Pénzesőt indítottak a bankok a számlanyitásokért

2023. első negyedéves összefoglalónk a magyarországi mobilbankok fejlesztéseiről.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 13.
 • promóció

Több tízezer forintot is össze lehet szedni több banknál is pusztán azért, mert bankszámlát nyitsz, még jövedelemátutalást sem kérnek érte mindenhol feltétlenül. A bankszámlákat több banknál is meg lehet nyitni egy szelfivel, ahogy a Revolutnál is. Idén nyártól pedig felkeltheti a banki ügyfelek figyelmét egy eddig mostohán kezelt számlatípus, az alapszámla. Bemutatjuk, hogy a magyar bankok és a Revolut az előző negyedévben milyen funkciókkal bővítették a mobilbankjukat. Utána bankonként elmondjuk, hogy milyen feltételekkel lehet számlanyitásért több tízezer forintot kapni és a szelfis számlanyitás folyamatát is képekkel megmutatjuk.

Tovább nőtt a mobilfizetés aránya a karácsonyi időszakban

A BiztosDöntés.hu szakértőiként minden magyar banknál van lakossági bankszámlánk, melyeket több éve aktívan használunk. Ezzel a háttérrel egy több száz szempontból álló adatbázist építettünk fel a mobilbankok funkcióiról, melyet hetente frissítünk.

Erre alapozva rendszeresen beszámolunk arról, milyen változások zajlanak a mobilról intézhető pénzügyeink piacán idehaza, és mi az, amit hiányolunk. Minden negyedévben elmondjuk az újdonságokat, melyekből kiderül, merre halad a hazai pénzvilág fejlődése a mindennapi pénzügyekben. Belenézünk a negyedévente frissülő aggregált hazai bankkártya-statisztikákba és kiemeljük belőle azt, amit érdekesnek látunk.

Az előző negyedévben a bankok által kínált pénzügyi elemző szolgáltatásokról írtunk és a törvényi erővel ingyenessé vált új szolgáltatásokról, a cash-backről, a QR-kód alapú fizetésről és a fizetési kérelemről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aggregált statisztikai adatszolgáltatása szerint a legfrissebb, rendelkezésre álló adatok szerint 2022 utolsó negyedévében darabszámában 78 százalékponttal, értékében 51 százalékponttal nőtt a mobilfizetés aránya az összes bankkártyás fizetésen belül. (A IV. negyedév mindig kiugró forgalmat mutat.)

Értékében az összes kártyás vásárlás 13,15 százalékát fizették ki az ügyfelek mobillal. Ez idő - tehát 3 év - alatt a fizetések összértéke majdnem tízszeresére duzzadt, a vásárlások összes darabszáma pedig a hétszeresére.

A darabszámra vonatkozó arány erősen közelít ahhoz, hogy átlagosan minden ötödik bankkártyás tranzakció már mobilfizetéssel történjen. Ha így halad tovább a fejlődés, idén el is éri ezt az arányt. Érdemes megemlíteni, hogy 2020 tavaszán még csak minden huszadik, 2021 őszén pedig minden tizedik kártyás tranzakciót fizettek mobillal a magyarok.

Az azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak állása

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) három új szolgáltatása (fizetési kérelem, utalás másodlagos azonosítókkal, QR-kódos fizetés) közül a másodlagos azonosítók segítségével (tehát bankszámlaszám használata helyett e-mail címre, mobiltelefonszámra vagy adószámra, adóazonosító jelre) indított átutalást ma már minden bank mobilapplikációja „tudja”, így csak a másik két szolgáltatás versengése a kérdés.

2022. IV. negyedéve nem hozott ebben változást. A 8 hazai nagybank fele egyik vagy másik új szolgáltatást még mindig nem nyújtja. Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója 2024. február 1-et jelölte meg ezen szolgáltatások kötelező bevezetésére minden banknál. A QR-kódos átutalás és a fizetési kérelem szolgáltatások elterjedését az állam jogszabálymódosítással tette díjmentessé a fogyasztók számára a tavalyi év végén.

AFR szolgáltatások bankoknál táblázat

Fejlesztések 2023. I. negyedévében

A CIB Bank mobilalkalmazásában beállíthatóvá váltak a csoportos beszedés és a rendszeres átutalás funkciók.

Erste Bank

Az Erste Bank által fejlesztett Erste George mobilalkalmazásból a felhasználó beazonosítva hívhatja fel az ügyfélszolgálatot, azaz nem kell kódokat beütnie az azonosításhoz. Az alkalmazásban később a felhasználó megoszthatja majd a képernyője képét a telefonos ügyfélszolgálat munkatársával a probléma könnyebb megoldása érdekében.

Jelentős fejlesztés, hogy az Ersténél is elindult a szelfis számlanyitás, velük együtt már 5 hazai bank nyújtja ezt. Az elektronikuscsatorna-szerződés megkötése után a szelfis folyamatban – folyószámla nélkül – az ügyfél értékpapírszámlát, személyi kölcsönt vagy hitelkártyát is tud igényelni.

Az alkalmazásban megjelent az Erste Védelem - Utasbiztosítás és Gépjármű asszisztencia szolgáltatás, az alkalmazás ikonja pedig megújult. iOS rendszeren ezenfelül az alkalmazás ikonjának színe is állítható, mely lehet lila, kék, zöld, piros, sárga, vagy szivárvány színű.

