Ingatlankeresési tippek: Mire figyelj az első megtekintéskor

Ha nem vagy rutinos vagy a lakás megnézésekor te is izgulsz, akkor segítünk elkerülni a legnagyobb hibákat.
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2022. augusztus 26.
 • promóció

Egy új ingatlan vásárlása minden szempontból felelősségteljes befektetés, hiszen komoly költségekkel járhat, ha a kinézett lakástól nem azt kapod később, amire az első megtekintés tapasztalatai alapján számítottál. Az első lakásszemle az egyik legfontosabb lépés a vásárlási folyamat során, hiszen ilyenkor szerzed meg első benyomásaidat és alakítod ki véleményedet, melyek segítségével könnyebben el tudod dönteni a későbbiekben, hogy számodra ideális lesz-e az adott ingatlan. Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda.

Bátran kérdezz

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni az első megtekintésből, nem árt, ha pár kérdést előre összegyűjtesz magadnak, mielőtt elmész megnézni az ingatlant.

Ez azért is lehet segítség, mert a legtöbb ember izgul, ha már ott áll potenciális ingatlanának küszöbén, azonban ennek ellenére is meg kell próbálni feltérképezni a lakás jó és rossz tulajdonságait egyaránt.

Attól, hogy körbenézel a lakásban, nem fogsz mindent látni, amit tudni érdemes egy ingatlanról.

Néhány kérdés valószínűleg a helyszínen is meg fog fogalmazódni benned, azonban jobb felkészülten érkezni. Ehhez adunk egy kis segítséget.

Kérdések felírása papírra ingatlan kereséskor

Pár alapozó kérdés, amivel nyithatsz

Az ingatlan tulajdonosa általában tisztában van a legapróbb részletekkel is, ezért nyugodtan fordulj hozzá a kérdéseiddel. Az első beszélgetésnél még nem érdemes alkudni az eladási árból, komolytalannak tűnhet, ha még meg se nézted alaposan a lakást és egyből az árra térsz rá.

Miért költöznek el?

Egy költözésnek több oka is lehet, mint például családalapítás vagy új munkahely, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem szeretik a jelenlegi helyet. Ha ez a helyzet áll fenn, lehetséges, hogy engednek az árból, hogy minél hamarabb megtörténjen az eladás. Ezt a kérdést mindenképpen érdemes feltenni.

Mit tartalmaz az ár?

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor megveszel egy ingatlant, és kiderül, hogy például a tárolóban található mosógépet vagy a konyhai hűtőt nem tartalmazta az ár. Vagy éppen a szerződés aláírásakor derül ki, hogy a teljes konyhabútort viszi magával az előző tulaj és azt nem tartalmazza a vételár.

Ez esetben bizony milliós többletkiadással kell számolnod, ha új konyhabútort kell venned a lakásba. A pluszköltségek elkerülése érdekében mindenképpen kérdezz rá, hogy pontosan mit tartalmaz a lakás jelenlegi ára, hogy lásd, pontosan mit kapsz a kifizetett összegért.

Ezt legtöbbször érdemes írásban is rögzíteni, elkerülve a későbbi kellemetlenségeket.

Milyenek a szomszédok?

Továbbá megér egy kérdést, hogy milyen szomszédokra számíthatsz, hiszen a választásban ez ugyanolyan fontos tényező lehet, mint az, hogy milyen környéken van a kiválasztott lakás.

Ha a tulajdonos nem is ad erre a kérdésre teljesen őszinte választ, azért kaphatsz egy előzetes képet arról, hogy milyen a környék, ahol nézelődsz.

Milyen parkolási lehetőség van?

Egy forgalmas úton parkolni vagy egyéb parkolási engedélyeket kérni időigényes és költséges lehet. Ha nincsen egyértelmű parkolási lehetőség a ház vagy lakás körül (garázs, kocsibeálló), kérdezz rá a lehetőségekre.

Ezeket alaposan nézd végig a lakásban

A megtekintés fő célja, hogy lásd, el tudnád-e magad képzelni az ingatlanban, de ezenkívül az is fontos, hogy kiderüljön, ha van bármilyen rejtett hibája az ingatlannak, melyre nem utólag szeretnél rájönni.

Konnektorok:

 • Hány db konnektor található a házban? Jól vannak elhelyezve? (Pl. közel az íróasztalhoz, konyhában a csaptól távol stb.)
 • Van bármilyen veszélyesen kiálló kábel?

Senki nem szeretne kiálló drótokat kerülgetni, amik amellett, hogy nem esztétikusak, még veszélyesek is. Lehetőleg ne válassz olyan lakást, ahol a kábelek nincsenek megfelelően elhelyezve, ugyanis ez árulkodó jel lehet arról, hogy a házban nincsenek megfelelően bekötve a dolgok.

Kültér:

 • A kert igényel bármilyen munkát?
 • Milyenek a külső részek? Nem mállik a festék? Van esővízelvezető? A felújítandó lakásokkal sok baj lehet, érdemes erre előre felkészülnöd.
 • Milyen állapotban van a tető? Nem ázik-e be, rendesen le van szigetelve?

Szobaméret:

 • Elférnének a jelenlegi bútoraid?
 • Mekkora a belmagasság?
 • Vannak kiegyenlítetlen sarkok?

