Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos

Jelzáloghitelek estén találkozhatsz ezzel a fogalommal. Házastársak vagy élettársak esetében, ha egy ingatlan közös vagyonnak minősül, de a tulajdoni lapon csak az egyik fél van bejegyezve, akkor a másik fél az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos.

Ő az, akinek a Földhivatalnál nem szerepel a nevén az ingatlan, de mivel az a házasság alatt szerzett vagyon részét képezi, váláskor vagy haláleset esetén ugyanúgy jogot formálhatna az ingatlanra, mintha a nevén lenne.

A bankok általában az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost ugyanúgy bevonják a hitelbe adóstársként, mint a tulajdonosként bejegyzett házastársat vagy élettársat.

Nem kötelező bevonni az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost a hitelbe, ha házassági vagyonjogi szerződéssel tudják igazolni, hogy az ingatlan nem a közös vagyonuk része, és a házastárs vagy élettárs egy esetleges válás esetén sem tart igényt az ingatlanra.

Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost telekkönyvön kívüli tulajdonosnak is hívják.

CSOK Plusz Lakáshitel
 • 2,89%-os akciós kamattal, THM 2,98%
 • Akció a kezdeti díjakra
 • Online hiteligénylés piaci kamatozású jelzáloghitellel együtt
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Férfi földön fekszik lakásfelújítás után
  Lakáshitel

  Felújítási hitel - kalkulátor és feltételek

  Ha a lakásfelújításhoz jelzáloghitelt keresel, akkor jó helyen jársz. Megmutatjuk, hogy milyen feltételekkel kaphatod meg a hitelt, és mire kell odafigyelned.

  frissítve: 2023. október 25.
 • Lakáshitel kalkulátor segítségével ennek a háznak a törlesztőrészletét is ki lehet számolni
  Lakáshitel

  Lakáshitel - kalkulátor és feltételek

  Használt lakás vásárlásakor jó megoldás lehet a lakáshitel, főleg ha az állami támogatásokat már kihasználtad, és még mindig pénzre van szükséged. Megmutatjuk a bankok által kínált lakáshiteleket és támogatott hiteleket is.

  frissítve: 2024. január 24.
 • Két nő beszélget építési hitelekről
  Lakáshitel

  Építési hitel - kalkulátor és feltételek

  Ha új lakást vagy családi házat építenél, amihez az állami támogatásokon és a saját pénzeden kívül még hitelre is szükséged van, akkor erre építési hitelt tudsz igényelni. Ez egy kicsit máshogy működik, mint egy sima lakásvásárlási hitel. Elmondjuk a különbségeket, segítünk ajánlatot választani és elmondjuk, hogy min szoktak mások elcsúszni.

  frissítve: 2024. január 24.