A pénzügyi elemzés funkció immáron hitelkártyára is elérhetővé vált, a török/szír földrengés kapcsán pedig adományozó funkciók jelentek meg az appban.

Az Erste Bank másik applikációjának, az Erste MobilePay-nek az ikonját hosszan nyomva a kezdőképernyőn is elérhetővé váltak a legfontosabb funkciók. Az applikációval kép készíthető a jármű helyzetéről a parkolás indításakor. Visszajutáskor navigáció indítható a folyamatban lévő parkolás térképéről az alkalmazáson belül, immár iOS operációs rendszeren is.

K&H Bank

A K&H mobilbank applikációban a felhasználók az év első negyedévétől K&H életbiztosítást köthetnek, illetve áttekinthetik meglévő gépjármű-felelősségbiztosításaikat, casco biztosításaikat, lakásbiztosításaikat, kockázati életbiztosításaikat, vállalkozói biztosításaikat, továbbá befizethetik a biztosítási díjaikat, illetve használhatják a kárbejelentés funkciót.

Emellett egyre többen veszik igénybe a K&H mobilbankban Kate, a K&H mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztensének segítségét.

Kate magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát.

A banktól származó információk szerint Kate-et már közel 188 000 magyar ügyfél próbálta ki és mintegy 45 000 kérdést intéztek hozzá. A kérdéseknél figyelembe veszi az ügyintézés kontextusát, és az utasítások végrehajtása és az adatok elemzése mellett hamarosan pénzügyi javaslatokat is tesz majd.

OTP Bank

Az OTP MobilBank elérhetővé tette a saját számlák közötti deviza, valamint a SEPA utalás indítását (utóbbit egyelőre csak Android készülékek esetén). A mobilalkalmazásban a teljesült tételek egy új funkciót kaptak.

Az „Újra utalom” funkciót használva a partnerek esetében mostantól megjelenik a „Korábbi utalások a partnernek” funkció, amely megjeleníti a partnernek eddig küldött összegeket és közleményeket, illetve az adományozás funkció is elérhetővé vált újra utalás esetében. Ez gyorsítja, illetve könnyebbé teszi az ismételt utalási folyamatot. Partnerek esetében a partnerformot tölti be az alkalmazás. Itt is használható a partnerkapszula alatt található „Korábbi utalások a partnernek” funkció.

OTP mobilbankban utalást indít ez a nő mobiltelefonról

A Megtakarítások menüpontban az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek már befektetési jegyeket is vásárolhatnak a Befektetési jegyek vétele menüponton keresztül. A befektetési jegyek jóváírása után az értékpapírok megjelennek a Portfólióban.

A korábban már meglévő Felfedező utasbiztosítás menüpontban pedig részletesebb információkat érhetnek el az ügyfelek, illetve ha új igénylést szeretnénk indítani, akkor az applikáció az új OTP InternetBankra navigál, ahol teljesen online lehet megkötni az új utasbiztosítást.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank által fejlesztett myRaiffeisen mobilapplikáció a hitelintézet aktuális állásajánlataival bővült a „Felhasználói fiókom” menü alatt. Az Elemzések funkció az ügyfelek kérésére kibővült a társkártyás felhasználók számára is.

Revolut Bank

A Revolut Bank mobilalkalmazásának kezdőképernyőjén beállíthatóvá vált, hogy hány utolsó tranzakciót szeretne látni a felhasználó. Az alkalmazás az új évhez új színes témát kapott az alkalmazáson belül. Olyan új kriptovaluták kerültek be a Revolut rendszerébe, mint a HBAR, INJ, KSM, STX és OCEAN, így a felhasználók már 100 kriptovalutával kereskedhetnek az alkalmazáson belül. Új befektetési lehetőség a palládium és a platina.

Páratlan hozzáférést, élményeket és előnyöket ígér a Revolut Bank 2023 tavaszán az EGT tagállamokban - így Magyarországon is -, illetve az Egyesült Királyságban debütáló új csúcscsomagja, a Revolut Ultra. A csomag az első hónapban 5 százalékos visszatérítést kínál, éves előfizetés esetén.

A banki applikációkban folyamatosak a hibajavítások, de amit ezek közül közzé is tettek a fejlesztők, az az Erste George applikáció hitelkártya-visszafizetés képernyőn megjelenő „Aláírás” gombjának működése iOS rendszeren és a csoportos beszedési oldal megjelenésének javítása Android és Harmony OS rendszeren.

Értékelések változása az alkalmazásáruházakban

Az alkalmazások értékelése során minden banktól a fő mobilalkalmazását vettük figyelembe.

Ha valamilyen funkcióra kiegészítő applikációt fejlesztett (ilyen például az Erste Bank Erste MobilePay alkalmazása főleg pár közlekedési és mobilszolgáltatás díjának kiegyenlítésére, vagy a RaiPay, amely egy bolti érintéses mobilfizetési alkalmazás), azt nem vettük figyelembe, hiszen jóval kevesebb funkcióval bír, mint az általános mobilapplikációk. Ez alól egyetlen kivételt tettünk, ez a Simple by OTP mobilalkalmazás, amely egyrészt számtalan fizetésre alkalmas, másrészt bő kétmillió hazai felhasználójával mindenképpen helyet érdemel a palettán, főleg bankfüggetlen alkalmazásként.

