elektronikusan is letöltheted.

  Ellenőrizheted, hogy az ingatlan tényleg olyan paraméterekkel szerepel-e a tulajdoni lapon, ahogy azt a tulajdonos állítja, hogy valóban azok-e a tulajdonosai, akik eladnák, és nincs rajta senkinek mondjuk haszonélvezeti joga.

  Ha lakáshitelt is szeretnél felvenni, akkor mindenképpen érdemes ellenőrizned, hogy a lakáson van-e bármilyen jog bejegyezve. A jelzáloghitel részeként a bank zálogjogot jegyeztet be a lakásra, de csak olyan fedezetet használhatsz a hitelhez, amelyen más banknak nincs ilyen joga.

  Ha a lakásra korábban már vettek fel hitelt, akkor volt már rajta zálogjog. A hitelszerződésekben viszont nem mindig határozzák meg, hogy a hitelszerződés megszűnésekor, amikor az adós a teljes hitelt visszafizette, kinek a dolga, hogy a zálogjogot levegye az ingatlanról. Az ugyanis nem törlődik a tulajdoni lapról automatikusan.

  Jelzálog nem csak lakáshitel felvételénél kerülhet az ingatlanra, de például munkáltatói vagy önkormányzati kölcsön esetén is.

  Pedig ha egy másik banknak vagy bárki másnak zálogjoga van a lakáson, akkor arra te nem fogsz hitelt kapni még akkor sem, ha nulla összeggel szerepel rajta a zálogjog.

  A bankok rendszerint nem fogadják el, ha nem elsők a tulajdoni lapon, mert egy esetleges nemfizetés esetén a rangsorban őt megelőzőket előbb fizetik ki, így ők nem biztos, hogy a pénzükhöz tudnak jutni. Ezért a hitelfelvételnél sok bosszúságot okozhat egy ingatlanon felejtett jelzálog.

  Az ingatlant tehát érdemes körültekintően megválasztani. Érdemes a bank kívánalmait figyelembe venni ahhoz, hogy megkapd a hitelt amit szeretnél.

  Maradtak kérdéseid?

  • Honnan tudom, hogy mekkora az ingatlanom valós értéke?

   Hitelfelvétel előtt a bank minden esetben felkér egy értékbecslőt, hogy határozza meg az ingatlan piaci értékét. Ez alapján tudja a bank kiszámítani, hogy mennyi hitelt kaphatsz. Ha épp csak 20 százalékos önerőd van a vételárhoz képest, akkor jobban jársz, ha nem írsz alá semmit sem az eladóval, mert ha nem kapsz elég hitelt, akkor elbukhatod a foglalót vagy az előleget.
  • Vennék egy lakást 35 millió forintért. A teljes összeget megkaphatom a banktól?

   Nem. A bank alapesetben csak a fedezet értékének legfeljebb 80 százalékát adhatja neked hitelbe, ez a jogszabályi maximum. De a ténylegesen neked megítélt hitelösszeg ennél alacsonyabb is lehet, ezt a bank több szempont alapján dönti el.
  • Nagyon jó lakást veszek áron alul. Megkapom a lakásom 80 százalékát hitelként?

   Nem biztos. A bank az adósvizsgálat során dönti el, hogy az ingatlannak hány százaléka lehet a felvett hitel. Ezt a bank a saját szabályzata alapján vizsgálja, és ez minden banknál eltérő. Ezért előfordulhat, hogy ugyanarra az ingatlanra az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb hitelt kaphatsz.
  • Több fedezetet is bevonhatok egy hitel mögé?

   Igen, de nem akármennyit. A bankok általában egy nagyobb fedezetet és egy pótfedezetet engedélyeznek.
  • Vehetek fel hitelt önerő nélkül is?

   Igen, előfordulhat ilyen. Az önerő származhat támogatásból is, de ha elég nagy értékű a fedezeted, akkor az is elegendő lehet.
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

  Legfrissebb útmutatóink lakáshitel témában

  • 20 millió forint szabad felhasználású hitelt legegyszerűbb jelzáloghitelként igényelni
   Lakáshitel

   20 millió forint szabad felhasználású hitelre lenne szükséged? Ezek a lehetőségeid

   20 millió forintra lenne szükséged, amit bármire felhasználhatsz? Ekkora összeget jelzáloghitel formájában kaphatsz, és a jelzáloghitelnek is van szabad felhasználású formája. Útmutatónkból megtudhatod, milyen feltételekkel igényelhetsz 20 millió forint hitelt, és milyen formában juthatsz nagy összeghez.

   frissítve: 2024. július 4.
  • Ez a férfi örül, mert megkapta az igényelt hitelt
   Lakáshitel

   Hiteligénylés vállalkozóként – mikor melyiket igényeljem?

   Ha magánjellegű céljaidat – például költözés, korszerűsítés, autóvásárlás, nagyobb családi esemény lebonyolítása – szeretnéd megvalósítani, akkor többféle lakossági hitel közül választhatsz még akkor is, ha saját vállalkozásodban dolgozol. A választékban nincs ugyan különbség, de mikor melyik hitel a megfelelő, és miben más ezeket vállalkozóként igényelni?

   frissítve: 2024. március 18.
  • Ez a nő azon tűnődik, vajon milyen előnyökkel és kockázatokkal járna, ha lakáshitelt venne fel
   Lakáshitel

   A hitelfelvétel előnyei és kockázatai

   Sokakat tölt el aggodalommal, ha hitelt kell felvenniük. És bár az óvatosság indokolt, a hitelfelvétel remek lehetőséget biztosít arra, hogy segítsen az utadon, és ha okosan csinálod, gyarapodhatsz is általa.

   frissítve: 2024. március 18.