Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos

Jelzáloghitelek estén találkozhatsz ezzel a fogalommal. Házastársak vagy élettársak esetében, ha egy ingatlan közös vagyonnak minősül, de a tulajdoni lapon csak az egyik fél van bejegyezve, akkor a másik fél az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos.

Ő az, akinek a Földhivatalnál nem szerepel a nevén az ingatlan, de mivel az a házasság alatt szerzett vagyon részét képezi, váláskor vagy haláleset esetén ugyanúgy jogot formálhatna az ingatlanra, mintha a nevén lenne.

A bankok általában az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost ugyanúgy bevonják a hitelbe adóstársként, mint a tulajdonosként bejegyzett házastársat vagy élettársat.

Nem kötelező bevonni az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost a hitelbe, ha házassági vagyonjogi szerződéssel tudják igazolni, hogy az ingatlan nem a közös vagyonuk része, és a házastárs vagy élettárs egy esetleges válás esetén sem tart igényt az ingatlanra.

Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost telekkönyvön kívüli tulajdonosnak is hívják.

Ezek is érdekelhetnek

 • Lakáshitel kalkulátor segítségével ennek a háznak a törlesztőrészletét is ki lehet számolni
  Lakáshitel

  Lakáshitel - kalkulátor és feltételek

  Használt lakás vásárlásakor jó megoldás lehet a lakáshitel, főleg ha az állami támogatásokat már kihasználtad, és még mindig pénzre van szükséged. Megmutatjuk a bankok által kínált lakáshiteleket, támogatott hiteleket és a CSOK-os hiteleket is.

  frissítve: 2023. szeptember 9.
 • Boldog, biztonságot kereső házaspár, akik hitelfedezeti biztosítást kötöttek
  Lakáshitel

  Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed

  A jövő bizonytalan és egyre többen gondolnak arra hitelfelvétel előtt, hogy bebiztosítsák magukat és családjukat, ha valami baj történne. A hitelfedezeti biztosítás ebben tud segíteni. Megmutatjuk, hogy munkahely elvesztése esetén hogyan és mennyit fizet. A kisbetűs részeket is elmondjuk, hogy mikre vigyázz és hogy havonta mennyi biztosítási díjra számíthatsz. Ha fontos a biztonság és átmeneti törlesztési nehézségekre keresel megoldást, akkor itt a megoldás. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2023. április 11.
 • CSOK támogatás és hitel segítségével vett lakást ez a 2 fiatal
  Lakáshitel

  CSOK: minden, amit tudnod kell róla 2023-ban

  Ha lakásvásárláson gondolkodsz, akkor bizonyára hallottál már a CSOK-ról, a családok otthonteremtési kedvezményéről. A CSOK 2016-os megjelenése óta számos változáson ment keresztül. A módosításokat nem egyszerű követni, és 2024-től ismét változnak a szabályok. Valószínűleg benned is sok kérdés felmerül a támogatással kapcsolatban, így most ebben szeretnénk a segítségedre lenni. Részletesen bemutatjuk az aktuális szabályokat, és a 2024-től érvényes változásokról is olvashatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 9.