Az OTP MobilBank folytatólagosan szerepel elődjével, a zárt körű tesztelésre használt, korábbi nevén OTP Mobilalkalmazással (tehát nem az OTP SmartBankkal!), mely az OTP SmartBankkal párhuzamosan működött. 2022 márciusában az OTP SmartBankban történő napi bankolást a hitelintézet a lakosság számára megszüntette, ugyanakkor a Selfie számlanyitás továbbra is itt érhető el.

Az MKB Bank Mobil App (korábban BB) a korábbi Budapest Bank fejlesztése. A Budapest Bank és az MKB Bank az utóbbi néven egyesült 2022. március 31-én. Hozzájuk csatlakozik 2023. május 1-től a Takarékbank, MBH Bank néven egyesülve. Várhatóan ezt követően jelennek meg egy közös internetbankkal és mobilapplikációval. Addig a három bank eredeti alkalmazásai használhatók továbbra is.

A Takarékbank mobilalkalmazása iOS rendszeren nem volt értékelhető a 2021 őszén megújult applikáció megjelenéséig, így erről az időszakról nincsenek adatok.

A görbék hirtelen emelkedései valószínűleg a bankok értékelésre felhívó kampányainak az eredményei.

Nagyon kevesen értékelték az MKB Mobilalkalmazást és a Takarék Mobilappot iOS rendszeren, ezért a nagy kiugrásokat viszonylag kevés értékelő is okozhatta.

Tízezreket fizetnek a számlanyitásokért a bankok

Bár mindig voltak bankszámlanyitási akciók a múltban is, ezek nem voltak túl ösztönzőek, inkább valamilyen díj ideiglenes elengedéséről szóltak. Mostanában viszont jelentősen felértékelődtek az ügyfelek, amit kiválóan jelez, hogy több bank is beszállt abba a versenybe, melynek keretében több tízezer forintokat osztogatnak a bankszámlanyitásokért.

Ezzel párhuzamosan ügyfélajánlási akciók is futnak, melyekkel együttesen akár 100 000 forintot is össze lehet szedni. Főleg, ha több banknál is kihasználja ezeket a kedvezményeket az ügyfél.

Mindegyik promóció esetében fontos tisztában lenni a részletekkel, vagyis azzal, hogy pontosan mikor jár a jóváírás és mikor nem, illetve milyen esetekben vonja vissza a bank a már kifizetett jóváírást. Ezekre feltétlenül érdemes rákérdezni a számlanyitás során!

CIB Bank: összesen 100 000 forint ügyfélajánlásokért

A CIB Bank ügyfelei is részt vehetnek az akcióban, a bank által generált egyedi ajánlói kóddal regisztrálva. A beajánlott ügyfélnek a számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább 3 alkalommal, vásárlásonként minimum 1 000 Ft értékben kell vásárolnia a bankkártyájával a kedvezmény elérése érdekében.

Az új lakossági ügyfél és ajánlója 20 000-20 000 forintot kap. Az ajánló legfeljebb 5 új ügyfél után kaphat pénzt.

Az ajánlási pénzeket vissza kell fizetni, ha az új ügyfél a bankszámlaszerződést 1 éven belül felmondja, eltérő bankszámlára vált, vagy a szerződést a CIB Bank súlyos szerződésszegés miatt felmondja.

A CIB Bank minden új ajánlott ügyfél után 1 facsemetét is elültet az Erdőmentők Alapítvánnyal.

A promóció 2022. június 2-től 2023. április 30-ig tart, de az ajánlásokba a 2022. május 2. és 2022. május 31. között megvalósult ajánlások is beleszámítanak.

CIB bankos ügyfél ügyfélajánlást küld egy ismerősének mobiról

Erste Bank: 30 000 forint számlanyitásért, 40 000 forint kiegészítő pénzügyi termékek igényléséért és akár 75 000 forint ügyfélajánlásért

30 000 forintos jóváírást kap az, aki online, tehát internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül megnyit Erste lakossági bankszámlát, amely mellé számlanyitáskor bankkártyát is igényel.

A kedvezményt azok a 18 év feletti, 2022. december 31-én élő lakossági bankszámla nélkül rendelkező ügyfelek kapják meg, akik a 2023. január 2-től első alkalommal nyitott új lakossági bankszámlájukat nem szüntetik meg a számlanyitástól számított legalább 2 évig.

Az akció 2023. január 2. és 2023. május 31. között tart és nem vehetnek benne részt azok, akik 2022. október 1. és 2022. december 16. között meghirdetett online számlanyitási akció keretében egyszer már kaptak 30 000 forintos jóváírást.

Ezzel az akcióval párhuzamosan zajlik egy kiegészítő pénzügyi termékekre vonatkozó akció.

Ennek keretében a folyószámlanyitást követően az új ügyfelek 2x20 000 forint díjjóváírást kaphatnak, ha a választható rendszeres megtakarítások vagy biztosítások közül egyet-egyet igénybe vesznek.

