Kényszerhitel

A kényszerhitel az az összeg, amelyet a bank úgy terhel be a bankszámládon, hogy nincs rajta fedezet annak kifizetésére. Az nem kényszerhitel, ha van hitelkereted és azt terheli meg a bank. De az már kényszerhitel, ha a hitelkereted szélét elérted és azt túllépted.

Kényszerhitelt okozhat banki díj, költség vagy jutalék, ha arra már nincs fedezet a bankszámládon. De ilyen lehet hatósági inkasszó is, szintén akkor, ha nincs a számládon fedezet rá. Ritka esetben, ha az elfogadóhely nincs összekötve a bankkal elektronikusan és a bankkártya elfogadása papíron történik, olyan is előfordulhat, hogy egy ilyen terhelés mélyebbre viszi a számlaegyenlegedet, mint a rajta lévő pénz összege, vagy a hitelkereted alja.

A kényszerhitelt a bank ugyanúgy jogosult behajtani rajtad, mint bármilyen más tartozást. Addig, amíg a kényszerhitel fennáll, nem tudod megszüntetni sem a bankszámládat és az akár végrehajthatóvá is válik.

Bármilyen befizetés, vagy egyéb jóváírás a bankszámlára ilyenkor először a kényszerhitelt szünteti meg.

A kényszerhitelre a bank nagyon magas napi kamatozást számít fel, nem ritka az évi 40 százalék körüli kényszerhitelkamat. Ne feledd, hogy kényszerhiteled akkor is kialakulhat, ha nincs hitelkereted a banknál.

ECO számla
 • Ingyenes bankkártya éves díj az első évben
 • Bárhonnan online, egy szelfi segítségével
 • Akár 0 Ft számlavezetési díj
Részletek
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Információk az Erste Bank fiókjairól
  Bankszámla

  Információk az Erste Bank fiókjairól

  Az Erste Bank számos bankfiókkal vár országszerte egy több mint 100 fiókból álló hálózattal. Átlagosan minden hatodik fiók már modern környezetben fogadja az ügyfeleket, és ez az arány egyre nő. A bankfiókokban érintésmentesen használhatod a bankkártyádat, ingyenes wifit használhatsz a várakozás vagy az ügyintézés során, a bankfiókba pedig előre egyeztethetsz időpontot. Akadnak pénztármentes fiókok is.

  frissítve: 2023. december 28.
 • Férfi olvassa a banki díjkimutatást és közben fogja a fejét
  Bankszámla

  Ezt kell tudnod a bankszámla-díjkimutatásodról, amit januárban kapsz meg

  A bankod január végéig küld egy díjkimutatást. Ebből megtudhatod, hogy a bankszámlád mennyibe került az előző évben. Sokan nem tudják, hogy milyen magas összköltsége lehet a sok SMS-nek vagy készpénzfelvételnek, amikből egy kis változtatással sokat le lehetne faragni. Megmutatjuk, hogy pontosan mi szerepel a díjkimutatásban, hogy kell értelmezni, és hogy hol találhatod meg a sajátodat.

  frissítve: 2024. március 31.
 • QR kód lefényképezésével fizetés mobilról
  Bankszámla

  Így használd a mobilodat QR-kódos fizetésre

  A QR-kódos fizetés egy feltörekvőben lévő fizetési mód Magyarországon. Ez elsősorban abból következhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy fizetési szabványt épített rá, amit aztán az állam ingyenessé tett, hogy ezzel segítse az elterjedését a szintén ingyenes alternatíva, a bankkártyás fizetés mellett. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a hazai azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő QR-kódos fizetéssel és bemutatjuk az alternatíváit is.

  frissítve: 2024. január 12.