Prémium Nyugdíjpénztár 2024

Ha te is el szeretnéd kerülni a nyugdíjad értékének csökkenését, akkor olvasd el a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár által kezelt megtakarításodhoz kapcsolódó lehetőségeket, szolgáltatásokat

Mit mond szakértőnk?Bezár

Ha te is el szeretnéd kerülni a nyugdíjad értékének csökkenését, akkor olvasd el a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár által kezelt megtakarításodhoz kapcsolódó lehetőségeket, szolgáltatásokat

A Prémium Nyugdíjpénztárban kezelt megtakarításod számos előnyt kínál, amivel hozzájárulhatsz a nyugdíjas éveid anyagi feltételeinek biztosításához. A pénztár legjelentősebb előnye tehát a hosszú távú megtakarítási lehetőség, amely révén folyamatosan növelheted a nyugdíjas éveidre félretett összeget.

Az előnyök azonban nem merülnek ki ennyiben. A Prémium Nyugdíjpénztári megtakarításba történt befizetéseid után adóvisszatérítést kérhetsz, amellyel tovább növeled a megtakarításaid értékét.

Ezen túlmenően befektetési rugalmasságot is kínál a Prémium Nyugdíjpénztár. A pénztár tagjaként ugyanis különféle befektetési portfóliók közül választhatsz, így az egyéni kockázatvállalási hajlandóságodnak és a pénzügyi céljaidnak megfelelően állíthatod össze a megtakarításaidat. Ezzel személyre szabott nyugdíjvagyont építhetsz magadnak.

Szükség esetén arra is van mód, hogy a megtakarításod egy részéhez már a nyugdíjas korod bekövetkezte előtt is adómentesen hozzáférhess.

A Prémium Nyugdíjpénztári tagság tehát egy hosszú távú elköteleződéssel jár, amely során te döntöd el a befektetésed portfólióját, melyet aztán a nyugdíjpénztár szakértő csapata kezel a lehető legjobb hozamok elérése érdekében.

Prémium Nyugdíjpénztár 2024 Prémium Nyugdíjpénztár 2024
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. június 22.
 • promóció
Prémium Nyugdíjpénztár 2024 Prémium Nyugdíjpénztár 2024

Ismerd meg a Prémium nyugdíjpénztárban kezelt nyugdíjvagyonod előnyeit! És hogy ez miért fontos? A nyugdíjas évekről szóló öngondoskodás egyre nagyobb reflektorfénybe kerül a magyar társadalom fokozatos elöregedése miatt, így egyre több szó esik az önkéntes nyugdíjpénztárakról is. Az egyéni érdekeken túl, a közösségi megtakarításokat is ösztönzik azzal, hogy a nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon növekedése kihat a gazdaságra és a megtakarítók pénzének biztonságára is. Mindezt az állam adó-visszatérítéssel is ösztönzi.

Prémium Nyugdíjpénztár összefoglaló: erre figyelj!

A Prémium Nyugdíjpénztárban kezelt vagyonodat nem veheti el az állam. A korábbi magánnyugdíj-pénztárakkal ezt azért tehette meg - a tagok hozzájárulásával - mert az még nem képezte a magánvagyonodat, csak egy nyugdíjjárulék elkülönítést jelentett, mely felett nem rendelkezhettél.

 • A Prémium Nyugdíjpénztári vagyon viszont magánvagyonnak számít, így azt senki sem veheti el tőled. A magáncélú nyugdíj-megtakarítás egyre fontosabb feladat minden magyar állampolgár számára, aki arra számít, hogy idős éveire az állami nyugdíj vásárlóértéke csökkenni fog.
 • A Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár, ahogy a neve is mutatja, egy önkéntesen vállalt fizetési lehetőség, melybe a munkáltatói támogatás híján te magad is befizethetsz. A befizetések után, beleértve a munkáltatói befizetéseket is, annak 20 százalékát - de legfeljebb évi 150 000 forintot - adóvisszatérítés formájában visszakérheted a személyi jövedelemadódból, amivel tovább növelheted a nyugdíjvagyonodat.
 • Az első 10 évben fizetned kell a tagdíjat folyamatosan, ha nem szeretnéd, hogy a hozamból levonjon a pénztár a működésére. (10 év után hozzáférhetsz a pénzedhez.) Az éves befizetéseid arányában egyre csökkenő, de mégiscsak levonás történik a befizetéseidből, mely a pénztár működési és likviditási költségeire megy el.
 • A befizetett pénzhez legkorábban csak 10 év múlva férhetsz hozzá és a pénz kivétele adóköteles lehet. A nyugdíjszámlád a saját tulajdonod, halálod esetén az azon lévő összeget örököseid öröklik. Van lehetőséged azonban arra, hogy ettől eltérően rendelkezz és külön kedvezményezettet jelölj meg.
Boldog nyugdíjas, aki a számítógép előtt ülve örömmel látja, hogy milyen sok nyugdíj-megtakarítása gyűlt össze a Prémium Nyugdíjpénztárban

Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár hozamok

A Prémium Nyugdíjpénztárban az önkéntes nyugdíjpénztárakban megszokott előnyöket zsebelheted be.

Portfóliók közül választhatsz, melyek eltérő hozamot hoznak. A hozam nagysága a kockázatvállalási hajlandóságodtól függ. Kockázatosabb portfóliók esetén nagyobb a lehetséges elérhető hozam, ugyanakkor az esélye is kisebb, hogy valóban magas hozamot érsz el.

A portfóliót szakemberek kezelik, ezért cserébe a pénztár valamennyi pénzt levon a befizetett pénzedből, függően attól, hogy abban az évben addig mennyit fizettél be.

A megtakarításod közben is vehetsz fel tagi kölcsönt, lakáshitelhez pedig kaphatsz fedezetet a tagi lekötésből adódóan.

Adóelőnyök

A naptári éves nyugdíjpénztári befizetéseid 20 százaléka visszajár a befizetett személyi jövedelemadódból. Ez az összeg legfeljebb évi 150 000 forint lehet. Az adókedvezmény automatikusan megjelenik a személyi jövedelemadó bevallási felületeden (eSZJA). A visszaigényelt adó a nyugdíjpénztári számládra kerül és a vagyonod gyarapítja.

A 20 százalék, legfeljebb évi 150 000 forintos adóvisszatérítés az egészségpénztári befizetéseidre és a nyugdíjpénztári befizetéseidre együttesen vonatkozik.

Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár belépés

A legegyszerűbben az interneten, az alábbi oldalon.

Készítsd elő az azonosító okmányaid, a regisztráció kb. 10 percet vesz igénybe.

De az is lehetőség, hogy megadod a kapcsolattartási adataidat és a pénztártól visszahívnak a regisztráció segítése érdekében.

Személyes belépéshez keresd fel bármelyik UniCredit bankfiókot.

Prémium Nyugdíjpénztár kölcsönként

A jegybanki alapkamat +5 százalékos kamatért tagi kölcsönt vehetsz fel a megtakarításod egyenlegének 30 százaléka erejéig, ha már több mint 3 éve megnyitottad a nyugdíjszámlád.

10 éves várakozási időt követően banki hitelhez fedezetként felajánlhatod nyugdíjszámlád egyenlegének maximum 50 százalékát. Ez - a tagi lekötés - segíthet abban, hogy átmeneti pénzügyi nehézség esetén nem kell felszámolnod a nyugdíjra félretett megtakarításod. Mégis hozzájutsz a banki hitelhez, miközben a nyugdíjszámládon lévő megtakarításod továbbra is gyarapodik, a hozamot is beleértve.

Adókedvezményt is kapsz a megtakarításaidra, melyről lejjebb olvashatsz.

Prémium Nyugdíjpénztár befizetési lehetőségek

A Prémium nyugdíjpénztárba átutalással és bankkártyás befizetéssel fizetheted be a megtakarításodat, akár rendszeresen, bankkártyával is.

Prémium Nyugdíjpénztár kifizetés

Bár a nyugdíjpénztári megtakarítás alapesetben a nyugdíjas korodra vonatkozik, de 10 éves megtakarítás után kérhetsz kifizetést először, utána pedig 3 évente.

A megtakarításod nem, de a hozama adómentesen vehető fel a nyugdíjas korod előtt is, ezért ezzel érdemes élni.

Ha részben vagy egészben kérsz a tőkédből is pénzt, az már adóköteles. Ilyenkor a kifizetett tőke egyéb jövedelemnek minősül, így személyi jövedelem adóelőleg és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséggel jár.