Ezzel párhuzamosan zajlik egy ügyfélajánló program is

Ajánló az lehet, akinek az Erste Banknál van lakossági folyószámlája. Ajánlott az lehet, aki az új lakossági számla nyitásakor vagy az azt megelőző 3 hónapban nem rendelkezett lakossági bankszámlával az Erste Banknál, beleértve a Start számlát is, és az alábbi díjcsomagok valamelyikét megnyitja:

 • Erste EgySzámla Díjcsomag (felnőtt és nyugdíjas kedvezménnyel),
 • Erste Privilégium „X” Díjcsomag
 • George Díjcsomag,
 • George Online Díjcsomag,
 • Erste Kolléga díjcsomag vagy
 • Erste Prémium ügyfélszegmens részére értékesített díjcsomag.

15 000 forint jár az ajánló és az ajánlott ügyfél részére egyaránt a banktól kapott ajánlókóddal megnyitott Erste EgySzámla Díjcsomag (felnőtt és nyugdíjas kedvezménnyel), Erste Privilégium „X” Díjcsomag, George Díjcsomag, George Online Díjcsomag és Erste Kolléga Díjcsomagok után.

Ehhez az is szükséges, hogy az ajánlott ügyfél a számlanyitást követően teljesítse a kedvezményes havi ügyfélkapcsolati-, illetve kedvezményes havi csomagdíj feltételeket. Sőt, az ajánlott ügyfélnek bankkártyát is igényelnie kell a számlanyitással egyidejűleg.

Erste EgySzámla Díjcsomag (Diák kedvezménnyel) nyitása esetén 5 000 forint jár az ajánló és az ajánlott ügyfélnek egyaránt, ha a számlanyitás hónapjában legalább 20 000 forinttal növeli az ügyfél a számlára feltöltött összeget.

Az Erste Prémium ügyfélszegmens részére értékesített díjcsomagok esetében 15 000 forint jár az ajánló és az ajánlott ügyfél részére egyaránt, ha az ajánlott ügyfél a számlanyitást követően teljesíti az úgynevezett szegmens limit pénzügyi feltételeit (egyenlegfeltételeit).

Egy ajánlásért az ajánló és az ajánlott is egyszer jogosult a kedvezményre. Pénzt csak tárgyévenként maximum 5 ajánlás után kaphat az ajánló ügyfél. Az ajánlottnak legalább 6 hónapig fenn kell tartania a bankszámlát, különben a jutalmat az Erste Bank visszavonja mindkét féltől.

A számlanyitási ajánlat nem vonatkozik a közvetítő ügynök közreműködésével nyílt bankszámlákra.

Az akció 2023. április 1-től 2023. szeptember 30-ig, a diákszámlára vonatkozóan pedig visszavonásig tart.

Férfi otthonról próbál a Gránit Banknál online számlacsomagot nyitni

Gránit Bank: 20 000 forint egy számlanyitásért és akár 80 000 forint ügyfélajánlásért

A Gránit Bank új GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitásáért (a GRÁNIT eBank mobilalkalmazáson keresztül) és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy GRÁNIT Platinum bankkártyák igényléséért 20 000 forintos pénzjutalmat ad.

A pénzjutalom kifizetésének a feltétele, hogy az új ügyfél letöltse a GRÁNIT Bank eBank mobilalkalmazását és sikeresen regisztráljon benne. A szelfis nyitásért járó 20 000 forintot a GRÁNIT Family program keretében a szelfivel – a szülővel együtt - számlát nyitó 6 évesnél idősebb gyermek is megkapja, ha letölti és aktiválja a GRÁNIT Family alkalmazást.

Ha a számlanyitást követő 12 hónapon belül a számlát megszünteti az ügyfél, akkor köteles visszafizetni a 20 000 forintot.

Az akcióban azok vehetnek részt, akik a GRÁNIT Bankkal még nem állnak szerződéses jogviszonyban. A szelfis számlanyitáshoz 2016. január 1-jét követően kiállított - elektronikus tárolóelemet (chip) tartalmazó – érvényes magyar személyazonosító igazolvány és NFC funkcióval ellátott mobiltelefon szükséges, Android 5.0 vagy iOS 13.0 operációs rendszerrel.

Egy ügyfél maximum egyszeri jóváírásra jogosult.

A Gránit Banknál zajlik egy párhuzamos ügyfélajánlási akció is

Bármely, 18 év feletti, lakossági bankszámlával rendelkező ügyfél ajánlhat új ügyfelet a GRÁNIT eBank applikáció „Ajánlom a Bankot” menüpontjában. A menüpont a GRÁNIT eBank applikáció Android 6.13.346 vagy iOS 8.0 verziójától érhető el.

Az új ügyfélnek az ajánlótól kapott ajánlási link segítségével, vagy az ajánló kód rögzítésével/megadásával kell megnyitnia a bankszámlát és a szerződéskötést követő 60 napon belül 3 sikeres bankkártyás vásárlási tranzakciót kell végrehajtania. Emellett a szerződéskötést követő 60 napon belül le kell töltenie és aktiválnia kell a Gránit eBank mobilapplikációt is.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor mind az ajánló, mind az ajánlott ügyfél 8 000-8 000 forintos jóváírást kap. Csak az vehet részt az ajánlási rendszerben ajánlottként, aki sem a számlanyitáskor nem rendelkezik, sem korábban nem rendelkezett lakossági bankszámlával a GRÁNIT Banknál. Egy ajánló félévente maximum 10 sikeres ügyfélajánlás után kap jóváírást.

