Kényszerhitel

A kényszerhitel az az összeg, amelyet a bank úgy terhel be a bankszámládon, hogy nincs rajta fedezet annak kifizetésére. Az nem kényszerhitel, ha van hitelkereted és azt terheli meg a bank. De az már kényszerhitel, ha a hitelkereted szélét elérted és azt túllépted.

Kényszerhitelt okozhat banki díj, költség vagy jutalék, ha arra már nincs fedezet a bankszámládon. De ilyen lehet hatósági inkasszó is, szintén akkor, ha nincs a számládon fedezet rá. Ritka esetben, ha az elfogadóhely nincs összekötve a bankkal elektronikusan és a bankkártya elfogadása papíron történik, olyan is előfordulhat, hogy egy ilyen terhelés mélyebbre viszi a számlaegyenlegedet, mint a rajta lévő pénz összege, vagy a hitelkereted alja.

A kényszerhitelt a bank ugyanúgy jogosult behajtani rajtad, mint bármilyen más tartozást. Addig, amíg a kényszerhitel fennáll, nem tudod megszüntetni sem a bankszámládat és az akár végrehajthatóvá is válik.

Bármilyen befizetés, vagy egyéb jóváírás a bankszámlára ilyenkor először a kényszerhitelt szünteti meg.

A kényszerhitelre a bank nagyon magas napi kamatozást számít fel, nem ritka az évi 40 százalék körüli kényszerhitelkamat. Ne feledd, hogy kényszerhiteled akkor is kialakulhat, ha nincs hitelkereted a banknál.

Ezek is érdekelhetnek

 • Garmin Pay fizetésre alkalmas okosóra egy lány csuklóján
  Bankszámla

  Így használd a Garmin Pay-t fizetésre

  Az okosórás fizetések a csúcsát jelentik a gyors fizetéseknek, ráadásul egyben a legkönnyebben hordozható eszközökről beszélünk, hiszen néhány grammos teherként rögzülnek a csuklódon. Ebben az útmutatóban bemutatjuk a Garmin okosórák fizetési rendszerét, a Garmin Pay-t és azt, hogy milyen egyedi szabályok mentén működik.

  frissítve: 2023. szeptember 13.
 • Férfi papíron az OTP telekód számait olvassa
  Bankszámla

  Így segítheti a vásárlásaid az OTP TeleKód 2023-ban

  Az OTP TeleKódra van szükséged, ha egyenleget szeretnél lekérdezni telefonon, vagy ha egyéb műveletet indítanál a telefonos automatán keresztül, de szükséged lehet rá az internetes vásárlások során is. Az alábbiakban egy helyen megtudhatsz róla mindent.

  frissítve: 2023. április 4.
 • MBH számlacsomagok 2023
  Bankszámla

  MBH számlacsomagok 2023

  Az MBH Banknál új ügyfelek a korábbi Budapest Bank mobilapplikációját és internetbankját használhatják. Bemutatjuk ezeket az ajánlatokat és a mobilbankjuk legérdekesebb funkcióit is.

  frissítve: 2023. augusztus 5.