Az adókötelezettség keletkezése és mértéke az egyes befizetéseid időpontjától függ és nem pedig a tagsági jogviszony kezdő időpontjától. Minden befizetésed annak jóváírásának naptári évét követő tizedik évben lesz hozzáférhető, és a 11. évben még a befizetés 100 százaléka adóköteles, majd a 12. évben 90 százaléka, ami minden évben 10 százalékkal csökken. A 20. évben így lesz a befizetéseid 10 százaléka adóköteles, a 21. évtől pedig ez már 0 százalék, azaz megszűnik az adókötelezettség teljesen.

Ez tehát az adóköteles bevétel, aminek a 89 százaléka számít adóköteles jövedelemnek, amely után a 15 százalékos személyi jövedelemadó előleget (SZJA) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (SZOCHO) meg kell fizetned.

Az SZJA-t a pénztár levonja és bevallja, a szocho bevallása és befizetése viszont a te feladatod.

Ha viszont bent hagyod a pénzed a nyugdíjpénztári megtakarításodban, akkor értelemszerűen a hozamokat nem terheli sem kamatadó (15 százalék), sem szociális hozzájárulási adó (13 százalék), így jelentősebb kamatos kamat hatás érhető el.

Ha eléred a nyugdíjas kort - a 10 éves tagságot követően - a teljes megtakarításod adó- és járulékmentesen vehető fel. Rokkantnyugdíjazáskor időtől függetlenül adó- és járulékmentes a megtakarításod felvétele.

Az örökösök és kedvezményezettek részére történő kifizetést sem terheli adó, járulék, illeték.

Extra előnyök a Prémium Nyugdíjpénztárnál

A nyugdíjpénztári vagyonod rendszeres bankkártyás befizetéssel is növelheted, nem csak átutalással. A befizetésen rugalmasan változtathatsz bármikor.

A Prémium Nyugdíjpénztár időszakonként kínál bónusszal kibővített megtakarítási lehetőséget is.

Ha az interneten keresztüli belépést választod, 30 napig felmondhatod a szerződést következmények nélkül.

A portfóliód a nyugdíj-elérésed évéhez igazodva fokozatosan csökkenti a kockázatot azzal, hogy egyre biztonságosabb kockázatúra vált.

A Prémium nyugdíjpénztár előnyei és hátrányai

 • A pénztári tagsággal hosszú távon gondoskodhatsz a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról
 • A befizetések után 20 százalék, összesen legfeljebb évi 150 000 forint adó-visszatérítést kaphatsz
 • Lehetőség van anyagi segítségre tagi kölcsön és tagi lekötés formájában, utóbbi hitelfelvételhez kellhet
 • Akár a nyugdíjas korod előtt is kivehetsz a megtakarításból
 • A befizetett tagdíj egy része a pénztár működésére fordítódik
 • A tagdíj befizetését rendszeresen vállalnod kell, hogy elkerüld a hozamból történő levonást
 • A befizetett pénzhez legkorábban 10 év után férhetsz hozzá
 • A 10 éves hozzáférés sem feltétlenül adómentes, mert az csak a hozamra vonatkozik

Maradtak kérdéseid?

 • Mi történik, ha nem fizetem a vállalt befizetést a Prémium Nyugdíjpénztárba?

  A pénzed hozamából egy meghatározott összeget levon a Prémium Nyugdíjpénztár. Jobb ezt megelőzni és havonta fizetni legalább a minimális tagdíjat.

 • Hogyan kaphatom meg az adójóváírást a Prémium Nyugdíjpénztári befizetés után?

  A pénztár az adóazonosító jeledhez rendelve beküldi a befizetésed utáni adó-visszatérítéshez szükséges adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A NAV ezután az adóbevallásod tervezetében kitölti az adóvisszatérítéshez szükséges sorokat. Ezt kell neked ellenőrizned, és jóváhagynod a tervezetet.

 • Hol kereshetem fel a Prémium Nyugdíjpénztárat?

  A pénztár székhelye és ügyfélszolgálata a 1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. cím alatt található. Az interneten megtalálod őket a https://premiumnyugdijpenztar.hu/ oldalon.

 • Van mobilapplikációja a Prémium Nyugdíjpénztárnak?

  Nincs mobilapplikációjuk, csak webes felületük.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.