Mindkét akció 2023. április 1-től 2023. április 19-ig tart.

K&H Bank: akár 80 000 forintos jóváírás

Online bankszámlanyitás esetén akár 40 000 forintos jóváírást kaphatnak az új ügyfelek, amit befektetéssel még meg is duplázhatnak 80 000 forintra.

Az első 40 000 forintos jóváírás kétszeri 20 000 forintos jóváírásból állhat össze. Az elsőhöz engedélyezni kell a marketing célú megkeresést, legalább 70 000 forintnak kell érkeznie a számlára a nyitást követő második hónap végéig és használni kell a kártyát legalább 5 alkalommal, minimum 1 000 forint értékben a számlanyitást követő második hónap végéig.

A második 20 000 forint jóváírásához legalább 2, aláírást igénylő tranzakciót kell elvégezni a mobilbank alkalmazásban a számlanyitást követő második hónap végéig.

Mobilbankról befektetés kiválasztása

Ezt a 40 000 forintot meg lehet duplázni rendszeres befektetéssel, kizárólag mobilbankon keresztül tranzaktálva, legalább havi 5 000 forinttal, de legfeljebb havi 100 000 forinttal, meghatározott befektetési termékek igénybevétele esetén. A feltételek közé tartozik, hogy az először kötött vételi megbízás 12 egymást követő hónapban teljesüljön, a legelső vételi megbízás teljesüljön 2023. május 12-ig, az ügyfél megadjon egy érvényes e-mail címet és az elhelyezett összeg új összegként jelenjen meg az értékpapír- és ügyfélszámlán.

A duplázásos akcióban résztvevők egyszeri, 13. havi jóváírást kapnak, mely a rendszeres befektetés 12 hónap alatti legalacsonyabb havi összegével, de legfeljebb 40 000 forinttal egyezik meg. A 13. havi jóváírást az első 8 000 ügyfél kapja.

Az akció mindkét része 2023. március 1-től 2023. április 12-ig tart.

MagNet Bank: e-roller nyerhető

„Nyiss és Nyerj!” címmel zajlik jelenleg egy promóció a MagNet Banknál, amelynek keretében most minden számlanyitó új ügyfél után egy fát ültet el a bank.

Az akció nyereményjáték-részében minden 100. (kivéve minden 1 000.) új számlanyitó egy e-rollert kap ajándékba a banktól, minden 1 000. új számlanyitó pedig egy e-kerékpár nyertese lesz. 1 000. ügyfélként tehát csak e-kerékpárt lehet nyerni, e-rollert nem.

A nyereményjátékban a MagNet Bank online számlanyitásával - videobankon keresztül -, vagy bármely bankfiókjában történt számlanyitással lehet részt venni.

A feltételek közé tartozik a Mastercard bankkártya (más néven Segítő Bankkártya) igénylése is, valamint a promócióban való részvételről is pozitívan nyilatkozni kell. A számlanyitást követő 24 órán belül le kell tölteni a MagNet MobilBank mobilalkalmazást és aktiválni kell a személyes NetBankot is az akcióban való sikeres részvétel érdekében.

Feltétel még továbbá, hogy a számlanyitó 18 év feletti lakossági ügyfél legyen.

Az akcióban azok vehetnek részt, akik korábban nem voltak a MagNet Bank ügyfelei.

A nyereményjáték 2023. január 1. és 2023. június 30. között tart.

Raiffeisen Bank: 30 000 forint számlanyitásért

A Díjnyertes, Aktivitás 3.0, Premium Gold 2.0, Premium Select, Mindennapok 2.0 vagy Kapcsolat Számlát nyitó ügyfél 30 000 forintos jóváírást kap, amennyiben 2022. október 1. és 2023. március 31. közt nem rendelkezett Raiffeisen lakossági vagy prémium bankszámlával és bankszámlája 2023. június 2-án élő, lejárt és esedékes tartozása nem áll fenn. Ha az ügyfél vagy a bank 1 éven belül felmondja a számlaszerződést, a jóváírást vissza kell fizetni.

Az akció 2023. április 1-től 2023. május 26-ig tart. Ha a számlanyitás online történik, nem bankfiókban, akkor a videós számlanyitást május 26-án 12 óra előtt meg kell kezdeni.

A 18-25 év közötti ügyfelek egy külön, Yelloo online számlanyitási promócióban is részt vehetnek.

Az online videós azonosítás keretében nyitott Yelloo Számla mellé igényelt Mastercard betéti kártya és a Yelloo Klubba 2023. június 2-ig történt regisztrációt követően akkor jár 5 000 forintos jóváírás, ha az ügyfél bejelenti az e-mail címét a banknak és hozzájárul az e-mailben történő közvetlen reklámcélú megkereséshez, továbbá legalább egyszer vásárol a bankkártyájával úgy, hogy azt 2023. június 2-ig le is könyveli a bank.

Raiffeisen Yello számlája van ennek a diáklánynak

További 10 000 forint jóváírás jár a fenti feltételek teljesítése esetén akkor, ha összesen legalább 20 darab bankkártyás vásárlást végez a számlatulajdonos, tranzakciónként legalább 1 000 forintért legkésőbb 2023. november 13-i könyveléssel. További feltétel, hogy a megnyitott bankszámlának 2023. november 13-án élnie kell, az ügyfélnek pedig nem lehet lejárt és esedékes tartozása a bank felé.