Leginkább az ingatlan méretén lehet spórolni, de ha a jelenleg meglévő bútoraiddal tervezed berendezni az ingatlant, menj biztosra, hogy ténylegesen el fognak-e férni az új helyen.

Győződj meg róla, hogy a szobák és helyek praktikusak és nem csak dizájnelemek a házban.

Helyszín:

 • Van a közelben nagyobb tömegeket vonzó intézmény? Iskola, kórház, étterem stb.
 • Van a közelben zajos főút vagy vasútvonal, esetleg repülőknek légifolyósó?
 • Milyen messze van a legközelebbi bevásárlási lehetőség?

Ha végeztél az ingatlan megtekintésével, nézz körül a környéken is. Hiába jó az ingatlan, ha a vonzáskörzetében nem tudod elképzelni magad és a mindennapjaidat. Egy hangos kocsma vagy egy forgalmas főút el tudja rontani a mindennapjaidat, az alvásodról nem is beszélve.

Mindenképp legyen szempont az is, hogy mennyit akarsz utazni pl. egy kisebb bevásárláshoz vagy a munkahelyedre.

Ingatlanmegtekintési etikett

Ijesztő lehet belegondolni, hogy miként fogsz tudni helytállni egy ilyen szituációban, ha még sosem volt tapasztalatod lakásmegtekintésben. Ne aggódj, nem csak te vagy ezzel így! Ha nem egy újonnan épülő ingatlant veszel, elég valószínű, hogy valaki más otthonát fogod megnézni, ezért érdemes ezeket a pontokat betartani:

 • Ne készíts fotókat kérdezés nélkül
  Nyilván mindent meg szeretnél örökíteni a későbbi döntéshozatal megkönnyítése érdekében, de ne felejtsd el, hogy ezzel megsértheted mások privát életterét. Mindenképpen kérj engedélyt a fotózásra.
 • Legyél pontos
  Lehet, hogy ez lesz álmaid ingatlana, ezért próbálj jó benyomást kelteni már az első perctől kezdve. Legtöbbször az számít, hogy egy vevő mennyit hajlandó az ingatlanért adni, de gyakran hallani olyanról is, hogy a legszimpatikusabb vevőnek adják a lakást! Arról nem is beszélve, hogy ha korábban érsz oda, még több időd lesz körülnézni a környéken.
 • Nézelődj, de ne vidd túlzásba
  Nyugodtan nézz körbe alaposan, nyiss ki pár szekrényajtót, hogy lásd rendesen működnek-e, de ne ess túlzásokba.
 • Ha vannak gyerekeid, próbáld nem elvinni őket
  Érdemes minden figyelmedet a megtekintésre szánni, hiszen csak így tudsz igazi képet kapni az apróságokról és a hibákról. Ha gyermeked egyébként jól viselkedik idegen helyen, akkor is biztosan szemmel akarnád tartani valamilyen szinten.
 • Mit vegyél fel
  Ezen felesleges túl sokat gondolkoznod. Azt vedd fel, amiben magabiztosan és kényelmesen érzed magad. Érkezéskor ajánld fel, hogy leveszed a cipőd, és próbálj nem szandálban érkezni, hiszen ez azt jelentené, hogy mezítláb kell majd járkálnod a házban.
 • Ne legyél ott túl sokáig
  Egy átlagos megtekintés nagyjából fél óráig tart, így ne számíts arra, hogy mindent meg fogsz tudni rögtön az első alkalommal. Lehet, hogy nem te vagy az egyetlen ember, aki aznap megnézi az ingatlant, ezért kellemetlen lehet, ha te még ott vagy, amikor megérkezik a következő vevő.

Nézd meg még egyszer, mielőtt megvennéd

Ha első körben meggyőzött, amit láttál, érdemes egy második alkalmat is egyeztetni, mielőtt ajánlatot tennél. Ne feledd, ez egy nagy döntés, ezért ne félj annyiszor körbenézni, amennyiszer szeretnél.

Amikor először megnézted a lakást, akkor láttál minden fontos dolgot, így most nézz körbe kicsit alaposabban is. Vigyél magaddal egy mérőszalagot, hogy pontosan le tudd mérni a szobaméreteket. Kérdezz rá bármire, ami nem néz ki jól és győződj meg róla, hogy tényleg ezt az ingatlant szeretnéd-e megvenni.

Különböző napszakban menj

Első alkalommal lehet, hogy napközben nézted meg az ingatlant, amikor világosak voltak a szobák, nem volt forgalom az utcán és csendes volt a környék, vagy pont fordítva, este nézted meg, amikor épp sötét és zajos volt. Sokat tud változtatni a napszak egy ingatlan megítélésén, ezért ezt semmiképp se hanyagold el.

Vigyél magaddal valakit

Ha csak magadnak veszel ingatlant, akkor sem árt, ha más véleményét is figyelembe veszed. Azok, akik nem érdekeltek pénzügyileg egy nagyobb befektetésben, reálisabban és objektívebben láthatják a dolgokat. Ez a személy valaki olyan legyen, akinek a véleményében megbízol akár érzelmi, akár szakmai alapon.

Ne add fel, ha hónapokig kell lakást keresgélned, senki sem találja meg elsőre a legjobb lakást.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.