IBAN számlaszám

International Bank Account Number, azaz mozaikszóval IBAN. Ez az a bankszámlaszám, amely legfeljebb 34 karakter hosszú lehet, betűkből és számokból áll. Ez helyettesíti a bonyolult kézi átutalási rendszert, hiszen segítségével automatizálhatók az átutalások. Az IBAN számlaszámból kiderül a számládat vezető bank országa, maga a bank és az ügyfél egyedi bankszámlaszáma is.

Az IBAN számlaszám felépítése:

 • 1–2. karakter: az ország ISO 1366 szabvány szerinti országkódja, esetünkben HU
 • 3–4. karakter: ellenőrzőszám, mely biztosítja, hogy rontott számlaszámot ne adhass meg
 • 5–28. karakter: az ügyfél belföldi bankszámlaszáma

Az IBAN számlaszámod belföldi átutalásoknál is működik. A számlakivonatodon vagy az internetbankodban, banki mobilalkalmazásodban bármikor megtalálod az IBAN számlaszámod. Amikor megadod az IBAN számlaszámot, szóközök nélkül add meg, a bank csak a könnyebb áttekinthetőség miatt tesz bele szóközöket.

Az IBAN-t az Európai Gazdasági Térségben (EGT) kezdték használni, de ma már sok európai országban is használják az Európai Unión kívül.

Ezek is érdekelhetnek

 • OTP netbank felületbe gépel laptopon férfi
  Bankszámla

  OTP netbank: minden információ egy helyen 2023-ban

  OTP-s vagy és nem találsz valamit a netbankjukban? Vagy most kezdenél el az interneten bankolni? Ez nem csak egy kényelmes és korszerű szolgáltatás, de sokkal olcsóbb is, mintha a telefonos ügyfélszolgálatot, kiváltképp a személyes ügyfélfogadást választanád. Ismerkedj meg az OTP netbank szolgáltatásaival és működésével!

  frissítve: 2023. május 19.
 • Bankszámlakivonat van az ügyfél kezében amit nem ért és inkább felhívja a bankját telefonon
  Bankszámla

  Bankszámlakivonat - ezt kell tudnod róla 2023-ban

  A bankszámlakivonatot sokan csak szükséges rossznak tartják, pedig alapvető információk vannak rajta, melyeket jó elolvasni. De vajon melyek ezek az információk, és miben kell neked a bankszámlakivonatról tájékozódnod? Talán nem is tudtad, de a bankszámlakivonatnak vannak bizonyos tartalmi elemei, és van pár trükk, amitől jó lehet egy bankszámlakivonat. Ebben az útmutatóban eláruljuk neked ezeket az érdekességeket. A végén pedig bankonként megmutatjuk képekkel, hogy honnan lehet letölteni a számlakivonatot.

  frissítve: 2023. július 16.
 • Férfi készpénzt vesz fel OTP ATM-ből
  Bankszámla

  OTP ATM: Így használd olcsóbban az OTP-s bankautomatákat

  Az OTP ATM-ek használata egyáltalán nem bonyolult, mint azt bizonyára régen megtanultad már. Az már korántsem biztos azonban, hogy minden funkcióját ismered és kipróbáltad, például a bankszámlára történő befizetést. Ebben az útmutatóban mindent egy helyen megtudhatsz ezekről a funkciókról. Megmutatjuk azt is, hogy havonta mennyi pénzt vehetsz fel ingyen és azt is, hogy van-e olyan OTP-s bankszámla, amivel még többet spórolhatsz.

  frissítve: 2023. május 4.