Az akció 2023. április 1-től 2023. május 12. 12 óráig tart.

Ezekkel párhuzamosan zajlik egy ügyfélajánló program is a Raiffeisen Banknál

A lakossági ügyfélajánló programban részt vevő ajánló és ajánlott ügyfél Díjnyertes számla, Aktivitás 3.0 számla, Premium Gold 2.0 számla, Premium Select számla, Yelloo számla, Kapcsolat számla nyitásáért egyaránt 5 000 forintot, Premium Gold 2.0 és Premium Select esetében 10 000 forintot kap.

A jóváírás akkor jár az ajánlónak, ha az ajánlott új ügyfél a türelmi idő végéig teljesíti a Premium Gold 2.0, Premium Select esetén a díjmentes számlavezetésre vonatkozó feltételeket, Díjnyertes és Aktivitás 3.0 számla esetében a legalacsonyabb kedvezményes számlavezetési díj eléréséhez szükséges feltételeket, Kapcsolat Számla esetében a havi jóváírási feltételt.

Egy ajánló legfeljebb 5 partner után jogosult kifizetésre a program teljes időtartama alatt.

Az ügyfélajánló program 2023. április 1-től 2023. június 30-ig tart.

UniCredit Bank: 35 000 forintos jóváírás

Az akció keretében nyitott Mobil Aktív Plusz számlacsomag vagy Ikon Plusz számlacsomag esetén a feltételek teljesítésével egy egyszeri 35 000 Ft összegű jóváírásban részesülhet minden magánszemély ügyfél online (internetes) számlanyitás vagy online számlaigénylés esetén. A promócióban azok az ügyfelek vehetnek részt, akik az online számlanyitás napján, vagy visszamenőleg 2022. január 1-ig nem rendelkeztek lakossági bankszámlával az UniCredit Banknál.

Az akcióban azok is részt vehetnek, akik a számlanyitást online kezdeményezik és azt követően 30 napon belül megnyitják a számlacsomagot a bankfiókban.

Az ügyfélnek a számlanyitás hónapjában és az azt követő 5 hónapon keresztül nem kell fizetnie számlavezetési díjat, utólagos díjjóváírással.

Akik a számlanyitással egyidőben a Mobil Aktív Plusz számlacsomag mellé Mastercard Standard, vagy az Ikon Plusz számlacsomag mellé Mastercard Gold betéti kártyát igényelnek és aktiválnak, továbbá a számlanyitással egyidőben mobilalkalmazási szolgáltatást igényelnek és aktiválnak, illetve a Mobil Aktív Plusz számlára minimum havi 300 000 forint, az Ikon Plusz számlára minimum havi 400 000 forint jövedelem érkezik a számlanyitást követő hónaptól kezdve, akkor a számlanyitást követő 3. hónap végéig 35 000 forintot ír jóvá a bank az újonnan nyílt bankszámlán.

A bankszámlát legalább az első 3 hónapban, illetve az akció végéig nem zárhatja be az ügyfél, ha meg szeretné kapni a jóváírást.

Az akció 2022. szeptember 15-től visszavonásig, de legkésőbb 2023. április 30-ig tart.

Boldog ügyfél aki olcsóbban vezetheti az alapszámlát

Eldőlt az alapszámla sorsa

2023. március 29-én megjelent a Magyar Közlönyben az alapszámlára vonatkozó kormányrendelet módosítása. A törvényalkotó az alapszámla havi csomagdíját a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékára szállítja le 2023. július 1-től.

Ezzel az alapszámla havi díja 3 000 forintról 1 000 forintra csökken majd minden banknál.

Ez a látszólag kis változás megnyithatja az utat a bankszámlacsomagok árazásának további kedvező irányú változása felé. Az alapszámla ugyanis eddig nem volt egy kedvező számlacsomag, annak ellenére, hogy ez a havi díj tartalmazza az alábbiakat:

 • havonta 2 db, összesen legfeljebb 150 000 forint értékű készpénzfelvételt forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta 1 db, legfeljebb 50 000 forint értékű készpénzfelvételt a bank saját bankfióki pénztárában
 • havonta összesen 4 db eseti vagy rendszeres átutalási megbízást összesen legfeljebb 100 000 forint értékben
 • a havi számlavezetés díjat
 • a bankkártya éves díjának egy hónapra eső összegét
 • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlást
 • korlátlan számú és összegű készpénz befizetését
 • forintban történő csoportos beszedést.

A fenti tranzakciókért semmilyen banki díjnem számítható fel. A fentieken felül is lehet tranzakciókat végezni, de azokat már piaci díjért.

Havi 1 000 forintért ez kifejezetten versenyképes ajánlatra változik idén nyártól, tekintve, hogy a csomagdíjban a bankkártya éves díja is benne van. Így a fenti tranzakciókon belül maradó ügyfelek évente legfeljebb 12 000 forintot fizethetnek a bankköltségekért, ami manapság igen kedvezőnek számít. Főleg, hogy a kedvező havi díjnak nincs pénzügyi feltétele.

Nem mindenkinek lesz jó

Ugyanakkor, az alapszámla az alábbi korlátokkal rendelkezik:

 • A számlatulajdonosnak nem lehet másik magyarországi forint fizetési számlája (bankszámlája),
 • nem lehet ilyen számla felett rendelkező ügyfél, az alapszámlához nem kapcsolódhat folyószámla hitelkeret, valamint
 • nem igényelhető olyan további szolgáltatás, amely nem része az alapszámlát vezető hitelintézet által ajánlott keretszerződésnek.

Fontos, hogy bejelentési kötelezettség terheli az ügyfelet, ha az alapszámla megkötését követően Magyarországon forint fizetési számla szerződést köt vagy rendelkezési joga keletkezik fizetési számla felett. Revolut számlája viszont lehet.

Ez a fejlemény változásokat hozhat a lakossági bankszámlacsomagokban. Ha ez nem történik meg, akkor az ügyfelek tömegesen átvándorolhatnak az alapszámlába, amelyről eddig is mélyen hallgattak a bankok.

Számukra ugyanis az alapszámla nem érte meg. Persze az ügyfeleknek sem. Havi 1 000 forintért pedig még kevésbé éri majd meg a bankoknak, azonban még inkább megéri majd az ügyfeleknek!

Bankszámla tulajdonos egyeztet telefonon a bankja ügyfélszolgálatával

Ha a bankok nem is fogják reklámozni az alapszámlát, a független pénzügyi tanácsadó cégek és a pénzügyi szakmai honlapok valószínűleg folyamatosan a figyelem középpontjában tartják majd azokat, ahogy a bankszámlaválasztó internetes kalkulátorok is. Az állam is beszállhat a propagandába, főleg, hogy a változást ő kezdeményezte.

A fentiek miatt törvényszerűnek látszik, hogy a lakossági bankszámlapiacon változások induljanak el

Egyébként a bankok eddig sem használták ki mindnyájan a havi 3 000 forintos keretet. A CIB Bank például csak 1 332 forintot, az OTP Bank 1 793 forintot, az UniCredit Bank 1 745 forintot, a MagNet Bank 2 204 forintot számított fel az alapszámla havi számlavezetéséért.

Az alapszámlát elsősorban a bankszámlával nem rendelkező rétegeknek, a menekülteknek és a menedékkérelemért folyamodó személyeknek találta ki az Európai Unió.

Idén július 1-től viszont az alapszámla egy kedvező választás lehet a hazai lakossági ügyfeleknek is.

Hogyan nyitnak bankszámlát a szelfisek?

Aki már nyitott Revolut számlát - mintegy 1 millió honfitársunk már túl van ezen -, az pontosan tudja, hogy hogyan működik a szelfis számlanyitás. A személyes találkozást nem igénylő számlanyitásra Magyarországon videóbankon keresztül 2017. július 20. óta, szelfivel, tehát banki ügyintéző távoli közreműködése nélkül pedig 2020. október 1. óta van lehetőség.

A szelfis számlanyitás előnyösebb a videóbanknál, ugyanis nem igényli a videóbankos kapcsolatot, és akár éjjel vagy hétvégén is meg lehet csinálni, sőt, fel is lehet függeszteni, ha épp mondjuk telefonhívása érkezik a számlát nyitó ügyfélnek. Videóbankon keresztül nyitva a bankszámlát sokkal szigorúbb a folyamat, nem szakadhat meg a hívás és az ügyfelet nem zavarhatják meg mások.

A Revolut mellett a hazai bankok közül a CIB Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank és az OTP Bank nyújt szelfis számlanyitást. A K&H és az OTP Banknál ehhez külön alkalmazást kell letölteni, a másik három banknál a bank meglévő mobilapplikációjának telepítését követően lehet kiválasztani, hogy új számlanyitást szeretne-e a felhasználó, vagy meglévő adatokkal belépni.

CIB Bank

A CIB Banknál a név, e-mail cím és telefonszám megadását, majd megerősítését követően már létre is hozhatjuk a mobilalkalmazás PIN kódját. A személyi igazolvány lefényképezését egy szelfi készítése követi.

CIB mobilalkalmazásban szelfis számlanyitás indítási képernyő
A telefonszámot SMS kiküldésével ellenőrzik a bankok a szelfis számlanyitás során

Érdemes megbízható, nappali fényviszonyok között elkészíteni a szelfit, mert néhány rossz próbálkozás után a rendszer 24 óráig nem engedi a számlanyitás folytatását.

CIB mobilbanki szelfi készítés indító nézet
A személyazonosságot a dokumentumok fényképes beolvasásával és egy szelfivel azonosítja a bank

A szelfi készítését követően lehet kitölteni a nyilatkozatokat, jóváhagyni a dokumentumokat és megnyitni a számlát. Az egész folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe.

Erste Bank

Az Erste Banknál egy rövid tájékoztató és az adatkezelési hozzájárulások elfogadása után kell hitelesíteni az e-mail címet, nyilatkozni a saját nevünkben történő eljárásról, majd a közszereplő státuszáról.

Erste mobilbank szelfis számlanyitás előtti ellenőrzés
Minden bank másképp győződik meg arról, hogy az igénylő egy valóban élő személy - az Ersténél egy mozgó képpontot kell követni a szemünkkel

Ezt követi a személyi igazolványról készült fotó és annak NFC-s beolvasása. A lakcímkártya lefotózását követően az applikáció kijelzi a beszkennelt adatokat, melyeket javíthatsz.

Erste mobilbank adatok ellenőrzése számlanyitáskor
Az alkalmazás kijelzi a beszkennelt, illetve beolvasott adatokat, ezeket javítani kell, ahol nem pontos a karakterfelismerés

Ezt követően jön a termékigénylés. George Online Díjcsomag és Erste Privilégium X Díjcsomag választható, majd ki kell választani az igényelni kívánt bankkártyát. Utóbbi lehet Visa George bankkártya és csak interneten használható Visa Virtuális kártya. Az Ersténél fizetni kell a push értesítésekért, ezért az értesítések típusainak kijelölése előtt érdemes ellenőrizni a díjakat.

Pár kötelező nyilatkozat után kell aláírni a szerződést egy SMS-ben kapott kóddal, annak elolvasása és jóváhagyása után.

Gránit Bank

A Gránit Banknál egy rövid tájékoztatás előzi meg a folyamatot.

Gránit mobilbank szelfi számlanyitás lépései képernyő
Rövid általános tájékoztatóval indul a szelfis számlanyitás

A bankszámla és a bankkártya kiválasztását követően ki kell tölteni a nyilatkozatokat, majd jöhet a személyi igazolvány fotózása és a benne lévő chip adatainak a beolvasása. Ehhez NFC-vel rendelkező telefon szükséges.

Gránit szelfis számlanyitás igazolvány chip beolvasása nézet
Tájékoztató a személyi igazolvány beolvasásáról, NFC képes mobiltelefon esetén

A személyes adatokat a személyi igazolványban lévő chipből nyeri ki az alkalmazás. A lakcímkártya lefotózása, majd a személyes adatok jóváhagyása következik és már el is lehet fogadni a bankszámlaszerződést, amit a képernyőn kijelzett számok hangos beolvasásával lehet elektronikusan aláírni.

K&H Bank

A K&H Bank általános tájékoztatással nyit, amelyet a telefonszám ellenőrzése, majd a személyes adatok megadása követ.

KH szelfis számlanyitás kezdő képernyő
A szelfis számlanyitási folyamat áttekintő képernyője a K&H-nál

A személyi igazolvány és a lakcímkártya fotózását, illetve a személyi igazolványnál az adatok NFC-s beolvasását követően kell elkészíteni a szelfit.

KH szelfi készítése leírás nézet
A szelfikészítő képernyő a K&H-nál

A személyes adatok megadását a különféle nyilatkozatok követik, majd létre lehet hozni az ePIN kódot. Ezt követően elkészül a keretszerződés, amit végiglapozás után egy SMS kóddal alá lehet írni. Az ügyfélismereti kérdőív kitöltését követően lehet letölteni a bankszámla- és bankkártyaszerződést a folyamat végén.

OTP Bank

Az OTP Banknál a régi, napi lakossági bankolásra már nem alkalmas SmartBank alkalmazással lehet elkészíteni a szelfis számlanyitást. A folyamatot a hamburger menüből lehet elindítani, vagy új felhasználóként a kezdőoldalról.

Egy rövid tájékoztatót követően kell lefotózni a személyi igazolványt vagy útlevelet, majd indulhat az NFC-s beolvasása.

Az NFC-s beolvasás általános tájékoztató képernyője az OTP-nél
Az NFC-s beolvasás általános tájékoztató képernyője az OTP-nél

A lakcímkártya lefotózását a szelfi és egy rövid videó készítése követi, majd a böngészőben folytatódik a számlanyitási folyamat a további adatok megadásával.

A szelfis számlanyitási folyamat a böngészőben folytatódik és fejeződik be
A szelfis számlanyitási folyamat a böngészőben folytatódik és fejeződik be

A bankszámla kiválasztását követően meg kell adni a kapcsolati adatokat, ezután megtörténik a telefonszám validálása SMS kódkiküldéssel. Nyilatkozni kell a bankkártyához kapcsolódó adatokról, limitekről és meg kell adni az OTPdirekt (internetbank) kezdeti jelszavát. Ezt a szerződéses dokumentumok, nyilatkozatok követik, majd a végső elfogadással (SMS kód validáció) fejeződik be a folyamat.

Mind az öt számlanyitási folyamatot a gyakorlatban is végigcsináltuk.

Összefoglalva

Általánosságban elmondható, hogy - noha nagyon különböztek a folyamatok az egyes bankoknál - mindegyiket végig lehetett vinni néhány perc alatt. Tényleg elég hozzá egy NFC-s telefon, a személyi igazolvány és a lakcímkártya. A folyamat könnyűségére jellemző, hogy az egyik banknál például főzés közben sikerült elkezdeni a számlanyitást, majd megnyitni a bankszámlát még az étel elkészülte előtt úgy, hogy közben képernyőképeket is készítettünk róla.

Ez alapján kijelenthető, hogy sokféle élethelyzetben - például bármilyen várakozás közben, utazás közben, horgászás közben, stb. meg lehet nyitni egy bankszámlát.

A beltéri, mesterséges megvilágítású kameraképekkel viszont előfordult, hogy baj volt, ezért célszerű erős nappali fényben, akár a szabadban elkészíteni a szelfiket.

Ezzel ráadásként könnyen kereshet most több tízezer forintot is az, akinek még nincs bankszámlája az adott banknál.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.